2022-11-13 46 瀏覽
🌟今日同同事係中環放工,特登搵左間好出色既西餐試下🐽 田園沙律🥗 配羽衣甘藍好好食,味道10分清新而且配埋醋,令我非常開胃🐽 蘑菇餐湯 絕對唔係平時普通街邊貨,打磨得非常細滑!超級香濃!🤤🐽 香煎三文魚成個擺盤好靚,完全有晒紅橙黃綠嘅顏色!煮得啱啱好,皮脆肉嫩~呢啲配菜都係精心烹調嘅!❤️❤️🐽 油封鴨色香味俱全,配上法式嘅薄餅~即刻有晒法式風味!呢碟菜非常出色,淨係喺一間食過,出邊都做出呢個味道!100分❤️❤️🥰
🌟

今日同同事係中環放工,特登搵左間好出色既西餐試下

🐽 田園沙律🥗
配羽衣甘藍好好食,味道10分清新而且配埋醋,令我非常開胃

🐽 蘑菇餐湯
絕對唔係平時普通街邊貨,打磨得非常細滑!超級香濃!🤤

🐽 香煎三文魚

🐽 油封鴨
🥰在中環區繁忙鬧市內, 搵到一間可以舒適小聚嘅餐廳, 好放鬆咁食下野傾下計😍🥞食店主打 crepe 款式並依照法國巴黎傳統秘方嘅製法, 好有質素😋✨餐廳內除咗鹹、甜選擇嘅可麗餅外, 仲有好多其他美食選擇🍴點選咗主菜, 仲會包括餐湯/沙律🥗沙律內主菜係非常新鮮嘅羽衣甘藍, 配料用紅洋蔥,甘筍絲, 士多啤梨切粒及藍莓, 以蜂蜜香醋調味, 非常醒胃😋🥣西蘭花忌廉湯🥦忌廉湯底夠滑口, 湯內有好多磨碎咗嘅西蘭花碎粒, 味感清新💕🥞黑松露香煎帶子可麗餅 $165上枱已經聞到好香嘅黑松露味, 可麗餅皮厚薄度適中有蛋香, 夾餅內滿滿豐富嘅珍珠帶子及磨菇餡料, 味覺及咬口感都超滿足😋🍔精選和牛漢堡 $169好重牛味嘅和牛漢堡扒, 肉質厚實, 仲包含豐富餡料, 煙肉,火箭菜,蕃茄,洋蔥及磨菇, 份量十足👍🍹黃金冰冰樂 $58Golden Frappuccino's沙冰以黃薑粉口味製造, 薑味柔和拌香滑嘅忌廉, 入口順滑😍🍹椰林飄香 $58Pina Colada清甜嘅椰子味, 但又唔會太甜💕

✨餐廳內除咗鹹、甜選擇嘅可麗餅外, 仲有好多其他美食選擇
🍴點選咗主菜, 仲會包括餐湯/沙律

🥣西蘭花忌廉湯

🥞黑松露香煎帶子可麗餅 $165

🍔精選和牛漢堡 $169

🍹黃金冰冰樂 $58
Golden Frappuccino's
沙冰以黃薑粉口味製造, 薑味柔和拌香滑嘅忌廉, 入口順滑😍

🍹椰林飄香 $58
Pina Colada
清甜嘅椰子味, 但又唔會太甜💕
2022-11-10
2022-11-10 49 瀏覽
⁡👣 Café Crêpe 👣⁡🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️🍽️⁡中環呢間食Crêpe嘅專門店 採用法國巴黎傳統秘方去製作 個人覺得嚟到食Crêpe 驚喜過食主菜😉Crêpe嘅水準不錯 即叫即整 而且都頗有特色 咸同甜嘅口味都可以選擇 餐廳富有格調 頗寧靜舒適😙⁡🍽️Set Dinner Menu 包括普通飲品及餐湯或沙律🍽️⁡⭐️⭐️Dinner Set Soup🍲忌廉番茄湯 ⭐️⭐️⁡當日餐湯係蕃茄湯蕃茄味濃郁 入口算幾順滑⁡味道:🌕🌕🌕🌗🌑⁡⭐️⭐️French Cut Lamb Chops🐑法式羊架配法邊豆 HKD$298⭐️⭐️⁡羊架唔算好厚肉 但肉質鮮嫩唔乾柴 而且一啲羶味都無 食落有微微胡椒味🤓我喜歡加上香草薄荷醬一齊食 味道夾之餘無喧賓奪主⁡味道:🌕🌕🌕🌗🌑⁡⭐️⭐️Matcha and Berry Parfait Crêpe+Matcha Ice Cream🍵朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士、開心果脆脆及紅莓 HKD$144⭐️⭐️⁡超驚喜必試Signature Crêpe😍!餅皮薄身蛋味香濃 本來以為會好薄食完唔飽但餅皮互相交疊之後 其實厚度都有足夠飽腹感煙韌餅皮中夾有開心果脆脆粒 令口感

👣 Café Crêpe 👣

當日餐湯係蕃茄湯
蕃茄味濃郁 入口算幾順滑

我喜歡加上香草薄荷醬一齊食 味道夾之餘無喧賓奪主

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

超驚喜必試Signature Crêpe😍!
餅皮薄身蛋味香濃 本來以為會好薄食完唔飽
但餅皮互相交疊之後 其實厚度都有足夠飽腹感
煙韌餅皮中夾有開心果脆脆粒 令口感層次更豐富
面層淋上紅到似蕃茄醬嘅紅莓醬🤣 酸酸甜甜中和返額外加嘅抹茶雪糕甜味 抹茶雪糕勁smooth同有濃郁抹茶味
超夾同好食😋

味道:🌕🌕🌕🌕🌗

⭐️⭐️Frappucino - Ruby& Jade 紅寶石冰冰樂&翡翠冰冰樂 HKD$58/each⭐️⭐️

紅寶石冰冰樂賣相呈粉紅色 頗有少女心🌸
飲落帶有玫瑰甜味🌹 同忌廉混合後口感好creamy
面層灑上相信係Ruby Callebaut嘅粉紅色朱古力碎粒

翡翠冰冰樂則是抹茶味🍵抹茶味都突出 不過碎冰溶化之後令後段嘅抹茶味淡左 但都幾creamy 味道好清新比Ruby無咁甜 不錯🤓

味道:🌕🌕🌕🌗🌑

前幾日喺中環搵到呢間食法式可麗餅專門店嘅餐廳食晚餐😻//🐚黑松露香煎帶子可麗餅 $155我哋叫咗呢款係鹹味可麗餅🙈可麗餅面頭有2粒大帶子同一大勺黑松露醬🤤帶子煎得好香~切開入面有超多粒珍寶帶子同野菌😍食粒creamy得嚟仲好足料💯🐑法式羊架配法邊豆 $298羊架好有驚喜🥳我哋叫嘅喺set包餐湯/沙律同嘢飲😽羊架有3塊,一上枱聞落已經好香✨食落一啲都唔羶🤩肉質鮮嫩,點埋薄荷醬簡直一流😎🍫翡翠冰冰樂 $58呢杯係抹茶黑朱古力星冰樂🍵面頭好多cream好邪惡啊😈飲落偏甜但唔會太膩🫶🏼天氣熱飲真係好涼爽🌬
前幾日喺中環搵到呢間食法式可麗餅專門店嘅餐廳食晚餐😻
🐚黑松露香煎帶子可麗餅 $155

🐑法式羊架配法邊豆 $298

🍫翡翠冰冰樂 $58
📍 Café Crêpe📍 中環 𝗖𝗲𝗻𝘁𝗿𝗮𝗹 • 威靈頓街15B號地舖 (& K11, TST & The LOHAS)〔 follow me on instagram @sikbaobaola ! ^^ 〕-< Café Crêpe > is a crêpe shop from Canada, specializing in crêpes made using traditional Parisian crêpe recipes.Apart from soft and chewy crêpes that come in both savory and sweet flavors, they also serve mains like seafood, pasta and burger here. In particular, sustainable seafood is used, which definitely deserves support.Tried a savory scallop crêpe and a dinner set with pan-fri
📍 Café Crêpe
Tried a savory scallop crêpe and a dinner set with pan-fried salmon and they certainly didn't disappoint. Also liked the ruby hot chocolate which brought an early Christmas vibe!
(𝗦𝗲𝗲 𝗽𝗶𝗰𝘀 𝗯𝗲𝗹𝗼𝘄! ☟☟)
=
終於到訪可麗餅名店《Café Crêpe》啦
他們是來自加拿大的法式可麗餅專門店,在香港也有三家分店
其中位於中環的這一家已座落多年,終於到訪一嚐究竟了😆
Café Crêpe的創始人曾在法國巴黎唸書
受到其啟發,決定把法國正宗可麗餅口味帶回到加拿大,於是這品牌就誕生啦
店裡的可麗餅全都用上巴黎傳統秘方製成,有質素保證
門口的玻璃窗可以透出可麗餅的製作過程
進了店以後,也聞到超級香的麵糊香味
除了鹹味/甜味可麗餅外,這裡還有主食哦!
於是我們點了一個晚餐、一份鹹味可麗餅~
晚餐也可以加配甜味可麗餅當甜品,可是已經夠飽了,唯有待下次到訪再嚐吧🤣
St. Jacques ($155)
黑松露香煎帶子可麗餅
先說說這裡的招牌可麗餅吧~
我們點的這一款,名為St. Jacques(原來St. Jacques是帶子的法文名)
餅皮上放上了兩顆香煎帶子,還有一大勺黑松露醬,香氣十足
可麗餅皮柔軟帶韌勁,又充滿蛋香味
餅皮裡包裹著滿滿的珍珠帶子跟松露蘑菇醬,每一口都像在喝蘑菇湯一樣
每切一下,內餡就迫不及待要湧出
整體口感跟味道都十分豐富❤️

3-course set dinner
Starter 前菜
Cauliflower soup 椰菜花忌廉湯
前菜可選餐湯或沙拉
我們選了是日餐湯 - 椰菜花忌廉湯
份量十足,口感濃稠,椰菜花香味濃郁
不用要求,店員已主動端上黑胡椒,好加分👍
Cauliflower soup
Main 主菜
Pan-fried salmon 香煎三文魚 ($278)
這裡的海鮮全都選用sustainable seafood (可持續海鮮),值得支持👍
三文魚魚身厚實,魚皮香脆,魚肉嫩滑多汁
輕輕用鹽巴調味,味道已很好;伴上檸檬牛油汁,同樣配合
伴有烤薯、French beans、蔬菜沙拉等,配搭得宜又健康
Beverage 飲品
Stella Artois
晚餐配有飲品,而且紅酒、啤酒都不用加錢,超吸引~
啤酒可選Stella或Asahi 🍺
Stella Artois

Ruby hot chocolate ($48)
紅寶石朱古力
也另外點了一杯飲料~
第一次喝這款紅寶石朱古力
淡粉紅色,味道帶草莓香氣💗
表面擠滿鮮奶油,也加入了粒粒紅寶石朱古力粒,加點口感
味道甜絲絲,情人節或聖誕節都想喝上一杯💗

Menu:
2022-10-29 92 瀏覽
今日嚟到呢間專門食crepe嘅餐廳🤓嗌左2個three meal sets同朋友share食😋🥢Soup今日嘅精選湯係蕃茄湯飲落少少酸,好開胃而且都算creamy🥢Signature salad擺盤幾吸引,啲菜都好fresh而且都係配個帶酸嘅汁,同啲菜好夾亦都好開胃😋🥢蒜香蜆肉扁意粉一黎到聞落真係好香蒜味😆蜆肉算大隻厚肉,一啲都唔hea意炒煮到岩岩好,有意粉嘅彈性但又唔會硬🥢Butterscotch Apple Crumble 黎呢度點可以唔食crepes😆聽聞呢度嘅crepe係法國巴黎傳統配方,果然名不虛傳Crepe厚薄適中,亦都夠香入面餡料好足👍🏻蘋果香甜但唔會煮到淋哂配埋雪糕食真係好夾😋令到我下次好想試埋佢地啲咸crepe😎🍵London Fog係伯爵鮮奶茶茶香奶滑,唔錯☕️Latte
今日嚟到呢間專門食crepe嘅餐廳🤓

嗌左2個three meal sets同朋友share食😋

🥢Soup
今日嘅精選湯係蕃茄湯
飲落少少酸,好開胃
而且都算creamy

🥢Signature salad
擺盤幾吸引,啲菜都好fresh
而且都係配個帶酸嘅汁,同啲菜好夾亦都好開胃😋

🥢蒜香蜆肉扁意粉
一黎到聞落真係好香蒜味😆
蜆肉算大隻厚肉,一啲都唔hea
意炒煮到岩岩好,有意粉嘅彈性但又唔會硬

🥢Butterscotch Apple Crumble
黎呢度點可以唔食crepes😆
聽聞呢度嘅crepe係法國巴黎傳統配方,果然名不虛傳
Crepe厚薄適中,亦都夠香
入面餡料好足👍🏻蘋果香甜但唔會煮到淋哂

☕️Latte
  • 蘋果金寶配奶油醬及香草雪糕
  • 蒜香蜆肉扁意粉
2022-10-29 64 瀏覽
講到法國美食,除左紅酒起司棍子麵,最知名嘅大概就係法式可麗餅。可麗餅又名Les Crêpe,係一種來自法國嘅傳統煎餅,可以有甜有鹹,而鹹嘅呢會被稱為signature savoury。講到佢嘅整法,類似係簡單薄餅包入水果,忌廉,果醬等。而我今次叫左「Matcha & Berry Parfait」,呢個可麗餅嘅特別之處在於,餅底係朱古力皮,濃郁香甜,好煙韌。之前剩係得尖沙咀分店有,依家中環都有得食啦!薄餅亦都有宇治抹茶粉blend入去忌廉同芝士,令到可麗餅嘅味道好濃郁同smooth。另外,餅嘅內外都有脆脆開心果,上層同外圍再添加紅莓醬,酸酸地,中和返啲甜味。另外,我最鍾意嘅係尼間餐廳可以額外比客人加toppings!所以我決定加埋雲尼拿雪糕,味道都好creamy,唔會太甜,正正係我好鍾意嘅點。啖啖都好味,食到上癮。呢間店亦都有提供其他可麗餅,鹹嘅有主打煙三文魚、黑松露香煎帶子、龍蝦配紐堡醬、烤雞肉、火腿配芝士,典型公司可麗餅等等配料。就算係素食者,都可以選擇le végétarian有蘑菇同番茄。甜味方面,下次有機會我都會想試下肉桂烤啤梨配鹽味焦糖醬。另外,「紅寶石冰冰樂Frappuci

另外,「紅寶石冰冰樂Frappucino - Ruby」係用Ruby Callebaut整嘅,俗稱世上第四種既朱古力~呢款朱古力嘅特別之處,係佢係純天然粉紅色(寶石色彩)嘅,係用有天然莓味嘅可可豆製作而成。所以呢杯製成品都同樣係粉紅色💓飲落以為好似其他咖啡店啲Frappucino 咁甜,點知佢味道好清新,唔會好膩同好稠。

2022-10-26 56 瀏覽
一想食Crêpe就會去中環既cafe crepe 佢地係採用正宗🇫🇷巴黎秘方去製作 menu上既種類有好多 有咸又有甜既選擇咸/甜都各有特色 仲係即叫即整 確保餅皮軟熟👍🏻🌟L’Epicurien餡料非常豐富有風乾火腿+🧀+蕃茄🍅同蛋 🥚再配上清新唔油膩既basil 醬 食落更香口💯🌟Butterscotch Apple Crumble 賣相已經好邪惡😆面頭吱滿左焦糖醬同crumble 切開入面有好多蘋果蓉 再加埋雪糕呢個真係必嗌🙌🏻🌟London Fog茶底採用左Mighty Leaf既茶包佢地既茶包係用原片茶葉 所以茶味更香濃加埋🥛 整杯口感好順滑👍🏻
一想食Crêpe就會去中環既cafe crepe

茶底採用左Mighty Leaf既茶包
佢地既茶包係用原片茶葉 所以茶味更香濃
加埋🥛 整杯口感好順滑👍🏻

2022-10-24 67 瀏覽
夜晚同朋友黎到中環食 Dinner發現原來香港都有得食正宗嘅 crepe🤣Set Dinner ~蕃茄湯🍅大大碗湯作為 Starter酸味味 暖和開胃☺️~香煎三文魚🐟除左crepe 其他主菜都好唔錯三文魚煎得啱啱好👍🏻魚皮香脆 魚肉厚實Juicy黑松露香煎帶子可麗餅🍄黎到梗係要試下佢嘅招牌crepe係用左法國巴黎傳統秘方整❤️外表雖然睇落就平凡左D但其實薄薄嘅餅皮包滿左餡料😍超多粒彈牙嘅珍珠帶子加埋切片蘑菇 拌上忌廉白汁同柔軟充滿蛋香味嘅餅皮一齊食好Creamy 好味道😋估唔到鹹味嘅crepe 都好好食如果黑松露味更強就好啦😝
夜晚同朋友黎到中環食 Dinner

好Creamy 好味道😋
估唔到鹹味嘅crepe 都好好食
如果黑松露味更強就好啦😝

2022-10-23 75 瀏覽
黑松露香煎帶子可麗餅 • HKD$155切開入面係滿滿嘅小元貝,煮得啱啱好唔會韌😍個蘑菇醬加咗松露油同白酒,食落好香又唔膩👍🏽想再濃啲松露味嘅話,可以夾埋鋪喺表面嘅黑松露醬食~唔好睇佢細細塊,但食完成塊都好飽㗎😆香煎三文魚 (晚巿套餐) • HKD$278三文魚煎得啱啱好,個皮仲要係脆卜卜嘅😊伴有法國四季豆、烤焗薯仔、沙律同蕃茄仔,全部都調味恰當~蕃茄餐湯 • 跟餐送推薦!勁香濃~除咗超濃嘅蕃茄味,仲食到好香嘅芝士味☺️啤酒 • 跟餐送好少見餐廳嘅餐飲係免費送啤酒,所以都幾抵~
黑松露香煎帶子可麗餅 • HKD$155
切開入面係滿滿嘅小元貝,煮得啱啱好唔會韌😍
個蘑菇醬加咗松露油同白酒,食落好香又唔膩👍🏽
想再濃啲松露味嘅話,可以夾埋鋪喺表面嘅黑松露醬食~
唔好睇佢細細塊,但食完成塊都好飽㗎😆

香煎三文魚 (晚巿套餐) • HKD$278
三文魚煎得啱啱好,個皮仲要係脆卜卜嘅😊
伴有法國四季豆、烤焗薯仔、沙律同蕃茄仔,全部都調味恰當~

蕃茄餐湯 • 跟餐送
推薦!勁香濃~
除咗超濃嘅蕃茄味,仲食到好香嘅芝士味☺️
蕃茄餐湯

啤酒 • 跟餐送
好少見餐廳嘅餐飲係免費送啤酒,所以都幾抵~
蕃茄餐湯
2022-10-21 46 瀏覽
好姊妹💃今日帶我去中環蘭桂坊🤩食法式薄餅🍽。Crepe可麗餅🟰法式薄餅。咸味/甜味都有好多唔同款式揀。😍今次我地揀咗咸咸的”Chicken Cordon Bleu”。😎餡料豐富😙,有烤雞肉、火腿🤤配瑞士芝士及巴馬士芝士忌廉醬。😈第一次食Crepe嘅我😬覺得好好食😋。外層嘅皮好薄,味道亦剛剛好,唔會太咸。😋另外我地再點咗個”3 course set dinner”嚟share食。😉餐湯 🫕 蘑菇忌廉湯蘑菇味道濃郁🥰,口感creamy🤭。唔想飲餐湯嘅仲可以揀要沙律🥗。主菜 🍝 蒜香蜆肉扁意粉蜆同意粉嘅份量多☺️,2個女仔👯‍♀️share食就啱啱好啦。😛配料有橄欖油🫒、洋蔥🧅香味撲鼻又健康。再加埋白酒🍾、乾辣椒🌶️調味,意粉味道更有層次。🤗Draft Beer 🍺 Stella Artois跟餐可以揀生啤🍺、紅酒🍷、咖啡☕️ 或 茶🍵。嚟到蘭桂坊就好想飲酒🍻,加上好耐冇飲過生啤就啤啤佢啦。
好姊妹💃今日帶我去中環蘭桂坊🤩食法式薄餅🍽。

Crepe可麗餅🟰法式薄餅。
咸味/甜味都有好多唔同款式揀。😍

餡料豐富😙,有烤雞肉、火腿🤤
配瑞士芝士及巴馬士芝士忌廉醬。😈

第一次食Crepe嘅我😬覺得好好食😋。
外層嘅皮好薄,味道亦剛剛好,唔會太咸。
😋

餐湯 🫕 蘑菇忌廉湯
蘑菇味道濃郁🥰,口感creamy🤭。
唔想飲餐湯嘅仲可以揀要沙律🥗。

主菜 🍝 蒜香蜆肉扁意粉
配料有橄欖油🫒、洋蔥🧅香味撲鼻又健康。
再加埋白酒🍾、乾辣椒🌶️調味,意粉味道更有層次。🤗

Draft Beer 🍺 Stella Artois
跟餐可以揀生啤🍺、紅酒🍷、咖啡☕️ 或 茶🍵。
嚟到蘭桂坊就好想飲酒🍻,加上好耐冇飲過生啤就啤啤佢啦。

2022-10-20 59 瀏覽
想食法國好出名嘅可麗餅好耐啦😍發現依間專門店除咗食可麗餅仲有好多其他嘢食都好食喎👍 大家除咗食Crepe仲可以試下其他Main!🍴香煎三文魚 $278呢個價錢係一個包餐湯,主菜同野飲~餐湯係西蘭花忌廉湯幾足料!三文魚煎得啱啱好,魚肉好厚身好嫩滑,魚皮煎到勁脆😋食完好飽肚😆另外加左$99配Crepe Grecque,係開心果nuts配香草雪糕嘅甜味法式薄餅🤤餅皮勁煙靭😳配埋雪糕勁夾勁好食!🍔和牛漢堡 $169估唔到呢個burger又幾高質!嗌左5成熟,好有肉汁!仲有煙肉同酸瓜增升成個層次👍

🍴香煎三文魚 $278

🍔和牛漢堡 $169
2022-10-17 57 瀏覽
放工去左蘭桂坊搵野食,見到整緊Crepe 嘅表演吸引左入黎。初頭仲以為係間甜品店,睇番平台介紹,呢度原來係法式可麗餅專門店,再睇清楚原來係有咸食的。 望完個menu,我最後揀左兩個 dinner set (3courses),可以試多幾樣野🌟Starter (湯or沙律)今日係西蘭花🥦餐湯,湯入面好明顯咁食到好多磨爛晒嘅西蘭花溶,味道濃得黎又好fresh,再加入忌廉同芝士,比起平時飲嘅餐湯好味。而沙律都幾重本,用左「羽衣甘藍🥬」做主菜。配埋士多啤梨、藍莓同埋黑醋汁,非常開胃🌟 Main (可以6揀1)🐟香煎三文魚厚切三文魚煎得剛好,魚皮剪到非常脆,但肉又唔會好柴,控制得好好。重點佢配埋個牛油汁,完美咁包住舊魚黎食,令到魚肉滑到漏,食得好開心🦆油封鴨配格魯耶爾芝士可麗餅上面有舊帶骨嘅油封鴨,原來咸食嘅可麗餅都咁驚喜~ 油封鴨煮到剛好,配埋個煙煙韌韌又咸咸地嘅可麗餅,好好味,好特別🌟 Beverage (House red, draft beer, coffee, or tea)揀咗杯latte☕️同啤酒🍺~ 呢度勝在多野選擇,揀紅酒🍷都得整體用餐體驗都非常唔錯👍🏻值得再黎

🌟Starter (湯or沙律)

🌟 Main (可以6揀1)
🐟香煎三文魚

🦆油封鴨配格魯耶爾芝士

整體用餐體驗都非常唔錯👍🏻值得再黎
2022-10-13
2022-10-16 61 瀏覽
本身以為依間淨係有甜嘢食,但夜晚經過發現原來有set dinner,仲可以順便食埋甜品!晚餐set有埋沙律/餐湯,我哋揀咗沙律,都幾驚喜沙律菜係羽衣甘藍,比較少會用依隻。雖然味道微甘,但好爽口,配埋士多啤梨、藍莓同個sauce味道酸酸地好開胃Main叫左香煎三文魚( $278 ),煎得好好,外皮好香脆,魚肉仲係好嫩滑多汁,輕輕加少少鹽調味令鮮味更出,唔太需要醬汁都已經好好食跟餐加$99叫左開心果、核桃及蜂巢法式薄餅配雪糕,蛋皮煎得好薄,食落煙韌有淡淡蛋同麵粉嘅香味,配埋蜜糖好夾,有埋開心果同核桃口感昇華左。嘢飲方面都好出色,叫咗紅寶石冰冰樂同翡翠冰冰樂($58),分別係玫瑰同抹茶黎,有埋咁厚嘅鮮忌廉好滑好邪惡整體黎講,呢間除咗crepe好食之外,其他食物同樣高質。

整體黎講,呢間除咗crepe好食之外,其他食物同樣高質。
2022-10-16 29 瀏覽
暫時未去倒歐遊旅行就唯有去回味下當地特色野啦。Crepe 係香港都唔算主流菜式,好彩係中環都搵倒一間較傳統嘅法式可麗餅專門店。午餐包starter 同野飲,價錢都係百幾蚊一個餐唔算貴。Starter 我就揀咗蘑菇湯,又幾足料唔會好似飲緊水咁👍🏻Main就揀咗黑松露香煎帶子法式薄餅,唔好睇佢薄薄地一塊,切開入邊係滿滿嘅帶子肉同黑松露,真係每一啖都食倒帶子,十分足料👍🏻🤤不過份量就唔係好多,大食啲既可能未必食得飽。想過下口癮都值得試吓既👍🏻

午餐包starter 同野飲,價錢都係百幾蚊一個餐唔算貴。