2023-05-15
從前小時候常去嘅黃金海岸,近來多左唔少餐廳進駐,Bistro Hoi An 係其中一間勁多人讚好嘅餐廳,於是周末放一日假入去試下。最正嘅係呢度好有假日feel,飲一杯靚靚地嘅cocktail,享受下清新空氣同舒服嘅環境,真係特別開胃。絕對要推薦安烤乳豬和炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊。會安烤乳豬的皮烤得香脆,肉質鮮嫩,搭配上獨特嘅醬汁,味道更上一層樓。炭燒澳洲頂級M9和牛後腰脊的肉質非常嫩滑,經過炭燒後,肉汁更是鎖住了全部的美味。前菜越式生蝦刺身和鮮蝦牛油果米子卷。兩道菜式都非常新鮮,尤其是生蝦刺身,鮮蝦牛油果米子卷也非常美味,牛油果同鮮蝦和米子卷薄薄的口感非常搭配。食完鮮蝦牛油果米子卷,感覺幾好,再點了炸軟殼蟹芒果米子卷,感覺更豐沛,炸軟殼差唔多係米紙中爆出。而且夾牛油果好似仲更加出色。薑黃烤爐魚,經過薑黃的調味,入口後的香氣和味道都非常獨特,而家旁邊嘅配料好地道,好有西貢街頭嘅風味。另一主菜法國鵝肝醬大蝦 $288一定不能錯過,完全無諗過嘅配搭,鵝肝醬點個包再加蝦肉,係大讚嘅一個項目,之前冇見人推介過,我食完之後就覺得呢個係必點。朋友推一定要點的香茅燒雞臘腸飯$158,出奇地兩種風馬牛
朋友推一定要點的香茅燒雞臘腸飯$158,出奇地兩種風馬牛不相及的肉類夾在一起又唔錯,至少在場所有女士都完全食哂。
私心推薦軟殼蟹炒越南粉絲 $178全因食完炸軟殼蟹芒果米子卷,覺得佢哋個軟殼蟹係做得幾好,特別係炒粉絲嘅時候,而軟殼蟹一如之前幾篇食評所講,軟殼蟹仲多過粉絲好多。
食越南野當然要試下法包,法式豬肉三文治同法式雞肉三文治$128各點了一個,當然唔同神店對比,但都幾脆幾足料。
香芋豬肉春卷 $88,我自己就麻麻,不過有好多喜歡芋頭嘅粉絲就話好食。
甜品我地食左焦糖爆谷雪糕和affogato。焦糖爆谷雪糕的口感非常柔軟,焦糖的甜味口感,讓人回味無窮,affogato則唔駛多講,口味強烈,甜而不膩。
每道菜都有它獨特的風味和口感。餐廳環境舒適,服務也很好,是一個非常值得一試的地點,如果有人你過嚟黃金海岸行吓,就來享受一個越南嘅午餐或者晚餐。