香港生活節奏急促,大家係咪已經忘記咗慢生活?Aira就可以比返個節奏你啦☺️所有串燒都燒到恰到好處最重要係每一串都食到唔同味炭香味慢慢散發出嚟食完唔會口乾𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥🍹 Strawberry lychee 88🍹 Pandan syrup lychee green apple 🍏 88✨ 一口牛 68✨ 牛舌芯 68✨ 白膳 72✨ 大蔥雞肝 42✨ 雞肉棒 116@2✨ 醬燒豆腐 96@2✨ 雞後筋肉 68✨ 大蔥豚腩串 58ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ Aira 📍 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

香港生活節奏急促,
大家係咪已經忘記咗慢生活?
Aira就可以比返個節奏你啦☺️

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

Aira

📍 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

2023-09-02 103 瀏覽
尖沙咀居酒屋,距離地鐵站只係兩分鐘路程。環境同裝修都有格調,仲有室外空間,同朋友飲返杯chill下真係一流。✨虎蝦天婦羅蝦嘅超級粉絲(老公 🤣)表示非常滿意隻虎蝦,大大隻,炸完之後完全無減爽彈鮮甜感。仲有南瓜、秋葵、冬菇天婦羅。✨辣酒煮蜆粒粒蜆肉漲卜卜,好鮮甜。湯汁帶有少許酒香同辣味,當中嘅蘿蔔索哂啲湯汁。睇得出廚師擺盤都有一定心思。✨醬燒豆腐豆腐先炸後煎,外層焦香脆身、內裡極滑,加上燒汁,極力推薦🙌🏻✨免治雞肉棒用上本地三黃雞,雞味好香濃。啖啖雞肉中間加入脆脆雞軟,增添口感。再蘸上日本雞蛋,香滑非常。✨大蔥雞肝雞肝口感厚實,配上碎蔥同燒汁。✨雞腿後筋肉雞腿最最最嫩滑嘅部份,加上香脆雞皮,內脆内嫩,非常美味。✨露筍豬肉卷 清爽露筍同香口豬肉互相平衡。✨牛舌芯口感爽口柔嫩,味道香濃。✨蛋白明太子玉子燒玉子燒成日食,蛋白玉子燒就真係第一次。個人覺得比一般玉子燒更香滑。面層加上鹹鹹香香火炙明太子,很不錯🙌🏻✨作 惠乃智純米吟釀一路享用美食,一路品嚐清酒🍶,幸福☺️果香馥郁,甘辛味平衡,順喉有層次。忍唔住飲完一杯又一杯🤭

✨虎蝦天婦羅

✨辣酒煮蜆

✨醬燒豆腐

✨免治雞肉棒

✨大蔥雞肝
雞肝口感厚實,配上碎蔥同燒汁。

✨雞腿後筋肉
雞腿最最最嫩滑嘅部份,加上香脆雞皮,內脆内嫩,非常美味。

✨露筍豬肉卷
清爽露筍同香口豬肉互相平衡。

✨牛舌芯
口感爽口柔嫩,味道香濃。

✨蛋白明太子玉子燒

✨作 惠乃智純米吟釀

2023-08-29
2023-09-01 16 瀏覽
鬧市內樓上新穎居酒屋,環境恬靜舒適。走黑色型格調,黑色皮沙發好闊落,岩哂同朋友黎慢慢傾🥂店員好貼心介紹食材、加熱茶同主動加熱串燒,服務滿分💯下次想試下燒白鱔😋〰️🌟虎蝦天婦羅評分:4/5天婦羅炸粉唔會太厚同好重油膩感,就算係影完一輪相之後再食都好脆口,虎蝦超級厚肉,每一啖都好滿足😍〰️🌟 清酒煮蜆評分:4/5一上菜就被佢既份量嚇親,每隻蜆都大大粒之餘仲非常清甜,白蘿蔔完全無根,最後連佢既清湯都飲哂🤣〰️🌟免治雞肉棒評分: 4/5呢個免治雞肉棒非常igable📸,不但外觀非常吸引,雞肉棒沾上蛋黃汁食落非常軟嫩,仲食到入面有軟骨口感十足👍🏻〰️蛋白明太子玉子燒🌟醬燒豆腐🌟大蔥雞肝牛舌心香蔥豬肉卷〰️環境: 4/5服務: 4/5地點: 4/5〰️#fat_factor_尖沙咀#fat_factor_居酒屋

🌟虎蝦天婦羅

地點: 4/5
#fat_factor_尖沙咀
#fat_factor_居酒屋
  • 免治雞肉棒
一個尖沙咀有幾多間居酒屋?根據openrice係有足足70間( Ꙭ)!今次發掘到呢間 @aira_izakayahongkong 幾特別又有誠意一出尖東N2出口就到 超方便~◦ 清酒煮蜆第一道菜已經feel到無黎錯 蜆又大隻又鮮甜又嫩( ˙֊˙ )清酒湯汁酒味唔濃 非常溫和更帶大根既甜 可以當湯飲◦ 鮮三黃雞全翼燒鳥都算係呢間主打 一試用本地三黃雞整既燒雞全翼先ˏ₍•ɞ•₎ˎ黃金色既雞皮燒得乾身脆脆地食落調味偏輕手 更食到雞既鮮味◦ 雞蠔肉燒鳥我最愛既部位(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)係成隻雞最珍貴最嫩滑既雞腿根部 得手指公咁大架咋同樣燒得香口同時肉質嫩滑◦ 大蔥雞肝唔似平時既大蔥會夾係中間 佢切到好碎鋪係雞肝上我更喜歡呢個做法 更清新爽口我地認為雞肝可以再生啲都唔怕◦ 醬燒豆腐見好多人推介 真係唔簡單喎.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪外層脆卜卜 內在勁滑仲鎖住埋湯汁男朋友話口感似似地臭豆腐 (?)◦ 虎蝦天婦羅另一個驚喜 真係無花無假係虎蝦影相影唔到有幾誇 實物好大隻好厚肉口感紮實 而且蝦味濃郁(˙𐃷˙)兩大隻絕對對得住價錢 仲有幾款蔬菜天婦羅呢◦ 明太子燒飯糰居酒屋作結必須要嗌 佢唔似坊間燒兩邊係燒哂整個外層
一個尖沙咀有幾多間居酒屋?
根據openrice係有足足70間( Ꙭ)!
一出尖東N2出口就到 超方便~

◦ 清酒煮蜆
清酒湯汁酒
味唔濃 非常溫和更帶大根既甜 可以當湯飲

◦ 鮮三黃雞全翼
黃金色既雞皮燒得乾身脆脆地
食落調味偏輕手 更食到雞既鮮味

◦ 雞蠔肉
燒鳥我最愛既部位(ˊo̶̶̷ᴗo̶̶̷`)
係成隻雞最珍貴最嫩滑既雞腿根部 得手指公咁大架咋

我地認為雞肝可以再生啲都唔怕

◦ 醬燒豆腐
見好多人推介 真係唔簡單喎.ᐟ‪‪‪.ᐟ‪‪‪
外層脆卜卜 內在勁滑仲鎖住埋湯汁
男朋友話口感似似地臭豆腐 (?)

◦ 虎蝦天婦羅
另一個驚喜 真係無花無假係虎蝦
影相影唔到有幾誇 實物好大隻好厚肉
口感紮實 而且蝦味濃郁(˙𐃷˙)
兩大隻絕對對得住價錢 仲有幾款蔬菜天婦羅呢

◦ 明太子燒飯糰
居酒屋作結必須要嗌 佢唔似坊間燒兩邊
係燒哂整個外層 誠意既表現( ˶˙ᵕ˙˶ )
明太子亦唔係就咁一篤做餡
佢係搓埋落飯 每一啖都食到 超滿足.ᐟ‪‪‬

◦ 燒茄子
本人對茄子無感 但男朋友好愛所以叫埋|ω・)
我試左少少 醬汁甜甜地加埋木魚花其實都ok 令人易接受左

◦ 白玉善哉
尾聲餐廳請食既甜品 係自家製煲左兩小時既紅豆沙 加埋同樣自家製既白玉
欣賞佢唔太甜仲食到紅豆自身味道

◦ Signature Cocktail: Heaven Hana & Yama-tini
去得居酒屋 我地當然有飲少少酒( •̀֊•́ ) ̖́-

#lastbitematters_tst
  • 清酒煮蜆
  • 雞蠔肉
2023-08-31 8 瀏覽
免治雞肉棒醬燒豆腐虎蝦天婦羅清酒煮蜆雞腿後筋肉串燒香蔥豬肉卷串燒燒珍寶磨菇和牛燒飯團作 純米吟 乃智清酒想同朋友一齊enjoy 個chill evening, 揀左間新開冇耐既居酒屋 , 冇諗過竟然環境同食物質素都咁好。兩個人order 左一枝sake, 餐廳推薦純米吟 乃智, 味道好易入口, 好啱chill 住飲。虎蝦天婦羅超大份, 虎蝦厚肉彈牙, 南瓜香甜, 食曬成盤都冇負擔。免治雞肉棒應該係自家製, mix 左雞軟骨, 口感十足, 配埋蛋汁一齊食, 真係一人一份先滿足。
免治雞肉棒
醬燒豆腐
雞腿後筋肉串燒
香蔥豬肉卷串燒
燒珍寶磨菇
和牛燒飯團
作 純米吟 乃智清酒

今日去咗k11附近嘅一間樓上嘅日本餐廳。氣氛超特別,入去好舒服,聞到一陣壇香味,裝修同氣氛都充滿住神秘同詭異嘅感覺。免治雞肉棒 (2串)$116雞肉好彈形爽口,再用個杯裝住一隻生蛋,方便食客點個醬來食。令雞肉棒更加提鮮。醬燒豆腐 $95超濃味豆腐,再加埋醬汁去燒,超惹味。大蔥雞肝(2串)$84雞肝好爽口,再配埋大蔥,無得頂。雞腿後筋肉 $68用新鮮三黃雞製作,鮮嫩彈牙,好有雞味。入口啖啖肉,啱晒懶人食。日本粟米天婦羅 $88賣相炸得超靚,擺盤好有心機。估唔到粟米做天婦羅,一d 都唔油膩,好食同幾健康。估唔到粟米做天婦羅都幾好食同幾健康大蔥豚腩串(大蔥、芥末、燒汁)$58用日本麻油及2種醬汁再加上豚肉上面燒,非常好食。燒白鱔 $72非常新鮮、爽口、彈牙。無骨,好肥味。蛋白明太子玉子燒 $48第一次食用蛋白做嘅玉子燒,非常健康,亦有蛋味。飯團 🍙 $96 (明太子飯團及肉鬆飯團)煎過嘅飯團口感得意,一邊食唔會散到周圍係飯。明太子飯團幾有趣。飯後,仲送一碗超重紅豆味嘅甜品值得試餐廳夠晒寧靜,方便朋友聚餐傾偈。旁邊更有酒吧,食完飯可以再過隔離飲嘢。亦可叫該日本餐廳既串燒。

免治雞肉棒 (2串)$116

醬燒豆腐 $95
超濃味豆腐,再加埋醬汁去燒,超惹味。

大蔥雞肝(2串)$84
雞肝好爽口,再配埋大蔥,無得頂。

雞腿後筋肉 $68

日本粟米天婦羅 $88

大蔥豚腩串(大蔥、芥末、燒汁)$58
用日本麻油及2種醬汁再加上豚肉上面燒,非常好食。

燒白鱔 $72
非常新鮮、爽口、彈牙。無骨,好肥味。

蛋白明太子玉子燒 $48
第一次食用蛋白做嘅玉子燒,非常健康,亦有蛋味。

飯團 🍙 $96
(明太子飯團及肉鬆飯團)

飯後,仲送一碗超重紅豆味嘅甜品值得試
2023-08-22
  • 日本粟米天婦羅
  • 燒白鱔
  • 明太子蛋白玉子燒
  • 大蔥豚腩串
  • 雞腿後筋肉
  • 大蔥雞肝
食盡尖沙咀之日式 — Aira————————————————自從早排發現原來尖沙咀都有咁多出色嘅居酒屋食串燒,今次又俾我發現一間無論係食物外形味道定係環境裝修都好有風格既屋酒屋餐廳,大家睇相就會明🥰喺度飲清酒,佢會提供四款好靚嘅 杯畀你去揀一隻,感覺幾好🤩而清酒味道容易入口,而且經過有冰塊 滴漏壺,感覺冰涼好岩夏天!🌞🔸 日本粟米天婦羅 $88呢個粟米天婦羅真係第一次食, 佢啖啖都係粒粒栗米唔會連埋個栗米芯一齊炸, 粟米味道清甜,炸粉應該加入咗七味粉,味道好夾又唔會過鹹,十分推薦!👍🔸 清酒煮蜆 $98其實真係每道菜都睇得出師傅嘅用心,睇得出師傅將蜆擺位都特登堆砌成一個形狀, 每隻蜆都好大隻,食落唔會有沙而且好新鮮,佢個湯汁酒味唔重,而係鮮甜,原因係佢底下仲有幾塊大大嘅白蘿蔔呀!💯🔸 大蔥雞肝 $42雞肝每粒都好大粒, 因為佢有大量嘅碎蔥鋪係面,所以味道都算容易入口, 就連平時唔太食雞肝嘅朋友都覺得唔錯🤭🔸 雞腿後筋肉 $68侍應話呢一個係雞腿最嫩滑嘅部位,食落juicy,而且居然仲有連埋小小雞皮😍,my fav😍🔸 免治豆腐 $48呢個豆腐好嫩滑, 豆腐皮嘅調味啱啱好,咬落去豆腐又
食盡尖沙咀之日式 — Aira
————————————————

🔸 日本粟米天婦羅 $88

🔸 清酒煮蜆 $98

🔸 大蔥雞肝 $42

🔸 雞腿後筋肉 $68

🔸 免治豆腐 $48

呢個豆腐好嫩滑, 豆腐皮嘅調味啱啱好,咬落去豆腐又唔會好易散👍

💭Overall comment:
呢度嘅環境燈光屬於比較昏暗浪漫嗰種,佢會播一啲韓國歌,但係又會有一啲古色古香嘅擺設,好岩朋友聚會或者情侶約會👍
店名: aira地址: 尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓尖沙咀站N2出口,行1分鐘環境: 4.5/5價錢: 4/5味道: 4.5/5呢間日式串燒係N2出口一出就係,地點十分方便,入面裝修十分時尚,坐位闊落,設有室内外坐位,整體感覺好有feel~鱈魚乾❤️❤️❤️❤️❤️$58首先黎嘅小食係鱈魚乾,食落好有驚喜,口感鬆化而帶有魚嘅甜味,點上沙律醬,口感更佳😙醬燒豆腐❤️❤️❤️❤️❤️$48表面燒到焦脆,食落面頭有焦香得黎入面十分軟滑,真正嘅外脆內軟,食嘅時候要小心熱🙈白膳❤️❤️❤️❤️❤️$72魚肉肥厚,肉質十分彈牙,魚香味濃,而且好貼心已經去左骨🥰雞腿後筋肉❤️❤️❤️❤️❤️$68雞皮燒到十分之香脆,而肉質軟淋鮮嫩,肉汁極為豐富🥳牛舌芯❤️❤️❤️❤️❤️$68牛舌芯燒到啱啱好,牛味濃,咬落嫩滑多汁,好滿足😋雞頸肉❤️❤️❤️❤️$42雞頸肉好少見,食落肉質比普通雞肉更有彈性,有咬口,配上七味粉就更滋味😚免治雞肉棒❤️❤️❤️❤️❤️$58係佢哋自家製嘅免治雞肉棒,將雞肉棒放上有日本雞蛋🥚同醬混合嘅酒杯,食嘅時候將雞蛋🥚混合再點黎食,雞肉棒加左少量雞軟骨,令食落更雞味更香同時更有口感😍虎蝦天婦羅❤️❤️❤️❤️❤️$168有秋葵、蕃薯🍠、冬菇、虎蝦同
店名: aira

味道: 4.5/5

鱈魚乾❤️❤️❤️❤️❤️

醬燒豆腐❤️❤️❤️❤️❤️

白膳❤️❤️❤️❤️❤️
魚肉肥厚,肉質十分彈牙,魚香味濃,而且好貼心已經去左骨🥰

雞腿後筋肉❤️❤️❤️❤️❤️
雞皮燒到十分之香脆,而肉質軟淋鮮嫩,肉汁極為豐富🥳

牛舌芯❤️❤️❤️❤️❤️
牛舌芯燒到啱啱好,牛味濃,咬落嫩滑多汁,好滿足😋

雞頸肉❤️❤️❤️❤️

免治雞肉棒❤️❤️❤️❤️❤️

虎蝦天婦羅❤️❤️❤️❤️❤️
有秋葵、蕃薯🍠、冬菇、虎蝦同南瓜,全部新鮮炸好,食落熱辣辣又夠香脆

Aperol Spritz❤️❤️❤️❤️
加入左橙,令入口帶有橙香甜,比較fruity,比較易入口,好適合女仔😛

Whisky Base❤️❤️❤️❤️❤️
店員介紹如酒名一樣,入面以whisky做base,加入蜜糖,令入口帶微甜😍

最後甜品仲有自家製慢煮紅豆湯圓,紅豆🫘煲到起沙,配上流心芝麻湯圓,一流😆

2023-08-23 2 瀏覽
餐廳環境別具一格 氣氛相當chill 坐得好舒服🌿前菜 - 醋漬蕃茄仔沙律鮮甜開胃🥗免治雞肉棒(自家製) $58冇得輸嘅雞肉棒 醬汁香濃 口感爽脆👍🏻大蔥雞肝 $42本地新鮮直送 一啲都唔腥 大蔥醬汁配雞肝好惹味 口感潤滑🐓雞蠔肉 $68採用新鮮本地三黃雞 雞蠔肉係雞脾位嘅精華😋肉汁飽滿 口感彈牙 金箔熊本A5和牛 $158好fancy嘅外型 真材實料 肉香軟嫩 令人食指大動😙香蔥豬肉卷 $58兩者非常搭配 甘淳滋味🍢台灣白鱔 $72肥美香滑 鮮甜可口 值得一試☺️醬燒豆腐 $48豆腐經過油炸再香煎 保持到外脆內滑 醬汁濃而不膩😝清酒煮蜆 $98粒粒都脹卜卜 鮮甜多汁 係舌尖上嘅享受啊 仲有非常入味嘅白蘿蔔 仲可以飲啲湯🥣粟米天婦羅 $88份量十足 炸得恰到好處 微微椒鹽味 香口過癮🌽清酒 - 會津中将夢の香純米吟釀 720ml $560食串燒緊係要配清酒 都有好多選揀🍶餐廳仲送左芝麻湯圓紅豆沙 呢餐就圓滿喇😆

餐廳環境別具一格 氣氛相當chill 坐得好舒服🌿

清酒 - 會津中将夢の香純米吟釀 720ml $560
食串燒緊係要配清酒 都有好多選揀🍶

餐廳仲送左芝麻湯圓紅豆沙 呢餐就圓滿喇😆

2023-08-23 3 瀏覽
・ 醬燒豆腐 ($48)以豆腐配上醬燒醬料烹調而成。豆腐本身柔軟滑嫩,搭配醬燒醬料的甜味與鹹香,帶來豐富的口感和風味😜・ 日本粟米天婦羅 ($88)粟米的甜味和酥脆的外層相輔相成,脆甜脆甜的,很好吃😋・ 榮螺 ($170)店家很細心,把榮螺肉剪碎,放在爐上烤炙。榮螺的肉質鮮嫩,帶有海鮮的甜味,店家並且在烹飪過程中加入清酒🍶 令螺肉更能夠吸收調味料的風味🫶🏻 螺肉十分彈牙爽口,吃完肉還可以把殼中的清酒倒出,清酒帶有一點點螺肉的鮮味,很特別😘・ 雞腿後筋肉串燒 ($68)肉質比較軟嫩,帶有一定的油脂😏 烹調後能夠保持肉質的水分和嫩度😍 外皮烤得脆脆的,有點微焦,很可口😗 ・ 露筍豬肉卷串燒 ($48)這道料理結合了豬肉的鮮嫩和露筍的爽脆,搭配上烤炙的香氣、調味料、木魚絲,給人帶來豐富的口感和風味😋・ 大蔥豚腩串燒 ($58)豬腩肉有著豐富的油脂,經過燒烤後能夠保持肉質的鮮嫩多汁🫶🏻 搭配上大蔥的香氣😆 這道料理具有濃郁的口感😌・ 牛舌芯串燒 ($68)牛舌肉質細嫩,店家嚴選牛舌芯,為牛舌最高級的部分,十分有嚼勁😇 配上調味料及洋蔥,好吃🥰・ 免治雞肉棒 ($116)雞肉及雞軟骨的比例恰到好

・ 醬燒豆腐 ($48)

・ 日本粟米天婦羅 ($88)
粟米的甜味和酥脆的外層相輔相成,脆甜脆甜的,很好吃😋

・ 榮螺 ($170)

・ 雞腿後筋肉串燒 ($68)

・ 露筍豬肉卷串燒 ($48)

・ 大蔥豚腩串燒 ($58)

・ 牛舌芯串燒 ($68)

・ 免治雞肉棒 ($116)

雞肉及雞軟骨的比例恰到好處,雞肉棒烤得金黃,咬下去吃到很多雞軟骨,卜卜作響,十分過癮😙😙😙 配上日本生雞蛋🥚 絕配💯

・ 作 純米吟 乃智 ($580)
這是精米步合60%、15度酒精濃度的清酒🍶 聞一聞清酒杯中的香氣,有著極其香醇的米味😳 先小口品嘗,感受其口感的柔和度、乾燥度和酸度🫣 品嘗完畢後留意余味,優質的清酒通常具有較長的余味,而這枝清酒就帶有較長的余味,好酒好酒😆
2023-08-21 95 瀏覽
放工約朋友放鬆下,一邊飲酒一邊歎小食,日式居酒屋就啱晒。朋友帶咗我去尖沙咀河內道一間居酒屋。餐廳不少泰國佛像及擺設,頗有特色。寬敞露天位景,入夜後氣氛一流。串燒料理選擇多,也有一品料理、天婦羅等等。空藏香氣優雅,富果香,口感清爽,酒體柔和,回韻帶甘醇。醬燒豆腐秘製醬汁加上豆腐外脆內嫩,啖啖豆香。辣酒煮蜆辣椒味醂煮成湯汁,蜆新鮮厚肉,蘿蔔香濃鮮甜。免治雞肉棒雞肉棒加上日本雞蛋黃,賣相一流,混合雞軟骨,入口脆彈酥軟,肉滑微甜。白鱔白鱔肉厚,鱔香濃郁,皮脆卜卜,入口彈牙。雞腿後筋肉皮脆肉嫩,肉質較韌,味道濃郁。大蔥雞肝大蔥去腥,肉質細嫩,軟滑且甘。A5和牛肉質厚實,油花細緻,入口即溶,滑而不膩。日本粟米天婦羅天婦羅混合超甜粟,口感酥脆,特別清新。明太子蛋白玉子燒灑上明太子䓤粒,蛋白充滿焦香蛋香,口感緊實,柔韌滑順。Tomatonic番茄加氣泡飲料,蔬菜氣泡飲料完美結合。Kilywichee味道清甜,酸酸甜甜,非常開胃。
放工約朋友放鬆下,一邊飲酒一邊歎小食,日式居酒屋就啱晒。
朋友帶咗我去尖沙咀河內道一間居酒屋。
餐廳不少泰國佛像及擺設,頗有特色。
寬敞露天位景,入夜後氣氛一流。
串燒料理選擇多,也有一品料理、天婦羅等等。
空藏
香氣優雅,富果香,口感清爽,酒體柔和,回韻帶甘醇。
醬燒豆腐
秘製醬汁加上豆腐外脆內嫩,啖啖豆香。
辣酒煮蜆
辣椒味醂煮成湯汁,蜆新鮮厚肉,蘿蔔香濃鮮甜。
免治雞肉棒
白鱔
白鱔肉厚,鱔香濃郁,皮脆卜卜,入口彈牙。
雞腿後筋肉
皮脆肉嫩,肉質較韌,味道濃郁。
大蔥雞肝
大蔥去腥,肉質細嫩,軟滑且甘。
A5和牛
肉質厚實,油花細緻,入口即溶,滑而不膩。
日本粟米天婦羅
天婦羅混合超甜粟,口感酥脆,特別清新。
明太子蛋白玉子燒
灑上明太子䓤粒,蛋白充滿焦香蛋香,口感緊實,柔韌滑順。
Tomatonic
番茄加氣泡飲料,蔬菜氣泡飲料完美結合。
Kilywichee
味道清甜,酸酸甜甜,非常開胃。
  • 免治雞肉棒
每一次朋友生日,我們都會去找一間環境較好的餐廳慶祝,今天我們就去到尖沙咀的一間樓上居酒屋,一進入居酒屋就好像去了一間高級的酒吧,牆身以黑色為主,配上白色的射燈點綴其中,營造出一種神秘而典雅的氛圍,在餐廳可以看見佛的雕塑和畫像,給人一種融合了現代和傳統的感覺。⭐️醬豆腐 $96口感嫩滑的豆腐,燒到外脆內軟,再搭配得製醬料來調味,可以在醬豆腐中找到滿足。⭐️免冶雞肉棒 $116自家製的免冶雞肉棒口感柔軟帶有一點點爽脆,再配上加入蛋黃的醬汁,口感更滑。⭐️雞腿後筋肉 $68有豐富的肉汁和脂肪,使吃下去的肉質柔軟,串燒的味道控制得剛剛好😉 ⭐️牛舌芯 $68吃串燒又怎能少了牛舌芯😉肉質柔軟多汁且嫩滑,一口一塊大滿足! ⭐️白膳 $72居酒屋的白膳的口感爽口又嫩滑,加上燒到脆脆的魚皮,無人不愛。⭐️大蔥雞肝 $42大蔥雞肝的口感嫩滑且有彈性,重點不會太腥,用來配清酒就最合適不過。⭐️日本粟米天婦羅 $88今天的最愛就是日本粟米天婦羅,味道甜美且香脆,經過炸製後,外層的麵糊會變得脆脆的,粟米的甜味和麵糊的香脆相互融合,好好吃呀⭐️燒珍寶蘑菇 $68珍寶蘑菇上有一層煙肉忌廉芝士作調味,增添豐富口感和煙燻風味,吃一半

⭐️醬豆腐 $96

⭐️免冶雞肉棒 $116
⭐️雞腿後筋肉 $68

⭐️牛舌芯 $68

⭐️白膳 $72

⭐️大蔥雞肝 $42

⭐️日本粟米天婦羅 $88

⭐️燒珍寶蘑菇 $68
珍寶蘑菇上有一層煙肉忌廉芝士作調味,增添豐富口感和煙燻風味,吃一半就好了,多吃就會膩的。

⭐️香葱豬肉卷 $48
看上去以為會好乾,但吃著吃著就覺得很不錯很香又有汁,重點不會有草青味,口感豐富且多層次。

⭐️辣酒煮蜆 $98
大大粒的蜆肉,肉質嫩滑,口感彈牙,搭配辣酒的煮熟方式,能夠帶出蜆的鮮味和微辣的風味。

⭐️作惠乃智純米吟釀 $580
首先,先揀選自己喜歡的清酒杯🫶🏻🫶🏻再品嚐以高品質的米和純淨的水經過精細工藝釀造而成的清酒,清酒的味道相對較為細膩及柔和,不會過於濃烈,但又不乏層次感,忍不住又想要多一瓶。

⭐️明太子玉子燒
結合了明太子的鹹香辣味和玉子燒的柔軟口感,我最受就是吃玉子燒

⭐️日式麻糬(原味及抹茶味)
超好吃的小甜點,無論是原味還是抹茶味的日式麻糬,都有綿密軟滑的質感,為這一餐畫上完美的句號。

⭐️日式烤鱈魚片
用來配酒就最合適不過,烤到脆脆的,入口即化。

🏪店名:Aira
  • 辣酒煮蜆
  • 燒白鱔
  • 牛舌心
  • 明太子蛋白玉子燒
今次小c妹同朋友仔去左間環境氛圍都好唔錯嘅日式居酒屋😍店員嘅態度都好nice好貼心👍🏻會成日主動行過嚟幫手加茶水 加分加分💯鱈魚干 💰58鱈魚干好鬆化 點埋啲蛋黃醬 咬咬下又幾過癮😋如果平時有得食住煲劇就好lu😗醬燒豆腐 💰96聽聞呢個係餐廳既hot item🔥好多客人嚟到都一定會叫😍豆腐既外層炸到好鬆脆 個皮仲要吸收哂啲精華🤤咬落去果下啲醬汁會爆哂出嚟💦豆腐入面超級嫩滑🥰白膳 💰144肉質好厚身 魚皮脆卜卜🐠完全無骨 食落啖啖肉 點埋啲醬汁一齊食🔥超級juice💦免治雞肉棒 (自家製) 💰58近排愛上嘅一道菜式 見到有就要試下🤭雞肉棒裏面仲有啲軟骨 幾有咬口😚點埋生蛋黃一齊食 yum yum🥰蝦天婦羅(5隻) 💰128啲蝦都幾大隻同新鮮🍤日本南瓜拼蕃薯天婦羅 💰88南瓜好甜好軟綿 無渣南瓜🎃煙肉芝士醬燒牛油果 💰78有驚喜 小c妹本身其實好少食牛油果🥑但呢個燒牛油果又真係唔錯喎🤭牛油果燒得好軟綿 入口即化😍小c妹尤其鍾意個煙肉芝士醬🥓🫕個醬偏咸同濃味 連埋牛油果一齊食超正🤩純米大吟 生原酒 愛山💰820個人覺得偏甜 都幾易入口🍶大部份女仔應該都可以接受到🤭仲可以揀返個靚靚嘅小酒杯🍵
今次小c妹同朋友仔去左間環境氛圍都好唔錯嘅日式居酒屋😍

大部份女仔應該都可以接受到🤭
仲可以揀返個靚靚嘅小酒杯🍵
隻隻都咁可愛 總有隻岩心水💕

2023-08-16 9 瀏覽
尖咀高質日式串燒推薦🤩仲有靚靚戶外位,飲嘢好地方🥂白酒🥂 $68🌟清酒煮蜆 $98大推薦!蜆大隻鮮甜,蘿蔔又係無渣清甜,所以個湯煮出嚟都好好飲,一定要叫🫡🌟雞腿後筋肉 $68燒到外皮好脆,然後鷄肉超級juicy嫩滑,好好吃🥹醬燒豆腐 $48豆腐加上日式甜甜哋嘅醬汁,外脆豆腐嫩滑😋大蔥鷄肝 $42內臟控必叫,大蔥醬油同鷄肝好夾🐔白膳 $72魚肉肉質嫩滑有魚味,魚皮脆脆的🐟🌟免治雞肉棒 $58日式串燒之常見物,自家製免治鷄肉肥瘦適中,加埋蛋黃係perfect match✨🌟牛舌芯 $68次次食串燒都想食牛舌,牛舌芯會更加腍同好食,厚切juicy🐮露筍豬肉卷 $48露筍豬肉幾夾,木魚畫龍點睛咁令佢更好食🐷和牛燒飯團 $68驚唔夠飽嘅澱粉之選擇🍙飯焦加甜醬油好吃
尖咀高質日式串燒推薦🤩仲有靚靚戶外位,飲嘢好地方🥂

白酒🥂 $68

🌟清酒煮蜆 $98

🌟雞腿後筋肉 $68
燒到外皮好脆,然後鷄肉超級juicy嫩滑,好好吃🥹

醬燒豆腐 $48
豆腐加上日式甜甜哋嘅醬汁,外脆豆腐嫩滑😋

大蔥鷄肝 $42
內臟控必叫,大蔥醬油同鷄肝好夾🐔

白膳 $72
魚肉肉質嫩滑有魚味,魚皮脆脆的🐟

🌟免治雞肉棒 $58

🌟牛舌芯 $68

露筍豬肉卷 $48
露筍豬肉幾夾,木魚畫龍點睛咁令佢更好食🐷

和牛燒飯團 $68
驚唔夠飽嘅澱粉之選擇🍙飯焦加甜醬油好吃
2023-08-16 44 瀏覽
Ambiance:Good services and good atmosphere. Most important, food is amazing. Relaxing and lively atmosphere, making a nice social gathering places for friends and colleagues.
The menu at Aira includes a wide range of dishes such as yakitori (grilled skewered meat), tempura , and various other appetizers and small plates. Overall the food is out of my expectations which is above standard ! An extremely satisfying night, and I will definitely be back to revisit!📌Must eat▫️Japanese Corn Tempura : Co

Ambiance:

📌Must eat
▫️Japanese Corn Tempura : Corn is so sweet and delicious. Texture is crispy!! The pepper salt elevates the flavor to the next level. Highly recommend this dish! Best of the night.
日本粟米天婦羅

▫️Handmade Minced Chicken w/Cartilage : Nice grilled and well seasoned. The chicken sticks are mixed with chicken cartilage. It tastes crispy and chewy. Dip it into egg yolk to make the taste rich!

▫️A5 Wagyu : Gold leaves are added on!! A5 wagyu is soft and chewy.
A5和牛

▫️Eel : The skin is slightly burnt, crispy skin and tender.

▫️Boiled Clam w/Sake : Clams and reddish are juicy
清酒煮蜆

▫️翠玉 特別純米 Sake :The whole visual and taste are excellent!it tasted little sweet, it complemented well with the food!

📝
免治雞肉棒Handmade Minced Chicken w/Cartilage
雞腿後筋肉
白膳 eel