前幾天10點幾去食串燒, 想叫雞肝冇雞肝,想叫牛骨髓冇牛骨髓咁叫咗幾樣:燒豆腐 (味道OK)免治雞肉棒 (味道OK)燒雞腿肉 (雞肉冇乜味)燒白鱔 (皮有啲韌)上菜速度不太耐。味道尚可。 之後再加單同時叫了牛舌心及兩件燒飯團。牛舌心很快就上菜。其實基本上大部份的串燒都未燒夠。但係等咗飯團25分鐘, 兩次去追問, 可能最後找啱負責人, 答案係廚房可能等埋同一類的單先開始做。 當時基本上就是沒沒有開始燒過我哋兩件飯團,問我們可否在等待10分鐘就OK。現在看到的一般傳銷爐是可以多件飯團一齊燒的, 若果因為好多其他單未開始, 因為趕住回家, 不能再等多10分鐘。整體味道好一般, 服務就不可接受。
前幾天10點幾去食串燒,
想叫雞肝冇雞肝,想叫牛骨髓冇牛骨髓
咁叫咗幾樣:
燒豆腐 (味道OK)
免治雞肉棒 (味道OK)
燒雞腿肉 (雞肉冇乜味)
燒白鱔 (皮有啲韌)
上菜速度不太耐。味道尚可。
之後再加單
同時叫了牛舌心及兩件燒飯團。
牛舌心很快就上菜。
其實基本上大部份的串燒都未燒夠。
因為趕住回家, 不能再等多10分鐘。

整體味道好一般, 服務就不可接受。

2024-05-10
2024-05-07 37 瀏覽
Aira 係一間隱世型格日式串燒餐廳,幾有氣氛而且野食都好有特色😉🌟免治雞肉棒🐓($58@) 望落去好靚! 雖然雞肉棒比起出面嘅會細啲但味道幾好加埋蛋黃食好嫩滑😙🌟🌟雞蠔肉🐓($68@) 第一次聽呢個部位,上網search左原來係雞背靠近大髀嘅凹槽位,好珍貴,法文又稱為「sot l’y laisse 」,意思係「傻仔先唔食嘅部位」😂 果然食落去好有驚喜,雞皮有啲油脂香但係唔會過多脂肪,肉爽口柔嫩😋🥰好值得一試☺️🌟牛舌心👅($68@) 好爽有咬口,落左啲鹽調味岩岩好唔會蓋過牛舌本身嘅香味😚🌟一口芝士 ($68) 外面好脆,裡面嘅芝士🧀好重鹹香,仲係流心嘅添🤤🌟煙肉芝士牛油果 ($78) 食落去都幾有驚喜! 煙肉芝士醬同creamy嘅牛油果🥑好夾😉另外仲叫左台灣白鱔 ($80@) 、蘆筍豚肉卷 ($48@)、醬燒豆腐 ($48)、粟米天婦羅 ($88)同明太子飯團 ($48),呢幾款就比較普通,建議食咗上面推介嘅先😛📍Aira 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓🍽️8/10#janfoodiary_日本菜 #janfoodiary_尖沙咀 #janfoodiary_celebration

📍Aira
尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓
🍽️8/10

2024-04-25 36 瀏覽
原來尖沙咀有間隱世餐廳咁好食呢間居酒屋除咗可以同朋友一齊食飯之外佢仲有outdoor露天嘅地方比你同朋友飲吓酒 營業時間開到凌晨一點真係可以過嚟chilll吓chit chat 吓而且一出地鐵站就係㗎啦超級方便! 今次我就淨係食dinner我發覺每一樣嘢都好好食睇得出佢哋真係好有心機揀食材真心食完想再嚟食嘅餐廳推介指數爆燈⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️🍡免治雞肉棒🍗雞翼🐥雞腿後筋肉🐟白膳🐮牛舌芯🫕醬燒豆腐🍡燒肝🌽日本粟米天婦耀🫓清酒煮蜆🐷香蔥豬肉
原來尖沙咀有間隱世餐廳咁好食

🌽日本粟米天婦耀
🫓清酒煮蜆
🐷香蔥豬肉
2024-04-23 58 瀏覽
而家先知尖沙咀有間咁正嘅樓上酒吧開咗20 多年了 老闆從唔同地方收集了很好古物 為呢家小店增加咗很多復古氣氛同時又十分型格佢仲親自每天挑選食材一年前成立埋呢間連喺一起嘅居酒屋👍🏼從飲品到食物都會感受到一份用心重點推介✳️女仕必飲cocktail 🌸Heaven Hana (清酒+玫瑰花+ 🌸 味)具好飲‼️味覺被滿足時 杯身嘅玫瑰花喺我一路飲嘅時候仲滿足埋我個嗅覺 個玫瑰花香令我未飲醉都已經好陶醉 ✳️免治雞肉棒 (肉質有別於出面做到好實嘅肉 佢入口夠軟身同時帶有少少軟骨好有口感)✳️燒鰻魚飯團 (味濃 外脆內軟)📍 Aira尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓#餐廳推介 #料理 #居酒屋# #香港美食推介 #港樓上食店 #香港必吃 #尖沙咀美食 #香港好去處 #香港日本串揚物#香港日本料理 #香港探店 #香港美食 #hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodstagram #hkfood #hkfoodlover #hkfoodpic #hkfoodreel

而家先知尖沙咀有間咁正嘅樓上酒吧開咗20 多年了
老闆從唔同地方收集了很好古物
為呢家小店增加咗很多復古氣氛同時又十分型格
佢仲親自每天挑選食材
一年前成立埋呢間連喺一起嘅居酒屋👍🏼
從飲品到食物都會感受到一份用心

重點推介
✳️女仕必飲cocktail 🌸Heaven Hana
(清酒+玫瑰花+ 🌸 味)

✳️燒鰻魚飯團 (味濃 外脆內軟)

📍 Aira
尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

• 醬燒豆腐
  • 免治雞肉棒
  • 日本粟米天婦羅
  • 粟米天婦羅
我本來都算幾鍾意食串燒,不過好多年之前去了一間以前經常去的連鎖串燒名店,有一次不十分好而留下極度深刻印象的體驗,情況之嚴重令我多年都提不起勁主動話去食串燒。其實唔係甚麼驚人事情,純粹那一餐不知是否啲鹽唔使錢,串燒師傅成餐飯可能落咗三世都用唔晒嘅鹽喺我啲串燒上面,鹹到一個點,自此驚咗串燒呢件事,十多年之後的今日依然猶有餘悸。你可能問我點解唔同餐廳講。講咗啦,但咁啱我坐喺吧枱嘅單邊,從側面全景望住師傅落鹽的頻率,真係非一般功力!再三轉告餐廳服務員,得到一個很詳細但其實唔關我事嘅答覆:放心先生,我哋用嘅係海鹽。我當然也禮貌地回了她一嘢:其實我唔特別concern你哋用乜嘢鹽,我只係覺得啲嘢好鹹,求吓你請師傅高抬貴手……Anyway, 亦因為咁,已經好多年無主動話嗌去食串燒。今次朋友主約去這一間Aira居酒屋。起初話去「食串燒」我還有些少陰影,去到餐廳,環境昏暗情調十足,雖然咁暗黑嘅餐廳唔係我嘅喜好,但環境確實唔錯,加上有戶外seating,朋友們都是煙民就合晒合尺。去到才知這餐「食串燒」不是傳統串燒吧,我沒有睇餐牌所以不清楚有甚麼食,但整體串燒的水平絕對中上級數,服務也很殷勤。餐廳老闆早年是

Anyway, 亦因為咁,已經好多年無主動話嗌去食串燒。今次朋友主約去這一間Aira居酒屋。起初話去「食串燒」我還有些少陰影,去到餐廳,環境昏暗情調十足,雖然咁暗黑嘅餐廳唔係我嘅喜好,但環境確實唔錯,加上有戶外seating,朋友們都是煙民就合晒合尺。去到才知這餐「食串燒」不是傳統串燒吧,我沒有睇餐牌所以不清楚有甚麼食,但整體串燒的水平絕對中上級數,服務也很殷勤。餐廳老闆早年是在蘭桂芳某名牌夜店蒲點的搞手兼老闆之一,非常有禮又細心,對我們的食物要求有求必應,就算餐牌上沒有的食物,只要有足夠食材都毫不介意照做可也。我當晚因為身體有點不適很希望能夠食一碗湯麵,老闆親手精心泡製了一碗給我,味道同賣相絕對不是求其整出來的那種。餐牌上沒有的食物一樣用心製作,單是這一份用心和氣度,已經值得我繼續幫襯,而且也令我多年來抗拒食串燒的心理障礙掃走。至於串燒,這裡各樣都不錯,喜歡影相的朋友,他們伴雞肉棒棒的生蛋用一個玻璃高杯盛載,串燒蝦、粟米餅、煎餃子的擺碟也幾好影,食落味道跟賣相不枉多讓。我特別推介喜歡食燒雞皮的朋友,你可能會問:乜燒雞皮都唔係一樣味架咩?唔係架,有好多有燒雞皮串的餐廳,雞皮太細塊,燒完之後得番啲雞皮粒,無口感無味道得個燶字。這裡的燒雞皮沒有這些問題。飯團、燒白鱔都好,加上餐廳近戶外進出口是酒吧,食住串燒飲住酒,又唔會好似好多其他餐廳咁9:30 last call 10點未夠話閂門 10:10開燈 10:30前已經想送客咁嘅款。舒舒服服過一晚,這裡是尖沙咀一個好選擇。
2024-04-17 23 瀏覽
Had an amazing time at the hidden gem in Tsim Sha Tsui, Aira ! 🏮 The interior exudes a stylish vibe, with its unique decor and ambiance. We were blown away by the high-quality food they served. 🖤 From the tangy and spicy spicy octopus to the juicy minced chicken skewers, every dish was a delight to our taste buds.But the highlight of the evening was definitely the premium beef skewer. 🥩 The tender and flavorful meat left us craving for more. Accompanied by the smoky grilled tofu and crispy tempu

But the highlight of the evening was definitely the premium beef skewer. 🥩 The tender and flavorful meat left us craving for more. Accompanied by the smoky grilled tofu and crispy tempura, it was a perfect combination of textures and flavors.

Let’s not forget the mouthwatering grilled chicken wings grilled eel that completed our feast. If you’re looking for a place with a cool vibe, top-notch food, and a great outdoor setting, make sure to check out Aira. It’s an absolute must-visit for any food lover! 🍷✨ Remember to check out their cocktails as well! I found my favourite Negroni there with shiso liquor!
2024-03-17 84 瀏覽
上次喺度食完佢哋嘅串燒見到隔籬枱打邊爐,一直念念不忘想過嚟再食😋今次再過嚟食果然一啲都冇令我失望!店員上前菜「山葵八爪魚」嗰陣同我哋介紹原來咁樣擺盤係模仿緊八爪魚爬入去水管嘅形態,擺盤勁有創意,八爪魚同山葵真係好鬼夾!「手切摩牛涮涮鍋」啲牛肉油脂好豐富,加埋太陽赤無菌蛋一齊食,簡直係人間美食😍蔬菜拼盤有娃娃菜,腐皮同埋唔同嘅菇類,索晒啲湯汁超好食!其實我係第一次食牛骨髓,個感覺都幾得意,配埋多士一齊食,脆卜卜好有口感又唔會好油膩👍🏻呢度另一樣最正嘅嘢就係食飽咗可以坐出outdoor飲嘢繼續,咁就唔使轉場啦🥂🥂

• 免治雞肉棒
香港人真係好鍾意食日本嘢久唔久就會特別思鄉想去吓日本行街食嘢 但係有冇時間只能夠去居酒屋 望梅止渴今次嚟到呢一間隱世高質人氣居酒屋喺尖沙咀區嘅樓上鋪 放工同同事想飲杯酒relax吓首先 呢間居酒屋嘅風格好獨一無二環境氣氛我會比10分 因為佢哋將日本居酒屋既概念發揮得淋漓盡致令我印象深刻嘅係居酒屋有好多泰國佛係營造左一個好特別嘅氛圍感 另外,居酒屋仲有露天位置可以係咁舒服嘅環境下食嘢享受戶外既空氣真係可以令到我哋返咗六日工嘅上班族充滿壓力非常沉重嘅心情 得到解放喺嘢食方面, 佢哋種類都算多串燒,炸物都好好食仲有好多唔同款式嘅Cocktail所以我哋點樣食嘅時候 都揀咗好耐食物水準係 從外觀 味道 都係保持高水準
香港人真係好鍾意食日本嘢

因為佢哋將日本居酒屋既概念
發揮得淋漓盡致
令我印象深刻嘅係居酒屋有好多泰國佛係
營造左一個好特別嘅氛圍感

另外,居酒屋仲有露天位置
可以係咁舒服嘅環境下食嘢
享受戶外既空氣
真係可以令到我哋返咗六日工嘅上班族
充滿壓力非常沉重嘅心情 得到解放

喺嘢食方面, 佢哋種類都算多
串燒,炸物都好好食
仲有好多唔同款式嘅Cocktail
所以我哋點樣食嘅時候 都揀咗好耐
食物水準係 從外觀 味道 都係保持高水準

日本粟米天婦羅
日本粟米天婦羅
2024-02-14 35 瀏覽
明明book左檯,去到同我講講坐唔坐bar檯。我話我寫明唔要bar檯。之後就勉強將一張檯分開,同我講話今日係比較逼d㗎啦。我話連行入去都唔得,點坐?佢一直話係咁逼㗎啦。我直接走。我明白今晚係情人節,不過如果你無位,點解又開俾人book。之後完全唔體會食客的心情,完全無嘗試去安排。我真係好失望,如果我今晚係walk in,你咁嘅安排完全明白,不過我係提早book左,你竟然咁嘅安排,這間唔係茶餐廳,你叫我搭台?
這是一家和朋友吃完便馬上帶老公去的餐廳(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)二訪仍然保持高水準,愛了❤️我們點了:山葵八爪魚 free $88餐廳正在進行一周年慶祝活動,只要post Story 加 @aira_izakayahongkong 便可以免費獲得山葵八爪魚一份。入口爽蛋,調味一流,而且店員介紹,這個呈現的方式是參考八爪魚愛爬進水管的形態,非常有趣。清酒煮蜆$98份量很多,隻隻肥美新鮮,用了白蘿蔔作為基調,伴隨淡淡的牛油香味,湯頭非常清甜,我們喝光光(*ˉ︶ˉ*)大葱雞肝 $42新嘅不會腥臊~ 牛舌芯$68必點!牛舌厚切,入口爽嫩多汁,外層微脆! 雞腿後筋肉$68滑嫩多汁,肉質會更有嚼勁,值得一試~蘆筍豬肉卷$48豬肉入口鬆化,相當柔軟,充滿油香,卷起蘆筍,所以一點也不覺得油膩,一點內疚感也沒有😂😂白鱔$80外皮燒到脆卜卜,肉質爽口,充滿彈性,魚味香濃,令人回味無窮!醬燒豆腐$48是燒豆腐的一大境足,大愛,外脆內軟,入口爆汁,燒汁的味道超級濃郁,一濃一淡的口味搭配一流~免治雞肉串$58必食!新鮮的三黃雞雞肉加入了雞軟骨增添口感,加上日本直運無菌蛋令口感更順滑,正!presentation 的方式也是一

我們點了:
山葵八爪魚 free $88

清酒煮蜆$98

大葱雞肝 $42
新嘅不會腥臊~

牛舌芯$68
必點!牛舌厚切,入口爽嫩多汁,外層微脆!

雞腿後筋肉$68
滑嫩多汁,肉質會更有嚼勁,值得一試~

蘆筍豬肉卷$48

白鱔$80

醬燒豆腐$48

免治雞肉串$58
必食!新鮮的三黃雞雞肉加入了雞軟骨增添口感,加上日本直運無菌蛋令口感更順滑,正!presentation 的方式也是一流,以雞尾酒杯來上,增添視覺效果,讓人賞心悅目。

蛋白明太子玉子燒$58
外層微微焦香,入口鬆軟,充滿蛋香,加上滿滿的明太子,好惹味!

日本粟米天婦 $88
上次和朋友來時吃過便愛上了(≧∇≦)香甜的粟米被香脆的天婦羅衣包裹着,入口一點也不覺得油膩,擺盤精緻,味道和賣相一流!
2024-01-31 25 瀏覽
朋友生日想食一餐好嘅我哋又鍾意飲清酒🍶之後朋友介紹去咗呢一間入到去黑沉沉😨俾人感覺好高貴但睇返餐牌價錢上可接受喎👍🏼一坐低送咗脆魚片👍🏼送酒一流粟米天婦羅👍🏼👍🏼👍🏼免治雞肉串👍🏼👍🏼白酒煮蜆👍🏼👍🏼入邊嘅蘿蔔冇得頂因朋友生日 侍應姐姐介紹開運酒👍🏼好意頭燒豆腐👍🏼👍🏼
2024-01-29 23 瀏覽
店名: aira地址: 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓尖東站N2出口,行1分鐘環境: 5/5價錢: 4/5味道: 4/5依間環境好舒服,好適合約朋友👭🏻飲杯嘢🥃傾吓計。閑日最好記住預約✌🏻夜晚都多人,但係坐得舒服。而且店員服務態度好好 可以encore😊免治雞肉棒❤️❤️❤️❤️$58用新鮮走地雞🐔,入面有雞髀肉,雞軟骨,雞皮,用日本無菌蛋🥚。調味唔會太鹹,而且咬落去好多汁,連埋蛋食口感豐富!醬燒豆腐❤️❤️❤️❤️❤️$48完全外脆內嫩,好適合重口味嘅人,咬落去多汁。店員亦都好好提醒我哋👍🏻, 啱啱拎出嚟比較熱🔥,要小心啲食🥰大蔥雞肝❤️❤️❤️❤️$42呢個唔食內臟嘅朋友,都讚不絕口🫶🏻!食落去唔會有腥味,咬落去多汁粉嫩🙌🏻露筍豬肉卷❤️❤️❤️❤️$48出面嘅燒蘆筍普遍來講比較乾,但係呢度嘅蘆筍又多汁🫶🏻,外面包着薄薄嘅豚肉,充滿油脂香味🍖日本粟米天婦羅❤️❤️❤️❤️$88呢個一上菜,就完全吸睛👀,擺盤好精緻,日本粟米🌽食落去香甜,而且外層嘅炸粉亦都唔會好厚👏🏻清酒煮蜆❤️❤️❤️❤️❤️$128聞落去有微微嘅酒香味🍶,蜆肉大粒鮮甜,咬落去亦都唔會有沙,每一粒都肥美🫶🏻,唔會有腥味❗️白鱔❤️❤️❤️❤️❤️$80呢個燒得啱啱好,外皮

店名: aira

露筍豬肉卷❤️❤️❤️❤️

日本粟米天婦羅❤️❤️❤️❤️

清酒煮蜆❤️❤️❤️❤️❤️

白鱔❤️❤️❤️❤️❤️
呢個燒得啱啱好,外皮好香脆,入面嘅魚肉口感彈牙🐟,亦都唔會有骨, 十分推薦❗️

牛舌芯❤️❤️❤️❤️❤️
牛舌係厚切,咬落去多汁,上面亦都放咗紫洋蔥🧄,唔會感覺油膩,可以中和返油脂😻

大蔥豚腩串❤️❤️❤️❤️
食串燒呢個必嗌,豚腩肉外層香脆,而且肉質唔會太肥,上面鋪上滿滿嘅大蔥,好match😽

雞軟骨❤️❤️❤️❤️
望落去細細粒,但係每一粒都好香脆,而且咬落去亦都有雞油嘅香味🐔,再加上旁邊嘅七味粉🧂,有少少辣辣地嘅感覺,十分惹味🙌🏻
2024-01-26 35 瀏覽
避酒一段時間,忍不住找個酒友大肆暢飲一番走到了K11對面一上樓餐廳,分居酒屋及酒吧兩部分神秘氛圍令人好奇,設有露天座位,環境舒適以燈籠及佛像作佈置,古典得來又型格!設有房間作私人派對燒鳥自家製免治雞肉棒賣相可愛!吃到雞軟骨口感大蔥雞肝大大粒,灑上大量碎蔥,容易入口雞軟骨燒至金黃酥脆,骨軟肉嫩,佐酒之選雞皮吃起來很有彈性又帶點脆度,邪惡之選美國牛小排肉質細嫩,牛味濃郁,油脂豐富牛舌芯厚切軟嫩,軟硬適中,充滿肉汁又有嚼勁醬燒豆腐上有秘制醬汁再配香蔥,帶微微焦香燒粟米有金黃色的焦香,粒粒清甜,健康又美味
避酒一段時間,忍不住找個酒友大肆暢飲一番
走到了K11對面一上樓餐廳,分居酒屋及酒吧兩部分
神秘氛圍令人好奇,設有露天座位,環境舒適
以燈籠及佛像作佈置,古典得來又型格!設有房間作私人派對
燒鳥自家製免治雞肉棒賣相可愛!吃到雞軟骨口感
免治雞肉棒
大蔥雞肝大大粒,灑上大量碎蔥,容易入口
大蔥雞肝
雞軟骨燒至金黃酥脆,骨軟肉嫩,佐酒之選
雞軟骨
雞皮吃起來很有彈性又帶點脆度,邪惡之選
雞皮
美國牛小排肉質細嫩,牛味濃郁,油脂豐富
美國牛小排
牛舌芯厚切軟嫩,軟硬適中,充滿肉汁又有嚼勁
牛舌芯
醬燒豆腐上有秘制醬汁再配香蔥,帶微微焦香
醬燒豆腐
燒粟米有金黃色的焦香,粒粒清甜,健康又美味
燒粟米
美國牛小排
牛舌芯
燒粟米
2024-01-26 17 瀏覽
充滿氛圍感嘅居酒屋x露天酒吧🍹唔單裝修好有格調,而且食物質素都相當好🤤好適合三五知己同埋小情侶聚會😚💕特別推介🫶🏻🫶🏻🫶🏻免治雞肉棒💛 Cocktail杯造型相當吸引,一定要相機食先😹 雞肉味濃郁香口,混入雞軟骨增添口感,沾上月見汁後提升甜味,非常好食👍醬燒豆腐💛搽上醬汁燒到外皮脆卜卜,一咬入面豆腐嫩滑爆汁,非常juicy一定要試👍台灣白鱔💛必點!肉質鮮嫩肥美,每一啖都充滿魚油香,而且最重要真係一條骨都冇👍本人真係最驚食魚有骨,魚皮燒到非常香脆,加分山葵八爪魚💛賣相好新穎,而且份量十足,食得出八爪魚好新鮮,每一啖都充滿海水味,肉質Q彈食得出廚師用心製作每一道食物,食飽飽之餘仲可以出去露天酒吧,飲返杯Cocktail☺️個環境好舒服,令人好放鬆💆🏼‍♀️

充滿氛圍感嘅居酒屋x露天酒吧🍹
唔單裝修好有格調,而且食物質素都相當好🤤
好適合三五知己同埋小情侶聚會😚💕

特別推介🫶🏻🫶🏻🫶🏻

2024-01-26 20 瀏覽
啱啱去完尖沙咀Where Buddha Bar對面嗰間餐廳食飯,佢嗰日式串燒真係得喎🍡!第一樣食嗰粟米天婦羅,一啖落去嗰陣,啲粟米爆漿咁,甜滋滋嘅,炸得香脆、金黃,嚟啲椒鹽咬落去就更加惹味。再嚟嘅清酒煮蜆就真係正點💯,啲大蜆嗲嗲地泡滿咗清酒,食落去鮮味全都入晒喉,個口感彈牙得嚟又唔會太硬,丁點兒腥味都無!但係話說返,最掂嘅係條燒牛舌同雞翼。牛舌有咬口有彈性,燒得一流嘅色香味都到咗位,雞翼就係我心水推介👍!燒到外皮香脆,入口即溶,真係有飛起雲霄嘅感覺,咸香得來唔會太過。食菜嘅時候,串燒間中穿插食埋啲燒飯團,個飯香又夠勁,尤其係辣辣地嘅明太子味,畀個掌聲先!最後,個空藏愛山清酒係我呢餐嘅完美伴侶😌,嗰份悠揚果香,令我覺得每一啖食物都更加上咗一層。如果你係居酒屋控,嗰度絕對值得你去探一探!