2022-06-26 61 瀏覽
最近週末都鍾意過去將軍澳海傍附近搵間餐廳Chill下,呢間充滿異國風情嘅酒吧餐廳,好適合慢活一日的開始。室外位置有海濱長廊景色,曬曬太陽多數外國人士至愛,個人都係鍾意室內用餐,內部裝潢氛圍感都唔錯。CRISPY FRIED CALAMARI香脆炸魷魚圈作為前菜小食,大大碟份量好足,魷魚圈外脆但裏面嘅魷魚非常有咬口唔會干,加上淡淡胡椒調味,搭配特色蕃茄醬同泰式辣醬,好滋味食多幾件都唔覺油膩。SEAFOOD PIZZA 海鮮薄餅嘅份量都比想像中大,餅底屬於香脆嘅薄批,有魚柳、魷魚圈同青口等新鮮海鮮餡料,鮮美可口。ANGUS RIBEYE 120Z安格斯肋眼肉質鮮嫩多汁,油花分佈較多而均勻,濃濃油脂香味的牛肉;配菜有炸寬薯條,香脆鹹香。

CRISPY FRIED CALAMARI

SEAFOOD PIZZA

ANGUS RIBEYE 120Z
2022-06-26 52 瀏覽
今天難得去將軍澳個頭,緊係要去搵d熱門餐廳食飯chill 下!今日同啲朋友都好有興致食西餐,搵到一間近近地海感覺上有好chill嘅西餐廳! 叫咗一個pizza!係佢嘅Home Pizza,出嚟嘅時候熱辣辣好新鮮!特別鍾意食佢嘅芝士,啲芝士好正!之後叫咗個牛扒,牛扒係medium Rare,啱啱好煮得,好好味!有好Juicy, 食完真係大滿足!佢有個set dinner都好抵㗎, 前菜我哋揀咗沙律,另外就加咗$80要ham and cheese拼盤, 好高質啊個拼盤😍😍😍 加$80覺得好抵!另外個沙律都好好食,仲有海鮮添😆 都幾大份,以set dinner來講都算幾抵!今晚我哋去嘅時候去happy hour!有免費薯條!!啤酒大大杯,cheers! Happy weekend! 🤓
  • Marinara Risotto
2022-06-26 41 瀏覽
同男朋友附近住,甘岩週年紀念諗住搵個地方食飯,見佢有八五折又夜收,好~去馬~好鍾意食nachos,nachos好大份,係大份到食唔晒,但佢係用doritos囉🫣牛肉漢堡,普通,好普通,吾值呢個價錢Prosciutto pizza…….我同我男朋友一人食左一塊,但吾想再食,因為個doritos 好濃味,顯得個pizza好淡(可能佢本身就係淡)最後仲叫左個牛扒set。嘩呢個真係精神,全日都冇影過相,為咗佢我忍唔住影張相,我從來未食過一份咁苦咁肥嘅扒,係真係苦!苦到好似燶甘,成塊都係,仲要差唔多$400🤬🤬🤬🤬………反而頭盤個青口係全日最好食

牛肉漢堡,普通,好普通,吾值呢個價錢

………反而頭盤個青口係全日最好食

14oz牛扒
2022-06-25 721 瀏覽
Friday night好多一班朋友/一pair pair既黎食飯鬆一鬆,呢度有bar 同open area,氣氛好chill。Orange pomegranate salad $138我一睇到salad section 就即刻 spot到,要叫呢個好 fresh 好 juicy 既 salad,因為我好鍾意sour taste同 pomegranate,但唔係間間都有呢種食材。 以微酸既salad作為starter岩哂炎炎夏日,食完會開胃好多!Grilled Octopus一上菜聞到好香既燒烤味之外,就見到三條八爪魚鬚超級肥大肉厚!!但依然煮得好腍,切同咬都完全不費力, Amazing! $228月呢個咩你要寫價錢絕對係好 reasonable~Apple crumble $108呢度係以pan上, 份量真心大。雲呢拿雪糕奶味香濃,要讚粒粒蘋果既甜度同肉桂味剛剛好!如果唔係我都唔能夠自己食曬成個😂😂。Tiramisu $88兩層高既Tiramisu一樣係好大件,仲有士多啤梨同藍莓襯托。呢間餐廳既甜品幾好食,食完真係覺得滿足。

Orange pomegranate salad $138

Grilled Octopus

Apple crumble $108
如果唔係我都唔能夠自己食曬成個😂😂。

Tiramisu $88

今天放假相約朋友到將軍澳食午餐,雖然由地鐵站行過去比較遠,但有些大型商店,食物又多選擇,當天我和朋友行到海濱公園附間有間 A Tavola Bar & Grill餐廳,這裡座位都坐得好舒適,如有三五知己傾偈就是不錯的地方。我們就叫左個CAESAR SALAD 凱撒沙律$118: 內有長葉萵苣配經典凱撒醬,淋上煙肉、麵包粒和帕爾馬干芝士絲,羅馬生菜非常爽脆和新鮮,帶有少少甘香的芝士絲,麵包粒是有濃濃的蒜蓉味,粒粒都香口而且脆脆的,煙肉粒帶有少少鹹香味,撈在一起十分夾,而且好健康的食物!夏威夷Pizza 🍕$168: 聖馬扎諾醬、番茄、火腿和新鮮烤菠蘿🍍;像英國時食過的味道,都是一樣大大個,菠蘿食落口時爆漿汁流在口中,真係好鮮甜,火腿切絲配搭新鮮蕃茄,PIZZA 味道香濃而且不肥膩。薄荷西瓜🍉沙冰 $78: 西瓜汁上面有片薄荷葉,冰涼的西瓜很新鮮和鮮甜,還有些西瓜肉,夏日飲真是透心涼😋! +++++++++++++++如果大家喜歡💕我寫既食評,麻煩比個❤️鼓勵一下我,我會寫更多更好既食評比大家!😊

+++++++++++++++
2022-06-24 32 瀏覽
嗰日喺Donki行完街之後 見到呢間酒吧好似幾吸引💕就同朋友入咗去食✌🏼佢哋個燒三文魚真係勁抵食🤩超大份 好厚肉 外皮燒到脆卜卜 皮脆肉鮮嫩🐟旁邊仲有一大堆軟滑嘅薯蓉 超豐富😍
2022-06-19 94 瀏覽
這間bar就近將軍澳海濱附近地鐵站行過去大概15分鐘雖然遠咗少少 但係因為近海濱🏖️環境非常chill&舒服平日夜晚去都坐滿哂人1. GRILLED OCTOPUSSlow cooked marinated octopusServed with new potatoes, salsa verde with herb oil第一次食慢煮八爪魚🐙好特別嘅菜式幾鍾意食落去會有一種焦香嘅味道再配上特製嘅莎莎醬✨食落去都幾fresh同特別🫶🏼2.ANGUS RIBEYE 12oz黑安格斯牛肉配薯條、烤大蒜✨薯條超級好食點薯條個蕃茄汁個味唔係一般嘅味多咗一種真蕃茄嘅鮮甜味安格斯牛肉咬落去係有口感嘅嗰一種牛肉味都好香 配埋牛油香烤大選蒜好似食到美國既味道☺️𝕃𝕖𝕥𝕤 𝕥𝕣𝕪‎・ ͜ʖ ・ ✿
這間bar就近將軍澳海濱附近

幾鍾意食落去會有一種焦香嘅味道
再配上特製嘅莎莎醬✨
食落去都幾fresh同特別🫶🏼

2.ANGUS RIBEYE 12oz
黑安格斯牛肉配薯條、烤大蒜✨
薯條超級好食
好似食到美國既味道☺️

𝕃𝕖𝕥𝕤 𝕥𝕣𝕪‎・ ͜ʖ ・ ✿
  • 安格斯肉眼扒
2022-06-19 74 瀏覽
將軍澳南多左好多餐廳,呢間餐廳位於海邊,主打意大利菜,好有外國風情☺️🌟Prawn & Mango Salad 🥗沙律超大份又足料,用上火箭菜、三色椒、車厘茄、牛油果🥑、青瓜、大蝦、芒果🥭,望落真係色彩繽紛,好吸引☺️大蝦爽口彈牙,蔬菜新鮮,芒果熟透超甜配上沙律醋,味道酸酸甜甜,非常開胃🤪係我食過最正既沙律🥗😋😋🌟Pepperoni Pizza 🍕Pizza 係薄批有成12吋,非常大份🤩,而且烤到香脆,雖然唔係用左好多材,只有辣肉腸、芝士、蕃茄醬、香草,但已經超美味😝辣肉腸pizza真係無得輸,唔會太咸,芝士味就夠濃郁,仲有大量蕃茄醬,味道酸酸地,令人食唔停口😚除左叫左主食外,我地都叫左酒啤一啤😚餐廳happy hour 時段由 12:00 22:00,基本上可以話全日都係happy hour🤣,我地叫左杯Stella 同Suntory,分別係$60同$74,成1 pint 🍺 超抵飲!

🌟Prawn & Mango Salad 🥗

🌟Pepperoni Pizza 🍕

• Prawn  &  mango  salad
2022-06-18 418 瀏覽
又到Happy Friday~辛苦左一星期更係要同朋友出去relax下🥹揀咗一間隱世扒房嘅bar,食返塊牛扒,嘆番杯嘢飲chill下~寫意人生😍A Tavola Bar & Grill設有室外露天chill位同室內位置,室內仲有部大電視,遇有足球賽事的日子,一邊嘆住啤酒一邊睇波真係爽Angus Ribeye安格斯肉眼扒朋友最愛牛扒,亦係呢間餐廳嘅嘅熱門菜式,同埋好大塊牛扒,有12oz既份量,見到牛扒佈滿網燒嘅格紋就覺得好治癒選擇Medium,老公鍾意半熟既肉質,但上到枱略嫌熟咗少少,同埋接近炭燒網格嘅地方有一點苦味,配合返醬汁同食,會遮蓋了這個味道,另有一番風味半碟仲有薯條、車厘茄同埋烤大蒜,食晒一整碟都好滿足呀Rack of Lamb有4件羊架,份量都好多,我選擇medium well,羊架我不喜歡太生見到血水,覺得酥味太勁而七成熟嘅肉質啱啱好每一件羊架上佈滿香料,烤得好香口,伴碟有薯蓉、蘆筍及車厘茄,薯蓉同埋羊架沾上醬汁更加惹味Prawns Mussels with cream sauce最愛青口配忌廉汁,呢個仲加埋大蝦,大蝦好大隻,肉質非常爽口,好好味,份量方面,大蝦有五隻左右,

Angus Ribeye安格斯肉眼扒
半碟仲有薯條、車厘茄同埋烤大蒜,食晒一整碟都好滿足呀

Rack of Lamb
而七成熟嘅肉質啱啱好

,份量方面,大蝦有五隻左右,青口有六隻,忌廉汁嘅質地較為濃稠,青口同埋大蝦沾滿忌廉汁,非常好味,所以被秒清,好想order多碟

Strawberry smoothies
食咗咁多濃味食物,嘆番一杯清新嘅士多啤梨沙冰,估唔到佢有少少似奶昔嘅感覺,味道比普通沙冰更加豐富

本來想叫埋甜品Tiramisu,但係兩個人食唔到太多食物,所以留返下次一大班朋友黎chill下嘅時候再試啦

2022-06-10
2022-06-18 29 瀏覽
黎到將軍澳海邊,緊係要浪漫一下-A Tavola House Special pizza $180(火腿,意大利辣香腸,煙肉,青椒,蘑菇,洋蔥,黑橄欖,菠蘿)實在太喜歡食Pizza,今次就選擇左呢間店舖既招牌Pizza,仲要轉薄批底,上到枱吾好等打卡即食,大大塊超脆底真係世界級好食,超快食左一大個Pizza已經開始飽,但真係好中意Pizza-Beef Lasagana意式千層麵 $178好耐都無食過千層麵,一坐低就要求食千層麵,到左即刻食,味道吾錯,肉醬中既蕃茄味好岀,不過比較鹹左小小,如果調味上輕手反小小就會更Perfect-Crispy Fried Calamari香脆炸魷魚 $148(檸檬胡椒調味,配番茄nduja)炸魷魚圈依家都真係買少見少,超大一盤,大到以為食吾哂,點知清哂成盤,夠哂酥脆,可以點下配醬-Apple Crumble $108Apple Crumble又係心頭好既甜品之一,食完哂之後就馬上試下飯後甜品,好食既蘋果底,夾雜左好多脆脆,好快都食完,但未上到👶🏻最頭既排行榜,不過有得再食都會再點
黎到將軍澳海邊,緊係要浪漫一下

Beef Lasagana意式千層麵 $178

(檸檬胡椒調味,配番茄nduja)

Apple Crumble $108
  • Apple  Crumble
  • A Tavola house special pizza
2022-06-18 30 瀏覽
A Tavola Bar & Grill (將軍澳)將軍澳澳南海岸唐俊街23號MONTEREY Place 地下G08號舖墨西哥玉米片$128Mexican Narcos脆脆香口,配菜有醃椒、蕃茄、橄欖等,仲有濃郁芝士,配埋菠菜醬同沙律醬,滋味無窮。意大利辣肉腸pizza $178Pepperoni pizza批底外脆內鬆軟,芝士綿綿,辣肉腸味濃,整個口感不俗,非常香濃。牛肝菌燴飯$148Porcini Risotto Rice 黑松露燴飯超好味,好juicy,濃郁忌廉同黑松露相當惹味,一大盤飯上枱兩個人五分鐘內吉盤就退場,入口相當可口,力推!蘋果酥$108Apple crumble蘋果批: 唔錯嘅甜品,批底夠熱,蘋果味香濃,配合雪糕一冷一熱相當豐富。

A Tavola Bar & Grill (將軍澳)

墨西哥玉米片$128

蘋果酥$108
Apple crumble

2022-06-18
2022-06-18 27 瀏覽
前幾日趁住weekend,同朋友去左將軍澳海邊呢間餐廳食lunch。有戶外位,又有室內位揀。我地就揀左室內但靠近戶外嘅位置,咁就又唔洗曬,又可以吹下海風。呢到嘅Chef’s Special Menu幾抵食,二百幾蚊一個餐,有湯/沙律,有Main,有甜品,又有飲品。同朋友每人叫左一個餐share食。🥣今次嘅Soup of the day係蘑菇湯,飲落都幾香滑。🥗朋友就揀左Salad of the day,望落好大碟。🐙Grilled Octopus $248呢個真係好好食。首先一上檯嘅時候望到佢嘅份量好多,然後又聞到好香嘅烤八爪魚味。食落去更加有驚喜,因為八爪魚似乎係有慢煮過先再去烤,所以食落嘅口感同平時一般嘅烤八爪魚唔同,反而係有啲似龍蝦咁嘅口感,好有驚喜而又好食。配菜嘅薯仔好香甜好食。🐟Grilled Salmon $298三文魚塊皮烤得好脆,脆到好似炸過咁,同時魚肉依然保持滑嫩。配埋Mango Salsa都幾清新。三文魚底下嘅薯蓉份量都好多,香滑嘅同時又會食到唔少一粒粒嘅薯仔,同時味道調味得幾好。🍰Dessert of the Day係Strawberry Mousse Cake,

🥗朋友就揀左Salad of the day,望落好大碟。

🐙Grilled Octopus $248

🐟Grilled Salmon $298

🍰Dessert of the Day係Strawberry Mousse Cake,酸酸甜甜,不過因為我唔算特別鍾意食甜野,所以就覺得呢個比較甜左少少。

🍹飲品方面我同朋友都係飲Orange Juice。
2022-06-16 40 瀏覽
味道:⭐⭐⭐⭐今次嚟到呢一間餐廳嘅將軍澳分店🐚餐廳位於將軍澳海濱嘅 Donki附近 相當易搵🗾❶Crab Linguini $158 呢個蟹肉扁麵條 🦀係以扁身嘅意粉加上特製嘅醬汁同香草烹製而成🔪蟹肉嘅份量好多 一啲都唔吝嗇🍴仲有一隻大大嘅軟殼蟹😈軟殼蟹炸至金黃色 非常香脆👍🏻❷Make Your Own Pizza $188Choice of sauces: BBQ sauces🫰🏻Four Toppings: Pepperoni, Chicken, Mozzarella Cheese, Pineapple🇮🇹呢款pizza係可以由你自己話事💖無論係醬汁定配料方面 都可以根據你嘅喜好去選擇😋今次就揀左BBQ醬+意大利辣肉腸+雞肉+意式水牛芝士+菠蘿🍍BBQ醬酸酸甜甜 再加上配料 真係超正!😱個人覺得一定要揀Mozzarella Cheese~🧀芝士滑溜煙韌 含有濃厚奶香 仲達至拉絲效果🫕❸Grilled Salmon $258三文魚大大份 厚肉鮮嫩🐡經過燒焗後外皮仍然香脆🎣旁邊仲配上大大份既薯蓉🥔薯蓉加入左三色椒 睇落更加colourful🥗Btw聽講三文魚有豐富油脂同營養 🍥連減肥
味道:⭐⭐⭐⭐

薯蓉加入左三色椒 睇落更加colourful🥗
Btw聽講三文魚有豐富油脂同營養 🍥
連減肥人士都岩食💁🏻‍♀️
2022-06-14 35 瀏覽
A Tavola Bar & Grill📍將軍澳帶狗狗去完公園跑跑跑🤸🏻‍♂️ 就更係要搵間靚餐廳舒舒服服咁chill下 !餐廳近海邊,海風徐徐,就算夏天坐outdoor 都一樣好舒服😌最緊要係d Staff好細心,我地一坐低就問要唔要Ice water 🧊💦 即時透心涼👅8.6/10 Smoked salmon salad 🥗 擺盤有小心思 三文魚砌成玫瑰花型 味道鮮香 沙律菜都好新鮮 配住甜甜酸酸嘅沙律汁 好開胃啊🤤Baby back ribs 🐷(half) BBQ source 入曬味~肉質鬆軟 每一條都輕易食曬所有肉😋配菜既薯條🍟好好食!外脆入面仲係食到薯蓉既口感🤩Mojito🌱超級清爽!Lime AND mint so refreshing!! 絕對係summer essential! 酒既份量都係超大方!一杯已經可以過一個Tipsy既下就☺️Cheese Cake 🍰 雖然outdoor 要用紙碟service 但擺盤一D都唔馬虎😍仲係有靚靚畫花👍🏻
A Tavola Bar & Grill📍將軍澳

Smoked salmon salad
Cheese Cake
Smoked salmon salad
Baby back ribs 🐷(half)
  • Baby Back Ribs (Half)
將軍澳南邊近年發展成為另一個新市鎮之後附近嘅環境都好chill 好有異國風情, 每次黎親呢到都好似去咗外國旅行 (不過相信住附近既朋友一定無呢種感覺)今個weekend 決定chill 小小 去左呢一間bar & restautant 到飲下野傾下計 😝🍹 假日黎到都好多大人帶埋小朋友黎食👩‍👩‍👦‍👦 一入到去餐廳環境好寬敞入邊嘅裝修都好色彩繽紛🧉 而且餐廳喺海邊隔離感覺真係好舒服,可惜呢幾日天氣唔好 如果天氣好黎應該開心d ☀️☀️🍴 A Tavola Nachos $115Starters 方面我地就揀咗nachos 黎配我地叫既cocktail 😝😝 nachos 份量好大份而且配上非常慷慨嘅牛油果醬同埋cream sauce 😌😌 🍴Prawns Mussels with Seasoned White Wine Sauce $198Prawns Mussels 食材都幾新鮮,肉質嫩滑而且清潔得好乾淨完全食唔到有沙!最欣賞就係個醬汁,開頭第一啖咬落去嘅時候覺得比較淡但係發現只係自己冇撈勻個汁😏😏 個醬汁用咗白酒嚟煮 一定要點勻黎食🤤🤤 🍴Porcini Risotto Rice $

🍴 A Tavola Nachos $115

🍴Porcini Risotto Rice $148
Risotto 都不過不失🤤 份量黎講兩個人岩岩好🫶🏻 抵讚係個意大利飯煮得岩岩好 唔會生到好似生米咁亦唔會熟得擠👍🏻

🍹 Old Fashioned $68
朋友叫左old fashion 表示都沖得唔錯😝😝 朋友表示呢到既old fashioned 就會偏甜少少,威士忌味道唔算太突出,女士們都可以叫黎試吓!

🍹 Mojito $68
今次叫d 野食配上清新薄荷嘅Mojito好夾 特別係個nachos 😍😍 一啖nachos 一啖mojito 💯星期六晏晝就開始吸入酒精會唔會太任性😝

值得一讚嘅係餐廳嘅店員好醒目 見到我哋成枱都係嘢食嘅時候都特登拖慢個risotto 等我哋食到咁上下先上🤓🤓
2022-06-12
午餐