2022-03-09
Cali-mex (Soho)📍G/F, 26 Hollywood Road, Central🍾用餐體驗今日同朋友去開中環,都想試返啲平時唔會試嘅餐廳,平時都食得多中日韓泰台式,今日經過中環就見到呢間墨西哥餐廳,menu又幾吸引,就同朋友嚟個新體驗!餐廳嘅menu係英文嚟嘅,不過餐廳都好貼心,有附圖同埋中文嘅version,非常周到👍🏻🖼環境呢間餐廳細細間,座位唔算好多,但每一枱都有好充裕嘅空間享受餐點,餐廳嘅裝潢都充滿墨西哥色彩,燈飾唔會太光,營造一種昏暗浪漫嘅情調,又播啲墨西哥嘅歌,感覺好新奇🤭飲料:🍺 Stella Artois $70呢款啤酒好易入口,有淡淡嘅麥芽香同啤酒微微嘅苦味,而且好冰凍!我哋食咗差唔多兩個鐘,杯啤酒由頭飲到落尾,都仲係凍冰冰嘅,爽啊!主食:🤍 Tacos 3pc $138Tacos我哋揀咗crispy corn做餅皮,咬落去真係超級驚喜!餅皮脆到不得了,又有香濃嘅粟米味,入面嘅filling我哋揀咗Grilled shrimp,有三粒大大粒又新鮮彈牙嘅蝦肉,夾埋番茄沙律菜,酸酸哋嘅sauce,食落好開胃,口感又豐富,無得彈!仲送埋粟米片,可以點牛油果醬,
🍾用餐體驗
🖼環境
飲料:
🍺 Stella Artois $70
主食:
🤍 Tacos 3pc $138
Tacos我哋揀咗crispy corn做餅皮,咬落去真係超級驚喜!餅皮脆到不得了,又有香濃嘅粟米味,入面嘅filling我哋揀咗Grilled shrimp,有三粒大大粒又新鮮彈牙嘅蝦肉,夾埋番茄沙律菜,酸酸哋嘅sauce,食落好開胃,口感又豐富,無得彈!仲送埋粟米片,可以點牛油果醬,正🥰🥰
🤍 Grilled Angus Rib Eye 14oz $328
呢個肉眼扒都煎得好出色,我哋叫咗medium well,塊扒嚟到都好符合我哋嘅要求,肉質鮮嫩又超級juicy,完全將牛扒嘅肉汁鎖咗喺塊扒入面,可以點少少鹽或者檸檬汁,大大提升味道嘅層次😌👍🏻
🤍 Sliders Chipotle Pulled Port $98
呢個手撕豬肉小漢堡都好得意,一份餐係有三舊小漢堡,細細舊咁樣拎喺手,可以分兩啖食落口,終於唔會有平時食burger出現嘅尷尬情況,可以斯斯文文咁食🤭手撕豬肉都好好味,配上墨西哥風味嘅sauce,酸酸甜甜又有微微嘅辣,好惹味啊😋👍🏻
@calimex_hk
服務 🌟🌟🌟🌟🌟
衛生 🌟🌟🌟🌟🌟
抵食 🌟🌟🌟🌟🌟
#CaliMexHK
#Mexicofood #soho #hkfood #sohofood #hkfoodie #hkeater #hkfoodlover #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkcafe #hk #hongkong #homekong #hker #食好西 #食西 #食好東西 #香港美食 #香港好去處 #香港情侶 #相機食先 #食物治療 #美食治療 #靜觀進食 #愛自己 #心理輔導 #心理學 #正向心理學