好耐無離開香港 好挂住法國crepe 今次去左中環法式可麗餅專門店Crepe 有咸 & 甜仲有其他西式食物例如burger pasta 等 一定夠飽肚新鮮龍蝦肉扁意粉 Lobster linguine $239龍蝦肉意粉係我無法抗拒既choice意粉口感彈牙 硬度適中龍蝦汁夠濃稠 仲有成條龍蝦尾龍蝦尾都好新鮮 龍蝦肉爽口鮮甜絕對係誠意之作黑松露香煎帶子法式薄餅 $205 +鷄肉$25+菠菜$25本身想加芝士店員都好窩心提醒我地本身呢個crepe 較膩未必合適就推薦左加鷄肉&菠菜結果呢個配搭好match 又飽菠菜中和反黑松露既濟岩岩好French soda-Pina Colada $58好得意 係打左氣既pina colada有陣陣椰子香氣Lime Soda $48夏天飲好適合 好fresh
好耐無離開香港 好挂住法國crepe

好得意 係打左氣既pina colada有陣陣椰子香氣

Lime Soda $48
夏天飲好適合 好fresh
2022-08-22
中環有乜好食?今次就嚟到呢間位於威露頓街嘅Café Crêpe! 餐廳近蘭桂坊 整體採用雲石風裝修~ 同埋有2層 分別係地面同地下一層 加埋座位都唔少 坐起嚟唔算闊落但都唔算逼夾~🌟 蒜香蜆肉扁意粉(Set) ($198)蒜香蜆肉意粉擺盤以蜆圍邊 可見廚師心思~ 食落蒜香味幾重 頗為開胃☺️ 另外蜆嘅份量都好多!保守估計都上10隻 完全唔驚會冇餸🤣 🌟 香煎三文魚 (Set) ($278)香煎三文魚以薯仔、車厘茄、檸檬作配菜~ 再配以檸檬汁🍋 三文魚外皮香脆 熟度啱啱好 食落唔會太乾/鞋! 唔好睇佢好似好少咁 其實真係幾大 食完勁飽!🌟 熱朱古力/ 洋甘菊茶 (跟餐)熱朱古力即沖即上 店員仲有細心問要唔要cream💓 洋甘菊則以茶包形式上 用嚟解膩一流😚其實餐廳嘅可麗餅都好岀名 可惜今次冇試到 希望下次可以試下😋

🌟 蒜香蜆肉扁意粉(Set) ($198)

🌟 香煎三文魚 (Set) ($278)

🌟 熱朱古力/ 洋甘菊茶 (跟餐)

2022-08-29 59 瀏覽
Crepe 要烹調得美味除即整即食外,還須要技巧,宏宏當中我就選擇了位於中環的cafe crepe! 環境燈光不會太明亮,很舒適帶點情調 這裡有鹹甜點crepe 各有8種 如 烤雞肉、風乾火腿、煙三文魚、龍蝦; 而我挑選了黑松露香煎帶子 HKD 155 很快便上菜了,未開始動手,熱騰騰的crepe 把黑松露香氣己直撲入鼻內🥰 隔壁挑選了黑朱古力配蘭姆酒汁及咖啡忌廉芝士、肉桂烤啤梨好像也很好味、吸引🤩座落於鬧市的中環,這個價錢相宜,可以再回頭~~

環境燈光不會太明亮,很舒適帶點情調

座落於鬧市的中環,這個價錢相宜,可以再回頭~~
2022-08-26 77 瀏覽
以往只係食過甜味嘅可麗餅,估唔到新嘗試試下咸味,又好岩我口味呀唔好以為cafe crepe真係淨係得crepe,其實仲有burger呀意粉呀排類架~!呢晚早黎到,坐得舒服~我嗌嘅咸味crepe - 油封鴨配格魯耶爾芝士係set dinner其中一款,另外仲有湯同飲品。個湯唔會話太過creamy好漏果啲,質地都稀身嘅而且都足料多雜菜碎幾有咬口架個crepe present得好靚🥳🥳封油鴨味道濃郁,啲肉咬落表面會延身啲,內裏就軟熟啲,一絲絲咁好好食架🤩crepe內都充滿肉絲🦆、洋蔥🧅、同芝士🧀!下次想再黎食其他咸味crepe😍飲品:熱茉莉茶☕️
飲品:熱茉莉茶☕️
2022-08-25
2022-08-25 54 瀏覽
我很喜歡吃 Crepe !! 😊 以前試過一個人在英國時,經常自己去餐廳食兩個 Crepe,一鹹一甜,再加一杯咖啡😆 Café Crêpe 來自加拿大,除左Crepe,仲有意粉,漢堡,三文治其他主食。今次我地一心想食  Crepe ,就叫左一鹹一甜黎試下。 · 黑松露香煎帶子可麗餅  $155餅皮皮薄煙韌,切開後滿滿的芝士白汁帶子蘑菇湧出來,好滿足。再加上被黑松露香氣包圍,是溫暖幸福的感覺 🥰 · 原創甜味可麗餅配草莓醬  $49  加雪糕 $29原創甜味有4種醬料選擇,包括Lemon Sugar, Sugar Butter, Cinnamon Sugar 和 Strawberry Jam,一向認為最簡單的原味可麗餅最能食出餐廳水準,草莓醬配雪糕是最基本,又無得輸的配搭。 · 翡翠冰冰樂  $58抹茶沙冰加上黑朱古力,盛夏透心涼! · 綠茶奶昔  $68抹茶味濃,帶微甘苦澀味,真材實料,奶味順滑,好 creamy。

· 黑松露香煎帶子可麗餅  $155

· 原創甜味可麗餅配草莓醬  $49  加雪糕 $29

· 翡翠冰冰樂  $58
抹茶沙冰加上黑朱古力,盛夏透心涼!

· 綠茶奶昔  $68
2022-08-22 89 瀏覽
難得放假便慢悠中環,有點攰後記得留下深刻印象的cafe crepe 在威靈頓街附近。 地方沒怎麼變,這裡有bar 檯、 4人多檯。這裡提供有主食及鹹甜點甜品,而今日點了被隔壁所吸引的和牛漢堡! 等了一會先很快便上菜了! 整個漢堡有份量😍 包面 及 底 不但脆口還添加了牛油份外香口 使得我胃口大增! 😎把和牛切開也沒半點根,中間也有7成熟又Juicy 👍🏼薯條是幼身 如粗身就更好整體食物、職員、價錢都相宜。 閒時過來休息也是不錯的選擇!

地方沒怎麼變,這裡有bar 檯、 4人多檯。

整體食物、職員、價錢都相宜。 閒時過來休息也是不錯的選擇!
2022-08-17 1161 瀏覽
好耐好耐無食法式可麗餅啦,今日心血來潮,黎左呢間中環既Café Crêpe食返餐可麗餅先。顧名思義,Café Crêpe主打法式可麗餅。中環有一間分店,位於威靈頓街。平日下午茶時間黎到都坐滿咁滯,估唔到咁旺場。主餐牌有鹹味同甜味可麗餅各8款,仲可以加配料,亦可以創造自選口味。呢度唔止有可麗餅食,仲有早餐同主菜如前菜,餐湯及沙律,法式三文治,漢堡包及意粉。飲品有咖啡,茶,朱古力,法式蘇打水,冰冰樂,奶昔,果汁,及其他冷飲。仲有酒類,如紅白酒,雞尾酒,啤酒。今次唔叫可麗餅,反而叫左兩道主菜同兩杯嘢飲分享。精選和牛漢堡 $169 另加一8oz patty, sliced white cheddar, bacon, tomato slice, red onion, arugula, mustard fig aioli, Portuguese bun/brioche bun精選和牛漢堡超大個,用一支竹簽固定好。圓形麵包好香脆,已經搽咗牛油,下面放咗少少沙律菜,有一條長長而脆口嘅煙肉。下面有幾片蘑菇,再下底就係邪惡嘅熱溶芝士。有咁多唔同配料下面就到主角和牛漢堡扒,我揀左4成熟,煎得外脆內淋,又能將

今次唔叫可麗餅,反而叫左兩道主菜同兩杯嘢飲分享。
精選和牛漢堡 $169 另加一

精選和牛漢堡

下面有幾片蘑菇,再下底就係邪惡嘅熱溶芝士。有咁多唔同配料下面就到主角和牛漢堡扒,我揀左4成熟,煎得外脆內淋,又能將肉汁鎖住,味道又唔過鹹,好正!
精選和牛漢堡

下底仲有番茄片同紫洋蔥,可減膩。酸瓜分開上,好貼心。
精選和牛漢堡
配有薯條,我要求走鹽,又無問題。薯條係幼身,炸得超脆,配茄汁食好好味。
精選和牛漢堡
呢個主菜份量足而且味道好,果然係signature。
蒜香欖油蝦肉扭扭粉 $168 另加一
Cavatappi, shrimp, olive oil, garlic, tomatoes, lemon juice, crushed chilli

蒜香欖油蝦肉扭扭粉
第一次食呢度嘅意粉,估唔到份量好大。扭扭粉都算al dente,上面灑滿芝士粉,香草,再加少量辣椒粒,食落充滿蒜香味。居然配有兩塊蒜香欖油法包,真係非常飽肚。去殼蝦肉有5隻,雖然唔係特別大隻,不過明顯新鮮熱辣用蒜香同欖油炒起。

天口熱,一定要叫杯冰冰樂降溫。
黃金冰冰樂 $58 另加一
Maple/Turmeric
紅寶石冰冰樂 $58 另加一
Ruby Callebaut

黃金冰冰樂, 紅寶石冰冰樂

餐牌寫明16oz,果然好大杯。飲品用透明膠杯上,鮮明黃色同粉紅色上面有一大pat忌廉,上面再分別灑上Maple粉同紅寶石朱古力碎。黃金冰冰樂係淡淡既楓糖味道帶少少薑黃味,好特別又唔會過甜。紅寶石冰冰樂就稍微甜少少,不過飲落有粒粒紅寶石朱古力,好有咬口。兩杯都有粒粒碎冰,飲完成身凍嗮!
黃金冰冰樂, 紅寶石冰冰樂
今餐好滿足,精選和牛漢堡同冰冰樂都好有驚喜。原來Café Crêpe唔止得crepe。
2022-08-17
黃金冰冰樂, 紅寶石冰冰樂
最近做野比較有壓力,想食一餐好嘅reward 自己,所以黎咗office 附近嘅呢一間法國西餐廳。佢係有dinner set menu 嘅,但我睇到原來佢有burger又忽然好想食,所以叫咗一個signature嘅和牛漢堡包。雖然係漢堡,但佢仲可以選幾多成熟,我叫咗7成熟,剛剛好,塊牛肉係非!常!厚!入面有番茄、洋蔥、煙肉、菜、蘑菇、芝士,即係最classic嘅配料都齊哂,食完超級滿足,我覺得佢真係對得住佢嘅價錢!食得burger就想配一杯甜飲,佢有好多奶昔嘅,但因為個日落雨比較凍,叫咗杯熱榛子朱古力。 好彩因為漢堡包煮要時間,所以佢上咗嘢飲先,杯野飲上面係有cream, 超級大滿足!!有呢啲cream非常好飲,勁正!最後嚟到呢度,梗係要食佢最出名嘅法式crepe! 問店員嘅推介,叫咗一個新出嘅芒果crepe, 首先佢上碟時就聞到非常香嘅肉桂味,而且應該係即刻整出嚟,係暖暖哋嘅。你睇落好似好薄咁,但係佢係全塊所有角落都有芒果係入面,啲芒果都係甜嘅!上面嘅雪糕係香蕉雪糕嚟嘅,好得意嘅組合~

• 榛子朱古力
2022-08-17 85 瀏覽
原本仲以為真係得兩粒帶子~ 心感小失望,但原來切開可麗餅,對面仲有好多細粒細粒嘅小帶子😂😂😍 即刻覺得都算值得$155~ 人生第一次同時間食咗咁多小帶子~ 除此之外,仲會有黑松露忌廉醬,蘑菇切片拌埋一齊食,加上煙煙韌韌的可麗蛋餅🥞 感覺係幾夾嘅~ 唔算太heavy but tasty 另外我哋叫咗精選和牛漢堡🍔 和牛漢堡的肉都幾厚~ 2-3 cm都有😍 有肉味 夠Juicy~ 另外啲薯條係即叫即炸,入口有溫度最好成件事都係好味道😍 另外我哋叫咗兩杯果茶~ 飲完之後店員仲主動問我哋使唔使加熱水可以再refill 🍵 當刻就感受到法國餐廳可以坐低慢慢傾偈,慢慢嘆的慢活節奏😌

2022-08-16
10 分鐘 (堂食)
  • 黑松露香煎帶子法式薄餅
  • 精選和牛漢堡🍔
巴黎羅浮宮附近某十字路口有檔檔販,係塞納河旁炮製出我最喜愛嘅「砂糖crêpe」,承惠1.5€(咁多年黎都無加價🫡 )。crêpe係我嘅comfort food,可惜係香港唔算常見,今次探店終於搵翻法國嘅味道💗❝蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕❞ | $119 | 推介品項 雖然法國朋友高度推介我一試鹹味crêpe,但係merci mais non merci,crêpe還是要吃甜的🤭 餅皮煙韌,厚薄適中,內裏餡料份量十足,有肉桂蘋果同埋金寶脆脆,加埋雪糕一冷一熱、搭配完美!❤️‍🔥❝翡翠冰冰樂❞ | $58抹茶口味嘅frappuccino都係第一次試🍵 茶味唔算好濃、整體偏甜,加埋面頭一大pat cream邪惡指數滿分!𓂃𓈒 𓂂𓏸 Café Crêpe 𓏸𓂂 𓈒𓂃 @cafecrepehk 中環威靈頓街15B號地舖港鐵中環站D2出口,步行約3分鐘抵達星期一至三及星期日11:00 - 21:00營業星期四至六11:00 - 22:00營業❋ 可經OpenRice訂座餐點味道 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎

❝蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕❞ | $119 | 推介品項

抵食指數 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
店舖環境 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡♡
用餐體驗 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
推薦程度 | ♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♥︎♡♡
適合場景 | 下午茶、休閒用餐

更多同區美食 ☞ #17中環
更多同類美食 ☞ #17甜品

♥️ 追 蹤 @17feelgood 發 掘 更 多 高 質 感 食 事 / 生 活 提 案 ♥️
2022-08-12 120 瀏覽
喺中環收工後,拖住一個疲倦嘅身體,梗係希望食好少少,對得住自己啦,所以我哋今次就揀咗一間有外國過江龍過嚟嘅餐廳食一口crepe嚟慰藉一下心靈🥹我哋揀咗set dinner,每一份set dinner都包一個餐湯或沙律、一個主菜和一杯飲品(包括:茶、啡、紅白餐酒),以中環價錢嚟講,算幾抵食🥸 頭盤:蕃茄湯,口感好濃郁,夠晒真材實料🤣我哋最怕蕃茄湯得個酸字,好在佢哋嘅蕃茄湯唔係,酸度剛剛好,唔會太酸,同事亦幾開胃,唔錯👍🏻主菜Set Linguine Vongole ($198):蜆肉蒜油扁意粉,蜆肉份量夠多,又冇沙,仲要粒粒都係黐殼嘅,新鮮高質!蒜亦炒得啱啱好,襯托埋橄欖油,成個口感唔會太濕同時亦好香🤤最驚喜嘅係意粉軟硬度一流,證明廚師喺細節上控制得好好💪🏼唯一要挑剔嘅係落多幾粒海鹽和辣椒會更惹味!Set Lobster Linguine ($298):龍蝦肉扁意粉,龍蝦肉質彈牙,無一般雪藏龍蝦肉質咁霉,正!個扁意粉同上面個蜆肉扁意粉一樣,唔係度累贅啦😌如果擬呢兩個主菜來講,我哋會較為推薦蜆肉蒜油扁意粉,因為性價比高啲🤏🏻甜品:開心果核桃蜂蜜配雲呢拿雪糕(+$99):餅皮煙煙韌韌,充滿蛋

主菜
Set Linguine Vongole

Set Lobster Linguine

甜品
開心果核桃蜂蜜配雲呢拿雪糕

開心果核桃蜂蜜配雲呢拿雪糕(+$99):餅皮煙煙韌韌,充滿蛋香!食過第一啖之後會令你意猶未盡,想繼續食🤤餅皮之間有懷疑檸檬醬,所以當我哋食到有酸味我哋都有少少突然😳合桃和開心果都為成個甜品增加咗唔少口感,如果雲呢拿雪糕…正正常常啦😂

下次我哋試吓喊嘅crepe先!
Set Linguine Vongole
Set Lobster Linguine
2022-08-11 64 瀏覽
Parisian Crepe 好正宗嘅法式可麗餅,有鹹有甜,而且有好多款味道嘅選擇 St. Jacques Crepe🍕St. Jacques 可麗餅,有黑松露帶子係軟綿綿可麗餅入面,好多帶子又creamy 新鮮,可麗餅非常軟滑,有口感 Roquefort Burger好香嘅藍芝士,漢堡和牛好大塊又香濃 Nutella Hot Chocolate ☕榛子朱古力 Nutella Latte☕榛子 Latte榛子味朱古力同 Latte都咁好香濃

St. Jacques Crepe🍕

Roquefort Burger
好香嘅藍芝士,漢堡和牛好大塊又香濃

Nutella Hot Chocolate ☕
榛子朱古力

Nutella Latte☕
榛子 Latte

榛子味朱古力同 Latte都咁好香濃

2022-08-10 62 瀏覽
中環正宗法式可麗餅,係黎自加拿大過江龍到香港,梗係要黎食下,出名嘅 Parisian Crepe St. Jacques Crepe🍕黑松露帶子可麗餅,可麗餅好有彈性又軟綿綿, 入面好足料好多帶子又creamy,上面仲有 Swiss Cheese 同 Green Onion🧅 Roquefort Burger藍芝士和牛漢堡,足料和牛而且好重份量藍芝士,好香好濃和牛香味🍔 Nutella Hot Chocolate ☕好香榛子朱古力 Nutella Latte☕榛子 Latte 好香濃咖啡同榛子味😊

St. Jacques Crepe🍕

Roquefort Burger

Nutella Hot Chocolate ☕
好香榛子朱古力

Nutella Latte☕
榛子 Latte 好香濃咖啡同榛子味😊

2022-08-09 80 瀏覽
2022年7月24日 晴今日終於放監啦!即刻要去見見男朋友!之前買左賞你食ge voucher 都未用, 一於今日用左佢!Cavatappi de Cannes Pasta $168蒜香欖油蝦肉扭扭粉先來一客鹹食, 一黎到好香蒜味, 見到有兩塊烘過ge 包有點喜出望外😻原來係烘面包, 唔係蒜蓉包黎。不過都好好食, 但面包烘得比較乾脆, 入口會吉口, 要小心d🫣至於個扭扭粉, 好香, 印象中有小小微辣, 好食🤤Matcha & Berry Parfait $109 + Chocolate Ice Cream Scoop $29朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓醬 + 朱古力雪糕球 $29好吸睛, 但比我想像中冇咁好(可能期待過大, 冇左wow 的感覺)🤔 朱古力同抹茶味唔重, 餅底係inin unun ge, 有d 提子乾, 紅莓醬偏甜。反而朱古力雪糕好食, 會有dd 朱古力係入面🤭Nutella Hot Chocolate $48榛子朱古力奶味重, 好香榛子味, 甜甜的很好喝🥰
2022年7月24日 晴

今日終於放監啦!即刻要去見見男朋友!

蒜香欖油蝦肉扭扭粉

至於個扭扭粉, 好香, 印象中有小小微辣, 好食🤤

Nutella Hot Chocolate $48
榛子朱古力
奶味重, 好香榛子味, 甜甜的很好喝🥰
2022-07-24
2022-08-09 63 瀏覽
今日去咗中環同朋友食下午茶☕️大家都唔係好肚餓所以就去咗Cafe Crepe食塊可麗餅🥰-St. Jacques $155黑松露味道非常特出 帶子多到爆唒出嚟😆粒粒都咁飽滿 而且肉質嫩滑🤓-Butterscotch Apple Crisp $119蘋果+肉桂+焦糖+雪糕味道好夾🍎口感非常豐富 值得一試🥰-Mocha 朱古力咖啡 $32有啲cream on top朱古力味比較重🍫唔會好甜 或 好苦 啱啱好-Lemon Water
今日去咗中環同朋友食下午茶☕️
大家都唔係好肚餓