2022-09-23 37 瀏覽
· Butterscotch Apple Crumble Crêpe / $119冇理由嚟到唔食crêpe😆,甜味比較吸引我,餅皮微帶煙韌,摺疊咗之後唔會好厚,餡料係煮過嘅蘋果肉,表面加咗拖肥脆脆,crumbs,house-made奶油醬,每啖再配上雲呢嗱雪糕,滿足!· 蒜香蜆肉扁意粉 / $198Set dinner嚟,包咗田園沙律或餐湯同飲品,crêpe可以加錢配。蒜香味真係好重😮👍🏻👍🏻👍🏻見到好多蒜粒掛住晒係意粉上,蜆肉冇沙,份量都唔少,呢個幾有驚喜。· 田園沙律羽衣甘藍配🫐🍓,加上紫洋蔥同黑醋,清新開胃,羽衣甘藍好新鮮冇苦澀味,藍莓同士多啤梨都唔酸。· 忌廉番茄湯番茄味濃郁,但有啲酸。· Pina Colada / Latte呢度Pina Colada無酒精喔,幾好飲,鍾意表面啲碎冰,感覺Latte牛奶份量比例多啲。

· 蒜香蜆肉扁意粉 / $198

· 田園沙律

· 忌廉番茄湯
番茄味濃郁,但有啲酸。

· Pina Colada / Latte
2022-09-22 32 瀏覽
可麗餅有甜亦有鹹鹹派好似較特別所以揀咗呢個✨黑松露香煎帶子✨除了上面有帶子和黑松露點䮕薄薄可麗餅包任白汁蘑菇帶子有十幾廿粒原粒帶子,一點都不吝嗇同菇一齊咬落口感豐富!另外要了一個set dinner包括餐湯/沙律、有一杯茶/咖啡/生啤/紅酒✨薯仔濃湯✨濃郁,味道正常發揮!✨ 蒜香蜆肉扁意粉✨聞落已經超香蒜味蜆肉幾多而且爽口無沙伴著橄欖油意粉一點唔會乾身✨FRAPPUCCINO'S (160z)冰冰樂✨濃密忌廉下面有消暑解渴嘅沙冰 -Golden黄金-即健康嘅薑黃+肉桂粉薑味好濃,像咖喱中薑黃咁-Jade翡翠-朱古力粒粒+抹茶偏甜嘅抹茶味
可麗餅有甜亦有鹹
鹹派好似較特別所以揀咗呢個
✨黑松露香煎帶子✨
除了上面有帶子和黑松露點䮕
薄薄可麗餅包任白汁蘑菇帶子
有十幾廿粒原粒帶子,一點都不吝嗇
同菇一齊咬落口感豐富!

另外要了一個set dinner
包括餐湯/沙律、有一杯茶/咖啡/生啤/紅酒

✨薯仔濃湯✨
濃郁,味道正常發揮!

✨ 蒜香蜆肉扁意粉✨
聞落已經超香蒜味
蜆肉幾多而且爽口無沙
伴著橄欖油意粉一點唔會乾身

✨FRAPPUCCINO'S (160z)冰冰樂✨
濃密忌廉下面有消暑解渴嘅沙冰
-Golden黄金-
即健康嘅薑黃+肉桂粉
薑味好濃,像咖喱中薑黃咁
-Jade翡翠-
朱古力粒粒+抹茶
偏甜嘅抹茶味
𝗵𝗮𝗱 𝗯𝗼𝘁𝗵 𝘁𝗵𝗲𝗶𝗿 𝘀𝗮𝘃𝗼𝗿𝘆 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲𝘀 - 𝘀𝘂𝗿𝗽𝗿𝗶𝘀𝗲𝗱 𝗯𝘆 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗲𝗮𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝘀𝗮𝗹𝘁𝗲𝗱 𝗰𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗳𝗹𝗮𝘃𝗼𝗿🍐 𝘁𝗵𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗽𝗲 𝘄𝗮𝘀 𝘀𝗼 𝘀𝗼𝗳𝘁 𝗶𝗻 𝘁𝗲𝘅𝘁𝘂𝗿𝗲 𝗳𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗰𝗶𝗻𝗻𝗮𝗺𝗼𝗻 𝗿𝗼𝗮𝘀𝘁𝗲𝗱 𝗽𝗲𝗮𝗿 𝗮𝗻𝗱 𝗰𝗿𝘂𝘀𝗵𝗲𝗱 𝗵𝗮𝘇𝗲𝗹𝗻𝘂𝘁𝘀! 𝘁𝗵𝗲 𝗮𝗳𝗳𝗼𝗴𝗮𝘁𝗼 𝘄𝗮𝘀 𝗶𝗿𝗿𝗲𝘀𝗶𝘀𝘁𝗶𝗯𝗹𝘆 𝗴𝗼𝗼𝗱. 𝘁𝗵𝗲 𝘃𝗮𝗻𝗶𝗹𝗹𝗮 𝗶𝗰𝗲 𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺 𝘀𝗰𝗼𝗼𝗽 𝗼𝗻 𝘁𝗼𝗽 𝘄𝗮𝘀 𝘀𝗼 𝘀𝗺𝗼𝗼𝘁𝗵 𝗮𝗻𝗱 𝗵𝗮𝗱 𝗮 𝘀𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁 𝗯𝘂𝘁𝘁𝗲𝗿𝘆 𝘁𝗮𝘀𝘁𝗲😋.第二次嚟食先知原來 @cafecrepehk 係由加拿大開嚟香港,不嬲都知佢哋甜crepe出色過甜crepe,今次叫咗海鹽焦糖香梨味果然有驚喜,軟綿嘅煎餅包住玉桂烤梨粒同榛子碎,再淋埋焦糖醬真係不得了🤤 affogato又係出色,最鐘意球雲尼拿雪糕幼滑得嚟帶牛油香,撞埋espresso超夾,係其中一間最鐘意飲嘅affogato✨
2022-09-18 44 瀏覽
🇭🇰Hong kongAverage expense pp: HKD$200-250+📍Address: Cafe Crepe, Central今日嚟到中環呢間好出名嘅cafe crepe,其實之前已經同朋友來黎過,食物質素真係唔錯,今次試咗精選和牛漢堡5成熟,超級勁好大塊,一啖都咬唔曬😌好多汁juicy,簡直係牛魔王嘅代表,食完一個已經差唔多飽曬。你到呢度當然要食佢哋嘅crepe,個黑松露crepe都唔錯,黑松露味好香,入面好足料,帶子煎得啱啱好,上面仲撒咗好多芝士,份外金黃甘香。夏天點杯清涼沙冰飲,都幾舒服,野飲都好飲嘅,我哋就試咗紅寶石星冰樂同埋翡翠星冰樂,打下卡都幾靚!同朋友想喺度嘆個下午茶傾吓計,坐低都幾舒服
🇭🇰Hong kong

📍Address: Cafe Crepe, Central

2022-09-14 48 瀏覽
好鐘意呢間crepe專門店,公司附近有又走過嚟,今日食lunch就唔再食甜啦,初嚐salted crepe之前食過以下2款都非常滿足好食😋🍎蘋果金寶配奶油醬配香草雪糕🍨🥭法式香芒可麗餅配香草味雪糕🍨🍴黑松露香煎帶子可麗餅💰$155開頭以為只有兩粒帶子舖面,原來可麗餅入面仲有好多粒細帶子,好足料,可麗餅都是脹卜卜的,饀料係忌廉帶子菇菌,仲有少少白酒、松露油、洋蔥,帶子鮮味軟腍,仲有Swiss cheese點綴🍴蒜香欖油蝦肉扁意粉💰$168可揀扭扭粉/扁意粉,意粉掛上蒜蓉汁,蒜蓉味香,蝦肉爽口一樣有蝦香味🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿伯爵鮮奶茶London Fog💰$45本身都鍾意伯爵茶味,加到奶茶中味道幾香,奶茶唔會好濃,今晚都瞓得着🤣♦️紅寶石鮮奶咖啡Ruby Mocha💰$48賣相好靚,味道偏甜💰$458/2ppl🚩 Café Crêpe (威靈頓街) (中環) @cafecrepehk 📍中環威靈頓街15B號地舖

之前食過以下2款都非常滿足好食😋

賣相好靚,味道偏甜

💰$458/2ppl
📍中環威靈頓街15B號地舖
2022-09-14
8 分鐘 (堂食)
2022-09-09 54 瀏覽
食飯揀餐廳總係心大心細🙈今次睇中左呢間加拿大過江龍,出名唔同款式嘅可麗餅😍有鹹有甜,任君選擇~除左可麗餅,原來仲有其他野食,有意粉🍝三文治🥪漢堡包等🍔餐廳環境同氣氛都好好,同朋友食野傾下計唔錯👍🔸黑松露香煎帶子可麗餅🔸甜嘅可麗餅就食得多,見有咁多鹹嘅款式選擇,一於試一試~估唔到個配搭都幾有驚喜✨可麗餅好香牛油味,而且餅皮好薄~入面餡料好豐富,滿滿既帶子粒同蘑菇😳可麗餅入面嘅帶子彈牙,連埋蘑菇同醬料夾住食啖啖滋味🤤上面嘅帶子鮮味十足,煎一煎再配上黑松露醬~好正😋🔸精選和牛漢堡🔸漢堡超厚身,8oz和牛漢堡肉唔會太硬實,七成熟火喉啱啱好👍切開好多肉汁、牛味香濃❤️入面仲有蘑菇、車打芝士、煙肉同火箭菜等配料增加口感層次,配埋熱辣辣嘅脆薯條~perfect😋🔸紅寶石冰冰樂🔸夏天都係鐘意飲凍野,呢款冰冰樂就啱晒,試咗兩款味道都各有千秋🥤紅寶石冰冰樂用紅寶石朱古力整成,粉紅色賣相非常吸引,上面仲有綿密嘅 cream,飲落唔會過甜😳🔸翡翠冰冰樂🔸至於翡翠冰冰樂其實係有機抹茶同黑朱古力味,第一啖入口覺得比起紅寶石個款甜啲,不過將cream混合落去後,更香滑之餘,甜度仲調番啱啱好👍食完鹹味可麗餅,仲想食埋甜

🔸黑松露香煎帶子可麗餅🔸

🔸精選和牛漢堡🔸

🔸紅寶石冰冰樂🔸

🔸翡翠冰冰樂🔸

食完鹹味可麗餅,仲想食埋甜嘅款,可惜已經好飽,唯有下次再黎食過😋
可麗餅在香港其實都不太普及,不過若要數城中知名度較高的專門店,可算是這間座落於中環多年的Cafe Crepe。餐廳面積不大,座位不多,但裝潢簡潔,地面設有開放式廚房,製作過程一目了然。這裡供應多款法式薄餅,鹹甜百變,食譜製法依照法國巴黎傳統秘方。趁著現在仍未過芒果當造期,點了期間限定法式香芒可麗餅,抓緊夏天的尾巴。Mango Etoile $109表面灑滿香氣馥郁的肉桂粉,內裡夾著豐富足料的新鮮芒果,香甜飽滿又多汁,加上花生碎粒增添咬口,微熱的餅底與冰凍的香蕉雪糕,一熱一冷,衝擊味蕾。L'Epicurien $128餅底厚薄適中,口感煙韌,而且都是即點即做,入口熱騰騰,外型脹卜卜的餅皮緊緊裹著風乾火腿、鮮茄、蛋、布里芝士配羅勒醬,肉味濃郁而富油香,青醬淡香提出芝士的天然奶香,一口就已充滿多重味覺層次。Mango French Soda $65芒果梳打入口冰爽透心涼,配上一球酸酸甜甜的熱情果芒果雪葩,炎炎夏日下確實是消暑良伴。Nutella Hot Chocolate $48面層鋪滿忌廉,入口滑順,完美還原Nutella的原始榛果味。

Crepe

2022-09-07
L'Epicurien
Mango French Soda
2022-09-07 76 瀏覽
公司附近呢間Cafe Crepe 經過好多次,見到員工係玻璃後整可麗餅,想試左好耐都未有機會。今日放工同男朋友又經過,終於決定入來試試。門面似一間法式小店🇫🇷,以為淨係食crepe,睇menu先發現原來有Crepe 以外的食物,而且crepe有鹹或甜的口味,選擇好多👍🏻呢幾日食月餅食到唔想再食甜野,所以叫左個pasta同一份鹹味既crepe。⭐️蒜香欖油蝦肉扭扭粉🍝扭扭粉份量唔少,煮得軟硬適中,上面灑滿蒜茸🧄、芝士粉、香草,食落充滿蒜香同欖欖油香味。旁邊配有兩塊蒜欖油法包🥖又香又脆,男友都話夠唒飽肚。鮮蝦爽口,又係用蒜茸同欖油炒到好香口👍🏻⭐️公司可麗餅雖然賣相平實,無甜款咁吸睛,但味道我俾滿分💯可麗餅皮薄煙韌,有牛油香,餡料豐富🥪有燒雞肉、瑞士芝士🧀、煙肉🥓、蛋黃醬同蕃茄🍅咁多餡唔怪得之叫公司可麗餅😆瑞士芝士既咸香味與別不同👍🏻雞肉唔鞋,蕃茄又新鮮。成個組合清新得黎又好好味,做早餐應該都唔錯。⭐️黃金冰冰樂男友鍾意凍飲,揀左呢杯沙冰。見佢黃色幾鮮明清新,以為係咩野水果整成,但原來材料係薑黃同楓糖漿!😲試左幾啖,楓糖漿味好出,真係有淡淡既薑黃香🤗好特別,一啲都唔怪,重幾好飲。聽講薑黃都係健康

⭐️蒜香欖油蝦肉扭扭粉🍝

蒜香欖油蝦肉扭扭粉

⭐️公司可麗餅

公司可麗餅

⭐️黃金冰冰樂

男友鍾意凍飲,揀左呢杯沙冰。見佢黃色幾鮮明清新,以為係咩野水果整成,但原來材料係薑黃同楓糖漿!😲試左幾啖,楓糖漿味好出,真係有淡淡既薑黃香🤗好特別,一啲都唔怪,重幾好飲。聽講薑黃都係健康食品,估唔到飲杯沙冰都可以養生🤭

黃金冰冰樂

⭐️水果茶☕️

我就清清地飲左杯水果茶🍊🍋睇吓個茶包標簽,寫住’Hawaii Cocktail’,估計都係啲熱帶水果味。飲落酸酸甜甜,開胃又幫助消化。

水果茶

今次無食甜品,下次一定要再來試下!
2022-09-06
蒜香欖油蝦肉扭扭粉
公司可麗餅
水果茶
  • 黃金冰冰樂
2022-09-05 70 瀏覽
放工到中環蘭桂芳附近跟朋友吃飯,來到久聞的crepe餐廳,這間網路上被提到香港前幾間知名的crepe名店,今日就來試試他們的晚市套餐囉Signature Salad套餐有附湯或沙律,沙律是最喜愛的羽衣甘藍,清脆清爽好開胃。Crepe Francaise油封鴨配格魯斯爾芝士今次點的是招牌crepe,看起來像甜品的外皮,裡面包的是鴨腿肉,超酷的!外皮軟軟QQ的,略帶飽足感,鴨肉不會乾柴味道也很棒。Frappuccino Jade抹茶的風味喝起來好沁涼暢快,不會太甜。他的冰沙不是那種綿密的,帶有些冰粒,適合喜歡吃冰塊的朋友們整體而言,價位在中環還算合理,環境略擁擠,味道很值得一試!

Signature Salad
套餐有附湯或沙律,沙律是最喜愛的羽衣甘藍,清脆清爽好開胃。

Crepe Francaise油封鴨配格魯斯爾芝士

Frappuccino Jade

整體而言,價位在中環還算合理,環境略擁擠,味道很值得一試!
2022-09-05 36 瀏覽
今日收工出咗中環,見到門面裝修好英式,吸引左我入去坐下😆入面顧名思義主要係食crepe 。好多款式揀,有咸有甜,呢期有個期間限定係M9和牛系列,有和牛漢堡同埋和牛crepe。由於我同朋友都唔食甜野所以我哋點左兩個鹹crepe,特別特別!Boeuf fume(M9和牛crepe)首先,crepe 個皮做得好出色,軟身真係口感好煙韌,好滑溜,有幾層嘅口感。裏面好足料,包住超多肉,啖啖都有和牛。仲有蘑菇同埋芝士,味道十分配。呢四款配搭第一次食,好特別好有驚喜。L’ epicurien呢個又係好足料,裡面有旦,ham ,蕃茄加上特製醬料,大家真係必試Nutella Hot Chocolate 超濃郁,Nutella 好香。Ruby Hot Chocolate 賣相好吸引,濃濃嘅Berry 味加上chocolate,令普通嘅hot chocolate 生息不少!
今日收工出咗中環,見到門面裝修好英式,吸引左我入去坐下😆

Boeuf fume(M9和牛crepe)
L’ epicurien

Nutella Hot Chocolate
超濃郁,Nutella 好香。

2022-09-05
2022-09-05 32 瀏覽
set dinner都包一個餐湯或沙律、一個主菜和一杯飲品,揀左沙律,有羽衣甘藍、草莓、藍莓,醬汁酸酸地好開胃。法式羊架配法邊豆 $298今次都係穩陣哋叫咗7成熟,熟度啱啱好,羊肉幾鮮嫩,唔會太羶,而旦有我至愛嘅薄荷醬,而且羊架本身都唔會太多過脂肪,所以食落都啖啖肉。香煎三文魚 $278賣相精緻,魚皮炸得薄脆,三文魚脂香豐富,切開嫩滑多汁,邊皮還帶點焦脆。法式香芒可麗餅配雲呢拿雪糕 $108招牌菜可麗餅當然唔可以錯過,最後揀咗甜食嘅可麗餅,可麗餅餅皮薄,對摺後入口都唔會覺得厚實,包住大量芒果,再加球雲呢拿雪糕一齊食,好滋味。

法式羊架配法邊豆 $298

香煎三文魚 $278

法式香芒可麗餅配雲呢拿雪糕 $108

2022-09-04 41 瀏覽
香港成了全亞洲有最多法國人居住的城市。法國餐廳有如雨後春筍,法式可麗餅又名Crepe,分為咸的主食或者甜點,餅皮薄身濕潤富有蛋香,加上不同嘅餡料令人難以抗拒。這家Café Crêpe是法國朋友強烈推薦,來點一份Les Crêpe,解一解鄉愁。中環分店雖然店面不是很大,但是勝在夠方便,主打Crêpe及各式西式美食,主打Crêpe是最愛之一,期間限定的芒果口味,簡直是絕配,每份班戟即點即做,餅皮微厚帶韌性,蛋味香濃,餡料豐富,熱烘烘的Crêpe配上一口雲呢拿雪糕,冷熱交融很出色。中環店提供的食物更加豐富,早午餐、法式三文治、漢堡和意粉都有。精選和牛漢堡$1698oz patty, sliced white cheddar, bacon,tomato slice, red onion, arugula, mustard fig aioli,and Portuguese bun/ brioche bun誰說吃漢堡一定要去專門店,8安士特厚肉肉煎得非常香而且多汁,7成熟左右不會過熟。第一口下去真的驚艷到我,很滿足!麵包吃起來像新鮮出爐加上牛油,蘑菇片和紫洋蔥等,店員因為我們細心切開兩邊,不會食到

精選和牛漢堡$169
誰說吃漢堡一定要去專門店,8安士特厚肉肉煎得非常香而且多汁,7成熟左右不會過熟。第一口下去真的驚艷到我,很滿足!麵包吃起來像新鮮出爐加上牛油,蘑菇片和紫洋蔥等,店員因為我們細心切開兩邊,不會食到很狼狽。
—————————————————

Café Crêpe (威靈頓街) (中環)
中環威靈頓街15B號地舖

—————————————————
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
#hkfoodie #hkfood #hkfoodporn #hkfoodblogger #hkfoodpic#crepe#frenchfood#cafecrepe #hkfoodies #yum #hkfoodstagram #foodie #foodphotography#中環美食@cafecrepehk

___
🥇Follow @eathkgirls
#eathkgirls
2022-09-04 31 瀏覽
位於中環的Cafe Crepe 經過好多次都沒機會試,今日放工同朋友來試試,初聽Cafe Crepe之名不知道原來有Crepe 以外的食物,而且還有鹹的口味供選擇,唔鍾意食甜的朋友,也可以試試今天選擇了Dinner Set: 198+10% p.pSeasonal Soup白花椰菜湯味道很濃郁,暖暖的很開胃蒜香蜆肉扁意粉扁意粉軟硬度恰到好處,蒜香味搭配的恰到好處Chocolate 綿密的chocolate 上堆疊上鮮奶油,飲入順口,好邪惡另外,餐廳除了G層,一樓還有不少位置,裝修簡單不華麗,但勝在寬敞,空間不會太擠

今天選擇了Dinner Set: 198+10% p.p

Seasonal Soup
白花椰菜湯味道很濃郁,暖暖的很開胃

蒜香蜆肉扁意粉
扁意粉軟硬度恰到好處,蒜香味搭配的恰到好處

Chocolate
綿密的chocolate 上堆疊上鮮奶油,飲入順口,好邪惡

2022-09-03 47 瀏覽
夢幻浪漫法式晚餐Cafe Crepe原來在中環都有分店,所以知道後收工就去試下晚餐,有可麗以外的選擇都幾好。晚市套餐x2兩個沙律+兩杯飲品(紅酒&生啤)+兩個主菜 香煎三文魚&羊架其實都幾意外,三文魚是我食過最大塊的一次,煎得好出色,不需要太多調味就有本身的魚口感,少少油脂亦幾有質素。羊架就有三大舊,落了少許胡椒帶出羊的輕微羶味,好食。法式可麗餅 (芒果口味,期間限定)最後意猶未盡,選了一個芒果法式可麗餅,等了15分鐘就有啦,芒果超甜,可麗餅都有蛋味,非常值得叫的甜品!Cafe Crepe中環威靈頓街15B號地舖#法式可麗餅 #Cafecrepe #芒果 #中環 #威靈頓街 #三文魚 #羊架 #紅酒 #生啤 #夢幻 #浪漫 #法式晚餐 #france #hongkong #香港 #三傻 #傻鴨 #kumamon #熊本熊
夢幻浪漫法式晚餐

晚市套餐x2
兩個沙律+兩杯飲品(紅酒&生啤)+兩個主菜

香煎三文魚&羊架

法式可麗餅 (芒果口味,期間限定)

Cafe Crepe
中環威靈頓街15B號地舖

2022-09-01
15 分鐘 (堂食)
2022-09-01 41 瀏覽
Crepe5級評分好味😋😋😋😋😋回頭 🤩🤩🤩🤩性價比 💯💯💯💯新鮮龍蝦肉扁意粉龍蝦肉質鮮甜爽口好正!扁意粉整得好好食!黑松露香煎帶子可麗餅可麗餅上面有兩隻香煎帶子仲有好重香味嘅黑松露,未食已經覺得香氣逼人!食落帶子同黑松露好夾好好味!Lime soda好fresh ge有氣limesoda!好好飲Pina colada 第一次飲sparking water做base ge Pina Colada, 椰香味夠重,再加埋啲sparkling water 感覺幾特別
Crepe

5級評分

好味😋😋😋😋😋

回頭 🤩🤩🤩🤩

性價比 💯💯💯💯

新鮮龍蝦肉扁意粉
龍蝦肉質鮮甜爽口好正!扁意粉整得好好食!

黑松露香煎帶子可麗餅

Lime soda