2023-01-22 38 瀏覽
唔知大家係咪同我哋一樣,好鍾意食Crêpe 🤤 呢間過江龍食Crêpe嘅專門店勁多人推薦,今次終於試咗佢哋嘅Set dinner,發現唔止Crêpe好食,連其他主菜都好有水準✔️Set dinner係包埋湯/沙律、主菜及飲品,再加$99就有埋甜品Crêpe。而當日我哋嘅餐湯係蕃茄湯,沙律係羽衣甘藍~▪️油封鴨配格魯耶爾芝士 $205/set▪️平時食開嘅Crêpe都係甜食,今次見到係咸食配油封鴨咁特別真係要試吓!本身以為淨係得一件油封鴨腿,原來Crêpe入面都有鴨肉同洋蔥😍,加埋格魯耶爾芝士咸咸地令到成件事好夾🤤▪️香煎三文魚 $285/set▪️平時係食肉獸嘅我哋今次唔食肉食三文魚🤣!呢個三文魚有驚喜,魚皮超級脆口😍,入面魚肉好嫩滑,好簡單嘅調味已經係好好食🤤,配埋香草牛油汁令到鮮味更突出~

▪️油封鴨配格魯耶爾芝士 $205/set▪️

▪️香煎三文魚 $285/set▪️

2023-01-21 23 瀏覽
終於收爐啦!工作上既野處理得七七八八,用興奮又輕鬆既心情迎接兔年🐰難得有假期兼迎接新年,當然要同朋友去食野慶祝一下。我地一人叫咗一個set dinner, 分別係蒜香蜆肉扁意粉同香煎三文魚。餐湯creamy得嚟味道香濃綿滑,而且每啖食到蘑菇蓉,口感豐富~蒜香蜆肉扁意粉香氣十足,蜆肉都頗豐富,而且每隻蜆都打開哂又冇沙,好新鮮。香煎三文魚整得好好味,煎到外皮香脆,肉質香滑又多汁,加埋海鹽,d鮮味已經出哂嚟,正!飲品揀咗紅寶石朱古力同凍mocha ,mocha口感幼滑,而朱古力味道唔會太甜,顏色夢幻得嚟又啱飲。

• 香煎三文魚
之前就有聽過公司嘅法國人話呢間唔錯值得一去今次就搵埋之前係法國留學過嘅友人一齊黎試下呢間法國過江龍可麗餅專門店🤤🇫🇷友人一邊食可麗餅一邊大讚味道正宗 令佢不禁回想起留學時嘅種種美好回憶~正唔正宗我唔知 不過咖啡堅好飲 好喜歡個ᴀғғᴏɢᴀᴛᴏ💗.🐈🎀 ᴛᴀsᴛᴇ: ★★★★☆ ᴠᴀʟᴜᴇ ᴡᴏʀᴛʜ: ★★★★☆ .🌟𝟹 ᴄᴏᴜʀsᴇ sᴇᴛ ᴅɪɴɴᴇʀ $𝟸𝟶𝟻 ▪️ʟɪɴɢᴜɪɴᴇ ᴠᴏɴɢᴏʟᴇ ✩ ▪️sᴇᴀsᴏɴᴀʟ sᴏᴜᴘ ▫️ɪᴄᴇᴅ ᴄᴀᴘᴘᴜᴄᴄɪɴᴏ ✩ 🌟ʟ’ᴇᴘɪᴄᴜʀɪᴇɴ $𝟷𝟹𝟸 ✩ 🌟ᴀғғᴏɢᴀᴛᴏ $𝟻𝟾 ✩✩: ᴋᴊᴀɪ ʀᴇᴄᴏᴍᴍᴇɴᴅ.身為蒜香意粉愛好者 一見到ᴍᴇɴᴜ有蒜香蜆肉扁意粉就梗係要試下啦一端上黎就聞到好香 流曬口水🤤拿拿臨求其影左幾張相就算麵條軟硬度適中 蜆肉份量好多 少少白酒味 味道好高質 搭配辣椒仔 超正😋😋😋爭啲就想叫多份(不過食完好飽就唯有下次再黎食).咖啡都好好飲 咖啡豆由歐洲進口☕️冰泡沫咖啡多泡沫 意式雪糕加特濃咖啡則非常推薦 雖然有小小貴雪糕好食之餘 唔容易融 飲到最後有啲雲呢拿咖啡咁嘅味道🫶🏻好似食緊甜品咁 令人回味
之前就有聽過公司嘅法國人話呢間唔錯值得一去
一端上黎就聞到好香 流曬口水🤤
拿拿臨求其影左幾張相就算
麵條軟硬度適中 蜆肉份量好多 少少白酒味
味道好高質 搭配辣椒仔 超正😋😋😋
爭啲就想叫多份(不過食完好飽就唯有下次再黎食)
咖啡都好好飲 咖啡豆由歐洲進口☕️
餡料含有風乾火腿 布里芝士配羅勒醬 鮮茄及蛋
份量好豐富足料 完全可以代替正餐‼️
味道鹹甜適中幾特別 餅皮係味道好香嘅牛油味同蛋味
皮薄得黎又有幾層 少少煙韌嘅口感 好出色

☺︎ ғᴏʟʟᴏᴡ ᴜs @ragdoll.kjai ғᴏʀ ᴍᴏʀᴇ
ʀᴀɢᴅᴏʟʟ ᴅᴀɪʟʏ𓃠⸝⸝꙳ • ғᴏᴏᴅɪᴇ𓌉◯𓇋 ‎‎‎• ʟɪғᴇsᴛʏʟᴇ⋆♬︎ • ᴛʀᴀᴠᴇʟ*⋆✈︎

意式雪糕加特濃咖啡
L’Epicurien
  • Affogato 意式雪糕加特濃咖啡
  • Linguine Vongole
2023-01-16 664 瀏覽
好食又高質既可麗餅唔係咁容易搵,今次就去左中環一試我地每人order左一個set,有前菜(湯或者沙律),main course加一杯野飲Crepe Francaise - 油封鴨配格魯耶爾芝士($205)油封鴨煮得好腍,用叉輕輕一拮鴨肉就已經分離左,食落好香好軟熟薄餅皮煎得唔算太薄,所以食落口都幾飽肚,呢款係咸味crepe,餅皮煙煙韌韌,凍左都仲好好口感,而餅入面亦fill滿鴨肉,非常豐富,配搭芝士更加香濃美味Signature Burger - 精選和牛漢堡($209)Burger order左五成熟,切開burger 漢堡扒中間仲係紅色,一切開已經聞到肉香,食落充滿和牛既油香,香而不膩我地另外再叫左個薄餅叫甜品Matcha & Berry Parfait - 朱古力味法式薄餅配抹茶忌廉芝士、開心果脆胎及紅苺醬 ($115)鋪滿果仁粒既朱古力薄餅,淋上鮮甜微酸既紅莓醬,齊睇已經好吸引,抹茶cream茶味唔算突出,淡淡既茶香反而無咁膩,加上好多nuts 口感好特別
好食又高質既可麗餅唔係咁容易搵,今次就去左中環一試

我地另外再叫左個薄餅叫甜品

呢排心思思想食crepe💭💭個friend話中環有間人氣過江龍出名食crepe😳咁就同佢黎食個飯餐廳裝修簡潔,我哋坐低咗🪑之後就開始揀嘢食啦😋😋我哋都睇中咗佢個set dinner🥳於是就決定一人叫一個🤩🤩Starter 可以揀餐湯或者salad,咁我地就叫左各一,可以互相share下😆😆 Main 我地就叫左Crepe Francaise $205 🦆同埋 Signature burger $209 🍔甜品梗係crepe啦,加$99就加多1個crepe❣️Starter - 餐湯 & Salad 🥗 餐湯係蕃茄湯🍅🍅蕃茄味濃郁🥣夠晒Creamy 🤤 Salad 🥗 用料新鮮豐富,有berries🫐紅蘿蔔🥕洋蔥🧅 仲有羽衣甘藍,配合埋有蜜糖🍯嘅意大利黑醋汁,酸酸甜甜超級開胃😝Main - Crepe Francaise & Signature burger 油封鴨配格魯耶爾芝士🦆🧀油封鴨肉配上crepe,再加上濃郁嘅gruyere cheeses 🧀 同洋蔥🧅成個crepe都有百里香🌿同蔥香味,配合埋Dijon Mustard🥰一啖接一啖,食到停唔到口😂精選和牛漢堡🍔漢堡除咗有和牛🐮漢堡

Starter - 餐湯 & Salad 🥗
餐湯係蕃茄湯🍅🍅蕃茄味濃郁🥣夠晒Creamy 🤤
Seasonal  Soup
Signature salad

油封鴨配格魯耶爾芝士🦆🧀
Crepe  Francaise

精選和牛漢堡🍔
Signature burger

漢堡除咗有和牛🐮漢堡,車打芝士🧀之外亦都配合埋蘑菇🍄煙肉🥓蕃茄🍅洋蔥🧅芝麻菜等等嘅配料
醬料有少少芥末嘅香味,口感超級豐富😚😚

Dessert - Cafe Gourmand & Crepe Grecque

我最期待就係甜品嘅部份😍😍😍黑朱古力配rum sauce 🍹及特濃咖啡☕️忌廉芝士
Cafe  Gourmand
黑朱古力本身就唔會太甜,個crepe有淡淡嘅Rum酒香,再加埋朱古力醬🍫同Espresso cream cheese,另外仲有2塊biscotti,超香脆🍪

開心果,核桃及蜂巢🍯配香草雪糕,crepe夠薄身❤️❤️
Crepe  Grecque
呢個Crepe甜得黎唔會好膩😋😋開心果碎,核桃碎同埋蜂巢脆脆配合埋一齊食係好有口感😇😇超crispy ,仲有啲蜜糖🍯嘅香味 ,加埋個雲呢拿雪糕真係一流🤤😋

飲品方面☕️☕️我哋就叫咗杯熱朱古力🍫🍫
熱朱古力
同杯凍嘅榛子朱古力,兩杯朱古力味都好豐富🤩而且再喺朱古力上面加咗cream🍨榛子朱古力嘅榛子味亦都好出
朱古力迷真係不容錯過!😊
  • Cafe Gourmand
  • 黑朱古力配蘭姆酒汁及特濃咖啡忌廉芝士
  • 精選和牛漢堡
2023-01-12 66 瀏覽
-{中環cafe crepe🍨}🤤精選和牛漢堡🤤 ($209)有埋煙肉同和牛好juicy🥰同重牛味😛😍個包都有焦香味的🤓個薯條就普通啲🫡👖褲評: 8/10🤤 Crepe Francis 🤤 ($205)個crepe有啲拉扯感覺 少少甜甜地中間亦夾左啲肉絲😋油鴨髀肉質實淨 好易甩骨好油😉👖褲評: 8.3/10🤤Ruby Hot Chocolate🤤少少莓香嘅朱古力😙好甜所以飲到最後有啲膩 好夠邪惡🥰👖褲評: 8/10係位於中環嘅crepe☺️終於有機會試🤓個蕃茄湯味道都唔錯😛整體個crepe真係好食啲🥳性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩 Café Crêpe 🚩地址: 中環威靈頓街15B號地舖 #fuudjai #fuudjai西餐 #fuudjai中環 #fuudjaicafe
{中環cafe crepe🍨}
🤤精選和牛漢堡🤤 ($209)

👖褲評: 8/10

🤤 Crepe Francis 🤤 ($205)

👖褲評: 8.3/10

• Crepe Francais
  • crêpe francaise
  • Crêpe  Française
2023-01-11 935 瀏覽
之前一直都聽過呢間餐廳嘅可麗餅好食,今日特登約埋朋友放工過嚟幫襯,餐廳裝修佈置得好舒服,座位寬敞舒適,睇餐牌原來都有好多選擇,我哋兩個人share食,揀咗一個香煎三文魚set dinner同黑松露香煎帶子可麗餅,Set dinner包飲品,我揀咗泡沫咖啡,泡沫咖啡拉花好靚,味道香濃,口感滑溜,朋友就飲榛子朱古力,朋友話榛子味濃郁,不會過甜,味道有啲似某品牌的朱古力條。Set dinner附有湯,餐廳介紹是椰菜花湯,有驚喜,香濃可口,順滑濃郁。主角出場了,是黑松露香煎帶子可麗餅,餅皮鹹甜適中有蛋香,帶子厚身大粒,味道鮮甜,黑松露的香味提升了整個可麗餅的層次,可麗餅餡料份量很多,調味得宜,即使鹹食,也很有水準,令人回味。Set dinner的主菜是香煎三文魚,餐廳擺盤精美,三文魚煮得非常嫰滑,外皮香脆,整份香煎三文魚,皮脆肉嫰,附上的沙律菜亦新鮮爽脆。總結: 餐廳裝修別緻,座位寬敞舒適,餐桌和餐具均乾淨衛生,店員招呼主動殷勤,食物質素絕對在水準之上,很適合朋友聚會聊天,或情侶拍拖食飯。

餐廳裝修佈置得好舒服,座位寬敞舒適,

Capuccino

Set dinner包飲品,我揀咗泡沫咖啡,

Capuccino

泡沫咖啡拉花好靚,味道香濃,口感滑溜,

榛子朱古力

朋友就飲榛子朱古力,朋友話榛子味濃郁,

榛子朱古力

不會過甜,味道有啲似某品牌的朱古力條。
椰菜花湯

Set dinner附有湯,餐廳介紹是椰菜花湯,

椰菜花湯

有驚喜,香濃可口,順滑濃郁。

黑松露香煎帶子可麗餅

主角出場了,是黑松露香煎帶子可麗餅,餅皮鹹甜適中有蛋香,

香煎三文魚

Set dinner的主菜是香煎三文魚,餐廳擺盤精美,

香煎三文魚

三文魚煮得非常嫰滑,外皮香脆,

香煎三文魚

整份香煎三文魚,皮脆肉嫰,附上的沙律菜亦新鮮爽脆。

總結:
餐廳裝修別緻,座位寬敞舒適,餐桌和餐具均乾淨衛生,
店員招呼主動殷勤,食物質素絕對在水準之上,
很適合朋友聚會聊天,或情侶拍拖食飯。
2022-12-29
$268.4 (晚餐)
  • 泡沫咖啡
2023-01-09 57 瀏覽
cafe crepe地址:中環威靈頓街15B號地舖清一色女仔的時間, 同好閨蜜出來,我地喜歡食輕食, 今日同好姊妹出中環行街, 買手袋同去掃日本零食, 之後去了食晚餐。crepe之外一還有其他鹹食供應, 如果TEA TIME來通常是每人點一杯飲品, 再叫一份甜CREPE 食, 今次DINNER 就轉攻鹹食, ORDER了3 course HK Special Set Dinner包餐湯/沙律同埋飲品是日SALAD, 有KALE SALAD 高纖維。湯是忌廉蘑菇湯,好香菇味暖暖好飲。Pan-fried salmon 香煎三文魚 三文魚厚身,魚皮煎至香脆,魚肉可以點檸檬牛油汁。配菜是薯仔,長豆,輕宜健康。油封鴨配格魯耶爾芝士 $205, 鴨肉鹹香,入面是鴨肉絲加高溫下溶化了的芝士,連埋芝士一齊食令到入口順滑,個crept煙勒煙勒。餐飲 latte ,咖啡幾芳香,仲有拉花呢
cafe crepe
地址:中環威靈頓街15B號地舖

Pan-fried salmon 香煎三文魚

餐飲 latte ,咖啡幾芳香,仲有拉花呢
2023-01-05 33 瀏覽
今日同朋友去中環行完街🛍想食3 course嘅dinner 🍽於是選擇咗Cafe Crepe 🥳-Dinner Set Soup 🥣 西蘭花湯都係第一次飲 🥦 估唔到又幾好味😆口感creamy 而且打得好smooth 👍🏻-Dinner Set Salad🥗Kale 係 super food 對健康好好 👍🏻用咗蜜糖黑醋調味 味道唔錯😝-Set Crepe Francais HK$205油封鴨配格魯耶爾芝士Crepe 夾住份量十足嘅Pulled duck confit 而且仲有 gruyere cheese, fresh thyme, caramelised onions, Dijon mustard 等味道同口感都好豐富👍🏻-Signature Burger HK$209漢堡扒用咗和牛 🥩 所以特別肥美同Juicy💧-Dinner Set DrinksMatcha Latte 🍵 Frappuccino - Jade
今日同朋友去中環行完街🛍

Dinner Set Drinks

Matcha Latte 🍵

Frappuccino - Jade

2023-01-03 44 瀏覽
*✲゚*。 🇫🇷法式可麗餅店😋
之前都嚟過一次呢間喺中環嘅西餐廳食dinner 試左鹹嘅Crepe
今次嚟食下午茶就食左兩款甜品
食物選擇都幾多 Lunch time仲會有lunch set😆💚 Matcha & Berry Parfait 個可麗餅係朱古力味 賣相非常吸引😍入面有抹茶cream cheese 開心果脆脆同紅莓醬味道酸酸甜甜 幾好食😋🍓Fresh Strawberry and Banana呢個相對會light D入面放滿士多啤梨同香蕉面頭放左少少糖我加左球雪糕 食落好夾🤣
另外 仲叫左兩杯飲品 榛子熱朱古力 & Matcha latte🍵中環分店環境都幾好坐 下午茶時間唔算多人 可以慢慢食個tea -
✨ Matcha & Berry Parfait ($115)✨ Fresh Strawberry and Banana ($102 +$32 Ice cream scoop)✨ 榛子熱朱古力($48)✨ Matcha latte ($46)
+10% service charge-📍 Café Crêpe @cafecrepehk▫️ 中環威靈頓街15B號地舖▫️ 將軍澳
*✲゚*。 🇫🇷

呢個相對會light D
入面放滿士多啤梨同香蕉
面頭放左少少糖
我加左球雪糕 食落好夾🤣

✨ 榛子熱朱古力($48)
✨ Matcha latte ($46)

+10% service charge
#cafefoodsnap_Central
#cafefoodsnap_desserts

#cafefoodsnap_cafe
2023-01-03 21 瀏覽
收工約了朋友到一間想試好耐的crêpe 店,中環晚上的餐廳都靜一點,幾舒服。店內餐枱不算多,但行樓梯上仲有一層。黑松露香煎帶子可麗餅 | $165有兩粒大帶子在crêpe 上,來自法國的crêpe 整得好香,帶點軟身但不會覺得好粉。中間夾著小柱,帶點creamy芝士及洋蔥。香煎三文魚| $285一大條三文魚柳,皮煎得脆,三文魚未完全熟透,不知道是否特意不全熟,魚肉十分滑及肥美。有法邊豆、薯仔等配菜。晚餐跟湯或沙律,是日餐湯是椰菜花湯,味道幾清。泡沫咖啡朋友點的咖啡,有拉花,聞起來不錯。榛子朱古力| $48有舊cream 係朱古力上,味道甜甜的,想一食再食。榛子味幾濃,都幾甜。

黑松露香煎帶子可麗餅 | $165
中間夾著小柱,帶點creamy芝士及洋蔥。

香煎三文魚| $285

晚餐跟湯或沙律,是日餐湯是椰菜花湯,味道幾清。

泡沫咖啡
朋友點的咖啡,有拉花,聞起來不錯。

榛子朱古力| $48
  • 香煎三文魚
  • 榛子朱古力
第一次嚟中環分店十分失望,侍應服務不佳, 跟午餐叫的可麗餅 叫起時即刻拎嚟,好明顯不是即叫即整,嗰塊皮好乾又唔香😒,其實午餐加$68都不便宜 但質素好差, 仕應態度好似茶餐廳質素
2022-12-29 31 瀏覽
好似都未點去過專門食Crêpe嘅餐廳, 收工經過見到咁多Crêpe揀真係好少有, 環境又好唔錯, 就試下🙆🏻🐟 Pan Fried Salmon如圖所見真係好厚身大舊, 肉面微脆但係肉身完全唔乾. 加埋個醬真係perfect match.🍔 Signature Burger可以揀幾成熟好開心~ 配料又足, 有沙律菜, 洋蔥, 蕃茄. 個汁又多. 大啖咬落多層次😍🌮 Cafe Gourmand嚟到主菜Crêpe. 我哋揀咗甜味嘅(佢有鹹式同甜底). 個賣相已經好sweet, 上邊仲有味道似brownie嘅cake, espresso cream cheese第一次試, 作為咖啡迷嘅我覺得好特別. 值得一試🍵 Jade + Organic Ice TeaJade我揀咗抺茶味. 有cream係bonus. 🧡🥣 Seasonal Soup + Signature Salad餐湯茄味濃又creamy. 沙律fresh得嚟仲有士多啤梨 ☀

🐟 Pan Fried Salmon

🍔 Signature Burger

🌮 Cafe Gourmand

🍵 Jade + Organic Ice Tea
Jade我揀咗抺茶味. 有cream係bonus. 🧡

2022-12-28 30 瀏覽
呢間位於威靈頓街嘅"cafe crepe”,除咗crepe之外,都仲有多國菜,西式糕點D嘢可以食,唔會太單調。堅持我鍾意海鮮的宗旨,因此就有咗“黑松露香煎帶子可麗餅”呢個鹹嘅creap,加咗菠菜令到個creap更加豐富,松露煎帶子味道非常好,可以話係絕配,帶子份量非常多,而且餅面上嗰兩粒更加係好大粒,鮮鮮甜甜好滋味。“油封鴨配格魯耶爾芝士”亦係一個好選擇,呢個係一個set dinner,金金黃黃的餅皮上邊有一隻鴨脾,好香口好吸引,內裡的鴨肉好柔軟再跟埋啲洋蔥同百里香,好味吖,西蘭花餐湯比較少飲,好勁西蘭花味,感覺好健康亦都好飲。“抹茶鮮奶”通常冇得輸,“茉莉佛手柑”帶來好清新的感覺。

📍 Café Crêpe中環威靈頓街15B號地舖🍒點評時間𝖤𝗆𝗂𝗅𝗒 𝗂𝗇 𝖯𝖺𝗋𝗂𝗌又上映🇫🇷試試傳統法式可麗餅感受一下法國氣氛▫️𝖲𝗍 𝖩𝖺𝖼𝗊𝗎𝖾𝗌店內必點招牌可麗餅🥇香濃的黑松露味和可麗餅十分配搭,還有兩粒飽滿的帶子內面的餡料有小元貝和蘑菇粒,超級足料▫️𝖯𝖺𝗇 𝖥𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇三文魚肉質厚實,外皮燒得香脆沾上牛油香草醬,更能帶出三文魚香味伴以烤薯、小蕃茄、蘆筍,十分健康▫️𝖱𝗎𝖻𝗒 𝖧𝗈𝗍 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾少女心的粉紅色飲品貫徹法式浪漫💕帶有莓香味的熱朱古力,聖誕暖入心🎄▫️𝖨𝖼𝖾𝖽 𝖤𝗌𝗉𝗋𝖾𝗌𝗌𝗈好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐️⭐⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐

📍 Café Crêpe
中環威靈頓街15B號地舖

🍒點評時間
𝖤𝗆𝗂𝗅𝗒 𝗂𝗇 𝖯𝖺𝗋𝗂𝗌又上映🇫🇷
試試傳統法式可麗餅感受一下法國氣氛

▫️𝖲𝗍 𝖩𝖺𝖼𝗊𝗎𝖾𝗌
店內必點招牌可麗餅🥇
香濃的黑松露味和可麗餅十分配搭,還有兩粒飽滿的帶子
內面的餡料有小元貝和蘑菇粒,超級足料

▫️𝖯𝖺𝗇 𝖥𝗋𝗂𝖾𝖽 𝖲𝖺𝗅𝗆𝗈𝗇
三文魚肉質厚實,外皮燒得香脆
沾上牛油香草醬,更能帶出三文魚香味
伴以烤薯、小蕃茄、蘆筍,十分健康

▫️𝖱𝗎𝖻𝗒 𝖧𝗈𝗍 𝖢𝗁𝗈𝖼𝗈𝗅𝖺𝗍𝖾
少女心的粉紅色飲品貫徹法式浪漫💕
帶有莓香味的熱朱古力,聖誕暖入心🎄

▫️𝖨𝖼𝖾𝖽 𝖤𝗌𝗉𝗋𝖾𝗌𝗌𝗈

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐