2017-02-14 4497 瀏覽
上月為補祝友人生日的一餐,方便他在中環上班便想試試Cafe Landmark。從來只有路過的我,經常性見到有人龍的出現,所以提早了一星期訂位。友人貴人事忙,最後改了又改但都竟然尚有位(開心)。友人可能為了保住我的荷包只點了一個扒,扒配上鵝肝及薯蓉。而我就點了這裡的招牌龍蝦天使面並叫他們幫忙起肉。果然不是浪得虛名,龍蝦肉味重而且醬汁夠濃 (可能本人重口味),友人扒了一啖也說整得比扒出色。啖啖龍蝦肉的一餐,真的很滿足!

啖啖龍蝦肉的一餐,真的很滿足!
龍蝦天使面
2017-02-14
慶祝紀念
生日
2017-02-13 3359 瀏覽
麵包只是非常普通的麵包,而且凍左魚好香口,外脆內滑,𡯁其喜歡魚的周邊都煎到非常香脆,及伴碟底部的薯仔片,一樣香脆的牛油味。😋獨自能吃掉成份咖哩汁加拿大豬軟骨內淋味重汁香,豬肉夠淋而又滑,薯仔就剛好熟透又不會太散,只是因個人問題,略有點過辣龍蝦天使麵是招牌,但今次比較遜色,麵身癡到一舊舊(應是麵起身時用油不夠),整極都唔散...汁的份量比較少,有D要 "乾近" 的感覺,失望。唔通真係不能更改大廚的意向?會有失水準?(餐牌是配意粉的)

麵包只是非常普通的麵包,而且凍左

咖哩汁加拿大豬軟骨
2017-02-03
2017-01-28 3613 瀏覽
今天(6Jan2017)有機會品嚐名人飯堂滋味我們人多, 為左簡快選擇,又可嚐多碟頭,只好在當天唔吸引的set lunch中揀選是日餐湯: 蟹肉忌廉湯. 一上仲伏! 雖然有蟹肉有鮮味,可是質素像在優質一點的西餐小店中的 “紅/白例湯”感覺. 同事的淮山堅果沙律配藍莓油醋汁,較像樣. 不過藥水味藍莓汁配淮山,唔夾我為了留甜品quota, 主菜選了沙律.賣$300的沙律主菜(仲貴過碟Risotto), 以為有什麼板斧… 嘿… 日式芝麻汁(日式超市可買到的味道)+淡味雞肉+幾片脆麻花. 菜也不見得什麼高價沙律菜. That’s it~燒美國T骨, 份量驚人,拌菜不得睇. 扒Oh no! 肉質好似有點梳打粉效果.幾位同事吃後咁岩相繼唔舒服 (可能吃得太多肉,胃部負荷也不定吧)至於Cakes, 比坊間的大件, 但味道just soso~ 美心水準麻! 焦糖泡芺42,綠茶朱古力慕思46,紅寶盒52,開心果百褶蛋糕58,開心果雲哩嗱圓頂48
今天(6Jan2017)有機會品嚐名人飯堂滋味

我為了留甜品quota, 主菜選了沙律.

餐前麵包
蟹肉忌廉湯
淮山堅果沙律配藍莓醋
雞肉沙律
T骨
咖啡
2016-12-22 5043 瀏覽
第一次到Cafe Landmark 用餐,由於没有預約的關係,要等一陣才可入坐。Cafe Landmark 的環境佈置有點像酒店的酒廊,開揚簡約而不失高雅。值得一提的是置地廣場既裝潢充滿聖氣氛,歡樂活潑。用餐方面我地點了兩份set lunch,包括頭盤,主菜及飲品。頭盤可選蕃茄濃湯或蝦少律。餐上麵包-新鮮軟熟,其中一款有堅果,香蕃茄濃湯,意大利湯咁,充滿蕃茄蓉,真係好濃郁,好味蝦沙律-蝦爽口、菜新鮮,蟹籽卜卜脆,鹹鹹甜甜的,好味。唔好睇少嗰一片橙,酸酸的,夠清新。其實我鐘意個醋,好想知係邊個牌子。主菜方面點了牛柳,估唔到原來係凍盤。由於凍盤關係,而且牛柳比較瘦,牛味略淡,不過肉質鮮嫩,保有肉汁,不錯。小碟盛著的白色蓉是芥末,對我來說大攻鼻刺激,還是吃原汁原味比較好。伴牛柳的是牛油果和蕃茄,好好吃,飽肚健康。另一主菜點了煎豬扒。其實我唔多鐘意食豬扒,覺得又乾又有一陣不討好的豬味。但呢個真係好好味!外層甘香,內層超juicy,而且肉質非常軟嫩,就算不點任何醬汁也好好吃。隨豬扒附上既係萍果醬和蛋黃醬。萍果醬配上豬扒實很夾,萍果醬酸甜解了豬扒的油膩和增加了味道的層次。因為網上很多人讚的關係,所

餐上麵包-新鮮軟熟,其中一款有堅果,香
蕃茄濃湯,意大利湯咁,充滿蕃茄蓉,真係好濃郁,好味
因為網上很多人讚的關係,所以就點了土耳其軟糖玫瑰雪糕。上面既係好似以前街邊用麥牙糖整公仔既麥牙糖,寥寥數粒既土耳其軟糖則散在雪糕周圍。雪糕有淡淡既玫瑰味和濃濃既牛奶,不俗。玫瑰花瓣口感粗糙,個人不太喜歡,試過就好了。
2016-12-22 3174 瀏覽
龍蝦湯,龍蝦意粉是這裡數一數二的菜式,龍蝦鮮果濃到化不開,係要逐口逐口品嚐先欣賞得透徹,甜品心太軟就只是普普通通,芒果拿破崙也沒有太大驚喜,賣相比味道出色,現在剛巧聖誕,餐廳旁邊嘅聖誕佈置,這個晚餐可以話係無得彈👍🏻
2016-12-20
  • 龍蝦意粉
  • 龍蝦湯
2016-12-14 3175 瀏覽
This is the entree that my friend and I have ordered. The crabmeat is baked just right with cheese melt inside. But the presentation can be improved because the side veggie is covering one of the crabshells and some chunky french fries. The salad softened the crabmeat which affect the taste a bit.  As for the lobster linguine, the portion of the lobster is more than expected. And I like that the lobster is served in its original shell so it adds a bit of the freshness. The linguine is served wit
Fresh Crabmeat au Gratin
Boston Lobster Linguine
As for the lobster linguine, the portion of the lobster is more than expected. And I like that the lobster is served in its original shell so it adds a bit of the freshness. The linguine is served with the lobster sauce which is a perfect choice because the taste of the lobster will be altered if it comes with another sauce, like cream sauce with wine.
Spaghetti Bolognese with Foie Gars
Another dish is the Spaghetti Bolognese. Hmm...I would say, this is less attractive than the linguine as mentioned above. But the foie gras are quite soft.

All-in-all, the food is up to standard. And the environment is a feast for the eyes because you will be embraced in the

artistic decoration inside Landmark.
題外話/補充資料: You will have no difficulties in locating the restaurant because it is at the heart of the whole shopping mall. A convenient place to meet up friends especially for those who are bad at map reading.
2016-12-02
5 分鐘 (堂食)
Fresh Crabmeat au Gratin
Boston Lobster Linguine
  • Crabmeat
2016-11-25 4366 瀏覽
此餐廳最出名當然係龍蝦天使麵,好香龍蝦味呀,汁同天使麵的比例剛剛好,而且龍蝦肉都幾多,亦無須自己剝殼,必食。另外叫左一個西冷牛扒五成熟,它不是juicy的口感而是肉味好濃,特點在於外面偏焦(我係喜歡的),好香口。龍蝦湯偏咸,但龍蝦控仍可一試。最後mango nepoleon,一層芒果一層焦糖味脆片,清甜不會滯,再配上雲呢拿雪糕,完美地結束了晚餐。
2016-11-21
2016-11-01 5283 瀏覽
AE咭的優惠完結前,一定要試試大家一致好評的龍蝦😋首先是龍蝦湯!真的很香濃,充滿龍蝦鮮味,精彩是湯中的龍蝦肉,很爽甜👍🏼不可不提是一坐下便送來麵包籃,用來沾龍蝦湯!我很快便吃完所以麵包😁跟著一定要食Lobster Linguini😻你可以選擇佢幫你起肉,你就可以好輕鬆食到一啖龍蝦一啖意粉!這個意粉無論意粉質地到個汁都配合得很好!這個牛骨扒的肉質很爽!配上黑椒,很香!終於來到甜品!這個甜品,差不多枱枱都叫!一上桌未算靚,將綿花糖撥開,一朵玫瑰花就在眼前!好看也非常好味,一吃下去,沒有很假很甜的感覺,很淡的花香!綿花糖夾著雪糕,好match ! 用這個甜品作結!真的很滿足!最後這個雪芭就沒有什麼特別,味道算清新!
AE咭的優惠完結前,一定要試試大家一致好評的龍蝦😋

跟著一定要食Lobster Linguini😻
Lobster  Linguini
牛肋扒
這個牛骨扒的肉質很爽!配上黑椒,很香!

終於來到甜品!
用這個甜品作結!真的很滿足!
玫瑰雪糕配土耳其糖
最後這個雪芭就沒有什麼特別,味道算清新!
雪芭
Lobster  Linguini
牛肋扒
玫瑰雪糕配土耳其糖
2016-10-11 4161 瀏覽
中環這個地段真的好少踏足今晚特意來試試這間經常見報的餐廳由於電話訂位已滿需要現場排隊共等了約30分鐘才可入座但當時只是晚上七時左右*餐廳比較早關門要吃晚飯真的要早點到*2個人共點了:1. 頭盤 Avocado Salad ($120)份量不大健康的牛油果光著吃可能會不討好但加上蟹肉絲就變得既健康又美味了2.餐湯 Lobster Bisque ($110)老公知我喜歡龍蝦我一個人獨吞 濃濃香香的龍蝦湯頭還有一隻龍蝦尾作湯料教人如何不愛他?3. 主吃 Crab au Gratin ($240)這個價錢偏貴而且兩個焗蟹蓋的size都不大不過味道取勝伴碟的薯條也夠新鮮熱辣4. 主吃 Lobster Risotto ($260)上到這一味菜我們才察覺到整晚的食物不是龍蝦就是蟹這一味我覺得偏膩而且我不喜歡飯面上滿滿的芝士碎所以感覺一般但愛好濃味及芝士者應該會喜歡5. 甜品 3 scoop ice cream ($65)Strawberry ice creamPassion fruit sobertGuava sobert水準中等,其中熱情果sobert好酸呀!滿足的一餐服務周到侍應會留意我們吃的進
中環這個地段真的好少踏足

但當時只是晚上七時左右
*餐廳比較早關門
要吃晚飯真的要早點到*
2個人共點了:
1. 頭盤 Avocado Salad ($120)
份量不大
健康的牛油果光著吃可能會不討好
但加上蟹肉絲就變得既健康又美味了
2.餐湯 Lobster Bisque ($110)
老公知我喜歡龍蝦
我一個人獨吞

濃濃香香的龍蝦湯頭
還有一隻龍蝦尾作湯料
教人如何不愛他?
3. 主吃 Crab au Gratin ($240)
這個價錢偏貴
而且兩個焗蟹蓋的size都不大
不過味道取勝
伴碟的薯條也夠新鮮熱辣
4. 主吃 Lobster Risotto ($260)
上到這一味菜
我們才察覺到整晚的食物不是龍蝦就是蟹

這一味我覺得偏膩
而且我不喜歡飯面上滿滿的芝士碎所以感覺一般
但愛好濃味及芝士者應該會喜歡
5. 甜品 3 scoop ice cream ($65)
Strawberry ice cream
Passion fruit sobert
Guava sobert
水準中等,其中熱情果sobert好酸呀!

滿足的一餐

綜合以上種種
難怪這裡這麼受歡迎了
  • Lobster Bisque
2016-09-11 4065 瀏覽
玫瑰花主題甜品🌹感覺好浪漫呀~玫瑰雪糕配土耳其軟糖!賣相真係好吸引😍表面加上粉紅色的糖絲作點綴✨真係靚到好似藝術品!💃🏻揭開玫瑰花瓣🌹中間係粉紅色的玫瑰雪糕🍦食落有濃郁的花香味😌甜度調校得岩岩好👏🏼感覺好清新呀!🍃不可不提雪糕底的土耳其軟糖🍬囗感煙煙韌韌😁帶有少少薑汁的味道😋配埋雪糕一齊食果然好夾!👍🏼
玫瑰花主題甜品🌹
感覺好浪漫呀~
玫瑰雪糕配土耳其軟糖
玫瑰雪糕配土耳其軟糖!
賣相真係好吸引😍

配埋雪糕一齊食果然好夾!👍🏼
2016-09-06
玫瑰雪糕配土耳其軟糖
2016-08-19 4071 瀏覽
今天才訂位, 幸運三人晚上仍可以有空檯, 一到步便可以安排入座, 知道餐廳9時已經要關門, 一齊人便開始叫東西吃, 因為有信用卡優惠, 決定散點, 點了兩款前菜及三款煮食。 頭盤叫了熟蝦, 芒果素菜捲, 凍蝦很爽口, 素菜卷中加了一些青菜, 有特別的香味。 煮菜點了炸魚薯條, 羊扒, 及最出名的龍蝦扁面。 炸魚薯條炸得十分脆口, 薯條質地比較林, 最好味反而是羊扒,肉質很好很入味, 龍蝦也是一貫的味道。 甜品點了芒果梳乎里, 梳乎裡的表面很脆 因為加了白糖, 芒果雪糕味道也不錯。 寫餐廳唯一不好是太早關門, 八時半last order, 要盡早訂枱及開始吃飯
2016-08-19
2016-08-12 8253 瀏覽
點樣知道一間餐廳的招牌菜係咩?而招牌菜又係唔係真係咁吸引?如果行入間餐廳見到最少八成人都叫同一道菜,那應該真的是招牌菜了。它就是landmark cafe 的龍蝦天使面。AE 信用卡有優惠呀!!環境:龍蝦湯:未飲見到咁大舊龍蝦肉訓左係湯中間,已經知道個湯一定落足料,嗅都嗅到一股龍蝦味,很鮮甜很很很很濃郁的龍蝦湯,滑!濃! 但放心不會"溜",飲完口內仍然感受到一股龍蝦味不散去,好像食完美味的主菜咁滿足,雖然湯不算No 1招牌菜,但個人很喜歡這湯,無得輸!!!。龍蝦天使面:這個就是餐廳招牌菜了!!!幾乎每一枱都有叫,服務很好,龍蝦已幫你起哂所有的肉出來,非常方便進食,龍蝦又大又新鮮又厚肉,食落口啖啖肉肉質有彈性,豐滿多汁,想將天使面卷起來連龍蝦肉食,舊肉都可能太大舊,女生不能一啖食到,天使面煮成95%熟,軟得來不易斷,份量都幾多,三個人食的話可以叫兩碟,留番個肚叫甜品。甜品: 幾款甜品的名字不太記得,只知道賣相很美....很美.....而且都不是常見的款式,像第一個甜品用紅色的玫瑰花瓣,是第一次見,很浪漫呢有圖有真相!!!!!
點樣知道一間餐廳的招牌菜係咩?而招牌菜又係唔係真係咁吸引?

了。它就是landmark cafe 的龍蝦天使面。
AE 信用卡有優惠呀!!

環境:
龍蝦湯:
龍蝦天使面:

啖啖肉
甜品:

有圖有真相!!!!!
  • 龍蝦意粉
2016-07-18 4667 瀏覽
今日去咗試食AE card 半價餐廳,呢間餐廳提供酒店水平嘅食物,環境不錯,有龍蝦意粉,龍蝦意大利飯,龍蝦湯,材料新鮮,味道水準之上,用ae半價食真係好抵。值得推介。意大利飯龍蝦味鮮甜,意大利飯都充斥着龍蝦嘅味道龍蝦湯龍蝦味重感覺用新鮮龍蝦製作
意大利飯龍蝦味鮮甜,意大利飯都充斥着龍蝦嘅味道
龍蝦湯龍蝦味重感覺用新鮮龍蝦製作
2016-06-01
5 分鐘 (堂食)
2016-07-11 3961 瀏覽
平時都會去食早餐。而因為AE信用卡有優惠,所以有一晚同同事放左工都黎試下。七點幾黎到,等左一陣先有位。Avocado Crab Meat Salad 牛油果蟹肉沙律唔錯,蟹肉就應該唔係新鮮架喇,不過加上我最愛既牛油果都唔會點錯。Lobster Linguine 龍蝦意粉係大家既推介。我覺得意粉軟硬度算係剛剛好的,而龍蝦肉亦新鮮,但唔知點解我覺得意粉好似唔係好夠入味,好似同龍蝦分開煮咁。對我黎講,完全無人地講得咁有驚喜喎。Rib eye 燒肉眼叫左medium rare,但係佢燒得比較生,出來既時候仲滲好多血水,所以我地請服務員幫我地再整熟少少。點知等左十幾分鐘先再拎出黎,而且再黎既時候完全係well done。雖然我地都明白再翻煮係好難控制生熟,但都唔駛熟到完全咬唔開吧。南瓜蓉同粟米就無特別。當晚最好食既係甜品。尤其係Mango Napoleon 芒果拿破崙,同平時食既唔同,感覺好輕盈。因為薄薄既酥皮與酥皮之間只有一小層忌廉同埋有好多鮮甜既芒果,而旁邊gelato亦好light。加上拿破崙頂的雜莓,配合得好好,令成個甜品感覺清新解滯。下次可以考慮飯後淨係坐低食甜品啵。(笑)唔知點解,食
Lobster Linguine 龍蝦意粉
Rib eye 燒肉眼
。南瓜蓉同粟米就無特別。
當晚最好食既係甜品
。下次可以考慮飯後淨係坐低食甜品
。(笑

唔知點解,食完呢一餐之後更加覺得,Cafe Landmark骨子裡都係一間美心
(同其他置地廣場內既大部分食肆一樣),Cafe Landmark特別有印象中美心俾人的感覺。可能係因為食物處理得幾好(無可否認MX的食物多數都幾好
),但就算呢間算係高級餐廳,都唔係好感覺到廚房既心思。雖然服務員好似幾盡力關心你既需要,但佢地並唔係好清楚客人對食物既期望。

如果有信用卡優惠,加上地點方便,上班一族係可以黎試試既
。離開前留意四周結帳既客人,我深信呢AE卡的確係餐廳晚晚滿座既主因。
2016-03-21
10 分鐘 (堂食)
  • 芒果拿破崙
2016-05-09 7306 瀏覽
頭盤:神戶牛柳沙律神戶牛好鬆化, 每一啖都好重牛肉味,入口即化,加埋蒜片好match。沙律好新鮮,加埋橄欖油同醋食落好開胃蓋蟹蓋整個蟹蓋唔係好實,係好流心。芝士味好濃,配合蟹肉好嘢味,蟹肉好鮮味,薯條炸得好脆,唔錯龍蝦啖啖肉,好正好鮮甜!飯煙煙韌韌,味道好夾。食完龍蝦味係個口仲有餘香甜品:玫瑰雪糕配土耳其軟糖玫瑰味好重,棉花糖都係玫瑰味粉紅色好靚,仲有d花瓣伴碟,不過土耳其軟糖少左d,得2粒,薑糖就多啲。
頭盤:神戶牛柳沙律

蓋蟹蓋
龍蝦啖啖肉,好正
好鮮甜!飯煙煙韌韌,味道好夾。食完龍蝦味係個口仲有餘香
甜品:玫瑰雪糕配土耳其軟糖
玫瑰味好重,棉花糖都係玫瑰味