每月一次的紀念日又到啦!🤗 男朋友又要識做呢~ 每次到藍屋扮偽文青,都總會經過「Aroma」。 不過食就係第一次啦!  「Aroma」即是香氣的意思, 雖然餐廳不像其名散發出香氣, 但餐廳內外就相當有氣氛! 小編就最愛有outside bar枱的餐廳,因為坐係外面啤啤佢,摸下酒杯底,望下月亮,真係特別有feel~😌 高透明度的玻璃屋打破了內外的空間隔膜, 讓路人皆知餐廳受唔受歡迎, 小編就是憑這一點帶小妹來慶紀念日呢!😂🙈 餐廳有兩層,地下是開放式廚房和水吧, 靠牆有幾張bar枱。 我們被安排到二樓的雅座, 燈光比樓下光猛,又有懷舊別緻的裝飾, 天花吊着懷舊的電燈膽,紅磚牆上投下柔和的燈光,  牆上掛着各式各樣的黑膠唱片和海報,很有feel啊!(偽文青mode on!)🤘🏻 從外面睇完全唔覺,但裡面卻給人耳目一新的感覺~😯 餐廳提供的菜式是中西合壁的fusion菜。  小妹就最愛吃牛扒,當然要點Grilled US Angus Rib Eye啦! 店員亦細心為我們推介了幾款招牌菜, Aroma Pork Spring Roll和Deep-fried Chicken Wings,就
每月一次的紀念日又到啦!🤗

男朋友又要識做呢~

每次到藍屋扮偽文青,都總會經過「Aroma」。

不過食就係第一次啦!

「Aroma」即是香氣的意思,

雖然餐廳不像其名散發出香氣,

但餐廳內外就相當有氣氛!

高透明度的玻璃屋打破了內外的空間隔膜,

讓路人皆知餐廳受唔受歡迎,

小編就是憑這一點帶小妹來慶紀念日呢!😂🙈

餐廳有兩層,地下是開放式廚房和水吧

靠牆有幾張bar枱。

我們被安排到二樓的雅座,

燈光比樓下光猛,又有懷舊別緻的裝飾,

天花吊着懷舊的電燈膽,紅磚牆上投下柔和的燈光,

從外面睇完全唔覺,但裡面卻給人耳目一新的感覺~😯

餐廳提供的菜式是中西合壁的fusion菜。

店員亦細心為我們推介了幾款招牌菜,

Aroma Pork Spring Roll和Deep-fried Chicken Wings,就試一試吧!

最值得一試的就是深得食客青睞的Deep Fried Chicken Wing with preserved egg-yolk($68)

中菜有黃金蝦,「Aroma」就有黃金雞翼!🤗

創意十足,味道也相當出色,價格又很合理!

同黃金蝦一樣,主要都是用咸蛋黃為調味。

金黃色的賣相很吸睛呢!😍😍😍😍

雞翼肥美 juicy,外皮又炸得香脆,

咸蛋黃融化在脆香雞翼上,鹹香惹味 !

店家也很細心準備了開邊雞翼,

食起來很方便,注重儀態的女士就唔怕係心儀的男士面前哽骨啦!😂

Aroma Pork Spring Roll with Chilli Bean Mayo($68)

春卷炸得香脆,入口鬆化的米紙包着微辣的豬肉,

配上特調豆瓣沙律醬,味道特別又惹味!😏

賣相相當別緻,😳

大廚把不同配菜如秋葵、洋蔥、蠔菇、蒜頭和馬蹄等,砌湊在一起,創造出充滿藝術感的料理。

很有高級餐廳吃高級料理的感覺呢!😌

Grilled US Angus Rib Eye
 秋葵蠔菇鮮甜,馬蹄洋葱爽脆香甜,

最特別的莫過於腐乳味的薯蓉,口感幼滑,鹹香惹味。😙

值得一讚的是牛扒煮得剛剛好,符合了我們medium rare的要求, 👍🏻

Grilled US Angus Rib Eye
 肉質軟嫩juicy,🐮牛味十足,

惟牛扒肥膏比較多。🙈

有美食怎少得美酒呀?😏

我們每人還點了杯Cocktail情迷一下。

酒類除了Cocktails外,

紅酒、白酒,Mocktails,啤酒和一般飲品都有提供。

Grapefruit Mojito($85)

小妹不喜歡喝有糖漿飲料,

所以我就為她點了這杯用上grapefruit juice 做base的mojito,

加上新鮮的青檸和薄荷,

微酸的味道,又散發出清香的薄荷味,份外清新!

Grapefruit Mojito
見Bloody Tom ($85)幾得意,就叫一杯試下啦!

Bloody Mary聽得多,Bloody Tom 係咩黎呢?

原來店家將Bloody Mary 加入東方元素,

用冬陰公做base,味道香辣又bloody,真係好特別,喜歡新口味的不妨挑戰下。

Bloody Tom
Bloody Tom
 總括而言,

餐廳在裝潢和食物上創意十足,

店員服務不錯,價格又ok,

尤其是小食真的大件夾抵食!😏

仲有Happy Hour添,下次一定要黎Happy下~

• Deep-fried Chicken Wings
  • Aroma Pork Spring Roll with Chil
鋪面空間不大,在走廊經過也要小心撞到高枱的食客,但一轉到樓上雅座,行幾步樓梯又是另一片天地。目測可容納大約十餘人,在樓閣可環觀到餐廳的格局,牆上掛滿好多歐美poster 和懷舊黑膠唱片的收藏,枱面的磚好靚,牆身也掛不少獨特的畫,美感十足!抬頭又有一盞華麗的掛燈,增添不少進餐氣氛。開private party 都不錯,隱私度算是繼高!翻一翻餐牌,留意到餐廳的菜式是以中西合璧為賣點Red fermented beancurd chicken  $228Chorizos baby corns tofu sago 四件栗米雞卷一致排開,上枱時伴碟的醬汁則香噴噴,裡面有香脆可口的煙肉粒和乾豆腐,炒得好惹味,食落口感豐富。與腐乳最大的分別是,南乳味道帶有點甜味,以南乳用來燜煮的雞卷吃落尤其香濃又獨特,將雞肉的餘韻發抹更淋漓盡致 ...24hrs sous vide pork belly $228 Pickled peek, beetroot purée, Chinese hawthorn sauce想不到豬腩肉都可以烤到咁香口,帶微醺香味。以菠蘿酸辣醬汁為主調,酸酸甜甜又幾開胃,回陣的微辣好開胃,
鋪面空間不大,在走廊經過也要小心撞到高枱的食客,

但一轉到樓上雅座,行幾步樓梯又是另一片天地。
目測可容納大約十餘人,在樓閣可環觀到餐廳的格局,

牆上掛滿好多歐美poster 和懷舊黑膠唱片的收藏,

枱面的磚好靚,牆身也掛不少獨特的畫,美感十足!
抬頭又有一盞華麗的掛燈,增添不少進餐氣氛。

開private party 都不錯,隱私度算是繼高!
翻一翻餐牌,留意到餐廳的菜式是以中西合璧為賣點
Chorizos baby corns tofu sago
四件栗米雞卷一致排開,

上枱時伴碟的醬汁則香噴噴,

裡面有香脆可口的煙肉粒和乾豆腐,

炒得好惹味,食落口感豐富。
與腐乳最大的分別是,南乳味道帶有點甜味,

以南乳用來燜煮的雞卷吃落尤其香濃又獨特,

將雞肉的餘韻發抹更淋漓盡致 ...

想不到豬腩肉都可以烤到咁香口,帶微醺香味。
以菠蘿酸辣醬汁為主調,酸酸甜甜又幾開胃,

回陣的微辣好開胃,對 pineapple chutney 另眼相看!
為了增加新鮮感,將紅菜頭蘑成蓉,味道份外鮮甜,

想不到純粹醬汁,已經是此般千變萬化...
飯後來杯 Mocktails,一邊坐一邊品嚐美食~

梳打添加了大量青檸和薄荷,飲落倍添清新
Strawberry coconut mojito  $55
Grapefruit mojito $45
2016-12-17 395 瀏覽
要數近排有驚喜餐廳,呢間一定有份😈看似西餐但又融入中式fushion烹調方法,地方不算大但裝潢有型格特色處,地下有數張檯,門口入面就是調酒跟落廚位置,最正就係樓上閣樓👀會空出半牆可望到樓下😌做成一個無壓迫嘅空間感🎼牆上更貼滿黑膠唱片播住西方音樂<Estrella Draught> 🍻$68見到個環境咁正唔係唔啤啤佢啊😂呢到酒類都幾多<Deep-Fried Chicken Wings> 🐔$68其實係單骨雞翼再混上鹹蛋黃做炸漿一起炸,食落幾似中式嘅黃金煮法,鹹香味濃😋送啤酒一流<Deep-Fried Shrimp> 🍤$78棄用炸醬改成腐皮包住隻蝦,但唔好以為會好油,神奇地乾身蝦緊熟夠彈牙👍再有黑醋汁伴食提味<Grilled US Angus Rib Eye> 🐮$228有無諗過食牛扒配果個薯蓉係混上南乳當醬🤔這款就是了,牛我點了五成熟,沒過火,牛嫩有輕微血水👉再搽上南乳薯蓉一起食係異常的夾,伴邊嘅配菜炸蓮藕片、秋葵、雞脾菇都一樣出色美味<strawberries mojito> 🍸$85啤酒飲哂😭再試咗呢
<Estrella Draught> 🍻$68
見到個環境咁正唔係唔啤啤佢啊😂呢到酒類都幾多
Estrella Draught
Deep-Fried Chicken Wings
<Deep-Fried Shrimp> 🍤$78
Deep-Fried Shrimp
<strawberries mojito> 🍸$85
啤酒飲哂😭再試咗呢杯mojito,調得不錯,清新帶微酸😚飯後最愛
strawberries mojito
✨另外服務都唔錯,侍應會大概講下個煮法或者餸菜特別之處
Estrella Draught
Deep-Fried Chicken Wings
Deep-Fried Shrimp
strawberries mojito
2016-12-17 149 瀏覽
尋晚同舊老闆食飯, 睇完openrice d comment 就臨急臨忙book左佢. 一去到得番地下bar section有枱, 本身仲驚老闆坐得唔舒服, 但老又好鍾意喎, 間餐廳好chill好型!叫左四個tapas, chicken wing, pumpkin cake, okra(秋葵), 同埋eggplant. 四個都煮得好特別, 尤其是雞翼同秋葵特別出色.Main course 有四款, 我地四個人叫左三個main course share食. Pre-fried Amadai 係連埋魚麟黎炸既魚配波菜pasta, 上面係芫荽味泡泡, 好特別, 超級好食! (老闆仲話如果唔夠飽就叫多次個女😎)Grilled US Angus Rib Eye 五成熟, 好tender同juicy, 配腐乳味薯蓉(不過我食唔到腐乳味)同秋葵.最後一個main course就係24hours sous vide pork belly, 配幾種唔同既sauce, 舊豬濃味少少,但又係好好食.呢餐真係好驚喜!絕對要再黎!

呢餐真係好驚喜!絕對要再黎!
2016-12-16
  • Deep-fried Chicken Wings with Preserved Egg Yolk
  • Pre-fried  Amadai
2016-12-16 239 瀏覽
今日因接男朋友收工源故,約左佢到佢公司附近食埋晚飯先返屋企。因為唔想食粥粉麵飯源故,所以就同佢去左間食fusion小食嘅餐廳。地下餐廳佈置感覺會似酒吧,但一上樓上閣樓感覺就完全唔同。值得一提係侍應好細心,會不時走上黎睇我地有咩需要,唔使驚坐左上上面就無人理呀!樓上不論是餐檯定牆上掛畫,都充滿西洋容典味道。餐牌只有四版,三版飯品,一版主食及小食等。我地唔算好肚餓,所以叫左好多小食試下。Aroma fried Spring roll $68春卷一份六件,入面有豬肉做餡,點上餐廳特製豆辦蛋黃醬,有點點辣,份外滋味。Cheese Pumpkin Cake $58食落好似中式南瓜餅,好似mochi咁,但入有d芝士,再加上面頭嘅勁脆嘅臘肉碎,食落好過癮,始終未試過咁樣食臘肉。Deep fried chicken wing $68餐廳用上單骨雞翼,唔會話食得好辛苦。再撈埋特製濃濃蛋黃醬,味道好特別。Tasty fries $48用上巴馬臣芝士淋上薯條上面,賣相幾靚又唔會話太咸。點埋個醬,感覺唔會太油膩。Herbal margarita & strawberries coconut mojitoMar
地下餐廳佈置感覺會似酒吧,但一上樓上閣樓感覺就完全唔同。
樓上不論是餐檯定牆上掛畫,都充滿西洋容典味道。
Aroma  Pork  Spring  roll
Aroma fried Spring roll $68
Chesse  Pumpkin  cake
Cheese Pumpkin Cake $58
Deep -  fries  chicken  wings
Deep fried chicken wing $68
Tasty  fries
Tasty fries $48
Strwberries  coconut  mojito  &  herbal  margarita
Margarita 唔係我飲,但目佢用鹽粒圍杯邊覺覺得幾特別。Mojito感覺好fresh,好解渴,估唔到mojito都可以咁整法。
2K
2016-12-12 139 瀏覽
我們經常都到灣仔這一區行逛 , 但就比較少到石水渠街那一邊 , 恰巧當天要幫女兒到 聖雅各福群會 報課外活動 , 經過石水渠街 ....發現有一門面型格的餐廳 , 於是就入去幫襯 ~店內裝修非常有品味 , 既潮格又有溫暖感 , 我們被侍應生帶往上層的用餐區用膳 ~ 從樓上望下去 , 感覺很特別 ~ Menu 以為是一般西餐廳 , 細讀 menu 之後發覺原來是賣 fusion 菜 , 真有意思 ~ Deep-fried Cauliflower (with Parmesan Cheese and Curry) $ 48炸過的椰菜花 , 口感爽脆而不硬身 , 椰花底有一層微辣的咖喱醬 , 椰花面撒上多量的芝士碎 , 而且咬落脆口 , 味道獨特 ~ Pork & Chicken Liver Roll (with Apricot Puree ) $ 68 賣相討好 , 細嚐一口便知是經過精心的烹調 , 這道 豬肉雞肝卷 , 其口感滑嫩 , 味道濃郁而複雜 , 伴以杏甫醬 , 絕對是一流的配搭 .... 究竟誰是主角 ~ Red Fermented Beancurd Chicken $
發現有一門面型格的餐廳 , 於是就入去幫襯 ~

從樓上望下去 , 感覺很特別 ~

Menu

Red Fermented Beancurd Chicken $ 178

賣相吸引 , 這道南乳雞卷 , 跨越了東西方的烹調手法 , 雞卷的中央釀入了南乳的 , 其肉質柔軟嫩滑 , 充滿南乳醬的鹹鹹甜甜味 , 味道極富層次感 , 勁好吃 ; 當然其配菜也不可少覷 , 更帶來了無限驚喜 ~

總括來說 : 食物高質味美又富創意 , 侍應生的服務態度殷勤 , 價錢公道 , 實在是大滿足 ~

本篇完 ~
2016-12-11 938 瀏覽
之前去灣仔石渠街的Samsen吃飯的時候經過這家Aroma,看似好像是不錯所以晚上決定去試試看!這家餐廳更像酒吧,不少人來Happy Hours drinks.餐牌上食物選擇不多,但每一款都看得出廚師的精心設計,把中式和西式料理很好地結合在一起。我們點了兩個Tapas兩個主食share.第一道Tapas點的是Baked White Eggplant($48).茄子上面灑滿了北非小米再焗,感覺很健康!茄子有兩半,很軟很多汁,贊!下一道是Deep-fried chicken wings($68).雞中翼是單骨的,炸好以後上面淋了鹹蛋黃,很香。雞肉嫩滑,但味道沒有很滲入雞肉裡,所以味道比較淡。我不是個重口味的人覺得還ok!主食我們點了Pan fried Amadai($228)。不要看菜名那麼簡單,這可不是一般的煎魚。Amadai是甘鯛,也叫馬頭魚(因為魚油是方正型的哈哈),是近年來很人氣的冬季魚,而且價格不菲。餐廳把魚鱗炸了,上菜的時候還是炸得片片分明的,非常脆,很入味。之前在一家日料吃過同樣的菜式,據說要一定的廚藝才能做出這道菜呢。魚肉本身脂肪沒有很多,吃起來肉質也還蠻滑的。魚的旁邊放了
Baked White Eggplant
Deep-fried chicken wings
主食我們點了Pan fried Amadai($228)。不要看菜名那麼簡單,這可不是一般的煎魚。Amadai是甘鯛,也叫馬頭魚(因為魚油是方正型的哈哈),是近年來很人氣的冬季魚,而且價格不菲。餐廳把魚鱗炸了,上菜的時候還是炸得片片分明的,非常脆,很入味。之前在一家日料吃過同樣的菜式,據說要一定的廚藝才能做出這道菜呢。魚肉本身脂肪沒有很多,吃起來肉質也還蠻滑的。魚的旁邊放了芫荽泡沫,我不是很吃得出味道,不過聽起來還蠻有新意的。魚下面有菠菜麵,對我來說有點硬,男友就覺得剛剛好很好吃。
Pan fried Amadai
另一道主食我們點了Grilled US Angus Rib Eye ($258). 牛肉我們選了Medium Rare, 出來的生熟程度剛剛好!我們的那塊牛扒中間瘦兩邊肥,肉質鮮嫩,好味!特別的是旁邊的薯蓉,加了中式的南乳味道特別!這家餐廳的菜式蠻有創意,大家可以去試試看喔◕ˇ∀ˇ◕
2016-12-08
Baked White Eggplant
Deep-fried chicken wings
2016-12-11 133 瀏覽
今次嚟到Aroma搵食! 又嚟到每月28日小慶祝~今個月到男友負責搵餐廳~於是佢喺佢主場嘅港島區尋找~今次佢話食洒吧fusion菜!小小的門牌小小的店原來仲有二樓的!外國風情的裝飾Apple Iced Tea ($35)茶味較淡~有少少碳酸嘅成份~蘋果味甜中略帶酸味~亦可以檸檬調味~一飲就停下了!Deep-fried Chicken wings ($68)一坐下來就聞到鄰枱傳來的香味!點菜時急不及待地也點一碟!蛋黃味香濃~外皮炸到同黃金蝦一様~而且餐廳細心地將雞翼分成單骨~非常方便不過要小心因為係即叫即炸~要放一陣先可以食~不然會燙到咀巴~24Hours Sous Vide Pork Jelly ($228)近年非常受追捧的慢煮食物~即是將食物放進眞空袋再用低溫慢慢煮熟~令食物不至於在烹調過程中流失水份。我們選的是24小時慢煮豬腩肉~餐廳特別調製了三種醬汁~分別係山楂、菠蘿同紅菜頭。慢煮方法果然名不虛傳~肉質非常juicy~雖然係豬腩肉~但因為水份沒有流失~並不會有油淋淋的感覺!而且我們覺得跟菠蘿汁味道好夾~好味道!Pan-fried Amadai ($228)近期有點沉迷甘鯛這種魚~
今次嚟到Aroma搵食!
又嚟到每月28日小慶祝~今個月到男友負責搵餐廳~
於是佢喺佢主場嘅港島區尋找~
今次佢話食洒吧fusion菜!

小小的門牌
小小的店原來仲有二樓的!
外國風情的裝飾
Apple Iced Tea ($35)
茶味較淡~有少少碳酸嘅成份~
蘋果味甜中略帶酸味~
亦可以檸檬調味~
一飲就停下了!
Apple Iced Tea
一坐下來就聞到鄰枱傳來的香味!
點菜時急不及待地也點一碟!
蛋黃味香濃~外皮炸到同黃金蝦一様~
而且餐廳細心地將雞翼分成單骨~非常方便
Deep-fried Chicken wings
令食物不至於在烹調過程中流失水份。
我們選的是24小時慢煮豬腩肉~
餐廳特別調製了三種醬汁~分別係山楂、菠蘿同紅菜頭。
慢煮方法果然名不虛傳~肉質非常juicy~
雖然係豬腩肉~但因為水份沒有流失~並不會有油淋淋的感覺!
而且我們覺得跟菠蘿汁味道好夾~好味道!
24Hours Sous Vide Pork Jelly
Pan-fried Amadai ($228)
近期有點沉迷甘鯛這種魚~牠肉質肥美細緻~
加上餐廳把魚鱗煎香後變得香脆~與鮮嫩的魚肉相映成趣~
上面的泡沫由莞茜提煉~十分獨特!
而底層係蕃茄蝦子麵~因為係蕃茄湯底~所以唔同平時有皂水味的蝦子麵~
麵質亦算煙韌~不錯!
Pan-fried Amadai
Cream brûlée ice-cream
餐單上係冇甜品的~但店員(經理?)聽到我們是慶祝紀念日~竟然問我們要不要試甜品
大概是快將推出的菜式!真幸運☺️
表面係風乾了的桃粒跟桃醬~
下面係焦糖燉蛋雪糕蛋糕~每一層都有不同口感!
桃片因為係風乾的~只抽乾了水份人但內裡還是有桃本身的甜味~不錯
整個雪糕蛋糕有著不同的口感~非常特別!
Cream brûlée ice-cream
雖然係酒吧格局~但食物美味得來又有人情味~
實在係令人回味的一餐!
2016-11-28
紀念日
Apple Iced Tea
Deep-fried Chicken wings
24Hours Sous Vide Pork Jelly
Pan-fried Amadai
2016-12-10 403 瀏覽
是夜收工有點餓,決定在附近找一間未去過的餐廳試試。我們走到藍屋那邊,發現這間小餐館。幸好未過happy hour~既然有買一送一,更吸引我來試試。 餐廳開業半年,門面比較隱閉。待晚上,旁邊的店鋪關門才突顯出來。餐廳不是很大。一進門,右邊是bar枱、出餐的位置;右邊有2-3張細枱,適合與同事/朋友happy hour歡眾。 下層已滿,店員帶我們走過小樓梯,來到樓上雅座。閣樓空間感高,裝潢走懷念路線。各枱之間有足夠距離,讓食客可以自成一角。 可以近距離欣賞牆上的黑膠/LCD裝飾。 還可以窺探樓下bar枱店員工作 先看看餐牌,選擇不算多,主打佐酒的tapas。樣樣都中西合璧,只看名字未必知道是什麼。幸好餐牌寫得夠仔細,再加店員詳細講解,就一清二楚。 Estrella - ★★★☆☆  買一送一就啤啤佢~ 生啤選擇不多,有Estrella也算不錯。 Stir-fried Squid $88 - ★★★☆☆   臘腸炒魷魚絲,很有趣的配搭。賣相西式,不仔細嚐嚐也不知那些肉粒是臘腸呢~ 看似很油,但吃落還okay,不會一口油膩膩的。 魷魚不太爽口彈牙,但與臘腸鹹香味蠻合襯。加上烤薯仔質地又是
是夜收工有點餓,決定在附近找一間未去過的餐廳試試。

我們走到藍屋那邊,發現這間小餐館。
幸好未過happy hour~

既然有買一送一,更吸引我來試試。

下層已滿,店員帶我們走過小樓梯,來到樓上雅座。

可以近距離欣賞牆上的黑膠/LCD裝飾。

還可以窺探樓下bar枱店員工作

先看看餐牌,選擇不算多,主打佐酒的tapas。

Estrella - ★★★☆☆
 買一送一就啤啤佢~

生啤選擇不多,有Estrella也算不錯。

Stir-fried Squid $88 - ★★★☆☆

看似很油,但吃落還okay,不會一口油膩膩的。

魷魚不太爽口彈牙,但與臘腸鹹香味蠻合襯。加上烤薯仔質地又是軟熟,整碟菜口感不夠豐富,如能多點脆脆口感會更好。

Deep-fried Chicken Wings
Deep-fried Chicken Wings $68 - ★★★★☆
 黃金魷魚(鹹蛋黃炒魷魚) 食得多,黃金雞翼就第一次吃。 ^o^

每隻雞翼都包裹著一層薄薄鹹蛋黃,外層酥脆,肉質嫩滑、juicy,非常惹味。

份量不少。6隻雞翼,隻隻也有我半個手心大。不止佐酒,當小食也一流。

Pan-fried Amadai $228 - ★★★☆☆
 近年興起的脆鱗馬頭魚這𥚃也有得吃。加上芫茜泡沫蝦籽蝦子麵,成為一道分子fusion料理。

魚肉蠻結實、嫩滑,但主角「脆鱗」則未夠香脆。

我不愛吃芫茜,但見到這個泡沫,忍不住試試。芫茜味蠻濃,但伴著蝦籽與魚塊一起吃,味道混和得宜,令我眼前一亮。

配上我兒時最愛的蝦子麵,值得加分。

麵吸收了魚塊的湯汁精華,非常鮮味。可能是浸在湯汁𥚃太長時間吧?麵質有點軟腍,不夠爽口。

24Hours Sous Vide Pork Belly - ★★★☆☆
 層次分明的五花腩,賣相非常誘人。

經過24小時真空慢煮再輕煎,外脆內鬆軟,中間帶點爽脆脂肪,口感非常豐富,而且不覺油膩。

廚師很有心思,在旁點綴的醬汁不止是裝飾,在食客愈吃愈膩,就發揮作用。

紅色是紅菜頭醬,啡色小小的是山渣醬,有蒜頭在面是菠蘿醬。菠蘿醬當然是我的最愛,但山渣和紅菜頭也不遑多讓。3款醬都帶點酸,讓食客中和五花腩的膩感。但其實我覺得五花腩也不是很膩啊,2人share剛剛好。

大至主菜,小至伴碟的配搭,也見餐廳的心思。但我認為最值得一讚的是不是每道菜都是新鮮熱辣,連餐碟也是和暖的。

其實在外國吃飯,暖餐碟是基本。但在香港,很少餐廳會注意這點。有外國朋友來香港旅行,就試過因為冰冰的餐碟而失望。這𥚃的暖餐碟除了為食物保溫,也突顯餐廳的心思。

菜式份量不少,2人的話,其實2個main course都夠食,前菜可以不點 (但我很愛吃黃金雞翼呢!) 論質素、價錢,絕對值得再來。
Deep-fried Chicken Wings
灣仔這個地方,說很熟悉嗎?並不是。說很陌生嗎?也不是。但要走遍及食遍整個灣仔,這個任務需時,也需要一個細心的人,及需要無數的毅力,還要點運氣。先要找一個細心的人去記低自己食過甚麼,也要去計劃下一次的目的地;由於灣仔的餐廳多得很,想要吃畢的話,也要有足夠的毅力才行。可是並不是有毅力已經等於你可以把所有好的都放到咀裡去,要加點運氣才能找到真正合心水的,因為有興趣吃的餐廳不等於合自己心水嘛。 上次在灣仔開完會之後,一個人逛著逛著,走到有點兒迷路,竟讓我發現這裡,這裡是石水渠街,在上斜路以前,見到這家叫做Aroma的餐廳,在網上找找資料後,得知它是做中西合壁的西菜,初時感覺是這樣的:「大佬就是要打,立即預訂之後一晚的晚飯時間吧」。就這樣,我踏上了這段「不歸路」。何解是「不歸路」?因為….自己都把味蕾寵壞了。 Cheese Pumpkin Cake with Dried Winter Cured Meat ($58) 前菜部分,先試試芝士南瓜餅配臘肉,聽落很新穎對吧。南瓜就是南瓜,臘肉就是臘肉,很不相同很不搭配的兩個個體,餐廳竟然大膽的把它們放在一起。芝士南瓜不用多說了吧,味道很夾,芝士在南瓜餅

前菜部分,先試試芝士南瓜餅配臘肉,聽落很新穎對吧。南瓜就是南瓜,臘肉就是臘肉,很不相同很不搭配的兩個個體,餐廳竟然大膽的把它們放在一起。芝士南瓜不用多說了吧,味道很夾,芝士在南瓜餅中間,每一口均是充滿著南瓜芝士融合在一起的味道。炸的南瓜跟芝士餅是好吃的,但一旦吃得多了,感覺總有點滯的。原來,拌著臘肉一起放入口,感覺會截然不同。這樣子吃不但減少了膩的感覺,反而令整道菜的味道豐富多了,而且賣相也夠吸引。本來只有芝士跟南瓜,兩者入口的時候有點點糊狀的,加入臘肉以後,口感好得多,鹹香的味道也為整體添上驚喜。從來沒有覺得臘肉可以這樣子的拌著南瓜一起食用的,今次這個體驗不錯。

Grilled US Angus Rib Eyes ($258)

這個嘛,就是烤安格斯肉眼扒,配合南乳薯蓉,嗯,整個感覺又是怪怪的,但中西合壁就是這樣啦,讓我品嚐一下這個怪感覺吧。肉眼扒的紋理很好,五成熟的肉眼扒竟然只有很少量的血水流出,入口淋身,脂肪分佈平均,脂肪的部分幾乎是入口即溶的,且十分Juicy,牛肉味亦相當濃郁。

說到底,這是中西合壁的菜式,純粹烤肉眼扒的話,就缺少了中式的元素。店主在設計時加入把南乳跟薯蓉混合,初時只覺得這個組合奇怪,事關南乳本身就是比較濃味的醬料,很擔心會令薯蓉變得太重口味。食落卻發現南乳跟薯蓉原來可以好夾,南乳的味道幽香但並不濃烈,為本來味淡的薯蓉添加味道跟驚喜。

另外,還有不能忽略的是旁邊的配菜。烤雞脾姑夠乾身夠鹹香。另外旁邊帶白又帶黃色的並不止是蒜頭,還有些是馬蒂來的。這點真的是驚喜,哪會想到會用上馬蒂作為配菜呢。又原來,香噴噴的蒜頭跟爽口清甜的馬蒂一起吃的話,口感會這樣子特別的,蠻討好的,有機會真想多試一次。

Tasty Fries with Parmesan Cheese & Chili Bean Mayo ($48)

巴馬臣芝士跟薯條,薯條即叫即炸,金黃香脆固然吸引啦,加上好拍擋巴馬臣芝士,芝士在熱至半溶的狀態,不但是眼覺的效果,就連味蕾也不停地為我傳達「美味」、「棒」、「正點」的訊息。這邊的炸薯條呢,就沒有任何茄醬隨碟奉上,反而加入豆瓣醬,這樣子的配很過癮。其實這個薯條有沒有醬料去點也沒有所謂啦,因為本來薯條已經炸得好好食了。

Cream Brulee Cake ($78)

Cream Brulee食得多,Cream Brulee Cake倒是第一次,賣相不錯吧。質感比起真正的Cream Brulee厚身得多,有點像雪糕,這個甜點絕對是不錯的說。入口一點也不膩,很香很滑的。Cream Brulee Cake上的脆脆帶點酸酸的,為甜點添加清新的味道。
  • Cheese Pumpkin Cake with Dried Winter Cured Meat
  • Grilled US Angus Rib Eyes
  • Tasty Fries with Parmesan Cheese & Chili Bean Mayo
  • Cream Brulee Cake
2016-12-08 709 瀏覽
依家餐廳係QT為左同男朋友慶祝拍拖週年紀念日而去,係住灣仔嘅朋友介紹QT去!地頭蟲朋友嘅介紹果然信得過😏 餐廳係新開業冇耐~ 以fusion 菜為主打!食物質素嘅煮法同味道都超高CP值! 一去到門口已經被內部裝潢吸住左我😻牆上掛上滿滿黑膠唱片同懷舊風嘅相,充一份復古味噌,講返食物上不得不提佢地嘅招牌「咸蛋黃雞翼」,廚房會預先將雞翼醃製好,切成單骨型方便食用,雞翼會由客人下單後即時生炸再淋上特很咸蛋牛油醬輕直滾炒,令咸蛋醬包裹隻每隻雞翼,咸蛋醬嘅白浸透每一口雞翼,而且咸蛋香天會慢慢回香!另外前菜「醬煮豬肝mix雞肝」俾我都好大新鮮感,完全有諗到西餐會有內臟食物~ 而且兩者煮完出後嘅口感好得意,濃香,少少似肉碎但又有似鵝肝醬個種滑而張力嘅口感!加上味道上少少微酸十分開胃👍🏻主菜「slow cook 豬腩肉」係精髓!豬腩肉一早經24小時慢煮,外皮、脂肪層、肥肉、瘦肉煮成有溶合嘅唔同Q軟嫩層次感!上碟前廚師更會以大火煎去整舊豬腩豬嘅外層去鎖住肉汁!由於豬腩肉比較油口,所以碟上有3種以唔同蔬果特制嘅酸甜醬用以配豬腩肉食,以中和油感~ 分別係菠蘿皮果醬、紅菜頭酸汁、生渣果醬!單食d醬呢~ QT就真
主菜「slow cook 豬腩肉」係精髓!豬腩肉一早經24小時慢煮,外皮、脂肪層、肥肉、瘦肉煮成有溶合嘅唔同Q軟嫩層次感!上碟前廚師更會以大火煎去整舊豬腩豬嘅外層去鎖住肉汁!由於豬腩肉比較油口,所以碟上有3種以唔同蔬果特制嘅酸甜醬用以配豬腩肉食,以中和油感~ 分別係菠蘿皮果醬、紅菜頭酸汁、生渣果醬!單食d醬呢~ QT就真係先幾酸下,點配上豬腩肉食就唔會命好match ~ 😻 當中我同男朋友都最愛菠蘿皮果醬!有點咬口👍🏻 老實講~ 西餐食中國野嘅燒腩仔位我都係第一次!我相信會之後有第2、3、5次因爲真係好好肉,脆脆外皮再份口溶化嘅口感!不得了!must encore!
最後甜品係「cream brûlée 」雪糕cake ! 香滑濃😍仲好令!
我誠意推介大家如果想紀念日慶祝、友聚又想食個浪費感而食物要有高質素同誠意!選擇依間餐廳包你享用到美好嘅一餐👍🏻👍🏻👍🏻
2016-11-21
紀念日
  • Slow  cooked  pork  belly
2016-12-08 371 瀏覽
好友讓我出主意在灣仔吃甚麼好,我忽然想念aroma的fusion tapas,於是決定吃aroma。今次選喝rose chocolate,除了可以喝到超濃郁的朱古力之外,上面的玫瑰花瓣竟然不只是裝飾,就連喝起來,也都會有種淡淡的玫瑰花香氣。醇濃的口感,朱古力味道一入口的時候就充滿了整個嘴裡。朋友則選喝grapefruit mojito新鮮的#西柚 清新與薄荷葉的清香在青檸梳打包覆下,在口中逐一釋放,可謂完美的融合,清爽好喝。aroma的fusion tapas 總讓我驚喜連連~ cheese pumpkin cake除口感猶如糯米糍般煙韌,富南瓜香氣,最特別是以已煎了臘肉伴隨南瓜餅吃,原來非常搭配的。想不到臘肉不只用來煮煲仔飯,做蘿蔔糕,還可以伴糕點。活色生香臘肉提升了南瓜糕的味道,軟綿中又有點乾脆感,相輔相成。aroma pork springrolls 豬肉春卷外層炸得酥脆具層層堆疊的層次感,微微鹹香的豬肉肉餡扎實。平時吃的春卷所沾之醬不是沙律醬就是泰式辣醬,這裡卻選用自家精心調配的豆瓣醬作為春卷醬料,沒想到這個新穎的組合產生的火花是如此美妙。Deep-fried cauliflo
Deep-fried cauliflower一款令人眼前一亮的tapas,原本平平無奇的椰菜花如雪花般灑上parmesan cheese與curry mayo,芝士並不膩味,反而提升了椰菜花的味道,咖哩香料並不辛辣,反而散發甜香味,與芝士十分相配。
scallion pancake是晚我最喜歡的tapas,迷你的印度烤餅蓬鬆脆香,口感乾爽無負擔。旁邊盛裝的雞肉也有其特別之處,就是用了南乳醬醃製,雞肉嫩滑之餘,亦滲透了南乳香味。
雞肉與烤餅塗上豆瓣醬更有畫龍點睛之用,惹味非常。
之前有甜品的,現在沒有很可惜。
2016-12-07 453 瀏覽
放工和友人 Happy Hour,地點選擇了公司附近的 Aroma。Aroma 本身有芳香的意思,亦予人一種優雅的感覺。但從店內的總總陳設可見,又是另一種格調。玩味掛牆裝飾、復古名人掛畫、經典黑膠唱片、中東風味餐桌... 感覺是不同文化及時代的大雜燴。 餐廳分上下兩層,下層主要供品酒聊天,上層供悠閒慢食。為了同時滿足不同食客的需要,餐單設計以香口佐酒小碟為主,另附有數款主菜。 入座後先點選兩杯合心飲料,Cour de la Roche, Sauvignon Blanc, France, 2014 酒體酸感比較重,微微乾身,不屬個人喜愛的口味。 Strawberries Coconut Mojito 是不含酒精的特飲,口味清新,略帶果香。坊間的 Mojito 通常也會加入梳打水作底,這杯 Mojito 則以椰青水取代,味道更為自然清甜。説時遲那時快,首味佐酒小吃已經送上。Aroma Pork Spring Roll with Chili Bean Mayo 是豚肉米紙春卷,炸品新鮮炸起,出品熱辣乾身,食感香脆不油膩。鹹香的豚肉餡料在搶香的脆卷面前只能成為綠葉。細心留意菜單上各
Strawberries Coconut Mojito
説時遲那時快,首味佐酒小吃已經送上。Aroma Pork Spring Roll with Chili Bean Mayo 是豚肉米紙春卷,炸品新鮮炸起,出品熱辣乾身,食感香脆不油膩。鹹香的豚肉餡料在搶香的脆卷面前只能成為綠葉。細心留意菜單上各款菜式,不難發現中式醬材蹤影處處。這道菜用上的是常見的豆瓣醬,估不到與炸品亦有不錯的效果。
第二道小吃 Deep-fried Chicken Wings with Preserved Egg Yolk 不用説也知道惹味感比豚肉米紙卷有過之而無不及。以單骨雞翼型式奉上,食用起來相當方便。黃金鹹蛋黃完完全全覆蓋了雞翼,甘香味道爆錶,皮脆肉嫩在後,美味但邪惡!
主菜只有四款,筆者挑選了西菜常客肉眼扒享用。這道 Grilled US Angus Rib Eye with Fermented Bean Curd Mashed Potato, Caramelized Onion, Water Chestnut,以美國安格斯牛肉入饌,牛味濃香。約五成熟的肉眼,肉色仍呈酒紅色,肉汁豐盈。放刀一刻,輕易一切到底,可手口並用感受那份軟嫩感。至於肉眼的伴菜,同樣經過悉心安排,最有特色的是腐乳薯蓉,細滑鹹香甚富懷舊風味。焦糖洋蔥是傳統西菜,味道濃甜吸引。蒜子是香口之物,相間馬蹄吃一濃一淡一軟一爽,再加上富彈性的雞髀菇及滑嫩的秋葵,食感富層次。
最後以一客 Cream Brûlée Ice-cream甜品,雪糕批是餐廳自家製作,面層是濃郁朱古力醬,上方再放上一排桃味脆脆。下層是焦糖燉蛋口味的雪糕,密度高,口感實身。因朱古力醬的味道確實濃郁,主體雪糕味道或多或少被遮蓋。值得加分的地方是加入了桃味脆脆,除能帶來脆感外,更有清空口腔味道的作用。可以的話,建議添加少量以酸感味道為主的雜莓,進一步加強清空解膩的效果。
Cream Brûlée Ice-cream
Aroma 作為一間酒吧餐廳,沒有側重美酒而忽略食品的質素。從多款中西融合的菜式中,亦看得出餐廳花了很多心思於菜式設計,值得一讚!

[6/12/2016; Tue]
題外話/補充資料: Follow me on Facebook: www.facebook.com/vcyblog
Strawberries Coconut Mojito
2016-12-07 402 瀏覽
今日收工後同朋友去灣仔行下街食下飯,行完街放完血就去咗Aroma食西餐Lemon Grass Soda + Estrella Draught (Beer)大熱天時有咩好得過一坐低就飲返杯冰凍飲品,我點咗香茅梳打,而朋友就鍾意飲啤酒,香茅梳打唔會太甜,入口清清地,啱晒用嚟解渴,而朋友就話連比較少見嘅西班牙啤酒都有得點,唔錯!Chicken Wings先嚟頭盤雞翼,雞翼先炸,再用鹹蛋做汁返煮,香口得嚟唔會好熱氣,加上鹹蛋味道同炸雞翼好夾,最有誠意係落咗好多鹹蛋,令到啲雞翼好夠味,必試!Pork And Chicken Liver Rolls豬肉雞肝卷,講真一開始睇個賣相真係估唔到係乜,後來睇返menu先知自己點咗乜,豬肉加埋雞肝入口細膩,雖然味道唔係好突出,但一試無妨。Spring Rolls豬肉春卷,雖然又係豬肉做,但肉嘅份量唔會太多,加上炸得好香口,唔會好滯,食完仲食得落其他嘅。Fries炸薯條,係熱辣辣嘅薯條上面加上鹹香十足嘅芝士,再點埋餐廳提供嘅芝士醬,真係令人忍唔到口,食完一條又一條,加上用粗薯,咬落啖啖薯仔肉,不錯。US Rib Eye Steak美國肉眼扒,當肉眼扒一上枱果刻
Chicken Wings
Pork And Chicken Liver Rolls
Spring Rolls
Fries
US Rib Eye Steak
美國肉眼扒,當肉眼扒一上枱果刻其實我有少少失望,因為我期待嘅係一大塊啖啖肉嘅肉眼扒,但食落又有少少驚喜,因為用嘅係美國穀飼牛,肉質細嫩得嚟又肉味濃郁,加上煮到五成熟充滿肉汁,配埋餐廳特製嘅腐乳薯蓉一齊食真係啱啱好。
Amadai
海鱸魚意大利飯,海鱸魚肉質結實幼滑,較為清淡,絕對適合炎炎夏日無乜胃口嘅大家,加上芫茜泡沫做醬汁,食完肉眼扒,用嚟清一清濃郁嘅肉味確實不錯。
Aroma Sundae
黑色芝麻雪糕綿滑,白滑忌廉入口甜而不膩,加埋紅肉火龍果,同埋襯托用嘅金色朱古力粒,唔講味覺,只係睇外觀都會覺得係視覺享受。
Candied Apple
蘋果煮到入晒味,好淰,但又不失蘋果本身嘅香甜味,加埋忌廉一齊食,味道好夾。
2016-11-19
2016-12-07 94 瀏覽
灣仔喺A3出口一出其實真係好多唔同類既野食, 細至雲吞麵 大致西餐, 其實都好好食, 今次見完客喺附近就同朋友試下呢間新開冇耐既西餐廳, 睇到食物MENU唔錯, 好似有中西FUSION 既感覺, 食店裝橫唔錯, 有BAR 枱加開放式廚房, 由於肚餓又好鍾意食魚, 所以一黎就點左個MAIN DISH 既Pan fried Amadai 228 蚊用意大利蕃茄醬 做底, 去著菠菜麵, 菠菜麵爽口又好夠味, 蕃加汁滲哂落麵入面, 上面既日本真鯛魚都係好野黎, 用特別既方法連魚鱗一齊整, 食落外面鬆脆, 魚肉又夠滑, 正。!跟住點左幾款啤酒, 其實唔太識讀佢D 名, 但試下都幾開心, 有DRAUGHT 又有手工啤。Deschutes IPA 78 蚊好香麥味, 十分清新, 好似來自美國, 飲落好香濃, 而且係手工啤酒黎, 幾好味, 應該幾適合食濃味食物。!Deschutes black butte porter濃味既 手工啤  黑啤既一種, 散發住陣陣咖啡同CHOCOLATE 香味 正。 Estrella draught 68蚊黎自西班牙既 draft beer ,首先個本十分美觀 口味清新

Pan fried Amadai 228 蚊

Deschutes IPA 78 蚊

Deschutes black butte porter

Estrella draught 68蚊

黎自西班牙既 draft beer ,首先個本十分美觀 口味清新 有點點清草既香味 適合唔同人士飲 而且泡偏向滑 唔錯

除左魚仲想食牛

Grilled us angus rib eye 258 蚊

安格斯肉眼扒 肉質鬆軟 以4, 5 成熟既熟成黎食 更juicy , 林得黎又唔會冇左牛肉香味 ,用秋葵 醃洋葱 菇 茄子 薯蓉等 伴碟既 配以自制燒汁 汁完全融入肉入面, 估唔到前菜都好正 尤其係個薯容 好香濃 秋葵新鮮 而 洋葱 亦醃得十分夠味

Tasty fries 48 蚊 同Deep fried chicken wings 68 蚊

呢兩味都係熱辣辣既小食, 應該一齊食 熱辣辣香噴噴既薯條上面配以超香濃芝士 但又放上葱花點綴 配以自制既豆皮醬, 令人一試再試

好似用整黃金蝦 黃鮮魷既方法土整雞翼 中西合壁, 特別又好味, 咸蛋皇同雞翼合而為一, 超好食。!

Stir fried squid 88蚊

好正既小食 將魷魚 薯仔 煙肉 洋葱等等一齊炒成 煙肉偏辣同咸 魷魚一樣濃但又十分惹味 配以清淡既洋葱 味道一啖一濃 而且十分有層次感

Aroma pock spring roll 68蚊

用豬肉碎同整成既春卷 春卷整得好乾身 食落十分香脆 豬肉有輕微辣味 而且密度偏誤食落十分有口感 點以沙律醬 好正既餐前小食!
2016-11-01