2022-10-05
自從去咗歐洲旅行之後一直好掛住食當地嘅crepe,奈何喺香港真係唔多餐廳可以做到正宗嘅crepe🫠呢一間過江龍就係以crepe為主打,去唔到歐遊都可以止下癮٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و嗌咗一份set dinner,跟餐仲會送埋嘢飲同餐湯/沙律🥗沙律用honey balsamic vinaigrette調味,baby kale亦都幾新鮮,加埋其他雜莓、甘荀配搭都幾refreshing🌿主菜就揀咗Crepe Française ($198) 其實係鹹味可麗餅,除咗面頭放咗大大隻鴨髀,入面塞滿油封鴨肉,同dijon mustard好夾🦆加埋半熔嘅格魯耶爾芝士,鹹香嘅味道很可以🤍 可麗餅皮仲會係後勁散發淡淡嘅蛋香,厚薄啱啱好🤎如果係第一次食鹹可麗餅建議從呢一件入手(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)另一份crêpe嗌咗St. Jacques ($155),其實係黑松露香煎帶子可麗餅😛成份夾餅塞滿咗好豐富嘅珍珠帶子同蘑菇,頂嘅帶子煎得幾香口,加埋一大羹truffle sauce超滿足(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 不過食落覺得比較膩,同埋覺得好似餡料配意粉會夾啲,自己比較prefer Crepe Française🫢同朋友一人一杯茶($38)
同朋友一人一杯茶($38)☕️係中環呷一口茶放鬆下成個人都舒服啲,即刻有種係法國下晝可以放慢生活節奏嘅感覺~ 值得一讚呢到係用whole leaf tea 🫖 另外店舖仲有叉電位,係中環想搵個地方放慢腳步,或者做下嘢過嚟呢到都可以derrr🫡