2020-11-16 114 瀏覽
觀塘的西餐廳多如繁星,今次去食嘅都係我朋友推介先識,聽講係佢地嘅圈子都幾出名。我點的是焗鱸魚,而朋友點的則是香煎美國豬扒。附餐會跟上餐湯,當天的是紫薯湯,對比坊間普遍的紅湯及白湯,紫薯湯相當有誠意,而且紫薯味濃烈,相當重料,質地偏稀身,客易入口。先上的是我的焗鱸魚,焗鱸魚質地鮮嫩可口,食落淡淡魚香,加上經過香煎後,逼出魚油,更突顯鮮味。朋友對他的香煎美國豬扒更是讚口不絕,豬扒相當厚身,食落已是淡淡肉,更重要的是肉質不算太死實實,仍保持一定彈性,豬肉味香濃可口,相當誘人。
我點的是焗鱸魚,而朋友點的則是香煎美國豬扒。
2020-11-06 204 瀏覽
朋友帶我到觀塘食晚餐, 明言食西餐, 點知去到廠廈, 心想乜廠廈會有西餐食?去到就知係大眾化私房西餐, 內裡裝潢恰當, 都有D打卡位可供打卡, 氣氛不俗, 有心機嘅地方.叫咗個四人餐, 大約$1000, 但仲有75折, 人均都只係$200左右, 有湯, 包, 主菜兩個, 沙律, 青口, 意大利飯, 同甜品, 仲有飲品, 味道正常大眾西餐口味, 但服務不俗, 幾殷勤, 幾醒目, 加上價格, 做成性價比中高, 配合依家6人飯局, 可以啦!! 應該回頭客都高! 學生約會之選!! 朋友見面之好地方!! 唔係第一次約會, 呢處係可以之選!!

青豆湯
鴨胸沙律
蒜蓉包
青口
西冷牛扒
帶子意大利飯
鹹豬手
嘩夫
題外話/補充資料: 用平靚正嚟形容, 性價比中高嚟總結, 普通約會合適不過!!
2020-10-26
鴨胸沙律
蒜蓉包
帶子意大利飯
鹹豬手
嘩夫
2020-11-01 226 瀏覽
今天晚上又同好友相聚,我们都很喜欢吃扒,所以便到了这间餐厅。我们坐下看看菜单,意然给我们发现了任食120分钟扒餐,我们当然两个都order了这个套餐。套餐有餐汤,法式面包,仲有半只波士顿龙虾。波士顿龙虾很多虾膏而且用了罗勒酱一起煮,十分好味。吃完龙虾后不久便上来我们祈待着的牛扒。牛扒我们都叫了七成熟。牛扒很香口,很多肉汁,很好味,很快便吃完。侍应很主动地问跟着要什么扒,我们当然吃猪。同样地很快便道送上猪扒。猪扒不厚,同样煮得香口和保持着水份,很快又吃完一碟。我们都吃了三轮,倾吓吃吓,吃得很满足。

我们都吃了三轮,倾吓吃吓,吃得很满足。
  • 安格斯牛扒
2020-10-31 1486 瀏覽
穿過apm cova 旁邊的電梯,對面便是餐廳所在的大廈。走入大廈內,搭電梯一出便到達餐廳。好多客人,幸好我們醒目訂了枱。餐廳提供了搓手液,更有免費搓手液可取用, 十分貼心。二人餐有半價,不過我倆比較喜歡單點的食物。兩個人叫了一個小食、主菜及甜品。.蒜蓉包是送的,烤得夠乾身,蒜蓉味幾香軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉 | $138原隻軟殻蟹開邊,好大隻,炸得香脆,蟹內有少少蟹肉汁。鹹蛋黃醬汁比較厚身,中間帶有蛋黃粒,扁意粉掛滿了醬汁,但不覺得膩。啤酒炸薯條 | $58薯條是即叫即炸起,炸得十分香脆,一大盆長長的薯條,邊聊天邊食,不知不覺吃了大半盤。厚焗鬆餅 | $68甜品要預早叫起,侍應要預20-30分鐘時間給師傅焗鬆餅。鬆餅夠厚身,剛剛焗起還是暖暖的,加上曲奇味雪糕,一熱一凍口感十足。鬆餅上淋上了朱古力醬,甜味剛好。
穿過apm cova 旁邊的電梯,對面便是餐廳所在的大廈。

餐廳提供了搓手液,更有免費搓手液可取用, 十分貼心。

蒜蓉包是送的,烤得夠乾身,蒜蓉味幾香

軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉 | $138

啤酒炸薯條 | $58

厚焗鬆餅 | $68

2020-10-27
  • 軟殼蟹天婦羅咸蛋黃扁意粉
2020-10-31 138 瀏覽
來到臥虎藏龍的觀塘,又是找美食的時候,這次找到了這間美味西餐。地點不算靚,位於工廠內,但勝在人氣高,未進店內已見人龍,好彩BOOK了位。叫了個蘋果合桃沙律,合桃不算多,但蘋果比想像中甜,配上沙律汁,非常開胃,加上份量充足,好滿意。叫了個軟殼蟹咸蛋黃意粉,軟殼蟹賣像不是很吸引,但味道就一流, 外脆內軟,而且蛋黃很香,提升了意粉味道。Spring Chicken大大隻的, 份量多,加上非常juicy,配上醬汁一流。最後叫了Oreo Waffle with Grape Sorbet, 份量大得出奇,夠8人食用,中間綠茶雪糕, 配上香軟waffle, 好味。

2020-10-29 183 瀏覽
因為疫情嘅關係餐好多唔同嘅餐廳都做緊優惠呀~今晚我哋嚟到Bella Shine,一去到門口就見到餐廳好貼心咁有搓手液同食客齊心抗疫。店員遞上餐牌嘅時候,同我哋講二人套餐做緊半價,所以我哋就點咗一份啦。前菜嘅蟹肉沙律配胡麻汁,份量都唔少架,仲有啖啖蟹肉,開餐前緊係要食菜啦。而是日餐湯係紫薯湯,之前都未試過,仲以!會甜甜哋,原來係鹹鹹地架,都幾好味㗎。主菜方面今晚有西班牙黑毛豚肩扒配黑啤燒汁,好鍾意個燒汁呀,同豚肩扒好夾,扒身煮得啱啱好,唔會太乾呢~而蒜香辣椒啤酒青口扁意粉,落單個陣店員都有提我哋有少少辣,仲驚會食嗰到,上菜時一試先發現少少辣味好惹口呢。最後緊係唔少得甜品啦~
因為疫情嘅關係餐好多唔同嘅餐廳都做緊優惠呀~
2020-10-28 150 瀏覽
三個人閒日去吃晚飯,經openrice訂位有優惠,二人套餐可享半價,另外再叫咗幾份炸物/燒物。二人餐包括蒜蓉包、沙律、餐湯、自選意粉、自選主菜、甜品、餐飲。沙律同餐湯都好好味,菜夠新鮮,甘荀湯帶少少薑味,好清新。意粉三選一,我哋揀咗藍青口扁意粉,意粉煮得剛剛好,味道唔錯,青口分量幾多。主菜揀咗西班牙黑毛豚肩扒配薯條,豬扒燒得剛剛好,仲好juicy,肥瘦適中,而且有三大塊。甜品拼盤正常,稍為例牌咗啲,無其他食物咁驚喜。呢個餐原價約$600,半價只要$300(照原價加一),十分抵食!我哋另外散叫咗炸物/燒物:最為推介燒有機茄子,又大條又惹味。炸竹筴魚幾特別,外脆內嫩,我嫌稍乾但朋友好鍾意。燒雞軟骨就令人有啲失望,$28得兩串好細串,呢個下次可以skip。餐廳環境唔錯,唔會太迫太嘈,適合朋友聚會。店員服務好周到,好有禮貌,會主動斟水、收碟、上甜品,因為我哋三個人叫二人餐,佢哋有主動畀多個碗我哋分湯,甜品仲上多咗一set,好貼心!

• 松葉蟹肉沙律配胡麻汁
  • 餐湯
  • 藍青口扁意粉
  • 燒有機茄子
2020-10-26 110 瀏覽
朋友知道我喜歡試新嘢,所以請我去隱世餐廳食B’day Dinner!地點也算方便,現在疫情下也full booking👍地方不算大,但位與位之間有少少space 及用透明膠板分隔!是日餐湯:松葉蟹肉甘荀湯。高成本製作,因為啖啖松葉蟹肉,非常好味Appetizer紅酒燴梨、火炙海膽醬赤蝦沙律、風乾火腿配哈蜜瓜完全是一碟藝術品,每一件食物都十分好味😋,我最愛當然是赤蝦,非常新鮮!食了此前菜後增加了食慾!日本活性水飼養育豬鞍肉質鮮嫩,雖然是厚切,但肉汁鎖得住西京燒比目魚伴輕煎帶子定食由於帶子是輕煎,所以口感很特別!比目魚也是厚切而且比一般的份量多啲,魚肉是入口即溶般,廚師功夫好!我差啲食不下碗飯,因為有啲full😅是日甜品泡芙+切餅:作為甜品控的我,實在是十分滿意,因為細細件,不會太飽,但可以滿足第二個胃

地點也算方便,現在疫情下也full booking👍

是日餐湯:松葉蟹肉甘荀湯。
高成本製作,因為啖啖松葉蟹肉,非常好味

Appetizer

日本活性水飼養育豬鞍
肉質鮮嫩,雖然是厚切,但肉汁鎖得住

日本活性水飼 養育豬鞍

西京燒比目魚伴輕煎帶子定食
由於帶子是輕煎,所以口感很特別!
我差啲食不下碗飯,因為有啲full😅
西京燒比目魚伴輕煎帶子定飯

是日甜品

日本活性水飼 養育豬鞍
西京燒比目魚伴輕煎帶子定飯
2020-10-24 1437 瀏覽
大女話觀塘工厦有間質素好的西餐廳,約我去食lunch,我早兩日先去完觀塘食飯喎,見你叫到,一於奉陪餐廳燈光昏黃,裝修得幾有格調,我哋過咗食晏高峰期先到,因為1:00前結帳或者2:00後入座都享有85折優惠,好抵呀!有八款午餐任君選擇,聽講lunch menu經常轉換。全部包餐湯,蒜蓉多士,沙律,主菜,飲品,甜品今日餐湯係南瓜湯,好綿好夠味,配上香脆嘅蒜蓉多士,還有新鮮嘅沙律菜,沙律菜加上陳醋同麻醬,非常開胃,很不錯的starting叫咗露筍煙肉龍利魚卷配香草忌廉汁, 嚟到真係有驚喜,好靚嘅造型,先用煙肉捲住露筍,然後龍利魚捲住煙肉。一口咬下, 龍脷魚好嫩滑,加上煙肉嘅鹹香同露筍嘅清爽,幾種不同嘅口感和滋味湧現。還伴著薯蓉,茄子,青瓜,甘筍,非常豐富。澳洲黑安格斯肉眼牛扒8oz配牛肝菌燒汁安格斯牛扒味道香濃又有肉汁, 我哋唔鍾意咁生,叫咗七成熟,剛剛好, 廚師拿捏得準確。配上沙律同薯條,沙律菜同樣生鮮,薯條香脆。甜品有藍莓cheese cake同泡芙,set lunch都有甜品,的確唔錯見到晚上餐牌仲有任食安格斯牛扒,西班牙黑豚肩扒,配上龍蝦半隻,鵝肝凍批多士,等等.......都係二百

南瓜湯 蒜蓉多士

沙律

叫咗露筍煙肉龍利魚卷配香草忌廉汁, 嚟到真係有驚喜
。還伴著薯蓉,茄子,青瓜,甘筍,非常豐富。

露筍煙肉龍利魚卷配刁草忌廉汁

澳洲黑安格斯肉眼牛扒8oz配牛肝菌燒汁

見到晚上餐牌仲有任食安格斯牛扒,西班牙黑豚肩扒,配上龍蝦半隻,鵝肝凍批多士,等等.......都係二百零蚊,搵晚再嚟食過

嘆埋杯檸茶,充滿能量,同阿女一起走到各工廈尋寶🤗
露筍煙肉龍利魚卷配刁草忌廉汁
2020-10-23 110 瀏覽
回復繁忙的日子,連餐廳都水泄不通。吃lunch 唯有走上去工廈,我今天跟朋友去了bella shine,人都是滿滿的,好不容易才找到位置。他們的防疫都算ok,每台有隔板。是日餐湯是蕃茄湯,濃郁蕃茄湯亦有一粒粒蕃茄,口感不錯。香草朧利柳配忌廉汁第一次吃香草朧利柳配忌廉汁,沒想過這麼大份。朧利柳幾乎佔了2/3,而且煎得香又不會太乾。下面配上順滑口感的薯蓉,整體來說是堅大份。我最喜歡是忌廉汁,有很香滑的口感,充滿牛油及鮮忌廉香味,用來點朧利柳簡直一流。黑蒜雞肉忌廉意大利飯朋友點了黑蒜雞肉忌廉意大利飯,意大利飯軟硬度適中,不會過硬;黑蒜味很香,絕不比黑松露差,另有一番風味,喜歡食蒜香的朋友,一定要試試。而忌廉意大利飯給人比較膩的感覺,廚師於意大利飯加了露荀,露荀既可增加口感,亦可中和忌廉意大利飯比較膩的感覺。

香草朧利柳配忌廉汁

黑蒜雞肉忌廉意大利飯

2020-10-19 129 瀏覽
想試Bella Shine 很久了,上次因為沒有訂枱,所以摸門釘。今次終於book到了,非常期待。店舖都有做足防疫措施,先探熱,再提供酒精搓手液給客人消毒雙手。門前有兩個武士非常有趣呢!店員先介紹二人餐給我們,因有半價優惠,但經過我們商討後決定單點,因為食物好像比較吸引。輕煎日本帶子綠茶青芥末意大利飯輕輕煎過的帶子可保留着它的鮮味,而且很厚身。加上青芥末,感覺有點像吃日本丼飯,很特別。軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉每條意粉均沾上鹹蛋黃,非常足料,加上香脆的軟殼蟹,估唔到可以咁夾,同朋友share一齊食就岩岩好。流心綠茶多士配雪糕全晚最期待就是這個甜品,竹炭多士烤得很香脆,一切開抹茶漿就湧出來,沾了漿的多士又脆又軟,雙重口感,加上雪糕,令到多士又冷又熱,是冰火交融的感覺。另外,抹茶帶點澀味,甜味拿捏得剛剛好。

門前有兩個武士非常有趣呢!

輕煎日本帶子綠茶青芥末意大利飯

軟殼蟹天婦羅鹹蛋黃扁意粉

流心綠茶多士配雪糕
2020-10-16 118 瀏覽
熙來攘往的觀塘,行色匆匆的上班族。今天又要到觀塘工作,於是和同事在工厦的樓上餐廳吃午飯。印象中的樓上餐廳都有好質素,期望今次也不例外。Bella Shine 的裝飾很特別,兩個中古歐洲盔甲站在門口,彷彿是門神。店裏面的裝修得很有歐洲風格,很有氣氛。我和同事都各自點了個套餐,有前菜,有主菜,有甜品,有飲品。美味的沙律,有多種雜菜,配上特色的黑醋,非常醒胃。比目魚西京燒定食:厚切的燒比目魚,肉質鮮嫩香口,加上大大碗的日式白飯,連大胃王也會感到非常滿足。香煎豚肉扒配蜜糖芥末燒汁:香噴噴的豬扒配上脆卜卜的新鮮炸薯條,口感極佳,不要忘記點上惹味的蜜糖燒汁呀!餐後甜品是芝士蛋糕和泡芙,芝士蛋糕的芝士味濃郁,是上乘之作。最後還有一杯我的至愛:香濃咖啡。一頓近乎完美的西餐,而且CP值極高,水準果然沒有讓人失望,難怪這麼多捧場客!

我和同事都各自點了個套餐,有前菜,有主菜,有甜品,有飲品。

美味的沙律,有多種雜菜,配上特色的黑醋,非常醒胃。

最後還有一杯我的至愛:香濃咖啡。
2020-10-15 130 瀏覽
今日喺觀塘,想食西餐,上網Google一下,就見到呢間口碑唔錯嘅餐廳,咁由apm行過去只需要1分鐘時間。叫咗$92嘅Lunch Set「露筍煙肉龍利魚卷配刁草忌廉汁」,包餐湯、甜品同飲品。餐湯先上,係「紫薯湯」,紫色幾靚,湯有濃濃嘅紫薯味,好飲;仲有一件脆卜卜嘅香草牛油多士😊龍利魚卷好快就嚟埋,魚肉好滑好juicy,配以充滿鹹香嘅煙肉,令魚肉味道提升一層;蘆筍鮮嫩好味;仲有三件茄瓜,似乎係日本漬嘅做法,出奇地美味😋;更有份量唔少嘅薯蓉,一定食得飽,我就食唔晒😆甜品有一件tiramisu同小蛋糕, 幾好食。杯咖啡都幾香濃。滿足嘅一個午餐😊

滿足嘅一個午餐😊
2020-10-15
朋友生日, 今晚我們揀了間有 “酒店級數" 的餐廳一起過, 這間餐廳的主廚曾做過酒店主廚呢,有位很嘴勺的朋友叫我們一定要試試!果然沒有令大家失望!紅酒燴梨。火炙海膽赤蝦沙律。風乾火腿配哈蜜瓜這是一道超有誠意的set dinner 前菜! 平時哩個portion 及質量應該是散叫才會有吧Parma Ham和哈密瓜是絕配,關係到它們的味道特點。意大利人很少就這樣吃Parma Ham,因為太鹹,而哈密瓜的清甜正好與鹹香中和,帶出平衡口感, 加上法式紅酒燴梨, 令甜和鹹都能相輔相乘, 相當合襯特大的阿根廷赤蝦來自南大西洋,阿根廷南部海域,這片海域水質沒有受到污染,因此令這款赤蝦的味道濃郁、肉質爽滑鮮甜,性價比奇高,作為刺身食用最能細味牠的味道!大廚用了炙燒過會赤蝦,外殼帶焦香味很引人食慾。松葉蟹肉甘筍薑湯我是第一次喝湯這麼多蟹肉…開始懷疑老闆會唔會蝕了 香嫩的蟹肉有著濃郁的海鮮味,用來煮甘筍薑湯,不會腥,反而更鮮甜美味石燒A4鹿兒島和牛西冷(120g)配櫻花蝦炒飯 A4鹿兒島和牛西冷油花滿佈,輕輕煎一煎表面,以5成熟或3成熟上碟便可。一入口感受到陣陣牛脂香,質感柔軟細膩。煸出的蔥油香會讓米飯香

有位很嘴勺的朋友叫我們一定要試試!果然沒有令大家失望!

我是第一次喝湯這麼多蟹肉…開始懷疑老闆會唔會蝕了

石燒A4鹿兒島和牛西冷(120g)配櫻花蝦炒飯
煸出的蔥油香會讓米飯香氣逼人,加上香脆營養的櫻花蝦讓整鍋炒飯又更上一層樓,真的大滿足哦
櫻花蝦炒飯

日本活性水飼養育豬鞍
因為太好食,不小心切了一口才拍照…..
日本活性水飼養就係從豬bb時段只餵飼粟米、御冶、麵包等天然食材,連飲用嘅水都係要天然水。食過就知同平時d豬吾同,無凍肉味同血味, 是有機及無激素的健康之選!肉質清爽不帶豬臊味!要有多對食材的了解才會這樣煮食的呢

荔枝豬肉串
意想不到的配搭,肉帶焦開微脆,咬下荔枝果汁與肉香混和著,把腩肉的油份平衡好,還帶有果香,真心推介要試!

醬燒活鰻
鱔肉串燒要燒得爽口彈牙,魚皮要夠香脆才好吃,這裡都做得不錯

軟殼蟹天婦羅
用上了大大隻的軟殼蟹,一口咬下去都是蟹肉軟膏,香口得令人獨食不想分享
軟殼蟹天婦羅

生日點少得一個窩夫蛋糕!很好味哦!
2020-10-12
慶祝紀念
生日
櫻花蝦炒飯
2020-10-09 221 瀏覽
放工去邊好,這間位於觀塘工廠的餐廳都是一個不錯的選擇,可以揀選限時任食扒,或者唔係咁大食的可以好似我哋叫他們的晚餐亦可,現在做緊晚市優惠,二人餐半價,四人餐七折。今次我哋三個人就叫了一個二人餐再另外散叫一些小食。雞中翼燒得恰到好處,唔會太乾無晒水份眼見個意粉份量好似好少,但食吓食吓又好似啱啱好,做人唔好眼闊肚窄雞軟骨應該唔會有可能整得唔好食😂燒茄子比想像中大份,燒得好熟好琳但又唔會爛溶溶👍🏼安格斯牛扒反而有點失望,因為朋友要食比較熟所以叫了七成,但塊扒比較“UN”好多根,同埋無乜牛香燒雞泡魚乾做得不錯,試過有間食過乾過我塊面,呢間燒得唔錯,有少少濕潤😋沙律正常😃紫薯湯好香好甜👍🏼👍🏼 Terimisu、泡芙 甜品做得幾好😋餐廳環境舒適,如果經常在觀塘打滾的應該會好易找到,鄰近港鐵站,對於我呢啲方向白痴,教了我一次點行之後都識行回原路走要點讚餐廳的貼心舉動,最後張相裡看見的甜品是二人餐的食物,點解會有三個呢?就是餐廳職員見我們有三個人送多一份甜品給我們,利申我們之前絕對是沒有要求過的,他們主動真的令我們很驚喜,多謝您們😘
今次我哋三個人就叫了一個二人餐再另外散叫一些小食。

雞中翼燒得恰到好處,唔會太乾無晒水份

燒雞中翼

卡邦尼意粉

雞軟骨應該唔會有可能整得唔好食😂
燒雞軟骨

燒茄子比想像中大份,燒得好熟好琳但又唔會爛溶溶👍🏼
燒茄子

安格斯牛扒

燒雞泡魚乾

沙律正常😃
蟹子吞拿魚沙律

紫薯湯好香好甜👍🏼👍🏼
紫薯湯

Terimisu、泡芙 甜品做得幾好😋
Terimisu、泡芙

2020-10-05