2020-11-20 59 瀏覽
想係香港享受一顿有外國風情的浪漫晚餐,與另一半飲番幾杯聊聊心底話,而且價格適中的地方,其實需要花點時間找找,今天被我發現將軍澳海旁南海岸就有這樣的地方。A Tavola 採用半開放式座位,有露天座位和室內座位選擇,我覺得最適合這個秋天與另一半一起享用富情調的晚餐,今天就要了一份Calamari Fritti and American Classic Beef.Calamari Fritti酥炸魷魚伴蛋黃醬/泰式甜醬,外層脆漿炸得酥脆香口,內裹魷魚肉厚鮮嫩。侍應送上檯瞬間香氣撲鼻,一大籃子的烀魷魚,伴著啤酒極爽。American Classic Beef美式份量一向以巨大見稱,這個漢堡包也不例外,超厚的漢堡扒,伴上煙肉、蕃茄片,生菜和伴溶芝士。漢堡扒我選了Medium Rare,  外層烤得蕉香,內裹肉汁豐盈,非常邪惡美味。薯條也非常到家,新鮮薯仔切粗條,每條長短粗幼不一,薯味突出,非常好吃。
Calamari Fritti
Calamari  Fritti
American Classic Beef
Calamari  Fritti
  • American  Classic  Beef  burger
2020-11-19 56 瀏覽
We dine here for lunch and thoroughly enjoyed our afternoon. There is plenty of seating, with an indoors lounge area and an outdoors dining area right on the sidewalk patio, the alfresco area is an ideal spot for kicking back and soaking up the balmy breeze at the umbrella-topped table.Spaghetti Ragu (HK$110)👍👍👍👍This hearty and comforting pasta dish - Spaghetti Ragu, tossed with ground veal, carrot, celery, onion and garlic in roasted plum tomato sauce. The meat-based tomato sauce was the perf

Spaghetti Ragu (HK$110)
👍👍👍👍
Spaghetti  Ragu

This hearty and comforting pasta dish - Spaghetti Ragu, tossed with ground veal, carrot, celery, onion and garlic in roasted plum tomato sauce. The meat-based tomato sauce was the perfect accompaniment to the dish and that’s truly satisfying!
Spaghetti  Ragu

Margherita (HK$110)
👍👍👍👍
Margherita

Sometimes the simple things are the best! And there’s no topping we love more than the Margherita, the flavours are simple and absolutely devine.

Storefront

Interior

Menu

2020-11-18
2020-11-17 59 瀏覽
A tavola bar & grill價錢💲: $130/ $135/ $58好味程度😋: 3.8/5服務🍴: 3.8/5環境🗾: 4.4/5性價比🥢: 3.6/5回頭率😚: 3.6/5-將軍澳海濱開左好多新餐廳,而家開埋donki簡直係帶動人流,多左人地去😆不過個邊又真係幾好feel,可以比你坐出面吹住風飲住啤酒咁chil🤩 去開donki就一於試下附間的餐廳,今次揀左A tavola bar & grill! -呢間好黑又有個大酒吧枱咁,完全係外國的隔局,而員工都係講英文多。我地2個人叫左一個細pizza,Butcher best,呢款係bbq sauce配火腿、辣肉腸、雞胸、煙肉同牛肉,完全係中意食肉的人的首選😂pizza要左厚批,但唔係pizza hut個隻咁厚,佢有小小厚度得來個底幾脆,唔會覺得好heavy,又好似食緊包咁👍🏻 bbq醬好濃,加埋各種肉類真係好滿足。呢款幾好,個餅底厚度掌握得好啱🤓-另一款主叫左beef lasagna,好小係街叫千層麵因為怕好漏。但今次呢個又唔係好覺!佢好多芝士,每一層都有mozerella,好容易就拉得起絲🥰有3層麵到,麵皮煙韌,但就唔太
A tavola bar & grill
價錢💲: $130/ $135/ $58
好味程度😋: 3.8/5
服務🍴: 3.8/5
環境🗾: 4.4/5
性價比🥢: 3.6/5
回頭率😚: 3.6/5

另一款主叫左beef lasagna,好小係街叫千層麵因為怕好漏。但今次呢個又唔係好覺!佢好多芝士,每一層都有mozerella,好容易就拉得起絲🥰有3層麵到,麵皮煙韌,但就唔太薄。每一層中間再夾住好多肉醬。肉醬好濃茄又夠酸,所以唔係好漏😗牛肉除左醬仲有小小粒的口感,好味😋 但唯一挑剔就係啲邊焗得太過火,搞到好硬,焦晒食唔到😨 但其餘都ok!

最尾仲有個tiramisu,呢款就覺得唔係太正宗。首先成舊都比較硬,mascarpone cheese唔夠軟滑同香。cream cheese的份量都比較小,雖然個layers幾靚😂 同埋佢的手指餅比較似蛋糕質地,重點係唔覺酒味,整係濕濕地但冇咩味😭同埋佢個面除左可可粉,仲有肉桂粉咁,好唔中意肉桂味的我就覺得唔太夾🙈 但整體主食都好正既,氣氛又好,幾啱慶祝🤪 係個甜品差小小。

2020-11-13 110 瀏覽
因為知道donki係將軍澳海旁開咗,又知將軍澳海旁好多西餐都好chill就決定放咗工去relax下。見到餐廳係種似酒吧咁既style就入咗去,原本想揀坐岀面架,點知無晒位,唯有坐係入面既高枱。餐廳都有好多野食既選擇,有意粉、pizza、牛扒、ribs等。我地見到個千層麵覺得好吸引,因為依家吾係間餐廳都有千層麵。同埋依間餐廳既pizza都有十幾款,所以就決定試下。千層麵個賣相真係吾錯,佢入面有4至5層,而每層都會有啲牛肉、蕃茄醬同埋啲芝士,所以食落會好rich。加上佢焗得岩岩好,啲千層麵吾會一拮就爛晒,我地仲可以用刀切到一舊舊咁食。個千層麵雖然吾係好大個,但都幾濟。最後,我地叫咗個pama ham同火箭菜既pizza,因為我本身好鐘意火箭菜,所以一嚟到見到咁多就加咗分先。pizza個餅底吾係個用好薄既底,所以我就覺得個蕃茄汁吾係好夠。雖然啲芝士好多,但係因為用咗水牛芝士,所以加埋一齊吾係太多味。

2020-11-12 73 瀏覽
適逢Donki又開張,今日就決定再去A Tavola 食晚飯chill下!Butcher Best 12”今次食厚批,一上台已經聞到好香既BBQ醬味,食落口感真係一流,火腿同埋辣肉腸加上脆卜卜既餅底,好豐富同埋味道互相好夾,加埋餅皮本身食落都煙韌,整體pizza真係好出色!American Classic Beef另一個經常會食既burger,因為佢地烘得好香而且漢堡扒係新鮮整成,肉味超濃而且肉汁豐富,配埋佢既生菜、洋蔥同埋醬汁一齊真係冇得輸! 另外仲有個小沙律,清新得嚟生菜亦都夠新鮮,食落爽口。薯條特粗咬落口感十足!

Butcher Best 12”

American Classic Beef

• ButcherBest
路經TKO海旁一間意大利餐廳 見outdoor幾chill可惜已滿! 入面都有大電視岩哂同朋友睇波飲嘢~值得一講佢哋嘅pizza有好多款式樣樣都幾吸引🤭連hawaiian都有兩款😂 仲有厚薄批揀! 今次試左Mardi Gras Pizza 10” 薄批 🍕 toppings方面有雞肉、烤薯仔、菠菜同蘑菇 特別在於加左sour cream同sweet chili sauce 呢個combination第一次見 少左果種heavy感覺 仲有啲愈食愈開胃😌  另外叫左個千層闊條麵 好耐無食過有肉嘅lasagna每一層layerrr都放足肉醬餡料 面頭cheeesy! ending the meal with apple crumble 同平時食嘅幾唔同~oatmeal口感重無咁邪惡 蘋果肉好淋呢~

2020-11-10 81 瀏覽
將軍澳海旁近半年開多咗好多酒吧同餐廳,每逢星期五六晚就一定會人潮擁擁。作為住喺附近嘅居民,基本上我都試晒咁多間餐廳咁濟。而依間可以話係咁多間入面回頭率最高😛每次黎都一定一定會點既pizza!上次試咗bbq chicken覺得勁出色,今次試埋最啱我地鐘意肉食Bucher pizza. 一如既往我地都係揀返thin餅底,食落去啖啖肉之餘又唔會太飽,唔會浪費左quota😬 味道上簡單黎講就係肉多汁香芝士又夠,仲之足料又皮脆☺️真係一啲都無偷功減料🌞依個Garlic bread睇個樣好似無咩特別?咬落去香脆可口,蒜香湧出黎!重點係佢上面幾款不同既芝士,令我依啲芝士狂迷100分滿足🥺最後就係呢款carbonara,奶同忌廉香味突出,雖然食落會好飽好邪惡但絕對值得一試,而且我品嚐到佢加咗啲酒落去烹飪,微微既酒香令個意粉更特別。雖然我地去果日好多人要等位,不過食完就覺得係值得既🤫

真係一啲都無偷功減料🌞

雖然我地去果日好多人要等位,不過食完就覺得係值得既🤫
2020-11-09 51 瀏覽
將軍澳海濱越開越多新餐廳😍,係選擇困難症發作既時候,見到坐户外既食客好chill咁嘆緊pizza,所以就吸引左入去呢間餐廳。餐廳內外環境同裝修都好西式好有氣氛,坐位舒服又空間感又充足。.🍕Butcher Best💲130(10")Pizza即叫即制,是薄餅底的款式,芝士份量非常多,猶如牽起芝士瀑布😍,燒烤醬汁做PIZZA既BASIC,真係超惹味,💯。PIZZA上既配料好豐富,集多款不同肉類於一身仲要鋪到滿滿的,有 火腿、意大利辣香腸、雞胸肉、牛肉 和 煙肉,越食越開胃,一啲都唔覺得膩😋,2個人share 一個10寸pizza,每人可以食到3大件🤩。.🍝Beef Lasagna💲135選用小牛肉以及特別調配白汁去烹調,上面舖上了濃厚既芝士,熱力溶化芝士,拉絲效果一流,小牛肉份量充足,每啖都有掛上了香濃醬汁和小牛肉,味道非常撘配😋👍🏼。————————————————價錢:💲292 / 2ppl味道:😋😋😋😋😋環境:✨✨✨✨✨服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️賣相:📸📸📸📸📸等待:0 mins (7pm)回頭率:90%📌 份量都幾多

🍕Butcher Best💲130(10")

🍝Beef Lasagna💲135

————————————————
價錢:💲292 / 2ppl
味道:😋😋😋😋😋
環境:✨✨✨✨✨
服務:💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️💁🏻‍♂️
賣相:📸📸📸📸📸
等待:0 mins (7pm)
回頭率:90%
📌 份量都幾多

2020-11-09
  • Butcher Best
2020-11-09 70 瀏覽
將軍澳海旁開咗好多新餐廳大部份都環境好 空間大今次呢間仲有大螢幕 飲嘢加睇波一流🍻聽講有時會有live band 不過今日我哋就無見到唔怕熱嘅可以坐戶外位 會好似去左外國咁-😋Mardi Gras $130Pizza選擇好多 仲有10吋同12吋 厚批同薄批揀最後我哋揀咗好多人叫嘅呢個mardi gras(題外話 :其實mardi gras = 懺悔節啲人會化妝dress up遊行黎慶祝呢個節日)配料有 雞肉 蘑菇 酸忌廉 甜酸醬 菠菜 芝士不過切得太碎 唔係好食得出啲料個批比較硬身 唔會好似出邊啲連鎖舖pizza咁唔夠脆重點係啲配料份量適中 而且唔會太乾身-😋Caribbean chicken $165雞肉香嫰 如果可以再入味啲juicy啲就更好配菜唔係求其兩棵西蘭花就算而係有瓜 蘿蔔 青椒 黃椒 薯蓉 薯蓉最出色 入口香滑-😋Portabello mushroom $40以為會切碎點知係原個蘑菇 不過上邊灑得太多粗鹽最好夾住火箭菜食 如果唔係就太鹹-📍A Tavola Bar & Grill (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖

將軍澳海旁開咗好多新餐廳大部份都環境好 空間大
今次呢間仲有大螢幕 飲嘢加睇波一流🍻
聽講有時會有live band 不過今日我哋就無見到
唔怕熱嘅可以坐戶外位 會好似去左外國咁
😋Mardi Gras $130

Pizza選擇好多 仲有10吋同12吋 厚批同薄批揀
最後我哋揀咗好多人叫嘅呢個mardi gras
(題外話 :其實mardi gras = 懺悔節
啲人會化妝dress up遊行黎慶祝呢個節日)
配料有 雞肉 蘑菇 酸忌廉 甜酸醬 菠菜 芝士
而係有瓜 蘿蔔 青椒 黃椒 薯蓉 薯蓉最出色 入口香滑
😋Portabello mushroom $40

以為會切碎點知係原個蘑菇 不過上邊灑得太多粗鹽
最好夾住火箭菜食 如果唔係就太鹹
📍A Tavola Bar & Grill (將軍澳)
2020-11-07 84 瀏覽
這天又要遠離我的香港島,這天前往了將軍澳,這個在我眼中了無人煙的地方,沒想到朋友推薦的這個地方,充滿著人氣,這裏正正就是年青人的集中地,望著一大片的海洋,這就是清新又自在的環境。餐廳距離鄰近地鐵站,將軍澳站,路程需要八分鐘左右,還算方便快捷,最重要是位於大型屋苑的附近, 我還十分享受那裏的生活。我點的食物就是安格斯牛肉漢堡, 性價比還不錯,最重要牛肉味香濃,安格斯牛肉就是有這樣出色的地方,加上廚師烹調的方法,令整塊牛肉完全不油膩,但肉味十足, 配搭香脆的薯條,又成為了一道佳餚。

2020-11-07 74 瀏覽
< 🍸A Tavola Bar & Grill 🥓> 📍將軍澳呢間bar喺將軍澳海濱附近 有好多外國人食😆環境唔錯 可以歎返個好chill嘅晚上😎🍕Butcher Best 12’ $160一上枱已經嚇咗一跳 真係好大盤🤣🤣 有六大塊 上面有火腿、雞肉、牛肉、意大利辣肉腸同煙肉🥓 我覺得佢最底層個燒烤醬好特別 有少少辣 不過同配料好夾 好惹味 我覺得係我食過最好食嘅pizza🥺🦐Marinara Risotto $135呢個risotto 我比一百分💯 越南虎蝦好大隻 燒得好香 有啲焦香 蝦肉好彈牙🦐 另外仲有蝦仁同魷魚🦑 好足料😛 risotto 吸收晒所有海鮮同蕃茄汁嘅精華 好好味😋 🍎 Apple crumble 🥧 $58蘋果同肉桂永遠都係perfect match🥰 蘋果粒唔會煮到太淋 仲食到粒粒嘅質感 酥皮好脆😛 上面仲有球雲呢拿雪糕🍦 一齊食好夾 中和返啲肉桂味 一流😋😋🍸Margarita✨ $68第一次飲 比想像中大杯🤣 上面有鹽粒鹹鹹地 好特別😆 因為有冰粒嘅關係 飲落唔太嗆👍🏻👍🏻 Tequila、檸檬汁同Cointreau 三者配合得好好 🍺

🍕Butcher Best 12’ $160
🦐Marinara Risotto $135
🍎 Apple crumble 🥧 $58
🍸Margarita✨ $68

🍺 Ginger Beer $35
同飲開嘅薑啤差唔多 薑味清新唔會太嗆 而且幾大杯好飲😆

❣️店入面嘅waiter 都係外國人 點餐用英文溝通 佢地態度都好好 仲問洗唔洗幫手影相❣️
Lets chill on the Waterfront🌊 A tavola Bar & Grill..平日想過得悠閒❓來海濱海旁吃個lunch🍴,趁著好天氣,遠離鬧市吹吹微風,確係一個不錯的選擇。一間設有戶外露天餐座既西餐廳,環境份外開揚寬敞,日光下曬曬太陽☀️ 感覺好chill,跟晚上浪漫氣氛✨ 截然不同。.下午時光,隨便吃點小食、Pizza🍕、再喝點🍹,再跟陽光 好天氣玩遊戲吧。.ll $75Lightly coated onion ring with tempura batter serve with tarter an sweet chilli sauce一款Starter Snack,洋蔥圈炸得外皮香脆,內裡Juicy💦,圈圈都很大,算是不錯的小食。.ll $125加入雞胸肉、燒烤醬、洋蔥、蘑菇及青椒Chicken breast, bbq suace, onion, mushroom & bell peppers一款Thick Crust🍕,飽肚感十足。鬆軟Pizza皮盛載滿滿材料,味道調配不錯,而且賣相很吸引。五顏六色配搭,極其豐富又好吃。..趁著好天氣,吸收食物脂肪之餘,

l[香脆洋蔥圈 Onion Ring]l $75

l[烤雞肉薄餅 BBQ Chicken 10"/150 12"]l $125
加入雞胸肉、燒烤醬、洋蔥、蘑菇及青椒

趁著好天氣,吸收食物脂肪之餘,感受一下大自然的氣息吧。
×××[A Tavola Bar & Grill]×××
©將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖
2020-11-02 147 瀏覽
🍕🍎🧁見天氣咁好,去左將軍澳近海濱既一間西餐廳食lunch OpenRice book有9折,不過只限主食,飲品同甜品都唔包👉🏻事先無話我地知🤯今次嗌左一個pizza,一個甜品同兩杯咖啡。🐒 Pepperoni 10” thick crust💰$135今次嗌左厚底,10吋既辣肉腸Pizza,個pizza即叫即整,調味都好好,2個人食岩岩好!。🐒 Apple crumble💰$58Apple crumble唔太甜,面頭係好似黃豆粉mix埋d脆脆,口感都唔錯,下面蘋果熱,加埋上面個雲呢拿雪糕🤩。🐒飲品類:Latte💰$38 Cappuccino💰$38 。整體黎講,味道都不錯,我地揀左露天位坐,可以坐一個朝早chill下relax下評分🌕🌕🌕🌗/5好味🌕🌕🌕/5性價比🌕🌕/5
🍕🍎🧁
見天氣咁好,去左將軍澳近海濱既一間西餐廳食lunch
今次嗌左一個pizza,一個甜品同兩杯咖啡

🐒 Apple crumble💰$58

🐒飲品類:Latte💰$38
Cappuccino💰$38

評分🌕🌕🌕🌗/5
好味🌕🌕🌕/5
性價比🌕🌕/5
Pepperoni  10”
Apple  crumble
Pepperoni  10”
Apple  crumble
2020-10-30 68 瀏覽
睇相意為好好,點知食物質素不太好。叫了個chicken pasta,嚟到個長通粉勁硬!好似未熟咁😖 另外叫了個千層麵,點知又勁林。十分極端。價錢同質素不成正比,應該不會再去了。
2020-10-30 2568 瀏覽
今日去咗係將軍澳海旁邊嘅A Tavola Bar & Grill 食晚餐。一去到已經覺得環境唔錯,近海邊非常涼爽,而且店面開揚,可以睇到街景,認真唔錯。餐廳內燈光非常有情調,側面一大幅酒櫃牆,配合燈光,非常有氣氛。一坐底店員已經好親切咁問咗我地要飲邊種水並且俾menu我地。我地主食叫咗Beef Lasagna同Chicken Tikka Pasta;飲品嗌咗Hot Chocolate 同Peppermint Tea;甜品就叫咗Tiramisu同Apple Crumble。侍應好快就為我地送上食物啦,抵讚!呢個Beef Lasagna上枱嘅時候熱辣辣,非常吸引。芝士份量俾得非常大方,啱晒芝士迷!啲牛食落都好香,千層麵口感軟滑,整體配搭好好。一個人食佢實夠飽啊!呢個Chicken Tikka Pasta啲雞煮得頗嫩口,口感不錯!而且醬汁調得非常好味,酸中帶甜,並滲出陣陣胡椒及其他香料味道。Peppermint Tea茶味香濃,不錯。Hot Chocolate香濃幼滑,味道偏甜,對嗜甜者是一個不錯啲選擇!Tiramisu份量偏大,兩個人share應該啱啱好;味道非常正宗,愛好

Tiramisu份量偏大,兩個人share應該啱啱好;味道非常正宗,愛好tiramisu者記住唔好走寶。最後到Apple Crumble,呢個真係好味到我要大推啊!!!啱啱出爐熱辣辣,配上半溶嘅雪糕簡直係天堂級嘅享受。面頭餅碎及堅果杏仁碎片非常脆,配合底下嘅蘋果粒,軟硬冷熱兼備,多重口感令人回味無窮。甜度亦適中,喜歡甜品嘅你記住唔好錯過啊!

臨尾去埋洗手間先離開,環境都非常乾淨,仲有芳香劑嘅味道,清潔嘅環境為今晚畫上完美句號。