2022-04-10 54 瀏覽
生活終於逐漸回復正常,終於可以去行下山。今日去左行鳳凰山,去之前就醫醫肚先。呢間鋪頭之前見銅鑼灣都有分店,但無機會食,而家啱晒啦,食飽先出發。今日叫左幾樣野:烤牛肉蛋包飯 - 蛋包飯極力推介,佢蛋包整得好靚,店員仲會問一問我地要唔要影相先幫我地切開個蛋包飯。黑毛豬面肉卡邦尼意粉 - 比起市面嘅卡邦尼意粉有少少唔同,因為佢個煙肉真係食得出黑毛豬味道。泡菜豬肉煎餅 - 傳統韓式食物,佢整到好似小食size一人一塊剛剛好。韓式炸雞 - 蜜糖醬配合炸雞,味道傳統。但下面有大量薯條,早知減一個主食都得。雜莓窩夫 - 呢個純粹口痕想食甜品先叫,都係靠得住嘅。
生活終於逐漸回復正常,終於可以去行下山。
今日叫左幾樣野:
雜莓窩夫 - 呢個純粹口痕想食甜品先叫,都係靠得住嘅。
2022-04-10
2022-03-21 177 瀏覽
一直係網上俾呢個蛋包飯吸引~睇相已經睇得出流心效果✨一去到馬上決定要嗌蛋包飯😳男朋友叫左烤牛肉蛋包飯 我叫咗個燉牛肋條蛋包飯🍛另外叫左杯chocolate 🍫店員好細心上咗蛋包飯 之後會問你使唔使影相 等你影完相先再切開蛋包飯 一上台已經比巨型蛋嘅size嚇親~另外肉嘅份量都好多(圖二嘅牛肋條) 都對得比佢嘅價錢🤣另外朋友嗌咗海鮮煎蔥餅🌮同棉花糖多士🍞棉花糖多士整體來講都幾好食 但就真係甜咗少少 如果唔鍾意食甜野嘅人就唔好試啦🥲另外海鮮煎蔥餅煎得幾香但係海鮮嘅份量都幾少就唔係太抵食🤔🤔個人黎講 建議黎呢一間都要嗌蛋包飯!其他就視乎個人啦~~

一直係網上俾呢個蛋包飯吸引~睇相已經睇得出流心效果✨
(圖二嘅牛肋條) 都對得比佢嘅價錢🤣
另外海鮮煎蔥餅煎得幾香但係海鮮嘅份量都幾少就唔係太抵食🤔🤔
個人黎講 建議黎呢一間都要嗌蛋包飯!其他就視乎個人啦~~
牛肋條蛋包飯
海鮮煎蔥餅
Chocolate
牛肋條蛋包飯
2022-02-17 59 瀏覽
韓式蛋包飯🥚🍳🍚每次由東涌出發去行山都唔知食咩好上個禮拜日選擇呢間韓式蛋包飯lunch ~12點去到唔算好多人 座位舒適寬躺~ 一入坐店員就主動提供水同酸蘿蔔酸蘿蔔爽脆好味店員又突然間比咗兩條韓式脆米😂餐牌會介紹點樣先可以將蛋包飯完美地切開但可惜地 原來店員佢會自己準備一把刀幫客人切 唔俾客人自己感受體驗切蛋包飯🥲但店員會先問需唔需要影相🤣🐂烤牛肉蛋包飯$98蛋包上的蛋非常嫩 好足料 滑蛋能完美地蓋在米飯上 米飯有少許蔬菜粒及牛肉味烤牛肉帶甜甜地 分量亦不少 好味🐃牛肋骨蛋包飯$122滑蛋一樣出色 但牛肋骨口感比較「鞋」有點似牛腩 味道好味嘅但口感爭啲 餐廳慷慨地俾咗兩大件都滿意嘅~總括來講 味道中上 如果想坐得舒舒服服可以揀呢間~BanChan & cook📍 東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
韓式蛋包飯🥚🍳🍚

每次由東涌出發去行山都唔知食咩好
上個禮拜日選擇呢間韓式蛋包飯lunch ~
12點去到唔算好多人 座位舒適寬躺~

一入坐店員就主動提供水同酸蘿蔔
酸蘿蔔爽脆好味
店員又突然間比咗兩條韓式脆米😂
餐牌會介紹點樣先可以將蛋包飯完美地切開
但店員會先問需唔需要影相🤣

🐂烤牛肉蛋包飯$98
烤牛肉帶甜甜地 分量亦不少 好味

🐃牛肋骨蛋包飯$122
滑蛋一樣出色 但牛肋骨口感比較「鞋」
有點似牛腩 味道好味嘅
但口感爭啲 餐廳慷慨地俾咗兩大件
都滿意嘅~

總括來講 味道中上 如果想坐得舒舒服服可以揀呢間~

BanChan & cook
📍 東涌達東路20號東薈城名店倉3樓334號舖
2022-02-05 73 瀏覽
在東薈城逛累了,想找個地方歇一歇,看到這店的裝潢給人很舒適的感覺,就內進喝杯飲品。入座後,我們翻看餐牌,店員就奉上水和韓果米通,原來這小吃是新年期間送給客人的,挺溫馨。我們不肚餓,就只點了兩杯飲品。濟州綠茶鮮奶:有微微的綠茶味,但牛奶不夠香濃,味道很一般。利是多來沙冰:這飲品不但名稱很有新年氣氛,賣相也極佳,但味道也是很一般。本以為會有濃濃的草莓香味,但喝第一口時,其實喝不到什麼味道。後來,把飲品狠狠地攪拌了一會兒,才有微微的甜味。這店的環境和服務都不錯,可惜兩杯飲品都強差人意。看到鄰桌在吃炸雞,賣相不錯,若下次再來,會叫炸雞試一試。
我們不肚餓,就只點了兩杯飲品。
濟州綠茶鮮奶:
有微微的綠茶味,但牛奶不夠香濃,味道很一般。
利是多來沙冰:
之前有朋友向我介紹過Banchan and Cook ,說這家的韓式炸雞超好吃,今天就決定跟老公去嚐一嚐他們家的韓式料理!Banchan and Cook 環境好舒適!因為我從來沒去過韓國,所以跟老公笑說我們當作是去了一趟韓國吧!前菜有醃蘿蔔和青瓜,不會太酸,超開胃!甜辣炸雞是朋友大力推薦的菜式,所以一來就點了這一盤~這個醬也太濃郁太好吃了吧?根本就可以用來配一碗白飯!因為是無骨的關係,所以咬下去的時候根本啖啖肉!吃肉獸一定要點,太讓人滿足!老公說吃白飯不如吃泡菜燉五花肉蛋包飯,既有讓人開胃的辣泡菜,又有他喜歡的蛋包飯,而且燉五花肉的肉質相當軟嫩,肥瘦均稱,一口泡菜,一口夾著五花肉和滑蛋的飯,層次好豐富!因為看到隔壁桌點的羊慢煮羊膝配薯條太吸引,所以我們也跟著點了一份。這個羊肉!!!!!!!!!肉超嫩!下次一定要帶奶奶過來吃!天呀~將羊肉沾滿醬汁來吃,味道立馬提升超多!好了,要推薦我超級無敵推的食品了!登登登凳~韓式雜莓牛角包窩夫!!!!簡直是宇宙無敵級好吃!帶有肉桂味的窩夫超脆,而且上面有滿滿的砂糖,味道和口感有點像西班牙油條,沾著微甜的奶油來吃,每一口都是幸福感!絕對會因為這一個甜
之前有朋友向我介紹過Banchan and Cook ,
說這家的韓式炸雞超好吃,
今天就決定跟老公去嚐一嚐他們家的韓式料理!

Banchan and Cook 環境好舒適!
因為我從來沒去過韓國,
所以跟老公笑說我們當作是去了一趟韓國吧!

前菜有醃蘿蔔和青瓜,
不會太酸,
超開胃!

甜辣炸雞是朋友大力推薦的菜式,
所以一來就點了這一盤~
這個醬也太濃郁太好吃了吧?
根本就可以用來配一碗白飯!
因為是無骨的關係,
所以咬下去的時候根本啖啖肉!
吃肉獸一定要點,
太讓人滿足!

老公說吃白飯不如吃泡菜燉五花肉蛋包飯,
既有讓人開胃的辣泡菜,
又有他喜歡的蛋包飯,
而且燉五花肉的肉質相當軟嫩,
肥瘦均稱,
一口泡菜,
一口夾著五花肉和滑蛋的飯,
層次好豐富!

因為看到隔壁桌點的羊慢煮羊膝配薯條太吸引,
所以我們也跟著點了一份。
這個羊肉!!!!!!!!!
肉超嫩!
下次一定要帶奶奶過來吃!
天呀~將羊肉沾滿醬汁來吃,
味道立馬提升超多!

好了,
要推薦我超級無敵推的食品了!
登登登凳~
韓式雜莓牛角包窩夫!!!!
簡直是宇宙無敵級好吃!
帶有肉桂味的窩夫超脆,
而且上面有滿滿的砂糖,
味道和口感有點像西班牙油條,
沾著微甜的奶油來吃,
每一口都是幸福感!
絕對會因為這一個甜品再訪多次!

老公喝的是比較清新的士多啤朵梨紅桑子梳打,
用來一解多款肉類的油膩感。
而我點的則是熱濟州綠茶鮮奶,
非常濃郁的綠菜味很順喉,
覺得用來配甜品真的超搭配!
根本女生約會就可以單點甜品和這一杯!
2022-01-31 82 瀏覽
今日同閨蜜一齊入東薈城,見到반찬앤쿡 Banchan and Cook 的分店,就先來個豐盛午餐再購物。餐廳提供多款受歡迎的韓式小吃,韓式炒年糕、炸雞、蛋包飯等等,擺盤精緻又好味🥰🥰烤牛肉蛋包飯 $98店員細心哋用刀在蛋包飯上中間位置切開,雞蛋從中間左右滑下來,見到嫩滑濃郁的蛋包飯及入味的烤牛肉,流晒口水🤤🤤韓式炸雞🍗(無骨半份) $108調味炸雞是炸完之後裹上一層甜辣醬汁,吃起來甜甜辣辣很滋味😋😋慢煮羊膝配薯條 $165用慢煮方式烹調的羊膝,非常腍滑配上新鮮沙律菜及香脆炸薯條Yummy 👍烤朱古力棉花糖 $78即叫即做,需時約15至20分鐘先上枱,我朋友特別鍾意甜食,外面一層是脆脆的,有焦糖的味道。裏面是爆漿的口感,熱騰騰,香香軟軟的。而我吃一個就膩得不行😅😅焦糖脆脆鮮奶咖啡(凍)$48焦糖脆脆加埋香濃鮮奶咖啡,唔太甜,好順滑😘😘士多啤梨紅桑子梳打 $42酸酸甜甜的紅桑子梳打加上滿滿士多啤梨蓉,又清新又解渴😁😁

烤牛肉蛋包飯 $98

韓式炸雞🍗(無骨半份) $108

慢煮羊膝配薯條 $165

烤朱古力棉花糖 $78

焦糖脆脆鮮奶咖啡(凍)$48
焦糖脆脆加埋香濃鮮奶咖啡,唔太甜,好順滑😘😘

士多啤梨紅桑子梳打 $42
酸酸甜甜的紅桑子梳打加上滿滿士多啤梨蓉,又清新又解渴😁😁
2022-01-23
就到新年,是時候要添置一些新衫褲。所以,今個週末就去到東薈城Outlet逛逛,shopping 一下。東薈城早前擴充過,比起之前大很多,除了有更多名牌outlet 之外,還多了很多食肆。我們在新翼那邊看到這間「Banchan & Cook」,突然很想食韓國菜。Banchan 內裡坐得舒適,而且餐廳亦會提供消毒濕紙巾供食客,對於現在這個時勢是非常有用的,值得一讚。餐廳主打韓式和西式的fusion 菜,西餐的菜式配上韓式的煮法。在東涌這個「大都會」內,適合不同人士享用。➹ 1. 原味炸雞(無骨半份)韓國餐,炸雞絕對少不免。Banchan 有無骨炸雞選擇,我們就喜歡原味,因為可以食到其脆炸的香口感。雖則是原味炸雞,但Banchan 亦會另外配上兩款sauce 供沾,非常貼心。另外,炸雞還有薯條和數條年糕配上,欣賞餐廳會特意添加年糕入去,有fusion 的感覺在內。➹ 2. 泡菜燉五花肉蛋包飯主食就見到有泡菜燉五花肉蛋包飯,這道集合了韓式、西式和日式的煮法。創意的是,店員會幫忙將蛋包飯切開,然後蛋就會一分為二,軟溜溜的散開,看到都感到非常治癒。然而,五花肉並不是普通的豬肉切片,Banchan
餐前小食
➹ 1. 原味炸雞(無骨半份)
➹ 2. 泡菜燉五花肉蛋包飯
主食就見到有泡菜燉五花肉蛋包飯,這道集合了韓式、西式和日式的煮法。創意的是,店員會幫忙將蛋包飯切開,然後蛋就會一分為二,軟溜溜的散開,看到都感到非常治癒。然而,五花肉並不是普通的豬肉切片,Banchan 用上泡菜包著五花肉,而五花肉是一大顆的腩肉,食落具有口感而滿足,用泡菜包裹確實是一個好主意。
➹ 3. 慢煮羊膝配薯條
Banchan 用上原條羊膝來烹煮,令到其肉質極度稔軟,做到入口即溶的感覺。羊膝的羊味濃郁,可以食到其軟骨位置,骨膠原十足,令人回味無窮。雖然餐廳主打韓國菜,但這道慢煮羊膝確是比起其他西餐廳做得更加出色。
➹ 4. 韓式雜莓牛角包窩夫
作為甜品的韓式雜莓牛角包窩夫,由於Banchan 使用了牛角包窩夫作為主要材料,所以食落會相對飽肚,不過加上雜莓和cream之後,令到牛角包窩夫多了一分微甜的感覺,原本覺得很飽的感覺會頓時消失,反而會引起邪惡觀念,想再食多一塊。
➹ 5. 濟州綠茶鮮奶
天然綠茶香氣帶些天然藻香與海苔香,味道鮮爽獨特又香氣逼人,再配上濃郁的鮮乳,入口溫醇又不會太甜口,抹茶的些微苦澀配上濃醇不膩的奶香,真的很滋味。
濟州綠茶鮮奶
➹ 6. 焦糖脆脆鮮奶咖啡
焦糖鮮奶咖啡濃濃鮮奶味,加上咖啡面堆滿自家製焦糖脆糖,再等焦糖脆糖半融於偏甘苦的咖啡中,喝起來甜甜哋、苦苦哋又夾雜焦香。
焦糖脆脆鮮奶咖啡
主打韓國fusion 菜的Banchan and Cook,在東涌內肯定大受歡迎!
韓式fusion 菜
2022-01-23
餐前小食
濟州綠茶鮮奶
韓式fusion 菜
2022-01-24 85 瀏覽
😛話說前排去東涌outlet血拼🛍,梗係要補充定能量啦。當煩緊食咩嘅時候,竟然比我見到呢間喺銅鑼灣(分店見過)已經想食嘅「Banchan and Cook」🍳,見過唔少人介紹佢哋嘅蛋包飯同炸雞都已經流晒口水🤤,今次終於輪到我自己可以試吓果然冇令我失望😁1️⃣烤牛肉蛋包飯🍳估唔到喺韓國餐廳都食到咁有水準嘅蛋包飯,個蛋滑一滑之餘仲有店員親自幫你切開佢,配埋牛肉同滑蛋飯一齊食,味道一流🤤,推薦👍2️⃣韓式柑橘炸雞🍊(有骨半份)平時一般其他口味嘅炸雞就見得多,柑橘炸雞真係第一次食,柑橘🍊醬汁味道甜甜酸酸咁樣好開胃,咬落去啲雞肉好嫩滑有肉汁。雖然只係叫咗半份但係份量十足。3️⃣慢煮羊膝配薯𠍇經過慢煮嘅羊肉,肉質好淋,冇羊臊味,時間同火候烹調得唔錯。4️⃣🍓韓式雜莓牛角包窩夫🧇雖然頭先食咗咁多主食已經好飽,但係甜品係存在喺第二個胃🤩。點可以唔叫埋個甜品呢。呢個牛角包窩夫🥐口感係偏向脆身,除咗有雜莓同Cream做配料之外,仲有肉桂糖霜,雙重口味。5️⃣青檸梳圢雖然只係簡單嘅青檸梳打,但係應該上面落咗少少碟豆花上去,做咗個漸變嘅效果🥰甜度仲要啱啱好唔使叫少甜已經少甜咗👍6️⃣濟州綠茶鮮奶用上韓國濟州綠茶調配,飲入口茶味唔算好

1️⃣烤牛肉蛋包飯🍳

2️⃣韓式柑橘炸雞🍊(有骨半份)

3️⃣慢煮羊膝配薯𠍇
經過慢煮嘅羊肉,肉質好淋,冇羊臊味,時間同火候烹調得唔錯。

4️⃣🍓韓式雜莓牛角包窩夫🧇

5️⃣青檸梳圢

6️⃣濟州綠茶鮮奶
用上韓國濟州綠茶調配,飲入口茶味唔算好濃,但係奶味好出
2022-01-22 62 瀏覽
今日陪屋企人去了東涌outlet 買d廚具,心血來潮地想食韓國嘢,見啲食物唔錯就入左去:)-• 初雪芝士炸雞半隻首先有6件炸雞左右,雞件嘅肉質頗嫩滑有肉汁,有一塵邪惡嘅芝士粉喺上面都幾正,上面仲有三條脆卜卜嘅年糕,醬汁方面就有忌廉,都幾開胃嘅。-•卡邦尼意粉唔好睇佢細細份,配埋個汁啱啱好!佢呢隻年糕長而幼,而且包住d 咸咸的芝士汁,好有口感,不過食太多會膩,但係略嫌個價錢有少少貴,因此個CP值還好。-飲品:正常發揮,真係唔算好飲,而且仲好細杯,成$48。
今日陪屋企人去了東涌outlet 買d廚具,心
血來潮地想食韓國嘢,見啲食物唔錯就入左去:)
• 初雪芝士炸雞半隻

•卡邦尼意粉

飲品:正常發揮,真係唔算好飲,而且仲好細杯,成$48。
🇰🇷不知道你們有沒有和我一樣,每次看韓劇,就恨不得把劇里出現的韓式料全部都吃一遍!💫剛好假期去了東薈城Outlet 行街,遇上了這韓式小餐廳,裝修比較文青,坐近花花的位置就可以拍下韓妹照。食物出品賣相精美,結合了韓式與西餐Fushion的感覺,份量足CP值超高呢!🥚烤牛肉蛋包飯($98)蛋包飯的火候控制得剛剛好,靈魂「流心蛋」十分嫩滑,覆蓋在粒粒分明的炒飯上,配上香甜入味的烤牛肉,是幸福的味道了!🍟慢煮羊膝配薯條($165)低溫慢煮的羊膝口感鬆軟,輕輕一切就骨肉分離,肉味香濃,伴碟的沙律菜新鮮,厚切的薯條超級鬆脆,出色度滿分!🍗韓式炸雞(有骨半份)($118)我點的是醬油味炸雞,色澤誘人,金黃香脆很惹味,唯獨炸粉比較厚,幸好有兩款乳酪甜酸醬搭救!🫐🧇韓式雜莓牛角包窩夫($72)最喜歡這個Croffle,牛油肉桂味香濃,酥香可口的千層酥皮,點上忌廉伴著雜莓一起吃,口感層次豐富,令人一試難忘!🍫溶化朱古力($42)朱古力味香濃而不甜膩,最適合冬天暖胃飲了!🍓士多啤梨紅桑子梳打($42)顏色夢幻打卡靚,味道有點酸,剛好可以中和油膩
🇰🇷

💫

🥚
烤牛肉蛋包飯($98)

🍟
慢煮羊膝配薯條($165)

🍗
韓式炸雞(有骨半份)($118)

🫐🧇
韓式雜莓牛角包窩夫($72)

🍫
溶化朱古力($42)
朱古力味香濃而不甜膩,最適合冬天暖胃飲了!

🍓
士多啤梨紅桑子梳打($42)
顏色夢幻打卡靚,味道有點酸,剛好可以中和油膩
  • 韓式雜莓牛角包窩夫
2022-01-21 152 瀏覽
上午出機場送別親友,沒有A車返回市區,於是和家人坐E車去東涌,食好嘢散下心。Banchan and Cook就在東薈城,一出地鐵上三樓就係,好方便。餐廳剛換上2022年「新正」餐牌,感覺清新。醬油蒜頭有骨炸雞半份($118)口味眾多是韓式炸雞的特色,這間有原味/甜辣/芝士//蜜糖/柑橘和醬油蒜頭5種選擇,還有無骨/有骨;半份/一份可選。最後選了醬油蒜頭,雖只是半份,也有6大件,堆成小山,雞翼、雞腿和雞胸都有,外皮香脆,醬油蒜頭醬鹹鹹甜甜的好惹味。餐廳還細心的供應膠手套。泡菜燉五花肉蛋包飯($105)蛋包飯是這間餐廳的招牌。今次選了非常有韓風的泡菜燉五花肉。侍應親自在你面前切開蛋包,滑蛋便從中間到左右滑下來,完美地包住蕃茄醬飯。厚片五花肉則被完整一片的泡菜包成方形,五花肉雖未到入口即化,但也夠腍夠味,反而泡菜較長較韌,𡁻得有點攰。慢煮羊膝配薯條($165)好大隻羊膝,骨肉分離,又腍又滑,配西式燉菜醬汁,好好食。唔講咁多,有圖有真相。韓式雜莓牛角包窩夫($72)與普通窩夫不同,它是用牛角包麵糰烘烤成的窩夫,所以有牛角包的層層酥脆感,夾雜牛油、蜜糖和肉桂的香味,很惹人喜愛!焦糖脆脆鮮奶咖啡不
醬油蒜頭有骨炸雞半份
醬油蒜頭有骨炸雞半份($118)
泡菜燉五花肉蛋包飯
泡菜燉五花肉蛋包飯($105)
慢煮羊膝配薯條

慢煮羊膝配薯條($165)

韓式雜莓牛角包窩夫
韓式雜莓牛角包窩夫($72)

焦糖脆脆鮮奶咖啡
不是用焦糖糖漿,而是真正脆口的焦糖粒,提昇了鮮奶咖啡的口感和味道。

凍溶化朱古力
朱古力奶加朱古力粒,朱古力控必試。
這一餐吃得很滿足,鬱悶心情一掃而空。
午餐
醬油蒜頭有骨炸雞半份
2022-01-21 35 瀏覽
2022.01.16農曆新年快到啦🧨去東薈城Outlet 買新衫最好不過🛍不過放血🩸前要醫下肚仔先🍴呢間韓國🇰🇷餐廳位於三樓轉角位裝修簡潔清新舒服🤗點餐前每枱都會有店員送上餐前小食(酸青瓜+酸蘿蔔)開胃用😉烤牛肉蛋包飯 $98店員會先詢問客人用不用拍照📷之後就會替客人切開蛋包🔪方便食用💁🏻‍♀️烤牛肉牛味香濃,而蛋就好滑緻!拼埋飯一齊食係好夾😋慢煮羊膝🐐配薯條🍟 $165羊膝🐐好大枝🤣食落係好腍,羊味都較重!粗粗的薯條🍟係黃金色咬落香口!柑橘韓式炸雞🍗(有骨半份) $118韓國餐🇰🇷一點唔會缺少既炸雞🍗半份份量都好多,柑橘🍊味好甜,雞肉新鮮,另外可以沾上附設的兩種醬汁!而且碟內有韓式年糕加薯條🍟包飽🤗烤朱古力棉花糖 $78間中一口甜係需要的,呢間烤朱古力棉花糖唔會甜到令人食唔曬成個!再送多兩塊餅乾俾客人食用Tim🍪溶化朱古力 (凍)🍫$42朱古力🍫與牛奶🥛與 忌廉比例好好👍🏻會令人感到滿足🥰濟州綠茶🍵鮮奶🥛(凍)$42飲落茶抹味較出,唔會太甜!所以唔洗擔心太膩☺️
2022.01.16

烤朱古力棉花糖 $78

溶化朱古力 (凍)🍫$42
朱古力🍫與牛奶🥛與 忌廉比例好好👍🏻會令人感到滿足🥰

濟州綠茶🍵鮮奶🥛(凍)$42
飲落茶抹味較出,唔會太甜!所以唔洗擔心太膩☺️

多謝正苦同一班染疫高官🙏而家又唔知幾時先可以堂食晚餐😢😢😭最後一餐梗係要食好啲 所以就翻兜呢間我舊年最滿意嘅餐廳💖🤩.🔥●「 韓國醬油有骨炸雞」($112)●炸雞加薯條加年糕點可以唔好食🤤🤤非常熱辣辣‼️越邪惡越快樂😘✨即係韓國醬油真係超級好食有骨炸雞嘅精髓就在於損骨嘅時候會一齊選埋啲醬🤩😍😍調味啱啱好 唔會過鹹搞到食完好口渴 有少少甜味 帶出醬料嘅層次感 .🍹●「 韓式雜莓牛角包窩夫」($72)●比傳統做法嘅窩夫更酥趣同埋有層次窩夫加咗肉桂粉同埋蜜糖令甜味更有層次 唔係一味死甜我個人就幾鍾意食肉桂味嘅嘢嘅但係如果唔鍾意肉桂粉嘅朋友仔 就可以試下其他款啦~~-🔥●「 烤韓國豆腐配泡菜八爪魚」($112)● 咁有韓國風味嘅小菜一定要嗌嚟食下個豆腐真係超級話本來以為佢係一個冷盤嚟嘅點知 係熱嘅 個八爪魚係學校過嘅所以有陣燒完之後嘅香味真係好好食🐣🍳●「泡菜燉五花肉蛋包飯」($105)●最吸引當然係個蛋😆蛋控必點呀‼️🤩✨上菜果時店員仲會好好咁幫你切‼️建議要比店員幫手😆😝我哋自己切好似有啲KAM😂😅雞蛋非常滑嫩 冇過多調味 中和反比較重口味嘅泡菜豬肉厚厚一層泡菜包住五花肉 份量好足😆✨💭💭💭好
🔥●「 韓國醬油有骨炸雞」($112)●

蛋控必點呀‼️🤩✨
厚厚一層泡菜包住五花肉 份量好足😆✨
💭💭💭
好味(8/⑩)
抵食 (7/⑩)
💭💭💭
2022-01-20 42 瀏覽
Almost our regular canteen now, the best Korean fried chicken place in town!🇰🇷🐷overall: 9/10🍳Omurice with roasted beefThis is one of their signature fusion dish with a taste of both korean roasted beef plus the Japanese egg omelette. While the egg omelette is so perfectly fried with a smooth outer skin and a creamy egg texture inside, the well seasoned grilled beef brisket brings the whole dish into life. The beef itself could be a bit overseasoned if you eat it alone, but that becomes so yummy

🐷overall: 9/10

🍳Omurice with roasted beef
This is one of their signature fusion dish with a taste of both korean roasted beef plus the Japanese egg omelette. While the egg omelette is so perfectly fried with a smooth outer skin and a creamy egg texture inside, the well seasoned grilled beef brisket brings the whole dish into life. The beef itself could be a bit overseasoned if you eat it alone, but that becomes so yummy even served with egg and rice.
Omurice  with  roasted  beef

🍗Soy Garlic Fried Chicken
This is definitely my biggest craving that hits me hard every month and literally the thing that brings me there so regularly. The perfectly deep fried chicken pieces are coated with the savory sweet soy sauce. With a sufficient amount of garlic flavour added, the sauce is almost addictive. Especially appreciate the crispy fried chicken skin but with a juicy and tender meat texture inside. Not greasy at all.
Soy  garlic  fried chicken

🧇Assorted berries croffle
A combination of waffle and croissant with serves exactly the value proposition of the fusion concept of the restaurant. For those who never tried this, I’d definitely recommend you to give it a go as it’s much much yummier than just a simple waffle. Buttery yet sweet. And I particularly love the cinnamon powder added on top too!
Assorted  berries  croffle
  • 溶化朱古力
  • 炸雞薯條
  • Soy  garlic  fried  chicken
2022-01-19 104 瀏覽
二訪小清新韓國餐廳 Banchan & Cook 今日大嶼山一日遊, 最後一站過返嚟東涌東薈城, 上次食過呢間餐廳,坐得好舒服,食物又有特色,今次再嚟幫襯😋🌟泡菜燉五花肉蛋包飯個蛋包飯好得意, 外表好滑好飽滿, 店員會問你使唔使影返張相先,因為佢會喺你面前切開個蛋,見到裏面好嫩滑嘅蛋汁, 賣相相當吸引加埋泡菜包豬腩肉同韓式嘅泡菜沙律, 好開胃😋🌟烤韓國豆腐配泡菜八爪魚呢個配搭好特別其他餐廳好少有, 八爪魚輕輕烤過, 帶有燒海鮮嘅味道, 另外泡菜個味好特別,偏濃,有少少豬肉喺裏面,配搭豆腐好夾👍🌟原味無骨炸雞我記得上次都有食炸雞,因為真係做得幾好,個皮好脆,裡面啲肉都嫩滑, 一啲都唔油, 千祈唔好錯過佢嘅炸薯條同埋炸年糕,配埋佢嗰兩隻醬汁好好味㗎😋🌟烤朱古力棉花糖鐵板上嘅甜品一睇就知靚, 香烤嘅棉花糖上面有朱古力醬同朱古力碎,下面係餅底, 咁嘅配搭,熱辣辣一定好食啦😋🌟焦糖脆脆鮮奶咖啡餐廳嘅飲品其實唔錯, 我好鍾意佢奶泡上面啲焦糖脆脆, 慢慢融化係杯咖啡度,好滿足🥰🌟青檸梳打對比杯咖啡,呢杯就好清新,雖然係青檸梳打,但係有少少花香味,食炸雞配有氣嘅飲品,爽呀🤣近排冇咗晚市, 呢餐earl
二訪小清新韓國餐廳 Banchan & Cook

🌟泡菜燉五花肉蛋包飯

🌟烤韓國豆腐配泡菜八爪魚

🌟原味無骨炸雞

🌟烤朱古力棉花糖

🌟焦糖脆脆鮮奶咖啡

🌟青檸梳打

近排冇咗晚市, 呢餐early dinner好滿足, 都發覺有好多人叫外賣,聽到係有折扣㗎,大家住附近就要留意下啦🥰
2022-01-16
  • 泡菜燉五花肉蛋包飯