2022-03-30 21 瀏覽
九龍城都有BTS😱😱😱實在太耐太耐無坐過,呢個名真係好親切,真係好想去泰國🇹🇭九龍城呢間BTS一樣有得坐,當然要坐定定食泰國菜啦🤣見佢有升級午餐🥣好抵食有冬蔭肉碎湯 / 冬瓜湯 、主菜、飲品,加$25仲有小食添香葉辣椒肉碎燴飯 $50如果食飯首選我一定會食佢,仲要加辣🌶️,因為真係好難整得差😎泰脆豬手配木瓜沙律🥗 $88真係香到不得了,仲好厚肉😍仲有我最愛既泰國脆蝦片🤤 真係好抵食呀 💯💯💯木瓜沙律🥗夠酸夠辣,岩哂我😋明爐香檸汁蒸烏頭 $168無晚市咁耐實在太掛住明爐魚,呢條烏頭實在太滿足, 個汁好開胃,魚肉唔會梅亦唔會有泥味👍🏻👍🏻👍🏻泰式奶茶係正宗味道🤩龍眼冰好清甜,仲好多龍眼肉😍
九龍城都有BTS😱😱😱
實在太耐太耐無坐過,呢個名真係好親切,真係好想去泰國🇹🇭

九龍城呢間BTS一樣有得坐,當然要坐定定食泰國菜啦🤣
見佢有升級午餐🥣好抵食
有冬蔭肉碎湯 / 冬瓜湯 、主菜、飲品,加$25仲有小食添

香葉辣椒肉碎燴飯 $50

泰脆豬手配木瓜沙律🥗 $88
真係香到不得了,仲好厚肉😍
仲有我最愛既泰國脆蝦片🤤
真係好抵食呀 💯💯💯
木瓜沙律🥗夠酸夠辣,岩哂我😋

明爐香檸汁蒸烏頭 $168

泰式奶茶係正宗味道🤩
龍眼冰好清甜,仲好多龍眼肉😍
  • 明爐香檸汁蒸烏頭
  • 泰炸豬手
2022-02-27 52 瀏覽
今次黎咗BTS美食站食泰國野初初聽呢個名以為係關韓團BTS事haha原來唔係食韓國野係食泰國野而BTS講緊嘅就係泰國嘅地鐵站(長知識了) 泰式鮮蝦炒金邊粉呢個Pad Thai有3隻蝦,啲蝦全部好好肉,非常新鮮且彈牙金邊粉分明,唔太油,亦唔會黐埋一pat pat,炒得幾好 泰皇咖喱法包軟殼蟹:個咖哩好香濃,唔辣,怕辣嘅都食得軟殼蟹有6件,份量都ok麵包好鬆,雖然有少少偏硬,但係蘸咖喱就好夾要快啲食曬佢呀!凍咗無咁好食(食曬成個包其實都ok飽haha) 由於好想食海鮮,所以嗌咗個「海鮮孖寶」 牛油蒜蓉燒蟶子(3隻)啲蟶子好大隻,肉質厚實,配埋啲魚乾仔提升咗口感,如果多汁啲會更佳不過另上個醬汁有少少辣(雖然酸酸地幾惹味),怕辣嘅朋友要留意 鹽燒鮑魚(2隻)可能係燒嘅關係,隻鮑魚比較乾身一口嘅份量,咬落淡淡肉,味道尚可 總結:唔算平,但係味道中上正宗唔正宗就見仁見智,個人覺得係一間融入咗九龍城嘅泰國美食餐廳

今次黎咗BTS美食站食泰國野
初初聽呢個名以為係關韓團BTS事haha
原來唔係食韓國野係食泰國野
而BTS講緊嘅就係泰國嘅地鐵站(長知識了)

泰式鮮蝦炒金邊粉
金邊粉分明,唔太油,亦唔會黐埋一pat pat,炒得幾好

泰皇咖喱法包軟殼蟹:
個咖哩好香濃,唔辣,怕辣嘅都食得
軟殼蟹有6件,份量都ok
麵包好鬆,雖然有少少偏硬,但係蘸咖喱就好夾
要快啲食曬佢呀!凍咗無咁好食
(食曬成個包其實都ok飽haha)

由於好想食海鮮,所以嗌咗個「海鮮孖寶」

牛油蒜蓉燒蟶子(3隻)

鹽燒鮑魚(2隻)
可能係燒嘅關係,隻鮑魚比較乾身
一口嘅份量,咬落淡淡肉,味道尚可

總結:唔算平,但係味道中上
2022-02-13 35 瀏覽
九龍城一向都多嘢食,今日試吓位於九龍城嘅泰國菜BTS ,佢哋嘅店舖分開咗兩邊兩間舖位,唔夠位可以去另一邊度坐❤️佢哋嘅午餐時間人流好多,原來而家午餐時間都可以點到一啲晚餐餐牌嘅食物今次我就叫咗黃咖喱軟殼包,賣相好吸引,農夫包大大一個裝滿好多蔬菜,軟殼蟹好香脆新鮮即炸 。泰國菜通常都係飲冬陰功湯但係我比較怕辣佢哋竟然有花膠碗仔翅即刻叫來試吓啦,價錢都只係百幾蚊10分相宜❤️碗仔翅內有冬菇絲和雞肉絲烹調,使湯羹的口感更為充實,花膠亦不少喎,旁邊仲有醋調味😋

泰國菜通常都係飲冬陰功湯
  • 泰皇咖哩法包軟殼蟹
就算疫情封左晚市都無阻我去食泰菜既決心❤️不嬲食開小曼谷,隔離呢間BTS美食站其實係同一間鋪黎食泰國野點可以唔叫炸蝦餅,新鮮出爐好香脆彈牙,個皮唔會太厚,唔會離肉配上酸辣醬簡直一流香芒蟹肉炒飯都係必點👏 叫黎兩個人Share就岩哂熱辣辣, 蟹肉既份量好多,芒果粒粒🥭好甜🥗泰式青木瓜沙律,上面有d 花生碎好香口,酸酸辣辣好開胃, 可以自選辣度平時出面食開既太辣頂唔順而家可以簡辣既程度,真係幾貼心😆仲試左串燒,雞肉好軟嫩,沙嗲汁調得唔錯,有花生醬既香氣!店員服務唔錯,青檸梳打甜度適中👍 食泰國野都係必叫因為疫情真係對飲食業打擊好大,就算唔堂食下次我都可以叫外賣上朋友屋企開Party😆門口有大大隻公仔🧸 一定認到
就算疫情封左晚市都無阻我去食泰菜既決心❤️
不嬲食開小曼谷,隔離呢間BTS美食站其實係同一間鋪黎

食泰國野點可以唔叫炸蝦餅,新鮮出爐
好香脆彈牙,個皮唔會太厚,唔會離肉配上酸辣醬簡直一流

香芒蟹肉炒飯都係必點👏 叫黎兩個人Share就岩哂

熱辣辣, 蟹肉既份量好多,芒果粒粒🥭好甜
平時出面食開既太辣頂唔順
而家可以簡辣既程度,真係幾貼心😆

仲試左串燒,雞肉好軟嫩,沙嗲汁調得唔錯,有花生醬既香氣!

店員服務唔錯,
青檸梳打甜度適中👍 食泰國野都係必叫
因為疫情真係對飲食業打擊好大,
就算唔堂食下次我都可以叫外賣上朋友屋企開Party😆
門口有大大隻公仔🧸 一定認到

2022-02-02 31 瀏覽
今日下午路過這裏,非常肚餓,便入內一試。泰式生蝦刺身$107,生蝦刺身爽口彈牙,味道鮮甜,加上自家製的生蝦刺身醬,酸酸辣辣,辣得很過癮。豬肉碎生菜包$90,肉碎混合了泰式香料炒過,帶點魚露的鮮味,和辣椒的香氣,加上生菜,可以減少油膩感,吃得非常健康。豬肉丸肉片船粉河粉$63,船河的湯底味道香甜可口,濃度適中。除了豬肉丸、豬肉片之外,還有豬潤,好像在泰國吃的味道一樣。雞肉沙嗲串燒$34,炭燒味道香濃,雞肉口感結實。
今日下午路過這裏,非常肚餓,便入內一試。

雞肉沙嗲串燒$34,炭燒味道香濃,雞肉口感結實。

2022-02-02 39 瀏覽
聽到BTS諗起嗰對偶像組合😂😂原來呢度BTS嘅意思係指曼谷大眾運輸🚞🚉,簡稱係BTS🤣🤣所以又知多樣野喇🤪🤭🔹泰式叉燒乾麵 $63質感有少少似港式車仔麵但係撈咗比較甜甜哋嘅泰式特製醬汁叉燒份量比較多,不過味道較甜😸🔹風味燒豬頸肉 $92燒豬頸肉~我鐘意食🎵豬頸肉嘅汁係我比較欣賞嘅😋 酸酸甜甜有泰式風味🔹海南雞飯 $78海南雞滑嘟嘟🐣剛剛熟連雞胸部分都唔會老個人認為油飯再油啲就更加好味😋🔹椰汁西米糕 $40冇估到西米糕竟然有六舊,我哋好努力食都食唔曬啊!椰汁西米糕完全替呢餐畫上完美嘅句號。🍹青檸菠蘿沙冰 $36📍BTS美食站
聽到BTS諗起嗰對偶像組合😂😂
原來呢度BTS嘅意思係指曼谷大眾運輸🚞🚉,簡稱係BTS🤣🤣
所以又知多樣野喇🤪🤭

🔹泰式叉燒乾麵 $63
質感有少少似港式車仔麵但係撈咗比較甜甜哋嘅泰式特製醬汁
叉燒份量比較多,不過味道較甜😸

🔹風味燒豬頸肉 $92
燒豬頸肉~我鐘意食🎵
豬頸肉嘅汁係我比較欣賞嘅😋
酸酸甜甜有泰式風味

🔹海南雞飯 $78
海南雞滑嘟嘟🐣剛剛熟連雞胸部分都唔會老
個人認為油飯再油啲就更加好味😋

🔹椰汁西米糕 $40
冇估到西米糕竟然有六舊,我哋好努力食都食唔曬啊!
椰汁西米糕完全替呢餐畫上完美嘅句號。

🍹青檸菠蘿沙冰 $36

📍BTS美食站
2022-01-26 34 瀏覽
突然好掛住泰國菜,二話不說即刻相約好朋友到九龍城BTS食泰菜,這裏的泰國菜式烹調得很有風味。餐牌上基本所有泰菜都有,選擇非常多又吸引,亦有套餐選擇,價錢合理👍泰式馬拉盞炒椰菜苗椰菜苗色澤嫩嫩綠綠,加入馬拉盞炒爽口入味,鹹鹹香香好惹味,食吾停口。泰式鳳爪鳳爪醃得好入味,連埋配菜一齊食,酸酸甜甜好開胃😍鹽燒東風螺燒東風螺都是第一次食的,師傅灑上鹽再燒非常香口,配埋酸辣醬一齊食更加惹味!泰式濕炒牛肉河賣相不錯,牛肉嫩滑有口感,醬汁調味適中,河粉煙煙韌韌,配菜份量亦不少,整體味道不錯👍泰式龍眼冰飲落甜度適中,龍眼肉清甜可口👍
泰式馬拉盞炒椰菜苗
泰式鳳爪
鳳爪醃得好入味,連埋配菜一齊食,酸酸甜甜好開胃😍
鹽燒東風螺
泰式濕炒牛肉河
泰式龍眼冰
飲落甜度適中,龍眼肉清甜可口👍
娘娘下班時說想吃泰國菜 ... 這家有點像路口的小曼谷,未試過,人流看來也不少,就試試吧。“青咖哩海鮮”很快上菜了,它下面有個爐但沒燭台,隔不了多久便不熱了,不過味道很好,食材新鮮,份量也不少, “薄餅”上菜時間也協調得很好,用薄餅「猛咁點」,薄餅很快便吃光了!“薄餅”熱辣辣,夠脆,沾青咖哩吃,一流。吃到最後,薄餅沒了,海鮮也沒了,於是你一羹我一口的,吃青咖哩像喝湯一樣,照鏡!“串燒”,有雞、雞腎、雞軟骨和泰國臘腸;沙嗲醬味道惹味,還有大量花生粒,沒欺場,口感一流;串燒全部都很好味,泰式臘腸有點台灣腸的風味,雞腎完全沒肉腥味,處理得很好,燒完還這麽嫩滑,雞軟骨,夠脆,燒烤師傅功力不錯。“馬拉盞炒椰菜苗”,不過感覺不到馬拉盞味兒,像炒個青菜一樣,不過椰菜苗夠新鮮,很快也ko了。

“薄餅”熱辣辣,夠脆,沾青咖哩吃,一流。

2022-01-04
2022-01-14 31 瀏覽
抓住可以堂食既最後尾巴,特登嚟九龍城食最鍾意嘅泰國菜。每次食泰國菜都必點下面呢幾樣野😂明爐蒸烏頭($168)勁大條魚!一上就已經聞到好香嘅爐火味!魚肉好厚身同滑嫩,特別魚腩位一咬即溶,仲有勁多配料千祈唔好漏咗佢哋,吸晒魚汁同香料嘅味道,連喺底嘅椰菜最後都俾我哋食到一乾二淨😂燒雞翼($22)雞翼整得好入味,同埋係即叫即燒送到上嚟仲係熱辣辣。個皮好脆口,沙嗲醬調味調得啱啱好唔會太咸。今次已經叫咗好多其他野就無再叫其他串燒😂下次先再試下。豬肉碎生菜包($90)勁大盤!😂喺好多地方都食過生菜包,呢間應該係暫時最多份量嘅一間。無論係肉碎同生菜都好夠食,每一片都可以夾到啖啖肉碎好滿足🤤燒豬頸肉($92)食肉獸既我地忍唔住叫多咗個豬頸肉。同雞翼一樣燒到幾香口,厚薄啱啱好,唔會太多肥肉食到成口油。飛天通菜($81)食咁多肉都要食下啲菜中和下,飛天通菜叫咗小辣辣味唔算好出,下次可以試吓叫再辣啲。呢個價錢咁既份量又係佛心🤤鮮蝦金邊粉($84)泰國餐廳一定要叫嘅主食。有唔少隻爽口大蝦喺上面,仲有煎蛋。麵質炒得唔會太乾身,配埋芽菜豆乾又係比我地成碟清曬😂食左咁多樣嘢埋單先至六百幾蚊,呢個堂食既最後晚餐好滿足🤤
明爐蒸烏頭($168)

燒雞翼($22)

豬肉碎生菜包($90)

燒豬頸肉($92)

飛天通菜($81)

鮮蝦金邊粉($84)

食左咁多樣嘢埋單先至六百幾蚊,呢個堂食既最後晚餐好滿足🤤
  • 明爐蒸烏頭
  • 豬肉碎生菜包
  • 沙爹串燒
今日同女朋友捉緊最後堂食嘅機會,放工之後去咗九龍城食飯,因為都唔知下次可以堂食係幾時,去到九龍城見到BTS美食站,原本以為係韓國餐廳,但望一望餐牌發現原來係泰國菜,諗起都好耐冇食所以就入去食啦。老闆亦都好好人喺等位期間都同我哋有傾有講。首先我哋第一樣叫嘅食物就係明路烏頭魚,佢嘅魚非常大條,而且一上菜都已經聞到好香嘅味道,令人已經流晒口水。之後亦都叫咗食泰國菜必要嘅金邊粉,佢嘅金邊粉亦都炒得好出色夠香,而且蝦亦都夠大隻,絕對好抵食。之後亦有叫兩隻雞全翼同埋豬頸肉,兩款肉都燒得好好食,而且豬頸肉亦都夠大塊都偏厚身。食完都覺得好滿足,最後亦都叫咗一個飛天炒通菜,整體來講,作為最後嘅晚餐亦都好滿足,希望可以快啲有返堂食啦。
2022-01-08 31 瀏覽
BTS 美食站 ( 九龍城 ) 朋友係附近攀完石過黎食晚飯 , 沿途都有好幾間泰國菜,門口有個好得意既充氣公仔。 跟住店員就帶咗我哋去隔離小曼谷,應該係同一間鋪黎。一入到去店員就比本餐牌我哋睇相,大部分都係海鮮,之後店員就會比個 QR code 我哋自助落單,真係好方便。 牛丸牛肉船粉金邊粉 $65 今次既湯底比較濃稠,黏稠。亦都比較有質感。配料方面,除咗必備牛丸、牛肉、炸豬皮、芽菜之外,仲多咗樣牛柏 葉,好豐富啊! 😋泰皇咖喱法包軟殼蟹 $168 一直都好期待依一道菜。軟殼蟹份量多,炸得香脆可口。而法包外脆內軟,點住咖喱黎食都別有一番風味架。咖喱一啲都唔辣,啱晒唔食得辣嘅朋友仔。不過略嫌咖喱有啲偏酸,若多番少少甜味,風味會更佳。 🍲小曼谷原隻芒果糯米飯 $72 賣相同味道都十分好,好驚喜。糯米暖暖地、甜甜地,相當易入口。 🍋p.s. 門口本餐牌有教少少泰文😍餐廳設有加一附加費。
BTS 美食站 ( 九龍城 )

牛丸牛肉船粉金邊粉 $65

泰皇咖喱法包軟殼蟹 $168

小曼谷原隻芒果糯米飯 $72

p.s. 門口本餐牌有教少少泰文😍

餐廳設有加一附加費。
2022-01-06 36 瀏覽
今日又走黎九龍城食泰國野,餐廳係老友揀既,對佢好有信心,一定唔會差得去邊除咗主餐牌之外,呢間餐廳主打好多唔同嘅海鮮,可惜我最近皮膚唔好,唔敢食咁多蝦蟹下次來一定要再戰!先來個泰式鳳爪,佢個醬汁比一般食開嘅辣,食多幾件條脷有噴火嘅感覺,鍾意食辣嘅一定覺得好正!炸蝦餅亦都係我嘅至愛,呢度有個有芝士餡的炸蝦餅!咁特別一定要試吓!一嚟到原來係三大個芝士球,分量十足,芝士球嘅中心有滿滿嘅流心芝士食咗咁多又油膩又重口味嘅食物,一定要飲番個清甜嘅椰青中和一下

下次來一定要再戰!

2021-12-29
2022-01-06 27 瀏覽
呢間鋪頭平時都多人幫襯,今日喺附近做完嘢行過,加上就離又禁晚市堂食,見到有位就同朋友一齊入去食。我叫咗個泰式牛丸牛肉船粉,朋友叫左個冬陰功海鮮金邊粉。另外亦叫左個豬肉碎生菜包同埋朋友特別推介既泰脆豬手。朋友個冬陰功海鮮金邊粉都幾足料,見到有成三四隻蝦,我聞到都覺得香。牛丸牛肉船粉個湯底好濃,應該都用咗唔少時間熬製,河粉掛汁,吸收晒啲湯既精華。牛丸非常鮮味,牛肉亦夠爽口。豬肉碎包生菜一上台已經聞到陣陣豬肉香味,包埋生菜一齊食,香辣得黎又夠爽口。個炸豬手炸得好出色,皮脆肉嫩,冇羶味,送酒一流,連我呢啲平時少食豬手既人都停唔到口,朋友真係無介紹錯。
2022-01-06 18 瀏覽
屯馬開通真的很興奮🎼為左試搭屯馬,今日黎左九龍城食泰國嘢!身為小泰國,呢到真係條條街都係食泰菜!我地冇book枱既情況下就亂入左一間,果然亂入都唔會令人失望門外的公仔不斷招手叫我幫襯,一場黎到唯有比下面次次食泰國野都嗌的泰式生蝦,新鮮爽彈,加上惹味的泰式辣醬,繼續成為我心目中的冠軍以前次次去泰普都會特登去食翅,而家冇得去泰國,唯有係泰國餐廳食啦~呢個花膠濃湯煲仔翅$118,都幾大兜,我哋兩個人食,每人都有二至三碗~入面真係有大大嚿花膠同埋雞絲及蟹肉,非常抵食!鹽燒東風螺,東風螺都係新鮮大隻,不過不失,屬水準之作。

門外的公仔不斷招手叫我幫襯,一場黎到唯有比下面

鹽燒東風螺,東風螺都係新鮮大隻,不過不失,屬水準之作。
2021-12-28
2022-01-06 26 瀏覽
九龍城一向都係有好多泰式餐廳🇹🇭有日晏晝同屋企人就去咗呢間到食嘢🤓🤓坐低後 係用QR Code 落單嘅 幾方便😆睇餐牌見到有好多午市套餐 有成3頁咁多😂最平$48就有主食🍜餐湯🍲同餐飲🍹我哋叫咗2個套餐 再加錢要咗啲小食同特飲✨牛丸牛肉船河(💰$50)麵底就要咗河粉 如果想食其他可以+$2轉😚湯底味道幾濃郁同鮮甜 應該落咗唔少料去整😆配料有彈牙嘅牛丸 嫩滑嘅牛肉同爽口嘅牛柏葉碗入面仲有唔少嘅芽菜 口感就再豐富啲😙✨泰式炒金邊粉(💰$50)呢個金邊粉炒得都幾乾爽 唔會太油膩😌配料有蝦 芽菜 花生粒 韭菜 豆腐乾 雞蛋調味適中 味道唔錯😋再加啲青檸汁就fresh啲🤓✨泰脆炸豬手(💰$128)呢個係招牌菜 有2個份量 我哋叫咗細😚上枱前 炸豬手係預先切開做十幾件 方便食用👍🏼豬手外皮炸到好脆🤩啲肉就幾嫩滑 唔會好嚡😆鹹香豬手加啲泰式酸辣汁一齊食 味道就更好☺️另外 側邊仲有啲香脆嘅蝦片同涼菜嘅😙✨冬陰功餐湯 (💰免費)午市套餐除咗叫湯粉外 就會附送一碗餐湯飲落幾濃郁 而且夠酸辣😋🌶飲完好開胃😆.✨豬雞串燒 (💰+$25)叫午市套餐可以用優惠價叫小食(有4款揀)串燒唔會燒得好乾身 食落幾多肉汁👍
九龍城一向都係有好多泰式餐廳🇹🇭
有日晏晝同屋企人就去咗呢間到食嘢🤓🤓
坐低後 係用QR Code 落單嘅 幾方便😆
睇餐牌見到有好多午市套餐 有成3頁咁多😂
最平$48就有主食🍜餐湯🍲同餐飲🍹
我哋叫咗2個套餐 再加錢要咗啲小食同特飲

✨牛丸牛肉船河(💰$50)
麵底就要咗河粉 如果想食其他可以+$2轉😚
湯底味道幾濃郁同鮮甜 應該落咗唔少料去整😆
配料有彈牙嘅牛丸 嫩滑嘅牛肉同爽口嘅牛柏葉
碗入面仲有唔少嘅芽菜 口感就再豐富啲😙

✨泰式炒金邊粉(💰$50)
呢個金邊粉炒得都幾乾爽 唔會太油膩😌
配料有蝦 芽菜 花生粒 韭菜 豆腐乾 雞蛋
調味適中 味道唔錯😋再加啲青檸汁就fresh啲🤓

✨泰脆炸豬手(💰$128)
呢個係招牌菜 有2個份量 我哋叫咗細😚
上枱前 炸豬手係預先切開做十幾件 方便食用👍🏼
豬手外皮炸到好脆🤩啲肉就幾嫩滑 唔會好嚡😆
鹹香豬手加啲泰式酸辣汁一齊食 味道就更好☺️
另外 側邊仲有啲香脆嘅蝦片同涼菜嘅😙

✨冬陰功餐湯 (💰免費)
午市套餐除咗叫湯粉外 就會附送一碗餐湯
飲落幾濃郁 而且夠酸辣😋🌶飲完好開胃😆
✨豬雞串燒 (💰+$25)
叫午市套餐可以用優惠價叫小食(有4款揀)
串燒唔會燒得好乾身 食落幾多肉汁👍🏼
配上有花生粒嘅沙嗲醬一齊食 唔錯😃
✨泰式木瓜絲沙律(💰+$25)
估唔到會咁大碟😚份量咁多 幾抵食😆
呢個沙律味道酸辣鹹香 幾惹味同醒胃😙
底下仲有好多花生粒 啱晒我呢啲花生控🥜🥰
✨椰青(💰+18.5)
本身午市套餐包一熱龍眼水/凍龍眼冰嘅
而叫其他特飲嘅 就可以用半價優惠轉😌
好耐冇飲椰青就叫咗一個嚟飲😆味道好清甜🤤
邊飲仲可以邊挖啲椰青嘅果肉嚟食🥥正😎
✨椰皇沙冰(💰+$18)
有得揀甜度(走甜 少甜 多甜) 我就叫咗少甜😌
飲落椰香十足🥥又清甜 唔錯👍🏼👍🏼