2023-11-11 504 瀏覽
We were at the restaurant on Oct 28. Brought a friend there and the three of us had great drinks and food. Tonight we were in shock to find it’s closed. Where did you go?By piña colada couple.

Where did you go?

By piña colada couple.

2023-07-23 745 瀏覽
香港食墨西哥菜餐廳唔多, 忽然想食, 第一時間就諗到cali-mex !前排外賣平台做特價半價就叫到, 即刻叫返份! 嗌咗個pulled pork quesadilla, 嚟到仲熱辣辣。皮薄餡靚, 豬肉絲微辣,點埋三種唔同嘅醬: glucamole, salsa and sour cream, 分外惹味, 食到舐舐脷! 完全停唔到口!一份有八件, 同唔同嘅朋友同事share, 一人兩塊啱啱好~ 下次可以叫埋burrito 一齊食添~😬😬

外賣送餐
2023-02-03 1155 瀏覽
巨型漢堡包🍔😍平時係中環成日經過呢間餐廳 夜晚見人食好似很不錯 墨西哥菜一個餐兩個人分岩岩好薯條🍟仲要食唔晒😆仲有其他餡餅選擇!下次有機會試下其他環境係黃燈 有窗口位對街 夜晚應該很好feel
巨型漢堡包🍔😍
平時係中環成日經過
呢間餐廳 夜晚見人食
好似很不錯 墨西哥菜
一個餐兩個人分岩岩好
薯條🍟仲要食唔晒😆
仲有其他餡餅選擇!
下次有機會試下其他
環境係黃燈 有窗口位
對街 夜晚應該很好feel
2023-01-15
午餐
🔺食物 👉🏻impossible chili con carne$128starter揀左tortilla chip,味蕾瞬間爆發,對佢又愛又恨,辣得黎好滋味,越辣就越想食 好彩有啲芝士中和翻辣味🤪 勁香 勁開胃既菜式👍👍👉🏻double down $208份量極大🤩 啱哂大胃王既你地😂😂 我揀左5成熟 重點係肉味濃 肉汁多 👍但可惜burger既芝味唔出 個人認為2個女仔share食就岩岩好🥳自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡自私評論:隨心試食左間中環既墨西哥菜,下次會想試埋taco同churros😍 回頭率100%🎊
🔺食物

👉🏻double down $208

自私評分:🟡🟡🟡🟡🟡
  • double  down
作為重口味人士,墨西哥菜真係𝑂𝑛𝑒 𝑜𝑓 𝑚𝑦 𝑓𝑎𝑣𝑜𝑢𝑟𝑖𝑡𝑒。酸辣鹹香,風味濃厚的𝐽𝑎𝑙𝑎𝑝𝑒ñ𝑜和燒烤,和墨西哥人熱情奔放的風格如出一轍。𝐺𝑢𝑎𝑐𝑎𝑚𝑜𝑙𝑒、𝑇𝑎𝑐𝑜𝑠、𝐸𝑛𝑐ℎ𝑖𝑙𝑎𝑑𝑎𝑠、𝑗𝑎𝑙𝑎𝑝𝑒ñ𝑜 𝑝𝑜𝑝𝑝𝑒𝑟𝑠… 這些經典墨西哥菜式,喜歡吃濃烈香口的絕對要全點一遍!⁡✿⁡無法堂食,所以我們直接外帶當野餐了🌝(疫情間=野餐時代),附近還有很多喜歡的𝑏𝑎𝑘𝑒𝑟𝑦,非常可怕,嚴控飲食的就請回家吧🤣。⁡•••••••••••𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤𝐬•••••••••••⁡✿ 𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 ✿ ($𝟏𝟖𝟖)什麼都能來一點,有朋友的可以點點。⁡𝐉𝐚𝐥𝐚𝐩𝐞ñ𝐨 𝐏𝐨𝐩𝐩𝐞𝐫𝐬:墨西哥最𝑆𝑖𝑔𝑛𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒的下酒小吃,青辣椒原塊拿去炸,青味不濃但吃到辣椒籽的部分時,舌頭感覺都要辣壞了😂喜歡辣的會很刺激吧!⁡𝐂𝐚𝐣𝐮𝐧 𝐰𝐢𝐧𝐠𝐬:香辛香料醃過的雞翼再炸,非常香口惹味,會有一點重口味。⁡𝐂𝐡𝐢𝐩𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐠𝐮𝐚𝐜𝐚𝐦𝐨𝐥𝐞 :𝐺𝑢𝑎𝑐𝑎𝑚𝑜𝑙𝑒是混合青檸和牛油果製成的特製醬料,酸胃綿軟,加上紫洋蔥的青辣感一定要配上附帶的粟米脆片(其實這個就已經很飽了𝑋𝐷)⁡𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨:雖然

•••••••••••𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤𝐬•••••••••••

✿ 𝐒𝐧𝐚𝐜𝐤 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 ✿ ($𝟏𝟖𝟖)
什麼都能來一點,有朋友的可以點點。

𝐂𝐡𝐨𝐫𝐢𝐳𝐨:雖然風味很濃厚但單吃真的有點受不了🤣他有點像莎樂美腸的鹹度,肉味香濃不過強烈建議要配上飲料,鈉含量警告。

✿ 𝐁𝐚𝐫𝐛𝐚𝐜𝐨𝐚 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐭𝐚𝐜𝐨𝐬 ✿ ($𝟗𝟖)
餅皮可以選擇脆粟米、普通麵粉和粟米麵粉軟皮。店員強烈推薦我們選Baebonea beef的內餡,Topping有生菜、蕃茄、紫洋葱這種酸爽解膩的元素,剛好可以平衡sour cream濃稠的口感,牛肉份量非常多,打碎成一大坨的絲狀很容易入口,燒烤香料也入味很很🌝,確實不錯。

•••••••••••𝐌𝐚𝐢𝐧•••••••••••

✿ 𝐀𝐮𝐬𝐭𝐫𝐚𝐥𝐢𝐚𝐧 𝐛𝐞𝐞𝐟 𝐭𝐞𝐧𝐝𝐞𝐫𝐨𝐢𝐧 𝐞𝐧𝐜𝐡𝐢𝐥𝐚𝐝𝐚𝐬 ✿ ($𝟏𝟕𝟖)
𝑒𝑛𝑐ℎ𝑖𝑙𝑎𝑑𝑎𝑠是墨西哥很經典的一款主食,鋪入餡料和米飯後(有時會用粟米卷餅捲着),淋上特製醬汁和海量芝士,痴線不得不說這個是我最喜歡的主食!如果每天晚餐是這個的話我應該會爆肥😂。

𝐶𝑎𝑙𝑖 𝑀𝑒𝑥特地把薑黃加進米飯,蓋上燒烤過的𝑡𝑒𝑛𝑑𝑒𝑟𝑙𝑜𝑖𝑛 𝑏𝑒𝑒𝑓,咬一口溢滿微酸辣的醬料非常香口,幾乎每一口都是飽滿的烤牛粒,而且𝑂𝑛 𝑇𝑜𝑝還有烤成金金黃黃的芝士,𝑂𝑚𝑔。小可惜是在戶外吃,吹冷就感受不到拉絲的快樂了。

✿ 𝐜𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐛𝐫𝐞𝐚𝐬𝐭 𝐏𝐚𝐫𝐦𝐢𝐠𝐢𝐚𝐧𝐚 ✿ ($𝟏𝟖𝟖)
用了千層烤盤的方法烤雞胸,可以一次過滿足吃肉和烤芝士蕃茄的快樂,不過老實說雞胸肉有點乾柴,勝在份量超大,味道較溫和。
還跟炸薯條😂真的當我有四個胃了。

•••••••••••𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭•••••••••••

✿ 𝐜𝐡𝐮𝐫𝐫𝐨𝐬 ✿ ($𝟑𝟖)
選了焦糖味的,很出色!外皮脆薄而硬度恰好(太軟口感就不對了),砂糖顆粒和肉桂香互相平衡,內餡軟嫩香甜,冷了吃也是絕對的𝑐𝑜𝑚𝑓𝑜𝑟𝑡 𝑓𝑜𝑜𝑑🤤老實說我覺得這個贏𝑇𝑤𝑖𝑠𝑡 𝑎𝑛𝑑 𝑏𝑢𝑐𝑘𝑙𝑒𝑠成條街。

☾•••••••••••••••☽
一句話總結:墨西哥香料還原十足!(重口味人士必吃🤤)
𝐶𝑃值 : 🌝🌕🌕🌝🌑
☾•••••••••••••••☽

💖想知更多搵食,身心靈同健身減脂資訊,健康食譜,除咗follow我openrice之外,仲可以follow Instagram: fitness.gym.snack 嫁!
<Hong Kong🇭🇰•Central>“咬我唷!Sriracha Gold Wings”賜我一對翼唷👀比我飛出疫境唷😗依家疫情咁嚴重,堂食少了,胃口依然🤣買外賣返屋企抑或野餐食都方便又安心唷🥰▪️ Sriracha Gold Wings 10pcs HKD 12810隻大雞翼炸得金黃香脆!店員好細心仲問我哋要唔要將醬汁分開😗好彩我最後分開放,因為醬汁浸得太耐雞翼就冇咁脆嫁🤣同埋我揀嘅係Sriracha 辣辣地,非常之開胃!食到要啜埋手指公🤣▪️Quesadilla Meal w/ AUS FED Tenderloin HKD188 (+HKD 20 Tenderloin)呢個必叫!!!😝 兩片熱辣辣嘅墨西哥薄餅皮夾住巨多芝士同牛脊肉,烤得外皮香脆,裏面嘅芝士熱溶溶,黐住好多牛肉塊🤤真係食唔停口!原來一份有八件!而且份量相當大件🤣若然食到有啲膩,不妨沾上旁邊嘅牛油果醬、番茄沙律醬!味道會更加清新!蕃茄同牛油果差唔多比我食晒😂Sour cream我就留返比朋友仔食😂佢鍾意酸味味🙊▪️Mr. Beefy -Medium HKD 138Yooo!!! 喺澳洲安格斯牛😍足足200g
<Hong Kong🇭🇰•Central>
“咬我唷!Sriracha Gold Wings”

買外賣返屋企抑或野餐食都方便又安心唷🥰

▪️Mr. Beefy -Medium HKD 138
Yooo!!! 喺澳洲安格斯牛😍足足200g!!! 牛肉漢堡扒夠厚身,牛肉香又多汁🤤Medium真係Medium!!!唔會太熟!正🤤,配埋蕃茄青瓜同漢堡醬汁!好味唷🤤

▪️Doubke Down -Medium HKD 228
So crazy???😍 喺雙層澳洲安格斯牛😍一共400g!!! 除咗有蕃茄青瓜之外仲有埋雙層芝士!可以話佢係巨量級雙層芝士漢堡🤣仲有埋秘製嘅醬汁!好特別😋

初時覺得兩個人食好似有啲多🤣睇住Netflix, and Chill 🍻原來又食得晒喎🤣🤣🤣下次我想留返喺度堂食🥺

Cali-Mex Bar & Grill
📍中環荷李活道26號地舖
2022-03-09 488 瀏覽
Cali-mex (Soho)📍G/F, 26 Hollywood Road, Central🍾用餐體驗今日同朋友去開中環,都想試返啲平時唔會試嘅餐廳,平時都食得多中日韓泰台式,今日經過中環就見到呢間墨西哥餐廳,menu又幾吸引,就同朋友嚟個新體驗!餐廳嘅menu係英文嚟嘅,不過餐廳都好貼心,有附圖同埋中文嘅version,非常周到👍🏻🖼環境呢間餐廳細細間,座位唔算好多,但每一枱都有好充裕嘅空間享受餐點,餐廳嘅裝潢都充滿墨西哥色彩,燈飾唔會太光,營造一種昏暗浪漫嘅情調,又播啲墨西哥嘅歌,感覺好新奇🤭飲料:🍺 Stella Artois $70呢款啤酒好易入口,有淡淡嘅麥芽香同啤酒微微嘅苦味,而且好冰凍!我哋食咗差唔多兩個鐘,杯啤酒由頭飲到落尾,都仲係凍冰冰嘅,爽啊!主食:🤍 Tacos 3pc $138Tacos我哋揀咗crispy corn做餅皮,咬落去真係超級驚喜!餅皮脆到不得了,又有香濃嘅粟米味,入面嘅filling我哋揀咗Grilled shrimp,有三粒大大粒又新鮮彈牙嘅蝦肉,夾埋番茄沙律菜,酸酸哋嘅sauce,食落好開胃,口感又豐富,無得彈!仲送埋粟米片,可以點牛油果醬,
Cali-mex (Soho)

🍾用餐體驗

🖼環境

飲料:
🍺 Stella Artois $70

主食:
🤍 Tacos 3pc $138
Tacos我哋揀咗crispy corn做餅皮,咬落去真係超級驚喜!餅皮脆到不得了,又有香濃嘅粟米味,入面嘅filling我哋揀咗Grilled shrimp,有三粒大大粒又新鮮彈牙嘅蝦肉,夾埋番茄沙律菜,酸酸哋嘅sauce,食落好開胃,口感又豐富,無得彈!仲送埋粟米片,可以點牛油果醬,正🥰🥰

🤍 Grilled Angus Rib Eye 14oz $328
呢個肉眼扒都煎得好出色,我哋叫咗medium well,塊扒嚟到都好符合我哋嘅要求,肉質鮮嫩又超級juicy,完全將牛扒嘅肉汁鎖咗喺塊扒入面,可以點少少鹽或者檸檬汁,大大提升味道嘅層次😌👍🏻

🤍 Sliders Chipotle Pulled Port $98
呢個手撕豬肉小漢堡都好得意,一份餐係有三舊小漢堡,細細舊咁樣拎喺手,可以分兩啖食落口,終於唔會有平時食burger出現嘅尷尬情況,可以斯斯文文咁食🤭手撕豬肉都好好味,配上墨西哥風味嘅sauce,酸酸甜甜又有微微嘅辣,好惹味啊😋👍🏻

@calimex_hk

服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟

#CaliMexHK
#Mexicofood #soho #hkfood #sohofood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkcafe #hk #hongkong #homekong #hker #食好西 #食西 #食好東西 #香港美食 #香港好去處 #香港情侶 #相機食先 #食物治療 #美食治療 #靜觀進食 #愛自己 #心理輔導 #心理學 #正向心理學
  • Grilled Angus Rib Eye 14oz
  • Sliders Chipotle Pulled Port
  • Tacos
2022-03-05 2639 瀏覽
睇見家下嘅市道好不景氣,不過,疫下風潮都唔應該太過周圍去,盡量減少外出,所以,平衡一下,一星期都會有一、兩次食吓外賣,撐吓啲食肆。而今次,收工後,就晌公司嗰頭嘅墨西哥餐廳「Cali Mex」買外賣。正正2020年初,疫情前就幫襯過佢哋嘅尖沙咀店,當時用餐嘅感覺幾唔錯,印象幾好,食物又頗有特色。咪睇門面細細,其實,個鋪位都幾深,一室白磚牆,裝修又幾骨子,環境夠光猛整潔,雖然唔喺點帶有墨西哥色彩,但摩登又有氣氛,只可惜未能堂食。主餐牌就一大張睇晒,選擇非常之多,有前菜、小食、經典嘅墨西哥美食;此外,更有漢堡、美國牛扒、多款主菜……等等。最後,揀咗一款前菜,兩款墨西哥美食,再搭一客主菜,大概等上20min,行個圈返嚟就有,裝起一大袋,包裝得整整齊齊。返到屋企,「晒冷」擺晒啲食物出嚟,陣容非常鼎盛,而不得不讚一讚,食物除包得穩穩陣陣之外,熱食嘅仲會包多層錫紙嚟保溫,此外,食物盒(除啲醬汁)都用上較環境嘅可分解紙盒。Spinach and Artichoke Dip(菠菜拼亞枝竹配粟米片) (HK$98)呢一款焗菠菜拼亞枝竹就啱晒我老婆食,一來喺全素,二來加埋大量巴馬臣芝士,合晒佢口味。睇落真喺

,此外,食物盒(除啲醬汁)都用上較環境嘅可分解紙盒。

呢一款焗菠菜拼亞枝竹就啱晒我老婆食,一來喺全素,二來加埋大量巴馬臣芝士,合晒佢口味。睇落真喺幾正,焗得表面啲芝士一片金黃,又帶少少焦香,而裡面嘅菠菜及亞枝竹就焗到一身軟腍,沾滿晒白汁同芝士,入口既軟滑,又好香濃,的確好食。本身伴有粟米片,可以佐食,不過,啲粟米片我哋就用嚟點其他醬嚟食。
Spinach and Artichoke Dip
Corn Chips served with Guacamole, Salsa, Sour Cream(粟米片伴牛油果醬、蕃茄莎莎醬及酸忌廉)

當點任何經典嘅墨西哥菜式,都會附送粟米片、牛油果醬、蕃茄莎莎醬、青辣椒醬及酸忌廉。店家俾咗成一大包粟米片,啲醬汁亦好充足,雖然粟米片拎到返去仲脆,不過,焗一焗先再食,更香口,老婆就最心水配牛油果醬,而酸忌廉喺小弟嘅「飛弗」,因為俾咗成兩兜酸忌廉,所以,剩番一兜第二朝仲可以嚟搽多士食,正呀喂!
Tacos with Grilled Chicken(烤雞肉墨西哥夾餅) (HK$138)

墨西哥夾餅確喺幾經典嘅菜式,一客有3件,而夾餅皮可以選軟身(soft flour)或脆身(crispy corn),而配料有10款選擇,有肉類,有魚類,亦有素食類嘅。小弟揀咗脆身,其實,如果喺外賣拎走食,選軟身會好啲,因為拎到返去,選脆身會打咗折扣,變得無咁脆。不過,啲夾餅勝在料多,烤雞肉、蕃茄粒、洋蔥、生菜、芝士碎,件件都好夠份量,口感非常之豐富,味道多元化,食一件都已經幾有飽肚感。
Tacos with Grilled Chicken
Tacos with Grilled Chicken
Quesadillas with Impossible Original Beef (Half)(未來牛肉墨西哥薄餅) (HK$138)

上次就喺食過墨西哥薄餅,覺我好正,所以,今次就翻炒。半份等於有4件,因為外賣關係,就疊起晒,無平放半個圓形咁好睇,但返到去仲喺暖暖哋。薄薄的薄餅皮好軟熟,而裡面塞滿免治牛肉餡,又放有芝士,雖然喺植物牛肉,口感幾像真,有「肉」汁,又惹味,掂喎。
BBQ Baby Back Rib(美式醬燒豬肋骨) (HK$288)

打開個盒,啲特製BBQ醬汁冚過晒成條豬肋骨,即時傳出陣陣香氣,切成一件件再睇,啲豬肋骨燒得靚仔,其實落刀嗰一下,已知啲肉質非常軟腍,一口咬落去,真喺好鬆化,充滿肉香,又醃得極之入味,配以經典嘅美式BBQ醬,酸酸甜甜得嚟帶點煙燻香氣,夠晒惹味。而燒豬肋骨仲附有椰菜絲沙律,撈勻沙律醬汁嘅椰菜絲,酸香清新,剛好一口肉,一啖椰菜絲,清清味蕾又可以去一去油膩感,絕配啦。
椰菜絲沙律
今回再試「Cali Mex」嘅出品,雖然喺外賣,但喺水準保持,無失望,定價亦合理,可謂一家默默耕耘嘅餐廳。就算唔喺因為疫情要外賣,將來搞吓聚會時,叫番三幾款食物都喺一個幾上算嘅選擇。事後上番去睇睇人哋啲食評同IG,原來向職員展示優惠碼「CHURROS999」,可以免費享用一份「西班牙油炸鬼」(Churros)架,走寶添
20 分鐘 (外賣自取)
Spinach and Artichoke Dip
疫情越嚟越嚴重,政府就越來越收緊限聚令🥲 不過都想一家人可以係屋企開開心心食個飯! 今次便選擇了墨西哥餐廳ᴄᴀʟɪᴍᴇx ᴛᴀᴋᴇᴀᴡᴀʏ🇲🇽 ɴᴀᴄʜᴏꜱ $158 🌮墨西哥菜首選當然是ɴᴀᴄʜᴏꜱ,墨西哥玉米片就算拎到返屋企依然香脆,配上雞肉,茄醬,蕃茄碎,洋蔥和大量芝士,再加上ꜱᴏᴜʀ ᴄʀᴇᴀᴍ同牛油瓜醬,十分滿足!Qᴜᴇꜱᴀᴅɪʟʟᴀ $188兩片薄餅配上滿滿溶解的芝士和手撕豬肉,餡料豐富,豬肉又淋又夠味,醬料甜甜哋又唔膩,非常惹味🍕ᴇɴᴄʜɪʟᴀᴅᴀꜱ $158第一次食ᴇɴᴄʜɪʟᴀᴅᴀꜱ,上層是墨西哥餅皮ᴛᴏʀᴛɪʟʟᴀ再鋪滿芝士,下層是飯,有點似ʟᴀꜱᴀɢɴᴀ ~不過食得多會有少少滯~ᴄʟᴀꜱꜱɪᴄ ʙᴜꜰꜰᴀʟᴏ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ᴡɪɴɢ $128雞翼非常大隻,啖啖肉,配上辣醬非常惹味!⭐️⭐️依家只要用呢個ᴄᴏᴅᴇ (ᴄʜᴜʀʀᴏꜱ222),便可以免費帶走一份ᴄʜᴜʀʀᴏꜱ ,全線分店堂食/外賣適用(金鐘店除外) ⭐️⭐️

ɴᴀᴄʜᴏꜱ $158 🌮

Qᴜᴇꜱᴀᴅɪʟʟᴀ $188

ᴇɴᴄʜɪʟᴀᴅᴀꜱ $158

雞翼非常大隻,啖啖肉,配上辣醬非常惹味!

大家如果食高質墨西哥菜一定要選這家好嗎!位於中環荷李活道的一家墨西哥餐廳🇲🇽,環境寬敞有格調,食物、和服務也是一流👍🏻-Nachos $158配料選擇了Barbacoa Beef,除了有滂湃的芝士,超好拉絲🤤還有番茄🍅、牛油果🥑、青椒🫑、sour cream等配料,牛肉碎也是超超超多!第一次吃配料這麼多的nachos!-Burrito Meal $138是傳統墨西哥捲餅呢🌯size可以稱得上巨大haha,裡面還有超多料,例如我們選的雞肉、薯仔🥔、糯米和一些菜,餅皮也是煙韌有勁道!-Ribeye steak $248這個肉眼扒雖然薄薄的但真的真的超嫩,油脂較為豐富🥩而且調味剛剛好到不用點任何醬汁!-飲品方面,極推介mojito🍹,大量薄荷葉加上檸檬🍋酸酸甜甜超解膩!😍.西營盤分店在1月29起推出了新menu DIY Fajitas 墨西哥烤肉卷自選4-6人餐🍽詳情可以去返佢地ig睇
大家如果食高質墨西哥菜一定要選這家好嗎!
Nachos $158
配料選擇了Barbacoa Beef,
除了有滂湃的芝士,超好拉絲🤤
第一次吃配料這麼多的nachos!

Burrito Meal $138
是傳統墨西哥捲餅呢🌯
餅皮也是煙韌有勁道!

Ribeye steak $248
這個肉眼扒雖然薄薄的但真的真的超嫩,油脂較為豐富🥩
而且調味剛剛好到不用點任何醬汁!

飲品方面,極推介mojito🍹,
大量薄荷葉加上檸檬🍋
酸酸甜甜超解膩!😍

🍽詳情可以去返佢地ig睇
-𝘾𝙖𝙡𝙞-𝙈𝙚𝙭 🌮自從係2年前係上環食過Cali-Mex 之後 就冇再食過上星期係中環經過果陣係度諗 好似好耐冇食 就入去再試下有冇新野食~中環既分店唔算好大 成個裝潢都好有異國風情 環境非常光猛乾淨企理 有個酒吧位置 感覺好chill ~✨Sharing Platter ($348)為左想試多啲野食 就揀左呢個每樣試少少~ 🌮Taco (Chipotle Pulled Pork)餅皮揀左Crispy corn 趁熱食會特別鬆脆!(中意食軟熟既可以揀soft flour)豬肉絲有啲酸辣醬 仲非常Juicy 配合埋蕃茄salsa 芝士碎同酸忌廉 格外開胃惹味 食果陣啲汁多到流晒出黎💦🥙Half Quesadilla (Barbavoa Beef)冇諗過半份都可以有咁多 😱跟住見到隔離枱既外國仔仔可以一個人食一個比pizza 更大既size 不得了!同埋記住要趁熱食 外皮係會酥脆酥脆因為入面仲有大量芝士 邊食邊拉食 好正揀左烤牛肉 同樣地非常juicy 又啖啖肉 好足料🤤個人最中意係食呢款!💕🥘Enchiladas (Grilled Chicken)呢個其實係一個千層面做法既焗飯 飯
𝘾𝙖𝙡𝙞-𝙈𝙚𝙭 🌮

自從係2年前係上環食過Cali-Mex 之後 就冇再食過
上星期係中環經過果陣係度諗
好似好耐冇食 就入去再試下有冇新野食~

中環既分店唔算好大 成個裝潢都好有異國風情
環境非常光猛乾淨企理 有個酒吧位置 感覺好chill ~

✨Sharing Platter ($348)
為左想試多啲野食 就揀左呢個每樣試少少~

🌮Taco (Chipotle Pulled Pork)
餅皮揀左Crispy corn 趁熱食會特別鬆脆!
(中意食軟熟既可以揀soft flour)
豬肉絲有啲酸辣醬 仲非常Juicy
配合埋蕃茄salsa 芝士碎同酸忌廉 格外開胃惹味
食果陣啲汁多到流晒出黎💦

冇諗過半份都可以有咁多 😱
跟住見到隔離枱既外國仔仔可以一個人食一個
比pizza 更大既size 不得了!
同埋記住要趁熱食 外皮係會酥脆酥脆
因為入面仲有大量芝士 邊食邊拉食 好正
揀左烤牛肉 同樣地非常juicy 又啖啖肉 好足料🤤
個人最中意係食呢款!💕

🥘Enchiladas (Grilled Chicken)
呢個其實係一個千層面做法既焗飯
飯上面鋪有薄薄既芝士 跟住大量雞肉
再鋪多層厚厚既芝士棉胎
所以食果陣可以拉絲 口感層次好豐富添!
雞肉同飯食落有少少印度風味 幾香口

🌽Corn chips
食墨西哥野又點少得Guacamole 🥑
粟米片連埋牛油果醬 蕃茄粒 生菜等配料一齊食
即刻refresh晒成個人 永遠唔會錯✨

✨ Beer Battered Fish and Chips ($178)
放低果陣真係完全嚇呆!!
通常係餐廳嗌一份呢啲都係黎一條炸魚柳
但呢度竟然係黎2大條🐟🐟 同超級大量既薯條😂
(可能因為呢個係外國人份量?)
炸皮會有淡淡啤酒麥香味 而入面魚柳都好大舊嫰滑✨

✨Sizzling Garlic Prawn ($118)
第一次蒜油蝦係會連埋烤餅一齊食
一放低就已經聞到爆香左既蒜香味
爽口彈牙既大蝦 放上烤餅 再自己加多少少蒜油
都已經好夠味 唔需要額外既醬汁了🧄

✨Paloma ($88)
第一次飲墨西哥既margaritas
飲落係有薰衣草同西柚味 酸酸甜甜 好清新🍃

整體黎講 可以用5個字形容 大份夾抵食!
係呢度真係完全唔洗驚會死唔飽🤤
另外呢度服務態度都好好 笑容滿面 倒水反應超快🚶
Btw 係臨走之前 店員表示上個月西營盤店有新menu 可以試試:
✨ 健康的椰菜花飯🥬
✨ 全新口味既Taco 🌮

2022-02-12
  • Barbacoa Beef Quesadilla
2022-02-07 132 瀏覽
墨西哥菜係香港來講算小眾,好多人會覺得味道濃郁且油膩,這頓正宗墨西哥🇲🇽菜絕對能讓你改觀!味道恰到好處,今次選擇外賣自取,價錢更實惠,外賣包裝一絲不苟,打卡都唔失禮,味道有水準!🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸 🌮️BBQ baby back rib $288👍一大排以燒烤醬醃得惹味的豬肋排!豬肋骨烤得軟腍,肉都算幾多!令我地骨頭吮得一滴醬也不剩~🌮️chicken taco $98在馬雅紅醬的調味之下,雞肉餡帶點有如胡椒及肉豆蔻的香氣,加上芝士、番茄各種醬汁、柔軟外皮⋯真是墨西哥風味滿滿的taco !🌮️ burrito $78👍另一款墨西哥捲餅!餅皮捲着巴哈炸魚,香味濃郁,配上薑黃飯等內餡,口感豐富!而醬料都是餐廳自家調配,精華所在!🌮️sriracha gold wings $68👍🌶️墨西哥風味既雞翼好少可以食到,一定要開下眼界。試咗「是拉差香甜辣椒醬」口味,外皮炸脆,火辣惹味,回味無窮!🌮️churros $48吉拿棒,有西班牙油炸鬼之稱,比油炸鬼的外面更酥脆,內裏軟嫩,柔軟唔痴牙!佐以巧克力汁,錦上添花!🌮️ceasar salad$128如果想健康啲嘅朋友仔絕對可以選擇呢一道菜,極度建議大

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸

🌮️BBQ baby back rib $288👍

🌮️chicken taco $98

🌮️ burrito $78👍

🌮️sriracha gold wings $68👍🌶️

🌮️churros $48

🌮️ceasar salad$128
如果想健康啲嘅朋友仔絕對可以選擇呢一道菜,極度建議大家加佢嘅蝦肉,經過烹調後,仍然多汁新鮮,係亮點呢!

2022-02-06 120 瀏覽
Tacos (crispy corn) 🌮$138餡料我就揀左GRILLED CHICKEN 本身都好中意食tacos 🥺❤️呢度總共有3大件每件都夾左好多雞肉 洋蔥 蕃茄 同 yogurt 每一啖咬落去口感味道都好豐富 外皮香脆 放耐左都冇變淋 套餐仲會跟埋NACHOS 、牛油果醬同salsa⭐️Classic Buffalo (6pcs) $88雞翼個皮好香脆 但係個醬對我嚟講就比較辣 唔食得辣既話就要小心啲😛Classic Cali-Mex $98Add Baja Grilled Fish $48諗住叫返個沙律健康啲 個汁酸酸甜甜 真係幾開胃 魚煎得好香好滑👍🏼👍🏼☺️Churros $68炸得好脆 配埋朱古力醬 好食😋
Tacos (crispy corn) 🌮$138

Classic Buffalo (6pcs) $88

Classic Cali-Mex $98
Add Baja Grilled Fish $48

Churros $68
炸得好脆 配埋朱古力醬 好食😋
2022-02-03
2022-02-05 454 瀏覽
西餐食得多,主打墨西哥菜都係第一次,平時最多都係食下粟米片,原來種類都幾多,最緊要係有我最鍾意食既辣野~餐廳環境都幾乾淨,仲有酒吧位,岩哂鍾意摸酒杯底既朋友仔,而店員服務都好好,經常滿面笑容,而且價錢都唔算貴,有興趣絕對可以一試Snake Platter for2 ($188)小食拼盆入面有炸雞翼、西班牙辣肉腸、墨西哥粟米片、牛油果醬同炸墨西哥辣椒釀芝士,同埋有d沙律菜雞翼好大隻,外層脆卜卜,裡面仲保留到肉汁。辣肉腸炸到脆卜卜,入口充滿咸香味,送酒應該一流墨西哥脆片配牛油果醬呢個經典組合都應該冇乜人未試過,呢度既粟米片夠脆,牛油果都夠新鮮,唔使點調味已經好好食。墨西哥辣椒一d都唔辣,入面釀左芝士再沾粉漿去炸。出奇地外層粉漿唔係脆卜卜,反而有d煙韌,裡面咸咸地既芝士加埋爽口既辣椒,口感幾得意Tacos 3pcs ($138)可以揀soft flour或者 crispy corn 2種, 餡料仲有成7款肉同3款素菜可以,每個塔配試一次都要食20次先試得哂😂。今次就試左Barbacoa Beef配 Crispy Corn,每份Tacos除左自選配料之外,仲有蕃茄莎莎、酸忌廉同芝士碎,每一啖

Snake Platter for2 ($188)

雞翼好大隻,外層脆卜卜,裡面仲保留到肉汁。
辣肉腸炸到脆卜卜,入口充滿咸香味,送酒應該一流

Tacos 3pcs ($138)

可以揀soft flour或者 crispy corn 2種, 餡料仲有成7款肉同3款素菜可以,每個塔配試一次都要食20次先試得哂😂。今次就試左Barbacoa Beef配 Crispy Corn,每份Tacos除左自選配料之外,仲有蕃茄莎莎、酸忌廉同芝士碎,每一啖既口感都好豐富,食得辣既可以落埋佢地既salsa picante hot sauce ,成餐俾我食左半枝咁滯🙈

BBQ Baby Back Ribs ($288)

岩哂我呢d食肉獸,豬肋排肉質好冧,用刀輕輕一壓已經可以切開,醬汁都係經典既BBQ醬,酸酸甜甜既味道可以化解到啖啖肉既飽膩感,再加埋清新既椰菜絲沙律,罪惡感Bye Bye~

Say cheese buger($148)

成座塔咁高,牛肉叫左7成熟,中間仲有微微已粉紅色,而且仲保持到肉汁,另外蔬菜都唔少,感覺健康d,成個包既平衡做得好好

2021-07-01 629 瀏覽
好耐無食墨西哥菜,特登過海試呢間,佢地理位置唔難搵,門面有個穿牆位,可以坐係穿牆位食,但就會比較熱啲。侍應既態度好親切,估計係墨西哥人?午餐時段有供應Lunch Set,$138 🆙 佢既午餐都算多選擇既,好岩分享食。但有個小缺點係佢音響較大聲,同埋,佢地係播激昂既音樂,傾計要大聲啲,如果唔係未必聽到,呢點令人有啲累。Starter < Classic Cali-Mex Salad > 🥗可揀湯或者凱撒沙律,但呢款特別啲?紫椰菜絲,蕃茄粒,有酸忌廉同埋醬,入口酸酸地帶清爽既蔬菜,係幾醒胃。Main < Enchiladas - Angus Steak🥩 >睇餐牌果陣我都唔知Enchiladas係咩,上網查係墨西哥玉米餅捲上鹹餡料後,上面淋辣椒醬,再用配料點綴既菜式。不過呢度既就唔係辣椒醬,無辣味的,但有好精美吸睛既芝士面,畫面華麗。芝士玉米餅棉胎下面有牛扒粒同米粒,食落非常飽肚,但係我個人感覺一般,一來係佢既安格斯牛扒粒口感較乾柴,而且無乜牛味,又無調味,得芝士味。因為我地之後會再去外面行街買小食,所以決定唔叫兩個餐,另外叫Taco 🌮一份都有三件,份量
好耐無食墨西哥菜,特登過海試呢間,
佢地理位置唔難搵,門面有個穿牆位,
可以坐係穿牆位食,但就會比較熱啲。
侍應既態度好親切,估計係墨西哥人?

午餐時段有供應Lunch Set,$138 🆙
佢既午餐都算多選擇既,好岩分享食。
但有個小缺點係佢音響較大聲,同埋,
佢地係播激昂既音樂,傾計要大聲啲,
如果唔係未必聽到,呢點令人有啲累。

可揀湯或者凱撒沙律,但呢款特別啲?
紫椰菜絲,蕃茄粒,有酸忌廉同埋醬,
入口酸酸地帶清爽既蔬菜,係幾醒胃。

睇餐牌果陣我都唔知Enchiladas係咩,
上網查係墨西哥玉米餅捲上鹹餡料後,
上面淋辣椒醬,再用配料點綴既菜式。
不過呢度既就唔係辣椒醬,無辣味的,
但有好精美吸睛既芝士面,畫面華麗。
芝士玉米餅棉胎下面有牛扒粒同米粒,
食落非常飽肚,但係我個人感覺一般,
一來係佢既安格斯牛扒粒口感較乾柴,
而且無乜牛味,又無調味,得芝士味。

因為我地之後會再去外面行街買小食,
所以決定唔叫兩個餐,另外叫Taco 🌮
一份都有三件,份量都夠我地分享食,
呢度既係玉米餅係軟身既,餡料清新,
不過又未至於話好出色好驚喜,還好。
所以下次都未必會選擇再返黎呢間食。

2021-04-24