2022-01-19 156 瀏覽
當另一伴鐘意食漢堡包😆你就會經常揾啲漢堡店同佢去食🍔今日揾了間喺銅鑼灣百德新街Burgeroom🍔環境唔錯,識坐一定坐外面😍打個靚卡麻📸餐牌超多款選擇有成40幾款🍔除了有牛,雞,鴨,魚,海鮮類🍔仲有素肉素類(適合素食人仕)🍔🥩鵝肝牛肉漢堡 $168牛肉份量十足,牛肉味濃又多汁,鵝肝倆邊煎得少少焦香,入口有油香感🤤🍔🦀軟殼蟹漢堡 $115真喺超級巨型😍軟殼蟹炸到好香脆,配埋新鮮番茄🍅沙律菜🥬中和番冇咁熱氣😋跟餐(+$30)配薯條同飲品菠蘿冰茶超級大杯🥃所以一杯倆份飲啱啱好😆另外仲點多個小食🌶香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 $60雞翼炸到金黄色,辣辣地好香口,雞肉都好嫩滑🤤哩度環境真係唔錯,來到坐室外非常舒服,食物高質,一定會再來👍👍
當另一伴鐘意食漢堡包😆你就會經常揾啲漢堡店同佢去食🍔

餐牌超多款選擇有成40幾款🍔
除了有牛,雞,鴨,魚,海鮮類🍔
仲有素肉素類(適合素食人仕)

🍔🥩鵝肝牛肉漢堡 $168

🍔🦀軟殼蟹漢堡 $115

跟餐(+$30)配薯條同飲品
菠蘿冰茶超級大杯🥃所以一杯倆份飲啱啱好😆

另外仲點多個小食
🌶香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬 $60
雞翼炸到金黄色,辣辣地好香口,雞肉都好嫩滑🤤

2022-01-19
  • 香辣單骨雞翼配蜜糖芥末醬
  • 鵝肝牛肉漢堡
2022-01-16 115 瀏覽
Burgeroom嘅漢堡都好出名下,朋友食過都話推介,今日終於都約埋朋友黎試一試,發現果然名不虛傳。大烤菇芝士牛肉漢堡我地嗌左2個漢堡share食,而呢個漢堡超正,個包底有烤過,所以表面香脆,牛肉有香濃嘅牛味,加埋融化嘅芝士,雙倍香濃,而且牛肉肉汁豐富,配埋個大烤菇、番茄同生菜嘅汁水,成個漢堡勁juicy,邊食邊滴汁,食完超滿足。軟殼蟹漢堡呢個漢堡都唔錯,軟殼蟹都好大隻下,所以都啖啖蟹肉,唔會一啖咬落全部都係炸粉同蟹殼,炸物加沙律醬係絕配,配埋蔬菜嘅汁水,亦都唔覺得乾,整體都啱啱好。蜜桃冰茶&菠蘿冰茶呢兩杯野飲有淡淡果香,都幾解渴,不過都係覺得漢堡要配可樂先爽,但飲果茶就感覺健康輕盈d,減少食漢堡嘅罪惡感。

大烤菇芝士牛肉漢堡

軟殼蟹漢堡

蜜桃冰茶&菠蘿冰茶

2022-01-16 56 瀏覽
冬天來,D風吹,凍得我騰騰震,見住隔離餐廳開哂暖爐,我好後悔入左依間😂入正題我叫左個 鵝肝軟殼蟹漢堡包,係熱辣辣,個人覺得軟殼蟹炸得偏乾,無乜味,同依隻炸粉唔係咁好味,有d餐廳炸粉會加少少調味,令到隻蟹有d味,鵝肝正常,原來撈埋軟殼蟹都無乜味了,整個漢堡包不難吃,也沒特別好吃😂就是不會再來😂畢竟每日只有三餐
冬天來,
D風吹,凍得我騰騰震,
見住隔離餐廳開哂暖爐,
我好後悔入左依間😂
入正題
我叫左個 鵝肝軟殼蟹漢堡包,
係熱辣辣,
個人覺得軟殼蟹炸得偏乾,
無乜味,同依隻炸粉唔係咁好味,
有d餐廳炸粉會加少少調味,
令到隻蟹有d味,
鵝肝正常,
原來撈埋軟殼蟹都無乜味了,
整個漢堡包不難吃,
也沒特別好吃😂
就是不會再來😂
畢竟每日只有三餐

鵝肝軟殼蟹漢堡包

2022-01-09 49 瀏覽
週末在這裡午餐,又寫意又好吃。Fashion walk一向給人很chill的感覺。疫情下雖然人少了,但反而多了一份寧靜舒適的感覺。不過可惜餐不是很多人能夠一起享受這種超然的感覺,所以想寫出來讓大家也能感受一下。一月初,中午的太陽不怎麼猛烈,溫柔地照亮著大地。農曆新年前的微風輕輕掃過街道,在餐廳露天位置慢慢盤旋,為大家帶來清爽的環境好好享受食物。兩份午餐是鵝肝牛肉漢堡和牛油果雞排漢堡,加上薯條和mocha。鵝肝原來跟牛肉是要好的閨蜜,鵝肝的脂肪和味道填補牛肉不足的油分,把牛肉的味道提升到另一個層次,而且有額外的鵝肝香味和柔軟嫩滑的口感,佳偶天成。雞排也煎得恰到好處,煎得香噴噴而又保持肉質鮮嫩,雞肉也塊頭不小,加上濃厚的牛油果蓉,口感滿足。漢堡包烘得香香的,跟條條鬆脆的薯條一樣,不捨得吃剩。上菜時,漢堡都切成兩個完美的半份,方便我們開心share,好正。mocha用的杯肥身,而且好光滑好乾淨,嘴唇和手指得到的滿足超越不少茶餐廳的奶茶杯。這個可能聽起來微不足道的細節,為我們的午餐劃上完美的句號。這間餐廳,令我更喜歡fashion walk。
週末在這裡午餐,又寫意又好吃。

這間餐廳,令我更喜歡fashion walk。

2022-01-03 54 瀏覽
上完個半小時的拉筋班,消耗了大量能源,很想吃大餐。走進食街,選中漢堡包店。這裡的漢堡包選擇很多,我們選了蜜糖介末大啡菇煙肉牛肉漢堡和芝士大啡菇牛肉漢堡餐,還配上飲品和鮮炸薯條。即磨咖啡☕很快奉上,特別點讚👍的是配熱鮮奶,很多餐廳都忽略了這點,咖啡☕加了凍奶,就大打折扣,本來香味撲鼻的咖啡成了溫溫吞吞,沒了吸引力。品咖啡☕之時, 主菜又到,兩個高高大大的漢堡包,配上鮮炸好的薯條,色彩繽紛,賣相已先拔頭籌,😘食材新鮮,巨大的蘑菇,加上煙肉,生菜,番茄,牛肉,紅紅綠綠,再淋上黃色的蜜糖介末醬,豐富的組合構成美麗的畫面,還有薯條令熱量大增,足夠補充了運動消耗。坐在翠綠優雅的環境中,享受着美味可口的漢堡包大餐,心❤中無限感恩,香港真美好。
2021-12-22 49 瀏覽
平時好少喺銅鑼灣食burger今次就嚟試一試我哋都點左幾多野有一個signatureburge跟住本來想點曲薯條點知冇晒我哋就點左直薯條點左茄汁其實都幾好單骨雞翼熱辣辣我哋都幾滿意
平時好少喺銅鑼灣食burger
點左茄汁其實都幾好
單骨雞翼熱辣辣
我哋都幾滿意
2021-12-20 49 瀏覽
呢到食一個burger嘅份量等於出面兩大個!正宗高級抵食巨巨無霸呢餐total叫左兩個有廚師推薦嘅包同一個小食—大烤菇芝士牛肉漢堡 軟殼蟹漢堡 單骨雞翼1. 大烤菇芝士牛肉漢堡 正如我標題所講,佢哋所有嘅包都係勁大個,根本冇咩可能就咁咬。所以餐廳十分細心上枱嘅時候已經將漢堡一分為二而且用竹籤固定,方便顧客食用。牛肉漢堡裏面嘅牛肉大約係medium嘅熟度,表面煎得啱啱好有少少脆,但塊牛入面好鮮嫩所以好有肉汁,加上大烤菇烤完全唔老,正多汁。菇同牛肉都唔會互相搶味!2.軟殼蟹漢堡一樣係有一開二,而且唔似出面食嘅軟殼蟹手卷,呢到軟殼蟹係會一大隻,軟殼蟹炸得好脆一啲油膩感都冇。加上店員會上一個大碟,等客人可以係個碟上面慢慢拆細個漢堡嚟食3單骨雞翼雞翼來講都炸到脆,加上嗰醬有少少辣辣地好開胃

1. 大烤菇芝士牛肉漢堡

2.軟殼蟹漢堡

3單骨雞翼
雞翼來講都炸到脆,加上嗰醬有少少辣辣地好開胃
銅鑼灣Fashion Walk食街一帶係我好鐘意嘅用餐地點,只係離地鐵站幾分鐘路程,但感覺同sogo附近完全唔一樣,街道寬闊而且人流少好多,餐廳比較大同新,就算係中午時分都唔會太多人,好適合慢慢用餐。今次去呢間burgeroom係傳統美式漢堡店,位置有outdoor同indoor選擇,裝修格調幾chill💕。如果時間允許的話,係平日lunch唔錯嘅選擇。❤大烤菇芝士牛肉漢堡套餐($140)成個漢堡疊到好高好大份😆,店員知道我地係兩個人share嘅,仲好貼心咁預先幫我地切開兩份👍。大烤菇同個牛肉一樣咁厚,咬落非常juicy同彈牙。牛肉就係比較乾身嘅,有烘烤嘅香味。❤蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡套餐($150)蜜糖芥末醬味道比較濃厚,同煙肉牛肉好夾。煙肉係好脆的,提升左成個漢堡嘅層次。❤Bundaberg (Peach, Ginger Beer)跟餐飲品,除左一般汽水之外,仲有好多非酒精類嘅選擇,可以自己去雪櫃揀。我喜歡蜜桃味Bundaberg,酸酸甜甜咁,感覺好清新🤩。

❤大烤菇芝士牛肉漢堡套餐($140)
❤蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡套餐($150)

2021-12-13
  • 蜜糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡
2021-12-17 45 瀏覽
好耐都冇食過漢堡包,之前好興個d香港手工漢堡食落又無乜特別,於是朋友就推介我去銅鑼灣試下呢間bugerroom。一去到望吓個價錢牌,個定價都唔係平,簡單一個漢堡可能都要$80,不過難得啱啱出糧,就獎勵吓自己啦。一口氣order咗啲最奢華嘅材料,有鵝肝!有軟殼蟹!有牛肉!海陸空都齊!👍🏼👍🏼另外我哋仲叫咗個小食,係芝士炸雞,炸雞就外脆內軟,芝士汁就略嫌單調,有鹹味同芝士味,如果可以多啲層次就好。等咗冇耐,就有得食漢堡,但睇賣相已經十分震撼,一口冇辦法食得晒咁多層!🥰牛肉漢堡上面隻蛋,嬌艷欲滴,一口咬爆佢,蛋汁伴住鵝肝,配搭肉味濃郁嘅牛肉漢堡扒,無得彈!另一個海鮮組合都非常出色,魚柳配上牛油果醬,本身已經好好食,再加埋軟殼蟹嘅香脆口感,令人欲罷不能。收尾我哋叫咗杯抺茶鮮奶當甜品,味道都唔錯,今餐真係非常滿足!

另外我哋仲叫咗個小食,係芝士炸雞炸雞就外脆內軟,芝士汁就略嫌單調,有鹹味同芝士味,如果可以多啲層次就好。

2021-12-16 34 瀏覽
Fashion walk 節日之選地方裝飾好有聖誕🎄Feel🧡牛油果醬芝士雞柳漢堡🍔 $98個雞柳仲有個甘塊甘濟有海量芝士 蕃茄 生菜 牛油果醬 所有野都好夾個雞柳極熱餐廳都將啲漢堡包一開二客人都食得好方便如果提供埋濕紙巾就滿分☺️!極高性價比 兩個人share 都夠飽💙牛油果🥑醬芝士薯條🍟$68好match 我係牛油果控個芝士好濃郁😳 剛剛炸起好脆口但涷啲淋左又溶埋啲醬仲岩我食😆💚迷李薯餅配藍莓醬🫐呢個薯餅都幾有驚喜好似麥叔叔店嘅薯餅縮細版 食完冇甘罪惡齋食已經好過到口癮🤪份量好多 食極都有配藍莓醬感覺fresh d清新啲感覺幾得意叫左杯vodka Lime soda 正正正冰🧊涼又清新Burger 配Vodka 🤪餐廳有outdoor 同埋indoor果日天氣涷涷地就坐indoor好溫暖的感覺 各有特色

Fashion walk 節日之選

所有野都好夾
個雞柳極熱
餐廳都將啲漢堡包一開二
客人都食得好方便
如果提供埋濕紙巾就滿分☺️!
極高性價比 兩個人share 都夠飽

餐廳有outdoor 同埋indoor
果日天氣涷涷地就坐indoor
好溫暖的感覺 各有特色
2021-12-16 30 瀏覽
今天參加灣仔展覽會,有較長時間的lunchtime 。我們決定搭車到銅鑼灣食,順便行吓街。未試過行來這邊,原來有條食街,過條馬路到。成條食街一入到去有出名嘅甜品舖,但是因為我們食午餐,所以選擇了漢堡。午餐有得加配薯條和飲品,抵啲。最快上菜的竟然是爆谷雞,每一粒趣卜卜,配合燒烤醬,食落有甜有咸。為咗一陣間返去展覽會唔會中眼瞓,決定叫一杯焦糖咖啡,入口非常滑,不是太甜。這支來自澳洲的飲品青檸味重,酸酸地解渴又解油膩。漢堡包的分量很大哦,就算是一個經典系列,都不容忽視。入面的牛肉肉質豐富,配上生菜和蕃茄,比較多汁。另一個是牛油果雞扒,這個比起經典牛肉,醬汁比較多,更加濃味,喜歡濃味的人可以試試牛油果醬有調過味,酸酸地,有檸檬汁。兩個人去最適合就是交換,每人半邊。食飽後再返展覽會,滿足滿足。

未試過行來這邊,原來有條食街,過條馬路到。

午餐有得加配薯條和飲品,抵啲。

這支來自澳洲的飲品青檸味重,酸酸地解渴又解油膩。

漢堡包的分量很大哦,就算是一個經典系列,都不容忽視。

入面的牛肉肉質豐富,配上生菜和蕃茄,比較多汁。

牛油果醬有調過味,酸酸地,有檸檬汁。

兩個人去最適合就是交換,每人半邊。

食飽後再返展覽會,滿足滿足。
2021-12-14 30 瀏覽
午膳時間,在銅鑼灣Fashion Walk附近完成工作後,便找餐廳享用我的午餐。剛走進Fashion Walk,便被漢堡包的香氣吸引了,於是就到這間餐廳午膳。我叫了一個經典漢堡,加了$30將它升級至套餐,配有薯條及一杯飲料,飲料的選擇十分多,我選擇了一杯熱焦糖咖啡。等待了大約10分鐘,店員便將漢堡包送上,漢堡包的size 十分大,而漢堡也十分厚,一看便知道會吃得很飽。然而,漢堡並沒有帶給我很大的驚喜;漢堡包內沒有什麼醬汁,吃了一半後,覺得很乾;此時,店員剛送上咖啡。驚喜的是咖啡香氣四溢,熱焦糖並沒有太甜,合我的口味。

2021-12-14 80 瀏覽
今日雖然係星期日,但老公都要返工,所以佢放工後即刻帶佢去食好野惠勞下佢:去左銅鑼灣位於Fashion Walk既Burgeroom. 佢有室內同室外座位選擇。本來諗住依家天氣涼涼地,坐係外面都唔錯,但眼見有幾枱都有人在食煙就揀番室內座位了。 Menu上有好多選擇,想要的combination都有咁滯。最後老公想要個清新d既漢堡,所以揀左個Pineapple Bacon Burger (菠蘿煙肉牛肉漢堡), 而我就揀左個 Guacamole Cheese Burger (牛油果醬芝士牛肉漢堡)。 2個漢堡都份量十足,好juicy,要出動刀叉先搞得掂~🤣 除此之外,我地都俾一樣新上線既小食吸引住:Fish Roe Cheese Fries (飛魚子芝士薯條)。飛魚子芝士薯條的芝士分量豐富,飛魚子亦充足,略嫌薯條唔係好夠脆~ 每啖都有滿滿的芝士加上卜卜脆既飛魚子,口感豐富,估唔到咁match~~ 店內既飲品含酒精同不含酒精既選擇都有,款色都好特別,有來自澳洲同意大利的有氣果汁。反而menu上有,來自美國既 Snapple就冇左,唔知會唔會同因為疫情而運唔到黎香港有關呢~

菠蘿煙肉牛肉漢堡

牛油果醬芝士牛肉漢堡

飛魚子芝士薯條

2021-12-12
菠蘿煙肉牛肉漢堡
牛油果醬芝士牛肉漢堡
飛魚子芝士薯條
2021-12-13 23 瀏覽
1. 黑松露芝士大烤菇煙肉牛肉漢堡$130🍔🍔🍔🍔真係好誇張過漢堡包😮成個手掌咁大包外皮好脆 岩岩整完就拎出來 熱辣辣芝士好濃味 溶得岩岩好餐廳都好細心將漢堡包一分為二兩個人可以一齊share 又唔使食到甘論盡🤣!牛肉唔係果啲薄切切的牛而係大大塊 目測有3cm甘厚 勁大塊 啖啖肉!我最愛大啡菇 勁大隻菇 亦唔會好乾身😆 juicy juicy 😋2. 軟殼蟹沙律$120個軟殼蟹新鮮炸出嚟有成隻手掌咁大😱而且啲沙律菜都好新鮮配啲酸酸地嘅醋好夾!仲有幾塊勁大塊又新鮮的蕃茄同洋蔥😂😂食肉獸都讚不絕口😁3. Orion 沖繩啤酒🍻好掛住沖繩 呢個一draught 的Orion 啤酒極少地方有!好清甜而且好夠涷! 6點前$39 好抵🤣6點後$80泡同酒比例剛剛好大家都爭住再encore 😅🤣🤣環境唔錯 有outdoor indoor 好岩成班朋友放工來食野飲野傾計份量極大 大胃口性價比之選!仲可以食夠錢附近泊車😁
黑松露芝士大烤菇煙肉牛肉漢堡$130
🍔🍔🍔🍔
真係好誇張過漢堡包😮成個手掌咁大
包外皮好脆 岩岩整完就拎出來 熱辣辣
芝士好濃味 溶得岩岩好
餐廳都好細心將漢堡包一分為二
兩個人可以一齊share 又唔使食到甘論盡🤣!

2. 軟殼蟹沙律$120
個軟殼蟹新鮮炸出嚟有成隻手掌咁大😱
而且啲沙律菜都好新鮮配啲酸酸地嘅醋好夾!
仲有幾塊勁大塊又新鮮的蕃茄同洋蔥😂😂

泡同酒比例剛剛好
大家都爭住再encore 😅🤣🤣

環境唔錯 有outdoor indoor
好岩成班朋友放工來食野飲野傾計
份量極大 大胃口性價比之選!
仲可以食夠錢附近泊車😁
2021-12-13 13 瀏覽
今日早收工,同同事係銅鑼灣做完野想食個下午茶餐醫下個肚仔,同事就帶我去左呢間Burger Room🍟🍔呢間餐廳有分室內同室外,今日天氣涼涼地,我地就坐左係岀面枱吸收下新鮮既空氣。我地入到餐廳已經有職員立即講解個餐單,一見到個餐廳真係樣樣都想食,真係流晒口水,店內坐位都多,我大概五點鐘去到都唔需要等位👍🏻👍🏻👍🏻仲見到呢個時間好多客人點左啤酒飲,真係好chill 我地二個都點左幾樣野食👍🏻食完真係夠哂飽📍Bacon Cheese Burger ($95)呢個係我點既漢堡包,因為我唔算好大食,漢堡包都好大份,好飽肚,而且拎上手仲好熱,唔似出面餐廳咁一拎上手個包皮好硬 ,而且d肉汁好juicy 📍Double Decker ($145)加$30轉套餐我同事叫份套餐就真係大大份,又足料,二層牛肉再加芝士,一啖咬落去d肉汁爆哂出黎,而且好好好足料😋😍真係食過返尋味,再加$30轉套餐有埋野飲同薯條,食到口乾既時候飲啖蜜桃茶😆真係爽到爆炸,唔甜得黎又可以解渴😋😋😋 薯條🍟熱辣辣,大家食嘅時候都要放一陣,唔好辣親個口😊😊😊 📍honey spicy chicken ring($60) 食完個包都已經飽

我地二個都點左幾樣野食👍🏻食完真係夠哂飽

📍Bacon Cheese Burger ($95)

📍Double Decker ($145)加$30轉套餐

食完個包都已經飽飽地,食埋雞翼大滿足😂雞翼都好入味

餐廳主打各式各樣既漢堡包😍有機會都會再黎試下😋