2022-09-19 1025 瀏覽
同好友慶生想舒舒服服歎返餐Fine Dining,揀咗呢間主打法日Fusion菜既Amis  餐廳門面設計神秘,室內氛圍浪漫優雅,完美混合高級感與現代感。特別一讚男侍應親切有禮,用心又詳細地介紹每一道菜式,令客人舒心享受整個晚餐。點餐後店員先送上麵包籃-法國長棍配自家製香草煙燻牛油-雜穀酸種麵包配自家製焦糖化牛油好鍾意麵包外酥脆內柔軟,相當具韌性Amuse bouche四款精緻頭盤【日本金目鯛配明荷、紫菜】肉質鮮甜肥美,口感細膩【巴馬火腿配分子料理蜜瓜】12個月巴馬火腿肉質柔軟甘甜,將蜜瓜以分子料理方式做成啫喱狀,再配以覆盆子果醬,一鹹一甜,好得意。【日本原生番茄配軟芝士】原生番茄鮮甜嫩口又多汁,配幼細滑膩軟芝士加醋啫喱,酸酸甜甜,寧舍開胃。【鵝肝Mousse配無花果醬】鵝肝凍綿密柔滑,香濃醇厚,配無花果醬,口感屠次豐富。Seasonal Special 【日本槍烏賊Caviar Surume Ika配海膽Mousse、魚子醬、長野縣白粟米、洋蔥汁】日本槍烏賊輕輕灸燒後特別鮮甜彈牙,魚子醬口感出眾帶堅果風味,底部有清甜洋蔥汁,再拌以鮮味海膽Mousse、香甜長野縣白粟米粒,提鮮一流。【
同好友慶生想舒舒服服歎返餐Fine Dining,
揀咗呢間主打法日Fusion菜既Amis

餐廳門面設計神秘,
室內氛圍浪漫優雅,
完美混合高級感與現代感。

特別一讚男侍應親切有禮,
用心又詳細地介紹每一道菜式,
令客人舒心享受整個晚餐。

點餐後店員先送上麵包籃
-法國長棍配自家製香草煙燻牛油
-雜穀酸種麵包配自家製焦糖化牛油
好鍾意麵包外酥脆內柔軟,相當具韌性

四款精緻頭盤

【日本金目鯛配明荷、紫菜】
肉質鮮甜肥美,口感細膩

【巴馬火腿配分子料理蜜瓜】
12個月巴馬火腿肉質柔軟甘甜,
將蜜瓜以分子料理方式做成啫喱狀,
再配以覆盆子果醬,一鹹一甜,好得意。

【日本原生番茄配軟芝士】
原生番茄鮮甜嫩口又多汁,
配幼細滑膩軟芝士加醋啫喱,
酸酸甜甜,寧舍開胃。

【鵝肝Mousse配無花果醬】
鵝肝凍綿密柔滑,香濃醇厚,
配無花果醬,口感屠次豐富。

Seasonal Special
【日本槍烏賊Caviar Surume Ika
配海膽Mousse、魚子醬、長野縣白粟米、洋蔥汁】
日本槍烏賊輕輕灸燒後特別鮮甜彈牙,
魚子醬口感出眾帶堅果風味,
底部有清甜洋蔥汁,再拌以鮮味海膽Mousse、
香甜長野縣白粟米粒,提鮮一流。

【Chinmi Lobster Salmon】
三文魚卷爽滑鮮嫩,
面頭配煙燻Sour Cream及矜貴俄羅斯鱘魚子醬,
三者配合得剛好,令鮮味更突出。

慢煮龍蝦片鮮味滑溜,口感彈牙,
配以橙汁醃製之蘿蔔片及香濃龍蝦汁。

秋刀魚以醬油醃製後再經輕燒,
散發獨有魚油甘香,油脂豐美。

Hidden Menu
【鹿兒島本鮪藍鰭吞拿魚.赤身他他】
混合麻油及醬油再製成他他,
鮮味十足,魚肉嫩滑肥美,魚香持久,
配以Wasabi牛油果醬,面頭放有紫菜天婦羅,
層次豐富,香脆.鮮味.軟滑兼備。

Amadai Urokoyaki
【金目鯛立鱗燒】
以滾油燙熟金目鯛,
令魚鱗直立,香脆可口。
上枱後再倒入茼蒿高湯,
魚肉嫩滑,令鮮味即時倍增。

Truffle Tamago “RAN-OH”
【日本蘭王蛋】
半熟温泉蛋底部有幼滑薯蓉,
面頭舖滿炒得香脆既鮮甜蟹肉同鹹香辣肉腸,
上枱後侍應更會即場刨黑松露,
將蛋黃篤穿後再撈勻食,大滿足!!

Lobster Soup in Rice Bowl
【波士頓龍蝦湯泡飯】
選用北海道夢美人米,特別軟熟有嚼勁,
內有細緻滑嫩既智利鱈魚,配龍蝦乾邑湯,
再以噴霧形式於面頭噴灑干邑酒,
令濃稠鮮味之龍蝦湯夾雜香濃酒香。

SORBET
【青蘋果雪葩】
上主菜前先食SORBET清一清口腔

ENTRÉE
【Duo of Beef】
日本鹿兒島A4和牛脂肪分佈均勻,
肉質細嫩多汁,味道柔軟豐富。

和牛面頰肉經慢煮後肉質特別軟腍,
入口Q彈富含膠質,牛味濃郁。

配以凍黑椒汁,充滿黑白胡椒香。

伴碟有雜菌菇泥及黑醋浸乾蔥,減膩一流。

【Carabinero Red Prawn Linguine】
西班牙紅蝦意粉
醬汁濃郁豐腴,鮮味十足,
紅蝦略煎後更鮮甜彈牙,
意粉爽滑煙韌,均勻掛上香濃醬汁。

【DESSERT DE CHEF

北海道3.7牛乳雪糕香滑充滿奶香
配焙茶mousse、抹茶蛋糕及伯爵茶碎片,
擺盤精緻,入口係香濃茶香,茶控大愛!

【PETIT FOUR】
十勝紅豆抹茶蕨餅,茶香醇厚又濃郁,令人回味無窮。

【Fruit】
白肉火龍果、網紋蜜瓜、土耳其無花果
以高級香甜生果作結尾,畫上完美句號。

2022-09-15
2022-09-17 40 瀏覽
Amis地址: 銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖拍拖間中有些驚喜安排,帶我來了這間人氣fine dining 餐廳食lunch ,沒女生不喜歡中午病2個set lunch ,點了有$580 per person lunch menu ,有5道courses 來這裡是因為得知廚師班底是在星級餐廳工作過的,而星期四至六才有中午lunch set ,實屬來初嚐的選擇。Baguette 同nuts sour dough 酸種麵包,配以焦化牛油同香草牛油。Melon 汁做成分子料理加Parma ham入口即爆開果汁 ,甜蝦刺身同rosotta cheese 加cherry tomato 酸咪咪很開胃的甜品。前菜為三文魚卷,用了紫菜粉包著,上面分別放了3個不同配料,海鹹海膽很鮮,煙燻酸忌廉好滑,而魚籽即鹹香。湯是用上了鏗魚坤布熬煮,而綠色是紫酥油。手折花咲蟹肉湯及日本舞茸菇,湯加了蟹殼來煮,湯鹹香惹味,當那口含花瓣,喝下時口腔中了多了陣陣花香。+$80 升級做Main course 乳鴿桃肉,雞鵝乳鴿cream 黑蒜汁同白色powder truffle 。連細節位都做得很好,法國製的
Amis
地址: 銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖

連細節位都做得很好,法國製的餐刀先挑自己喜愛的顏色。

Dessert 同petit four,以茶做主題,抹茶海綿蛋糕,培茶味cream 同雪糕,有薄脆片同crumchy 碎。petit 也融入了日本原素,超甜多汁的日本哈蜜瓜,火龍果子無花果。盒子上是日本”最中”和果子,用上了大粒飽滿的十勝紅豆同蕨餅,餅皮輕盈像威化。

每道菜都會講解,日式加西式風格架fine dining 體驗,盡展精嫩食材風味與細心服務。
2022-09-17 28 瀏覽
Amisl地址: 銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖紀念日子,值得去吃fine dining ,白色主調門口簡約,這間叫amis混入了日式風格先端上餐包,有香草牛油與黑松露牛油抹醬及酸種麵包及法包前菜3道別緻的,一是甜蝦刺身,ricotta 芝士同蜜瓜Parma ham ,每樣都設計成一口大小。之後來一道油脂豐富,味道濃郁的煎鵝肝foie gras,鵝肝大件粉嫩 ,有apple puree 及醋子汁沙律,甜酸味道來平衡油膩感。吃完鵝肝便送上湯品,湯可以洗滌一下口腔的殘餘味。蟹肉湯香似清徹入口濃郁,加了食用花瓣會多了芳香感調節鹹香味,而湯是特意加入了蟹殼一齊煮。因想食牛,加了$180 做a4鹿兒島和牛,兩種食法,一是慢煮的面脥肉,非常腍身,可跟蘑菇醬同吃。而牛煎至5成熟,附了生蘑wasabi 同黑椒胡麻汁。肉香濃郁,創意的調味料組合。當天甜品是,擺盤漂亮,很多層次同味道,綠茶海綿蛋糕,雪糕,莓同脆片。Dessert外 還有petit four ,fine dining 中用了日本水果,網紋哈蜜瓜,無花果同火龍果,十勝紅豆加蕨餅餡的日本傳統和果子見中食餐環境氣氛優雅,服務細心
Amis
l
地址: 銅鑼灣告士打道229-230號宇宙商業大廈地舖

先端上餐包,有香草牛油與黑松露牛油抹醬及酸種麵包及法包

食餐環境氣氛優雅,服務細心會詢問飲食喜好及有沒有不吃或敏感,再在菜式上作tailor made 的微調

班底都擁有星級餐廳的經驗,盡善盡美的食餐體驗

看了酒menu非常抵,白紅酒有專用酒櫃恒溫儲存。
2022-09-14 28 瀏覽
第一次食lunch Fine dining 梗係要記錄下4-courses 有2款sourdoughs(日本小麥粉,雜穀)配2款自家製牛油 (煙燻牛油,焦糖化牛油)個焦糖牛油好特別好味Starter: Amuse Bouche 有4款前菜甜蝦配芥末籽 哈密瓜分子料理配Parma ham 溫室蕃茄配ricotta芝士配酸汁啫喱 鵝肝凍多士配無花果醬個人比較中意蕃茄配ricotta cheese 個酸汁啫喱令到成個感覺提升左Appetiser 磯煮鮑魚配香煎帶子鮑魚煮得好入味 帶子外脆內軟再用鮑魚嘅肝做個醬 令個味勁加濃鮮上到菜前仲俾你揀刀 幾有趣Entree 美國黑豚豬侍應話呢隻黑豚豬係食橡果大 所以冇乜脂肪 估唔到佢一啲都唔鞋 配埋個牛肝菌汁 正Desserts一個係3.7牛乳雪糕配焙茶慕絲 有綠茶厥餅同黑加侖子另一個係玉子燒蛋糕配十勝紅豆 網紋蜜瓜 火龍果同無花果 仲有柚子啫喱3.7牛乳雪糕勁厚勁滑 好味 焙茶味濃 最中意柚子啫喱👍🏽👍🏽Fine dining 初體驗係幾開心 侍應會耐心介紹每一道菜 期待下一次再去fine dining

第一次食lunch Fine dining 梗係要記錄下

美國黑豚豬

Desserts
一個係3.7牛乳雪糕配焙茶慕絲 有綠茶厥餅同黑加侖子
2022-09-11 41 瀏覽
日法撈埋原來可以咁正!白雪雪外牆令人覺得好正,入到去好似第二個世界咁~呢度服務好唔錯,會有專人服侍你嗰台,逐個菜式介紹。揀好食咩餐之後就會送上兩款餐包,會有兩款牛油配搭,兩樣都超好食!我比較鍾意酸種配上乾提子個款💕跟住落嚟就去到前菜,超精美的和式搭配,誠意滿分。有甜蝦,分子料理的蜜瓜配上巴馬火腿也是必食的一道。細細份的香煎鵝肝10分出色,平時的鵝肝稍微都有一點腥味,但這裏的完全沒有,配搭特製的醬汁別有一番滋味。主菜選了羊肩及牛,肉味濃郁而且熟度剛好,最後仲有幾款甜品作結好開心💕
2022-09-11 40 瀏覽
如果想食返個輕奢午餐,來呢間法日fusion餐廳,Causal 4 course lunch ($508) 已經食到多道超精緻菜式。2款餐包配上2款牛油,4款好靚又好食嘅前菜,以天婦羅方法烹製的鵝肝,每個菜式都落足心機~主菜羊肩肉偏肥美,牛肉二食就可以一次過試晒A4鹿兒島和牛同牛面頰肉🤤.If you’re looking for a decent place for a fine dining lunch, this French x Japanese restaurant could satisfy your desire! The causal 5 courses lunch includes much signature dishes, 4 styles of appetizer and 4 styles of desserts🙀🤤Suitable to those who’d like to try plenty of flavors in one meal.
2022-09-11 43 瀏覽
這間法日fusion餐廳,食物精緻又有質素,雖然價錢屬中上,但卻值回票價。點完餐後,店員會送上餐包,酸種麵包及法包,法包可配香草煙燻牛油,煙燻味突出,法包香脆;酸種麵包則配焦糖牛油,焦糖香味跟酸種很夾,麵包有彈性。頭盤是四款甚為精緻的小食,甜蝦配芥末子,味道爽甜;法國菜必有的份子料理,蜜瓜做成啫喱狀,配巴馬火腿,果然是絕配;日本蕃茄及芝士,另外淋上啫喱狀的酸汁,酸甜開胃;最後是鵝肝多士,鵝肝幼滑,加上無花果醬,感覺不會太膩。日本槍烏賊、魚子醬配海膽及洋葱醬,烏賊保持爽口鮮甜,而且魚子醬入口更是充滿海水味,海膽醬令整體更鮮味。磯燒鮑魚墊上汁煮蘿蔔,鮑魚彈牙;龍蝦加上龍蝦汁,新鮮彈牙,以橙汁醃製的蘿蔔,散發陣陣清新的橙香;最後是以紫菜包著的醃三文魚,加上魚子醬更添矜貴。鹿兒島吞拿魚以醬油醃製,配上日式芥末牛油果醬,帶點夏威夷poke bowl風味,表面的天婦羅紫菜炸至香脆不油膩。金鯛立鱗燒魚皮香脆,肉質嫩滑,配上鰹魚紫菜汁及春菊調味,簡單清新,不過蓋過魚鮮味。羊肚菌燉薏米飯香氣濃郁,薏米燉至煙煙韌韌,十分有咬口,而且吸收了羊肚菌香味,另外還有雞湯及雞油鮮香,真是令人食指大動。用龍蝦頭及殼熬
用龍蝦頭及殼熬煮的龍蝦湯,味道十分濃郁,有陣陣龍蝦殼焦香,另外再噴上干邑,帶點酒香,龍蝦湯鮮甜。
食主菜前先以蘋果雪葩清一清味蕾。
鹿兒島A4和牛煎至表面滲出牛油脂,中間呈粉紅色,入口油脂滲出,充滿牛油脂香;8小時慢煮牛面頰肉,入口溶化,牛肉味濃郁,還有點膠質彈性,可配冷黑椒汁,另外還配上黑醋洋葱,可減輕油膩感。
3.7牛乳雪糕奶香味比一般牛乳更濃,而且很幼滑;焙茶蛋糕茶味香濃。
最後還有生果及小甜點作結,非常豐富又滿足的一餐。
最後必須要讚一下店員,每位都能清楚解釋每款食物,而且細心有禮。
2022-09-09 51 瀏覽
趁住禮拜日放假約咗朋友嚟到銅鑼灣呢邊食個lunch我哋揀咗呢間高級法國西餐廳享受下趁住禮拜六放假同friend嚟到銅鑼灣呢邊試吓高級法國餐廳🍴享受下~一入餐廳,職員就超級好服務!我哋揀咗個4 course lunch,每人大概$780前菜有刺身甜蝦,好新鮮嘅蝦肉,仲有無花果醬toast,一口食落好有滿足感,無花果醬幾香甜,Sashimi同埋分子料理超級正!小食三文魚三食,有三種唔同款式嘅三文魚🍣細細舊,好精緻~一口食落充滿佢嘅鮮味,仲有馬糞,好有高級日本料理嘅感覺主菜牛肉三食包括鹿兒島A4 beef,牛肉好滑好高質,慢煮8小時牛面頰,食落好有咬口~仲有蘑菇配料,有黑醋汁,凍黑椒汁,即磨Wasabi做醬料,將美食提升去更高嘅層次~牛骨肉汁好Juicy,食落有好多肉汁流出嚟~甜品有北海道雪糕,焙茶mousse,好香焙茶味🍵仲有抹茶同埋伯爵茶嘅combo,配埋藍莓醬,超正!有個寶盒上面擺住聚中餅,入面有十勝紅豆,綠茶蕨餅,仲有泡沫,食落好香甜,超級好味😋水果有網紋蜜瓜,好香甜,仲有白肉火龍果,土耳其無花果都好正餐廳職員嘅服務態度超級好👍🏻會詳細解釋每一道菜式,值得嚟體驗下~

前菜

小食

主菜

甜品

水果
有網紋蜜瓜,好香甜,仲有白肉火龍果,土耳其無花果都好正

2022-09-06
2022-09-08 36 瀏覽
這間位於銅鑼灣的Amis,主打法日Fusion菜,晚市Fine Dining有不同的course menu,客人可視乎個人的食量而選擇。店員先送上麵包,麵包有酸種、法棍,再加上自家製的焦糖海鹽牛油及煙燻香草牛油,麵包鬆脆之餘又帶點彈性。AMUSE BOUCHE頭盤有四款,甜蝦配芥末杍醬;味道鮮甜爽口;巴馬火腿加上分子料理蜜瓜,一甜一咸互相平衡;日本原生番茄配芝士及酸汁,十分開胃;鵝肝多士加無花果醬,濃郁鵝肝香滑,又帶點無花果甜香。Seasonal Special噌味三點有紫菜包裹三文魚,表面是酸忌廉及魚子醬,三文魚鮮甜又爽口,魚子醬更令三文魚鮮味提升至極致;中間的是龍蝦表面塗上了龍蝦汁,再加上用橙汁醃製的蘿蔔,龍蝦新鮮彈牙;磯燒鮑魚配汁煮蘿蔔,鮑魚爽口,加上龍蝦汁更鮮。Caviar Surume Ika日本槍烏賊配魚子醬,再加上海膽及洋蔥汁,烏賊新鮮爽口,配上鮮味十足的魚子醬及海膽汁,味道更鮮甜,而且層次十足。Hidden menu鹿兒島吞拿魚他他,吞拿魚拌入醬油,表面是天婦羅紫菜,可配上日本芥末牛油果醬一起,吞拿魚不算肥美,但拌入醬汁後,魚肉鮮味滲出。金目鯛立鱗燒金鯛魚鱗以熟油淋上香
AMUSE BOUCHE
Seasonal Special
Caviar Surume Ika
Hidden menu
金目鯛立鱗燒
金鯛魚鱗以熟油淋上香脆,又能保持魚肉嫩滑,旁邊的春菊醬有點似茼蒿,但味道較清新,再加上鰹魚及紫菜熬製的高湯,更能提升金雕鮮味。
羊肚菌燉飯
用了薏米當飯,比較健康,薏米吸收了雞湯及羊肚菌的菇香味,一上枱就聞到陣陣香味,再加上靈芝菇、三黃雞皮及雞油,入口煙韌中帶點雞皮香脆,而且有陣陣雞汁香。
龍蝦湯
用龍蝦殼及龍蝦頭熬製而成,龍蝦湯味道濃郁,帶點蝦殼焦香,龍蝦肉新鮮爽彈,鱈魚嫩滑。
青蘋果雪葩
食主菜前先食過雪葩清一清味蕾。
西班牙紅蝦意粉
紅蝦略煎表面,保留鮮甜,中間還帶點刺身狀,意粉用了龍蝦湯汁,充滿蝦殼鮮甜味,而且很爽口。
3.7牛乳雪糕及茶組合甜品
牛乳味突出,奶香且滑;抹茶及焙茶味蛋糕及cream,茶味濃郁且清新。
最後還有生果及petit four,生果清甜,petit four以日式十勝紅豆及蕨餅制成,為完美一餐畫上句號。
特登揾左依間fine dining餐廳慶祝,原來晏晝黎食價錢實惠好多,餐廳外牆全白加上帆船型大門,朋友話似係高級嘅美容院!當日午餐時間唔算多人,所以幾乎一個侍應可以專責照顧一枱客的需求!每枱上都放左一支佢地自家品牌嘅酒精噴霧,本身仲以為係香水,到埋單嘅時候仲送左一支比我地當係souvenir,有啲唔捨得用!今次叫左4 Courses Lunch set ,Starter絕對唔hea總共有四款,仲要擺盤精美好igable,感覺好似食緊西餐版Omakase咁!四款前菜嘅口感清新,可以用黎打開味蕾迎接之後嘅主食!Appetiser每人各選了一款試下,鮑魚煮得軟身淋滑,同好多西餐一樣用左鮑魚肝醬做醬汁,完全食到鮑魚嘅原味道!另外一款嘅黑松露係原粒食之前先刨成薄片,香氣四溢嘅黑松露配上已煮好嘅流心蘭王蛋上面,係第一次咁樣食雞蛋,大廚嘅功架真係好出神入化!Main揀左一款海鮮一款牛,龍蝦已經拆左殻方便食,鱸魚就反而麻麻地唔係好滑,配上意大利飯作為主菜會比較飽肚!鹿兒島A4和牛油脂感豐富但有少量筋位,而牛面頰炆得淋滑,配上牛骨醬牛味濃郁,係令人覺得幸福嘅味道!Dessert超豐富每人都有兩碟,一碟係

Dessert超豐富每人都有兩碟,一碟係3.7牛乳雪糕,一碟拼盤就有茶主題甜品及時令水果,3.7牛乳雪糕味道清爽,完全唔覺得膩,就算最後食到好飽都食得落!茶主題甜品方面,本人比較喜歡玉子燒蛋糕同自家製蕨餅!玉子燒蛋糕識落有啲似長崎蛋糕,加上檸檬醬,中和左蛋糕嘅甜味!而自家制蕨餅口感煙韌,連埋十勝紅豆一齊食,口感豐富!
2022-09-05 28 瀏覽
呢個前菜好有心思,作為前菜份量當然唔多,但落既心思絕對係非常多。雖然話係一個前菜,但總共有5樣食物,包括螢光烏賊、Parma Ham分子料理、炸鱈魚球、鵝肝分子料理等等,每一款都非常好食。呢度既服務非常好,會有專人過嚟介紹每款食物既製作過程同埋食5樣食物既次序,令食物既層次更加豐富。 呢個茶碗蒸幾得意,係fusion菜,將日本既菜碗蒸改咗少少整法,加咗蟶子同埋黑松露,第一啖會覺得同平時食既茶碗蒸好唔同,有少少奇怪,但再食真D,就會發現蛋既味道同蟶子同黑松露既鮮味都好夾,令成個茶碗蒸既味道更加鮮甜。 呢個Seabass Risotto好正,海鮮既份量好足料,唔單止有大大塊魚扒,仲有好多唔同既海鮮,最重要係海鮮既質素好好,每一款都好新鮮,配埋個汁啱啱好。 甜品既賣相非常好,呢個都唔需要多講,而質素亦係非常好,例如最後既生果,都非常新鮮非常甘甜。個人嚟講想特別介紹一下甜品入面既燒菠蘿,除咗燒得好好之外,設計上亦好有心思,係採用咗分子料理既概念,將cocktail變咗做固體既燒菠蘿,食落得意得嚟又好味。

2022-09-05 19 瀏覽
📍Amis (cwb)🍽 4 courses lunch🍞麵包籃餐廳提供兩款牛油,分別係香菜煙燻牛油同焦糖化牛油,可以再對應翻唔同麵包食。🥗amuse bouche前菜好精緻,staff教我哋要順時針方向食。首先食用嘅係來自東京灣嘅甜蝦刺身,口感鮮甜無比。接住落嚟係用巴馬火腿同蜜瓜製作嘅蜜瓜球,再加上覆盆子醬令口感更深層次。而用日本溫室番茄製成嘅酸汁啫喱,就令成個口感都好清新~仲有鵝肝醬toast都好正!🫕Morel Barley 食落好滿足~🦆Magret de Canard 食之前staff有提供唔同顏色嘅刀具比我哋揀,幾得意~鴨胸係來自法國西南部,鴨肉鮮嫩,又有提供紅菜頭泥一併食用,令層次感更加豐富。🧁Dessert de Chef佢哋用咗3.7牛乳雪糕作為甜品~仲有焙茶muse再加上抹茶蛋糕,再加上伯爵茶碎同黑莓,好精緻!🍮Petit four紅豆+綠茶蕨餅+雲尼拿嘅組合,食落甜甜哋但唔會濟。最後仲提供咗日本網紋蜜瓜、白肉火龍果仲有土耳其無花果,全部水果都好新鮮!💰508/course

📍Amis (cwb)

🍽 4 courses lunch

🍞麵包籃

🥗amuse bouche
前菜好精緻,staff教我哋要順時針方向食。

🫕Morel Barley
食落好滿足~

🦆Magret de Canard
食之前staff有提供唔同顏色嘅刀具比我哋揀,幾得意~

🧁Dessert de Chef

🍮Petit four
紅豆+綠茶蕨餅+雲尼拿嘅組合,食落甜甜哋但唔會濟。

💰508/course
2022-09-02 304 瀏覽
近著銅鑼灣和會展站的鵝頸橋附近,新開這間高級法國餐廳,店外純白的設計好優雅,店內摩登的西式裝修寬敞又舒適。職員會為客人詳細介紹餐單和每款菜式。午市套餐分為4 or 7 Courses兩種,也可加配Sake或Wine Pairing。Amis Lunch (4 Courses) - $508餐前小食一款由日本小麥粉製成,而另一款則是酸種麵包,麵包外酥內軟又濕潤,好有煙韌性,配搭兩款香草混合牛油分別為焦糖及沖繩海鹽味。StarterAmuse Bouche新鮮的東京灣甜蝦刺身,口感好甘甜粘糯,配芥末子和紫菜絲;分子料理由清甜的哈密瓜製成,配鹹香的風乾20個月Parma Ham,帶出平衡口感;三種顏色的日本溫室蕃茄香甜又多汁,配酸汁啫喱等醬汁;無花果醬鵝肝吐司肥美而不膩。AppetizerGillardeau Two Ways浸過熱水十秒法國蠔,蠔的肉質更加飽滿,配酸甜的柚子酸汁,一半伴以爽脆鮮甜的三文魚籽,另一半伴以北海道根室馬糞海膽,鮮甜味好濃郁,口感好奶滑。Awabi Isotaki Scallop +$60日式磯煮鮑魚,塗上味醂汁再燒香,保持鮮嫩彈牙感之餘,濃郁的醬油又更入味,配雪白

Amis Lunch (4 Courses) - $508
餐前小食

餐前小食

Starter
Amuse Bouche

Amuse Bouche
新鮮的東京灣甜蝦刺身,口感好甘甜粘糯,配芥末子和紫菜絲;
三種顏色的日本溫室蕃茄香甜又多汁,配酸汁啫喱等醬汁;
無花果醬鵝肝吐司肥美而不膩。

Appetizer

Awabi Isotaki Scallop

Awabi Isotaki Scallop +$60
日式磯煮鮑魚,塗上味醂汁再燒香,保持鮮嫩彈牙感之餘,濃郁的醬油又更入味,配雪白飽滿的北海道帶子,香煎帶點香口又彈牙,蘸上甘香的鮑魚肝醬。

Entree

US Kurobuta Pork Loin
美國極黑豚豬肉嫩滑帶有大理石花紋,將豚肉札成卷再慢煮,保留肉汁和水份之餘,豚肉味又更濃郁,配香濃的牛肝菌醬和香甜爽脆的甘筍,還有法國蜜豆炒煙肉,軟糯的青豆增添幾分煙燻和油香。

Duo Of Beef +$198
肉質鮮紅的鹿兒島A4和牛,脂肪豐富且分佈均勻,牛肉風味非常濃郁;澳洲和牛面頰肉,以牛骨湯慢煮八小時,膠質好豐富,口感軟滑;可蘸上綿密的磨菇Peray、日本鮮磨Wasibi或冷黑椒汁,最後吃上清甜的黑醋洋蔥,有助去膩。

Dessert
Dessert De Chef

Dessert De Chef
北海道函館3.7牛乳雪糕有著日本最香濃牛乳滋味,還有醇香的培茶慕絲好綿密、鬆化的抹茶蛋糕和香酥的伯爵茶金寶。
Petit Four

Petit Four
香甜鬆軟的玉子燒蛋糕富濃郁蛋香,配軟糯的十勝紅豆;新鮮又多汁的白肉火龍果、網紋蜜瓜和無花果;還有晶瑩剔透的柚子啫喱酸甜清新。
2022-09-02
午餐
2022-09-02 1098 瀏覽
星期五同朋友一齊食個高級lunch,話晒Happy Friday。我地揀左4-courses lunch食,好滿足。麵包籃有兩款麵包,一種係用日本小麥粉整既,另外一種係雜穀酸種麵包,麵包皮好脆,兩款牛油都係自家製。Starter: Amuse bouche有四款: 東京灣甜蝦勁鮮甜、哈密瓜配Parma Ham好夾、溫室番茄配芝士夠新鮮、無花果醬多士好食。Appetizers: Gillardeau Two Ways, Awabi Isoyaki|Scallop法國生蠔非常新鮮,肉質飽滿,配以柚子酸汁,分別有三文魚籽同馬糞海膽兩種食法,特別係海膽非常出色。日式磯煮鮑魚配香煎帶子,伴以鮑魚肝醬同樣好食,鮑味煙韌好咬,帶子厚身又彈牙。Entree: US Kurobuta Pork Loin, Duo Of Beef美國極級豚豬配牛肝菌醬食落唔似豬,因為唔似一般既豬有啲鞋,反而非常軟嫩。牛有兩食: 鹿兒島A4和牛同澳洲牛面頰,和牛牛味好出,絕對係靚牛,而牛面頰好軟腍,好好食。Dessert De Chef: Summer forest, Petite four北海道3.7牛奶雪糕+焙茶慕絲+
我地揀左4-courses lunch食,好滿足。
麵包籃
麵包籃
Starter: Amuse bouche
Awabi Isoyaki|Scallop
Duo Of Beef
北海道3.7牛奶雪糕+焙茶慕絲+抹茶蛋糕+伯爵茶combo+黑莓,非常豐富,擺盤精緻,味道都好好。
Summer forest
玉子燒蛋糕配十勝紅豆+網紋蜜瓜, 無花果, 火龍果+柚子啫喱,每樣都好適合做飯後甜品
Petite four
2022-09-02
Awabi Isoyaki|Scallop
Summer forest
Petite four
2022-09-01 24 瀏覽
前兩日同朋友食左餐好高質既lunch餐廳位於銅鑼灣與灣仔交界,外牆全白,感覺簡潔入到去有足夠既空間感,整體佈置走簡約風,俾人舒適既感覺店員向我地介紹當日既餐單,午時時份主要分為4道菜與7道菜點餐後先有特色既餐前麵包隨之附上自家調配既牛油,可見心思接下來就係前菜部分選了外脆內嫩的既醇厚鵝肝,搭上果蓉,香而不膩主菜點上美國黑豚,配上牛肝菌醬同法式甜豆炒煙肉,整個配搭出色!肉嫩且香,正甜品亦無令人失望~特別欣賞呢度焙茶慕絲同伯爵茶cumbo,茶味好出,絕對可以令整頓午餐有個甜美既句點
前兩日同朋友食左餐好高質既lunch

餐廳位於銅鑼灣與灣仔交界,外牆全白,感覺簡潔

入到去有足夠既空間感,整體佈置走簡約風,俾人舒適既感覺

店員向我地介紹當日既餐單,午時時份主要分為4道菜與7道菜

點餐後先有特色既餐前麵包

隨之附上自家調配既牛油,可見心思

接下來就係前菜部分

選了外脆內嫩的既醇厚鵝肝,搭上果蓉,香而不膩

甜品亦無令人失望~