2021-01-05 877 瀏覽
今次趕時間,呢間又唔洗排隊,我都知咩事,但真係唔想排隊,所以就入左呢間,試一次就好了!鰻魚蛋包飯 蛋蛋幾滑喔😻上枱時,店員切開隻蛋,蛋包就左右打開,見到中間蛋蛋夠哂滑嫩裡面d飯唔係普通白飯,而係紅紅地色既炒飯,裡面有少少肉粒同微量三色豆😂條鰻魚都唔錯,正常味道,但係好似唔係鰻魚汁,而係配蛋包隻既燒汁🤔配搭西蘭花同兩粒車里茄😙另外就係叫左個炸雞,我地食哂個飯都未上炸雞,算啦唔要啦取消左,店員話張單比左後面張枱...我心諗:我d飲品同個飯同一時間落單架喎都無出錯喎...你話漏左我都接受啊...客人已姐唔係多,服務仲係咁....森林朱古力 正常朱古力味,凍左就更淡味🤣打卡黎講都幾靚既~

鰻魚蛋包飯
配搭西蘭花同兩粒車里茄😙

森林朱古力
正常朱古力味,凍左就更淡味🤣打卡黎講都幾靚既~
2021-01-02 512 瀏覽
同男朋友去左東薈城行街,呢間餐廳之前已經食過,老實說🙋🏻‍♀️我一直心思思想再食🙄叫左二人餐💲428👈依加做緊優惠,7折。水牛芝士沙律呢道沙律菜源自意大利,番茄既紅、水牛芝士既白、羅勒葉既綠,代表意大利國旗既三種顏色,特別又有心思。蕃茄鮮甜、水牛芝士優香、羅勒鮮脆。材料簡單但出奇地夾同滋味。泡菜豬肉煎餅🐽煎餅香脆,泡菜辣辣地,份量同味道都剛剛好,沾埋自家調製既醬油,酸酸甜甜更加開胃。烤牛肉蛋包飯😳店員幫我地切開塊蛋🥚,滑溜半熟既蛋漿湧哂出黎,賣相一流。烤牛肉嫩滑,配上醬汁,味道偏甜,但我好歡喜。炒飯底都有用心,用醬油炒過,完美清哂成碟。韓式卡邦尼意粉韓式卡邦尼,我估係用左韓國品牌既意粉🍝🤔。不過味道同過往食既卡邦尼分別不大。捲意粉既造型同樣吸引,口感都算彈牙,淡淡既芝士奶油香,十分Creamy。配料仲有蘑菇🍄、煙肉🥓等。青檸梳打唔甜,但好香清檸味。伯爵茶清香既伯爵茶味,解膩。

水牛芝士沙律

泡菜豬肉煎餅🐽

韓式卡邦尼意粉

青檸梳打
唔甜,但好香清檸味。

伯爵茶
清香既伯爵茶味,解膩。

• 烤牛肉蛋包飯
2020-12-31 418 瀏覽
這間餐廳已經來過很多次,在東薈城眾多餐廳中,這間餐廳算是人流比較少,通常不用怎麼等候便有位。如果不想等位的話這間餐廳是一個好選擇。我個人之前與朋友來過一次用餐後便沒有再來,這間餐廳的食物還可以,但並非特別出色,所以覺得價錢不太划算,這樣的價格有更好的選擇。最近幾個月疫情關係,餐廳推出了外賣半價優惠,個人覺得扣除折扣後是非常划算的,亦多了光顧。這次我們叫了燉牛肋骨蛋包飯、韓式辣炒年糕以及甜辣炸雞。燉牛肋骨感覺太肥,朋友吃了一塊便幾乎吃不下飯。年糕味道不錯,但個人覺得配搭蘿蔔及翠玉瓜有點怪怪的。甜辣炸雞則普普通通,不差,但也沒有特別出色。總括而言,若外賣半價的情況下,還是值得一試的,味道不算特別出色,但也不太差,算得上普普通通。

這次我們叫了燉牛肋骨蛋包飯、韓式辣炒年糕以及甜辣炸雞

燉牛肋骨感覺太肥,朋友吃了一塊便幾乎吃不下飯。

年糕味道不錯,但個人覺得配搭蘿蔔及翠玉瓜有點怪怪的。

甜辣炸雞則普普通通,不差,但也沒有特別出色。

2020-12-14 546 瀏覽
安格斯牛肉蛋包飯 $198上次食牛肉有少少肥膏但今次完全冇! 啲牛肉食落都好淋 調味都好夠仲要個飯係牛肉雜菜粒炒飯 食落都唔會單調 不過今次係職員切開個蛋有啲唔好手勢 切爛咗😂非常治療 但整體都係出色的!評分: 9.5/10🌟炙燒豬肉蛋包飯 $98性價比勁高系列🤣 首先有5大塊五花腩超香油脂味umm同時都好肥🐷 之後個炒飯就配埋泡菜可以解膩 同埋個滑蛋切得勁靚 唔錯🥰評分: 10/10🌟士多啤梨法式多士 $68雖然佢話係法式多士 但感覺似西多士多啲🤣 呢個份量好多有兩大塊多士 而且每一塊多士都有士多啤梨醬既餡 食落蛋香味都重加埋糖漿食就perfect喇😋評分: 8.5/10🌟手工忌廉蛋捲配士多啤梨🍓 $56個蛋捲整得好濕潤而且個cream都好綿滑加上紅豆蓉會更加有層次 唯一唔太鐘意既係佢太甜😂 個cream又甜紅豆又甜食完有啲膩🤧評分: 6/10🌟話說個時職員仲送咗個焦糖布丁🍮俾我哋 布丁都好軟滑好Q彈食落又軟滑都唔錯!加上店內佈滿乾花 好小清新既設計令人坐得好舒服 環境又靜好適合同朋友坐得食飯傾下計🤣———————————————————————반찬앤쿡 BANCHAN and
安格斯牛肉蛋包飯 $198

評分: 8.5/10🌟

手工忌廉蛋捲配士多啤梨🍓 $56
評分: 6/10🌟

———————————————————————
반찬앤쿡 BANCHAN and COOK (東涌)
東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
安格斯牛肉蛋包飯
手工忌廉蛋捲配士多啤梨
士多啤梨法式多士
炙燒豬肉蛋包飯
安格斯牛肉蛋包飯
士多啤梨法式多士
炙燒豬肉蛋包飯
這家店來過好多好多次了,想寫個食評首先,態度很好,服務員都很熱情、有禮貌最重要做的東西都很精緻,看得出來很用心,因為現在6點後又不能堂食,所以點外賣帶回家吃泡菜五花肉蛋包飯一份,炸雞兩份蛋包飯的蛋很嫩,泡菜裹著五花肉,五花肉是濃濃的泡菜味,還有黃瓜卷。這道菜是我點的最多的甜辣炸雞的醬非常好吃,青陽炸雞配的是小銀魚和青椒,還有炸年糕和薯條,就是稍微炸的老了一點,總體口感還是很棒!
這家店來過好多好多次了,想寫個食評

首先,態度很好,服務員都很熱情、有禮貌

泡菜五花肉蛋包飯一份,炸雞兩份

外賣自取
2020-11-27 283 瀏覽
食飯時間去東涌搵野食🙈🙈去到好多鋪頭都排曬隊😅😅本身我麻麻地鍾意蛋包飯🤫🤫但見到喱間餐廳相對比較少人🤭🤭屋企人都想試一試間野🤗🤗8點幾已經有d野食賣曬😐😐上餐都比較慢,要俾d耐性等下😂🍝青醬大蝦意粉一上枱真係嘩左一聲!😍😍😍擺盤擺得好靚!😆😆睇得出廚師好有心思👍🏻味道都好好食!係煙煙韌韌既意粉!但絕對唔會咬到牙攰😂😂😂蒜味好香,同埋唔會太鹹岩岩好💁🏻‍♀️大蝦都唔會過熟同太老👍🏻🥚炙燒豬肉蛋包飯 $98店員上枱前好貼心問我地洗唔洗影相😆影完先幫我地介開個蛋👍🏻👍🏻豬肉既份分量好多!個醬同豬肉好夾🥳🥳朋友勁鐘意食個蛋包飯!佢話好好食!佢食到個碟好乾淨😆🍅未來蕃茄牛肉蛋包飯 $92喱個飯比較失色🤭🤭係素肉來,比較似肉醬🤪以喱個價錢來講唔係咁抵😐而且屋企人都話個味比較普通🤫🤫🐂招牌牛肉汁蛋包飯 $88好抵食!有好大舊牛肉係度😍😍一開始仲驚凈係得d汁🙈🙈🙈點知有大大舊牛肉🤤🤤而且d牛都唔痴牙,煮得岩岩好🥰🥰相比之下真係比未來蕃茄牛肉抵食好多!🤣
食飯時間去東涌搵野食🙈🙈
去到好多鋪頭都排曬隊😅😅
本身我麻麻地鍾意蛋包飯🤫🤫
但見到喱間餐廳相對比較少人🤭🤭
屋企人都想試一試間野🤗🤗
8點幾已經有d野食賣曬😐😐
上餐都比較慢,要俾d耐性等下😂

🍝青醬大蝦意粉
一上枱真係嘩左一聲!😍😍😍
擺盤擺得好靚!😆😆
睇得出廚師好有心思👍🏻
味道都好好食!係煙煙韌韌既意粉!
但絕對唔會咬到牙攰😂😂😂
蒜味好香,同埋唔會太鹹岩岩好💁🏻‍♀️
大蝦都唔會過熟同太老👍🏻

🥚炙燒豬肉蛋包飯 $98
店員上枱前好貼心問我地洗唔洗影相😆
影完先幫我地介開個蛋👍🏻👍🏻
豬肉既份分量好多!
個醬同豬肉好夾🥳🥳
朋友勁鐘意食個蛋包飯!
佢話好好食!佢食到個碟好乾淨😆

🍅未來蕃茄牛肉蛋包飯 $92
喱個飯比較失色🤭🤭
係素肉來,比較似肉醬🤪
以喱個價錢來講唔係咁抵😐
而且屋企人都話個味比較普通🤫🤫

🐂招牌牛肉汁蛋包飯 $88
好抵食!有好大舊牛肉係度😍😍
一開始仲驚凈係得d汁🙈🙈🙈
點知有大大舊牛肉🤤🤤
而且d牛都唔痴牙,煮得岩岩好🥰🥰
相比之下真係比未來蕃茄牛肉抵食好多!🤣
2020-11-16 364 瀏覽
假日喺昂坪行完山落返東涌想搵間餐廳解決晚餐,自從東薈城擴充左之後就多左好多餐廳選擇👍🏻今日就入左間叫반찬앤쿡 BANCHAN and COOK嘅韓食餐廳試🇰🇷餐廳裝修行復古韓風,有啲乾花襯托幾啱打卡📸佢地就推出左個二人套餐($368),見幾抵食我地就叫左嚟試☺️🍛紅菜頭南瓜沙律味道無乜特別,食材都算新鮮加埋黑醋汁幾開胃🍛烤牛肉蛋包飯最滿意嘅一道☺️做到半熟滑蛋嘅感覺,配飯一流👌🏻而烤牛肉用醬汁醃過,味道偏甜,我自己幾鍾意☺️而值得一讚係飯底有用醬油炒過,有少少配菜,唔會好單調🤤🍛牛肋骨飯令人失望😣牛肋骨炆得唔夠稔,完全咬唔開,要叫侍應幫我地換過舊😢而味道都尚算可以,但可以再入味啲🙂🍛炸雞薯條全部都啱啱炸起熱辣辣上碟,呢味都好難唔好味嘅😂所以都算ok👌🏻飲品方面就配左士多啤梨茶🍵整體嚟講餐廳裝修都好靚,坐得好舒服,係味道方面仲有進步嘅空間⚠️但二人餐算幾抵食💯

🍛紅菜頭南瓜沙律
味道無乜特別,食材都算新鮮加埋黑醋汁幾開胃

🍛烤牛肉蛋包飯

牛肋骨飯

🍛牛肋骨飯

🍛炸雞薯條

士多啤梨茶

2020-11-11 342 瀏覽
咁岩同朋友去完大澳 一搭車返出去東涌站 隔離就有個商場 咁就近近地係隔離度搵間餐廳食晚餐 好耐之前食過一次呢間既蛋包飯 好中意食 好好味 好記得上次係食招牌牛肉汁蛋包飯今次去到menu有少少唔同 有set揀同單點我同朋友兩個人叫左個set 有前菜 Main 小食同飲品前菜揀左雞胸沙律 啲雞胸肉好滑好好食Main揀左烤牛肉蛋包飯 呢個真係好中意食 店員一落枱會即時切開隻蛋 隻炒蛋好滑 係炒飯底 唔係白飯黎 另外牛肉都好淋身 牛肉汁又好夠味 好滿意朋友揀左蘑菇雞肉意粉 一黎到感覺上好乾身 不過撈埋底下啲汁都ok 不過朋友都話蛋包飯好食啲下次會一齊叫蛋包飯小食有炸雞薯條同洋蔥圈揀 我地揀左炸雞薯條 個份量都幾大幾多下 味道正正常常 不過食唔晒最後野飲揀左兩杯青檸梳打 都係正常味道兩個人埋單300蚊左右 有前菜主菜小食飲品 感覺幾抵食 味道又好味 好滿意

今次去到menu有少少唔同 有set揀同單點

雞胸沙律
蘑菇雞肉意粉
青檸梳打
2020-11-04 303 瀏覽
今日係附近收工,約左朋友係東薈城食野。係Openrice到見到呢間西韓菜訂位有5折🤩,就一於試試佢。。🐒甜辣炸雞配蕃茄水牛芝士沙律💰$158炸雞大概有8-10舊,份量都算多,配埋D蕃茄同芝士,個人覺得比多舊雞會開心D。但味道係唔錯既。🐒韓式炖牛肋骨飯💰$108(連飲品)佢係一個SET,呢個飯既味道偏甜,有少少似台灣滷肉飯既味道,有三大塊牛加埋D配菜(蘿蔔,冬菇)可能因為牛再加汁,所以成個飯會係偏油少少。牛肋骨方面就有三件,都好大舊但就有D肥同韌。🐒浪漫蘑菇大蝦蛋包飯💰$128(連飲品)一黎到個店員就會叫我地影相先,之後先會切開個蛋。原來呢個飯叫浪漫係因為佢個蛋係粉紅色🤣個蛋好滑,入面我地揀左牛肉炒飯底,成個飯味道偏淡,只有一隻蝦。之後有D忌廉炒蘑菇係底,奶味都幾重。$128黎講,得一隻蝦…。今次只係試左三樣野,半價左之後我地三個人食,連加一人均都係$76,係一個商場黎講真係好平好抵。完全冇限時,座位都好舒服。不過如果要正價食我就未必會考慮。順帶一提,當日店員都好好,我準時六點到但朋友未到,等到六點半先到,但佢都照計我BK六點既折。評分:🌕🌕🌕🌗3.5/5好味:🌕🌕🌕3/5性價比:🌕🌕🌕

🐒甜辣炸雞配蕃茄水牛芝士沙律💰$158

🐒韓式炖牛肋骨飯💰$108(連飲品)

🐒浪漫蘑菇大蝦蛋包飯💰$128(連飲品)

評分:🌕🌕🌕🌗3.5/5
好味:🌕🌕🌕3/5
性價比:🌕🌕🌕🌕🌕5/5
大蝦飯
甜辣炸雞
牛肋骨飯
甜辣炸雞
2020-10-31 252 瀏覽
見到OpenRice訂座有5折跟友人決定試下這間韓式西餐廳~一入來環境都幾干淨relax。我們三人叫咗一份招牌肉汁蛋包飯and一份韓式牛胁骨飯作為主菜,份量相當之大完全夠四人食。蛋包飯嫩滑可口牛肋骨肉質亦都肥廋均匀多汁~小食泡菜煎餅及韓式三明治八角魚沙津也很有特色,但我們三人已完全食唔哂😂😂飲品也都有折,法式焦糖炖蛋咖啡口感香滑并伴有淡淡蛋香味十分新穎~濟州抹茶🍵咖啡也很好喝~三人折后埋單不到三百伴著Korea Music非常愉快的一餐!
  • 法式焦糖燉蛋鮮奶咖啡
2020-10-18 251 瀏覽
係東涌個outlet Shopping 🛍 完之後,就入咗去呢間睇落好有韓國coffee shop 打卡氣氛既餐廳叫左佢地最出名個牛肉蛋包飯佢係日本個隻甜甜地蛋包飯 界開佢都都少少流蛋既feel入面d飯用茄汁炒過 好入味D牛肉就似返普通洋蔥牛肉飯個d牛肉~ 個蛋就好滑好有蛋味 應該加左d cream同牛奶落去整既

叫左佢地最出名個牛肉蛋包飯

佢係日本個隻甜甜地蛋包飯 界開佢都都少少流蛋既feel

入面d飯用茄汁炒過 好入味
2020-10-18
2020-10-16 371 瀏覽
其實幫襯左Banchan好多次 因為好鐘意佢個牛肉汁蛋包飯! 突然間又掛住 所以就去左食喇!原來佢轉左餐牌, 周末無左Weekend Lunch, 無得送水果茶, 變番A la carte, 所以價錢都會貴番少少!我叫左牛肉汁蛋包飯 一黎到職員首先會幫你切開隻蛋先 等你望下佢既傑作!😆呢個飯真係次次都無令我失望 d牛肉好林好入味 配埋d牛肉汁同蛋 再食啖飯 好正!!!之後叫左個卡邦尼意粉 職員會問你要唔要d辣粉 我地就落左少少, 呢個意粉都好好味 有好多煙肉同菇 不過份量偏細明明呢間野咁好味 但lunchtime時間都無乜人 可能個地理位置唔係咁好, 不過d員工態度係麻麻地 以前唔係咁架, 不過算啦 都係個句, 專注係食物上算喇😂

招牌牛肉汁蛋包飯

辛卡邦尼意粉

招牌牛肉汁蛋包飯
辛卡邦尼意粉
2020-10-11 204 瀏覽
Expected & relaxing lunch🎈Banchan & Cook/Randomly went in a Korean restaurant and everything was better than what we expected./因為見到間鋪頭寫住韓文又因為冇咩頭緒食咩 就行左入黎啦🤪焗芝士年糕藍青口意粉($92)Baked Cheese Blue Mussels Spaghetti with Tteokbokki 🥘熱辣辣上枱 成碟年糕意粉既presentation都系靚仔💛有7粒大殼細肉青口 意粉同年糕既表面覆蓋左一層厚厚金黃色識拉絲既芝士 年糕好淋充滿芝士味 朋友反映意粉質感偏向硬身 但我就鍾意有咬口硬身意粉啦 所以程度岩岩好😋韓式馬鈴薯泡菜煎餅($68)Korean Style Photato & Kimchi Pancakes煎餅煎得好香 個底脆脆地🔥咬落幾實 夾雜住泡菜系中間但覺得泡菜份量唔夠多 泡菜味可以再濃啲 沾上鹹鹹酸酸既汁食 幾開胃下🥞烤牛肉蛋包飯($92)Omurice with Beef唔系普通蛋包飯 系切開中開半熟既蛋包飯呀😍(可以選擇
Expected & relaxing lunch
🎈Banchan & Cook

因為見到間鋪頭寫住韓文
又因為冇咩頭緒食咩 就行左入黎啦🤪

焗芝士年糕藍青口意粉($92)

韓式馬鈴薯泡菜煎餅($68)
煎餅煎得好香 個底脆脆地🔥
咬落幾實 夾雜住泡菜系中間

烤牛肉蛋包飯($92)
Omurice with Beef
唔系普通蛋包飯 系切開中開半熟既蛋包飯呀😍(可以選擇店員幫手切開定自己切開) 個蛋超級滑身好味🍳 一切開好似瀑布咁將成個飯包住左 烤牛肉嫩但個牛肉汁稍微鹹左啲 要撈住飯一齊食先會好少少🤏

濟洲綠茶鮮奶咖啡 (跟餐+$15)
Jeju Green Tea Latte🍵
杯面彎月形既位置 綠茶味粉濃帶甘 飲既時候好過癮 鮮奶比例唔會蓋過綠茶咖啡 同時亦帶出咖啡既香☕️
Last time, when I tried their Causeway Bay branch, as mentioned in my past review, despite food was good and the attitude to customers was polite, they were almost scolding with each other throughout the meal. So when I saw they have a new branch here, given their food quality last time, I decided to try this branch.The attitude was good this time(both to customers and colleagues).  However, the food not so much.They cut opened the omelette quickly before I could take a photo of its signature di

Omurice with Prawn and Mushroom
They cut opened the omelette quickly before I could take a photo of its signature dish. Flavor wise, the omelette was creamy and the rice was seasoned nicely. However, the prawn was quite small and overcooked. Also the sauce on the salad kept spilling on the sauce of the rice, making it taste quite strange.
Strawberry Cream Milk
 As you can see, the drink was a far cry from the menu. The taste is acceptable(how can you mess up cream milk) but it is not worth the price. Maybe stick with their regular drinks.
2020-09-28
2020-09-05 383 瀏覽
帶了男友來這家餐廳吃晚飯,裝修新穎,聽著韓文歌吃飯,感覺很Chill。我們點了兩個dinner set,青醬大蝦意粉同柑橘梳打。青醬意粉味道清新,但蝦不夠大,未能拿到滿分。梳打甜度適中,值得一試。我叫了咖喱炸豬飯,說是北海道的豚肉,果然不一樣,吃起來不太油膩,咖喱偏甜,辣度適中,讓我想起在日本吃到的味道。水果紅茶甜度適中去,如果可以添飲就好了。最後的甜品焦糖布甸都有驚喜,就算不加焦糖醬已經夠味。總結來說這裡是韓國同日本的Fushion餐廳。

水果紅茶甜度適中去,如果可以添飲就好了。