2016-12-05 388 瀏覽
朋友介紹下去左呢間新開既食中西Fusion菜, 而且仲有大量款式既酒飲tim...地方唔大, 平日晚都滿座, 所以建議預早book位啊... ------------------------------【Deep-fried chicken wings】HK$68 超超超正既鹹蛋黃單骨炸雞翼, 好重既蛋黃香味, 外皮略為脆口,內裡仍keep到肉汁~ 極之香口, 必食推介!!【Pan-fried Amadai】HK$178 呢個無骨鯖魚特別在於無起鱗, 而且煎得好脆, 可以食落肚ga!泡泡係以莞茜打出, 不過唔太食得出莞茜味, 底層有比較少見既"粒粒"意大利粉, 口感比較似通心粉, 連埋泡泡一齊食會比較濕潤, 甜甜地, 幾特別...【Peanut Butter Tart】HK$58 Tart皮偏林而鬆化, 橙下有花生幼粒連醬, 食落有d似榛子味...唔算好甜, Like!

【Pan-fried Amadai】HK$178

【Peanut Butter Tart】HK$58

• Deep-fried chicken wings
  • Peanut Butter Tart
2016-12-03 492 瀏覽
平日在港島區食飯, 甚少去灣仔食, 一來不太熟, 二來總覺得銅鑼灣天后一帶選擇已經不少. 早前在灣仔工作的友人帶我去Aroma 食晚飯. 不是友人帶我來, 我也不識去. 這間店裝修幾別緻, 分為上下兩層, 下層擺放高枱, 以酒吧設計為主. 上層就是食飯. 我地先點了三款小食, 分別是Deep-fried Chicken Wings, Deep-Fried Shrimp and Battered Market Fish. Deep-fried Chicken Wings是店員推介. 這是單骨雞翼, 進食時相對較為方便. 味道調教適中, 而在雞翼的外皮沾滿了咸蛋黃, 所以食的時候多了一份甘香, 但又不會覺得太咸. 內裡肉質幾嫩滑, 鍾意飲酒的朋友, 用來佐酒真是不錯選擇. Deep-Fried Shrimp. 份量不算好多. 薄薄的外層, 帶少少微脆. 內裡是蝦, 蝦肉肉質幾彈牙爽口. 並附有黑醋汁, 甜甜酸酸, 幾醒胃. Battered Market Fish. 這是兩條魚柳. 外層炸粉不會太厚, 厚薄適中, 炸粉口感又不會太硬身. 魚肉幾滑身. 主菜

這是單骨雞翼, 進食時相對較為方便.

內裡肉質幾嫩滑, 鍾意飲酒的朋友, 用來佐酒真是不錯選擇.

Deep-Fried Shrimp.

Deep-Fried Shrimp
份量不算好多.

薄薄的外層, 帶少少微脆.

內裡是蝦, 蝦肉肉質幾彈牙爽口.

並附有黑醋汁, 甜甜酸酸, 幾醒胃.

Battered Market Fish.

這是兩條魚柳.

外層炸粉不會太厚, 厚薄適中, 炸粉口感又不會太硬身.

魚肉幾滑身.

主菜點了Red Fermented Beancurd Chicken.

賣相精緻.

外型係雞卷.

一份有四件.

切開後, 見到雞肉內有一些紅紅地的顏色, 最初以為不熟, 但無可能. 後來才發現是南乳來.

入口時多了一份淡淡的南乳香味, 而雞肉尚算嫩滑.

對於我來講, 雞肉味道偏淡左一點, 混入配料和醬汁一齊食就咁我口味.
Deep-Fried Shrimp
  • Deep-fried Chicken Wings
2016-12-01 572 瀏覽
在灣仔藍屋附近, 新開了一家西式餐廳,AROMA意指芳香四溢, 在門口就已經聞到他們的菜色香味店面細長, 而裝修玩味十足, 充滿美式風格MENU非常簡單, TAPAS, 主菜, SIDE DISH只有一頁, 飲品反而有3頁!先點了飲品Peanut Butter Chocolate, 花生醬非常邪惡! 把本來厚身的巧克力再加一重, 甜得來那麼順滑還是第一次, 此外還有花生的口感!Pork& Chicken Liver 就如其名, 豬膶加點雞膶的口感跟味道,加了了一些杏脯醬, 適度地把味道調得甜一點, 讓外國人吃得輕鬆點芝士南瓜餅完全就是日式的芝士年糕變化版, 但卻有南瓜的綿密感, 由於芝士量不多, 所以滯膩感大減, 不過上面就加了點中式臘肉, 雖然冬天吃, 但好像還是有點漏US安格斯肉眼扒份量一點也不多, 但就非常JUICY, 肥瘦肉的比例達到8:2左右,口感一流。即使已經切開, 但肉汁非常多! 少量薯蓉跟馬蹄的點綴非常有特色, 值得一讚。24小時低溫慢煮豬腩肉吃得我大叫好味! 肉質軟稔又鬆化, 那入口即溶的豬油令人好感動!酸蕎頭, 紅菜頭醬, 中式山楂醬都是酸度高帶些微甜,非常解膩,
在灣仔藍屋附近, 新開了一家西式餐廳,

AROMA意指芳香四溢, 在門口就已經聞到他們的菜色香味
店面細長, 而裝修玩味十足, 充滿美式風格
Pork

酸蕎頭, 紅菜頭醬, 中式山楂醬都是酸度高帶些微甜,

非常解膩, 配五花腩吃效果一流!

整體價格不貴又坐得舒服, 菜色設計特別又貼心, 非常出色
2016-12-01 415 瀏覽
米飯班主找到新工作 很開心說要喝酒賀一賀佢蘭桂坊,勁歌熱舞既酒吧小妹就吾岩啦 所以就係OpenRice 搵左哩間 既是酒吧又是餐廳的Aroma Aroma位於灣仔藍屋附近 餐廳無論是菜式,酒類以至裝修都貫徹其創新的風格 西方菜式加入中方元素,中西合壁 裝修方面,餐廳除了採用開方式廚房 仲有別緻懷舊既裝飾 淡黃的燈光,紅磚牆,各式各樣的黑膠唱片和海報 餐廳佈置玩味十足, 令人格外放鬆 店員好細心地更為我們推介了 店裏有特式的菜 最後我們點了Aroma Pork Spring Roll,Deep-fried Chicken WingsGrilled US Angus Rib Eye , Grapefruit mojito , Bloody tom Deep-fried chicken wing with preserved egg yolk 雞翼肥美 juicy, 用了單骨雞翼,食起來更容易女士們就唔怕係心儀既男士面前啃骨 香脆既外皮裹著起沙的鹹蛋 鹹蛋融化到香脆雞翼上不但不會太咸 而且多了一份鹹香味道夾之餘而且十分惹味 Aroma Pork Spring Roll with Chilli
米飯班主找到新工作

很開心說要喝酒賀一賀佢

蘭桂坊,勁歌熱舞既酒吧小妹就吾岩啦

Aroma位於灣仔藍屋附近

餐廳無論是菜式,酒類以至裝修都貫徹其創新的風格

西方菜式加入中方元素,中西合壁
裝修方面,餐廳除了採用開方式廚房 仲有別緻懷舊既裝飾

淡黃的燈光,紅磚牆,各式各樣的黑膠唱片和海報

餐廳佈置玩味十足, 令人格外放鬆
店員好細心地更為我們推介了 店裏有特式的菜

雞翼肥美 juicy, 用了單骨雞翼,食起來更容易

女士們就唔怕係心儀既男士面前啃骨

香脆既外皮裹著起沙的鹹蛋 鹹蛋融化到香脆雞翼上

不但不會太咸 而且多了一份鹹香

味道夾之餘而且十分惹味

Aroma Pork Spring Roll with Chilli Bean Mayo
春卷炸得非常香脆 岩曬中意食香口野小妹

入口鬆化的米紙包著微微的辣的豬肉

配上豆瓣醬沙律醬 配搭新穎而且味道佳

Grilled US Angus Rib Eye
首先賣相不錯,有秋葵,洋蔥,腐乳味薯蓉,蠔菇,蒜頭馬蹄伴碟

而且牛扒煮到小妹點了medium rare 並沒有過熟和過生的問題

牛扒肉質軟嫩,而且非常juicy

沒想到配菜也非常出色

薯蓉幼滑而且腐乳味香濃 每一啖都像是食緊腐乳一樣

洋葱十分香甜 而秋葵蠔菇也十分好味

Grapefruit mojito
小妹最怕飲水果糖漿只因味道太假

但值得一讚的是這杯是用上grapefruit juice 做底

加埋mint 同lime 西柚味滿滿之餘

而且味道十分清新

Bloody tom
Bloody Tom
bloody mary 就聽得多 bloody tom 你又試過未

哩杯cocktail繼續bloody

不過就唔用Tabasco sauce,Worcestershire sauce等做底

改用tom yam 做base 加入東方元素 特別之餘亦不失創意

總括而言

• deep fried chicken wings
  • grapefruit mojito
  • aroma spring roll
2016-11-30 466 瀏覽
在一個不起眼的街道,一個不起眼的角落,有著一間細細的酒吧,旁邊的食店都比這間酒吧為大和明顯。相反,這酒吧有著更吸引人的食物賣相和味道,再配上酒類飲品,更覺滋味。Aroma,不為人熟悉的一個名字,其含義帶著酒菜佳肴的芬芳氣味。食物賣相,已經讓你有一份意外驚喜,再品嚐到食物味道,便能感受到廚師的一番心意,確實有著與別不同的感覺。*************************灣仔的石水渠街確實是很少聽到的一個名字,走在石水渠街,來到Aroma門前,簡單的潢裝,確實不算起眼和吸引。餐廳一共有2層,地下是廚房水吧連幾張枱,地方不算寛濶,2樓空間就相對會多一點。餐單很簡單,只有一頁,以小吃為主,還附上幾款主菜之選。酒類飲品相對更多,所以小吃為主也是因著配酒而安排。酒類除了紅酒、白酒,還有Cocktails,Mocktails,啤酒和一般飲品都有提供。甜品就在這黑板上所寫下的2款,確實很簡單的選擇。Passion Fruit Mojito HKD85,以熱情果、青檸、薄荷,再加入酒而配成的一杯Cocktail,入口便喝出熱情果的清香,雖然加入青檸,但一點都不酸也不會很甜,最後便帶著白酒的濃郁味道

*************************

甜品就在這黑板上所寫下的2款,確實很簡單的選擇。
Passion Fruit Mojito HKD85,以熱情果、青檸、薄荷,再加入酒而配成的一杯Cocktail,入口便喝出熱情果的清香,雖然加入青檸,但一點都不酸也不會很甜,最後便帶著白酒的濃郁味道。
Tasty Fries HKD48,Parmesan Chese和辣椒粉加入薯條之上,單看芝士刨 絲的賣相已很吸引。
Parmesan Chese是意大利最出名的芝士,分為3個級別,無論是那個級別,也是最出色的芝士。薯條炸的外脆內軟,再配上如此美味的Parmesan Chese,芝士味沒有把薯條的香味搶過了,還加入了辣椒粉,變得更加惹味,喝著酒吃著薯條也是不錯的選擇。
24 Hours Sous Vide Pork Belly HKD228,豬腩肉排,用上24小時的真空低溫烹調法,源自於法國,是一種利用相對較低的溫度進行長時間加熱的烹飪方法。
單看豬腩排的肉,肥瘦適中,還烤如此香濃的味道,已經很吸引了。
豬腩排配上3款醬汁,紅菜頭、山渣和菠蘿醬。也想好好一試用上真空慢煮的方法怎樣保存肉的鮮味,所以第1口所吃的是不加任何的醬汁而吃。

豬腩肉入口夠腍而不油膩,咸香味也在其肉中,不需加任何醬汁一樣吸引。確實用上sous vide烹調方式,使用較低的溫度進行長時間加熱,讓溫度慢慢均勻擴散到肉內,確實好吃。
配上紅菜頭汁的豬腩肉,紅菜頭味道都幾清甜,豬腩肉的咸香也能保存下來,想不到味道都幾配合好吃。
山渣醬入口帶點酸甜味,把豬腩肉的咸香味更加惹味,因為酸酸甜甜,更把把豬腩肉的油膩感除去。
菠蘿醬帶點菠蘿的肉粒,菠蘿醬味略甜而不酸,配上豬腩肉的咸香也不錯的味道,3款醬汁也有其獨特的味道,完全也是和豬腩肉相配好吃。
Aroma Sundae HKD58,2球雪糕是朱古力和綠茶味道,雪糕的味道款色是餐廳所安排,再加些花作為裝飾,賣相必定能吸引女仕的目光了。
綠茶雪糕都幾清香,雪糕之上還加了些細細粒的爆谷,甜甜地又脆的爆谷可以增加口感。
朱古力味道香濃,雪糕底部還加入了穀物片,一邊吃著雪糕連穀物片,香脆可口的口感更感滿足。
  • Aroma Sundae
  • 24 Hours Sous Vide Pork Belly
  • Tasty Fries
2016-11-30 278 瀏覽
酒吧給人的感覺都是飲酒為主,最多只提供小食,即使有主食,味道也不及餐廳好,因為廚房小,有太多限制。但今次機緣巧合下卻給我發現一間位於灣仔的小酒吧,食物和雞尾酒不單款式特別,味道更比不少西餐廳好。***************Aroma距離灣仔港鐵站有一段距離,門面窄少,路過很容易就會錯過。店面也是呈窄長形,門口右手邊是水巴兼廚房,左手邊就是四人桌,只餘一條窄窄的通道讓食客或侍應通過,如果想坐我鬆動一點,樓上還有更多座位。Wasabi Mojito($85)平常我是甚少飲酒的,但見這裡的十多款的雞尾酒中有多款都是出面比較少見的,好奇心令我禁不住想試一杯看看。這杯Wasabi Mojito主要成份有Wasabi、Gin、Lime、Mint、糖漿和梳打水。由於怕酒味太濃,我特意著酒保減少酒精份量。Mojito色呈透明,內裡有薄荷葉和青檸,入口是青檸的微酸為主,不會太甜,感覺較為清新,能嚐到酒味但又不會過烈。Deep-fried Chicken Wings with Preserved Egg Yolk($68)雞翼一客有六隻,每隻切半方便食用,炸至金蘋色,上面再灑上青蔥,賣相吸引。鹹蛋黃醬多

***************

Wasabi Mojito($85)

Wasabi Mojito

鹹蛋黃醬多見於中菜才能見到,這裡竟用鹹蛋黃醬烹調雞翼,頗為驚喜。雞翼炸粉不厚,炸得香脆,但肉質仍保持嫩滑,入口滿滿的鹹蛋黃鹹香味,做得非常出色。
Grilled US Angus Rib Eye($258)
肉眼扒約比掌心大一點,我點點了五成熟,肉色保持嫩紅但卻沒有血水流出,旁邊佐以秋葵、香菇、腐乳薯蓉、馬蹄和蒜頭。
Grilled US Angus Rib Eye
肉眼扒入口軟嫩,牛味適中,個人得別喜歡腐乳薯蓉,因為自己本身非常喜愛薯製品,而薯蓉多是用牛油烹調,腐乳味不單令人驚喜,而且亦沒有牛油膩滯。
Grilled US Angus Rib Eye
Cream Brulee Cake($78)
Cream Brulee相信很多人都吃過,但當Cream Brulee Cake上桌時,外表卻跟Cream Brulee拉不上半點關係,蛋糕從外表看像一塊朱古力蛋糕,上面放上桃乾。
Cream Brulee Cake
切開蛋糕,見到淺黃色的起初以為是香蕉,原來是Cream Brulee雪糕,蛋糕入口軟滑,面頭的朱古力醬朱古力味香濃,而中間的Cream Brulee雪糕雪得夠凍,口感跟蛋糕混為一體,整體味道令人滿意。
總結,食物款式不單有驚喜,最難得是每一道菜都非常有水準,無論酒客或食友都不能錯過的小酒吧。
Wasabi Mojito
2016-11-29 201 瀏覽
明明是一間酒吧餐廳,食物西化賣相,卻又嚐味到中菜的味道,中西合璧來一個crossover都幾盞鬼,又可見店主的心思。Grapefruit Mojito先來一杯清新Mocktails醒醒腸胃。帶酸的味道,又散發出清香的薄荷味,果然醒胃。Deep Fried Chicken Wings看似平平無奇,食落先知非一般的炸雞翼。外脆內軟不在話下。外層浸透著鹹香的疍黃香味,但又不會過於濃烈,多吃幾件都不會覺得膩喉。最喜歡那些葱花配上雞翼,效果真有點食葱油雞的味道噢!24hrs Sous Vide Pork Belly最初選擇這個主菜時真有點䂊疑,怕它的肥膏過於膩。幾經爭扎最後決定一試。慢煮方法可另肉質嫩滑,肉汁更加豐富。軟熟的肉質雖然帶著肥膏部位,但沒有丁點肥膩感,還感覺到脂香。配醬亦是這道菜靈魂所在,有紅菜頭蓉,山楂蓉,粒粒菠蘿蓉,可謂㕑師誠意之作。減輕肥膩感之餘另味蕾層次更加豐富。配搭得宜,我好喜歡💕論環境,氣氛,食物質素和服務都是一間相當不錯的餐廳,值得推介。希望店方再研究多些中西共融菜式給我們分享喔!!
Grapefruit Mojito

先來一杯清新Mocktails醒醒腸胃。
帶酸的味道,又散發出清香的薄荷味,果然醒胃。
Grapefruit  Mojito
Deep Fried Chicken Wings

Deep  Fried  Chicken  Wings
24hrs Sous Vide Pork Belly

慢煮方法可另肉質嫩滑,肉汁更加豐富。
24hrs  Sous  Vide  Pirk  Belly
2016-11-28
Grapefruit  Mojito
Deep  Fried  Chicken  Wings
2016-11-26 327 瀏覽
今晚與友人來到灣仔石水渠街的Aroma食飯, 酒吧餐廳主打中西fusion的tapas ,聽起來都真是好特別,晤好見鋪仔細細,原來還有2樓用餐區的位置。地下有不少高身枱櫈,旁邊有開放式的廚房及酒吧,一目了然可以欣賞廚師的廚藝,今晚我們被安排在2樓的用餐位置,安頓下來,我們欣賞下餐廳中的裝潢,一邊的牆身掛不少黑色的影碟,全部都是西方的movie,當中有parker 、titanic、cosmopolis 、spider man等......另一邊也掛上不少的鐵牌、掛鐘、還有籃球架,每張枱的設計都好特別,色彩繽紛的瓷磚的餐枱,再配上紅色、黃色的櫈,天花掛上不少水管形及鎢絲燈泡,讓整間餐廳滲滿歐式風情之外,仲帶點型格風。食物餐牌只有一頁,主打Asian Tapas及Main course ,我最後點了3個tapas及1 個main course與友人一起分享共食。開飯前先點杯飲品先。Virgin Mojito ($45 each )~開飯前先點了兩杯mocktail,Virgin Mojito 的份量真是一點都不會吝嗇,足鮮青檸及薄荷葉的份量,起碼不會太重lime cordial,味道比天然
Virgin Mojito ($45 each )~開飯前先點了兩杯mocktail,Virgin Mojito 的份量真是一點都不會吝嗇,足鮮青檸及薄荷葉的份量,起碼不會太重lime cordial,味道比天然清新,梳打水都好夠氣,飲落冰涼清爽,不過少一些冰塊會更好。
virgin mojito
Piment Pan-fried Okra with black miso ($58)~煎香的秋葵,煎得香口之餘,還有滑潺潺的口感,食前擠一些青檸汁,再蘸上黑色的麵豉醬伴食,吃秋葵時會帶有清新微酸的青檸香,清爽開胃。而秋葵下的黑色的麵豉醬,味鮮濃郁,又晤會太鹹,配上清淡的秋葵,讓味道帶來一些香惹的口感,味道出奇地討好,原來秋葵營養價值很高,有降血脂及保護腸胃等功用,平時多食秋葵可以防治糖尿病及預防大腸癌。
Okra
Cheese Pumpkin Cake with diced winter cured meat ($58)~芝士南瓜餅本身味道會較清淡,芝士味都不會太嗆味,散發出南瓜蓉的清甜,南瓜餅上有一些炒香過的臘肉,令其味道更香口惹味,更有煙韌的咬口,帶出臘肉的鹹香,配搭都幾特別。
cheese pumpkin cake
Aroma Pork Spring Roll with chili bean mayo ($68)~春卷用了越南米紙春卷皮,春卷裡有滿滿的豬肉絲、沙角絲及芋茸,炸至金黃色澤,咬落零舍香脆爽口,再蘸上豆瓣醬的mayonnaise,味道不會辣,不過會有豆瓣醬的香味,越嚼越香而且口感滑溜,甚為匹配也,吃起來又豐富。
Aroma pork spring rolls
24 Hours Sous Vide Pork Belly ($228)  with pickled leek , beetroot puree , chinese hawthron sauce, pineapple chutney  ~主菜方面我們點了,一份經過24小時低溫處理的豬腩肉,其後再把它烤香,外皮微焦,鎖住肉汁,碟上點綴了紅菜頭醬、山楂醬及菠蘿甜酸醬,好似一幅藝術品般,未食已經帶出視覺的享受,可見廚師用盡心思。
我也切成三小件,先蘸上紅菜頭醬,吃起來的豬腩肉會變得較清新,紅菜頭醬味道會比較有少許草腥味,不過與豬腩肉都好夾,豬腩肉的肉味濃郁,肉質軟腍富油香,油脂部份在口腔慢慢溶化,再感受紅菜頭醬的清新鮮甜,吃起來沒有一點油膩的感覺,真是好驚訝!
其後傳統的山楂醬,輕減了豬腩肉的油膩感,味道甘香微酸,同時帶出了香甜不膩的感覺,兩者夾得恰到好處,最後試埋菠蘿甜酸醬,菠蘿的味道較突出,味道會較前者酸一些,不過可讚的是豬腩肉蘸上此醬汁,可以刺激胃口讓我吃到不停口,水準真是非常出色。
24hours sous vide pork belly
最後當然不少得食番碟甜品Crème Brûlée雪糕蛋糕($78)面層鋪上黑朱古力醬,朱古力味都好rich,入口的雪糕蛋糕軟滑即化,Crème Brûlée雪糕蛋糕夾雜朱古力的海棉蛋糕,再加上蛋糕上有脆脆點綴,口感非常豐富,香甜而不膩。
Crème Brûlée雪糕蛋糕
每款菜式都創意十足,西式的菜式加入了不少本土的原材料,整體來說新派的fusion 菜式,確實為我們帶來不少驚喜及新鮮感,味道出色,讓晚飯變得更精彩,讓我一吃難忘,已經嬴盡口碑。
服務很細緻殷勤,店員服務都好主動,也推介了不少招牌菜式,經常為客人換碟、添水,每道菜式端上來都介紹各式的食材及製作方式,很細心服務有禮。
2016-11-23
Okra
cheese pumpkin cake
Aroma pork spring rolls
24hours sous vide pork belly
virgin mojito
  • creme brulee ice-cream cake
2016-11-25 207 瀏覽
約朋友食飯,除左地點要相就外,食物都要,就好似今晚我想食中式而朋友想食西餐甘,要搵個中西合璧、有格調又坐得舒服既地方真係有難道,但好好彩比我搵到呢間。尚翹峰/OVO market 對面舖面灰色而且店名好細,十分低調。餐廳有兩層,下層有open kitchen同埋幾張枱,happy hour就最岩feel;上層就主要for dinning既感覺,空間大d, 枱又多d。裝修充滿玩味,牆上掛左好多令人回心微笑既標貼、黑膠唱片、海報,天花亦釣左燈飾,通通看來比較西化,但再睇下餐牌,發現佢地既菜式好特別,完全係中西fusion既菜式,花多眼亂,唯有叫店員介紹一下,有禮貌同耐性既店員推介左我地食以下既前菜同主菜~Tapas: Deep Fried Chicken Wing (with Preserved egg-yolk) $68中餐有黃金蝦,呢度就有黃金雞翼!即係用咸蛋黃香煎開邊雞翼,創意十足,味道仲好出色!金黃色賣相、帶咸香、雞翼嫩滑,惹味非常!小食當然要配酒精先夠完美!店員推介呢款cocktail《Strawberry Mojito $85》比我,酒精濃度唔高、有汽並帶甜味,極易入口。Mai
尚翹峰/OVO market 對面
Tapas:
小食當然要配酒精先夠完美!

Main:
《Pan-fried Amadai (Coriander Foam, Shimeji, Shrimp Roe, Spinach Noodle) $228
椒鹽味既泡泡旁有日本鯛魚,特別之處係連魚鱗一齊煮。魚鱗特別脆口可咀嚼,魚肉既魚香味濃而且保持到水份一d都唔老,所以肉質鮮嫩美味。魚底有菠菜麵配以蕃茄湯汁,微酸令人開胃,菠菜麵亦彈牙可口,配搭新鮮!

見好多人都選擇rib eye stick而唔食豬腩肉,我諗大概係因為怕肥吧,但用上24小時煮成既豬腩肉,我相信咩油都已經迫晒出嚟啦,所以夠特別,要試試!

《24Hours Sous Vide Pork Belly
(With Porkled Leek, Beetroot Puree, Chicken Hawthorn Sauce, Chutney) $228》
紅色既係紅菜頭醬,另外仲有2款帶微酸既醬汁,其中一款帶有菠蘿味~
全部伴碟既醬汁都帶酸味,因為豬腩偏肥,而酸味可以減油膩感。事實上經長時間煮成既豬腩肉我覺得完全唔肥膩,其中係因為份量唔會太大份,其二係脂肪層煮後已經唔厚。
豬腩肉醃得入味,入口鬆軟溶化,點上酸醬味道更佳!

呢度happy hour仲有promotion, 下次嚟開呢頭就唔使煩惱去邊happy啦~

2016-11-25
2016-11-25 150 瀏覽
灣仔是一個包羅萬有的社區,如果講起藍屋和黄屋,很多人知道這兩懂舊式唐樓是香港很多人的一個集體回憶。位處灣仔石水渠道64號地下1號鋪的Aroma就是位處藍屋的附近,由於店舖招牌小小的並不顯眼,所以一不留神,還以為是一間衹供應酒水的酒吧。Amona地下是酒吧,二樓是用餐的地方。當然如果無人引領,根本無留意有樓梯上二樓。上到二樓,面積不算大,但裝修簡約有格調,如果加點音樂,和朋友一邊用餐,一邊把酒言歡,感覺應該很relax的。原來這餐廳賣點是fusion菜,頭盤叫了Deep fried shrimp腐皮卷炸蝦($78-),主菜是Pan fried amadai椒鹽味泡泡蕃茄汁蝦子麵($228-)和Red fermented beancurd chicken 南乳醬炒豆腐乾 鷄肉卷($228-)。先吃腐皮卷炸蝦,腐皮卷包着鮮蝦配上綠豆蓉一起炸,香脆可口。再吃椒鹽味泡泡蕃茄汁菠菜蝦子麵,中西味道合二為一,正宗的fusion,蕃茄汁把蝦子麵炆得入味,再配以带有椒鹽味泡泡把整碟麵點綴得很有特色,實在欣賞厨師的心思。最後再吃南乳醬炒豆腐乾鷄肉卷,一聽菜式名稱就知是中菜西造,先用南乳醬炒豆腐乾作配料,配

先吃腐皮卷炸蝦,腐皮卷包着鮮蝦配上綠豆蓉一起炸,香脆可口。
最後再吃南乳醬炒豆腐乾鷄肉卷,一聽菜式名稱就知是中菜西造,先用南乳醬炒豆腐乾作配料,配鷄肉卷一起吃,鷄肉卷味道稍微淡口,所以最好跟用南乳醬一起炒得濃味的豆腐乾一起吃,才能令鷄肉卷的味道發揮出來。
餐後跟朋友各自叫了Lemonsoda檸檬梳打($38-)和Spiced honey citrus甘香柚子蜜hot/cold($38-)。吃得飽飽的,再飲一杯檸檬梳打或甘香柚子蜜作腸胃調節。
如喜歡品酒,可继續自己的lifestyle,再來嘆番杯,cheers!
2016-11-23
外賣送餐
2016-11-22 230 瀏覽
朋友於灣仔返工,告知藍屋附近開了間新的西餐廳,所以放工決定去試下,順便小酌一杯,交換大家近況。我們晚上約8點到,人不多,餐廳唔大,但設有上層座位,裝修走fushion路線,牆上掛畫,擺設都不失玩味。bar枱連住門口,好close,所以挑了近門口的座位坐,貪佢可以望到BAR枱同埋廚房製作過程。 剛坐低,侍應便笑容滿面的過來招呼我地,因為我地唔好酒,所以佢推介左lemongrass soda俾我,朋友就點左strawberries coconut mojito。飲品雖然足料,但味道偏淡,唔算濃,如果濃味啲會更突出。 先來了碟腐皮炸蝦卷,外皮炸得香脆,原隻大蝦被腐皮包著,點黑醋汁中和了煎炸的味道,多了份開胃感。 再來了份牛尾春卷,不得不讚這春卷炸得超脆,豬油網薄薄的把牛尾包裹,每咬一口都發出清脆的響聲,邪惡非常!雖經高温油炸,但牛尾咬落去不覺乾,還有肉汁,配上其自家制辣椒沙律醬,真的是一流。也可以話呢個辣椒沙律精妙之處係令春卷的味道大大提升。 因為想食啲菜平衡一下,所以點了份烤茄子。茄子多汁,上面鋪了一層厚厚的墨西哥小米和葱花,小米預先經調味,吃得出帶點香辣。

因為想食啲菜平衡一下,所以點了份烤茄子。茄子多汁,上面鋪了一層厚厚的墨西哥小米和葱花,小米預先經調味,吃得出帶點香辣。這個小吃頗不錯,幾啱唔想食飯但又想飽肚的朋友。

主菜只點了一個香煎amadai,鯛魚本身的鱗片和魚一併煎香,鱗片好脆,感覺好似食緊薯片。茄汁配上磨菇煮成的米形粉,湯汁好濃稠,打成泡沫,再鋪上鮮紅的花瓣,造形好靚。味道更令人驚喜,魚好滑嫩,魚味亦濃,我好鍾意佢個湯汁,感覺似飲緊龍蝦湯。成個配搭係味道及造型上面都令人驚喜。

最後點了Aroma sundae,芝麻味和豆腐味雪糕味道也濃,配上鮮橙,好開胃,消除了剛才的煎炸感。

餐廳細細,但格局四正及有情調。每道菜賣相亦具心思,插上了淡紫色的紫蘇花,賞心悅目。開放式廚房設計,可以近距離望到廚師們忙碌的身影聚精會神地炮製美食,更是一種視覺上的享受。食物的香味飄送,彌漫於空氣中,小巧精緻的份量配上親民實惠的價錢,三五知己或情侶黎食晚飯或飲下野合適不過。
2016-10-26
  • Pan Fried Amadai
  • Ox Tail Spring Roll
2016-11-21 118 瀏覽
這夜相約朋友來到了灣仔這間Aroma一起聚舊。這裏環境很特別,走懷舊風,而且有兩層,樓下更偏向酒吧感覺,樓上就有餐廳感覺了。拿了menu一看,有多款tapas可供選擇,而且價錢也不貴,適合和朋友一起分享。而且這期的tapas更是混合了中式元素,非常特別。我們兩個人一共點了4款tapas和一款main course。第一款tapas: deep-fried chicken wings ($68)雖然名稱衹是單純的炸雞翼,但實質卻一點也不單純。因爲這款炸雞翼是加入了鹹蛋黃一起炸的,吃起上來味道更加豐富也多了一種鹹香。而且雞翼是單骨的,所以很方便進食,不會吃得狼狽。分量也不少,我們兩個人最後也吃不完,十分可惜。第二款: baked white eggplant ($48)茄子很林軟,而且很juicy,混了yogurt的醬汁味道特別,而且特別喜歡茄子面頭的古斯米,口感脆脆的相當特別。第三款tapas: Cheese pumpkin cake ($58)圓圓香甜的芝士南瓜餅。雖然芝士味道不太突出,不過味道卻非常香甜,而且吃上去反倒有點像蜂蜜味。 口感軟綿綿的也不錯。第四款tapas:  XO s
這夜相約朋友來到了灣仔這間Aroma一起聚舊。

而且這期的tapas更是混合了中式元素,非常特別。

雖然名稱衹是單純的炸雞翼,但實質卻一點也不單純。

而且雞翼是單骨的,所以很方便進食,不會吃得狼狽。

分量也不少,我們兩個人最後也吃不完,十分可惜。

而且特別喜歡茄子面頭的古斯米,口感脆脆的相當特別。

圓圓香甜的芝士南瓜餅。

雖然芝士味道不太突出,不過味道卻非常香甜,

而且吃上去反倒有點像蜂蜜味。 口感軟綿綿的也不錯。

第四款tapas:  XO sauteed mushroom ($48)
非常惹味的一道小吃。

XO醬非常惹味可口,而且炒菇的味道也很突出,整體鮮味十足,味道一點也不單寡。

最後我們便點了一份main course: 24 hours sous vide pork belly ($228)
十分好吃的一道main course。

豬腩肉因爲是慢煮的緣故,所以肉質非常鮮嫩,而且保留很多肉汁,

最欣賞是這裏的豬腩肉很厚,所以感覺更加滿足。

醬汁也是這道菜的highlight, 有紅菜頭,山楂,菠蘿,酸辣醬作醬汁,感覺更加開胃,也更有層次。
我的好朋友在灣仔返工,放工我去找他happy hour,但只是飲酒好悶,所以我叫他選擇一間又有嘢食又有嘢飲的地方!他就帶我去這個中西fusion的餐廳!地下那一層比較細,開頭還以為它只是一間酒吧,其實他們也有上層的!去到上層才見到他們的特色裝修設計!酒精飲品由5-8pm都買一送一,所以我們一來便點了兩杯紅酒!我們同時也點了兩款小食,一邊飲酒,一邊慢慢食!Deep-fried chicken wings -這款是侍應介紹的!果然好介紹,這個用蛋黃漿做的炸雞翼非常入味,鹹味適中,而且蛋黃漿融入脆炸雞翼,一點也不乾身,令人十分回味!最特別的是它是單骨啊!食起來很容易!Deep-fried shrimp - 表層用腐皮做,包着紫蘇葉和蝦去炸出來,感覺非常中西混合,加上自製的甜甜醬汁,非常惹味!紫蘇葉可以帶出蝦的鮮味,很特別的一個菜式!最後我們點了一碟牛排大家share : US Angus Rib Eye首先想讚讚這個美麗的賣相 !安格斯肉眼扒煮得剛剛好,肉質嫩紅,十分多汁!肉眼扒也和配菜味道非常夾,配菜有秋葵,薯蓉,菇,烤蒜頭等等!配菜味道也非常好,真是值得一讚!從配菜上便看得出餐廳很有心機
Deep-fried chicken wings
Deep-fried shrimp

首先想讚讚這個美麗的賣相 !安格斯肉眼扒煮得剛剛好,肉質嫩紅,十分多汁!肉眼扒也和配菜味道非常夾,配菜有秋葵,薯蓉,菇,烤蒜頭等等!配菜味道也非常好,真是值得一讚!從配菜上便看得出餐廳很有心機做的!
Grilled US Angus rib eye
我們兩位最後點了四杯紅酒,但因為是happy hour, 所以都只需付兩杯價錢!美食與紅酒十分match!再加上餐廳的裝修和燈飾,令人感覺舒服!放工來這裏食飯真開心!下次再搵呢個朋友來灣仔呢間餐廳食飯先!
Deep-fried chicken wings
Deep-fried shrimp
Grilled US Angus rib eye
超好食既西餐廳 主打中西fusion菜食店樓高兩層 陳設幾有心機 , 例如枱面既花紋 牆上既裝飾 而且幾高樓底 感覺舒服坐既位置以高枱櫈為主, 側邊可即席見到廚師煮野食 同待影溝cocktail飲品點左幾款啤酒 包括Estrella draught 68蚊黎自spain既 draft beer ,首先個本十分美觀 口味清新 有點點清草既香味 適合唔同人士飲 而且泡偏向滑 唔錯Deschutes IPA 78 蚊黎自usa既ipa啤酒 質感都有清新香味 但口感入口偏濃十分有層次感! 而且無論一開始飲定係after taste都好香麥味!Deschutes black butte porter同上面一樣都係手工啤 但佢係黑啤既一種 雖然黑啤 但口感偏淡 有淡淡 朱古力香味 而且飲落仲有少少咖啡既濃焦香 男士比較適合d     Tasty fries 48 蚊熱辣辣香噴噴既薯條上面放乾身既parmesan芝士 超香濃 而上面放上中式既京葱調味 口感香又特別 配以西式沙律醬加上豆板醬 兩者配合得宜 同薯條好match   Deep fried chicken wings 68 蚊超推介 用咸蛋
超好食既西餐廳 主打中西fusion菜

飲品點左幾款啤酒 包括

Estrella draught 68蚊

Deschutes IPA 78 蚊

Deschutes black butte porter

Tasty fries 48 蚊

Deep fried chicken wings 68 蚊

超推介 用咸蛋皇整成既雞翼 雞翼 肥美熱辣辣又大隻 , 上面全鋪上咸蛋皇 好似食緊黃金蝦甘, 蛋皇乾身得黎又完全融化落雞翼既皮上面 口感味道甚佳

Stir fried squid 88蚊

好正既小食 將魷魚 薯仔 煙肉 洋葱等等一齊炒成 煙肉偏辣同咸 魷魚一樣濃但又十分惹味 配以清淡既洋葱 味道一啖一濃 而且十分有層次感

Aroma pock spring roll 68蚊

用豬肉碎同整成既春卷 春卷整得好乾身 食落十分香脆 豬肉有輕微辣味 而且密度偏誤食落十分有口感 點以沙律醬 好正既餐前小食!

Main dishes有

Pan fried Amadai 228 蚊

用日本真鯛魚 連魚倫 一齊整 魚皮整得好香脆 魚倫可以一齊食埋 入面既魚肉十分有層次感 食落十分juicy 真係外脆內滑, 再配以好出名灣仔鏡記既菠菜麵 麵質爽口彈牙 每一啖都好香菠菜香味 菠菜麵盡吸哂 意大利cokasa蕃茄醬 清淡得黎又好香蕃茄香味 十分出色

Grilled us angus rib eye 258 蚊

用秋葵 醃洋葱 菇 茄子 薯蓉等 伴碟既angus肉眼扒 肉質鬆軟 以medium rare既熟成黎食 更juicy , 林得黎又唔會冇左牛肉香味 , 配以自制燒汁 汁完全融入肉入面, 估唔到前菜都好正 尤其係個薯容 好香濃 秋葵新鮮 而 洋葱 亦醃得十分夠味

整體黎講 食店環境舒服 而且食物質素除左好之外 仲十分特別 中西合壁 口味而且值得去試 !
2016-11-15
2016-11-15 911 瀏覽
為左慶祝男朋友生日🎂, 今晚選擇黎到灣仔中西區為佢慶生上網找尋過呢帶既食肆多數以飲酒為主, 而且餐廳既價錢都不菲~ 幸好見到呢間西餐廳看似幾有氣氛, 一早book好枱, 放工後就過左黎灣仔了~~雖然唔算好近地鐵站, 不過都幾易搵由A3出口往玩具街方向一直行再過馬路就會到達西餐廳打造左個開放廚房, 除左煮野食之前呢度既主打係飲野既地方, 旁邊既位置方便客人飲酒🍻至於樓上位置燈飾較光, 方便食飯既客人🍴廚房以黑白色打造, 令人覺得好有貴氣既感覺樓上既裝修比較簡約, 部分牆身以薄磚鋪設, 再加上少量既掛牆飾物 簡約得宜☺️而且餐廳不停播放住最新/曾經當紅既英文歌曲, 就算我呢個大鄉理都識得唱既歌曲, 令晚餐增添不少氣氛!👏🏻👏🏻👏🏻餐廳既主食唔算太多反而小食比較多, 因為客人都係黎飲酒+食下小食晚飯時候撞正係happy hour時段, 指定既酒都有買一送一優惠! 而且本身價錢都唔貴, 再加上呢個優惠都幾抵!! 不過本身對酒精飲品麻麻地, 所以簡選左呢度既mcoktail(Mcoktail 沒有買一送一既優惠嫁! 請留意!!)Virgin Mojito $45味道唔錯 同cocktail既味道
為左慶祝男朋友生日🎂, 今晚選擇黎到灣仔中西區為佢慶生
雖然唔算好近地鐵站, 不過都幾易搵
由A3出口往玩具街方向一直行再過馬路就會到達

至於樓上位置燈飾較光, 方便食飯既客人🍴
廚房以黑白色打造, 令人覺得好有貴氣既感覺

(Mcoktail 沒有買一送一既優惠嫁! 請留意!!)
Virgin Mojito $45
味道唔錯 同cocktail既味道可以話係無咩分別 都係有好清新爽快既感覺 好fresh既味道 但係要記得唔好擺太耐先飲完 唔係既話會有些少苦澀味

Lemongrass Soda $38
味道帶有少少檸檬草香味, 飲落去有種清新嘅感覺, 好舒服❤️
Deep-fried Chicken Wings $68
味道超級邪惡既炸雞翼😈😈😈
上枱時芳香撲鼻, 香噴噴, 酥炸雞翼沾上適量既咸蛋黃, 食落卜卜脆十分香口....
雞肉肉質鮮嫩, 外皮鬆脆可口, 鹹蛋嘅香味同雞翼融匯貫通, 食起上黎真係好邪惡🙈🙈🙈 至於肥胖既邪念⋯⋯已經暫時被我拋諸腦後🙈 食左先算
Aroma Pork Spring Roll $68
又係一個邪惡之物😂😂😂
炸物的確係人人喜愛嘅食物, 呢個又係另一個招牌菜-豬肉春卷
春卷皮炸得十分鬆脆, 咬落去已經感到外層好鬆化, 配上廚師安排既特製醬汁搭配得宜😀😀😀👍🏻 好味道❤️
Grilled US Angus Rib Eye $258
喺出面食西餐已經唔係第一次, 不過呢度所有食材嘅裝飾都別有用心❤️
肉眼扒配上既並非一般嘅薯菜, 蒜頭&馬蹄放置係富有腐乳既薯蓉上面, 完全冇諗過蒜頭同馬蹄可以咁樣陪襯起來, 所有嘅食物其實都帶有fusion, 薯蓉配上腐乳既味道, 食起上黎幾得意🙂

至於肉眼方面, 粉嫩色系既牛肉令人垂涎三尺, 好吸引😍
肉質相當鮮嫩, 食起上黎肉質好林好juicy, 的確係個唔錯嘅菜式之一😋😋😋👍🏻
Cream Brulee $78
有別於一般既Cream Brulee, 外形同朱古力蛋糕有d似, 但食落又唔係朱古力蛋糕..🤔🤔🤔 夾心內裡仲有包住呍呢拿雪糕, 而且上面既有好幾粒風乾既草莓粒🍓, 食落真係好有驚喜!😊
Aroma Sundae $58
抺茶+朱古力雪糕, 除左打上忌廉外仲配上少量橙肉, 雪糕上灑上一粒粒金黃色既脆脆米, 富有口感!

食埋甜品今晚畫上完美嘅句號😘😘😘
主食選擇唔多, 不過價錢方面適中唔會過分高昻
嘢食方面睇得出廚師有用心機處理, 而男朋友都對今餐生日飯好滿意😁❤️
再有機會一定會再過嚟試吓其他餸菜👏🏻
2016-11-14