餐廳: Cafe 2 Oyster n Grill
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2019-05-08 3802 瀏覽
五月第一個星期一晚上,清涼大雨。今天晚上跟幾個朋友相約在西環晚飯,餐廳位處香港大學站附近,下班後用走的就可以到了,非常方便。店里以簡單西餐廳裝潢為主,給人放鬆的感覺,不少地方放滿酒瓶,應該是餐廳有賣的餐酒。我們一行四人,決定點他們的四人份晚餐,我跟其中一位加了$58可以無限喝紅白酒跟啤酒,吃頭盤先點智利的Caliterra Chadonnay,帶有濃烈柑橘,芒果,梨與礦石香氣,酸度跟果香作出了美妙的化學作用,餘韻持久。先有芥末吞拿魚沙律,吞拿魚片以Cajun香辣粉調味,配Mozzarella Cheese及芥末醬油,突出吞拿魚鮮味,非常清新開胃。吃完就到特級海膽海鮮盤,店員介紹說食材會因應時令而變動,這次就是海膽為主題。海鮮盤有四隻大牡丹蝦,八顆鮮美彈牙的大帶子,肉質肥大味美的翡翠螺,還有一大板甘甜細膩,入口即溶的海膽,是一盤視覺與味覺,新鮮度均為一等水準的海鮮刺身。湯品是蟹肉南瓜忌廉湯,最近天氣有點涼,雖然本人不太愛過於濃稠的湯,不過一碗甜甜的熱呼呼的湯確實能暖胃。主菜為Char-Grilled Special Beef Platter 炭烤特選牛肉拼盤,澳洲M5和牛西冷、美國特級肉
五月第一個星期一晚上,清涼大雨。

店里以簡單西餐廳裝潢為主,給人放鬆的感覺,
不少地方放滿酒瓶,應該是餐廳有賣的餐酒。

我們一行四人,決定點他們的四人份晚餐,
Caliterra Chadonnay

翡翠螺
肉質肥大味美的翡翠螺
海膽
蟹肉南瓜忌廉湯

主菜為Char-Grilled Special Beef Platter 炭烤特選牛肉拼盤澳洲M5和牛西冷美國特級肉眼美國小牛柳美國牛肩肉,牛味滿溢,配上烤蕃薯,薯仔等新鮮蔬菜,份量非常足夠。
黑松露大啡菇手捲粉

與此同時黑松露大啡菇手捲粉也上桌,大啡菇的菇味本來比較淡雅,不過加上黑松露後香氣就變得不一樣,再配合Parmesan Cheese,味道實在恰到好處。
特級雪糕杯

美食過後,一份色彩繽紛的特級雪糕杯,實在點綴了一個大雨的晚上。
2019-05-06
翡翠螺
海膽
黑松露大啡菇手捲粉
2019-05-07 146 瀏覽
收工約左朋友食飯傾下計,搵到呢間有生蠔既餐廳,上網仲發現以家做緊優惠,dinner 時段用$88就可以任飲白酒或紅酒!岩哂我地兩個酒鬼!湯叫左個周打蠔肉餐湯,好香蠔既香味,湯非常濃郁,好飲!仲配埋蒜蓉包,好脆又香口!我地最愛既生蠔,都好大隻好肥美,好新鮮!Margarita pizza ,滿滿既芝士配上濃郁既芝士同小蕃茄勁滋味,餅底好鬆軟呢!甜品叫左個鐵板brownie,淋上朱古力漿個陣仲會出煙,岩哂打卡影相,味道好香濃,brownie好鬆軟,好重朱古力味,唔會死甜,好味!呢度環景同食物都好唔錯,下次會再黎

我地最愛既生蠔,都好大隻好肥美,好新鮮!

呢度環景同食物都好唔錯,下次會再黎
2019-05-07 99 瀏覽
兩年前和朋友在西環試過Cafe2後一直念念不忘,是次想請男友吃餐好,所以決定帶他來享受一下。對於有點選擇困難的我毫不猶豫選了Dinner Set For 2,Dinner Set有兩款選擇,因為男友不太愛吃蠔,所以我們點了U.S. Rib-eye。前菜先來「煙三文魚凱撒沙律」,清新簡單。餐湯我們分別點了黑松露野菌忌廉湯和周打蠔肉湯,前者比較稀身水,適合喜歡清淡口味的人,後者亦不過不失,配蒜蓉味餐包較易入口。主菜炭燒美國肉眼,五成熟恰到好處,肉味濃郁、脂肪比例均勻,加上有不同蔬菜作配菜,中和肉的肥膩感,肉質嫩滑極juicy,男朋友極讚!點了扒餐的話可選一份飯類/意粉,我們點了加拿大帶子墨魚汁意大利飯,意大利飯用墨汁煮香,黑色飯粒帶濃濃墨魚汁味,帶子甘甜鮮味,可以一試!最後就是朱古力布朗尼,侍應會係你面前把朱古力淋係熱騰騰的鐵板上,頓時炸聲四起,效果一流。雖然本身已經配有餐飲,但這裡的Cocktails價錢都只是$58-$68,絕對抵試!男友對於安排超滿意,若果想慶祝特別日子,這裡絕對適合情侶/一班朋友。

前菜先來「煙三文魚凱撒沙律」,清新簡單。

2019-05-05 142 瀏覽
OCEAN Breeze, 這款伏特加帶微微的葡萄柚氣味,風味清爽,猶如身在海邊吹上一拂涼爽的微風,很適合配薄餅吃蕃茄羅勒芝士薄餅, 薄餅上除了芝士、茄醬之外,還有羅勒, 車尼茄, 雖然沒有肉類,但入口一樣味道豐富。新鮮的Mozzarella切成厚塊,放在薄餅上焗製,芝士呈半溶化狀態,「芝」味無窮除了充分帶出芝士香之外,主要是將所有材料與餅底黏附一起,令入口時啖啖都有芝士、配料,增加口感及豐富度, 車厘茄香甜多汁,為薄餅錦上添花香辣蒜海蝦扁意粉, 充滿蒜香及辣味十足的意粉 味道帶有鹹香,特別得很, 香辣醒胃, 扁意粉煙韌彈牙

2019-05-04 129 瀏覽
二人套餐$698值回票價, 有好新鮮嘅seafood platter cold cut 沙律,濃湯,意大利飯,同pizza,再加埋個甜品,由頭到尾都冇令人失望,超水準, 物超所值.
2019-04-29 185 瀏覽
📍高質小店-炭燒澳洲斧頭扒 $698 (40-45oz)一上枱條骨足足有半張枱咁長🤣同行友人唔中意太生 叫左medium rare好好食😭 邊位燒到焦脆 好香炭燒味👍🏻肉質唔老仲好嫩滑 脂肪分佈平均 唔會話太多肥膏要切走佢 血水亦唔算太多 牛味好重 一路食一路係咁讚👍🏻-另外要讚既係店員好細心 會留意客人既需要同盡力配合 抵讚🤙🏻😋😽-📍。Cafe 2 Oyster n Grill。西環西營盤皇后大道西371號地下。#kkisgettingfatinHONGKONG
📍高質小店
炭燒澳洲斧頭扒 $698 (40-45oz)
一上枱條骨足足有半張枱咁長🤣
牛味好重 一路食一路係咁讚👍🏻
📍
。Cafe 2 Oyster n Grill
。西環西營盤皇后大道西371號地下
。#kkisgettingfatinHONGKONG
  • 炭燒澳洲斧頭扒
2019-04-29 185 瀏覽
今晚與朋友聚舊,看見位於皇后大道西的cafe2 ,招牌上寫著oyster n grill。 細看門口的餐牌二人晚餐 688,有餐湯丶六隻新鮮生蠔丶兩款主菜丶甜品及飲品,正合我們的心意。 先上了生蠔,原來有三款口味。 侍應建議我們由淡口款式吃起,所以先吃加拿大來的 Pacific Gem,跟著美國來的Huitres Gallano,最後法國來的 Fine de claite。 三款生蠔各有特色,加拿大的肉質飽滿,美國的雖是比較細隻,但是非常鮮甜, 而法國就有著濃濃的海水味。 餐湯方面我們選周打蠔肉湯,整碗湯都有著濃郁蠔味。 另外加拿大帶子墨魚汁意大利飯,帶子非常新鮮嫩滑,但墨魚汁的味道有點淡。 至於蕃茄羅勒水牛芝士薄餅的餅底十分香脆,而份量也十分大。 我們甜品要了紐約芝士蛋糕,原來蛋糕旁邊加有雲呢拿雪糕,真是令人感到吃得十分滿足。
2019-04-22 114 瀏覽
幾年前黎食過已經有唔錯既評分,再黎一次都依然維持到質素。今日再黎係因為有張coupon,否則位置其實太遠,偏遠市區同新界區朋友未必考慮。。。唔知係咪太早食飯人好少,6:15入座只得一枱,而且剛好埋單。環境好好,好舒服,人少好寧靜,吹水一流呢個月仲有優惠,有$18/蠔,有$38/任飲紅白啤酒👍講到尾我都係衝著呢個而來,不過要每位消費滿$200先可以用優惠,原價要$88/位,不過原價都好抵,而且紅白酒都有唔錯既質素軟殼蟹柚子沙律炸得岩岩好,軟殼蟹仲有汁唔乾,底既柚子甜,dreasing亦都唔錯酸酸地開胃碳燒海鮮拼盤呢個係coupon送既,份量唔少,海鮮鮮甜多汁,蝦肉彈牙!重點係個汁,應該係改良版泰式辣汁Margarita Pizza呢個就普普通通啦,薄底好脆,茄醬唔夠,味道有d不足焗大菇意大利飯呢個係推薦(只限上層)菇整得好好味,係意大利飯可能太就香港人,超淋,我認真唔明唔鍾意硬飯咪唔好食囉,香港人就要整到佢好似爛飯一樣,咁樣冇意思,唔洗用Aborio做都得吧。。。。

環境好好,好舒服,人少好寧靜,吹水一流

軟殼蟹柚子沙律

碳燒海鮮拼盤

Margarita Pizza
呢個就普普通通啦,薄底好脆,茄醬唔夠,味道有d不足

焗大菇意大利飯
呢個係推薦(只限上層)

2019-04-09
2019-03-31 115 瀏覽
之前已經嚟過呢到食飯,今日介紹朋友一齊嚟食,因為鐘意呢到食物及環境氣氛一流。侍應首先同我地介紹今日的餐牌和推介。跟著上左三文魚沙律,d菜新鮮爽口,開胃一流。跟住分別叫左周打蠔肉湯和南瓜忌廉湯。蠔肉湯帶鮮鹹味,內有新鮮的蠔肉。 南瓜忌廉湯就帶甜甜南瓜茸,符合預期。 今晚重點,日本水飼豬,上枱時見到大大份,放入口熱辣辣,肉味濃郁,再加上一些配菜,兩個人食一定夠飽。接住就係pasta 松露大蘑菇意大利飯,水準之作。最後就是朱古力布朗尼,侍應會係你面前把朱古力淋係熱騰騰的鐵板上,頓時炸聲四起,效果一流。
接住就係pasta 松露大蘑菇意大利飯,水準之作。

2019-03-28 88 瀏覽
平時成日嚟呢間食lunch,一向知道呢間餐廳夜晚都幾性價比高,於是今晚收工就來試一下佢嘅晚飯啦~夜晚來果然很不同,門面也閃亮很多餐廳內部也因天色昏暗而變得有格調夜晚還有house wine free flow, $88一位,二話不說要試一下啦~今次打算食海鮮,當然配白酒最好!今日house wine係呢隻白酒~入口不太苦,味道偏淡配襯海鮮帶出海鮮鮮味~這裡的二人餐很多東西選擇呢,喜歡食肉的可以揀肉眼扒~我們今晚想食海鮮,所以選了生蠔那邊來吃~蠔拼盤蠔的拼盤很吸引呢!有三種蠔,分別來自美國,西班牙和法國美國的Pacific Gem,比較大隻,食落有微微的海水鹹味~口感比較清淡來自西班牙的蠔~肉質比較肥美和creamy~法國的Fine de Claire~很多人都應該認識的名字~味道最濃郁,帶有一點點鐵鏽味食完蠔之後就上一個湯~分別點了2款湯~蟹肉南瓜湯 南瓜味十分濃郁的一個湯,加上蟹肉碎,非常鮮甜周打蠔肉湯這個湯十分特別~平時最常飲的是周打蜆湯,呢度竟然有蠔肉~湯味比較鹹香,飲落有少少似煙燻蠔打碎的感覺~很特別的一個湯二個湯用來襯蒜蓉包也很配呢!然後來一客三文魚沙律~平時三文魚沙律只有煙

夜晚來果然很不同,門面也閃亮很多
餐廳內部也因天色昏暗而變得有格調

蠔拼盤
蠔的拼盤很吸引呢!有三種蠔,分別來自美國,西班牙和法國

來自西班牙的蠔~肉質比較肥美和creamy~

食完蠔之後就上一個湯~分別點了2款湯~

蟹肉南瓜湯
南瓜味十分濃郁的一個湯,加上蟹肉碎,非常鮮甜
周打蠔肉湯

二個湯用來襯蒜蓉包也很配呢!

然後來一客三文魚沙律~平時三文魚沙律只有煙三文魚~這裡竟然有火腿和prama ham,配上鮮甜的車厘茄,紫椰菜,沙律菜整個沙律色彩鮮艷又爽甜,實在係色香味俱全的一個沙律~有驚喜呢!

茄蓉肉腸扁麵
比較清新的一個扁意粉,配以煎得香脆的腸,食落十分開胃~而且份量也不少~

松露大蘑菇意大利飯
超級香的一個飯!黑松露伴以切成厚片狀的蘑菇~令到整個飯的香味都昇華~
真心推介!
最後來一個newyork cheesecake加雪糕~cheesecake很香芝士味,是比較偏咸一點的芝士~沒有太甜的膩的感覺~

整晚都吃得很滿足呢~下次收工可以來試一下肉眼扒!
2019-03-25
  • 松露大蘑菇意大利飯
喺西環返咗學咁多年,嚟到final year先知道我哋成日喺度搵食嘅水街附近有呢間咁正嘅 Cafe 2 Oyster n Grill 🤦🏻‍♂️上次朋友帶咗我嚟食lunch,好抵的,之後仲話搵日試下佢個dinner 😙餐廳環境好舒服,感覺開揚,唔怕大聲少少講嘢~呢晚我哋叫咗一個dinner set for 2,份量相當足夠,仲好滿意添👍🏽Dinner Set for 2有兩個選擇:U.S. Rib-eye/Yamato Pork Set ($698) 配一碟意粉/飯Oyster/Seafood Set ($688) 配兩碟意粉/飯我哋就想試下呢到嘅肉,所以叫咗Yamato Pork Set ($698)。Free flow of wine ($88)朋友係好酒之人,所以見到個「Free flow of wine」,就即刻嗌咗,仲話好抵!佢揀嘅係白酒,餐廳提供sauvignon blanc,都見佢refill咗好多次,開心啦!Cookie and Cream Smoothie ($58)見佢另外嗌嘢飲,我都唔輸蝕,叫咗杯smoothie。都唔差架,好大杯,oreo味好重哈哈,好肥ahhhh

餐廳環境好舒服,感覺開揚,唔怕大聲少少講嘢~

Dinner Set for 2有兩個選擇:

Free Flow of Wine
Free flow of wine ($88)
Cookie and Cream Smoothie
見佢另外嗌嘢飲,我都唔輸蝕,叫咗杯smoothie。
都唔差架,好大杯,oreo味好重哈哈,好肥ahhhh! 🙊

二人餐包含嘅嘢有:

煙三文魚凱撒沙律
煙三文魚凱撒沙律
Smoked Salmon Caesar
好大舊三文魚,比較特別嘅係仲跟咗一隻poached egg,半生熟,正👍🏽
餐湯
餐湯;餐包
黑松露野菌忌廉湯 Black Truffle Paste Mushroom Soup
好creamy,重黑松露味,個人會希望有啲蘑菇碎咬下🍄
蟹肉南瓜忌廉湯 Cream of Pumpkin with Crab Meet
好creamy,好重南瓜嘅甜味,同埋好有蟹味🦀!
餐包
好脆,蒜蓉味略嫌唔夠重(不過係我重口味哈哈),同湯一齊食就無咁乾~
日本水飼豬
Yamato Pork 10 oz.
煎得好香

日本水飼豬
唔肥,比較實身,鍾意肥少少嘅朋友可能會嫌無咩油脂

配菜種類有好多款,有秋葵、翠玉瓜、南瓜、薯仔,每舊都燒得好香好好味!
加拿大帶子墨魚汁意大利飯
Squid Ink Risotto with Canadian Scallop
好香墨魚味!!仲有淡淡嘅芝士味

帶子夠腍~
飯入面有啲菇作點綴,增加口感

朱古力溶岩
朱古力溶岩
Chocolate Fondant
一切開,熱辣辣嘅朱古力漿就流曬出嚟🤤
再配埋朱古力蛋糕同雲尼拿雪糕,perfect池!

成間餐廳氣氛幾relaxing,不知不覺就坐到好夜嚕。
晚餐係有少少貴,但lunch係勁抵,推薦大家嚟試下!

menu:
Free Flow of Wine
Cookie and Cream Smoothie
餐湯
2019-03-26 103 瀏覽
每逢吃西餐,朋友總會找一些生蠔主打的西餐廳。店舖與香港大學站相距約五分鐘步程,不算鬧區,看到推薦有生蠔套餐組合,立馬選擇這間。Oyster Dinner 二人Set時令新鮮生蠔餐廳根據當日時令,即開三款生蠔總共六隻。今日三款也偏向質感爽口順滑,輕盈水潤易入口的,甚得我心。Pacific Gem來自美國,最為清爽淡口,咬下嫩滑清新水潤,入口鮮甜為主。Huitre de Galiano 來自加拿大,肉質爽口中帶一點潤滑creamy,蠔味適中,海水味清淡鮮甜。Fine de claire來自法國,蠔味最濃郁厚重,富天然海水味,質感爽口順滑,肉質咸香鮮甜混雜。蟹肉南瓜忌廉湯湯底柔順幼滑,香濃忌廉及南瓜味,味道較濃烈,絲絲蟹肉香甜增加鮮味度。香辣蒜海鮮意扁麵師傅主要以辣粉配上大蝦仁爆香煮,意粉咬下彈牙香口,麵質柔順有韌性,味道香辣惹味。蕃茄羅勒水牛薄餅大大塊脆薄餅以蕃茄醬掃面,底鋪滿水牛芝士。芝士咬下芝香十足,芝士絲絲縷縷口感煙韌,必能滿足芝士迷。法式焦糖燉蛋面層焦糖脆口,燉蛋較稠密,富濃郁蛋香味。

Oyster Dinner 二人Set

時令新鮮生蠔

Pacific Gem
來自美國,最為清爽淡口,咬下嫩滑清新水潤,入口鮮甜為主。
Huitre de Galiano
Fine de claire

香辣蒜海鮮意扁麵

蕃茄羅勒水牛薄餅

法式焦糖燉蛋
面層焦糖脆口,燉蛋較稠密,富濃郁蛋香味。
2019-03-25 89 瀏覽
入去時声稱冇枱.得bar 枱。問佢如果book左D人唔到可否轉返。佢話唔得、D客一定來、。食了大约一小時。D人冇book枱也可以入去、當然冇人走過我才覺得他們差啦。斧頭扒叫五成結果來了七成·好彩件扒係好質所以才不太刃。因為坐得唔係好舒服所以冇叫蠔和洒。食飽就算啦。用餐時間為一小畤十五分鐘
2019-03-23
1 分鐘 (堂食)
2019-03-16 112 瀏覽
I knew the place because there are so many good reviews here and it’s nearby. The food is good but not excellent. The dessert plate doesn’t worth the price I think. Anyway worth a try.
2019-03-13 151 瀏覽
今日食lunch 撞左入去間Cafe環境寬躺坐得舒服好味推介薯仔湯很不錯扒類唔乾好juicy, 蔬菜算多咖啡亦都唔馬虎薯仔西湯香煎豬扒蜜糖介末醬薯菜燒汁雞扒薯菜齋啡
今日食lunch 撞左入去間Cafe
環境寬躺坐得舒服
好味推介
薯仔湯很不錯

扒類唔乾好juicy, 蔬菜算多

咖啡亦都唔馬虎

薯仔西湯