2020-12-03 68 瀏覽
I'm a regular here and this place has, hands down, the BEST pizza in Hong Kong! I'm an expat and love western foods. I've been trying to find good western foods in Hong Kong, but all I get are pretentious and overpriced items. This place, however, has the BEST western food in Hong Kong for a very right price.
Chicken pizza
Ribs
ribs
2020-12-01
5 分鐘 (堂食)
Chicken pizza
Ribs
ribs
2020-12-03 33 瀏覽
今日奶奶話同我慶祝生日,話交俾我話事但講明唔食中菜,於是就近近地同佢黎呢間餐廳食pizza~等佢感受下外國餐廳既氣氛~奶奶請客做新抱既都唔敢叫咁多野食,3個人叫左 個12寸pizza同一個pasta share~份量岩岩好!Chicken Tikka Pasta奶奶鍾意食雞於是就叫呢個Chicken Tikka Pasta俾佢試下~雞肉切件去皮又冇骨,所以食落啖啖肉~呢個pasta特色之處就係個醬汁,酸酸甜甜再加少少辣味~配埋長通粉令每一啖都食到粉同醬汁~配撘得非常好~Butcher Best 12”呢個pizza真係好好食,辣辣地好剌激!上面既辣肉腸好香好惹味!PIZZA底揀左厚批,唔係死硬實的的果種,而係有手工PIZZA煙韌既口感~芝士拉絲效果突出,想再刺激D可以再加TABASCO,辣味更出~呢度燈光昏暗,環境氣氛一流~之前有球賽可以睇~而家播既係D美食片~我覺得咁樣仲好~可以增加食慾~奶奶都讚好!
Chicken Tikka Pasta

Butcher Best 12”

2020-12-03 25 瀏覽
將軍澳越來越多好嘢食🥰 今日同朋友嚟到將軍澳,特登行Donki,行完之後已經天都黑,一於搵啲嘢食,發現原來將軍澳海旁依度開咗好多歐陸式嘅西餐廳,一於嚟試吓啦,估唔到有意外嘅驚喜🤩發現呢間餐廳裝修超級浪漫,側邊掛咗好多好友文藝復興style嘅畫作,而且依間餐廳可以選擇坐戶外定戶外,一樣都係咁chill😆而且呢度嘅嘢食一樣都係咁好食!tequila chicken burger你都原來發現都幾大份,依度嘅burger一定要食,裏面嘅漢堡肉肉質超級鮮嫩,而且勁厚👍🏻側邊陪住嘅沙律都好新鮮,上邊重點住千島醬食,味道好夾,薯條仲要炸到脆卜卜😻mushroom Linguine呢度嘅意粉都係必食之選,醬汁超級濃郁,陪着蘑菇同埋好彈牙嘅意粉食,味道一流👅

而且呢度嘅嘢食一樣都係咁好食!
tequila chicken burger

mushroom Linguine
2020-12-01 45 瀏覽
I recently visited my friend living at Monterey Place. She invited me to have a quick dinner at this bar and grill before we departed.This bar and grill provides a relaxed and cosy environment. It is an ideal place to have a drink and a simple meal. You feel like having an overseas holiday dining here.As we were not too hungry, we ordered a fish burger and a beef lasagna as well as a coffee.The fish burger is nice. The toasted hamburger bun is deliciously sweet. The fried white fish is succ

The fish burger is nice. The toasted hamburger bun is deliciously sweet. The fried white fish is succulent and tasty. The homemade tartar sauce enhances the taste and flavor of the fish burger. The fries and salad are satisfying.

The beef lasagna is filling and satisfying with lots of cheese and lean beef. The bechamel sauce is creamy, smooth and rich. This chef's recommendation is worth trying.

Cappuccino of this bar and grill is very nice, above our expectation.

We enjoyed our dinner. Price was reasonable, costing us about $340 for two persons. Service was good.

2020-12-01 54 瀏覽
今個月可能都係會介紹唔同餐廳for大家享受2020年最後一個月同聖誕🤪今次呢一間係位於將軍澳海濱附近嘅西餐我同MY BOSS就係去慶祝1000日❤️餐廳名係A tavola bar & grill 🥩🥂講個秘密你知 我真係好中意食水牛城雞翼($98)酸酸辣辣 非常開胃 我覺得食西餐係必點😋當然就緊係唔少得 美國安格斯肉眼扒($310)14安士嘅重量令到肉嘅質感好豐富有一陣好香濃嘅牛肉味 七成熟絕對係啱啱好最後叫左一個Butcher Pizza ($130)最正嘅位就係呢個Pizza係冇蔬菜😂加上佢係薄批 所以絕對係啖啖肉🤤-裝修環境:✨✨✨✨✨服務態度:✨✨✨✨✨食物質素:✨✨✨✨✨(5個✨為滿分)唔信我嘅可以自己去試試😂
今個月可能都係會介紹唔同餐廳
for大家享受2020年最後一個月同聖誕🤪
今次呢一間係位於將軍澳海濱附近嘅西餐
我同MY BOSS就係去慶祝1000日❤️
餐廳名係A tavola bar & grill 🥩🥂
講個秘密你知 我真係好中意食水牛城雞翼($98)
酸酸辣辣 非常開胃 我覺得食西餐係必點😋
當然就緊係唔少得 美國安格斯肉眼扒($310)
14安士嘅重量令到肉嘅質感好豐富
有一陣好香濃嘅牛肉味 七成熟絕對係啱啱好
最後叫左一個Butcher Pizza ($130)
最正嘅位就係呢個Pizza係冇蔬菜😂
加上佢係薄批 所以絕對係啖啖肉🤤
裝修環境:✨✨✨✨✨
服務態度:✨✨✨✨✨
食物質素:✨✨✨✨✨
(5個✨為滿分)
唔信我嘅可以自己去試試😂
水牛城雞翼
美國安格斯肉眼扒14安士
Butcher  Pizza
drinks
比人約咗去將軍澳A Tavola Bar & Grill , 話要Happy hour 啤盡佢🍻🍻🍻🍺喎🤣🤣🤣🤣!傾吓飲吓肚仔餓,叫咗碟「水牛雞翼」填填肚先✌🏻🍴呢度Buffalo Wings嘅雞翼係無落粉無入漿直接炸,炸得皮脆內嫩然後配生菜同一碟Buffalo 醬汁上碟,醬汁酸酸辣辣、微甜微香,喺香口脆嫩嘅脆皮雞翼上面蘸上惹味醬汁,又香又辣又脆口,完全係食唔停口嗰隻,一人食一碟確係易事😝😝😝😋!
傾吓飲吓肚仔餓,叫咗碟「水牛雞翼」填填肚先✌🏻🍴
2020-12-01 38 瀏覽
話說呢間餐廳關咗咁耐我都未食過,今次又過嚟食下先🤣係咪海旁嘅餐廳就嚟被我食過哂🤣呢間係西餐嘅bar,所以環境較暗☺️·✨Butcher Best 屠場精選薄餅 $130個薄餅配料有意大利辣肉腸、火腿、雞肉、牛肉、煙肉同埋燒烤醬我地選10吋(另有12吋)薄餅醬偏甜,以為茄汁原來係燒烤醬🤣,餅底好脆身,熱辣辣,好多料,啖啖肉🤤,係幾惹味嘅😝·✨Marinara Risotto 海鮮意大利飯 $135番茄醬蘆筍意大利飯有啲微辣,大蝦燒得幾香,仲有兩粒蝦仁同埋啲魷魚,魷魚幾爽口呢個飯都叫creamy,但未到好漏,整體都ok,可以食下🤪·🌟食物質素唔差,環境唔錯,可以一試😚
✨Butcher Best 屠場精選薄餅 $130
個薄餅配料有意大利辣肉腸、火腿、雞肉、牛肉、煙肉同埋燒烤醬
我地選10吋(另有12吋)
✨Marinara Risotto 海鮮意大利飯 $135
呢個飯都叫creamy,但未到好漏,整體都ok,可以食下🤪
🌟食物質素唔差,環境唔錯,可以一試😚
2020-11-27 66 瀏覽
屋企人生日飯,叫左兩份牛扒餐,一個大薄餅,一個千層麵,一個墨西哥脆脆,牛油果沙律,魷魚鬚。其中特別大愛果個薄餅上嘅cream cheese醬,令到原本好乾嘅口感變得濕潤易入口,而且口感好正,令人一塊接住一塊食落去!跟住小食墨西哥脆脆好似薯片咁,配上兩三種唔同醬有唔同風味,而且份量好大,用黎配啤酒一流!魷魚穌外脆內軟,配埋泰式辣醬簡直令人停唔到口!
魷魚穌外脆內軟,配埋泰式辣醬簡直令人停唔到口!
2020-11-27 37 瀏覽
今晚將軍澳海旁發現原來開咗好多間餐廳,難得同老公二人世界就搵咗一間餐廳坐低慢慢嘆。我哋點左一個crunchy chicken Parmesan salad 同bbq chicken pizza,個沙律免頭啲炸雞有好多件而且外面有層粉食落脆卜卜,入面雞肉就好嫩滑。另外個Pizza就係即叫即做批底係厚批底,新鮮熱辣辣啊!pizza面有好多餡料,真係食到停唔到口!餐廳成個環境同裝修都好有氣氛,成餐飯感覺好令人放鬆,下次會同老公再黎!

餐廳:A Tavola Bar & Grill (將軍澳)地址:將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖Donki將軍澳店11月11號喺鄰近將軍澳海濱公園嘅澳南海岸MONTEREY Place開幕,去完朝聖買野,就去咗隔離嘅一間意大利酒吧餐廳A Tavola Bar & Grill食飯🇮🇹餐廳職員都係外國人🤵🏾,而嚟幫襯嘅人大多都係外國食客👨🏼,加上鄰近海旁,附近又有唔少人帶埋寵物出嚟散步🐩🦮,真係好似去咗個小外國城鎮咁🗽,係呢到食飯傾偈真係一流😎意式番茄麵包 $70烤法式麵包配番茄🍅、大蒜🧄、羅勒同特級初榨橄欖油,食落有啲似我地平時嘅多士,加咗大量嘅番茄粒,連埋巴馬臣芝士同羅勒一齊食,香脆得嚟口感豐富😋,好鍾意羅勒嘅配搭,好開胃😆烤雞粒 $98鮮嫩雞粒配上洋蔥🧅、大蒜粉🧄同埋意大利調味料,另外配上酸辣醬,惹味可口,唔會好油膩,一客都有十幾粒,有啲似某快餐店嘅「勿落機」🙈,不過價錢有少少貴🤏香辣番茄橄欖長通粉 $120意大利番茄醬配時令黑橄欖🫒,以香濃酸甜為主,帶有少少微辣嘅味道🌶,簡單得嚟又啱素食者A Tavola House Pizza $130/10
餐廳:A Tavola Bar & Grill (將軍澳)

意式番茄麵包 $70
烤法式麵包配番茄🍅、大蒜🧄、羅勒同特級初榨橄欖油,

烤雞粒 $98

香辣番茄橄欖長通粉 $120

A Tavola House Pizza $130/10”
Pizza可以揀厚或者薄批🍕,亦可以揀10吋或者12吋,叫咗個餐廳特色嘅House pizza,用火腿、意大利辣香腸、菠蘿🍍、煙肉🥓、青椒🫑、洋蔥🧅同初榨橄欖油做餡料,
pizza邊香脆,放入口百味交集🤤,一個人食哂成個都仲得

飲品就叫咗杯chocolate smoothies($62)同Apple juice($38),不過下次嚟酒吧都係叫酒飲match啲亦都抵啲😛;另外即場like餐廳嘅FB page仲送一份甜品
原來係Chocolate Brownie配雲呢拿雪糕😋,Brownie即焗熱辣辣,配埋凍冰冰嘅雪糕🍨,真係一個perfect match😍
2020-11-24
10 分鐘 (堂食)
  • 意式番茄麵包
2020-11-24 61 瀏覽
鋪頭比較暗,睇meun睇到好辛苦,諗住同屋企人試新野,點知系惡夢蒜蓉蜆意粉d蜆大部分都系未開殼,又無乜味雞沙律算系甘多個菜入面最好,雞胸唔會乾個牛扒完全無肉味,又燶,連鹽都無落,個汁又無味,要另外加鹽落醬汁同加落牛扒到三文魚好差,一上台見到已經睇得出舊三文魚好唔新鮮,仲要一放低就聞到超腥,照舊系無味,落檸檬汁都系有腥咪,200幾蚊一d都唔值請都唔會再去,未試過可以難食到甘仲可以開到餐廳,仲要職員態度一般

蒜蓉蜆意粉
d蜆大部分都系未開殼,又無乜味

雞沙律
算系甘多個菜入面最好,雞胸唔會乾

每日工作咁繁忙,放假最好就係搵朋友去行下街,食下野,吹下水😋。今日約埋朋友去左將軍澳澳南海岸其中一間酒吧餐廳‘A tavola bar & Grill’ chill下😄,餐廳設有室內同戶外露天用餐區,室內裝修高級時尚,擺位乾淨整齊;戶外環境舒適開楊,坐係戶外用餐,清清微風,十分休閒舒適。🍔美國經典牛肉漢堡 - 伴碟有厚切薯條同輕食沙律,薯條外面脆脆,內埋十分粉嫩,薯味非常濃郁;講番個主角🍔,🍔嘅面包底面都烤得脆脆仲鋪滿密麻麻嘅芝麻,非常香口,安格斯牛肉非常厚身,但仍保持飽滿嘅肉汁,牛肉質感鬆軟,牛味極濃,油花香氣充斥整個味蕾,加埋一係列嘅配菜(生菜、煙肉、烤洋蔥、蕃茄、泡菜、墨西哥辣椒...)將整齊味道同口感達至完美平衡😋。🍴意大利海鮮飯 - 一隻燒得勁香嘅大蝦放係飯中央,兩側拌住兩隻鮮甜大青口,飯入邊仲有好多魷魚,非常好食;好多時食Risotto,飯嘅中間緊會有生米嘅質感,呢度原全冇呢個問題,texture好岩我,好鍾意😋,而海鮮汁重重將每粒飯包圍住🤣,稀杰度適中,味道亦唔會over,唔會有溜滯感。午餐黎講,以人均大約$200食倒咁高質嘅食物,咁休閒舒適嘅環境,值得推介比一眾識飲識食

午餐黎講,以人均大約$200食倒咁高質嘅食物,咁休閒舒適嘅環境,值得推介比一眾識飲識食嘅朋友💯

2020-11-23 49 瀏覽
朋友放假,帶我去 A Tavola Bar & Grill 將軍澳店 食午餐,餐廳位於南海岸(Monterey Place)商場地下,鄰近仲有新開幕的驚安之殿堂Donki(將軍澳分店) 意大利海鮮飯Marinara Risotto用上湯、芝士、牛油、番茄醬、海鮮、加上米炒至熟的意大利飯,飯味鮮甜,口感軟軟糯糯,味道濃郁,越南大蝦燒至焦香,肉質彈牙,青口鮮甜無比 美國經典牛肉漢堡American Classic Beef🍔饀有煙肉、牛肉、番茄、紅洋蔥、芝士麵包質感軟熟,滿有芝麻香味,中間夾饀部分,微微烘過,脆脆香口,牛肉超厚,肉味濃郁,芝士軟香,味道香濃,配上生菜、番茄、紅洋蔥,清爽消膩粗薯條,炸至金黃色,外香脆內軟,薯味濃,熱哄哄,勁惹味 整體來講,食物質素高,環境舒服,性價比算高,值得一食

意大利海鮮飯Marinara Risotto

饀有煙肉、牛肉、番茄、紅洋蔥、芝士
粗薯條,炸至金黃色,外香脆內軟,薯味濃,熱哄哄,勁惹味

整體來講,食物質素高,環境舒服,性價比算高,值得一食
  • 美國經典牛肉漢堡American Classic Beef
難得一個悠閒晚上~跟朋友一起走到將軍澳「澳南海岸」這裡餐廳林立 大部分餐廳也設有露天餐座感受一下海岸邊的氣息 讓人有置身在外國的風味走進「A Tavola Bar & Grill」裡 看到酷酷的酒吧 在海岸邊喝酒 感覺so chill~ 我們點了「白酒蒜香蜆肉意粉」及「10吋意大利辣肉腸薄餅」#意大利辣肉腸薄餅 即叫即製,批底是厚批底,若果喜歡薄批底的朋友就要預先跟職員表明。辣肉腸薄餅上枱時好香,味道香辣惹味,愈吃愈起勁。#白酒蒜香蜆肉意粉 滲出淡淡酒香,蒜香撲鼻,蜆肉份量也頗多。

難得一個悠閒晚上~
跟朋友一起走到將軍澳「澳南海岸」
這裡餐廳林立 大部分餐廳也設有露天餐座
感受一下海岸邊的氣息 讓人有置身在外國的風味

我們點了「白酒蒜香蜆肉意粉」及「10吋意大利辣肉腸薄餅」

辣肉腸薄餅上枱時好香,味道香辣惹味,愈吃愈起勁。

2020-11-22 24 瀏覽
唔講唔知將軍澳海濱開咗好多新餐廳,今日同朋友嚟試吓先!我哋揀咗呢間好好坐嘅A Tavola Bar & Grill!💛Spaghetti Carbonara $115Carbonara 煮得creamy又多汁,仲加咗我最愛嘅蒜粒,好食到停唔到口!💛Porcini Risotto Rice $125Risotto 飯粒粒粒分明,醬汁份量啱啱好,帶陣陣白酒嘅香氣,食落唔會膩!💛Apple crumble $58食完正餐梗係要食甜品啦!呢度嘅apple crumble 賣相好靚,面頭嘅朱古力雪糕都夠香濃,值得一試!A Tavola Bar & Grill (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖

💛Spaghetti Carbonara $115

💛Porcini Risotto Rice $125

💛Apple crumble $58
食完正餐梗係要食甜品啦!

A Tavola Bar & Grill (將軍澳)
將軍澳澳南海岸唐俊街23號
MONTEREY Place 地下G08號舖