2018-11-29 62 瀏覽
近日胃口真的很好食極都唔飽有中年發福的跡象前兩晚收工突然之間,好想食漢堡包就嚟到尖沙咀美麗華,首先門口設計十分獨特用車輪做主題入到餐廳好似賽車場咁氣氛好好首先我就叫咗一杯蜜桃紅茶好爽甜又想食菜又想食肉好混亂😅😅😅所以我就叫左一客😇😇😇軟殼蟹沙律蔬菜👅👅👅軟殼蟹的份量十分適中😃再配合埋蔬菜蔬菜💋亦都有一啲凱撒沙律醬❤️❤️❤️非常絕配👍👍👍👍本身就非常鍾意食雞翼❤️❤️見到菜單上有一款菜式💋叫做單骨炸雞翼再配合芥末醬😽😽😽一種難忘的感覺😋😋😋超Likeeeeee主角通常都係最後先出現我今次就揀咗鵝肝牛肉漢堡🤗🤗🤗🤗係一個非常新鮮的配搭本身都對鵝肝好有興趣再配合牛肉漢堡一齊食落口嘅感覺亦都好獨特好新鮮
近日胃口真的很好

本身都對鵝肝好有興趣再配合牛肉漢堡一齊食落口嘅感覺

亦都好獨特好新鮮
  • 鵝肝牛肉漢堡
2018-11-27 73 瀏覽
Lobster Burger($198)Melted Cheese Twister Fries($50)之前見好多foodie介紹過Burgeroom,睇圖覺得d野食嘅賣相幾令人賞心悅目嘅,終於有機會一試!餐廳位置並唔明顯,係美麗華行咗一圈先搵到。因為我哋去嘅時候已經11點幾,雖然呢到有酒飲有bar feel,但要蒲嘅我諗都會prefer去附近諾士佛臺掛......當晚只有三四枱客,環境寧靜,舖面闊落整潔,裝修設計都幾有特式,職員亦都好有禮貌,對於呢間店舖感覺十分良好呢到嘅burger全部都大大份,叫一個burger一份小食兩個人share肯定足夠。首先黎個龍蝦漢堡,真係好吸睛原隻龍蝦連頭送上,龍蝦身嘅肉連芝士、生菜、蕃茄同牛油果醬夾係麵包中間,兩隻龍蝦鉗去殼插係包嘅兩側,成個整體就係模仿緊龍蝦嘅形狀,都幾有霸氣!成舊龍蝦鉗大大肉係面前就當然食佢先啦!肉質彈牙,都有鮮味嘅但較啖口。吃完隻鉗之後我就八卦一下個龍蝦頭,用叉刮一刮,勁多膏掉出黎,同埋都鮮甜架然後到最令人更期待嘅漢堡主體啦!就咁睇其實龍蝦肉唔算多,咬落就幾有層次感,但本身龍蝦鮮味已經唔係好出,其他材料咁豐富,而且個醬帶酸,就有
Lobster Burger($198)

首先黎個龍蝦漢堡,真係好吸睛
然後到最令人更期待嘅漢堡主體啦!就咁睇其實龍蝦肉唔算多,咬落就幾有層次感,但本身龍蝦鮮味已經唔係好出,其他材料咁豐富,而且個醬帶酸,就有d掩蓋咗主角嘅風采囉
不過麵包香脆,用料十足,賣相吸引,呢個漢堡我都欣賞嘅

之於個扭扭薯條,新鮮香脆,芝士醬超級多而且味道好濃郁,又大份,芝士控同薯條控必食
  • 芝士旋風薯條
2018-11-26 87 瀏覽
#尖沙咀sis 好耐無食過burgeroom了🍔原來重keep到水準喎雙牛漢堡加鵝肝 $138+$90雙層牛肉份量十足 肉好厚身 juicy 牛味濃 鵝肝都大舊 煎得剛好 香口肥美呢個combination滿足到爆炸-另外點左黑松露芝士薯條$62薯條淋左cheddar cheese 黑松露味香 好邪惡單骨雞翼配蜜糖芥末醬 $60炸得好脆 單骨方便食用 個醬無得輸啦-Burgeroom (尖沙咀)尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期2 樓 207 號舖
#尖沙咀sis

另外點左黑松露芝士薯條$62

薯條淋左cheddar cheese 黑松露味香 好邪惡
單骨雞翼配蜜糖芥末醬 $60
炸得好脆 單骨方便食用 個醬無得輸啦
Burgeroom (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道132號美麗華廣場一期2 樓 207 號舖
2018-11-25 73 瀏覽
今晚嚟到尖沙咀想搵間環境幾好嘅餐廳,係美麗華可以選擇呢間食漢堡包嘅餐廳👏🏻入到去發現佢哋有好多種唔同類型嘅漢堡包可以選擇嫁🍔我今日就叫左一個比較特別嘅漢堡包🍔就係龍蝦漢堡啦🦞🦞🦞🦞🦞🦞個龍蝦頭成隻手掌咁大隻🤩真係好誇張😂😂😂龍蝦肉好鮮甜,配埋特有嘅番茄醬🍅真係超級好食👍🏻👍🏻而且個包係好鬆軟,加埋小小生菜沙律🥬,女仔夠飽呀😽依個香辣單雞骨配蜜糖芥末醬,都係我最愛🥰窩心嘅舉動,可以令到女孩子食雞翼方便好多呀👏🏻👏🏻另外一個係魚柳嘅手指條配沙律醬🤗依到所有炸物都係即叫即做既,食嘅時候熱辣辣脆卜卜🥰🥰好正呀依個軟殼蟹沙律🥗係真係成隻蟹咁大隻😬😬😬蟹汁完全被佢包住,一啲都唔會乾,同岀面比較依個好食好多呀🦀🦀🦀🦀呢度除咗有啤酒🍻仲有好多唔同類型嘅果汁🍹呢個士多啤梨加奇異果🥝我覺得幾清新幾好味,大家都可以試下呀🍓🍓
我今日就叫左一個比較特別嘅漢堡包🍔
就係龍蝦漢堡啦🦞🦞🦞🦞🦞🦞
個龍蝦頭成隻手掌咁大隻🤩真係好誇張😂😂😂

呢度除咗有啤酒🍻仲有好多唔同類型嘅果汁🍹
2018-11-25 70 瀏覽
同朋友行完街想搵地方坐下 食下野 傾下計 我地見到呢間burger room 都好似唔錯咁就入左去試啦 我地叫左薯條share黎食~~~Guacamole Cheese Fries🤩好香牛油果味又有極多cheese 正每人再叫左個burger黎食😋😋Mine is Portobello Cheese Burger My friend ordered Honey Mustard Portobello Bacon Burger我都試左少少 都唔錯真材實料 好厚肉豐富 滿足😚Priced 285 in total ~~ 都價錢合理 唔錯😎
同朋友行完街
想搵地方坐下 食下野 傾下計
我地見到呢間burger room 都好似唔錯咁
就入左去試啦

我地叫左薯條share黎食~~~
Guacamole Cheese Fries🤩
好香牛油果味又有極多cheese 正

每人再叫左個burger黎食😋😋

我都試左少少 都唔錯

真材實料 好厚肉
豐富 滿足😚

Priced 285 in total ~~
都價錢合理 唔錯😎
2018-11-22 90 瀏覽
OT 到十點,夜媽媽本來我問個同事睇下一唔一齊食麥記,因為好似有隻新既十二道鋒味肉醬漢堡。不過佢話食漢堡都可以食d 好d 既,於是帶左我黎呢間主要係食burger 既bar。除左indoor 既部份,間野仲食埋出面balcony 既一d 位置,set 左d 露天傘座,面朝諾士佛臺。點野食係自行去cashier 叫,然後佢會俾個sensor 你,你將個sensor 擺檯上面個特定位置就ok。如果你叫soft drinks 或者fruit juice,佢會叫你自己去個雪櫃度攞。我嗌左一客墨西哥辣椒芝士牛肉漢堡,90 零蚊個單叫無得combo,所以淨係叫左個包。隻包都大隻,外層麵包鬆軟,佢d 辣椒經過醃製,辣度都幾高,辣味再滲透去塊漢堡扒度。我個人都幾食得辣,所以覺得味道幾好~不過塊扒本身有d 乾,好在有蕃茄同千島醬中和番。如果lunch time 佢有得加$30 轉combo,有埋薯條同一杯野飲,而且餐飲唔同出面通常只有soft drink,呢度幾乎除左酒精類咩都配得,可能下次經開呢區就試下lunch 先。

墨西哥辣椒芝士漢堡

$92 (宵夜)
2018-11-22 77 瀏覽
尖沙咀-Burger Room: lobster burger (hk$198) +$30 lunch set (drink & fries + $15 for mocha) , cheese bites ($50) 不用加一!!之前咪興過一輪龍蝦包既,我食過幾次都覺得性價比頗低,而我今次食完呢個龍蝦漢堡之後,正式覺得d龍蝦包仔可以收皮🤣原隻龍蝦整漢堡先滿足到我😍-lobster burger賣相好可愛,插上左一雙蟹鉗,漢堡包烘脆過,中間夾住一層好大塊的龍蝦肉,還有芝士、牛油果醬及龍蝦籽整個包的味道很好,我一個人食哂成個,加埋熱辣辣粗薯同cheese bites,超滿足😌(好食得)😌最後飲埋杯illy咖啡,完美。-唯一就是龍蝦肉略嫌韌了點,下次會試其他包,我相信呢度出品都會有相當質素,一般漢堡價錢唔貴,100蚊左右,分量唔少,唔怪得平時座無虛席。

2018-11-21 173 瀏覽
今日去到尖沙咀美麗華想搵好嘢食,好耐之前食過銅鑼灣這間店舖嘅burger非常非常深刻,好味到爆!今日竟然比我喺尖沙咀魷魚想他了,這裏嘅座位比銅鑼灣更大,坐得更加舒服!我幫襯嘢係午餐,只要你嗌任何嘅burger,加$30就可以有薯條同埋飲品!我話我叫咗一個鱈魚炸魚手指,質地有彈性,熱辣辣的,配上他他醬,咩都冇得講,要立刻食,作為餐前小食好味道,可以慢慢等burger 食!我叫咗個大蘑菇牛肉漢堡, $108 ,超級有份量,啲牛肉味好濃,好Juicy,我好似外國人咁將個麵包同埋啲餡料壓扁嚟食,先可以放入我個口度!要夾埋一齊食先至夠完碗,再加埋佢嘅芝士慢慢流出嚟,其他配料十分之新鮮,食完超滿足!朋友叫咗炸軟殼蟹漢堡包,嚇死人呀,超大隻,忍唔住偷咗幾隻腳嚟食,超級香脆,沒有任何嘅腥味,我朋友都話超級大隻又抵食,又係$108,不可不提嘅就係佢哋嘅炸薯條都做得好出色,系成個薯仔切出嚟炸,所以好友薯仔味,外面脆裏面好粉,超級正!間中邪惡一下都唔錯啊!佢地的homemake ice tea都好好味,有菠蘿味同埋有蜜桃味,我每樣都叫了一款,我試咗菠蘿味因為出邊少有,有少少菠蘿嘅粒粒咬,己有好感,果然係米之
佢地的homemake ice tea都好好味,有菠蘿味同埋有蜜桃味,我每樣都叫了一款,我試咗菠蘿味因為出邊少有,有少少菠蘿嘅粒粒咬,己有好感,果然係米之蓮,連嘢飲都做得咁好!
他們在美麗華嘅店舖比較難搵,好容易Miss左!不過佢嘅裝修真係好靚!
  • 大烤菇芝士牛肉漢堡
2018-11-18 249 瀏覽
講起美式漢堡,第一時間一定諗起紅頭髮小丑🤡(金拱門),講貴價就會諗起星期幾餐廳。但從今天開始,有家不妨額外考慮呢一間 (burgeroom)。呢間餐廳位於美麗華入面,一開始俾人感覺係高檔貴價餐廳,但今次食過之後,我會形容為高檔的高性價比餐廳。先黎睇睇menu,主要係賣漢堡,跟著就係薯條同埋雞翼等小食,之後配汽水或啤酒果類飲品,自由組合會成為一份正宗的美國大餐🤣🤣最先黎係份小食(牛油果🥑醬芝士薯條🍟,$62),鍾意食牛油果的朋友不會解釋,一定會愛上。牛油果陣味幾香,芝士醬配炸得香脆的薯條,超。最重要係薯條炸到乾身,拎上手唔會一手油,但薯肉又唔會炸過火。跟手就到burger黎,一放上枱真心一嚇。呢個係軟殻蟹漢堡($108)。個漢堡非常之大份,加上一整隻軟殻蟹,成個造型好似《魔蟹》gum樣,十分吸引。漢堡入面有新鮮蕃茄同生菜,隻軟殻蟹大到食到有明顯的蟹肉,但成個包好大好高,無法子一口食曬gum多種配料,但整體黎講,軟殻蟹除左放手卷食之外,夾係漢堡入面都好好味另一個叫左比較傳統美式的大烤菇芝士牛肉漢堡($108)。一眼睇最吸引就係佢地落芝士醬好大方,做到有少少溶岩feel。個大烤菇有成個漢堡包

牛油果醬芝士薯條

跟手就到burger黎,一放上枱真心一嚇。

大烤菇芝士牛肉漢堡

個大烤菇有成個漢堡包🍔gum大,之後有超大同埋厚身的漢堡扒,絕對做到啖啖咬落去都有配料,唔怕食到最後得返層包皮。
個烤菇菇味濃,但唔似冬菇果隻老土味。漢堡煎得好juicy,煎到死實實無曬味。

總結成份晚餐,因為份量比較大,係比較肚餓的情況下去食都唔駛怕太食到好貴。食物外形好吸引,而且味道都十分正。今晚食曬所有野食之後比較飽,但可能食物油份唔高,唔會肚脹脹一段長時間。
2018-11-14
牛油果醬芝士薯條
2018-11-16 63 瀏覽
一直都講左好耐想食burgerrom,但係遲遲都冇去,今次終於的起心肝去食,仲帶埋朋友一齊去,正所謂獨食難肥麻!今次去左美麗華個間去試,始終地方比銅鑼灣大,交通都方便。所以就算路痴既朋友都識去,去到目的地之後,見到店內充滿美式既設計格局,更用黑白對比設計既傢俱,都幾吸引人去。坐底之後就有侍應哥哥比個餐牌我地睇有咩食,聞到好香既牛肉加芝士味,所以好快就諗到一定要叫有牛肉既包,商量左一陣。以下係今晚食咩野!餐廳以齒輪、車胎同道路作為主題,好有美式餐廳嘅感覺,而且餐廳幾大,坐得幾舒適~叫咗蘑菇牛肉漢堡~ 仲自己加咗菠蘿!牛肉唔係全熟,大約八成熟,所以勁多肉汁! 好有牛肉味! 手打牛肉果然唔同d ! 太大份既burger ! 2個人share 都勁多! 超級推介! 我諗我會掛住呢個薯條! 好多芝士! 薯圈勁長啊,好多個圈! 好脆好好食! 但份量又係太多! 好飽😆😆估唔到可以咁出色! 滿分!
叫咗蘑菇牛肉漢堡~ 仲自己加咗菠蘿!
牛肉唔係全熟,大約八成熟,所以勁多肉汁!
好有牛肉味! 手打牛肉果然唔同d !
太大份既burger ! 2個人share 都勁多!
超級推介! 我諗我會掛住呢個薯條!
估唔到可以咁出色! 滿分!
2018-11-15 83 瀏覽
以前以為係漢堡包係好睇唔好食,但係今次去左呢間餐廳,就發現原來漢堡包都可以有好睇又好食,仲可以好食過出面西餐廳。今次同朋友每人叫咗一個漢堡包,我就要左鵝肝牛肉漢堡包,朋友就要左鮮炸軟殻蟹漢堡包🍔上枱嘅時候發現漢堡包又熱又大件,薯條又好脆好好食,下午午飯時間仲可以加$30配杯嘢飲同薯條,我叫咗杯榛子朱古力,朋友叫咗杯蜜桃汁,佢話佢好驚訝,杯果汁竟然有果粒,鵝肝牛肉漢堡包好有肉汁,鵝肝唔會有腥味,兩個配合得都好正啊,唔好以為食牛肉鵝肝就一定係食肉獸,側邊嘅沙律,我都食哂架!餐廳加咗少少檸檬汁,食落好新鮮加開胃,本身見到佢有好多side dish 都諗住加碼再叫,但最後因爲太飽就放棄左好嘢可以留返下次再食過

以前以為係漢堡包係好睇唔好食,
好嘢可以留返下次再食過

2018-11-15 62 瀏覽
今日同好友去咗尖沙咀嘅美麗華廣場行街,之後梗係要搵地方食野啦! 朋友推薦我去「Burgeroom」。餐廳提供多種食物, 包括有主角嘅特色漢堡、 小食同沙津。漢堡包同薯條係好朋友, 所以一定要叫番個《牛油果醬芝士薯條》, 份量十足, 濃郁芝士加埋香滑牛油果一齊食, 真係太幸福呀!我叫咗個《香脆鱈魚柳漢堡》,魚柳炸得外脆內軟, 入口非常鬆化, 再加上番茄、生菜同醬汁, 出奇地好食, 非常可口。 梗係要叫翻個 《密糖芥末大烤菇煙肉牛肉漢堡》,份量好大份, 材料十足, 包括有牛肉漢堡, 蕃茄、bacon 同生菜,加上密糖芥末醬,非常惹味, 大菇又香又厚肉, 好食。牛肉漢堡超多汁,十分好食。 飲品 (Iced Peach 🍑 Fruit Tea)總結: 食物好正, 環境舒適, 價錢合理, 可以encore !

餐廳提供多種食物, 包括有主角嘅特色漢堡、 小食同沙津。

飲品 (Iced Peach 🍑 Fruit Tea)

今日約左朋友出黎食飯扲手信,諗住搵個地方可以食野傾到耐計既,佢帶我黎食漢堡炸物飲野。店係商場入面,裝修簡潔,好有外國風味,燈光稍昏暗,氣氛都一流,一行出去落樓梯就係諾士佛合係收銀枱點完比錢,埋位等會有店員送上食物。大啡菇芝士牛肉漢堡漢堡即叫即做,漢堡上枱熱騰騰既,望到實物時有D驚為天人既大份量,如果係兩個女仔食可以點一個兩份SHARE,再可以點多D其他類別既小食。漢堡包皮幾鬆軟綿,有空氣感。中間夾著一塊好厚身既手打漢堡扒,配菜仲有大啡菇、紅洋蔥、番茄片、生菜同半溶芝士。呢D材料的組合可以話係漢堡既基本,但用料食得出新鮮,每啖咬落一種滿足感覺。手打漢堡咬落juicy,爆汁的,肉香四溢,肉質唔會太結實,配上清新的蕃茄生菜,加埋香濃既芝味,個口感真係好奇妙朋友點既係單層鵝肝牛肉漢堡我地交邊左一邊黎SHARE食,漢堡包真係好大個! 亦都非常鬆軟!中間夾住果兩塊手打牛肉好香好惹味,好厚身而肉質鮮嫩,每咬一啖都feel到肉汁滿瀉!洋蔥、生菜、蕃茄、都係一貫嘅新鮮,再加上半溶嘅芝士, 再加埋煎香左既鵝肝簡直係簡直係錦上添花芝士旋風薯條都整得唔錯,薯條即制熱上,好香脆,加上芝士後帶有少少鹹香。而且係幼

係收銀枱點完比錢,埋位等會有店員送上食物。

大啡菇芝士牛肉漢堡

朋友點既係單層鵝肝牛肉漢堡

而且係幼身嘅薯條,個人比較鍾意幼嘅薯條因為會有口感啲脆D, 而且價錢都唔貴,絕對係值得一試!
另外點左個好耐無食過既洋蔥圈,好令心懷念既味道,而家已買少見少唔會好多地方食得到,所以見到有點黎食,炸物食材新鮮即炸基本上係無得輸~~
當然食漢堡又點可以無凍飲既,朋友揀泡沫咖啡,我點既係水蜜桃冰茶,唔太甜有蜜桃香,清清地有消膩感
可以揀坐係户外食,真係好FREE STYLE~~夠晒FREE

整體來說:
1.      餐牌好多選擇,中價定位,唔算貴,尖沙咀區無加一,呢下好抵。

2.      餐廳價格不太貴,食物質素非常好,從擺盤更看出廚師的用心,這裡絕對會再來。

3.      漢堡包真有水準,重點食到最後個包都係軟架,平時同常凍左之後個包就會硬返,所以我平時食到最後都會放棄個包皮,但今次我係食晒!真心值得推介,會再encore一下。
午餐
2018-11-12 72 瀏覽
今日和老婆在尖沙咀行街,行到肚餓就在附近找東西吃,漢堡上次食過質素有保值入到店舖店員很有禮貎招呼我們座下,這裡環境寬敞舒適,空間感十足細看一下餐牌當然食他最出名的漢堡嘩!非常大隻蟹,這個鵝肝軟殼蟹漢堡大得驚人,咬一口鵝肝咁香回味,鵝肝煎得剛剛好,中間軟棉有汁,而軟殼蟹剛剛炸起脆身,肉身鮮甜這個鵝肝魚柳漢堡,也很好食一口是吃不下,真是太大件這個炸雞奕,剛剛炸起熱辣辣,食一口皮脆肉嫩這柸凍朱古力味濃細滑,好好飲
細看一下餐牌當然食他最出名的漢堡
這個鵝肝魚柳漢堡,也很好食一口是吃不下,真是太大件
這個炸雞奕,剛剛炸起熱辣辣,食一口皮脆肉嫩
這柸凍朱古力味濃細滑,好好飲
2018-11-09 167 瀏覽
懶得油尖旺區早放學,開心嘅下午茶時間,當然要放肆下自己,食美味豐富又多汁嘅漢堡包今次選擇嘅呢間非常充滿美國特色,門口一設計型格風為主,非常賞心悅目。內裏設計以酒吧為格調,一望落去充滿電影入邊美式餐廳嘅感覺。特量芝士牛肉漢堡:大家唔好以為牛肉同芝士就一定冇驚喜,呢個漢堡同你講經典嘅配搭都可以有創新。牛肉厚身結實多汁,配合多層芝士嘅厚度同埋鹹香,兩者配搭起上嚟充滿淡淡嘅肉汁鹹香味,新鮮得很。內裏附贈嘅番茄生菜等等非常新鮮,為呢個漢堡昇華不少。漢堡醬汁清爽有甜味,所有一齊配合,超級正呀!香脆鱈魚柳蛋漢堡:白肉同紅肉嘅感覺非常唔同,食落口非常鬆軟可口,即使係經油炸嘅魚柳食落口都唔會覺得 “鞋” ,反而覺得鬆軟滑口。番茄同生菜增加魚漢堡嘅鮮味,漢堡醬汁嘅鮮甜可口為呢個漢堡增加咗唔少嘅層次,食落口清新得來非常特別。鱈魚手指配他他醬:鱈魚手指質地結實,食落口充滿鮮味,將魚嘅新鮮爽口帶出。他他醬濃郁甜美,兩隻一齊配合之後,鮮甜嘅口感難以忘懷。蜜桃冰茶:內裏有一絲絲嘅果肉,飲落去以清爽為主,唔會太甜,反而有新鮮蜜桃嘅味道。菠蘿冰茶:菠蘿冰茶味道相對濃郁,口感同樣地以清新為主,所以飲落去會有啲涼快嘅感覺,

特量芝士牛肉漢堡

香脆鱈魚柳蛋漢堡

鱈魚手指配他他醬

蜜桃冰茶

菠蘿冰茶

菠蘿冰茶:菠蘿冰茶味道相對濃郁,口感同樣地以清新為主,所以飲落去會有啲涼快嘅感覺,好爽呀!

咁有格調美式餐廳,香港真係好少見,仲要漢堡包簡直就係我嘅最愛啦,佢絕對變成嚟緊放係每一日嘅流連之處。

特量芝士牛肉漢堡
香脆鱈魚柳蛋漢堡