2020-05-18 713 瀏覽
諗住發掘更多九龍城嘅黃泰菜,入到去「又係你呀,陳生?」都係小曼谷嘅餐牌~~~冬蔭功海鮮湯粉絲($74)成日想Low carbs嘅我見到冬蔭湯粉絲覺得實在泰好啦!有冬蔭飲又食得飽~冬蔭功嘅椰汁味好重,海鮮亦到好爽口,食得超滿足~~~地道青木瓜絲沙律($65)平時食嘅泰式沙律都係酸酸辣辣,呢款反而係勁香花生味,估唔到配合埋清爽嘅青木瓜係咁夾!雖然係有少少Out of expectation,但仍然非常滿意!
諗住發掘更多九龍城嘅黃泰菜,
入到去「又係你呀,陳生?」
都係小曼谷嘅餐牌
~~~

冬蔭功海鮮湯粉絲($74)
成日想Low carbs嘅我見到冬蔭湯粉絲
覺得實在泰好啦!有冬蔭飲又食得飽~
冬蔭功嘅椰汁味好重,海鮮亦到好爽口,
食得超滿足
~~~

地道青木瓜絲沙律($65)
平時食嘅泰式沙律都係酸酸辣辣,
呢款反而係勁香花生味,
估唔到配合埋清爽嘅青木瓜係咁夾!
雖然係有少少Out of expectation,
但仍然非常滿意!
2019-06-30 1539 瀏覽
原來九龍城都有。。曼谷鐵路搭呀!BTS 美食站!門口就好似曼谷街頭的檔了~店內有好多唔同行李箱擺設及火車零件!牆上仲有地鐵站圖,餐餐牌都好有心思!是路線圖呢~叫好餸,來了!脆皮豬手!好吸引!又香又脆~食啖,外皮超香脆!肉又嫩嫩的~又軟又硬好正喔!牛丸牛肉金邊粉!上枱就好香~湯底好濃!肉丸好彈牙,牛肉好滑!加埋炸豬皮就Perfect 喇!之後黎。。海南雞!雞滑滑的,好香口呀~配上白油飯,Wa~好食到停唔到口呀!最後,燒豬頸肉乾撈麵!香噴噴~肉連面食一口,燒豬頸肉好爽口,乾撈麵又好彈牙!配搭得太好了!之後介紹一下飲品,芒椰沙冰!好香芒果味!又好香椰子味!珍多冰!最喜歡珍多冰的彩色~味道一樣好香甜,好椰子!Like~
原來九龍城都有。。
曼谷鐵路搭呀!
BTS 美食站!

門口就好似曼谷街頭的檔了~

店內有好多唔同行李箱擺設及火車零件!

牆上仲有地鐵站圖,

餐餐牌都好有心思!
是路線圖呢~

又香又脆~

食啖,
外皮超香脆!
肉又嫩嫩的~

又軟又硬好正喔!

牛丸牛肉金邊粉!

上枱就好香~
湯底好濃!

肉丸好彈牙,
牛肉好滑!

加埋炸豬皮就Perfect 喇!

之後黎。。
海南雞!

雞滑滑的,
好香口呀~

配上白油飯,
Wa~
好食到停唔到口呀!

最後,
燒豬頸肉乾撈麵!

香噴噴~
肉連面食一口,

燒豬頸肉好爽口,
乾撈麵又好彈牙!

配搭得太好了!

之後介紹一下飲品,
芒椰沙冰!
好香芒果味!
又好香椰子味!

珍多冰!
最喜歡珍多冰的彩色~
味道一樣好香甜,
好椰子!
Like~
2019-06-22 812 瀏覽
每次去泰國我都必食當地既豬手飯,原來而家九龍城都有得食啦。無骨酸辣鳳爪 $73鳳爪爽脆清新,酸酸辣辣比較開胃。豬頸肉沙律 $88烤香既豬頸肉,裡面仲係少少濕潤,唔會乾。雖然係沙律,不過肉係超多,反而菜比較少。泰潮祕製滷水豬手煲 $128朝思夜想嘅泰國豬手,嗰種泰國獨有嘅軟腍加上骨膠原嘅黏稠感,令我好似返左泰國甘。 味道偏淡,不過底部仲有酸菜帶出個味,而且仲有芥蘭。青檸梳打冰 $30鮮芒果沙冰 $36芒果沙冰好幼滑,唔會過甜,食泰國野首選。
每次去泰國我都必食當地既豬手飯,原來而家九龍城都有得食啦。

無骨酸辣鳳爪 $73
鳳爪爽脆清新,酸酸辣辣比較開胃。

豬頸肉沙律 $88

泰潮祕製滷水豬手煲 $128

青檸梳打冰 $30
鮮芒果沙冰 $36
芒果沙冰好幼滑,唔會過甜,食泰國野首選。

2019-06-17
  • 泰潮祕製滷水豬手煲
2019-06-17 603 瀏覽
今晚男友接收工,我們很愛吃泰菜,九龍城一帶的泰國菜館我們都已經吃得七七八八,所以今天很想吃南角道的美食站首先我們叫了一個椰青及椰青波波,既解喝又清甜,炎炎夏日真的是最好不過!第一我們叫了一隻脆豬手,豬手很鬆化又熱辣辣,而且豬皮和蝦片又脆口,豬手很鲶又軟,口感一流,值得一讚!明爐酸辣煎烏頭,是我每次必点的海鮮,烏頭煎得很香,而且酸酸辣辣的停不了口,我們不到廿分鍾已吃光光了!最後的極上燒安格斯西冷牛小排7成熟,肉質很幼嬾,而且很香口,加上燒汁來吃,真的很不錯!BTS難怪客以云來,真的是一間很道地的泰國菜館,下次又多一個選擇了!

2019-06-17
1 分鐘 (堂食)
2019-05-06 466 瀏覽
食物係正。我自己主打食船粉。不過我早一日訂位訂8點10位,第二日晚上7:45分到,聽到我們10位話食船粉,態度已經唔好,但我們也不是第一次食,已幫襯好多次,10位主要係食船粉,亦會叫其他食品。但唔需要咁既態度對客囉。話冇位,要等起碼半小時。還叫我們去小曼谷燒烤店分店食。去小曼谷燒烤店的分店都冇問題,但冇船粉提供。我主要黎食船粉咋。咁訂左位同冇訂位有何分別呢?最大問題係你態度唔好囉。(疑似話事人長捲毛的男人)
食物係正。我自己主打食船粉。
2019-04-14 476 瀏覽
尋日去左探好友, 之後陪佢落樓下食DINNER~~平時食其他泰國菜食我多,今晚就試下大家都未食過既BTS美食站!先叫左個安格斯牛小排沙律,好地道,有炭香味同黑胡椒味~牛肉中心呈粉紅,食落鮮嫩,唔錯,必試~另外叫左個豬手煲鹵水味,食落好爽滑,底下仲有大量芥蘭同酸菜,整煲味道都好夾~仲SHARE 左碗牛肉牛丸船河,仲送左一碟炸豬皮,聽侍應講浸入湯三秒就食得!牛丸超大粒又彈牙;而牛柏葉索滿濃濃既湯汁,好爽口入味;牛肉片嫩滑重牛味,入面仲有大量芽菜,好豐富既口感~最後每日點左杯野食,有龍眼茶同菠蘿沙冰~龍眼茶唔甜,入面勁多龍眼肉;菠蘿沙冰飲落好香菠蘿味,仲好清新!OVERALL 價錢合理,下次可再黎!
尋日去左探好友, 之後陪佢落樓下食DINNER~~

先叫左個安格斯牛小排沙律,好地道,有炭香味同黑胡椒味~
牛肉中心呈粉紅,食落鮮嫩,唔錯,必試~

最後每日點左杯野食,有龍眼茶同菠蘿沙冰~

OVERALL 價錢合理,下次可再黎!

2019-04-13
2019-04-11 174 瀏覽
今晩來到香港最岀名吃泰菜的地點,對了就是九龍城。BTS 就是泰國的鐵路名稱,而這間泰國餐廳就用了 BTS 為名。一入門便看到鬆脆炸豬皮賣:連菜單也是用了鐵路 icon :椰青 ($37)鮮菠蘿青檸沙冰 ($36)很清新解渴泰潮秘製滷水豬手煲 ($128)豬手煮得腍而入味,肉的份量也有很多。底下放了爽口的芥蘭,誠意推介。牛丸牛肉船粉 ($68) 牛丸牛肉的份量也有很多,還竟然有牛百業。船粉煮得爽滑彈牙,帶點煙韌感。牛肉湯底也很濃郁,配上伴碟的脆炸豬皮口感更好。BTS 無骨海南雞飯 ($68)去骨的海南雞吃得太爽,雞肉嫩滑鮮甜,配上辣醬令人開胃,油飯也很香呢。

一入門便看到鬆脆炸豬皮賣:

連菜單也是用了鐵路 icon :

椰青 ($37)

鮮菠蘿青檸沙冰 ($36)
很清新解渴

泰潮秘製滷水豬手煲 ($128)

牛丸牛肉船粉 ($68)

BTS 無骨海南雞飯 ($68)

2019-04-09 130 瀏覽
On this stretch of road, there are two Thai joints opposite each other, one is traditional while this one had a modern look to it with cabinets of pork scratching at the entrance.Both joints are owned by the same owner as the staff seem to go back and forth.The menu was simpleThe Decor:They had my favourite pandan desserts.Settled for the Hainan Chicken and Boat Noodles.I loved the rice because it was really fragrant and the chicken was tender as well.The boat noodles were more of a surprise as
The menu was simple
The Decor:
The boat noodles were more of a surprise as the pork slices were fresh.

It is really difficult to get fresh pork these days and the broth was strong and sweet.
The noodles were a bit sticky though.
The side of pork scatchings were crunchy and addictive especially when it soaked the soup.
For drinks had the Thai Coffee and Lime Soda.
Will be back to try the restaurant opposite.
2019-04-01 132 瀏覽
同同事喺九龍城做完嘢揾地方食飯,見呢間《BTS美食站》嘅裝修幾吸引,就入去試下。餐廳裝修以曼谷鐵路為主題,甚具特色。座位都坐得好舒服。極上安格斯牛小排俺沙律 ($118) - 剛好五成熟嘅牛小排片表面煎得香口,肉質軟腍,牛味濃郁,配上爽甜沙律菜,惹味紅洋蔥及酸咪咪嘅沙律汁,清新好食。BTS海南雞 ($92/半隻,$172/一隻) - 份量足,雞肉嫩滑,蘸上酸酸地嘅醬汁,更鮮美。泰汁叉燒乾麵 ($58) - 嚟自泰國嘅全蛋麵口感爽彈,無鹼水味。加上自家製泰式叉燒、泰國臘腸及自家製叉燒汁,飽肚美味之選。鮮芒果椰汁沙冰 ($36) - 香甜呂宋芒加上椰汁,香甜滋味。鮮椰皇沙冰 ($32) - 有椰皇、椰子及椰奶味,豐富好飲。

餐廳裝修以曼谷鐵路為主題,甚具特色。座位都坐得好舒服。

2019-04-01 208 瀏覽
今日嚟到九龍城南角道嘅《BTS美食站》食泰國餐餐廳的裝修好有工業味道,同一般泰國餐廳的裝修與別不同,座位又十分舒適。泰潮秘製滷水豬手煲 $128滷水豬手入味,炆得夠腍有種入口即溶嘅感覺,配上下面墊嘅爽口鹹酸菜及芥蘭,好食又唔肥膩。牛丸牛肉金邊粉 $68材料豐富,包括有彈牙牛丸、滑溜牛肉、爽口牛柏葉;湯底以豬紅、豬骨,及多種香料熬製,味道鮮甜豐富;金邊粉滑溜有米味。斑蘭椰汁芒果糯米飯 $72糯米飯軟熟粉糯,配上味道濃郁斑蘭汁、香甜椰汁及鮮甜呂宋芒,yummy!鮮芒果沙冰 $36呂宋芒果味濃,香滑好飲。鮮菠蘿青檸沙冰 $36 酸酸甜甜,味道清新。
今日嚟到九龍城南角道嘅《BTS美食站》
食泰國餐

泰潮秘製滷水豬手煲 $128

牛丸牛肉金邊粉 $68

斑蘭椰汁芒果糯米飯 $72

鮮芒果沙冰 $36

呂宋芒果味濃,香滑好飲。

鮮菠蘿青檸沙冰 $36

酸酸甜甜,味道清新。
10 分鐘 (堂食)
2019-03-28 672 瀏覽
今日同男友黎九龍城泰國菜天地食泰菜,這間在南角道的好抵食又特色!地方幾寬闊,好有型的鐵製機械人及貨櫃擺設,搶眼又有風格,光亮環境!餐牌好特別,同名字一樣,是以BTS站作設計,路線有不同種類菜餚及飲品,更有泰式甜品選擇。服務好友善親切,家庭式感覺我們點了出名的泰式無骨海南雞飯無骨海南雞好嫩好滑,啖啖肉;更要點上香辣蒜蓉醬汁更野味可口!油飯好多又軟熟,男友超喜歡喔!更配上爽脆青瓜片,好清新去油膩喔!另外,滷水豬手好味得不得了好軟腍又入味;乾麵量多,彈牙味道香唔會太乾身,口感唔錯喔;更健康地加入了芥蘭,爽脆翠綠!小食點了無骨酸辣鳳爪,好辣者必食之選啦!開胃又野味,爽口、口感一流!鳳爪入味皮彈,又大碟喔!配上洋蔥、香蔥,車厘茄等配菜,賣相靚又開胃飲品點了熱龍眼茶(甜美好飲、好多爽脆好咬口的龍眼肉)鮮菠蘿青檸梳打沙冰好靚靚的賣相,鮮菠蘿沙冰一層下層是青檸梳打(清爽解渴又美味)

服務好友善親切,家庭式感覺

我們點了出名的泰式無骨海南雞飯
雞湯
泰式無骨海南雞飯

另外,滷水豬手好味得不得了
酸辣鳳爪

飲品點了熱龍眼茶(甜美好飲、好多爽脆好咬口的龍眼肉)
熱龍眼茶

鮮菠蘿青檸梳打
  • 鮮菠蘿青檸沙冰
  • 泰式酸辣無骨鳳爪
2019-03-27 83 瀏覽
九龍城咁多年都無變,仲係咁多泰國野食。.🔺泰潮滷水豬手 $128比想像中好食!一直都唔覺得泰國野食有滷水豬手呢味。所以膽粗粗試試佢。豬手超淋,骨肉分離!而且好入味!夠份量又啖啖肉,加埋表層既骨膠原,每一口都係精華所在,覺得比起潮洲滷味更入味好食!.🔺牛丸牛肉船河 $58勝在料多,牛既咩部位都有少少,夠一個人既份量。.🔺泰式奶茶👦🏻自從飲過中東香料奶茶唔中意果隻味,就對港式奶茶以外既奶茶充滿抗拒。呢杯泰式奶茶令佢重建信心😻。其實就係泰式奶茶的味道,茶味濃。.

九龍城咁多年都無變,仲係咁多泰國野食。
🔺泰潮滷水豬手 $128
🔺牛丸牛肉船河 $58
勝在料多,牛既咩部位都有少少,夠一個人既份量。
🔺泰式奶茶
2019-03-14 128 瀏覽
中女獨食難肥日誌 #BTS美食站 #九龍城九龍城出名多泰國餐廳,最近又新開了一間泰國菜館,用泰國地鐵B T S做主題,幾有特色,午飯來說價錢中等,過來一試泰國河邊船粉好出名,食過返尋味,未知香港質素又如何呢?牛丸牛肉船粉 $58(包泰式奶茶) 整個船粉有數粒牛肉丸、數塊牛肉、還有牛柏葉!我選了金邊粉,湯底味道濃郁,加少少辣椒粉,惹味非常而且有香草味道,幾特別!跟船粉附送了一碟豬油渣,炸得香脆可口,浸湯一流要數缺點就是金邊粉的份量太少了明明粉的價錢很便宜,為什麼店方不慷慨一點讓人吃飽?連女生都吃不飽,這樣的話這個午餐就不太值了...我不誇張,真的三兩口吃完不過泰奶是做得不錯,吃少點當減肥吧..
中女獨食難肥日誌
#BTS美食站 #九龍城
泰國河邊船粉好出名,食過返尋味,未知香港質素又如何呢?

牛丸牛肉船粉 $58(包泰式奶茶)

而且有香草味道,幾特別!
跟船粉附送了一碟豬油渣,炸得香脆可口,浸湯一流
要數缺點就是金邊粉的份量太少了
不過泰奶是做得不錯,吃少點當減肥吧..
2019-03-12 92 瀏覽
前排,放工同同事去左九龍城既BTS美食站,第一次去就看看味道如何。泰脆炸豬手(小):份量是小,但二人食用足夠有餘!豬手味道帶咸,啖啖肉,外皮炸至好脆口。另外,仲有蝦片送豬毛啊!BTS無骨海南雞飯:海南雞雞肉好嫩,雞皮很滑身。因為餐廳將雞擦了骨,所以非常方便食用。而飯的雞香果濃郁,吾乾身添!值得向大家介紹。淨牛丸牛肉牛柏葉:牛丸細細粒好爽口,牛味濃郁。牛肉吾乾身,吸入左吾少湯汁,味道跟湯底很配合。牛柏葉細細舊好易咀嚼又吾un。椰皇:個人比較喜歡椰皇多於椰青,由於椰皇甜味較突出,甜中帶少少清香,而且椰肉刀吾少。所以如果食客喜歡甜的飲品,不仿叫椰皇試下!鮮芒味沙冰:沙冰整得好幼細,方便飲用。芒果新鮮,甜度充足啊!

2019-03-02 240 瀏覽
朋友話好快有地鐡去九龍城,聽講話個站都差唔多整好,今日冇乜嘢做就諗住去搵好嘢食。去到真係宋王臺站出口,但唔知幾時用得。向前行幾步就見到依間BTS九龍城出名多泰國菜,依間話係專門食在地嘢,門口嘅炸豬手吸引着我。入邊有大大個泰國B T S地圖,裝修簡單得來又有D曼谷市集嘅感覺。唔同線上有各種類食品。朋友怕熱氣唔俾我叫炸豬手,好彩佢仲有個滷水豬手煲,又真係好淋好入味,配酸汁一流呢個豬肉船粉咁濃嘅湯汁同起曼谷食到嘅感覺好似。豬潤好新鮮。佢半隻海南雞好多肉,好大隻,好似出面成隻雞咁多肉。龍眼茶有八粒龍眼,好香甜,少見椰汁沙冰
去到真係宋王臺站出口,但唔知幾時用得。

向前行幾步就見到依間BTS

唔同線上有各種類食品。

朋友怕熱氣唔俾我叫炸豬手,
好彩佢仲有個滷水豬手煲,又真係好淋好入味,配酸汁一流

呢個豬肉船粉咁濃嘅湯汁同起曼谷食到嘅感覺好似。豬潤好新鮮。

佢半隻海南雞好多肉,好大隻,好似出面成隻雞咁多肉。

龍眼茶有八粒龍眼,好香甜,少見椰汁沙冰