今晚工作後,知道會同媽咪兩人撐枱腳。特意都搵一間係將軍澳區內又chill又近海旁的西餐廳。海旁邊新開了好多好餐廳,這間A Tavola, bookmarked 已久的當然要試試!這裡的環境真好😍位與位之間都好寬躺,餐廳還有室外位置,天氣再涼點時在室外食感受海風,一定更享受。所以疫情期間都食得安心。我們大約晚上7時來的,但餐廳已經都全了滿滿食客,可見這裡人氣🥳因為小妹近期都減肥中,欺騙餐就都留在假日啦。既然都不太餓,我和媽咪就分開叫了一份沙律和她吃的千層麵。* 1. 意式千層闊條麵 Beef Lasagna 這裡雖然是西餐廳Bar & Restaurant,但 menu都好周全,除了英文都有中文的解說,媽媽點菜好方便。她一看就選好她最喜愛的千層麵。這份千層麵是以牛肉和特別條配的白汁焗上的,熱噴噴的麵放在眼前已經香氣撲鼻,嘩!眼看外層濃濃的焗芝士,媽咪這個芝士控對著它一定愛上。千層麵配上Parmesan Cheese烤到金黃色,肉醬、芝士、意粉—這個一絕的配搭,簡直是天衣無縫!好顯然是新鮮即叫即焗的,熱烘烘的芝士同千層麵都要先吹吹先放入口。媽咪吃後都大讚,雖然好邪惡但愛芝士愛千層麵的你一定
* 1. 意式千層闊條麵 Beef Lasagna
這裡雖然是西餐廳Bar & Restaurant,但 menu都好周全,除了英文都有中文的解說,媽媽點菜好方便。她一看就選好她最喜愛的千層麵。這份千層麵是以牛肉和特別條配的白汁焗上的,熱噴噴的麵放在眼前已經香氣撲鼻,嘩!眼看外層濃濃的焗芝士,媽咪這個芝士控對著它一定愛上。千層麵配上Parmesan Cheese烤到金黃色,肉醬、芝士、意粉—這個一絕的配搭,簡直是天衣無縫!好顯然是新鮮即叫即焗的,熱烘烘的芝士同千層麵都要先吹吹先放入口。媽咪吃後都大讚,雖然好邪惡但愛芝士愛千層麵的你一定要必吃。
意式千層闊條麵
*2. 香脆雞肉巴馬臣沙拉 Crunchy Chicken Parmesan Salad $115 (Add on Salmon)
雖然是食沙律,但眼闊肚窄的我都想再叫多點肉類,再另加三文魚。誰知,這碟沙津一送來簡直令我被寵若驚,份量真是巨大好充足,兩人吃都應該好足夠。不得不說,雞肉十分香脆,口感就似日式吉列雞扒,雞肉份量一點都不吝嗇。沙津有我最愛吃的火箭菜,整個沙津都配上既健康又好味的Pesto,添分不少。外加的三文魚是煙燻的,放在最上面,擺盤和上碟都看出廚師的心思,眼看就似靚靚的三文魚花🧡減肥中的姊妹們,這個沙律會是你不二之選,即使和朋友分享當前菜都絕對一流。
香脆雞肉巴馬臣沙拉
這間餐廳不論是食物質素還是環境都好有質素,這天都有不少一家大小來食晚飯的,還有是一家來慶祝小孩子生日🎊,餐廳送上蛋糕時還好有心地播上日歌🎉🎂來營造氣氛。深信節日慶祝,來這裡都好不錯。
2020-10-07
意式千層闊條麵
香脆雞肉巴馬臣沙拉
2020-10-08 93 瀏覽
今日黎到將軍澳新開既海邊餐廳dinner~真係好鍾意呢度既餐廳,感覺又chill又好食!坐低睇下menu即刻決家要叫American Classic Beef burger,因為而家做緊promo叫一客就送1 pint monthly beer,抵到爛~再叫埋Marinara Linguine Spicy同老婆share食。Marinara Linguine Spicy首先黎到,係一道蕃茄海鮮意粉,甜甜辣辣咁好惹味,意粉煮得有彈性,唔會一pat pat痴埋一齊,淋埋d醬汁食一d都唔會漏,會有越食越想食既感覺~海鮮唔算超多,但應有已盡有,有蜆、魚肉、魷魚、仲有好多蝦~海鮮食得到個鮮味,尤其是蝦味非常突出,又爽口又彈牙!另外叫既main course 係American Classic Beef burger,呢個絕對係必點之選!!落單時Waitress問想要幾成熟,我就叫左medium,廚師既火侯岩岩好,漢堡扒外焦香入面帶少少粉紅,cooked perfectly!成個burger好大個,我擘到個口最大都咬唔哂成個,女士們要食得lady d真係要用刀叉幫手~而且入面醬汁豐富,一咬肉汁會漏
同老婆share食。
另外叫既main course 係American Classic Beef burger,呢個絕對係必點之選!!落單時Waitress問想要幾成熟,我就叫左medium,廚師既火侯岩岩好,漢堡扒外焦香入面帶少少粉紅,cooked perfectly!成個burger好大個,我擘到個口最大都咬唔哂成個,女士們要食得lady d真係要用刀叉幫手~而且入面醬汁豐富,一咬肉汁會漏出黎,成個畫面真係令人垂涎欲滴!而家做既PROMO真係岩哂我,include埋一pint monthly beer,今個月係blue girl,一杯平時係bar飲都要幾廿蚊,呢度$140有哂burger、fries、salad同beer,真係冇辦法叫!最後埋單兩個人食3百蚊埋單有呢個享受夫復何求!
2020-10-07 80 瀏覽
Read a lot of positive reviews here and decided to get their signature Beef Lasagna takeaway. Kinda disappointed when I got home and opened the box - the portion was tiny like a small cube and it tasted average. Nothing THAT impressive to be honest. I would say that I’m more of a Pici fan but I’m willing to give it another shot and dine in there next time.

外賣自取
2020-07-19 360 瀏覽
星期五晚,記得訂位呀!因為都好fullsizzling garlic prawns $155無特別,蝦份量唔多 味道都冇乜 咸腸片就好味 蒜蓉包都好食 配菜既三色椒都幾好 唔會太淋American classic beef $140好味呀!薯條唔算好熱 但都好味 如再熱啲 更好味 外脆 內都夠薯仔蓉漢堡好味 牛肉好夠肉汁 唔鞋口 有牛肉香 性格比高spicy wedge $70我好鐘意食薯條薯角 所以再點了薯角 好好食 雖然都係唔算好夠熱 外都係脆 內有薯蓉 同漢堡跟既薯條 其實分別不太大Shandy $62其實唔知佢係乜啤酒 但又好味 夠果香 不過未必個個都岩似果香味既啤酒leffe brune $62黑啤 咁既價錢 都唔算貴店內好多人 要傾計既話 呢間唔太岩

星期五晚,記得訂位呀!因為都好full

sizzling garlic prawns $155

leffe brune $62
黑啤 咁既價錢 都唔算貴

店內好多人 要傾計既話 呢間唔太岩

2020-07-11 249 瀏覽
A Tavola 位於將軍澳沿海新區,係將軍澳站行10分鐘就嚟到呢個近住海旁既澳南海岸。隔離仲有海濱公園同寵物公園,六點幾入座已經有d外國人帶埋寵物坐咗喺outdoor飲野,好relax好寫意,再加試全餐廳嘅侍應都係外國人,有少少去咗旅行嘅感覺。同朋友睇吓個Menu,見到有好多選擇,我哋商量咗一陣就決定叫咗salad,calamari,pizza同carbonara 。chunky chicken salad沙律份量好大,雞肉脆,配上pesto dressing好refreshing Calamari fritti炸得香脆又唔會太厚粉,跟埋tartar sauce同酸辣醬,岩晒一邊飲cocktail一邊食Seafood pizza 可以揀10吋或者12吋,鋪滿海鮮同埋芝士,口感一流又唔會太膩Spaghetti alla Carbonara呢個意粉好rich好creamy,富有蛋香。

chunky chicken salad

Calamari fritti

Spaghetti alla Carbonara

呢個意粉好rich好creamy,富有蛋香。

2020-07-10 168 瀏覽
澳南海岸真係好chill呀!係海旁附近仲開左好多西餐,係呢到飲下野,食個小食都令人好relax.A Tavola 就係其中一間餐廳.食物價錢中等啦~.1️⃣Onion Ring $75個洋蔥圈每一件都有大件,而且仲有好甜既厚切洋蔥係入面,比起平時出面食既甜好多,亦唔會好似只有炸粉咁.2️⃣Beef Lasagna $135超級多cheese既一份千層面.雖然好似好邪惡,不過鍾意芝士既我就覺得好正好幸福.芝士拉絲效果超強.3️⃣Tiramisu $55甜品都幾好味呀!餅乾有好重既咖啡酒味,唔會只得cream既甜味..
A Tavola 就係其中一間餐廳.食物價錢中等啦~

1️⃣Onion Ring $75

2️⃣Beef Lasagna $135

3️⃣Tiramisu $55
2020-07-10 95 瀏覽
將軍澳南海傍開左好多間餐廳,係朋友推薦下黎食呢間。 餐廳內部環境燈光較暗,最後我地選擇坐室外,雖然係夏天,但有陣陣海風吹來,一點也不悶熱。我們一行3人,叫了pizza , 薄底, 烤得好好味。 美式牛肉漢堡包份量也非常足,大大件牛堡,正! 配的薯條也很好食! 最驚喜的是魷魚圈,酥香可口, 配合醬一起吃, 非常好味。 星至日也有cocktail等買一送一優惠。餐廳收費合理, 是次晚餐,平均每人160。 服務態度也好,下次仍會光顧。

星至日也有cocktail等買一送一優惠。
2020-07-09 104 瀏覽
約左朋友一齊星期六去chill下,特登搵左間近海邊既bar,位置係將軍澳海旁,地鐵站行過黎都係10分鐘左右。今次特地兩個人嗌左一個小食,兩個主食,兩杯野飲同埋一個甜品,都係500蚊左右。小食方面我地嗌左客洋蔥圈,個洋蔥圈炸得勁香😊😊,同平時食開既洋蔥圈好唔同,呢到既洋蔥圈好大舊,而且唔似平時出面啲洋蔥圈咁薄,係真係厚厚既一個洋蔥圈,炸粉一啲都唔厚,好有咬口!勁推薦呢個小食!☺☺之後我地仲嗌左個烤豬柳同意式千層闊條麵,份量麵勁大份,我地兩個女仔最後食唔哂。烤豬柳好入味,仲有香香既燒烤味。😃😃意式千層闊條麵軟軟地,加上上面有層勁邪惡既芝士,好味過我之前食過既千層麵。野飲方面,我地兩個都嗌左杯菠蘿汁,比較偏酸,所以都幾開胃。最後甜品我地一齊share左個Tiramisu,勁滿足呀!飽到食完之後要去行下海旁散下步、消化下。

野飲方面,我地兩個都嗌左杯菠蘿汁,比較偏酸,所以都幾開胃。
最後甜品我地一齊share左個Tiramisu,勁滿足呀!
飽到食完之後要去行下海旁散下步、消化下。
2020-07-08
10 分鐘 (堂食)
2020-06-26 141 瀏覽
好似好耐冇食過薄餅,一search 就搵到呢間,一於試吓啦!⊰⊹═════════════⊹⊱【香脆洋蔥圈】第一口咬落感受到非常酥脆非常香,色澤金黃, 口感香酥適口, 味道香濃,配合甜醬無得頂,好食!注意,請務必趁熱食!⊰⊹═════════════⊹⊱【Atavola公司沙律】呢款有齊混合生菜配上雞蛋,蔬菜夠新鮮,麵包及混合蜂蜜芥末醬既生牛油果十分健康又好食,呢款值得著重健康既你去試下。⊰⊹═════════════⊹⊱【意大利火腿薄餅 12''】裡面加入左聖馬扎諾蕃茄、馬蘇里拉芝士、帕爾馬火腿及芝麻菜而成既Pizza,口感一流,食完都飽晒。
【香脆洋蔥圈】
注意,請務必趁熱食!
【Atavola公司沙律】
【意大利火腿薄餅 12''】
2020-06-26
2020-06-24 135 瀏覽
之前去過好多差嘅餐廳我都唔會特登寫食評今次真係非寫不可,因為呢間餐廳真係差到離曬譜🤬我哋book位時講六位,去到留咗outside 張4人檯俾我哋,又逼又熱,職員主動話而家full booking,晏d有位會幫我哋轉檯,咁我哋唯有坐住先啦..過咗兩個幾鐘,我哋叫左好多野食都食完,期間都問過幾次有冇位轉入去?但一直話冇...直到有個fd去洗手間,見到入面竟然有好多張吉檯🙄🙄有檯都唔安排俾我哋咁過份,咁我哋即刻搵經理反映要求轉入去啦..條友勁無禮貌勁敷衍話入面嘅檯有Minimum charge..聽到仲嬲..即刻反問返佢Minimum charge係幾多錢吖?你不如check 下我哋張單夠唔夠數先啦..結果又敷衍話再幫我哋安排..最後到我哋食飽飲完酒都未有人回覆..個經理咩都冇做完全無視左我哋😡食物方面..味道普普通通..但份量偏少同偏貴..Cocktail淡到水咁😫得啤酒穩陣..有張poster話啤酒有buy one get one free,結果餐廳話做唔到呢個優惠..但冇講任何合理原因..餐飯食咗三千蚊..唔值嘅點係冇諗過一間西餐嘅服務態度可以仲衰過大排檔..絕對絕對冇下次我住將軍澳
之前去過好多差嘅餐廳我都唔會特登寫食評
今次真係非寫不可,因為呢間餐廳真係差到離曬譜🤬
我住將軍澳咁多年,其實附近好嘅餐廳大把,行前幾分鐘嘅Riverside Grill,價錢平少少,味道好過佢,又對住個海,服務態度好過佢一千倍添...
2020-06-24 136 瀏覽
又來到將軍澳低密度住宅區,外國feel 的餐廳充斥,生活悠閒A Tavola 是A la carte 式餐廳,沒有套餐,只有散點,而且也是主打酒類的餐廳。選擇甚多,披薩,意麵,漢堡,海鮮,扒類,沙律等等應有盡有。餐廳裝潢偏墨西哥風,熱帶風格食物:Atavola House Salad $125傳統的house salad,雜菜的份量超多,加上慷慨的生青椒跟生洋蔥,調味非常淺,富原始墨西哥生沙律風格。此外還有一隻熟蛋跟爽口的牛油果配脆麵包,吃起來出奇地沒有很重吃草感,如果可以更多點醬汁或者油醋更佳American Classic beef(漢堡)$140我最愛的漢堡!漢堡牛排五分熟,份量屬於中上(香港標準),加上超脆口煙肉超好吃,加上墨西哥辣椒跟生菜番茄跟辛辣的生洋蒽,絕對惹味又不膩還是有點膩?還有少量沙律菜供你加進麵包吃!還有一份厚炸薯條,跟番茄醬,絕對夠飽!這店貫徹墨西哥風格,主打食物本味,調味很輕手

選擇甚多,披薩,意麵,漢堡,海鮮,扒類,沙律等等應有盡有。

餐廳裝潢偏墨西哥風,熱帶風格

食物:

Atavola House Salad $125

American Classic beef(漢堡)$140

還是有點膩?還有少量沙律菜供你加進麵包吃!

還有一份厚炸薯條,跟番茄醬,絕對夠飽!

這店貫徹墨西哥風格,主打食物本味,調味很輕手
去海邊吹吹風,睇下人釣魚, 飲番兩杯 ,食番兩件pizza ,唔一定係喺外國渡假先做得到。 最近將軍澳南入伙, 地下海旁餐廳都陸續開始營業。 既然依家搭唔到飛機, 咪近近哋去住將軍澳海旁, 食下意粉,幻想一下自己身處外國,吹著海風, 渡下假。今次去左A Tavola Bar and zgrill。 菜色由 意粉pizza到烤肉 都應有盡有, 梗有一款啱選擇。 餐廳分室外室內, 室外可以乘著海風, 睇下人睇下狗散步 ,室內設計都甚具風格。白酒蒜香蜆肉意粉蜆肉的鹹香, 在白酒果香的襯托之下,更加突顯啖啖鮮甜滋味,最正是蒜香和白酒味道都滲進每條意粉裏面。in bianco 即是 意大利文的白色 ,配搭橄欖油、蒜和番茜,清清地但鮮味十足,簡單調味已經好好味!!狂歡節薄餅一睇啲材料就知道勁豐富勁狂歡,蘑菇、雞肉、烤薯仔酸忌廉、甜椒、波菜, 材料滿滿的。這裡的厚薄餅有點像麵包, 卻因為烘烤過而變得外脆內鬆軟, 口感QQ的。雞肉帶點咸香, 甜椒和蘑菇 也十分juicy。雖然平時唔係幾鐘意波菜, 但在雞肉和薯仔和蘑菇的襯托下變得好吃呢。

白酒蒜香蜆肉意粉

狂歡節薄餅

2020-06-20 120 瀏覽
係將軍澳海滂附近,一帶既餐廳都好chill,呢間餐廳有多款素食選擇,同埋都多酒精飲品,不過今次揸車去無嗌酒飲。American classic beef burger $140burger個牛肉有得自訂生熟度,我揀左medium rear,不過食落都係比較乾身,個牛係個burger既精髓,乾身真係扣唔少分。薯條方面就真係好出色,新鮮炸起,熱辣辣,條條都香脆Spicy arrabiata pasta $120呢個係素食意粉,好香既橄欖味,意粉煮到岩岩好,好有咬口,呢個絕對係一個唔錯既意粉。Banana smoothie $62呢杯smoothie完全失敗完全唔smooth,勁多碎冰係入面,仲有幾粒大冰,飲管吸都吸唔到。呢$62完全係唔值

薯條方面就真係好出色,新鮮炸起,熱辣辣,條條都香脆

Spicy arrabiata pasta $120

Banana smoothie $62
呢杯smoothie完全失敗

2020-06-18 87 瀏覽
每次經過海傍都見到好多外國人係度飲野依排返工咁忙 放工就決定黎chill下🤤-🥩Grilled Beef Fajitas ($165)友人好鍾意食墨西哥野 所以嗌咗fajitas🇲🇽牛肉烤得非常之香 一上枱已經流哂口水🤤份量都唔野小 有成十幾舊🤣🤣將牛肉放係墨西哥薄餅上面再點sour cream/ tomato salsa真係世界級😚-🍻Stella ($78/pint) (NH)唔飲啤酒又點叫chill呢🤪 所以我同友人一人嗌一pint 爽皮😚
每次經過海傍都見到好多外國人係度飲野
依排返工咁忙 放工就決定黎chill下🤤
🥩Grilled Beef Fajitas ($165)
友人好鍾意食墨西哥野 所以嗌咗fajitas🇲🇽
牛肉烤得非常之香 一上枱已經流哂口水🤤
份量都唔野小 有成十幾舊🤣🤣
將牛肉放係墨西哥薄餅上面
🍻Stella ($78/pint) (NH)
唔飲啤酒又點叫chill呢🤪
所以我同友人一人嗌一pint 爽皮😚
2020-06-18 70 瀏覽
每次經過海傍都見到好多外國人係度飲野食野今日好有興致咁黎依度chill下😚-🥩Pork Stick $198依個烤豬柳一上枱已經香味四溢😳肉上面嘅紋好靚 成碟菜present得幾fancy🤣必須一提嘅係 佢嘅薯蓉超重牛油味勁正🤤仲要有我最愛嘅露筍做配菜 happy🤪-🥗A Tavola House Salad $125健康仔就梗係要嗌沙律☺️我地仲加咗$30加配雞肉雞肉同牛油果嘅份量都超多🥳個dressing係honey mustard 甜甜地好夾好好味😋-一份main一份salad已經好飽🤣成個餐廳嘅vibe都好正決定咗下次要黎飲啤酒食nachos🤪
每次經過海傍都見到好多外國人係度飲野食野
今日好有興致咁黎依度chill下😚