2023-11-30 16 瀏覽
【尖沙咀•aira】@aira_izakayahongkongππππππππππππππππππππππππππππππ尖沙咀高尚串燒食府🌻|免治雞肉棒|HKD 58由雞肉搗碎後製成的肉食,呈現出獨特的風味。它是一種健康的雞肉食品,因為它通常不會添加過多的油脂或調味料,同時豐富蛋白質,適合作為一道高蛋白的副菜。🌼|醬燒豆腐|HKD 48配以醬燒的醬汁,使得這道菜味道十分豐富,清淡中帶有一點甜、鹹的口感。🏵️|燒鵝肝|HKD 138經過燒烤後更加濃郁美味,充滿了香氣和脂肪的滋味。🍁|燒牛舌芯|HKD 68牛舌芯肉質細嫩,口感Q彈。經過燒烤後,牛舌芯散發出淡淡的炭燒香氣,加上肉汁的滋味,令人垂涎欲滴。🥕|清酒煮蜆|HKD 128蜆經過清洗後,和清酒一起烹煮,融合了清酒的香氣和蜆本身的鮮甜,風味獨特。🌿|虎蝦天婦羅|HKD 148虎蝦是一種淡水蝦,肉質鮮美、酥脆可口,油炸過後的虎蝦天婦羅,外脆內嫩,非常美味,鮮美口感和香脆酥脆的表皮,絕對值得一試。🥩|蛋白明太子玉子燒|HKD 58視覺上十分迷人,而且帶有一股濃郁的魚子醬香氣,入口後清爽宜人。🧀|大蔥雞肝|HKD 42雞肝鮮嫩多汁,大蔥的清
尖沙咀高尚串燒食府

🌻|免治雞肉棒|HKD 58

🌼|醬燒豆腐|HKD 48

🏵️|燒鵝肝|HKD 138
經過燒烤後更加濃郁美味,充滿了香氣和脂肪的滋味。

🍁|燒牛舌芯|HKD 68

🥕|清酒煮蜆|HKD 128

🌿|虎蝦天婦羅|HKD 148

🥩|蛋白明太子玉子燒|HKD 58

🧀|大蔥雞肝|HKD 42
雞肝鮮嫩多汁,大蔥的清香味與雞肝的鮮味完美融合。

🍃|燒雞腿後筋肉|HKD 68
燒雞腿後筋肉有著濃郁的香料味道,肉質鮮嫩多汁。火候掌握得宜,皮脆肉嫩。

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 832(連加一)
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#尖沙咀美食 #aira #web3尖沙咀
aira
尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓
做完yoga 同朋友過去K11旁邊嘅aira chill 下🥂呢度裝修好有氣氛😜好多燈籠同佛像,成件事古典得來又型格!室內位置已經夠舒服,最正嘅係室外嘅位置更加放鬆心情盡情飲番杯🥂皮脆肉嫩嘅雞翼竟然新鮮黃油雞🤤落咗大量大蔥,大蔥雞肝味道食落一啲都唔似內臟✨厚切爆汁爽彈嘅牛舌芯😚小心辣燙口醬燒豆腐,醬汁甜甜地到炸到外脆內嫩滑嘅豆腐好嫩😍爽口又嚼勁嘅雞頸肉☺️好Juicy嘅露筍豬肉卷😋超大隻勁飽滿嘅清酒煮蜆,下邊仲有好甜嘅蘿蔔食🤓蝦味濃郁嘅虎蝦天婦羅,天婦羅醬汁令到天婦羅更加有層次😜Cocktail: sakura heaven 荔枝味勁重嘅Cocktail 🥂Pineapple margarita 濃濃嘅菠蘿味正呀💋

呢度裝修好有氣氛😜好多燈籠同佛像,成件事古典得來又型格!

皮脆肉嫩嘅雞翼竟然新鮮黃油雞🤤

落咗大量大蔥,大蔥雞肝味道食落一啲都唔似內臟✨

厚切爆汁爽彈嘅牛舌芯😚

小心辣燙口醬燒豆腐,醬汁甜甜地到炸到外脆內嫩滑嘅豆腐好嫩😍

爽口又嚼勁嘅雞頸肉☺️

好Juicy嘅露筍豬肉卷😋

超大隻勁飽滿嘅清酒煮蜆,下邊仲有好甜嘅蘿蔔食🤓

蝦味濃郁嘅虎蝦天婦羅,天婦羅醬汁令到天婦羅更加有層次😜

Cocktail:

• 清酒煮蜆
  • 虎蝦天婦羅
  • sakura heaven
  • Pineapple margarita
最近去了K11附近的一間樓上日式居酒屋,店內擺放了不少佛像及擺設,加上暗泛的燈光和以黑色高雅為主的裝潢,營造神秘有格調的氣氛。食物種類亦十分多元化,不單有串燒,還有佐酒小食、煮物、炸物、燒物等,全部相當高質。店員服務殷勤有禮,每道菜都會介紹食材及品嚐方法,值得一讚。餐廳另設有酒吧區和戶外露天區,適合和三五知己小酌幾杯。上菜前店員先奉上餐前小食涼拌木耳,木耳爽脆帶小辣。ꗯ̤̮特上·A4薩摩牛涮涮鍋🫕 ($528/180g)秋意漸濃,餐廳推出了季節限定的涮涮鍋,身為和牛控的我當然要試試。套餐是二人份量,包括四片霜降A4薩摩牛片、野菜盛合、太陽赤無菌雞蛋及甜品。薩摩牛油花豐富,肉質鮮嫩入口即化,蘸上雞蛋汁口感更嫰滑。野菜盛盒裡面有娃娃菜、豆卜、金針菇、本菇和雞髀菇,配上甜甜的壽喜燒湯汁,更能帶出蔬菜鮮甜味。ꪔ̤̮日本粟米天婦羅🌽 ($88)這款天婦羅比較少見,外皮炸得金黃香脆但不油膩,粟米入口清甜,粒粒分明,相當有驚喜。ꗯ̤̮露筍豚肉卷🐷 ($48)露筍的清脆和豬肉的鮮嫩搭配,口感飽滿,帶有天然的甜味。ꪔ̤̮大蔥雞肝🐔($42)用日式醬燒方式秘製,雞肝火候掌握得剛剛好,肉質綿滑,加上大量蔥花,蔥的香氣中和了

上菜前店員先奉上餐前小食涼拌木耳,木耳爽脆帶小辣。

ꗯ̤̮特上·A4薩摩牛涮涮鍋🫕 ($528/180g)

ꪔ̤̮日本粟米天婦羅🌽 ($88)

ꗯ̤̮露筍豚肉卷🐷 ($48)
露筍的清脆和豬肉的鮮嫩搭配,口感飽滿,帶有天然的甜味。

ꪔ̤̮大蔥雞肝🐔($42)
用日式醬燒方式秘製,雞肝火候掌握得剛剛好,肉質綿滑,加上大量蔥花,蔥的香氣中和了雞肝的腥味,更突出雞肝的鮮嫰味道。

ꗯ̤̮鮮三黃雞全翼🐓 ($58 x 2pcs)
用上本地雞,雞翼肉質嫩滑帶有嚼勁,雞皮外層燒得火喉剛好,外脆内軟。

套餐還包括了甜品,原來是桃膠西米露糖水,現在的天氣進食非常適合。桃膠有滿滿一碗,而且甜度剛剛好,為完美的一餐作結。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿aira @aira_izakayahongkong
𖤣𖤥尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡

#aira #尖沙咀美食 #尖沙咀 #居酒屋 #日本料理 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hkkol #hongkongfood #Hongkong foodie
2023-11-27 12 瀏覽
🌟 見「Aira」Openrice只有好評,餐廳樓下入口比較殘舊,誰知打開𨋢門就有waitress招呼,餐廳裏面加個氣氛很驚喜,我哋形容係一間高級嘅居酒屋🏮都幾浪漫,傾偈一流。***** ***** ***** ***** ***** 蜆肉蘿蔔厚肉大蜆好新鮮、蘿蔔好淋味道超甜好入味💯串燒叫咗8款:雞髀肉蘆筍豬肉卷將燒豆腐燒白鱔牛脷心雞軟骨大涌雞肝免治雞肉棒串燒真心高分,尤其是燒白鱔,外皮卜卜脆,鮮肉燒到非常香口,可以話我食過最好味嘅白鱔;其他串燒都好出色,比起一般嘅居酒屋,依家真心好高評價。炸物:粟米天婦羅🌽炸物非常鬆脆,炸粟米好特別,食到停唔到口😋餐廳食物非常適合佐酒,下次一定要三五知己又食又飲,食物又好氣氛又好。

***** ***** ***** ***** *****

蜆肉蘿蔔
厚肉大蜆好新鮮、蘿蔔好淋味道超甜好入味💯

串燒叫咗8款:

大涌雞肝
免治雞肉棒

炸物:
粟米天婦羅🌽
炸物非常鬆脆,炸粟米好特別,食到停唔到口😋

餐廳同層連接住一間bar,出lift後,你會見到好多紅紅嘅燈籠,好有特色嘅氛圍。餐廳嘅服務好優質,環境又大又舒適,燈光柔和,仲有大大嘅螢幕播放音樂,帶嚟一份浪漫又輕鬆嘅感覺。食物方面,首先有開胃嘅前菜,「酸辣雲耳」,幾開胃爽口。如果你鍾意牛舌芯,絕對唔可以錯過「燒牛舌芯」!佢哋燒得軟熟嘅牛舌芯,表面灑上少許細鹽,咬落多汁,味道濃郁,食埋幾啖,就令你更加開胃,配酒正正好!另外一款推介係「燒白膳」,佢燒得表面香脆,醬汁搽喺白膳上,燒到入晒味,白膳無骨無膳泥嘅腥味,反而帶有陣陣魚香味,好好食!仲有一定要試下「免治雞肉棒」!餐廳特選新鮮三黃雞製成免治雞肉,加上無菌日本雞蛋蛋黃,金黃色嘅蛋黃帶有一陣甜味,令雞肉更加鮮美。雞肉咬落肉感厚實,口感彈牙,再沾埋蛋黃,一層甜既香味,絕對令你回味無窮!「醬燒豆腐」係另一個簡單卻有驚喜嘅菜式,餐廳炸到微焦嘅豆腐,外皮香脆,豆腐本身帶有豆香味,食落一口,先咬到脆皮,再感受到豆腐嘅滑嫩口感,簡直就係一份驚喜。如果你鍾意海鮮,「清酒煮蜆」絕對值得一試!每一隻蜆都好大隻,肉質鮮嫩,煮得岩岩好,入口鮮嫩,帶有淡淡嘅海水鹹鮮香。加上大量嘅蘿白,吸晒蜆湯同蜆嘅鮮味同清酒香

食物方面,首先有開胃嘅前菜,「酸辣雲耳」,幾開胃爽口。

如果你鍾意海鮮,「清酒煮蜆」絕對值得一試!每一隻蜆都好大隻,肉質鮮嫩,煮得岩岩好,入口鮮嫩,帶有淡淡嘅海水鹹鮮香。加上大量嘅蘿白,吸晒蜆湯同蜆嘅鮮味同清酒香,飲落去好舒服,真係好滿足!

除咗以上嘅菜式,「Aira」仲有其他精彩嘅選擇。例如「燒鵝肝」,肥美嘅鵝肝燒得恰到好處,帶有獨特嘅香味,絕對係鵝肝愛好者嘅天堂。

「日本粟米天婦羅」堆砌出一座小山形嘅粟米天婦羅,每粒都均勻金黃,脆身而香甜。食落去好脆口,粟米粒充滿甜香,加埋薯蓉粒,咬落口感綿密,絕對係一道令人驚喜嘅小食。

「露荀豬卷」口感爽脆,每一口都可以感受到露筍嘅清脆口感同豬肉嘅嫩滑質感。

最後,仲額外奉送時令甜品「椰香雪燕」。雪燕口感滑順,搭配椰香的香甜,帶來一份愉悅的甜蜜滋味。
  • 免治雞肉棒
  • 清酒煮蜆
  • 醬燒豆腐
呢間居酒屋係喺樓上,今次都係喺OpenRice度搵到先上去試吓,餐廳入面好似酒吧咁,亦都放咗啲酒出嚟做擺設,入面環境比較暗,不過都有啲燈光照落嚟啲枱度🏮夜晚去到都幾有feel特上•薩摩牛涮涮鍋🫕$528有4塊好大塊嘅薩摩牛,牛肉嘅油脂雪花紋好靚,落個壽喜燒鍋度好快就熟,之後就可以點落蛋漿度一齊食,牛肉嫩滑軟腍,入口即溶🥰另外仲有啲豆卜蔬菜菇菌可以落埋去個鍋🥬日本粟米天婦羅🌽$88好少見粟米整成嘅天婦羅,炸得金黃香脆,咬開入面係一粒粒嘅粟米,食落幾有驚喜🤩醬燒豆腐 $48炸豆腐表皮燒到焦香,但入面依然係好滑雞軟骨 $48一粒粒嘅雞軟骨,面頭灑上咗少少辣椒粉,食落香脆大蔥豚腩串 $48燒得入味嘅半肥瘦豚腩,肉質都幾腍椰子流心球 $48好特別嘅甜品,流球出面灑上左椰絲,炸得香脆,入面包住嘅係流心西米露😋

特上•薩摩牛涮涮鍋🫕$528

日本粟米天婦羅🌽$88

醬燒豆腐 $48
炸豆腐表皮燒到焦香,但入面依然係好滑

雞軟骨 $48
一粒粒嘅雞軟骨,面頭灑上咗少少辣椒粉,食落香脆

大蔥豚腩串 $48
燒得入味嘅半肥瘦豚腩,肉質都幾腍

椰子流心球 $48

• 特上•薩摩牛涮涮鍋
2023-11-17 923 瀏覽
型格好feel之《Aira》一直好想試Aira,因為覺得餐廳環境唔錯,所以今晚同朋友黎左食生日飯,餐廳就正正地鐵站樓上十分方便,餐廳環境好有格調,有酒吧台,亦有indoor and outdoor,呢天氣座部坐outdoor都好舒服,仲可以同朋友chill一下,餐廳先上餐前小食,涼拌木耳,木耳好爽口,食落帶小辣,日本粟米天婦羅 $88:好少見餐廳有呢款天婦羅,粟米入口好甜,酥脆面層既外皮够薄,唔會食到成日炸粉,外層加上准鹽,每一口都好惹味,十分驚喜,大蒽豚腩串 $48:面層用左日式醬燒,大蔥碎好食,豚腩肉質軟淋,雞腿後筋肉 $68:雞腿肉質十分嫩滑,雞皮外層唔會燒到好燶,外脆内軟好食,醬燒豆腐 $96:咁大件豆腐燒比較少見,豆腐外層好脆口,咬落十分滑溜,入口有豆香,香蔥豬肉卷 $48:豚肉卷鎖住香蔥水分,所以大蔥令豚肉入口減少左油膩感,免治雞肉棒 $58:雞肉用三黃雞,雞味郁濃,雞肉幼嫩,入口啖啖有口感,再霑上日本雞蛋,味道配搭合而,燒鵝肝(配蒜蓉牛油包)$138:鵝肝火候掌握得好好,十分香口,蒜蓉牛油包味道好香,辣酒煮蜆 $128:蜆肉大隻而鮮甜,湯帶微辣,入口有少許酒香,總結呢個價
型格好feel之《Aira》

餐廳先上餐前小食,涼拌木耳,木耳好爽口,食落帶小辣,

總結呢個價錢唔算,因為食物質素同環境好好,今日朋友生日,自已帶左個蛋糕仔,職員見到仲主動幫我拎入廚房插埋蠟燭比我地,仲搵bartender調左杯birthday cocktai比我地,十分窩心。

另外一提,餐廳依家做梗M9和牛涮涮鍋,依家食牛既朋友仔唔好錯過。
2023-11-15
生日
2023-11-14 14 瀏覽
第一碟嘅送酒小食:炸豆池魚多春魚、九肚魚同白飯魚食好多,但係呢一碟炸豆池魚,我都係第一次食,好好味㗎!魚肉嘅質感係好實在、好有咬口。每一條骨都好容易被咬碎㗎,最重要係魚嘅鮮味好重,一啲都唔腥😊送走嘅美食又點至得一樣啊?仲有一個粟米天婦羅,呢一個好味嘅程度係我咁大個女第一次食到粟米咁好食㗎!天婦羅有好多唔同嘅做法,用粟米嚟整真係第一次鮮甜、可口、好味,配搭清酒真係一百分之後嗌咗一個醬油豆腐,啡啡黑黑嘅豆腐上面有清清嘅小蔥,咬落去個皮好脆,好香醬油味,配搭住小蔥同豆腐入面嘅嫩滑。呢一個口感真係令我一試難忘呀💕💕其實呢一度嘅菜式、每一件都擺得好精緻,尤其係雞肉棒!記得食之前將雞蛋同醬油撈勻咗佢,然之後點勻曬成個雞肉棒先好一啖咬落去呀!串燒一共嗌咗三款:雞髀肉串燒、蘆筍豚肉串燒、燒白鱔。其實每一款都係咁好食,我重點想推介嘅係白鱔😍😍真係要稱讚佢一百次,我未食過一個燒嘅白鱔係可以有鮮味,白鱔嘅肉係爽口彈牙,而一條骨都冇,真係好似食緊個精髓一樣😋😋之後嗌咗一個明太子蛋白燒可能因為我太鍾情明太子嘅緣故,所以飯團我都嗌咗一個明太子飯團。有少少辣味令到成個飯糰嘅質感份外有格調,脆波波嘅外皮包住入面軟綿綿
第一碟嘅送酒小食:炸豆池魚

之後嗌咗一個明太子蛋白燒
可能因為我太鍾情明太子嘅緣故,所以飯團我都嗌咗一個明太子飯團。有少少辣味令到成個飯糰嘅質感份外有格調,脆波波嘅外皮包住入面軟綿綿嘅飯再加一絲絲嘅辛辣味一共有三個層次,我食完個飯糰之後已經覺得非常滿足啦🥰😛😋

一定要同大家講,呢一個店舖除咗有格調情調之外,呢度嘅服務員係世界上最好嘅服務員!喺成個晚餐入面除咗招呼週到,仲要整個流程,每一個嘅菜式佢都會分享畀我哋聽個食飯菜式個名稱,甚至乎係教我哋點食呀❤️我有少少覺得佢似我管家呀❤️❤️

冬天呈獻
一定要試佢哋嘅牛涮鍋,雖然我唔食牛,但係呢一間餐廳真係要大家一嚟試呀❤️❤️
仲有會員卡㗎❤️大家記得預約❤️❤️

店名:Aira
地址:尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

l#美食打卡 #網紅專屬
  • 粟米天婦羅
  • 炸豆池魚
高級隱世尖沙咀居酒屋,唔上網搵真係唔會發現呢間居酒屋。餐廳同層連接住一間bar,出lift後有好多紅紅既燈籠勁有特色。餐廳服務優質,環境夠大,燈光暗柔,有面大大嘅螢幕播音樂,迎合浪漫又輕鬆嘅感覺。坐低叫完野食就有少少前菜小食食住等,酸辣雲耳幾開胃日本粟米天婦羅 $88堆砌出一座小山形嘅粟米天婦羅,每粒比例均一,顏色金黃,就好似一座發緊光嘅金莎咁。食落好脆身,粟米粒甜香,薯蓉粒咬落口感粉棉,好有驚喜嘅一道小食。免治雞肉棒*2 $116餐廳選用新鮮三黃雞做成免治雞肉,加上選用無菌日本雞蛋蛋黃,金黃色嘅蛋黃無腥味反而仲有 一陣甜味。雞肉咬落肉感厚實彈牙,雞肉味香,沾埋蛋黃再多左層甜既香味。白膳 $80燒白膳燒得表面好香,醬汁搽係白膳表面燒到入晒味,白膳無骨而且無膳泥味,反而有陣魚香味,好食!大蔥雞肝 $42雞肝好大粒,伴隨住青蔥一齊食可以減輕一下雞肝帶黎嘅衝擊味道。雞肝入口夠棉,就似一下溶左入口,肝油香嘅味道包圍住口腔入面。醬燒豆腐 $96硬身嘅炸豆腐燒到微焦,食落嘅表皮好香。豆腐本身有水份,咬落先係表皮嘅脆,再黎係豆腐水份嘅豆香味,簡單一味已經勁有驚喜。清酒煮蜆 $128每一隻蜆都大大隻,

坐低叫完野食就有少少前菜小食食住等,酸辣雲耳幾開胃
日本粟米天婦羅 $88
免治雞肉棒*2 $116
白膳 $80
大蔥雞肝 $42
醬燒豆腐 $96
清酒煮蜆 $128
每一隻蜆都大大隻,肉質勁飽滿,而且熟嘅程度煮到岩岩好,所以入口嘅蜆肉勁鮮嫩而且帶有淡淡嘅海水鹹鮮香。幾舊大嘅蘿白吸晒蜆湯同蜆嘅鮮同清酒香,淡淡地飲入口勁舒服。
牛骨髓 $188
燒牛骨髓上檯時都不斷冒住熱煙,烘得勁脆身嘅金黃多士伴隨住店家自家製嘅牛油果牛油醬。少少地將醬同骨髓塗抹係多士上面,多士脆身口感加上牛油果嘅清淡同牛骨髓嘅油香,勁好食!
椰香雪燕糖水
最後餐廳送上當晚嘅甜品,椰香味出眾好濃香,雪燕嘅份量夠多,一絲絲嘅雪燕食完勁暖身。
2023-11-06
2023-10-31 19 瀏覽
自從日本番來之後,最掛住佢既焼き鳥,今日呢間真係有日本既feel❤️❤️❤️氣氛十分吾錯,而且食物種類都算不錯!😋😋日本粟米天婦羅🌽佢個口感酥脆,粟米裹上麵粉炸至金黃色。每一口都可以嚐到粟米嘅甜脆口感同外層酥脆嘅質感。味道方面,粟米嘅天然甜味同炸至香脆嘅外層完美結合😋😋露筍豬肉卷佢個口感爽脆,露筍卷起豬肉,入口即化。每一口都可以感受到露筍嘅清脆口感同豬肉嘅嫩滑質感。😃醬燒豆腐佢個口感軟滑,豆腐經過醬汁燒烤,外層微微焦脆。👌🏻雞腿後筋肉雞肉嫩滑多汁,肉質有嚼勁同口感。每一口都可以品嚐到雞肉嘅鮮味同經過調味嘅風味☺️☺️蛋白明太子玉子燒口感絲滑細膩,玉子燒內層綿密柔軟。每一口都可以感受到蛋白嘅滑順口感同明太子嘅鮮味,最特別係無用蛋黃,texture 十分有趣😋😋😋鹽燒油甘魚鮫佢個口感鮮嫩彈牙,油甘魚鮫經過燒烤,外層鹽燒至微微焦香。每一口都可以感受到魚肉嘅濃郁味道同嚼勁口感,特別係鹽燒嘅風味更加提升咗整體味道。🤩🤩🤩特上摩牛涮涮鍋佢個口感鮮嫩多汁,a5 牛肉切成薄片,涮煮後保持住肉質嘅嫩滑。每一口都可以感受到牛肉嘅鮮甜味道同嚼勁口感,加埋日本蛋黃真係滑上加滑😋😋而家做緊promotion, 重有10%

氣氛十分吾錯,而且食物種類都算不錯!😋😋

日本粟米天婦羅🌽

露筍豬肉卷

醬燒豆腐

佢個口感軟滑,豆腐經過醬汁燒烤,外層微微焦脆。👌🏻

雞腿後筋肉

蛋白明太子玉子燒

鹽燒油甘魚鮫

特上摩牛涮涮鍋

佢個口感鮮嫩多汁,a5 牛肉切成薄片,涮煮後保持住肉質嘅嫩滑。每一口都可以感受到牛肉嘅鮮甜味道同嚼勁口感,加埋日本蛋黃真係滑上加滑😋😋而家做緊promotion, 重有10%off 添✅✅✅
2023-10-27 17 瀏覽
在尖沙咀地鐵站N2出口一出就是這幢大廈了,位置算是挺方便的,因為是樓上舖的關係,所以地方會比較大,亦有露天的地方,所以能靜靜的享受美食!而重點是這裡的食物質素也是挺高的!特上薩摩牛涮涮鍋(528元)用上霜降A4薩摩牛片,部位應該是西冷,油花非常豐富!在壽喜燒鍋內燙幾秒就可以吃了,吃起來入口即化,非常嫩滑,再配上日本生雞蛋黃和淡醬油,更很好地突出牛肉的香和甜,真的肥而不膩!配角蔬菜拼盤的種類也挺多,有娃娃菜,雜菌和腐皮,吸飽壽喜燒湯汁,吃起來更鮮嫩多汁!虎蝦天婦羅(148元)兩隻大大隻的虎蝦,吃起來非常新鮮,口感爽滑,蝦味香濃!配菜還有冬菇,紫薯和南瓜,其中南瓜真的非常香甜!清酒煮蜆(128元)這個真的挺有驚喜的,用的是新鮮活蜆,而且每一隻都挺大隻的,煮得剛剛好熟,吃起來特別鮮甜多汁,淡淡的酒香和海鮮的鮮味!底下還有三大塊白蘿蔔,吸飽了湯汁,吃起來又脆又嫩又多汁!雞腿後筋肉(68元)店員介紹這個部位是比較嫩滑的!不過燒得火喉剛好,外焦裡嫩的,用上蔥花和七味粉來調味,所以會比平常的更惹味!大蔥雞肝(42元)雞肝燒到全熟的,吃起來口感會比較綿滑,再加上蔥花,用火槍激發出香味,中和了雞肝的內藏

特上薩摩牛涮涮鍋(528元)

虎蝦天婦羅(148元)

清酒煮蜆(128元)

雞腿後筋肉(68元)

大蔥雞肝(42元)

雞肝燒到全熟的,吃起來口感會比較綿滑,再加上蔥花,用火槍激發出香味,中和了雞肝的內藏味,吃起來會清爽一點!

2023-10-23 12 瀏覽
🫶🏻曾幾何時同朋友黎過呢間居酒屋食過飯,印象頗深既係酒飲、美食不少,而整體氛圍休閒舒適、有感覺,今次帶同男朋友食個晚飯 ☺️🔹 特上 摩牛涮涮鍋秋意剛起,餐廳就推出新套餐 ─ 霜降A4薩摩牛片 Shabu-Shabu,套餐附送 180g 牛肉片、野菜盛合、太陽赤無菌蛋及甜品。湯底為昆布湯底,牛肉片雪花片片,倒入野菜盛合及牛肉片一同涮涮,只覺肉味濃郁而口感柔軟,正到食完都覺得唔夠喉 😖😖🔸 免治雞肉棒值得一推既串燒,雞肉棒軟綿入味,配上蛋黃更顯蛋香甜味~🔹 醬燒豆腐外層焦脆而內裡柔軟既燒豆腐,蔥醬味濃香口,so nice~🧚🏻‍♀️.🔸 牛舌芯燒得軟熟既牛舌芯,表面灑上少許細鹽,咬落多汁味濃,送酒好正 ♥️🔹 白膳肥美香脆,無骨美味 💕.🔸 大蔥雞肉串 雞肉串配上大蔥,微辛蔥香滋味滿滿 😋🔹 Heaven HanaSignature cocktail 之一,飲品自有隱約既薰衣草香氣,酒味帶有玫瑰及櫻花味道,無論色調還是味道都相當夢幻 💜🔸 Coyo-CogurtSignature cocktail 之一,以 Vodka 做底,飲落有乳酪一般既質感及味道,並有一股椰子香氣,幾易入口 😋🔹🔸🔹🔸🔹
🫶🏻

🔹 特上 摩牛涮涮鍋

🔸 免治雞肉棒
值得一推既串燒,雞肉棒軟綿入味,配上蛋黃更顯蛋香甜味~

🔹 醬燒豆腐
🔸 牛舌芯

🔹 白膳
肥美香脆,無骨美味 💕
🔸 大蔥雞肉串
雞肉串配上大蔥,微辛蔥香滋味滿滿 😋

🔹 Heaven Hana

🔸 Coyo-Cogurt

🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸

aira (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道3-4號世紀商業大廈4樓

⏰ 星期一至日:11:00-00:00

💸 ~ $ 1300 / 2 人

2023-10-17
  • 白鱔
  • 牛舌心
2023-10-23 11 瀏覽
放工約朋友去尖沙咀食飯,上網見到里間唔錯,沒有負評,好似環境又不錯,而且近地鐵站,仲可以網上book,非常方便。餐廳裝修有格調,環境舒適,朋友傾偈一流,我哋叫左特上·薩摩牛涮涮鍋、日本粟米天婦羅同串燒。特上·薩摩牛涮涮鍋薩摩牛油脂分布均勻,配上日本蛋黃,質地嫩滑,入口即溶,牛味濃郁,涮涮鍋仲配左啲新鮮嘅蔬菜,分別娃娃菜、金菇、鮮冬菇等,配上甜甜嘅壽喜燒湯底,帶出蔬菜嘅甜味,美味。日本粟米天婦羅日本粟米天婦羅好好食,每一塊粟米都被一層薄脆嘅炸衣包住,炸至金黃酥脆。一口咬落去,外層香脆,內層有清甜嘅粟米味,味道層次豐富。串燒叫咗三串串燒,分別係大蔥雞肝、露筍燒豬肉卷及醬燒豆腐。大蔥雞肝,啲雞肝烤得剛剛好,表面有微微焦香,內裡嘅口感鮮嫩多汁;豬肉切得薄片,包住嫩滑多汁嘅露筍,口感豐富;醬燒豆腐,豆腐配上醬汁,味道濃厚,又不失豆味。餐廳還送了桃膠西米露糖水,雖然係送,但一啲都唔馬虎,滿滿嘅桃膠,而且甜到剛剛好,為完美一餐作結。

特上·薩摩牛涮涮鍋

日本粟米天婦羅

串燒

2023-10-19 340 瀏覽
Bookmark咗哩間餐廳好耐,今日終於得閒試下。哩間餐廳裝修得幾型格,求其一個位置影相都幾好睇。嘢食品種唔算好多,不過品種算豐富,一般餐廳有嘅都有。餐廳會先送上前菜,可以一邊食一邊叫嘢。涼拌木耳,食落小小辣,幾惹味。大蔥雞肝,用日式醬燒方式,雞肝火候掌握得好好,再加上大量大蔥碎,好食。蘆筍豚肉卷,豚肉卷住蘆筍燒可以鎖住蘆筍水分,食落好清甜。醬燒豆腐,哩個串燒真係好推薦,豆腐烤到皮脆啵啵,內裡仲好嫩滑,醬汁偏甜果款,同豆腐好夾。多春魚(6條),多春魚烤到好脆口,仲可以點埋大蔥醬汁一齊食,醬汁少少辣,唔錯。雞蠔肉,因為形似生蠔所以叫雞蠔肉,用鹽烤方式烤雞真係好味,烤完雞皮脆雞肉嫩滑。蛋白玉子燒,玉子燒好常見,蛋白玉子燒又係第一次見。蛋白玉子食落口感好特別,加埋明太子醬更加惹味。特上薩摩牛涮涮鍋,薩摩牛雪花分明,質素真係好高。牛肉仲要好厚身,加入無菌蛋一齊食真係好軟嫩。食完牛肉仲可以加菌菇青菜,全份食完好飽TIM。紅豆芝麻湯圓,紅豆湯煲得好足火候,好軟爛,食落唔會好甜,OK。食完再同FD吹下水,真係唔錯。

嘢食品種唔算好多,不過品種算豐富,一般餐廳有嘅都有

蘆筍豚肉卷,豚肉卷住蘆筍燒可以鎖住蘆筍水分,食落好清甜

食完再同FD吹下水,真係唔錯
2023-10-18
  • 大蔥雞肝
  • 蛋白玉子燒
  • 特上薩摩牛涮涮鍋
2023-10-13 17 瀏覽
餐廳環境有格調,服務非常周到,食物質素保證。滿滿浪漫之氣氛和格調涮涮鍋提供和牛部位,漬物前菜亦好好吃,相當豐富吸引。朋友來一個特上薩摩牛涮涮鍋特上。薩摩牛涮涮鍋涮涮鍋之快樂!日本直送霜降A4牛肉,惹味湯底~這涮涮鍋之重點霜降A4牛肉,牛肉味濃郁,入口溶化,大大片的好好吃~調味料多,有醬油,胡麻醬, 旦黃醬,每種味道也很獨特,不錯!配菜亦多,有什菌~餐廳以日本直送的霜降A4牛肉入饌,精選稀有部位,牛魔王朋友大叫好吃~涮涮鍋大推~非常新鮮,湯底滾後之後入去很快就可以吃,入口非常鮮香,牛肉爆汁由師傅預先調出好之味道,不用加任何額外之調味料,價格很合理。 陣陣香氣,原來香噴噴的味道源自串燒的!新鮮的香濃味道,跟朋友一同吃,加倍滋味!盛盒天婦羅盛盒的秋葵~南瓜~薯仔~大蝦,試完之後發覺好吃,炸得金黃的,上面灑滿椒鹽,脆脆口感醬燒雞肝真正備長炭串燒居酒屋之感!稀有部位少吃喔~ 醬燒雞肝加入照燒汁烤熟,如享受高級料理。 雞肝去除了雞肝的腥臭味,佐上甜甜鹹鹹的醬汁,美味喔。 豚肉蘆筍香氣豚肉,滿滿肉汁,入面鮮甜蘆筍去燒,多汁鮮嫩,好好吃牛舌串牛舌菜式令人吸引,是佐酒小食~鹽燒牛舌心、上面的京蔥提升了牛
餐廳環境有格調,服務非常周到,食物質素保證。

滿滿浪漫之氣氛和格調

涮涮鍋提供和牛部位,漬物前菜亦好好吃,相當豐富吸引。

朋友來一個特上薩摩牛涮涮鍋

特上。薩摩牛涮涮鍋

盛盒天婦羅

醬燒雞肝
雞肝去除了雞肝的腥臭味,佐上甜甜鹹鹹的醬汁,美味喔。

豚肉蘆筍
香氣豚肉,滿滿肉汁,入面鮮甜蘆筍去燒,多汁鮮嫩,好好吃

牛舌串
牛舌菜式令人吸引,是佐酒小食~鹽燒牛舌心、上面的京蔥提升了牛舌鮮味。牛舌的脂肪比例高,燒牛舌時不下油,味道也很棒,表皮燒到脆,醬汁惹味~店子燒得很美,多汁內軟之牛舌心串

白玉子燒
旦白味,滿明太子醬,軟嫩厚切玉子燒~入口有明太子之香味,巧思之作,讓口感豐富提升。旦白做主角,玉子燒。高湯、味醂和鹽巴調味,少少辣,味道出色。

紅豆白玉
一人份的柔軟白玉丸子~有麻糬之感作為基礎的柔軟白糰子~冬天熱吃、夏天冷吃更好!通用的甜品。店子這個融合。白玉在碗中,配上紅豆。 红豆是用北海道十勝當地的紅豆制成的,有淡淡的甜味,口感很好。 不同中式紅豆沙,紅豆蓉,白玉芝麻湯圓,味道不會很甜,香濃軟滑。口中間夾著鮮製白玉及北海道產紅豆。