同朋友嚟咗呢間樓上日本🇯🇵餐廳食晚餐🤣$138 AKAGAI with Ark Shell Clam, Asparagus, Spicy Sauce:Ark Clam 係一個大家族裏邊有好多不同品種,廚師用咗 Akagai (係日語)赤貝,赤貝完全起肉仲片成薄片,包住蘆筍嚟食,口感清新,赤貝 肉質竟然有啲似桂花蚌,好爽口😋$68 SHREDDED CELTUCE SALAD,Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes:Celtuce 即係芹菜台灣就稱為嫩莖萵苣,餐廳將 Celtuce 切成極幼𢇁,加埋三文魚籽、大根蓉、鰹魚乾絲,再浸喺好似係 dashi だし 裏邊,簡單清新幾好食😋$88 CARAMELIZED PUMPKIN,Almonds, Cinnamon:好甜,因為南瓜本身有啲甜味,煮嘅時候仲應該灑咗啲糖喺南瓜🎃上邊然後再燒焗,所以外邊 caramelizad 糖化咗脆脆哋🤣,甜上加甜食得好開心🤣$288 CHARCOAL GRILLED EEL:上枱嘅時候有一件鰻魚,另外仲有一條燒紅咗嘅長炭,店員姐姐將燒紅咗嘅長炭焫喺鰻魚皮上邊,出晒白煙
同朋友嚟咗呢間樓上日本🇯🇵餐廳食晚餐🤣
$288 CHARCOAL GRILLED EEL:上枱嘅時候有一件鰻魚,另外仲有一條燒紅咗嘅長炭,店員姐姐將燒紅咗嘅長炭焫喺鰻魚皮上邊,出晒白煙,視覺效果幾得意🤩;鰻魚皮脆脆哋,鰻魚肉煙靭,好魚味😋
$328 A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO, Grated Daikon with Mayonnaise:A4 和牛油脂充足好甘香有濃郁牛味,外邊包住唔太厚唔太薄嘅吉列脆漿,再用黑鼆鼆嘅 charcoal 麵包夾住嚟食,好味😋
$68 Red Bean 🫘 Daifuku + $68 Double Fromage Cheesecake:兩樣一齊叫兩樣一齊嚟,有 East meets West 嘅效果,兩樣都唔係好甜,兩樣都幾好味😋
$148 GRAFF PINK:材料有 Tanquerar Dry Gin + 十王焼酎 + Grapefruit + Blue Agave + Nectar + Tabasco 😋,淺橙色,甜甜哋,神來之筆係落咗 Tabasco 咁就變咗辣辣哋,幾得意😊
$168 CROWN OF THE ANDES:材料有 Vodka + Giffard Melon + Kiwi + Caramel + Lemon + Milk 😊,甘甘哋澀澀哋幾清新😊
想感受下萬聖節氣氛,朋友介紹左依間中環西日fusion 餐廳食飯傾計🎃🎃🎃👉🏻SHREDDED CELTUCE SALAD 萵筍絲salad 爽口ge萵筍絲,蘿蔔蓉仲有三文魚籽同鰹魚醬汁估唔到咁夾,開頭以為係青瓜絲,但佢質地清爽得黎軟身啲啲,好fresh❤️🐰👉🏻AKAGAI 赤貝4件赤貝包住蘆筍,醬汁唔算好辣,爽口開胃❤️ 👉🏻CARAMELIZED PUMPKIN 焦糖杏仁南瓜 南瓜煮到外層焦糖化,內面口感錦密,外脆內軟, 加埋杏仁脆片,味道同口感都好出色 🎃🎃🎃CHARCOAL GRILLED EEL 碳燒鰻魚噢噢surpriseeee 侍應先上鰻魚後,隨後帶住碳爐,夾住熱辣辣碳條即場燒香鰻魚表面 😳😳😳外脆內軟,肉質彈牙🐿️🐿️🐿️A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO A4和牛竹碳三文治朋友話依道菜必食搞到我好期待!!吉列A4厚切和牛牛排ge 顏色粉嫩, 睇落好似好生,食落油脂感滿滿,肉味香濃, 肉汁都好多,配埋烘竹碳三文治,剛好唔會太油膩🐿️🐿️🐿️是日甜品👉🏻紅豆大福x雙重芝士蛋糕由清新嘅主菜去到滿足嘅甜點每道菜都好有特色,下次有朋友想喺附近搵食都可以再帶佢黎回味🐿️

👉🏻AKAGAI 赤貝
4件赤貝包住蘆筍,醬汁唔算好辣,爽口開胃❤️

👉🏻CARAMELIZED PUMPKIN 焦糖杏仁南瓜

CHARCOAL GRILLED EEL 碳燒鰻魚

A4和牛竹碳三文治
朋友話依道菜必食搞到我好期待!!

是日甜品
👉🏻紅豆大福x雙重芝士蛋糕

由清新嘅主菜去到滿足嘅甜點每道菜都好有特色,下次有朋友想喺附近搵食都可以再帶佢黎回味🐿️🐿️🐿️

• A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando
中環樓上呢間型格西日fuison人氣酒吧餐廳AOAO 裝修簡單以光影投射加上幾何概念已經打做到好有時尚藝術感. 室外梳化椅座位寬敞舒適之餘仲有DJ現場助興唔怪得咁好氣氛. 餐廳原來係由一班前米芝蓮團隊及日本傳統餐廳廚師組成,所以開業不到一年已經迅速成為中環至潮型男索女聚腳點. 坐低侍應先送上兩款前菜,分別係牛蒡仲有日式蒜頭,特別又養生. 飲品款食花多眼亂, 今次就叫咗王牌雞尾酒之一嘅sleeping Beauty仲有lunaqua highball. ⭐️油甘魚刺身擺盤有心思,油甘魚刺身造型特別而且新鮮. 自家製醬汁及配料酸甜辣清新齊備,味道更更多元化. ⭐️萵筍絲沙律以萵筍絲、蘿蔔絲加上鰹魚亁並以三文魚子點綴,醬汁清新,整開胃解膩. ⭐️焦糖南瓜南瓜外脆內棉味道香甜. 薄薄焦糖外皮可口. 伴碟有杏仁、肉桂脆片增加口感. ⭐️日式豬扒西班牙伊比利亞黑毛豬炸得出色恰到好處,乾身唔油唔厚粉,豬扒保持多汁嫩滑,質素拍得住專門店. 沾上梅子乳酪醬酸酸甜甜更加提升食慾. ⭐️蟹肉蔥絲烏冬蟹肉份量不少,勁多蔥絲,烏冬彈牙掛汁,醬汁濃郁蟹肉味重,撈埋生雞蛋食更滑溜. ⭐️甜品兩個不同款式甜品味蕾雙重享受. 芝士

⭐️油甘魚刺身

⭐️萵筍絲沙律

⭐️焦糖南瓜

⭐️日式豬扒

⭐️蟹肉蔥絲烏冬

⭐️甜品
兩個不同款式甜品味蕾雙重享受. 芝士蛋糕入口棉滑,芝士同奶味互相交織. 紅豆大福入口軟腍腍,足料紅豆蓉甜度剛好,幸福感滿滿.

味道咁高質嘅酒吧餐廳算坊間少見,環境氣氛都咁chill,都記得要去朝聖啦,咁先至夠in 㗎嘛!
  • Tonkatsu
  • Hairy Crab Butter Udon
  • Red Bean Daifuku
  • Matcha Cheesecake
2024-10-28 476 瀏覽
The food was okay, and I appreciated the crab meat udon. However, the staff's attitude was very poor; they rushed to clear every plate. When it came time to pay, there was an issue with my credit card, and I intended to switch to another one. The staff's attitude was terrible, as they said "you see" and roughly threw my credit card back at me.

2024-10-11
  • Hairy Crab Butter Udon
紀念日,問朋友有咩好介紹,佢叫我一定要試吓呢間餐廳🤤前菜我已經食到停唔到口😂AKAGAI,刺身鮮甜,配埋蘆筍同辣汁,好正😳SHREDDED CELTUCE SALAD,非常清爽,好開胃👍🏻CARAMELIZED PUMPKIN,呢個真係超級好食,有少少似拔絲,但係佢冇拔絲嗰種硬同黐牙,冷卻咗嘅焦糖帶點脆脆嘅口感,本身南瓜已經好甜,好入味,再加上薄薄嘅焦糖,甜得來又唔膩,冇食過咁好食嘅南瓜🙈CHARCOAL GRILLED EEL,鰻魚皮脆,肉質肥美彈牙,骨唔多,處理得幾好👍🏻A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO,和牛輕輕炸過,入口即溶😱麵包外脆內軟,omg呢個三文治真係令我驚為天人😱😱再加多個紅豆大福同埋Double cheese cake做甜品,呢一餐實在太完美🤩
紀念日,問朋友有咩好介紹,佢叫我一定要試吓呢間餐廳🤤

前菜我已經食到停唔到口😂

AKAGAI,刺身鮮甜,配埋蘆筍同辣汁,好正😳

5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
  • CHARCOAL GRILLED EEL
  • Akagai
  • Caramelised Pumpkin
2024-10-28 267 瀏覽
AOAO 係一間位於中環嘅日式 Fusion 餐廳,交通非常方便,由中環地鐵站 D2 出口行兩分鐘就到。餐廳嘅裝潢相當有格調,啲燈光偏向昏暗,營造出一個休閒但高級嘅用餐環境!佢分為室內同室外座位,個人覺得無論坐邊度都好舒服。我哋今日試咗佢幾道菜,真係每一道都好出色。首先,頭盤係用赤貝包住蘆筍,口感非常爽口,赤貝非常新鮮,食落去有一陣海洋嘅鮮味。另一道沙律用咗切絲嘅萵筍,加上三文魚子,配搭鰹魚汁,入口爽脆,鮮味即刻喺口腔爆發。焦糖南瓜亦都非常有驚喜,外層焦糖脆脆嘅,而內裡嘅南瓜軟腍,食落有啲似拔絲嘅口感。主菜方面,我哋叫咗炭燒鰻魚,鰻魚肉質好彈牙,職員仲會喺你面前燒鰻魚表面,令到鰻魚有陣燒炭嘅香味,焦脆嘅口感特別吸引。最後試咗 A4 和牛三文治,用咗黑炭麵包包住炸得酥脆嘅 A4 和牛,外脆內軟,牛肉啲油脂同鮮味完全滲出嚟,感覺非常滿足!最後甜品係紅豆大福同埋芝士蛋糕。紅豆大福口感好軟糯,紅豆亦都好軟綿綿同香甜。芝士蛋糕亦都分上兩層,濃香嘅口感。飲品方面,我哋叫咗兩杯 Cocktail,一杯 L’incompatable,用 whiskey 打底,加入伯爵茶同提子汁,帶有清爽提子嘅甜味;另

飲品方面,我哋叫咗兩杯 Cocktail,一杯 L’incompatable,用 whiskey 打底,加入伯爵茶同提子汁,帶有清爽提子嘅甜味;另一杯係 Blooming Beauty,用 sake 打底,加入蘋果味,酸酸甜甜,十分清新。
呢間Fuison居酒屋好特別,舊年新開一直都想去試,因為除左食,佢仲有埋戶外,Friday同成班FD食完飯可以出去飲番杯,唔洗轉場直落!咁岩去完W&D出開中環就過黎食,一入到去成間餐廳都好有格調,神秘得黎勁有氣氛!🔶Akagai $138 💫7.5/10值得一提呢到嘅擺盤全部都好靚,好有心機,打卡之餘食落都更開心!呢個赤貝肉刺身都幾Fresh,包住啲蘆筍同埋有少少辣辣地嘅醬汁都幾夾。唔會太過漏!我仲會夾埋佢嘅漬物小菜一齊食,兩款分別係蒜同牛蒡,超開胃,夾咩都啱,解膩一流!🔶Shredded Celtuce Salad $68 💫8/10萵筍絲超級冰涼爽脆,加埋三文魚子、少少蘿蔔蓉、柴魚片,入口好清爽,作為前菜黎講好唔錯。記得食之前一定要撈勻,湯汁有淡淡鰹魚湯,每當食到太膩嘅時間補一啖,馬上清爽番🔶Carmelized Pumpkin $88 💫8.5/10鍾意甜同香口野,記得唔好錯個這個菜式!勁香肉桂焦糖味,南瓜粒表面全部均勻佈滿焦糖,表面仲有D杏仁脆片,食落口外脆內軟,食到南瓜本身清甜!仲要份量相當之足,愛好甜嘅我都好快清盤🔶Charcoal Grilled Eel $288 💫8.
🔶Akagai $138 💫7.5/10
🔶Charcoal Grilled Eel $288 💫8.5/10
呢個都係招牌之一,當晚都有唔少人Order,最有印象就係店員會上菜後拎舊燒到好火紅嘅木炭過黎喺鰻魚表面辣下佢,馬上變得煙霧迷漫之外,舊鰻魚食落個炭香味十足,最有驚喜係個鰻魚口感超Q彈唔乾身,好好食,超推薦!
🔶A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando $328 💫8.5/10
黑色嘅竹炭麵包加上淺啡色吉列脆皮、五成熟粉嫩鮮紅和牛,正係視覺上已經係享受!一份4件,麵包都仲Keep到香脆,吉列炸皮香脆,和牛溫熱熟度剛好,冇太多筋位,肉感超軟嫩!
🔶Double Fromage Cheesecake / Red Bean Daifuku $68 💫7/10
甜品比起主菜、前菜就冇咁驚艷,但都係好食。紅豆大福個餡唔會太甜,一份三件同人Share剛剛好!蛋糕幾鬆軟,有乳酪酸甜味之外,仲有一般芝士蛋糕,食落唔會太膩,不錯!
🔶Blooming Beauty $138 💫8.5/10
呢杯上面有蛋白打成嘅泡沫,下面清酒為主調嘅杯,有蘋果、乳酪酸,飲落好順口!
🔶AOAO Sangria $118  💫8.5/10
好大一杯香檳,超入口但又唔會令你覺得冇酒精,加埋幾款水果,成杯飲落好順口清新,食野覺得有D膩嘅時候飲剛好!

🌟總結:食物味道好唔錯,擺盤睇得出廚師用心,酒類都好有驚喜,特別係杯 Blooming Beauty,加上環境暗得黎好柔和舒服。仲有戶外位置,兩種截然風格喺一間餐廳做到哂,推薦!
中環既【AOAO】,佢的餐廳風格、裝修、設計、服務都有一個驚喜!佢位於中環商廈的樓上,設計感十足,好似去到高級會所~佢有戶外露天位置,可以一覧中環景觀;亦有吧台位置、及室內位置,配以背景音樂,菜色是日式西式fusion。前菜:Akagai:赤貝刺身裏面包住蘆筍同長葱絲,鮮甜清爽。Shredded Celtuce Salad:萵筍絲、木魚絲、高湯醬汁、蘿蔔蓉同三文魚籽,清新爽脆,整體好清新,唯一是比較難夾開😂 建議用刀或剪刀剪碎佢,比較易入口Caramelized Pumpkin:南瓜配焦糖汁,拔絲既整法卻没有拉絲過甜既的煩惱,南瓜面燒得甘香,顏色誘人;底部即是較深濃濃的焦糖味。好得意,香口甘甜!Charcoal Grilled Eel:職員現場係你面前,用炭即燒魚皮,十足炭香味。肉質比較彈牙厚身~A4 Wagyu Cutlet Charcoal :全日MVP! A4吉列和牛,4成熟左右,香口軟霖又juicy,牛香十足。最正係面包,烘底啱啱好~Cheese Cake/ Red Bean Daifuku:紅豆大福甜度剛剛好、好軟糯。推介芝士蛋糕,超級香濃!

前菜:
Akagai:赤貝刺身裏面包住蘆筍同長葱絲,鮮甜清爽。

2024-10-27 288 瀏覽
📍AKAGAI小食係用赤貝包住蘆筍同埋蔥絲製作而成💕食落較為好爽口🥰配上辣椒汁,食落幾惹味.📍SHREDDED CELTUCE SALAD呢道沙律非常特別🤭佢係將萵筍切成絲狀加上蘿蔔蓉同埋木魚碎做配料☺️再淋上日本高湯整體感覺有清新爽口🥳.📍CARAMELIZED PUMPKIN是日MVP ✨南瓜食落幾軟糯配上又甜又脆嘅焦糖😍食落好香口.📍CHARCOAL GRILLED EEL係食之前,侍應會拎舊炭lok 一lok 鰻魚嘅表面😙咁做會增加左解魚嘅炭火香味口感上,魚肉食落幾滑,而且無咩骨😋.📍A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO用左A4 和牛整嘅三文冶外層係烘過嘅麵包,再內層係軟腍嘅和牛食落十分豐富😝😝.📍Dessert of the day芝士蛋糕嘅芝士忌廉味十分濃郁🤗而紅豆大福都好好味佢嘅外層好似糯米糍🤭食落凍凍地之餘亦都好軟糯
📍AKAGAI
小食係用赤貝包住蘆筍同埋蔥絲製作而成💕
食落較為好爽口🥰
配上辣椒汁,食落幾惹味

📍SHREDDED CELTUCE SALAD

南瓜食落幾軟糯
配上又甜又脆嘅焦糖😍
食落好香口

📍CHARCOAL GRILLED EEL
係食之前,侍應會拎舊炭lok 一lok 鰻魚嘅表面😙
咁做會增加左解魚嘅炭火香味
口感上,魚肉食落幾滑,而且無咩骨😋

用左A4 和牛整嘅三文冶
外層係烘過嘅麵包,再內層係軟腍嘅和牛
食落十分豐富😝😝

📍Dessert of the day
芝士蛋糕嘅芝士忌廉味十分濃郁🤗
而紅豆大福都好好味
佢嘅外層好似糯米糍🤭
食落凍凍地之餘亦都好軟糯
一踏進AOAO,已被岩石藝術品及餐廳名稱設計所吸引!店內有室內、室外場,兩者都走高格調路線,非常有氣氛,尤其室外的大型投射令人驚喜。店裡空間好大,店員的服務又周到,非常適合各種大、小型聚會!AOAO除了有日式料理選擇外,亦為愛酒之人提供各類酒產品,包羅萬有,各有千秋!🔸SHREDDED CELTUCE SALAD🔸萵筍絲浸於高湯中,配搭三文魚籽、蘿蔔蓉一齊品嘗,清新爽脆夾帶著三文魚籽及木魚片的鹹鮮,好fresh的開胃菜。🔸AKAGAI🔸爽脆清甜的赤貝包住幼嫩的蘆筍及蔥絲,微辣醬汁將整體味道更加昇華。🔸CARAMELIZED PUMPKIN🔸滿滿的焦糖包住了南瓜粒,咬下去時外脆內軟濕潤;而焦糖沒有蓋過南瓜的清甜,再配脆口的杏仁片,增加了整體口感。🔸 CHARCOAL GRILLED EEL🔸鰻魚煎至熟透,店員再用備長炭將魚皮燒到脆口;鰻魚肉質厚實,魚油脂滿滿,而簡單調味令客人更能品嚐鰻魚的鮮味。🔸A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO🔸脆脆的竹炭麵包包著吉列和牛,和牛鮮嫩軟腍,牛味濃郁,再配簡單的沙律醬,整個配搭很不錯。🔸AOAO SANGRIA🔸將不同莓類水果、蘋

🔸SHREDDED CELTUCE SALAD🔸

🔸AKAGAI🔸

🔸CARAMELIZED PUMPKIN🔸

🔸 CHARCOAL GRILLED EEL🔸

🔸AOAO SANGRIA🔸
將不同莓類水果、蘋果、青瓜、檸檬及香檳製成的水果酒,味道很清新、果香四溢,酒味不濃,易入口,適合不常喝酒的客人

🔸ESPRESSO MARTINI🔸
雞尾酒有一層精緻嘅奶泡,咖啡味及酒味濃郁,味道苦甜夾雜,但很順口,大愛🥰
  • AOAO Sangria
  • ESPRESSO MARTINI
2024-10-24 259 瀏覽
二訪中環AOAO,西日居酒屋,取自日本「あおあお」之讀音,意思為「翠綠色」,室内外環境超過5000尺,以翡翠綠色寶石裝潢,感覺高雅,室內安靜享用日式料理。戶外有DJ打碟,環境好chil,可以約埋朋友飲嘢!• Hamachi Crudo $148油甘魚刺身,經過調味,配上酸酸甜甜的醬汁,灑上花瓣。•Pickled Tomato Salad $78話梅蕃茄配上水牛芝士,開胃小菜Caramelised Pumpkin $88焦糖脆脆南瓜,外面包裹着焦糖燒至脆身,南瓜軟糯• Tonkatsu $238炸豬扒,肥厚適中,伴碟椰菜絲,可沾上芝麻醬享用• Hairy Crab Butter Udon $278時令大閘蟹牛油烏冬,配上日本蛋黃,滿口海鮮鮮味Red Bean Daifuku $68紅豆大福
二訪中環AOAO,西日居酒屋,取自日本

• Hamachi Crudo $148
油甘魚刺身,經過調味,配上酸酸甜甜的醬汁,灑上花瓣。

•Pickled Tomato Salad $78
話梅蕃茄配上水牛芝士,開胃小菜

Caramelised Pumpkin $88
焦糖脆脆南瓜,外面包裹着焦糖燒至脆身,南瓜軟糯

• Tonkatsu $238
炸豬扒,肥厚適中,伴碟椰菜絲,可沾上芝麻醬享用

• Hairy Crab Butter Udon $278
時令大閘蟹牛油烏冬,配上日本蛋黃,滿口海鮮鮮味

Red Bean Daifuku $68
紅豆大福
2024-10-24 241 瀏覽
FD帶我去間中環高質酒吧,飲酒同時可以食日式fusion菜,咁好期待。酒吧裝修得好型格,分室內同室外區域,宜家天氣坐室外應該好舒服。AOAO Sangria,香檳為底,加入桃味琴酒同埋多種雜莓,飲落酒味唔會好濃,有淡淡黃瓜同莓味清香。White Wine,2022 Italy果款,顏色清澈透亮,入口帶有果香, 會有回甘,唔錯。前菜,有牛蒡同日式蒜頭,都係清爽脆口,食完仲可以refill。Hamachi, 油甘魚厚切,加入自家制醬汁同埋日式蘿蔔,辣椒等調味。入口魚肉軟嫩鮮甜,調味酸辣清香,好清爽嘅前菜。Pickled Tomato Salad,番茄預先醃制過,少少酸味帶出番茄清甜,再加入consommé cream,食落奶香十足又好清爽。Caramelized Pumpkin,南瓜烤到軟糯焦香,表面再加上焦糖脆片,食落口感好豐富,連南瓜皮都可以食埋TIM。Tonkatsu,用伊比利亞黑毛豬製作,面皮薄身脆口,內裡豬肉潤嫩juice。自家制梅子乳酪醬汁,可以綜合炸豬排嘅油膩,食再多都唔會覺得滯。Hairy Crab Butter Udon,真係超大一份,落咗大量海膽,蟹肉同日本蔥絲製作,再
Hairy Crab Butter Udon,真係超大一份,落咗大量海膽,蟹肉同日本蔥絲製作,再撈埋無菌蛋一起食用。烏冬彈牙爽口,每一啖都嗦曬醬汁味道,食落超級鮮甜
甜品,芝士蛋糕同紅豆大福,芝士蛋糕入口綿密,芝士味香濃。紅豆大福,Q彈軟糯,紅豆蓉香濃,唔會好甜
2024-10-21
  • AOAO Sangria
  • Tonkatsu
2024-10-23 248 瀏覽
▫️A4 Wagyu Cutlet Charcoal Sando ($328)(Grated Daikon with Mayonnaise)👉🏻三文治用咗竹炭包,烤到外脆內軟🤭吉列A4和牛炸粉好薄好脆,和牛顏色粉嫩,好吸睛👀,食落軟嫩Juicy☺️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Charcoal Grilled Eel ($288)👉🏻店員即場用炭燒白鱔,所以炭味特別香濃😏,白鱔外皮香脆,肉質爽口彈牙⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️ Akagi ($138)(Ark Shell Clam, Asparagus, Spicy Sauce)👉🏻赤貝海水味道濃郁,食落爽脆,包住蘆筍再加上微辣醬汁,幾開胃!⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Caramelized Pumpkin🎃 ($88)(Almonds, Cinnamon)👉🏻南瓜甘甜鬆軟,表面有一層薄焦糖,咬落脆口又唔會太甜⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Shredded Celtuce Salad($68)(Salmon Roe, Grated Daikon, Bonito Flakes)👉🏻萵筍絲同蘿蔔蓉配埋木魚絲同三文魚籽,口感好Fresh~⭐️⭐️⭐️⭐️.▫️Double Formage Cheesecake🍰($

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️ Akagi ($138)

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Caramelized Pumpkin🎃 ($88)
(Almonds, Cinnamon)
👉🏻南瓜甘甜鬆軟,表面有一層薄焦糖,咬落脆口又唔會太甜

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Shredded Celtuce Salad($68)
👉🏻萵筍絲同蘿蔔蓉配埋木魚絲同三文魚籽,口感好Fresh~

⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Double Formage Cheesecake🍰($68)
👉🏻Cheesecake 奶油香重,口感軟滑Creamy入口即融,係日本嘅味道😋

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Red Bean Daifuku($68)
👉🏻大福皮柔軟煙靭煙靭,有滿滿嘅紅豆蓉

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Blooming Beauty🍹 ($138)
(Sake, Apple, Calico, Smooth Stimulating Frizz)
👉🏻呢一杯係Cocktail ,表面係由益力多打成嘅泡沫,酸酸哋好開胃,飲落蘋果味突出好易入口

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
▫️Crown Of The Andes🍸 ($138)
(Vodka, Giffard Melon, Kiwi, Caramel, Lemon, Milk)
👉🏻另一杯Cocktail,味道酸酸甜甜,酒味唔會太濃,帶有果香好清新

——————
評分:8/10
平圴消費:~$725
2024-10-23 199 瀏覽
呢一間fusion菜網上見好特別🤩,所以今日夜晚就專程嚟試下啦🥳AKAGAI呢一道菜嘅赤貝好特別😎,加入少少茄子同辣醬,令到除左赤貝本身嘅鮮味之外味道更加豐富😛SHREDDED CELTUCE SALAD主要嘅萵筍好清新👅,配上鰹魚汁好夾,加左少少三文魚籽味道上昇華😋CARAMELIZED PUMPKIN呢道菜人氣好高🌟,南瓜上面有燒得香脆嘅焦糖,同南瓜好搭配💯CHARCOAL GRILLED EEL我最鍾意嘅饍魚好出色👍,烤得好有炭香味,而且魚肉皮脆肉嫩😍A4 WAGYU CUTLET CHARCOAL SANDO呢度嘅招牌菜之一😌,A4和牛嫩滑,而且牛味十足,加上少少蛋黃醬調味完美👏日式芝士蛋糕呢度嘅芝士蛋糕口感好輕盈,食完唔會覺得膩😝紅豆大福另一款日式經典甜品,外皮好煙韌,紅豆餡料都好正😆Blooming BeautyCrown of the Andes

AKAGAI

SHREDDED CELTUCE SALAD

CARAMELIZED PUMPKIN
呢道菜人氣好高🌟,南瓜上面有燒得香脆嘅焦糖,同南瓜好搭配💯

CHARCOAL GRILLED EEL
我最鍾意嘅饍魚好出色👍,烤得好有炭香味,而且魚肉皮脆肉嫩😍

日式芝士蛋糕
呢度嘅芝士蛋糕口感好輕盈,食完唔會覺得膩😝

紅豆大福
另一款日式經典甜品,外皮好煙韌,紅豆餡料都好正😆

Blooming Beauty

Crown of the Andes
2024-10-23 2403 瀏覽
同朋友很久沒見面 她帶了我到這間位於中環的餐廳 室內燈光柔和 適合談天或gathering另外見到有戶外座位 可以跟公司同事happy hour.𝗦𝗛𝗥𝗘𝗗𝗗𝗘𝗗 𝗖𝗘𝗟𝗧𝗨𝗖𝗘 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗 萵筍絲沙律很特別的沙律 爽口的萵筍絲 配上蘿蔔絲 三文魚籽及鰹魚乾 侍應提醒我們攪拌後吃 十分清新的一個沙律 可以配合濃味的主菜一起吃𝗔𝗞𝗔𝗚𝗔𝗜 赤貝一份有4件赤貝 每件包著蘆筍加上微辣的汁 爽口開胃𝗖𝗔𝗥𝗔𝗠𝗘𝗟𝗜𝗭𝗘𝗗 𝗣𝗨𝗠𝗣𝗞𝗜𝗡 焦糖化南瓜其中一道驚喜之作 南瓜本身口感錦密 經過焦糖化後更能帶出南瓜的清甜味 外脆內軟 很有反沙芋的影子𝗖𝗛𝗔𝗥𝗖𝗢𝗔𝗟 𝗚𝗥𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗘𝗘𝗟 碳燒鰻魚侍應會先上了鰻魚 再拿碳爐過來即場燒鰻魚表面 令魚片燒得脆身 鰻魚本身肉質都很好𝗔𝟰 𝗪𝗔𝗚𝗬𝗨 𝗖𝗨𝗧𝗟𝗘𝗧 𝗖𝗛𝗔𝗥𝗖𝗢𝗔𝗟 𝗦𝗔𝗡𝗗𝗢 A4和牛三文治朋友說必點這個三文治 我看見旁邊上枱時都很吸引 吉列的A4厚切和牛牛排 顏色粉嫩 油脂感滿滿 2人分享一份是剛好 滿足又不覺膩餐廳有很多酒類及cocktail選擇 推薦朋友選的ɢʀᴀғғ ᴘɪɴᴋ 西柚味配上Gin幾好飲 後段有微微辛辣感 應該是Taba
另外見到有戶外座位 可以跟公司同事happy hour
𝗦𝗛𝗥𝗘𝗗𝗗𝗘𝗗 𝗖𝗘𝗟𝗧𝗨𝗖𝗘 𝗦𝗔𝗟𝗔𝗗 萵筍絲沙律

𝗔𝗞𝗔𝗚𝗔𝗜 赤貝
一份有4件赤貝 每件包著蘆筍加上微辣的汁 爽口開胃

𝗖𝗔𝗥𝗔𝗠𝗘𝗟𝗜𝗭𝗘𝗗 𝗣𝗨𝗠𝗣𝗞𝗜𝗡 焦糖化南瓜

𝗖𝗛𝗔𝗥𝗖𝗢𝗔𝗟 𝗚𝗥𝗜𝗟𝗟𝗘𝗗 𝗘𝗘𝗟 碳燒鰻魚

餐廳有很多酒類及cocktail選擇 推薦朋友選的ɢʀᴀғғ ᴘɪɴᴋ 西柚味配上Gin幾好飲 後段有微微辛辣感 應該是Tabasco 特別得來又很夾

最後食埋甜品紅豆大福及雙重芝士蛋糕 大福是另一驚喜 外面軟糯 紅豆蓉餡不會死甜 很好的結尾