2018-08-03 1066 瀏覽
尋晚收工約左朋友喺尖沙咀食飯,喺佢帶路之下嚟左間幾得意既餐廳!唔係佢帶路都唔知喺樂道有間咁有特色既餐廳,餐廳有好多特色插畫,富有本地色彩,環境令我覺得幾舒服!連餐牌都有好多唔同既主題插畫,我開始懷疑呢度既老闆會唔會係從事設計工作! 哈哈 ! 請返餐廳食品供應先,主要都係以西餐為主,由頭盤小食,pizza , pasta, 主菜,甜品,都有供應!今晚我哋叫左個晚市套餐,2個人318 價錢都幾合理!先嚟有薯仔湯,薯仔湯普普通通,帶少少薯仔既甜味,重點係我俾佢張餐檯紙吸引左,影左張好得意既相! 頭盤我哋點左份煙三文魚凱撒沙律,份量夠2 人share! 用料都幾新鮮,沙律菜清甜爽口配上煙三文魚一軟一爽就最好不過!除左套餐外,我哋仲叫多左個小食拼盤,估唔到呢個小食拼盤又做得幾出色,第一唔油膩,第二炸粉好薄,第三外脆內軟,肉汁保留得好好!小食拼盤入面既吉烈蠔係咁多樣野最正,肉汁保存得非常豐富!温馨提示:小心燙口!香辣蒜片鮮蝦匾意粉, 看上去平平無奇的感覺,食落卻越食越辣,越過癮,鮮蝦真的很新鮮,有咬口,鮮甜!最後主菜登場! 脆香巴堤雅燒春雞,其實未食呢個菜之前都有dd飽,好在呢隻春雞唔係

今晚我哋叫左個晚市套餐,2個人318 價錢都幾合理!

小食拼盤

最後主菜登場! 脆香巴堤雅燒春雞,其實未食呢個菜之前都有dd飽,好在呢隻春雞唔係勁大隻!
外皮燒得焦香,香脆帶點辣!雞肉就保持到豐富肉汁,而且非常嫩滑,我覺得唔需要點個香辣汁都好好食!

食晒成個餐同小食拼盤,其實都幾飽,不過見到睇見隔離檯既甜品好好食咁,又忍唔住叫左一模一樣既朱古力心太軟同焦糖燉蛋嚟食,朱古力心太軟就有一大舊雪糕加上心太軟蛋糕組成,朱古力味濃郁,喜歡食朱古力既朋友,千祈唔好錯過! 而焦糖燉蛋既焦糖面做得很薄,蛋嫩滑,每啖都夾雜住一脆一軟既口感同香甜既蛋香,可惜係。。。幾啖食完haha , 真係想再叫多一個嚟食!不過已經食到飽飽實在無空間了!

朱古力心太軟, 焦糖燉蛋

臨走時發現門口處有個糖果箱喺門口附近,可以夾喜歡既糖返檯食,喜歡食軟糖既朋友,千祈唔好錯過!

小食拼盤
2018-07-08 171 瀏覽
呢間餐廳我搵左好耐 佢唔係地鋪 要係商場內既樓梯行上去閣樓 鋪面唔大 同旁邊張台好近 成餐飯聽到佢地講野野食還可以 佢綽頭有得夾糖成名牛排還可以 有點細塊 配菜有點hea hea 呢比起 呢個望落去好點 但龍蝦不太新鮮 但讚一讚先 個汁反而甜品比較出色有vanilla waffle 其實好難失手整得唔好味🤔🤔呢個我就最like 焦糖燉蛋 面頭脆脆的 幾好味呢餐又係請人結婚既飯 價錢可以略為平返少少 相信可以吸引到多點客

野食還可以 佢綽頭有得夾糖成名

牛排還可以 有點細塊 配菜有點hea hea
呢比起 呢個望落去好點 但龍蝦不太新鮮 但讚一讚先 個汁

反而甜品比較出色

2018-07-01
2018-06-19 262 瀏覽
又到星期五,又係時候HAPPY Friday 喺open rice 見到間餐廳好似唔錯咁,就book 左星期五晚同朋友食飯吹水喺地鐵站一出,行左5分鐘左右就去到餐廳門口…好彩有朋友搵路,如果唔係我未必咁快搵到比較左正價同套餐menu, 發覺都係套餐menu 比較抵,最緊要係好多我地想食既野,套餐都cover 左,最後我地一行6人就叫左2個2人套餐再加野食個扒真係好好食值得推介仲有個薯條,都係值得推介由於唔夠喉,我地仲追加多份薯條值得一提的是,服務員態度親切,服務一流,同埋唔趕人走,可以坐幾耐都得
又到星期五,又係時候HAPPY Friday

喺地鐵站一出,行左5分鐘左右就去到餐廳門口…
好彩有朋友搵路,如果唔係我未必咁快搵到

個扒真係好好食
值得推介

仲有個薯條,都係值得推介
由於唔夠喉,我地仲追加多份薯條

2018-06-17 170 瀏覽
有位朋友推薦我Candies Foodies話幾抵食叫我有機會TRYTRY咁岩今日係尖沙咀放工就約埋友人去食啦個位置相對比較難搵不過STAFF都好熱心教我地點去到我地叫左個SET B有黑松露牛肝菌燴飯鐘意食菌類既朋友仔有福啦上碟已經香味四溢,D飯濕度岩岩好,唔會癡埋一塊塊粒粒分明而且口感好CREAMY最重要係松露既味道好SHARP愈食愈想食不過依個飯比較易飽,細食朋友仔注意甜品方面都想讚下個焦糖燉蛋外層焦糖面燒得好脆身蛋味好香濃,而且咬落好香軟好好味唔好睇少依個甜品整法簡單整得好唔好食都好講技巧
有位朋友推薦我Candies Foodies話幾抵食

我地叫左個SET B
有黑松露牛肝菌燴飯
鐘意食菌類既朋友仔有福啦

上碟已經香味四溢,
D飯濕度岩岩好,唔會癡埋一塊塊
粒粒分明
而且口感好CREAMY

最重要係松露既味道好SHARP
愈食愈想食
不過依個飯比較易飽,細食朋友仔注意

甜品方面都想讚下個焦糖燉蛋
外層焦糖面燒得好脆身

蛋味好香濃,而且咬落好香軟
好好味
唔好睇少依個甜品整法簡單
整得好唔好食都好講技巧
2018-03-28
2018-06-03 185 瀏覽
見到op d相幾吸引就2個人去試下 。 坐底周圍望下 已覺得店主好用心經營。 望上天花會見到有d公仔擺設,poster吾係平時的插畫, 有間房適合大班人衆又有個箱養龜。食物方面令人有驚喜, 先黎薯條同湯, 個薯條好似點餐後一分鐘已有 初時諗敢快會吾會凍或者翻炸吾好食, 但是新鮮又脆 個sauce 好味; 湯係南瓜湯 我飲左一啖 俾左老公 個人喜歡濃湯🤭 主菜有雜菌risotto 同半隻雞 (冇影相)。 個risotto 有 D over 冧左d 但好味 食吾等; 隻雞超正 超juicy 😋😋😋餐廳好有心 佢個陪菜吾係西籣花 carrot, 而係秋葵。 食完以上已經好飽冇食甜品。未出門口已約朋友要再去!!
食完以上已經好飽冇食甜品
未出門口已約朋友要再去!!
薯條
南瓜湯
Risotto
薯條
Risotto
2018-05-31 190 瀏覽
朋友喺openrice上面搵到呢間餐廳,所以就send咗俾我。而我喺搵嘅過程當中,一直走咗去同一棟大廈嘅隔離條巷,有種置身重慶大廈嘅feel。不貴最後都有驚無險,其實呢間普通嘅location並唔係恐怖,都幾方便。我哋叫咗個set, 每樣食物都好靚仔,而且內外兼備。個厚切薯條配黑松露醬汁超正。件扒雖然有少少太熟,可能火候可以控制得好少少,但係依然係好好味。叫咗兩杯水果特飲,因為唔記得影相,唔記得叫咩名,但係兩杯都好好飲,值得一試。

題外話/補充資料: 記得提前搵清楚個地址
2018-05-14
紀念日
今日同朋友係尖沙嘴行左成日街,鬼死咁肚餓又咁岩想食西餐,醒起之前家姐有推薦過呢間樓上西餐廳話又抵又好食又近地鐵站,就決定去試試佢。雖然話係樓上餐廳,但係都好易搵,上到去發現佢唔係好大間,滿左大半間,好彩我地仲有位。我地兩個懶人廢事煩食咩所以就直接點set,個set有湯、有頭盤、有pasta/risotto、有主菜仲跟埋野飲,$388真係抵!逐樣講下啦,我地個日個湯係雜菜湯,唔錯,足料又好飲,絕對唔係稀到成碗水個d。頭盤我地揀左炸薯條,岩岩炸起送出黎熱辣辣,點埋佢個黑松露蛋黃醬係正嘅!個龍蝦risotto係creamy同龍蝦鮮味兼備,仲有半邊龍蝦食,肉質彈牙有口感,絕對唔係渣野。主菜我地叫左肉眼扒,成9安士,都幾大塊。塊牛扒面見到個粗黑椒粒,聞落去好香,但係食落去又唔會覺得太辣,同個肉味match到岩岩好,肉質細嫩又juicy,無overcook到抵讚!野飲方面佢本身包普通餐茶,但係我地見d special drink好吸引,每人加左$15轉特飲。杯陽光熱情果味好出,好清新解渴,杯oreo沙冰就好重oreo味,仲有我最中意嘅忌廉係面,正!呢餐我同朋友兩個都食到超飽超滿足,埋單先$460,咁高質黎講真係超抵,下次絕對會encore!
2018-05-24 162 瀏覽
去Café前有少少插曲,就係行錯大廈入口,結果花左一輪時間先搵到! 但其實唔算好難搵😂由門口開始就已經擺左黑版,又有手畫公仔,一路帶你入到門口啊!因為野食款式都幾多😍,我同朋友2個人唔想諗就直接叫左份2人套餐,頭盤: 炸薯條 x 黑松露蛋黃醬餐湯: 栗米湯主菜: 香辣蒜片x鮮蝦扁意粉🍝美式香草烤深海原條龍脷魚🐟炸薯條係我最鍾意食嘅粗薯,炸到好香好脆,啖啖都食到薯蓉,加埋個醬真係好好食,食到停唔到! 🤤香辣蒜片x鮮蝦扁意粉都幾好食,意粉唔會太淋身,唔會太多汁遮哂蝦味,幾好~要挑剔嘅話我覺得可以辣味再出啲!烤龍脷魚黎到嘅時候嚇左我地一跳,因為冇諗到咁大條! 魚面烤到好脆,有一層調味粉,D魚肉都好滑,唔算多骨,值得一試!另外哩間Café好好服務又有禮貌,因為我食飯要飲好多水,佢地每次都好有禮貌地幫我fill水,搞到我都有啲唔好意思添! 🙈P.S 見到隔離枱食荷蘭薄餅,好想食埋呀….下次要再黎試!
去Café前有少少插曲,就係行錯大廈入口,
結果花左一輪時間先搵到!
但其實唔算好難搵😂
由門口開始就已經擺左黑版,
又有手畫公仔,一路帶你入到門口啊!

因為野食款式都幾多😍,
我同朋友2個人唔想諗就直接叫左份2人套餐,
頭盤: 炸薯條 x 黑松露蛋黃醬
餐湯: 栗米湯
主菜:
香辣蒜片x鮮蝦扁意粉🍝
美式香草烤深海原條龍脷魚🐟

炸薯條係我最鍾意食嘅粗薯,炸到好香好脆,
啖啖都食到薯蓉,加埋個醬真係好好食,
食到停唔到! 🤤

香辣蒜片x鮮蝦扁意粉都幾好食,
意粉唔會太淋身,唔會太多汁遮哂蝦味,幾好~
要挑剔嘅話我覺得可以辣味再出啲!

烤龍脷魚黎到嘅時候嚇左我地一跳,
因為冇諗到咁大條!
魚面烤到好脆,有一層調味粉,
D魚肉都好滑,唔算多骨,值得一試!

另外哩間Café好好服務又有禮貌,
因為我食飯要飲好多水,
佢地每次都好有禮貌地幫我fill水,
搞到我都有啲唔好意思添! 🙈

P.S 見到隔離枱食荷蘭薄餅,好想食埋呀….
下次要再黎試!
2018-05-19
2018-05-23 127 瀏覽
今晚同朋友去尖沙咀行街,發現一間樓上cafe,外面睇落好唔顯眼,門口同入面裝潢都幾特別,睇得岀老闆都花左唔少心思。行上一條畫滿卡通的樓梯就會到達餐廳,餐廳雖然不是很大,但裝飾設計卻充滿心思。玻璃窗畫上型爆的BB公仔,相映餐枱紙上的肥仔卡通。入到去兩個人叫左個set b $388.有starter,我地叫左ceaser salad 同黑松露薯條。 黑松露醬吾算好突出,不過薯條都脆。跟餐湯系龍蝦湯,好稀。。好似加左好多水甘,吾creamy,好失望。再來要左個龍蝦燴飯,個汁太咸,好似太重手,搞到好口渴。到main course, 要左個rib eye steak, 味道吾夠濃,普普通通,如果想吃到高質扒,呢度應該會令你失望。另外叫左個芝士西蘭花,賣相ok,不過吃了超失望,從未見過夾起系水,完全吾系芝士拉絲,自己整仲好過他。反而呢度勝在價錢划算,吾系貴,同朋友聊下天系不錯選擇!
2018-05-16 168 瀏覽
跟友人共聚,來到這間樓上小cafe,說真不算是華麗的裝修,但很有個人風格,玻璃窗上和店內的鬼馬塗鴉,(厠所那個一看叫人發笑,記得自律一㸃) 餐廳的廚房正著我的桌子! 好Open。 還有餐紙上要交數的呼籲,抵食好玩。那是餐湯,我也忘了叫甚麼,只是湯內很多雜菜,很清新。炸薯條好吃到不得了,大條,倍添薯味,好香口,蛋黃醬配也挺好吃。那炸軟殼蟹好香口,炸到炸口,肉味又鮮配了蟹膏忌廉汁意粉,粉醬濃香又鮮又稠,跟意粉好正,但有點兒膩吧。我杯Oreo 沙冰味道怡人,越飲會越出Oreo的朱古力味,個人感覺比咖啡好喝! 結脹四佰幾,好值。小店不錯!
,(厠所那個一看叫人發笑,記得自律一㸃)
2018-05-15 205 瀏覽
$50一杯淨飲!態度極差!午餐超難食,人流較少!午餐價錢中上,一般尖沙咀價錢,地方細,廁所有一個,衛生差,廚房兩個人店員兩至三個,態度極差尤其女服務員!雖然我叫了一杯飲料,朋友叫了一個午餐就算餐牌上有寫價錢服務員都理應可以提客人飲品及套餐價錢差距。做餐廳雖然賣的是食物但是也賣服務,態度不正確就不應該做這一行,香港作為旅客區尤其是尖沙咀,服務態度肯定重要! 客人只是來休息午餐沒有得罪你!真需要檢討一下
$50一杯淨飲!
態度極差!
午餐超難食,人流較少!

雖然我叫了一杯飲料,朋友叫了一個午餐
2018-05-15
尖沙咀一間樓上西餐,設計非常可愛,有很多黑板有手畫公仔,超搞怪就連Menu插畫風格都非常有趣,而且食物款式都好多,眼花繚亂,有選擇困難症實在難揀套餐加錢附上餐湯,味道不錯,料都很多脆炸軟殼蟹蟹膏忌廉汁扁意粉,原隻大軟殼蟹在意粉上,炸得香脆,有微微蟹膏,一口蟹配一口意粉,忌廉汁不會很膩,意粉量也算很多美國安格斯肉眼牛扒,牛扒肉質軟滑,不算多筋,少許脂肪,頗重牛味,底下有烤薯角、蕃茄和秋葵單是一塊牛扒份量都頗為多,不會話吃完還是很餓,但男人的話還是多吃一份小食比較好黑松露蛋黃醬炸薯條,薯條炸得好香脆,好香薯仔味,啖啖肉,加埋個黑松露蛋黃醬,味道更香,估唔到配呢個醬比茄汁更好吃,絕對值得一試Oreo沙冰,一層一層忌廉係面,沙冰非常之凍,濃濃Oreo味,好味!基評分: **味道(基基基基基)**外貌*(基基基基基)*抵食(基基基基)**服務(基基基基)**最後基言:味道不錯,餐廳非常多人,下次來的話可能需要提早訂座,唔係就應該要等位了

套餐加錢附上餐湯,味道不錯,料都很多

最後基言:
2018-04-24 165 瀏覽
行上一條畫滿卡通的樓梯就會到達餐廳,餐廳雖然不是很大,但裝飾設計卻充滿心思。玻璃窗畫上型爆的BB公仔,相映餐枱紙上的肥仔卡通。有2人餐、4人餐不同的選擇,2人餐都有2款不同價錢。想食扒,點了$388的套餐。但如果吃得簡單一點,二人套餐價只是$298開始,已有頭盤、餐湯、飯、主菜及餐飲,連加一計每人平均只是$164。煙三文魚凱撒沙律,簡簡單單的一道沙律,沒太多花巧,多吃蔬菜可清清腸胃。美國安格斯肉眼牛扒(9安士),燒成網紋的肉眼扒份外吸睛,由於跟小朋友一齊食,所以點了7成熟,雖然熟成度較高,但牛扒的肉質依然夠腍、夠幼嫩。半邊波士頓龍蝦.龍蝦忌廉汁意式燴飯,這個飯是我女至愛,醬汁豐富,飯也燴至入味。波士頓龍蝦有多膏,足有1/4是膏,上面再鋪上芝士去焗。將蝦膏拌勻至飯來吃,令飯都每一口飯,都充滿蝦膏香味。
2018-04-20 192 瀏覽
自從黎左尖沙咀返工之後窮左好多, 因為遊客區, 全部都為國內同胞服務, 唉!!去好多餐廳都會有好多國內同胞拖住喼入黎, 講野又大聲又嘈, 仲好驚佢地d口水噴到過我度tim*所以我會搵d樓上鋪, 希望國內同胞唔識路, 搵唔到上黎*Candies Foodies都比較隱秘..我帶過d同事黎..佢地都唔會記得點行..(明明就好易) 佢仲要做緊優惠, 四人同行一人免費* 其實見到好耐..但之前都係得2個人黎食..今日終於成功捉到3個同事同我黎啦每個星期都會轉menu*有好多唔同選擇..個餐有湯, 有野飲..個意粉黎到睇落好似好細碟..好驚唔飽要返去食下午茶, 不過其實都好飽..我叫左香辣煙肉青口扁意粉🥓, 意粉軟硬度岩岩好, 係我鐘意既質感, 個汁唔會太辣, 因為我唔食得辣🍴🌶️門口有個糖果櫃桶, 食完仲可以夾糖🍬🍭有埋透明袋仔, 我地一人夾一包, 返到公司有得食😋買4送1之後再加埋一,每人都係$61😆抵呀

今日終於成功捉到3個同事同我黎啦

每個星期都會轉menu*有好多唔同選擇..

門口有個糖果櫃桶, 食完仲可以夾糖🍬🍭
有埋透明袋仔, 我地一人夾一包, 返到公司有得食😋

買4送1之後再加埋一,每人都係$61😆抵呀
2018-04-20
2018-04-17 163 瀏覽
今日同朋友去咗一間好特別嘅餐廳😍一來依間餐廳環境都好舒服雖然係兩個人食,但係俾咗張四人枱👍🏻播嘅音樂亦都好relax所以都有好多人食嘢傾計真係有種慢活嘅感覺另一個特色餐廳係搞笑路線將餐桌紙真係好抵死即刻WhatsApp俾朋友睇一路食嘢都好鬼開心餐廳都有好多食物嘅選擇同埋可以轉手工啤酒、龍蝦餐湯及甜品等啱晒鍾意試食好多野嘅人👍🏻☝🏻☝🏻☝🏻龍蝦餐湯龍蝦味好濃郁好滑如果再熱啲就更加好👏🏻☝🏻☝🏻☝🏻黑松露原粒白菌薯蓉真係第一次食這道前菜我好鍾意份量啱啱好唔會食完就會覺得好飽黑松露嘅汁好濃配白菌及薯菜真係好好味👍🏻☝🏻☝🏻☝🏻炸軟殼蟹蟹膏忌廉汁扁意粉真係要讚個軟殼蟹,外脆內軟,同埋真係有好多膏,意料之外! 忌廉汁配意粉都恰到好處如果意粉辣辣地就更加正😜☝🏻☝🏻☝🏻美國安格斯肉眼牛扒真係可以煎到七成熟我朋友話好味過連鎖店👏🏻👏🏻👏🏻有時小店嘅食物質素真係好過好多大店同埋個配菜好特別係蛋同埋紫薯嘅三文治可以當主菜咁食😂總括:環境好適合傾計,食物質素很好,招呼很有禮貌,座位寬闊🙏🏻🙏🏻🙏🏻
今日同朋友去咗一間好特別嘅餐廳😍
一來依間餐廳環境都好舒服
雖然係兩個人食,但係俾咗張四人枱👍🏻
播嘅音樂亦都好relax

將餐桌紙真係好抵死
即刻WhatsApp俾朋友睇
一路食嘢都好鬼開心
餐廳都有好多食物嘅選擇
同埋可以轉手工啤酒、龍蝦餐湯及甜品
啱晒鍾意試食好多野嘅人👍🏻

唔會食完就會覺得好飽
黑松露嘅汁好濃
配白菌及薯菜真係好好味👍🏻

☝🏻☝🏻☝🏻炸軟殼蟹蟹膏忌廉汁扁意粉
真係要讚個軟殼蟹,外脆內軟,同埋真係有好多膏,意料之外!
忌廉汁配意粉都恰到好處
如果意粉辣辣地就更加正😜