2014-06-22 2051 瀏覽
唔想煮飯,好多時會去屋企附近買外賣,California pizza kitchen 都係我買外賣常到嘅食店,因外賣自取有20%off, 真係自己煮都冇咁平。今次我叫左Moroccan chicken salad (其實次次我都會叫呢個沙律),因為材料好豐富,唔洗加任何醬汁都好好味,入面有我最愛紅菜頭,南瓜,牛油果,杏仁同烤雞。重有d甜棗乾果,配埋一齊食,好滿足跟住講下個pizza,我地每次都會叫薄批底,好味好多,又唔會咁膩。今次試左個辣味海鮮pizza,有蝦,魷魚圈…重有厚厚嘅芝士,好味,但唔覺有辣味wo,點解呢?…試過幾間唔同區嘅California pizza,覺得呢間最好,因為有戶外坐位,裝修又新,冇咁擠迫。我建議外賣自取,比起堂食平30%

我建議外賣自取,比起堂食平30%
20 分鐘 (外賣自取)
  • Moroccan chicken salad
  • spicy seafood pizza
2014-05-25 1790 瀏覽
Ordered the California Club pizza and it was amazing!!! However, we waited for around 20 minsI have never tried a pizza so light and tasty. It didn't have alot of cheese like a typical pizza but it has refreshing lettuces on top of barbequed bacon and chicken, then topped with a slice of buttery avocado.... HEAVEN!We also ordered a cheesy Quesadilla and it was great but there can be more cheese filling. I particularly liked the slightly spicy dipping sauce.

Signature Pizza

Signature Pizza
2013-07-23 1761 瀏覽
百無聊賴嘅下午,最好就係逛逛街,然後hea住咁享受一頓下午茶。今日選址到Mikiki,閒逛時見到這兒有下午茶餐,價錢只係44/52,而舖內環境亦見舒適,便立刻入內點了辣肉腸磨菇比薩及墨西哥雞肉菠菜麵,汽水更可免費添飲比薩味道本身屬一般,但加上黑胡椒及墨西哥辣汁後,感覺一流,因墨西哥辣汁帶有酸辣味,令整個比薩更野味;墨西哥雞肉菠菜麵嘅味道好特別,有啲似加青檸嘅冬蔭功湯味,令我感覺醒胃。
墨西哥雞肉菠菜麵
2013-07-18
墨西哥雞肉菠菜麵
2013-01-20 1504 瀏覽
相信一直追開KsMeow食記嘅Fans,都留意到我愛吃濃味食物,所以Pizza正合我要求,而這里的沙律...吃膩了凱撒沙律的KsMeow,在CPK晚膳時,改點田園雜菜沙律作前菜(68個大洋)沙律里有大量新鮮爽脆雜菜、生熟程度剛好的啤梨、合桃及自家製芥末黑醋汁,黑醋汁調得酸甜適中,很惹味!稍焗的合桃混入沙律,吃時還暖,且香又脆!誰說沙律一定是淡而無味?沙律過後,再嚐這里的牛油果蛋卷(72個大洋),這個蛋卷絕對是色、香、味之作!!!金黃色的雲吞外皮炸得香脆,隱約間還嗅到陣陣香燻味!牛油果、雞肉、蕃茄、芝士、燻煙肉填得滿滿,再沾一下獨特香草沙律醬,口感豐富!壓軸是米蘭薄餅(132個大洋)份量頗多,滿滿的雜菌佈滿整個餅面,辣肉腸亦為薄餅生色不少!再將免費供應的辣椒粉及墨西哥辣椒汁添加在薄餅上,辣得非常過瘾,愛辣者福音!但對早肥先生來說... 你怕辣就食原味啦!今回小分享完畢,有興趣可欣賞其他KsMeow分享!謝謝!
所以Pizza正合我要求,而這里的沙律...

沙律里有大量新鮮爽脆雜菜、
生熟程度剛好的啤梨、合桃及自家製芥末黑醋汁,
黑醋汁調得酸甜適中,很惹味!
稍焗的合桃混入沙律,吃時還暖,且香又脆!
誰說沙律一定是淡而無味?
沙律過後,再嚐這里的牛油果蛋卷(72個大洋),
這個蛋卷絕對是色、香、味之作!!!

金黃色的雲吞外皮炸得香脆,隱約間還嗅到陣陣香燻味!
牛油果、雞肉、蕃茄、芝士、燻煙肉填得滿滿,
再沾一下獨特香草沙律醬,口感豐富!
壓軸是米蘭薄餅(132個大洋)
份量頗多,滿滿的雜菌佈滿整個餅面,辣肉腸亦為薄餅生色不少!
再將免費供應的辣椒粉及墨西哥辣椒汁添加在薄餅上,

今回小分享完畢,有興趣可欣賞其他KsMeow分享!謝謝!
2012-12-14
  • 田園雜菜沙律
  • 牛油果蛋卷
2012-11-16 1275 瀏覽
首次光顧這分店, 以往去過其他的CPK, 質數及味道都能一致被保持, 照計MIKIKI這家都應該可以吧在一家西式餐廰, CPK的一些亞洲食品都很有驚喜, 驚喜在於竟然很美味, 其實是很有難度的, 值得讚呢 這次點了餃子, 很薄皮, 內裡有美味的雞肉, 醬汁是餃子汁, 還帶有少許薑味, 很特別但又不怪, 不錯的小吃!足料生菜包, 料是炒肉碎, 炸麵條等, 真的很出色, 甚至可媲美一些中餐館的出品, 生菜是很新鮮爽脆的, 一點兒也沒有變色或孄, 讚!又是我最喜歡的MILAN PIZZA, 永遠是薄脆餅底, 舖滿了很多的材料, 洋蔥, 菇, 肉腸, 整體味道真是很配合, 很難形容, 真是可試的一個PIZZA

美式雞肉餃子

生菜包

米蘭薄餅

2012-10-10
美式雞肉餃子
生菜包
米蘭薄餅
呵呵, 一田on sale, 咁掃貨前要食多點東西才有氣力去shopping~買零食今次又是叫了兩個tea set, pizza 個餅底正常返了Jamaican Jerk Chicken Pizza 中美洲惹味雞肉Pizza個醬濃味, 似bbq 醬, 本身雞肉淡沒特別調味, 但可以下多點蔬菜平衡下就好了因cheese 好多好易滯叫焗春捲, 但樣像經烤過的墨西哥捲wor有兩個口味, 泰國風味, 另一個是墨西哥風味泰國風味清新點 , 蔬菜為主加雞肉墨西哥口味餡吃到有cheeese ,onion 同mushroom醬汁有兩個, 綠色是牛油果加蕃薯粒同蒜蓉本人不喜歡=__= 生蒜蓉是我敵人紅色那個像偏辣的bbq sauce, 吃起來也開胃d其實一個 tea 要 50 元都偏貴但即叫即做 又有個open kitchen看到過程汽水同lemon tea 是無限添飲如果有時間, 坐幾小時相信都唔會被趕走
呵呵, 一田on sale, 咁掃貨前要食多點東西
才有氣力去shopping~買零食

個醬濃味, 似bbq 醬, 本身雞肉淡
沒特別調味, 但可以下多點蔬菜平衡下就好了
因cheese 好多好易滯
叫焗春捲, 但樣像經烤過的墨西哥捲wor
有兩個口味, 泰國風味, 另一個是墨西哥風味
泰國風味清新點 , 蔬菜為主加雞肉
醬汁有兩個, 綠色是牛油果加蕃薯粒同蒜蓉
本人不喜歡=__= 生蒜蓉是我敵人
紅色那個像偏辣的bbq sauce, 吃起來也開胃d
其實一個 tea 要 50 元都偏貴
但即叫即做 又有個open kitchen看到過程
汽水同lemon tea 是無限添飲
如果有時間, 坐幾小時相信都唔會被趕走
2012-07-06 733 瀏覽
Mikiki 係全港首個可以帶寵物入去o既商場 , 仲有得租狗仔車即係可以好似推 bb 車咁 , 推住狗仔們行街街 ^^諗到都開心呀 !! 兩隻小朋友第一次咁樣坐車呀 ~~ 行街街之餘 , 咁當然都要搵食o家 , 商場原來有間狗cafe但係只有狗狗食品, 人就只係有飲品 , 咁未有佢地食無我地食 ?!行返出外圍 , 見到有 CPK 喎 , 仲有 Outdoor 坐 , 可以同狗狗一齊食TST o個間執左之後 , 好耐無食過喇 , 咁近公司開左間 , 真好 !!1. 燒烤雞肉沙律 ( 半份 )~ 呢個沙律可以話係我人生中數一數二o既至愛沙律 , 多種材料配合燒烤醬 , 特製沙律醬同青檸汁 , 非常豐富樣樣蔬菜都新鮮都不得了 ! 羅馬生菜粟米同沙葛爽甜蕃茄粒圍邊 , 靚之餘仲好 juicy 好好味 , 燒烤雞肉粒惹味仲有面頭脆卜卜o既粟米片 , 香脆不油膩 , 相信係即日鮮炸o既半份兩個人食剛剛好 , 個人鍾意要多一角青檸 , 酸 d 更醒胃2. 墨西哥烤餅 ( 唔肯定個名)~ 同墨西哥春卷基本上係一樣味, 少少辣 , 好香青紅椒味 除左椒 , 夾住餡料仲有紅腰豆 , 粟米 , 芝士 ,
即係可以好似推 bb 車咁 , 推住狗仔們行街街 ^^
諗到都開心呀 !! 兩隻小朋友第一次咁樣坐車呀 ~~

1. 燒烤雞肉沙律 ( 半份 )
~ 呢個沙律可以話係我人生中數一數二o既至愛沙律 ,
多種材料配合燒烤醬 , 特製沙律醬同青檸汁 , 非常豐富
樣樣蔬菜都新鮮都不得了 ! 羅馬生菜粟米同沙葛爽甜

2. 墨西哥烤餅 ( 唔肯定個名)
~ 同墨西哥春卷基本上係一樣味, 少少辣 , 好香青紅椒味
除左椒 , 夾住餡料仲有紅腰豆 , 粟米 , 芝士 , 配清新牛油果醬
食落好味過春卷 , 因為無烤餅皮無春卷皮咁熱氣 =)

3. 米蘭薄餅 , 加菠蘿
~ 食薄批暫時我覺得 CPK 係最正 , 呢個米蘭係愛菇人必點
唔係太有認識 , 都睇得到個 pizza 有好幾種唔同o既菇類 ,
炒得好香 , 缺點係有時會食到好多油o既感覺 , 所以加菠蘿會無咁膩
菠蘿係新鮮o既 , 唔係罐頭 , 所以甜得黎都有一定程度o既酸味
除左菇類 , 呢個 pizza 仲有腸片同腸粒 , 少少辣吊下味
有 d 一 pat pat 好淋o既 , 係炒香左o既紅洋蔥 , 又係生息不少
批底好薄好脆 , topping 多到見唔到個批邊 , 抵食 !!
## 侍應服務態度好好, 我地見有幾樣新推出o既食物
見 menu 咁多字唔願睇就指住 poster 係咁問 =p
侍應好耐心咁解釋比我地聽各樣食物o既材料 , 味道等
然後可能有 d 誤會 , 落錯左個沙律比我地 ,
就係相中左下角o個碟 , 唔知叫咩名 , 我地同侍應
佢去 check 下張單 , 之後話幫我地取消返 ,
其實都唔知係咪因為我地問呢問路講錯左話要 ....
另外係侍應見到我地有狗狗 , 佢主動咁話佢地要飲水
於是比左個外賣杯裝左 d 水餵兩隻小狗 , 相當細心 =)
  • milan pizza
  • BBQ chicken salad
mikiki 地下看完醫生, 找東西吃醫肚才吃藥見到店沒什人好寧靜, 便入去了比較特別是這間門口設有幾張露天位如果不是天氣熱都幾有feel 茄汁雞肉意粉個意粉煮不熟透, 吃到部份有少少生應只有8成熟, 中間帶點硬茄汁酸甜開胃, 正好合夏天吃加了hot sauce 及小許cheese powder帶出味道更香口好吃 sausagge pepporin pizza個餅底唔得, 好硬好難咬同切開牙力少點也不可以幸好材料ok, 腸仔夠鹹香 ^v^圖背後個支hot sauce 有驚喜不像tobasco 會有陣酸味看了原來mexico 產的不會太辣, 夠香用來沾意粉 pizza 都惹味有人知道香港那兒買到呢 ??iced lemon tea 竟有添飲
mikiki 地下
看完醫生, 找東西吃醫肚才吃藥
見到店沒什人好寧靜, 便入去了
比較特別是這間門口設有幾張露天位
如果不是天氣熱都幾有feel
茄汁雞肉意粉
個意粉煮不熟透, 吃到部份有少少生
應只有8成熟, 中間帶點硬
茄汁酸甜開胃, 正好合夏天吃
更香口好吃
sausagge pepporin pizza
個餅底唔得, 好硬好難咬同切開
牙力少點也不可以
幸好材料ok, 腸仔夠鹹香 ^v^
圖背後個支hot sauce 有驚喜
不像tobasco 會有陣酸味
看了原來mexico 產的不會太辣, 夠香
用來沾意粉 pizza 都惹味
有人知道香港那兒買到呢 ??

iced lemon tea 竟有添飲
2011-12-28 406 瀏覽
是晚肥龍B同肥妹仔去左Mikiki,慶祝聖誕節, 咁一於要去食聖誕大餐呢!!其實肥龍B一直都好討厭D餐廳,成日以聖誕節為名, 做埋D聖誕節2人餐!!逼你去揀, 價$貴左, 又少左選擇!!幸好呢間餐廳有得散叫, 想食乜都得!!我同肥妹仔叫左頭盤, 意粉同薄餅!!食到非常非常之飽呢!!頭盤我地叫左以下呢個:::呢個前菜都唔錯架, 不過都幾熱氣!!如果多D人, 飲下啤酒一路送來食都幾好!!佢個荳蓉入面有牛油果架, 好濃郁厚身!!個意粉真係好好味, +埋青檸汁吊味, 好清新!!本身D汁好厚身, +埋闊麵夠粗, 條條都上滿晒汁!!啱晒鍾意食汁既肥妹仔同一眾食家呢!!而且賣相顏色鮮艷, 未食睇落都開心!!至於個薄餅, 我地揀左:::其實個薄餅都好OK!!唔知點形容, 總知唔似連鎖式店鋪咁hea底...最緊要係佢D賣相真係好得!!都係果句, 未食齋睇都好靚, 見到都開心!!不過不得不介紹都係以下呢支野!!正宗made in Mexico架!!無論點咩都咁好味, 鍾意食辣既人!!一定會愛上佢!!整體來講, 值得推介, 服務員態度又好好!!坐得舒服, 食得開心, 最緊要都係book定枱,我記得之前去過旺
是晚肥龍B同肥妹仔去左Mikiki,
慶祝聖誕節, 咁一於要去食聖誕大餐呢!!
其實肥龍B一直都好討厭D餐廳,
成日以聖誕節為名, 做埋D聖誕節2人餐!!
逼你去揀, 價$貴左, 又少左選擇!!

幸好呢間餐廳有得散叫, 想食乜都得!!
有聖誕節佈置!!
乾淨企理, 食得舒服!!
我同肥妹仔叫左頭盤, 意粉同薄餅!!
食到非常非常之飽呢!!

頭盤我地叫左以下呢個:::
蕃茄蓉, 荳蓉墨西哥粟米片
呢個前菜都唔錯架, 不過都幾熱氣!!
如果多D人, 飲下啤酒一路送來食都幾好!!
佢個荳蓉入面有牛油果架, 好濃郁厚身!!

個意粉真係好好味, +埋青檸汁吊味, 好清新!!
墨西哥特色雞肉菠菜闊麵
本身D汁好厚身, +埋闊麵夠粗, 條條都上滿晒汁!!
啱晒鍾意食汁既肥妹仔同一眾食家呢!!

而且賣相顏色鮮艷, 未食睇落都開心!!

至於個薄餅, 我地揀左:::
墨西哥辣雞薄餅
其實個薄餅都好OK!!
唔知點形容, 總知唔似連鎖式店鋪咁hea底...
最緊要係佢D賣相真係好得!!
都係果句, 未食齋睇都好靚, 見到都開心!!

不過不得不介紹都係以下呢支野!!
唔係市面一般辣椒仔!!
正宗made in Mexico架!!
無論點咩都咁好味, 鍾意食辣既人!!
一定會愛上佢!!
食完餐飯, 得返半支...
整體來講, 值得推介, 服務員態度又好好!!
坐得舒服, 食得開心, 最緊要都係book定枱,
我記得之前去過旺角果間要等成16張枱先入到去坐!!
如果大時大節仲要早多2-3日去book就夠穩陣喇!!
2011-12-26
聖誕節
有聖誕節佈置!!
乾淨企理, 食得舒服!!
蕃茄蓉, 荳蓉墨西哥粟米片
墨西哥特色雞肉菠菜闊麵
墨西哥辣雞薄餅
唔係市面一般辣椒仔!!
食完餐飯, 得返半支...
2011-11-17 245 瀏覽
至上次致今已心思思想再食之California Pizza Kitchen ,今日帶同家人一起再嚐中午時入座八居其九都是新蒲崗的上班一群,幸好也有位子、不用等就可入座一行人叫上三款午市套餐,湯/沙律/及意粉湯方面,叔叔話栗米湯勝於蒜蓉湯好味,而意粉方面、我選了上次都覺好味的墨西哥菠菜麵/再要多個茄蕃雞肉意粉墨西哥菠菜麵,醤汁好濃加上附上半個之0檬好醒胃,正而茄蕃雞肉意粉亦好好味,蕃茄汁跟平時味道有點不同,但又講唔出、總之好好味而另一個便是夏威夷pizza,只有厚身供應、我想薄身會更覺好味全程連加一約$180.食物跟價錢算是正比。

一行人叫上三款午市套餐,湯/沙律/及意粉
墨西哥菠菜麵,醤汁好濃加上附上半個之0檬好醒胃,正

全程連加一約$180.食物跟價錢算是正比。
2011-11-16
2011-10-19 144 瀏覽
一個風和日麗的下午,刻意選取呢個新商場來試行了一圈、終於落腳此店...門面感覺好新派,走進感覺亦很西派,沒有其它餐廳之三不像,又要學中環區又唔肯落本的感覺午餐由$48.-$58.不等,我同叔叔分別要了個夏威夷pizza/同蕃茄雞肉燴扁意粉每人跟一份沙律菜,沙律菜份量比較少,男士可能唔多夠,而沙律汁方面比多少少會再好啲囉午餐夏威夷pizza方面,入口好青新,菠蘿嘅甜酸味入口好好味,就係再多番少少料會仲好而...蕃茄雞肉燴扁意粉,就好味到澎澎聲,酱汁掛上每條扁意粉上,又不算太厚、剛好,味道唔太濃、但又總是剛剛好,真係唔識形容咖啡就是即磨,感覺亦可接受/而奶茶亦未見叔叔投訴,飲畢全程總分我同叔叔都比90分,食物與環境同招呼成正比,已在出門前、約下叔叔必有回頭日比Tips也比多一點點,叔叔由頭到尾招呼都好好埋單連加一約$116.
一個風和日麗的下午,刻意選取呢個新商場來試
行了一圈、終於落腳此店...

咖啡就是即磨,感覺亦可接受/而奶茶亦未見叔叔投訴,飲畢全程
比Tips也比多一點點,叔叔

由頭到尾招呼都好好
埋單連加一約$116.
2011-10-19
  • 強烈推介...蕃茄雞肉燴扁意粉!