2022-05-20 502 瀏覽
剛剛好經過撞正egg tarts岀爐woww lucky person(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎) 之前每次經過都排曬隊 一係就sold out要等好耐先有下一輪 以為自己唔會再有機會食到( ;´Д`)😆🕯Sourdough egg tart (hkd 12)已經第二次食這個famous egg tart💨💓它跟一般蛋撻不同 比較軟 焦糖味同custard 味重啲(。ì _ í。) 酥皮好鬆脆😭 牛油同蛋味都好岀 🔒 Bakehouse (中環)Address: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
Sourdough  egg  tart

🕯Sourdough egg tart (hkd 12)

已經第二次食這個famous egg tart💨💓

🔒 Bakehouse (中環)

Address: 中環士丹頓街5號嘉彩閣地舖
Sourdough  egg  tart
2022-05-16 559 瀏覽
人氣麵包店Bakehouse在灣仔 中環和尖沙咀都有分店,常常經過都排長龍,係咪真係咁好食?今日試完同大家分享下😁😁我幫襯嘅係中環店,😀由Donki出發,沿半山自動扶手電梯一路往上,經過大館之後繼續向上,好快就會聞到陣陣牛油香味,這個時候留意左手邊,就會見到bakehouse。人氣麵包店Bakehouse在灣仔 中環和尖沙咀都有分店,常常經過都排長龍,係咪真係咁好食?今日試完同大家分享下😁😁買咗幾款產品試試,食左牛角包,丹麥酥,酸種蛋撻等,最令我印象深刻嘅係蛋撻,感覺係KFC葡撻嘅高級版😂,蛋撻比較高身,滿滿嘅蛋漿,一口咬落去非常滿足,香濃嘅蛋味但係有一點點焦糖味,配上酥脆嘅蛋撻皮,食落非常大滿足。😍😍👍🏻⚠️提提大家,平日除咗lunch time同放工時間,一般都係排幾個,好快就買到,想試又怕排隊嘅朋友,記得揀啱時間😊😊

• Sourdough Egg Tart
  • 牛角包
2022-04-29 678 瀏覽
Bakehouse的蛋撻大家一定不陌生吧 但其實bakehouse還有其他很好吃的包點 這次就跟大家介紹一下吧Sourdough egg tart 🥚這個蛋撻大家一定都知道吧 我已經回購了不知道多少遍啦 哈哈 還沒吃過的朋友真的一定要試一下 雖然比普通的蛋撻貴一倍 但絕對是值得的 跟一般的蛋撻不一樣 這一款比較軟 custard味很重 Peanut butter cookie 🍪這個曲奇大概是蛋撻以外我最推薦的bakehouse甜品了 雖然外表跟一般的美式曲奇沒什麼分別 但真的很好吃 口感超軟的 鋪滿花生粒 有點像直接吃一口花生醬 不過bakehouse好像已經停售了這一款 另外double chocolate也是超推的 巧克力味很濃郁 巧克力控絕對會滿足 就算室溫吃也會有流心效果 真的好強 不過還是建議大家翻熱吃吧 Onion scone 🧅口感比較紮實 沒有做到外脆內軟的口感 個人不太喜歡 但味道還是不錯的 洋蔥味很濃 而且份量蠻大 作為早餐剛好

Sourdough egg tart 🥚

Peanut butter cookie 🍪

Onion scone 🧅
2022-04-28
  • Peanut  butter  cookie
2022-04-24 536 瀏覽
繁忙嘅中環地段日常人來人往,最近喺中環行街嘅時候,突然心血來潮好想食附近一間人氣麵包店Bakehouse嘅酸種蛋撻,於是就去排隊買,去到嘅時候好彩人龍唔算多,平時下午嘅時間人龍都非常之長,等候嘅時間最少都要半個鐘,今次唔使排好耐就買到🤤。酸種蛋撻有別於其他麵包店,佢嘅賣相燒到微微燶,成個感覺好似葡撻,而且咬落去嘅時候好香牛油味,除咗食到酥皮好酥脆之外,中間包住嘅蛋餡非常嫩滑,濃濃嘅焦糖香味出晒黎。下次經過其他分店都會encore買黎食,不過味道稍有偏甜,需要飲多啲水,同埋要趁熱食。

2022-04-12
10 分鐘 (外賣自取)
2022-04-21 543 瀏覽
Bakehouse的蛋撻大家都應該吃過吧 身為bakehouse的忠實粉絲 差不多把整個bakehouse的包包都吃了一遍 哈哈 這次就跟大家介紹一款比較冷門的包包吧Quiche $35 (8/10)雖然放到冰箱裡幾天後才吃 味道應該沒有當天吃的那麼好 但是外皮還是很鬆脆 內餡翻熱後有一點點裂縫 但也不太影響味道 Quiche大概一隻手的份量 當作早餐非常飽肚 內餡是芝士和辣肉腸 帶有微辣 但是蠻惹味的

Quiche $35 (8/10)

Quiche
2022-04-21
Quiche
2022-04-12 511 瀏覽
📍Bakehouse 以葡式蛋撻聞名 酸種酥皮外層酥脆 吸引不少人慕名而來 排隊購買👭👭黎到梗係會買蛋撻 但係望住櫥窗 好難會放過其他麵包 牛角包🥐 Dount Sourdough Bread 都好吸引人今次買咗Strawberry Vanilla Danish 🙌🏻士多啤梨睇落好新鮮 表面有一層薄薄嘅糖漿酥皮做得好出色夠酥脆 中間有吉士醬配上士多啤梨酸酸甜甜 唔會好漏表面灑上少少開心果碎 外觀更加分♥️🙆🏻‍♀️
📍

酥皮做得好出色夠酥脆 中間有吉士醬
配上士多啤梨酸酸甜甜 唔會好漏
表面灑上少少開心果碎 外觀更加分♥️🙆🏻‍♀️

Strawberry Vanilla Danish
15 分鐘 (堂食)
Strawberry Vanilla Danish
  • Croissant
2022-04-07 638 瀏覽
之前都試過bakehouse嘅牛角包同酸種葡撻, 覺得都還好, 但未去到好驚艷,可能因為期望太大。今次經過開就買下其他產品試試。叫左個apple crumple danish $30翻屋企焗完,外層鬆脆,內層濕潤,裡面有唔少吉士醬配濃郁嘅肉桂同apple crumple, 好食。另外,叫左個Double chocolate cookie. 大大塊好邪惡, 有好多朱古力粒,叮熔左後做到流行效果。 佢係黑朱古力曲奇,唔會好甜,幾適合我胃口。

今次經過開就買下其他產品試試。
叫左個apple crumple danish $30
apple  crumple danish

apple  crumple danish
2022-04-01 511 瀏覽
點解Bakehouse的酸種葡撻極受歡迎!酸種撻皮燒到微微燶,係有酥皮嘅酥脆,但又唔會一咬就散晒咁而且食落唔會好油膩好滯, 但都重牛油香味嘅而包住嘅蛋餡超嫩滑☺️帶有濃既蛋香同焦糖香氣😍都幾match 😙不過都係有少少偏甜另外記住要新鮮出爐趁熱食!Matcha Doughnut /Berry Doughnut ($38)doughnut外面雖然有糖但也沒有很甜,油炸的香氣令doughnut更加吸引了。內餡很足夠的,抹茶味沒有很濃,而且有點咸咸的,我這個抹茶控來說就不是很習慣🤫 (浠姐就很喜歡)。Berry口味我來不及試吃,應該也不錯啦~#哩間排隊唔算好耐,大約15-20分鐘
點解Bakehouse的酸種葡撻極受歡迎!
另外記住要新鮮出爐趁熱食!

#哩間排隊唔算好耐,大約15-20分鐘
2022-03-15
2022-04-01 530 瀏覽
終於去咗bakehouse朝聖,酸種蛋撻同牛角包都好好食!🥧 酸種蛋撻 ($12/1)雖然蛋撻嚟講都算幾貴,但真係好好食😭 外層有焦糖嘅味道,仲好脆;而且蛋同牛油都㜬香濃好味😋😝!🥐 牛角包 ($20)牛角包都好好食!外面丹麥酥脆、甜甜蜜蜜;裏面又夠鬆軟、好香牛油味🤤

終於去咗bakehouse朝聖,酸種蛋撻同牛角包都好好食!

🥧 酸種蛋撻 ($12/1)

🥐 牛角包 ($20)
  • Croissant
  • Sourdough Egg Tart
  • Egg  tart
  • egg tart
  • 牛角包
  • 酸種蛋撻
2022-03-21 551 瀏覽
Came for chocolate cookies after our visit in Pici cause they are so close to each other anyway! Why not pay a visit on both! Ordered two chocolate cookies, one Green tea Macha cookie and one signature croissant & one almond danish! The total cost was around $120 The macha cookie ($20) was not very sweet for me, it smelled and tasted just like regular macha cookie, it’s not as impressive as I thoguht… I recommend their chocolate cookie instead! Almond danish is my all time favourite, it never di

Almond danish is my all time favourite, it never disappoints me. Put it back it your air fryer or oven for a good few minutes it just like freshly bake!
For croissant wise I prefer the one in K11 basement barkery thou… sorry dude I prefer more buttery taste 😝
2022-03-10 786 瀏覽
同朋友仔係中環食完Lunch,就諗住排隊買egg tart 食🤣次次黎都要排隊🤦🏻‍♀️✾Sourdough Egg Tart $12 呢底係岩岩新鮮出爐,好香,外表都好吸引😍😍外層酥脆,入面有少少煙韌。蛋漿甜度岩岩好,好滑👍🏻👍🏻 ✾ Strawberry Vanilla Danish $36Danish 外層甜甜地好酥脆,入面好鬆軟😍外表都好吸引。吉士醬上有士多啤梨🍓同開心果碎碎✾ Chocolate Hazelnut Doughnut $38外層有層朱古力脆皮。但係入面既醬唔係好多,唔夠creamy,但好香朱古力榛子醬味道,而且甜度適中,食完唔會好漏

✾Sourdough Egg Tart $12

外賣自取
據說,這家店的蛋撻被譽為全香港最好吃的蛋撻,蛋撻界中的絕絕子。人氣麵包店Bakehouse 自開業以來一直大受歡迎,現場可以吃到各種新鮮出爐特色麵包,無論牛角包、酸種蛋撻都好吸引,bakehouse除了蛋撻極高人氣,它家的牛角包十分有名,創辦人Greg是前四季酒店餅廚主理把做牛角包的技術用在做葡撻撻皮之上,令出品更酥脆可口。bakehouse的葡撻較一般的高身,蛋餡呈深黃色,賣相夠誘人。味道亦不遜色,雖不像普通葡撻般有焦糖撻面,但是有濃郁蛋香和焦糖香,就連撻皮也帶有焦糖香氣。蛋餡入口嫩滑似燉蛋,甜度亦恰到好處。撻皮則牛油香重,同樣有焦糖味道,平衡有致,而且切開後會看到數個猶如牛角包內的氣孔,吃時酥脆十足,讓人忍不住一個接一個!下次早上還想來試試它家的牛角包。因為蛋撻一盒要6個才有盒子,所以一口氣吃完已經太飽了吃不下牛角包了。
2022-02-28 484 瀏覽
▫️Strawberry Vanilla Danish 💦主觀指數:8/10酥皮唔係蛋撻一咬就散個啲,好煙韌,出奇地好味本身見佢蠟蠟令嗰啲係超甜糖漿原來係酸酸地嘅士多啤梨味,配上甜甜嘅吉士好味!
▫️Strawberry Vanilla Danish
💦主觀指數:8/10
酥皮唔係蛋撻一咬就散個啲,好煙韌,出奇地好味
本身見佢蠟蠟令嗰啲係超甜糖漿
原來係酸酸地嘅士多啤梨味,配上甜甜嘅吉士好味!
2022-01-28
15 分鐘 (外賣自取)
2022-02-26 4916 瀏覽
在元旦 Long Staycation 的星期日早上,好姊妹專程走過來西環陪我食早餐!  然後,參觀我住的酒店,大家 Hea 一陣,又出發行去上環及中環嘞! 我們一起去中環已搬舖位的 <祥興記> 食生煎包午餐;食飽她先回家,我自己就走去人氣麵包店 <Bakehouse> 排隊!當時,<Bakehouse> 已開了好一段時間,人氣依然未減,果然利害!售賣:麵包、蛋撻、冬甩...及飲品當中最人氣的包括:牛角包、蛋撻、冬甩...等!排隊約半小時,所以,買了好幾個麵包,作為下午茶及翌日早餐!Croissant $20首選牛角包是此店的人氣名物,返酒店急不及待先食番個牛角包, 散發牛油芳香的牛角包,金黃色的外層酥脆可口,包身鬆軟而多層質感;有水準又簡單的美味! $20 是物有所值!Matcha Cream Doughnut $38次選的 Matcha Cream Doughnut 是個人喜好! 輕輕咬開包質密度高的冬甩,滿載抹茶吉士醬,既有抹茶清香又 creamy 不甜膩! 令我回味!Tomato, Garlic & Herb Focaccia $

售賣:麵包、蛋撻、冬甩...及飲品
當中最人氣的包括:牛角包、蛋撻、冬甩...等!

排隊約半小時,所以,買了好幾個麵包,作為下午茶及翌日早餐!

Croissant $20
首選牛角包是此店的人氣名物,返酒店急不及待先食番個牛角包,

$20 是物有所值!

Matcha Cream Doughnut $38
 令我回味!
Matcha Cream Doughnut
Tomato, Garlic & Herb Focaccia $38
表面有不少車厘茄,後來,看過飲食節目得知車厘茄也是自家農場種植,新鮮又健康!
 加入蒜頭及香草,口味清新,作為早餐最適合不過!

2021-01-03
30 分鐘 (堂食)
Matcha Cream Doughnut
  • Tomato
  • Garlic & Herb Focaccia
: 📍@bakehousehk𝕃𝕠𝕔𝕒𝕥𝕚𝕠𝕟: #breadaholic_central #breadaholic_wanchai𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_shop 。🥐 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 ($20)Nailing the flakey texture for a perfect croissant, Bakehouse is no doubt a wonderland for pastry and bread lovers. With a temptingly shiny and crunchy top, the crispy crust begins to break apart once bit into it. You can taste that the dough has been folded over and over to give that puffy and perfect buttery interior. .果然Bakehouse嘅每一樣item都無令人失望, 即使係原味croissant都做得好好😍外層非常酥脆香口, 一咬落去係滿滿嘅牛油香和
📍@bakehousehk
𝕋𝕪𝕡𝕖: #breadaholic_shop

🥐 𝐂𝐫𝐨𝐢𝐬𝐬𝐚𝐧𝐭 ($20)
果然Bakehouse嘅每一樣item都無令人失望, 即使係原味croissant都做得好好😍外層非常酥脆香口, 一咬落去係滿滿嘅牛油香和麵粉香🥐 内層唔會太乾, 就算唔係新鮮出爐食都無塌身, keep到有空氣感, 食落層層分明!