2020-10-09 97 瀏覽
最近也要離開我最愛的港島區, 這天都達了觀塘區, 這家餐廳距離地鐵站路程只需要五分鐘左右,餐廳位於工業大廈之內, 在工廈吃飯最擔心的就是衛生問題, 這家餐廳做得真的十分完善,更因為疫情關係,貼心的供應酒精搓手液與客人使用。雖然有套餐供應,但我覺得最應該與大家分享的,就是他的 紫薯湯 及蒜蓉多士。蒜蓉多士 做到外脆內軟, 最重要的就是配搭自家製的蒜蓉醬,令這個多士味道更昇華。紫薯湯名字雖然十分中式,但絕對是西式做法, 吃入口軟滑的口感配搭高纖維量, 這個做法可說是一個突破。cappuccino, 不要想那麼多, 就是精品咖啡的質素。

蒜蓉多士

紫薯湯

2020-10-04 167 瀏覽
之前一直有朋友講觀塘工廈已經變咗美食區,於是上網搵一搵,搵到間西餐廳,樓下完全係工廠咁,但係一入到餐間餐廳,即刻變咗一間高級嘅西餐廳。因為疫情關係,二人套餐仲有半價,真係諗都唔使諗就嗌呢啲大件夾抵食嘅餐。首先有個松葉蟹沙律醒醒為先,蟹肉份量都比較多,反而覺得胡麻醬有啲酸得滯。至於湯就係紫薯湯,完全冇期望下見到個紫色嘅湯,望落去有啲怪,但飲落十分之好飲,湯底亦都有紫薯蓉亦都好香。主菜我哋嗌左個燒春雞,燒春雞上面仲有一啲日本小丸子上面嗰啲嘢,有熱力客仲會郁, 十分可愛,而隻燒春雞好嫩滑,上菜嘅時候個皮都仲係脆㗎。另外就叫咗個煙肉忌廉扁意粉,呢個係我嘅至愛,煙肉同忌廉溝埋真係一個好好嘅化學反應,意粉又有口感。最後餐牌上邊嘅係送嘅藍莓芝士蛋糕同埋泡芙,不過我哋見隔離枱個窩夫好似好正咁,所以我哋又嗌多咗個窩夫係焦糖雪糕㗎,不過黎嘅時候係藍色,又係一個令一個驚喜,窩夫外脆內曖,加埋海鹽雪糕真係令今晚嘅晚餐畫上一個完美嘅句號。
2020-09-25
2020-09-30 189 瀏覽
地鐵站出來,穿過兩棟商業大廈,馬路對面就是入口,位置方便至極。內部裝修簡樸,但十分cosy,很適合三五知己聚餐之用。我們三個人還帶了一支威士忌, 免開瓶費,十分customer-friendly!餐廳有十分豐富的小食menu,有日式串燒、炸物,我們還點了可以很多人分享的香腸拼盤及燒乳豬,全部都十分適合邊傾、邊食、邊加,唯一要批評的就是燒乳豬,比較肥,我們三個年過半百的都不是十分適合,有改善空間。但食物質素總體很好,唔錯,可以返兜。
燒乳豬
2020-09-21
  • 岩鹽焦糖厚焗鬆餅
2020-09-29 1816 瀏覽
今日經觀塘這邊的同事教路才知道,原來經由APM另一端有巧明街出口,可以涼住冷氣來到迅達工廈這邊食lunch!一入門是兩位武士提醒大家要勤搓手。Set lunch 包括是日沙律/湯、主菜、是日甜品及餐茶。是日沙律、餐茶沙律有火箭菜、車厘茄、紅椰菜和粟米,沙律菜新鮮及款式足夠。主菜-鹽麴三文魚柳 配刁草忌廉汁鹽麴鹹度較低,加上有米麴,所以三文魚入口少少咸又帶點米香和清甜味。平時在外食飯比較少見到用鹽麴,但我們喜歡烘焙的朋友就對此不陌生,因為做麵包、蛋糕時,加入少許的鹽麴代替鹽,能幫助酵母發酵得更好,讓烤好的麵包更加外酥內軟。鹽麴入菜做料理除了有益,還帶出有層次的味道,甜甜咸咸的味道稍稍減去肥美三文魚的油膩感。餐廳控制三文魚熟度滿分中間半熟,三文魚肉質滑嫩,表面有焦香。是日甜品簡單的芝士蛋糕與忌廉泡芙,小小的甜品包括兩種口味特別滿足!芝士蛋糕入口濃厚芝士味,忌廉泡芙則充滿奶香。在辦公室的地區,所以見好多都是熟客食lunch,侍應友善有禮貌加上小清新的環境及有水準的食物,為上班一族叉電~

一入門是兩位武士提醒大家要勤搓手。

是日沙律、餐茶

沙律有火箭菜、車厘茄、紅椰菜和粟米,沙律菜新鮮及款式足夠。

主菜-鹽麴三文魚柳 配刁草忌廉汁

餐廳控制三文魚熟度滿分
中間半熟,三文魚肉質滑嫩,表面有焦香。

是日甜品

簡單的芝士蛋糕與忌廉泡芙,小小的甜品包括兩種口味特別滿足!
芝士蛋糕入口濃厚芝士味,忌廉泡芙則充滿奶香。

2020-09-26 289 瀏覽
👩🏻👩🏻👩🏻三個觀塘人 又要食黃店一定會嚟呢度幫襯 地點方便 位於APM後邊我哋叫咗 一個二人餐+3個小食套餐包括:👍🏼蒜蓉包🎈餐湯👍🏼日式蟹肉沙律🎈忌廉西蘭花湯🎈Main 👍🏼pasta👍🏼甜品🎈餐飲小食:👍🏼焦糖燒菠蘿👍🏼黃金薯條🎈日式燒茄子因為慶祝生日關係 都有叫服務員幫手影相服務態度唔錯影咗幾個角度俾我哋揀💚小店有嘅就係人情味❤️雖然我地叫咗二人餐但係餐湯同蒜蓉包都係人頭🌈希望黃店可以喺疫情中生存我哋要多多幫襯🤣觀塘黃色經濟圈❣️
👩🏻👩🏻👩🏻三個觀塘人

黃金薯條
焦糖燒菠蘿
日式燒茄子
2020-09-25
10 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
黃金薯條
焦糖燒菠蘿
日式燒茄子
  • 蒜蓉包
  • 松葉蟹肉沙律配胡麻汁
2020-09-25 366 瀏覽
今日同朋友決定支持下工廈小店,fusion西餐,地理位置好好,APM對面就係!一入去職員都好friendly咁welcome,帶位同埋介紹餐牌,態度都好nice☺️二人套餐,疫情之下有特價,折後$360左右就食到!今次餐湯係粟米湯,咩都普普通通,粟米湯唔夠濃郁,蒜蓉包好脆,而且牛油味都好出☺️幾欣賞呢個蟹肉沙律,滿滿嘅蟹肉,加埋沙律油,食落好開胃!煮食方面揀咗豚肉,真係估唔到咁大份!豚肉有成三大塊,食豬肉最怕硬到咬唔開,呢個完全唔會☺️今餐最欣賞係個扁意粉!辣辣地仲有好濃嘅酒味,青口有成10粒,都好好食呀!餐飲,平時套餐嘅餐飲只有三四個選擇,bella shines算多野簡!最後甜品係即叫即焗,製作需時,如果唔想等好耐嘅,可以提早叫職員準備。個雪糕唔知係咪海鹽味?鹹鹹地,都幾得意!食得出係即叫即焗,好鬆軟,蛋味10分重😗內部環境:

二人套餐,疫情之下有特價,折後$360左右就食到!

粟米湯

幾欣賞呢個蟹肉沙律,滿滿嘅蟹肉,加埋沙律油,食落好開胃!
松葉蟹肉沙律配胡麻汁

松葉蟹肉沙律配胡麻汁
西班牙黑毛豚肩朳配黑啤燒汁
蒜香辣椒啤酒藍青口扁意粉
2020-09-19 222 瀏覽
2人餐半價真係好抵食 4百蚊唔洗就可以有塊扒鋸下 有沙律 湯 包 意粉 餐飲 甜品 都算係相當唔錯服務態度好好 侍應一見到杯水得番一半就會馬上加水 絕對唔會比杯水吉左 客人對座位有要求都會盡力滿足 服務真係好好

2020-09-12 324 瀏覽
之前來過晚餐,覺得環境,食物質素都很好,所以今日下午又再和朋友來食午餐。這裡的午市套餐很抵食,先有餐湯或沙律,主食,餐飲,最後還有甜品,很少午市套餐還有甜品送,而價錢亦很合理,賣相也不錯。今日的餐湯是蕃茄湯,香濃的蕃茄味加入少許香草,而不似糊狀,味道很好。香辣蒜片茄乾西蘭花炒扁意粉,濃濃的芝士味,加入少少酸味的茄乾,非常可口。香煎豚肉扒配蜜糖介末燒汁,豚肉煎得剛剛好,肉味香,味道好。餐飲之後還有甜品,濃郁芝士味的芝士蛋糕及清甜好味的泡夫,非常好味,滿意。

午餐
2020-09-10 1160 瀏覽
由於繼續二人限聚令,lunch 多數揀西餐,今次再揀這間餐廳是因為要回味那個忌廉泡芙餐廳一入内俾兩名士兵吸引,好有氣場呀喜歡半開放式廚房,因為感覺衛生乾淨, 食得放心set lunch menu 多選擇,價錢亦夠吸引,包餐湯或沙律,主菜,甜品,餐飲最吸引是1點前離開或2點後入座可享有85折優惠,夠洒抵set lunch 餐湯 + 蒜蓉包今次係忌廉湯,蒜蓉包焗得香脆可口,一流香草焗龍俐柳配刁草忌廉汁一大塊龍俐柳,煎得香口,配熱辣辣薯條,夠惹味香煎豚肉扒配蜜糖芥末燒汁竟然有兩塊大件豚肉扒,肉汁juicy, 煎得剛好,不會太過火,又係配熱辣辣薯條,令人食不停口set lunch 包餐飲最期待甜品我最喜愛忌廉泡芙,朱古力撻雪凍了既忌廉泡芙,內裡忌廉很光滑細膩,超級大愛這間餐廳已經是我必食之選

餐廳一入内俾兩名士兵吸引,好有氣場呀

喜歡半開放式廚房,因為感覺衛生乾淨, 食得放心

最吸引是1點前離開或2點後入座可享有85折優惠,夠洒抵

set lunch 餐湯 + 蒜蓉包
今次係忌廉湯,蒜蓉包焗得香脆可口,一流

香草焗龍俐柳配刁草忌廉汁
一大塊龍俐柳,煎得香口,配熱辣辣薯條,夠惹味

香煎豚肉扒配蜜糖芥末燒汁

set lunch 包餐飲

最期待甜品
我最喜愛忌廉泡芙,朱古力撻
雪凍了既忌廉泡芙,內裡忌廉很光滑細膩,超級大愛

這間餐廳已經是我必食之選

2020-09-07
  • 蒜蓉包
  • 甜品
2020-09-04 380 瀏覽
這間位於觀塘工廈的餐廳已經食過幾次,今日和媽咪行街順道帶她食個午餐🥣這裏環境舒服,裝修很有風格擺設亦都很特別👍店舖很細心為客人免費提供洗手液,防疫措施做得非常十足👍餐牌上有A-H套餐,價錢亦很合理👍今天的餐湯是雜菜湯,材料十足又健康,酸酸地很開胃😋蒜蓉包熱辣辣,香脆可口😋日式鹽燒鯖魚野菜定食由於今天沒有鯖魚轉做鱸魚🐟賣相好靚,魚的肉質鮮嫩,魚皮煎得金黃香脆,伴碟的青瓜絲和紅蘿蔔絲加入了日式芝麻醬清新好味😋燒煙鴨胸伴豬肉腸燒汁鴨胸肉燒得適中,好厚肉,肥瘦適中,口感同肉質豐富,切開微微肉汁和鴨油慢慢慘出,味道一流,薯條🍟炸得脆卜卜👍最後飲杯冰凍咖啡☕️滿足👍
這裏環境舒服,裝修很有風格擺設亦都很特別👍
店舖很細心為客人免費提供洗手液,防疫措施做得非常十足👍
餐牌上有A-H套餐,價錢亦很合理👍
今天的餐湯是雜菜湯,材料十足又健康,酸酸地很開胃😋
蒜蓉包熱辣辣,香脆可口😋
日式鹽燒鯖魚野菜定食
燒煙鴨胸伴豬肉腸燒汁
最後飲杯冰凍咖啡☕️滿足👍
2020-08-31 322 瀏覽
性價比很好的餐廳,職員都好有禮貌,現時疫情真係唔話得,而且衛生做得幾好,有注意。我地分別叫了燒乳豬手和西冷羊排,由於不喜歡吃薯條,佢聽到都話可以轉薯蓉(原本冇,一定薯條),乳豬嫩滑皮脆,羊排就好香肉味,生熟亦啱啱好,質素非常好,而且價錢亦唔貴,除左餐湯麵包,臨走仲送甜品

2020-07-20 583 瀏覽
Bella Shine 係觀塘工廈嘅中價西餐廳,之前告過急,並推出晚市二人套餐六折優惠,吸引咗唔少人去幫襯,好評唔少,不過亦有若干劣評,主要環繞服務問題。早排我就試咗一次,睇下到底啲評論可唔可信。我哋叫咗兩個午餐,分別係比目魚西京燒定食同明太子卡邦尼尖通粉,隨餐附送餐湯或沙律以及飲品。當日嘅餐湯係蕃茄湯,味道偏酸,頗合我口味,跟湯嘅蒜蓉包烘得好脆,蒜蓉同牛油味濃郁,唔錯。主菜嘅比目魚扒算大塊,肉質亦嫩滑,配菜有茄子同椰菜,全部蘸上燒汁一齊食,頗為鮮味,不過由於全部食材裝咗喺一隻大碗入面,較為似 “比目魚西京燒大碗飯”,同定食嘅期望有啲落差😂。卡邦尼通粉則略嫌明太子味唔太夠,醬汁亦唔太有卡邦尼 feel,不過味道正常,配上煙肉片同大量紫菜絲,食落都幾滋味。我哋係一點入座,當時客人好多,枱同枱之間空間非常少,坐得唔算舒服。客人多,店員有時未能即時提供服務,絕對可以體諒。不過,當兩點鐘大部份客人已經埋單離開之後,估唔到服務依然未有改善,我前後舉咗三次手,同一個 order 講第三次,先至有店員真正幫我落 order 叫餐飲😂,我那性急嘅家姐已經 black face,所以當杯咖啡嚟到之後,我

我哋係一點入座,當時客人好多,枱同枱之間空間非常少,坐得唔算舒服。客人多,店員有時未能即時提供服務,絕對可以體諒。不過,當兩點鐘大部份客人已經埋單離開之後,估唔到服務依然未有改善,我前後舉咗三次手,同一個 order 講第三次,先至有店員真正幫我落 order 叫餐飲😂,我那性急嘅家姐已經 black face,所以當杯咖啡嚟到之後,我匆匆飲完,匆匆埋單走人。後來睇返啲相先發現,我哋仲未食甜品呀😭...
2020-07-08 550 瀏覽
我見openrice好多好評就諗住試下呢間啦我話要杯凍飲少甜少冰,點知咩都冇改到,都算唯有要求女侍應俾個碗同匙羹俾我"不"走D冰女侍應拎走個杯個時個碗打斜,D冰差D倒落我度,勁危險叫佢小心D又唔出聲野食望落去真係幾靚幾精緻,每一碟要$138不過一食落去就成口都係油,一係食唔落去碟野已經唔係叫多,但食左一半都冇,真係擺唔落口咸蛋黃過多(可能唔岩我胃口)到賣單,又係頭先女侍應走埋黎,D態度差到一個點,俾返張卡都係單手俾我,都係唔會出聲!呢間野真係試完一次怕左佢 貼錢買難受兩個人食total $3XX完全唔值呢個價錢!!
我見openrice好多好評就諗住試下呢間啦
我話要杯凍飲少甜少冰,點知咩都冇改到,都算
唯有要求女侍應俾個碗同匙羹俾我"不"走D冰
侍應拎走個杯個時個碗打斜,D冰差D倒落我度,勁危險
叫佢小心D又唔出聲

野食望落去真係幾靚幾精緻,每一碟要$138

不過一食落去就成口都係油,一係食唔落去
碟野已經唔係叫多,但食左一半都冇,真係擺唔落口
咸蛋黃過多(可能唔岩我胃口)

到賣單,又係頭先女侍應走埋黎,
D態度差到一個點,俾返張卡都係單手俾我,都係唔會出聲!

呢間野真係試完一次怕左佢 貼錢買難受
兩個人食total $3XX
完全唔值呢個價錢!!
2020-07-07 3723 瀏覽
自從限聚令放寬後,放工終於可以去同同事食下飯,傾下計。今日去公司附近嘅工廈食西餐,之前未搬新鋪前有食過,搬左去迅達工廈係第一次光顧,地點超方便。一入去,依舊有佢2個武士盔甲係門口,好有特色。因應疫情, 循例要先探熱,同用酒精搓手搓手先可以入餐廳。呢期來一定要叫2人or 4人餐,因為有高達6折的優惠。我哋2個人叫左2人餐,原價$598加一,而且6折再另外加一,埋單先係$418,超級優惠!首先有湯,蒜蓉包同沙律。湯就不過不分,如果可以多少少湯渣會好口感d,蒜蓉包就一人一篇,焗得都算香脆。沙律🥗好有驚喜,松葉蟹肉沙律配胡麻汁,仲要有少少飛魚子,日子加西式真係好好味,好清新同開胃。兩個主菜,有3個main比你揀一款1️⃣澳洲安格斯肉眼牛扒配牛肝菌汁首先塊肉眼扒都叫好大塊,唔太多肥膏。我哋叫左medium ,佢火喉都控制得剛剛好,真係5成熟,所以好juicy !!!! 加上佢粗薯條好明顯係即炸,同分量好多,呢點真係抵讚!👍🏻2️⃣意式煙肉卷蛋汁扁意粉🍝最traditional 的意粉,亦係最好食,最難煮得好食的意粉。佢個汁超濃郁,令到每啖意粉都有醬,所以好好味,如果可以加底就好。之後個餐仲有2杯餐飲同甜

自從限聚令放寬後,

一入去,依舊有佢2個武士盔甲係門口,好有特色。
因應疫情, 循例要先探熱,同用酒精搓手搓手先可以入餐廳。

呢期來一定要叫2人or 4人餐,
因為有高達6折的優惠。

首先有湯,蒜蓉包同沙律。

湯就不過不分,如果可以多少少湯渣會好口感d,
蒜蓉包就一人一篇,焗得都算香脆。

沙律🥗好有驚喜,
松葉蟹肉沙律配胡麻汁,
仲要有少少飛魚子,日子加西式真係好好味,好清新同開胃。

兩個主菜,有3個main比你揀一款

1️⃣澳洲安格斯肉眼牛扒配牛肝菌汁

2️⃣意式煙肉卷蛋汁扁意粉🍝
最traditional 的意粉,亦係最好食,
最難煮得好食的意粉。

佢個汁超濃郁,
令到每啖意粉都有醬,所以好好味,
如果可以加底就好。

之後個餐仲有2杯餐飲同甜品

甜品最中意個小泡芙,
外脆,入面又勁多cream !

總括來說,6折的價錢就有餐好好味full set 的2人餐,真係好好,好岩同朋友,同事or 另一伴來好好放鬆吓食個飯。

2020-07-06
  • 松葉蟹肉沙律配胡麻汁
  • 澳洲黑安格斯肉眼牛扒配牛肝菌燒汁
2020-07-06 308 瀏覽
本身諗住慶祝朋友生日,早兩日打左電話問左,前一日都打左電話問落booking 8:00,到當天大概5點幾先打來話同事搞錯左,full booking 比唔到枱!話真係冇辦法!你過到來都比唔到位你,一係留低電話下次第一時優先處理左我booking先。咁差既體驗我一定唔會幫襯!臨時臨急仲要星期五周圍撲餐廳,從來未試過book一間餐廳出現呢個情況,一次極深刻極差既體驗!