飽嚐法式可麗餅的情調小店o(^_-)O中環威靈頓街有好多食店,今日去左一個專門品嚐可麗餅的專門店,富有浪漫情調,舒服休閒。^ -(^_−)−☆黑松露香煎帶子可麗餅 $155一上枱已經充滿驚喜,在外在看目測到裏面充滿饀料,上面有新鮮烤過的帶子,在旁邊配搭一大匙的黑松露,切開後,是芝士白汁承載著多到滿瀉小小原粒帶子,鮮味、爽口、芝士鹹香,配著黑松露的香氣及有咬口質感的crepe, 不消一會,整塊已給我鯨吞了。^ -(^_−)−☆藍芝士和牛漢堡 $169和牛有4成、5成和7成熟選擇,我們選了四成,和牛肉質夠鮮夠嫩,粉紅色十分吸引,藍芝士的獨有香氣,配合了和牛的油香,好夾,裏面還有蕃茄和生菜,給漢堡一個Fresh的感覺。^ -(^_−)−☆紅寶石鮮奶咖啡 $48這是店家推薦的飲品,有果味,甜度適中,咖啡質感夠滑。^ -(^_−)−☆椰林飄香 法式梳打水$58Pina Colada 的無酒精版,頂著香濃椰奶泡,梳打水的爽喉,在天氣尚有少少熱的日子,這是一個好選擇。
飽嚐法式可麗餅的情調小店o(^_-)O

^ -(^_−)−☆黑松露香煎帶子可麗餅 $155

^ -(^_−)−☆藍芝士和牛漢堡 $169

^ -(^_−)−☆紅寶石鮮奶咖啡 $48
這是店家推薦的飲品,有果味,甜度適中,咖啡質感夠滑。

^ -(^_−)−☆椰林飄香 法式梳打水$58
  • 藍芝士和牛漢堡
今次嚟到中環搵食,經過呢間來自加拿大嘅法式可麗餅專門店,起門口見到師傅喺度製作法式可麗餅好似好好食咁,俾佢吸引咗入去來個浪漫既法式晚餐💖佢喺香港有三間分店,之前喺尖沙咀食過甜既可麗餅,印象好好食,今次我地想試個鹹嘅,我哋揀左兩個dinner set是日餐湯餐湯用咗好多西蘭花去煮,好濃郁嘅西蘭花味,味道幾清新,再加入咗好多忌廉,好棉滑,幾特別既一款湯品!沙律小食新鮮既火箭菜再配埋洋蔥🧅士多啤梨🍓藍莓🫐和大量黑醋,好清新好健康,係個好開胃既前菜!香煎三文魚 $278三文魚煎得岩岩好,皮脆肉嫩,好好食😋!三文魚魚肉好爽滑同埋好新鮮,入口即溶,點埋個牛油汁好正!唔會好Heavy!油封鴨配格魯耶爾芝士 $198呢個可麗餅配搭好驚喜,冇諗過鹹食嘅可麗餅都咁好食!油封鴨燉得啱啱好好嫩滑,個餅底都好好食薄得來好奶滑,蛋香味好濃,配埋個鴨肉和鹹香既芝士令個口感煙煙韌韌,好好味😋好難忘既味道!latte ☕️個咖啡好好飲!因為師傅落咗好多奶(半杯奶)令到成個咖啡個奶香味好濃烈好滑口,咖啡豆個豆味都好易入口,作為最後一個菜式絕對完美嘅句號。

香煎三文魚

香煎三文魚
油封鴨配格魯耶爾芝士
Latte
2022-10-13 48 瀏覽
經過呢間舖頭好多次,見到佢喺門口煎啲法式班戟覺得非常吸引,但係好可惜我男朋友鍾意食甜品。點知今日先發現原來佢有正餐食,仲要係好四正嘅set dinner。我哋叫咗兩個Tweet course嘅設定啊,頭款係西蘭花湯,飲落去覺得自己好似食緊西蘭花咁樣,好香新鮮蔬菜味。餐飲可以跟紅酒唔使加錢,所以我哋兩個都點咗杯House wine。Main course方面我食咗三文魚扒,我男友食咗一入油封鴨腿crepes, 油封鴨腿唔係好多地方有得食,食落有啲似淡味牌嘅中式臘鴨髀,好香口,值得一試。最後都忍唔住叫咗個甜品share, 係黑朱古力cream cheese expresso, 食埋之後大滿足!

2022-10-12 29 瀏覽
[ Café Crêpe ]法國巴黎傳統美食可麗餅宜家係香港都有食,仲有分甜食同咸食可麗餅,一於嚟試吓!✿ 黑松露香煎帶子可麗餅 $155原本以為只有2粒帶子喺面頭,切開可麗餅,裡面充滿帶子粒,非常足料。再配埋香噴噴的黑松露醬,鐘意黑松露既必試👍🏻👍🏻 ✿ 龍蝦配紐堡醬 🦞$239呢款一d都唔hea,龍蝦肉質Q彈細膩,比較紮實,超有口感,個人覺得食一半已經好飽🤣🤣絕對對得住個價錢💰✿ 榛子朱古力 🍫$48香濃Nutella,應該無人唔鐘意😋😋再加埋cream做topping,超邪惡阿!✿ 榛子鮮奶咖啡 ☕️$46靚靚拉花嘅Nutella Latte,咖啡味香濃,同Nutella超夾,中和翻朱古力嘅甜度。總結🫦法式可麗餅(Crêpe)做得非常薄身,講究技巧。而且仲有咸味&甜味,多款選擇,值得一試😎✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿Café Crêpe地址: 中環威靈頓街15B號地舖電話: 29071888✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
[ Café Crêpe ]

電話: 29071888
✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿✿
  • Nutella Hot Chocolate
2022-10-11 1150 瀏覽
好耐無食過crepe, 近排突然諗起呢樣嘢就搵下邊度有得食以前想食crepe好難 點知宜家有一間就喺左近! 放工同朋友一齊過嚟食 好期待~呢度除咗crepe仲有好多其他嘢食 所以朋友提議試埋佢其他主菜我地叫咗個蒜蓉蝦炒扭扭粉一嚟到已經聞倒好香蒜蓉味!D通粉係 al dente 口感 而且佢唔會太硬 唔似有D餐廳煮到好似無煮過咁 正呀!啲蝦都好新鮮好彈牙有驚喜嘅感覺!碟嘢份量都好多 share食啱啱好 主角嚟啦! 係我想食咗好耐嘅咸crepe!我地叫咗個pesto醬底嘅crepe 涵有parma ham番茄 仲top up 咗個烤雞個皮係金黃色 煎得好靚 小編唔鍾意煎得太深色嗰d好燶就咁試咗個皮 好香口 就咁睇都見到好豐滿好足料食到好飽我地仲叫咗兩杯飲品小編兩杯都試咗 無叫少甜都唔會太甜 非常好~唔想飲酒又想飲下d特別嘢可以叫呢兩杯 幾清爽幾消滯附上餐牌比大家參考~
好耐無食過crepe, 近排突然諗起呢樣嘢就搵下邊度有得食
以前想食crepe好難 點知宜家有一間就喺左近!

放工同朋友一齊過嚟食 好期待~

我地叫咗個蒜蓉蝦炒扭扭粉
一嚟到已經聞倒好香蒜蓉味!
啲蝦都好新鮮好彈牙
有驚喜嘅感覺!

碟嘢份量都好多 share食啱啱好
Cavatappi  de  Cannes  Pasta

主角嚟啦! 係我想食咗好耐嘅咸crepe!
個皮係金黃色 煎得好靚
小編唔鍾意煎得太深色嗰d好燶
就咁試咗個皮 好香口

就咁睇都見到好豐滿好足料

食到好飽

我地仲叫咗兩杯飲品
小編兩杯都試咗 無叫少甜都唔會太甜 非常好~
唔想飲酒又想飲下d特別嘢可以叫呢兩杯 幾清爽幾消滯
Mojito  french  soda
Creamsicle  french  soda

附上餐牌比大家參考~
Mojito  french  soda
Creamsicle  french  soda
2022-10-10 20 瀏覽
好耐無離開香港, 好想再去一次歐洲, 尤其是巴黎 - 一個係充滿藝術與浪漫氣息的城市💕一講起法國美食第一時間想起法國的Crêpe😌Cafe Crêpe法式可麗餅有鹹有甜款式非常之多, 因為晚餐關係我地都點左兩款鹹既! 希望以後有機會再黎試甜味嘅😀📍黑松露香煎帶子可麗餅Crepe嘅外皮柔軟帶韌勁, 帶子煎得啱啱好👍🏻裡面嘅帶子多到overflow啖啖都係帶子肉, 黑松露味好出同帶子好夾! 成個crepe都好足料!📍Chicken Cordon Bleu餡料有烤雞肉、火腿同埋瑞士芝士, 再加上香濃嘅巴馬士芝士忌廉醬, 口感好creamy❤️ 雞肉加上火腿帶出微微鹹香, 加上芝士嘅輕微拉絲, 正啊😄💛翡翠冰冰樂上面滿滿既cream同朱古力粒粒, 第一啖茶味唔會好濃反而甜甜地, 清涼又爽甜👍💛Hawaii cocktail 呢度嘅果茶全部採用nunshen茶包, 好有誠意👍🏻 茶包好精緻果香味濃, 好想買番盒番屋企自己沖黎飲😊

📍黑松露香煎帶子可麗餅

📍Chicken Cordon Bleu

💛翡翠冰冰樂

💛Hawaii cocktail
2022-10-08
自從去咗歐洲旅行之後一直好掛住食當地嘅crepe,奈何喺香港真係唔多餐廳可以做到正宗嘅crepe🫠呢一間過江龍就係以crepe為主打,去唔到歐遊都可以止下癮٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و嗌咗一份set dinner,跟餐仲會送埋嘢飲同餐湯/沙律🥗沙律用honey balsamic vinaigrette調味,baby kale亦都幾新鮮,加埋其他雜莓、甘荀配搭都幾refreshing🌿主菜就揀咗Crepe Française ($198) 其實係鹹味可麗餅,除咗面頭放咗大大隻鴨髀,入面塞滿油封鴨肉,同dijon mustard好夾🦆加埋半熔嘅格魯耶爾芝士,鹹香嘅味道很可以🤍 可麗餅皮仲會係後勁散發淡淡嘅蛋香,厚薄啱啱好🤎如果係第一次食鹹可麗餅建議從呢一件入手(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另一份crêpe嗌咗St. Jacques ($155),其實係黑松露香煎帶子可麗餅😛成份夾餅塞滿咗好豐富嘅珍珠帶子同蘑菇,頂嘅帶子煎得幾香口,加埋一大羹truffle sauce超滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 不過食落覺得比較膩,同埋覺得好似餡料配意粉會夾啲,自己比較prefer Crepe Française🫢同朋友一人一杯茶($38)

同朋友一人一杯茶($38)☕️係中環呷一口茶放鬆下成個人都舒服啲,即刻有種係法國下晝可以放慢生活節奏嘅感覺~ 值得一讚呢到係用whole leaf tea 🫖 另外店舖仲有叉電位,係中環想搵個地方放慢腳步,或者做下嘢過嚟呢到都可以derrr🫡
  • crêpe francaise
  • Crêpe  Française
  • 油封鴨配格魯耶爾芝士
2022-10-05 37 瀏覽
食盡中環之法式 — Café Crepe—————————————————今日收工想食d甜野做晚餐,見到呢間主打法國巴黎傳統秘方既Crepe, 有鹹有甜,就walk in試下先!🔸 Cheese Cake Crepe with starberry and add vanilla ice cream $118+29呢個甜既可麗餅好滿足到我😋,餅內塗滿Cheese cake同埋草莓醬,加埋 草莓同雪糕球,原來當晚飯都夠飽🤣🔸 Boeuf Fume $158呢個係M9和牛可麗餅,和牛食落去係好香濃牛味,食得出有油香唔乾身, 食落有小小似軟皮既墨西哥卷,唔錯!😆🔸 Ruby Hot Chocolate $48第一次飲紅寶石朱古力, 佢係一種帶有莓味嘅朱古力, 淡粉紅色好靚😊, 同普通朱古力比既話味道屬於偏甜, 飲落仲帶有一啲花香,好特別🤔🔸 Nutella Ice Chocolate $48凍同熱既朱古力都可以加cream,呢杯 榛子朱古力味道都幾濃,唔錯😄💭Overall comment:係中環番工黎呢間食都幾近,主打都係食Crepe, 位置唔算好大, 比較適合情侶或小人聚會🥰🍽食物: 7
食盡中環之法式 — Café Crepe

🍽食物: 7/10
🌌環境: 7/10
👔服務: 7.5/10
🎖CP值: 7/10
可麗餅 Crêpe,源自法國西北部布列塔尼半島嘅傳統煎餅🥞可以作為甜點或者鹹味夾餅食用❤️而Café Crêpe顧名思義就係食法式可麗餅嘅專門店😜店面可以睇到廚師用正統嘅可麗餅麵皮專門烤盤同刮刀做餅🤩果然用得嚟做餐廳名,信心實力缺一不可🥰🥰除咗中環之後,尖沙咀同將軍澳都設有分店添㗎💜🥢黑松露香煎帶子法式薄餅 $155St. Jacques 黑松露挾薄餅淡香送到上枱,鋪面嘅兩大粒帶子經過炙燒十分搶眼🤩表皮少少焦脆、肉嫩鮮美,配合黑松露醬風味更油然😋😋可麗餅皮帶淡淡蛋香,咬落幾煙韌💓薄餅入面溢出滿滿餡料,瑞士芝士、啖啖爽口珍珠帶子,配以松露野菌白汁☺️點菜嘅時候店員仲特別推介追加菠菜同雞肉等較淡口配料😜平衡返較濃郁野菌白汁。足料量多好滿足🙌🏻🙌🏻🥢藍芝士和牛漢堡 $169Roquefort Burger 🍔 和牛漢堡份量十足😋😋和牛仲可以簡熟度💓💓我地就簡左七成熟 ,呢個6安士嘅和牛好厚,實質好結實🥺咬落口仲有唔少肉汁🙌🏻🙌🏻超級juicy🥰而薯條仲係熱辣辣,一咬入口就感受到佢啲薯蓉🤩超惹味😚😚🍸紅寶石冰冰樂 🧊 $58🍸翡翠冰冰樂 🧊 $58今次叫咗呢款冰冰樂,有3種口味😜我地分別叫咗呢2隻

🥢黑松露香煎帶子法式薄餅 $155
St. Jacques

🥢藍芝士和牛漢堡 $169
Roquefort Burger 🍔

🍸紅寶石冰冰樂 🧊 $58
🍸翡翠冰冰樂 🧊 $58
今次叫咗呢款冰冰樂,有3種口味😜我地分別叫咗呢2隻~~紅寶石係有種玫瑰嘅口味,而翡翠就係抹茶味🍵最頂仲有一層好層嘅cream, 攪勻佢嚟飲有啲似奶昔☺️☺️cream上面仲有唔少朱古力碎,增添左唔少口感😌😌
2022-10-03 36 瀏覽
想食好耐既crepe! 決定放工拉埋同事去@@set dinner ($198 up)包湯/沙律、主菜和飲品(茶、啡、紅白餐酒)羽衣甘藍配士多啤梨藍莓羽衣甘藍好新鮮完全冇苦澀味 藍莓同士多啤梨都唔好甜配埋黑醋 超開胃忌廉番茄湯番茄味好濃郁 真材實料 又係超開胃!Crepe Francaise油封鴨配格魯斯爾芝士($198)甜crepe係必食 咸crepe都想試下!今次點的是招牌crepe,看起來像甜品的外皮,裡面包的是鴨腿肉,超酷的!外皮軟軟QQ,入面包左鴨腿肉,鴨肉唔會乾~配埋mustard幾好食!黑朱古力配蘭姆酒汁同特濃咖啡忌廉芝士Crepe上面有好多朱古力碎 朱古力sauce同brownie,入面係espresso味cream好濃郁帶點酒味食落岩岩好 唔會覺得好膩個crepe好煙韌!!
想食好耐既crepe! 決定放工拉埋同事去@@

羽衣甘藍配士多啤梨藍莓
羽衣甘藍好新鮮完全冇苦澀味 藍莓同士多啤梨都唔好甜
配埋黑醋 超開胃

忌廉番茄湯
番茄味好濃郁 真材實料 又係超開胃!

黑朱古力配蘭姆酒汁同特濃咖啡忌廉芝士
入面係espresso味cream好濃郁帶點酒味
食落岩岩好 唔會覺得好膩
個crepe好煙韌!!
2022-10-02 40 瀏覽
餐廳:Café Crêpe地區:中環地址:中環威靈頓街15B號地舖日期:27/9/2022時間:3:30人數:2人 等位: 0mins 價錢: $395趁放假去中環既大館行下,行到攰就search附近有啲咩好食,見隔離街有間加拿大過江龍法式Crêpe專門店🤔近近地就試下。Crêpe有鹹有甜,我地每款嗌左一個🙊 鹹既嗌左黑松露香煎帶子可麗餅($155)、甜嘅嗌左朱古力味法色薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬($109)再額外加配抹茶雪糕($29),嘢飲嗌左翡翠冰冰樂($58)、熱朱古力($44),總共$395。⭐️黑松露香煎帶子可麗餅⭐️一咬就吃到柔軟帶韌勁的外皮,澎湃既流心內餡隨即殺到,口感豐富有驚喜。上面既黑松露香氣突出😚,內裏帶子分量充足,每切一口都有滿滿的帶子及芝士,飽腹感滿分,推介給松露同帶子控、同唔太鍾意食甜食既朋友仔。⭐️朱古力味法色薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬⭐️可麗餅皮用咗朱古力去做☺️,中間夾住抹茶忌廉芝士,表面再淋上紅莓醬味道酸酸甜甜,加埋開心果脆脆味道可口又有口感,最正係配上抹茶雪糕,茶味突出,濃郁而不苦澀,帶有回甘剛剛好。⭐️翡翠冰冰樂⭐️上面滿滿既cream同朱古
餐廳:Café Crêpe
價錢: $395

⭐️黑松露香煎帶子可麗餅⭐️

⭐️朱古力味法色薄餅配抹茶忌廉芝士開心果脆脆及紅莓醬⭐️

⭐️翡翠冰冰樂⭐️
上面滿滿既cream同朱古力粒粒,第一啖茶味唔會好濃反而甜甜地,清涼又爽甜👍

⭐️熱朱古力⭐️
淳厚香濃既巧克力香氣撲鼻,入口奶滑,奶味香重。😋
2022-09-27
$197.5 (下午茶)
  • 朱古力味法色薄餅
2022-09-29 33 瀏覽
Café Crêpe 地址: 中環威靈頓街15B號地舖電話: =====================同女朋友來過幾次食crepe 甜品飲咖啡,一路都只以為淨係得甜食,女朋友話夜晚book 呢度食飯,我一開始心想唔係要我甜品當dinner 呀,我一定唔夠飽架wor同女朋友抗議,佢解釋話有鹹食,似西餐廳,個心立即定曬。$169 藍芝士精選和牛漢堡,5成熟漢堡,大大份burger ,藍芝士好濃味,岩我食開重口味架人。仲有香脆bacon生菜蕃茄。個炸薯條熱辣辣,開心死我。呢度架野似好美式風格。加埋杯beer 爽呀!女友杯matcha 沙冰,眼睛看到都涼快,仲點綴了dark chocolate係面。
電話:
=====================

同女朋友抗議,佢解釋話有鹹食,似西餐廳,個心立即定曬。

呢度架野似好美式風格。

2022-09-29 35 瀏覽
Café Crêpe 地址: 中環威靈頓街15B號地舖我是一個人都可以去餐廳食飯, 唔會覺得寂寞尷尬的人。好多時自己一個人食, 想食乜都得唔需要遷就其他人口味, 自己一個人玩下電話睇下SOCIAL MEDIA。唔想好太嘈架餐廳, 入了呢間Café Crêpe , 見佢早午就係賣下法國CREPE 同三文治, 仲有西餐意粉呀burger等。我自己一個人, 點了個$98 keto cobb salad ,生酮好似好健康,入面有ham ,egg,blue cheese ,spinach,avocado,bacon,tomatoes ,低卡選擇,可以加錢要蛋白質雞肉+$39 。個油醋汁好開胃,同埋有好多配料,食沙律都唔會單調是件樂事。DRINK 有COFFEE 同特飲, 試了杯matcha 冰,超甜呀,有碎冰口感啜一口涼入心靡。仲有一大團cream 超好飲(雖然明知肥),內心魔鬼同我講,我食了salad,飲左都唔怕啦。

2022-09-28 30 瀏覽
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗【Chicken Cordon Bleu】呢個係鹹味可麗餅!餡料有烤雞肉、火腿配瑞士芝士及巴馬士芝士忌廉醬,果然名不虛傳!雞肉軟稔唔會柴頭,帶住火腿微微嘅鹹香,加上芝士嘅少少拉絲感,軟糯好味!😋😋😋【蒜香蜆肉扁意粉】見餐牌有埋Pasta,心諗都係一般啲餐廰意粉咁啦,但都叫咗個「蒜香蜆肉扁意粉」,唔抱太大期望。來到,見到啲蜆肉有大有少,唔係one-size,賣相討好,先食蜆,甜、嫩,大小蜆肉都唔會老,有驚喜🤩🤩。再食啖扁意粉,煮得烚到好處,有嚼勁,蒜片剛剛好,唔會搶走蜆嘅鮮甜,配上欖油香,成碟扁意粉好好味!喜出望外。【甜味可麗餅 - 芒果味】食完兩碟,本身都飽飽地,但係佢哋個Crêpe又真係正🫢,叫埋個甜嘅試。經理推介時令杧果Crêpe,同樣好味,杧果唔係死甜,帶酸,食落更可口,加埋啲cream,香滑,好正嘅甜品。【飲品】飲品叫左紅寶石朱古力同榛子朱古力,紅寶石原來係玫瑰花味,兩杯都好濃,上面嘅cream仲好滑🥰!喜歡!
好味指數:🌕🌕🌕🌕🌖
回頭指數:🌕🌕🌕🌕🌗

【Chicken Cordon Bleu】

【蒜香蜆肉扁意粉】

【甜味可麗餅 - 芒果味】

【飲品】
2022-09-24 24 瀏覽
< Café Crêpe >非正式統計🤭超過八成女仔都應該係有多一個胃食甜品😆 呢間坐得都幾舒服 可以傾下計而且鹹同甜味都有👍🏻-Butterscotch Apple Crumble $119食落唔算好甜 個皮幾薄 有蘋果醬包埋係入面🍎 上面有焦糖醬同埋脆脆 加埋個雪糕一啖食個口感都好豐富🥰 中意食甜品嘅話應該好輕鬆一個人食哂成件😛Coffee Milkshake $68呢個就不過不失啦 唔算太特別 奶味都幾重 但夾埋個crepe 配搭都幾好☕️ 又唔記得影相🥹-📍 Café Crêpe中環威靈頓街15B號地舖
< Café Crêpe >

Coffee Milkshake $68