2019-01-03 186 瀏覽
海南雞好好食@BTS 泰國菜是我很喜歡的菜色,小時候在九龍城長大,基本上老字號的我都食過晒啦,近來開了一家新的,趁住放假便和老公去試下 BTS就位於九龍城南角道,裝修好別緻充滿工業風~ 門口放了好多只炸豬手, $98一只細的,看起來脆卜卜,大大只好抵食!遲下過年都可以買只番去做節! 我們被安排坐在卡位,坐得好舒服,九龍城好多泰菜館又便宜又好食,但講坐得舒服就真係無咩幾間~ BTS萛係好舒服乾淨,帶住細路同老人家都可以食得舒服安心, 桌上面的醬料和餐具都好乾淨! 食物款式好多, 價錢便宜!都是幾十蚊有交易的那種! 獨家村來食單點一份飯才$58,多人分享散點小食和主食,份量超大都好抵食 BLT,就是BKK的地鐵啦,牆上掛住BLT的路線圖,好符合餐廳的主題呢~ 特式小食~ 先來一杯特飲! 芒果沙冰$36是我的最愛,而老公則點上芒果椰子沙冰$36 這裡的水果冰都是用上百分百水果打出來的,個人喜歡芒果沙冰,味道較香甜!而老公喜歡芒果椰子沙冰,味道帶點椰子的奶香,各有特式! 必點 海南雞!!!!$88半只!這裡真是半只的份量,但好好好大只! 肉質好嫩滑,肥廋適中,層雞皮好正
海南雞好好食@BTS

BTS就位於九龍城南角道,裝修好別緻充滿工業風~
門口放了好多只炸豬手,

BTS萛係好舒服乾淨,帶住細路同老人家都可以食得舒服安心,
桌上面的醬料和餐具都好乾淨!

食物款式好多,

價錢便宜!都是幾十蚊有交易的那種!

特式小食~

先來一杯特飲!
芒果沙冰$36是我的最愛,而老公則點上芒果椰子沙冰$36

芒果椰子沙冰,味道帶點椰子的奶香,各有特式!

肉質好嫩滑,肥廋適中,層雞皮好正呀!食起來絕對對得住這個價位,點唔點醬都咁好食!
生熟火喉控制得非常好!唔會太熟/太生

安格斯牛排俺沙律$98
牛排用上了安格斯燒牛排,把它混入了新鮮的沙律菜一起食,食起來好清爽,

牛排的份量好足,食肉獸想必好高興~

原本想食炸豬手,店員推介下點了這個豬手煲$128,也是份量滿滿的!

熱辣辣未食已經聞到陣陣香味,天氣凍食這個真係好正!

豬手有入口即溶的口感,充滿骨膠原!

跟碟上還有這碟泰式醬料,酸酸辣辣的,有助減低豬手的肥膩感!

咁食法埋單先$386,超抵食!

行經小泰國九龍城,發現開左間新店BTS美食站,宵夜時段都幾多人幫襯,勇於嘗試嘅我當然要試下。餐牌同店名一樣都係以曼谷嘅BTS為主題,另外裝修就係同鐵路有關嘅,都幾有心思。嘩~正呀!係我最愛嘅船粉呀!因好多野想試又唔知點決定,我同朋友就問下店員有咩推介,店員熱情地同我地傾計起來,哈哈!經過同店員嘅一番討論,我地叫左一碗牛丸牛肉船粉,一碗豬肉丸肉片船粉,一份泰脆炸豬手(細)同埋極上安格斯牛小排俺沙律。喺香港食嘅船粉大多都跟泰國食一樣,好細碗!但收費當然唔會係泰國嘅價錢,大多數都唔抵食嘅,但呢到碗粉嘅份量比較多,對得住個價,雖然湯底無正宗泰國船粉咁深色,但我覺得好味過泰國食嘅船粉👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻食完仲差不多飲晒成碗湯🤤我地問店員得知原來個湯底係秘製架,😍唔怪得咁好味!炸豬手脆卜卜好好味,食落一d都唔油膩,好正份量又多👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻安格斯肉質鮮嫩,牛味濃郁同埋最重要一d都唔韌,不愧為極上安格斯,配埋新鮮沙律菜,個汁酸酸辣辣好好味好夾👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻真心推薦此店,其實仲有好多野想試,耐何胃太細,下次一定要試埋其他野!

嘩~正呀!係我最愛嘅船粉呀!
我地問店員得知原來個湯底係秘製架,😍唔怪得咁好味!
牛丸牛肉船粉&肉丸肉片船粉

泰脆炸豬手(細)

安格斯牛小排俺沙律

牛丸牛肉船粉&肉丸肉片船粉
泰脆炸豬手(細)
安格斯牛小排俺沙律
2018-12-06 211 瀏覽
夜晚十點幾想食野,去到成行成市既九龍城,諗緊去邊間既時候見到周圍間間都唔係好多人,唯獨係呢間bts差啲冇位,就決定一試,要知一間泰國餐廳得唔得,都係離唔開嗰幾樣,柯打左生菜包 生蝦 海南雞同埋伙計推介既安格斯牛排腌沙律。生菜包肉偏辣加埋生菜啱啱好,牛排腌沙律幾開胃,特別要提海南雞,個醬點同唔點都咁好食,幾個人貶下眼清哂,即刻叫多個。見到老闆不時又會周圍同客傾下計,唔怪得咁多人黎,又發現一處好野食很高興,會番兜
  • 海南雞
2018-11-29 355 瀏覽
位於九龍城這間BTS美食站, 門面並不是十分 突出,但是當你走進這間餐廳的時候,內裏的裝修是以鐵路為主要格局,究竟BTS 是什麼呢? 原來是泰國鐵路,而食物方面亦都以泰國菜為主。不得不告訴你原來這間餐廳還擁有他的facebook,而facebook裏可以得知道它 在開張的時候邀請了龍小菌及吳業坤坐鎮呢!從餐牌上都是以鐵路站為主,而所有美食都是以泰國為主題,點了泰國無骨海南雞飯,泰國奶茶和沙冰海南雞飯,飯味沾滿椰香,至於雞肉有些少過熟, 飲品方面, 奶茶茶味不是太濃厚,至於另一個沙冰,感覺清香夠解渴。原來這間BTS美食站是香港首間分店, 既可以吃到泰國菜式亦都可以吃到它的水上船粉 。門口 招牌有一個豬手美食圖片 ,賣相也相當之吸引呢。

2018-11-24