2022-03-01 10 瀏覽
今日同男朋友諗住食壽司朗,點知遲起身都係食唔到,行行下見到一間新開既西餐廳可簡室外同室內坐,我怕曬簡左室內餐牌選擇都幾多, 主打手工意大利粉同pizza,叫左個pizza try try意式白醬三文魚($148)Pizza其實好講究個餅底,呢個餅底外層香脆內層鬆軟同煙煙銀銀,好有口感!另外每件pizza都食到三文魚,算幾足料美式豬仔骨($168)聽店員介紹豬仔骨慢煮左24小時,所以我食之前都幾期待!豬仔骨充分咁吸收調味料的味道,入味之餘口感軟嫩,相當惹味,配埋炸得卜卜脆既厚薯條,值得一試另叫左兩杯凍檸茶,賣相都唔錯!

可簡室外同室內坐,我怕曬簡左室內

意式白醬三文魚($148)

美式豬仔骨($168)

另叫左兩杯凍檸茶,賣相都唔錯!
2022-02-28 10 瀏覽
想食西餐又唔想去咁遠過港島 ,不如去長沙灣呢間環境清幽意大利餐廳☺️✨Fish & Chips $138估唔到到件炸魚柳大過我隻手😳用新鮮鱸魚炸香口嘅粉漿咬一口外層鬆脆魚肉更嫩滑保持到魚油香味,另一邊配菜炸薯條用厚身薯條夠鬆脆同魚柳一樣外脆內嫩,好有口感😚✨Parma Ham & Rocket Pizza $148手工Pizza係我最愛,揀咗嘅招牌Parma ham配火箭菜兩種材料配搭食落去鹹鹹地帶一點爽脆,Pizza底用薄新有口感,而側邊pizza邊到起焦更香口,啱啱焗起嘅芝士有拉絲😍夠晒濃厚,好好味😋✨Lemon Soda 我就比較鍾意飲薄荷汁,檸檬配上薄荷飲好清新感,加入冰粒更加清甜😚✨Mocha 朱古力順滑好濃郁,仲有甘香嘅咖啡味,帶少少苦澀,鍾意特濃嘅朋友,推介試吓Tiramisu $68甜品出場是日甜品係Tiramisu,先講賣相有層次用食用花點綴吸睛,朱古力粉燙門好似糟糟朱古力😍咖啡味道比軟淡中間芝士口感綿綿,慢慢滲出酒香味,份量比較小,啱晒我哋兩個女仕食😃😃

✨Fish & Chips $138
估唔到到件炸魚柳大過我隻手😳

✨Lemon Soda

✨Mocha

Tiramisu $68
2022-02-16
5 分鐘 (堂食)
下午茶
2022-02-27 26 瀏覽
今日嚟到長沙灣呢間新開cafe, 裝修設計簡約, 同朋友嚟傾偈食嘢就啱晒. 餐牌選擇豐富☺️✔️北京烤鴨PIZZA一個幾都有特色中西合併既PIZZA, PIZZA入面有主角北京烤鴨, 仲有晒所有食北京烤鴨會見到既醬同小食, 包括青瓜, 洋蔥, 芫荽同芝士, 加埋少少燶邊脆身既餅底, 非常惹味. 🤤✔️檸檬特飲食PIZZA要配凍飲先過癮, 檸檬汁加上梳打酸酸甜甜可消滯, 食完PIZZA配呢杯野就啱晒. ✔️是日廚師推介 - 西班牙豬上肩肉豬上肩肉嫩滑, 一切開啲肉汁都流晒出嚟, 可見呢舊肉好juicy唔會乾柴😋. 另外配菜都非常有誠意, 薯蓉有加忌廉, 有羽衣甘藍同埋露荀, 全部都有焗過之餘仲保持到蔬菜的汁.✔️MOCHA咖啡豆夠香夠濃, 甜度適中.

餐牌選擇豐富☺️

✔️北京烤鴨PIZZA

✔️檸檬特飲
檸檬特飲

✔️是日廚師推介 - 西班牙豬上肩肉

✔️MOCHA
咖啡豆夠香夠濃, 甜度適中.
MOCHA
2022-02-26 19 瀏覽
💓好耐冇去堂食啦 呢間係之前mark定左想去🤣餐廳主打既賣點係手工製嘅意粉同Pizza啱晒我口味🥰餐廳環境幾好 可惜去嗰日落大雨冇得出面影靚相😢-先來試咗個巴馬火腿手工pizza啱啱出爐既pizza上枱新鮮熱辣 材料鋪滿晒Pizza面非常足料 巴馬火腿+芝士鹹香味濃郁 餅底薄脆😍即刨松露雜菌手工闊條麵 賣相極吸引 闊條麵掛滿濃濃既醬汁 麵條口感煙韌同我一樣鍾意松露嘅應該會好滿意😋值得一讚係餐廳嘅食物同飲品都有得自訂客製化口味例如我嗌杯LATTE 除咗可以係ipad揀少冰少甜仲可以Order加肉桂粉等等風味~佢哋啲咖啡都唔錯可以試吓🤩鍾意食手工意粉/pizza 推介呢間俾你地🥳好味評分😋:5/5🌟🌟抵食指數🤑:4/5 🌟🌟餐廳環境 🤪:5 /5🌟🌟價錢💰:人均約$150-$200地址:Amusement @Amusementhk 長沙灣福榮街538號地下2號舖#littlefoodtour長沙灣#littlefoodtour意式
💓
闊條麵掛滿濃濃既醬汁 麵條口感煙韌
同我一樣鍾意松露嘅應該會好滿意😋
值得一讚係餐廳嘅食物同飲品都有得自訂客製化口味
例如我嗌杯LATTE 除咗可以係ipad揀少冰少甜
仲可以Order加肉桂粉等等風味~
佢哋啲咖啡都唔錯可以試吓🤩

長沙灣福榮街538號地下2號舖

#littlefoodtour長沙灣
#littlefoodtour意式

2022-02-24 29 瀏覽
【有創意手工法國料理🍴】/////星期日又凍又落雨💦同朋友經過長沙灣 發現新開左間燈牌光鮮 走工業路線嘅意大利餐廳😆餐廳有室内外座位 室内有張長梳化 感覺休閒 有小清新嘅感覺😛食物方面主打手工薄餅同意粉 賣相同味道都幾有心思(´▽`).👉🏻羅勒青醬意粉 ($128)手工意粉幾特别😚口感比較彈牙同亁身青醬味好香濃 每一條意粉沾上青醬都掛汁😈另外仲有雞肉 似雞胸肉 整得幾juicy.👉🏻北京烤鴨薄餅🍕 ($148)顛覆左我對北京烤鴨嘅認知🤣酒樓食片皮鴨 意大利餐廳食到烤鴨薄餅~自家製批邊脆身 一片片嘅鴨肉配酸甜甜麵醬配料有青瓜 芫荽 莫薩里拉芝士 調味濃但好惹味!!.👉🏻是日精選甜品 ($68)係好受大眾歡迎層次分明嘅tiramisu😬帶咖啡酒味 可惜整體味道偏淡…tiramisu配旁邊嘅忌廉更加滑身😆———-📍Amusement (長沙灣)長沙灣福榮街538號地下2號舖
【有創意手工法國料理🍴】
/////

👉🏻羅勒青醬意粉 ($128)
手工意粉幾特别😚口感比較彈牙同亁身
青醬味好香濃 每一條意粉沾上青醬都掛汁😈
另外仲有雞肉 似雞胸肉 整得幾juicy

👉🏻北京烤鴨薄餅🍕 ($148)
顛覆左我對北京烤鴨嘅認知🤣
酒樓食片皮鴨 意大利餐廳食到烤鴨薄餅~
自家製批邊脆身 一片片嘅鴨肉配酸甜甜麵醬
配料有青瓜 芫荽 莫薩里拉芝士 調味濃但好惹味!!

👉🏻是日精選甜品 ($68)
係好受大眾歡迎層次分明嘅tiramisu😬
帶咖啡酒味 可惜整體味道偏淡…
tiramisu配旁邊嘅忌廉更加滑身😆
———-
📍Amusement (長沙灣)
長沙灣福榮街538號地下2號舖
2022-02-20
2022-02-23 25 瀏覽
最後一日有堂食🤫食餐飯好嘅先💃🏻wfh好處就係可以同老公撐枱腳❤️揀完嘢食好快就嚟咗餐湯🔥都幾特別未飲過青豆湯🥳味道濃郁👅不過青豆本身唔係我杯茶😬跟住叫咗個黑松露雜菌意粉🤗意粉係佢哋自己整比出邊嘅手工意粉好食👍🏻👍🏻口感都好煙韌雞蛋味好濃😍 松露同埋雜菌味道都配合得好好😚跟住我哋嗌左個瑪格麗特pizza😌手工pizza口感層次啱啱好不過佢嘅料真係太豐富🤷🏻‍♀️批底因為太多料好快林😰如果個批厚返少少就真係完美🔥😚最後叫多咗個炸魚薯條😍炸魚成隻手臂咁長性價比超高沙律菜新鮮👍🏻而且係用熱情果醬汁食落煥然一新😌炸魚一個外皮勁脆一啲都唔厚🔥餐飲就叫咗檸檬特飲同埋凍檸茶😚檸檬特飲好飲但係檸檬茶個茶底有少少怪🤫服務員見我哋杯凍檸茶冇飲到都主動問我哋咩事😍都好主動幫我哋退咗個杯檸檬茶嘅錢呢一點係喜出望外🙏🏻估唔到❤️總括嚟講呢度嘅服務好好有禮貌又熱情等遲吓疫情好啲帶埋老竇阿媽過嚟再食多次😍💃🏻
最後一日有堂食🤫食餐飯好嘅先💃🏻
wfh好處就係可以同老公撐枱腳❤️

揀完嘢食好快就嚟咗餐湯🔥

2022-02-21 33 瀏覽
▫️主食▪️北海道帶子&三文魚籽配墨魚手工意粉$148在漆黑中帶點光明的墨魚手工意粉黑白分明🦑🍝並以新鮮嫩白北海道帶子為中心主角🐚肉質鮮嫩結實.爽口彈牙🦷再附上粒粒爆漿魚籽🐟令意粉增添色彩增加口感的層次👅另外,以墨魚🦑汁製成的手工意粉🍝 味道則較為清淡.亦帶點少許腥味.不過加點檸檬🍋會較好😬▪️炸魚薯條$138簡單來說是炸魚塊🐟配薯條🍟炸魚塊的大小就如奄列型態般似的.相當厚實😎魚塊並必要擠上檸檬汁&特調他他沙律醬一起享用較為更佳👍🏻可惜的是肉質則有點柴..吃到中途可以轉一轉口感.吃一吃薯條🍟轉一轉口感的層次🤜🏻🤛🏻🔸重帶一提主食可轉為lunch set 🍽內含餐湯&法式麵包🥯+餐飲半價是日餐湯是蒜蓉湯🥣濃濃香蒜味道🧄淡淡忌廉🥣帶有一絲清甜的味道😬配上法式餐包更佳👍🏻 ▫️餐飲▪️Chocolate $18▪️Mocha$18

▫️主食

▪️Chocolate $18
▪️Mocha$18
Mocha
2022-02-20 23 瀏覽
長沙灣新意法菜餐廳疫情關係少咗出去食,成日食埋啲嘢都好齋。見到其他朋友去呢間意大利餐廳打卡好chill勁休閒,好吸引。新開張餐牌款式較少,手機自助下單非常方便,食物即叫即整,製作需時~餐廳環境簡約深色系裝修感覺舒適,還有特別的梳化位,有吶喊公仔🧸和貓貓咕臣,配合手工油漆牆,非常適合打卡。背景播放英文輕鬆歌曲,感覺很寫意,另收+1服務費。巴馬火腿手工薄餅Parma Ham &rocket $148厚切薄餅軟熟尤如麵包一樣,邊位脆卜卜,佈滿番茄醬、芝士、火嘴菜,啖啖足料,還有多片鹹鹹的巴馬火腿更惹味,重口味之選,不錯~Creek Stone Short Rib $248厚切牛小扒牛味濃郁,嫩滑夠味,不用再調味,有咬口,配上蔬菜半碟超美觀,打卡一流。清甜爽口甘筍、火腿味嘅薯仔🥔外脆內軟,推介服務質素:7/10環境舒適度:8/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10
長沙灣新意法菜餐廳

疫情關係少咗出去食,成日食埋啲嘢都好齋。

巴馬火腿手工薄餅

Parma Ham &rocket $148

Creek Stone Short Rib $248

清甜爽口甘筍、火腿味嘅薯仔🥔外脆內軟,推介

服務質素:7/10
環境舒適度:8/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:8/10

2022-02-20
2022-02-20 17 瀏覽
餐廳座位非常闊落,坐得好舒服有室內同戶外任君選擇好適合同朋友傾計聚會🥙🥗🍟🍗北海道帶子&三文魚子配墨魚汁手工意粉雖然會食到個嘴黑蚊蚊😂但有大大粒嘅北海道帶子配上三文魚子三文魚子融化在墨魚汁手工意粉內食落帶有魚的鮮味,而且仲有咬口嘅三文魚子全日早餐🥣有班尼蛋、豬肉腸、 Bacon 同薯角等班尼蛋極流心,配上濃濃嘅芝士仲有脆卜卜嘅麵包🥯食落好有口感沙律菜勁特別,竟然用上熱情果醬汁做配料感覺好新鮮,酸酸甜甜好開胃凍朱古力同摩卡一上枱見到用酒杯裝住以為係Cocktail tim摩卡的朱古力和咖啡味分布平均朱古力勁有心思,仲有朱古力粉做點綴成杯飲品好有層次

餐廳座位非常闊落,坐得好舒服
有室內同戶外任君選擇
好適合同朋友傾計聚會🥙🥗🍟🍗

北海道帶子&三文魚子配墨魚汁手工意粉
雖然會食到個嘴黑蚊蚊😂
但有大大粒嘅北海道帶子配上三文魚子
三文魚子融化在墨魚汁手工意粉內
食落帶有魚的鮮味,而且仲有咬口嘅三文魚子

全日早餐🥣
有班尼蛋、豬肉腸、 Bacon 同薯角等
班尼蛋極流心,配上濃濃嘅芝士
仲有脆卜卜嘅麵包🥯食落好有口感
沙律菜勁特別,竟然用上熱情果醬汁做配料
感覺好新鮮,酸酸甜甜好開胃

凍朱古力同摩卡
一上枱見到用酒杯裝住以為係Cocktail tim
摩卡的朱古力和咖啡味分布平均
朱古力勁有心思,仲有朱古力粉做點綴
成杯飲品好有層次

2022-02-19 74 瀏覽
在長沙灣附近有間cafe ,之前去過又想分享一下,等疫情好些再光臨。套餐仲有餐湯和麵包,餐湯很creamy香濃,麵包蘸上湯汁,很暖胃。香煎北海道帶子及三文魚籽配墨魚汁手工意大利麵新鮮直送北海道帶子很巨大,鮮甜無比,煎香帶子至微焦,以墨魚汁製成手工意粉,口感彈牙,再以墨魚汁製成醬汁拌上手工麵條,啖啖濃香的墨魚味。醬汁濃稠,做到掛汁的效果,我覺得擺碟很用心,加上粒粒三文魚子在口腔爆發,甚有口感。意式火腿火箭菜薄餅PIZZA是店舖的皇牌,薄餅以新鮮即搓麵糰製作,好薄又有脆底,食落去很有煙韌的質感。底下都是芝士為主,鋪上好多片的意大利PRAMA 36個月的風乾火腿,超大片而又唔係好咸,每塊pizza都有hams,襯熱食仲有拉絲之感。火喉都到位,沒有燒到周邊都係焦黑。加上火箭菜新鮮,我果次食無很重的苦澀味,所以必叫。Tiramisu配哈密瓜軟雪糕本身我見到餐廳ig有馬卡龍都想食,不過賣曬,最後有意外驚喜。tiramisu 有淡淡的咖啡香,質感軟滑濕潤,好少餐廳有哈密瓜味雪糕,食落去果香的甜度足夠。不要忘記chill 下咖啡喜歡咖啡上的拉花,始終我覺得嘆杯咖啡不是只飲咖啡豆味道,還要欣賞咖啡師的心

香煎北海道帶子及三文魚籽
配墨魚汁手工意大利麵

意式火腿火箭菜薄餅

Tiramisu配哈密瓜軟雪糕

不要忘記chill 下咖啡
喜歡咖啡上的拉花,始終我覺得嘆杯咖啡不是只飲咖啡豆味道,還要欣賞咖啡師的心意。

食野中途,我聽到廚師係度研究菜式,即席交流有助他們提升廚藝,我覺得他們很認真。

2022-02-18 13 瀏覽
今日去咗長沙灣道做嘢,而家長沙灣嘅地方真係多咗好多唔同嘅新餐廳,今次就去咗呢一間amusement!呢一間餐廳真係好有特色同埋好靚,而且lunch time嘅時候嚟到嘅時候都仲要好抵食!今次就叫咗呢一個香辣蕃茄海鮮手工闊條麵!味道非常香濃,而且香辣嘅味道同埋蕃茄好夾!海鮮亦都係好出色而且份量都好多!令到成個闊條麵嘅醬汁加埋一齊食好正!套餐仲包括左有餐飲同埋餐湯,整體來講都算係好抵食同埋好正嘅!

長沙灣嘅Amusement開業不久,環境優美,室內座位採光度夠,室外座位又夠Chill!Amusement主打意法菜,自家製Pizza有驚喜,味道十分出色!Pizza Margherita $98係最Basic而又最好味嘅Pizza,Amusement嘅自家製餅底香脆可口,餅底、茄醬、同埋Mozzarella芝士完美結合,配合Basil增香,真係滋味無窮!All Day Breakfast $148有Egg Benedict、煙肉、腸仔、大啡菇、沙律同埋薯角,份量豐富!Egg Benedict做到完美嘅流心效果,一切就爆出濃香嘅蛋液,仲要有兩隻咁多!煙肉、腸仔同大啡菇都煎得香口!薯角足足有成籃咁多!Lemon Squash $28Latte $38

Pizza Margherita $98

All Day Breakfast $148

Lemon Squash $28

Latte $38
🍕Amusement🍕📍:長沙灣福榮街538號地下2號舖⏰:12:00pm-10:00pm⭕️:現金、信用卡餐廳新開業 主打手工pizza同意粉🙈 樓底好高 有落地玻璃 仲有戶外座位 我地簡左中間最突出既梳化坐😍 坐得好舒適 好chill咁渡過左一個下午茶時光👍🏻 呢到係用Qr code落單📝仲有得自己選擇less ice,less sugar🤣幾貼心🤣 價錢唔貴 食物高質 可以好好享受下午茶既時光🥰🍕PEKING DUCK 💰148我系北京填鴨既忠實fans🥰出面好少有得叫 緊係要試吓呢個pizza🤣 每一塊Pizza上面都有一塊好大既北京填鴨 片皮鴨皮薄肉厚 有油脂感 pizza上面仲有北京填鴨醬、青瓜、芫荽、蔥 Pizza嗰邊烘到好脆 估唔到片皮鴨同Pizza都咁夾😍好邪惡但係好食👍🏻🍝北海道帶子&三文魚子配墨魚汁 💰148呢個打卡一流🙈 值得一提個帶子真係好惹味 好新鮮大粒 煎得岩岩好 好香口 意粉比較硬身 有咬口 墨魚汁比我想像中更加濃郁 味道好突出 食完成個咀都會黑晒🤣仲叫左🍹凍朱古力同檸檬茶🍋隨餐附送餐湯🥣同餐包🥖 蒜蓉味既湯好濃郁 味道香甜而且好creamy🙈 再配埋餐
🍕Amusement🍕

📍:長沙灣福榮街538號地下2號舖
⏰:12:00pm-10:00pm
⭕️:現金、信用卡

價錢唔貴 食物高質 可以好好享受下午茶既時光🥰

🍕PEKING DUCK 💰148

🍝北海道帶子&三文魚子配墨魚汁 💰148

仲叫左🍹凍朱古力同檸檬茶🍋
隨餐附送餐湯🥣同餐包🥖 蒜蓉味既湯好濃郁 味道香甜而且好creamy🙈 再配埋餐包 好夾好開胃😍

2022-02-16
  • PEKING DUCK  PIZZA
2022-02-16 22 瀏覽
公司附近開咗一間意大利或者法國🇫🇷菜,趁着新年期間放假,去試吓食新餐廳先!草根妹妹都幾鍾意食黑松露🖤,所以今次特登試咗兩款主食都有黑松露🤤,唔知你哋鍾唔鍾意食呢?Lunch Set包餐包同餐湯😍.📍新鮮黑松露卡邦尼($148)Fresh Truffle Carbonara 意大利粉粗身有咬口🍝,黑松露味又香又突出,加上煙肉食落味道濃郁🥓夠晒鹹香,撈埋蛋黃口感更加creamy順滑🐣。.📍新鮮黑松露($148)Fresh Truffle Pizza手製薄底 Pizza外面焗得香脆,咬落口感煙韌🍕。加咗大啡菇、新鮮黑松露片同芝士做餡料食落幾香,芝士口感軟綿,唔會油膩,好啱女仔口味❤️。.📍是日精選甜品($48)Dessert of the day估唔到甜品係Brownie😍,質感實在,朱古力味非常濃郁🍫,配上雜莓🫐🍓同面頭幼滑嘅cream真喺好正🥰!

餐包

Lunch Set包餐包同餐湯😍
新鮮黑松露卡邦尼
📍新鮮黑松露卡邦尼($148)
Fresh Truffle Carbonara
新鮮黑松露
📍新鮮黑松露($148)
Fresh Truffle Pizza
是日精選甜品
是日精選甜品
📍是日精選甜品($48)
Dessert of the day
2022-02-07
午餐
2022.02.15元宵佳節🏮繼續出去食餐好既先🤗呢排長沙灣陸續有各式各樣既新餐廳🤩而今日就黎到呢間開左大約一個月既新餐廳棒下場先🥳餐廳樓底好高,令到成個環境好闊落,而且設計係西式風👍🏻黎緊仲會增設埋戶外位都幾Chill下😚每個Lunch Set 包一個餐湯🥣主菜🥘同加錢跟餐飲☕️🍹💛是日餐湯 :🥣係已經好耐無飲過大蒜湯🧄味道濃郁,加上脆口餐包🥖好快就飲完😋主菜:🧡香辣蕃茄海鮮手工闊條麵 🌶🍅🦐🦑🍝$148香辣味情度可以係落單時選擇,今次就揀左正常☺️我個人覺得個辣度唔會太過火,但係又食到蕃茄同辣既惹味😉有新鮮大隻既海蝦🦐同埋魷魚圈🦑再加上彈牙既手工闊條麵💚另外叫咗今日其中一樣既廚師推介👨‍🍳Lamb Cutlet🐐 $188熟度又係可以落單時選擇,今次揀左medium well😌擺盤有睇頭😍而且食落羊肉軟硬度適中,又唔會有太大既羊羶味😉亦可以沾上芥末籽醬一起食用,配菜係煎到金黃色既薯蓉🥔同新鮮蕃茄仔🍅餐飲 :🤎Hot Mocha ☕ +$18 ️ 拉花係心心❤️飲落咖啡細滑,朱古力味重🍫🧡Orange Soda🍹 +$10橙汁配上梳打,會有少少甜同酸,加埋冰粒飲都幾清新解渴😉是日甜品🍰 $6
2022.02.15

元宵佳節🏮
繼續出去食餐好既先🤗

💛是日餐湯 :

主菜:

🧡香辣蕃茄海鮮手工闊條麵 🌶🍅🦐🦑🍝$148

餐飲 :

🤎Hot Mocha ☕ +$18 ️
拉花係心心❤️飲落咖啡細滑,朱古力味重🍫

🧡Orange Soda🍹 +$10
橙汁配上梳打,會有少少甜同酸,加埋冰粒飲都幾清新解渴😉

是日甜品🍰 $68
有Tiramisu或者chocolate cake揀😜
朱古力迷既我🤎揀左chocolate 🍫🍰 有兩細件比較挺身既朱古力蛋糕可以沾上中間一行軟綿綿既cream☁️同d士多啤梨🍓藍莓🫐一齊食🤣