2022-09-20 25 瀏覽
呢間銅鑼灣人氣餐廳 小編一直都bookmark 左 最近轉左去港島區番工 即刻搵左日去試試 餐廳係有d似good court 咁 要自己搵位 所以記住搵好位先叫野食😉咖椰爆漿 ($68)呢個真係十級邪惡 係咖央多士上面加左大量美祿粉朱古力醬🍫 中間再夾左厚厚嘅牛油 食完要跑返20k先得🤧辣椒板麵🍝($88)味道係馬來西亞老鼠粉嘅味道 材料有板麵 豬肉丸 炸江魚仁 滷冬菇 蛋 菜心 炸蒜 蔥 加埋個参巴酱辣椒 配濃濃嘅甜豉油 超級惹味👍🏻咖哩雞胸麵🥘 ($93) 估唔到呢個咖哩係會辣過有辣醬嘅板麵😂 食食下會出汗 雞肉因為慢煮 所以一啲都唔鞋 都可以一試黑粉🖤💓 ($38)呢杯其實即係玫瑰露仙草 味道幾特別 淡淡嘅玫瑰味 有啲似淡味版珍多冰😆美祿爆炸🤎 ($58)又係每枱都有人叫嘅野飲 小朋友口味嘅小編緊係揀呢杯 其實係一杯美祿灑上大量美祿粉加可可球 mix埋個感覺有d似食麥提莎😍正

咖椰爆漿 ($68)

辣椒板麵🍝($88)

咖哩雞胸麵🥘 ($93)

黑粉🖤💓 ($38)

美祿爆炸🤎 ($58)
2022-09-20 31 瀏覽
上網見到A.t.a.s 嘅咖椰多士好吸引😻所以今日同朋友嚟食🍽️-Chilli Ban Mian $88板麵好似刀削麵 偏軟食🍝有啲肉碎同索哂汁嘅菇片🍄辣椒魚仔加埋參巴醬幾辣有少少似xo醬🌶️-Laksa $98呢度選用Thick Bee Hoon 粗米粉食落同譚仔米線一樣 不過都係偏淋湯底味道幾濃椰漿味 🥥 有爽滑蝦仁🦐 彈牙嘅魚蛋 同豆卜😋-Kava Overload $68入面有Kaya & Peanut Butter Chocolate一咬落去成口都係朱古力漿🍫中意nutella啲朋友一定要嗌😝唔係好食到咖椰同牛油🧈反而花生味就好特出🥜PS多士趁熱食會脆啲 好食啲😉-Teh $20 (Cold+$2)叫咗用煉奶Condense Milk所以好有泰式奶茶feel🧋-Milo Explosion $58超級邪惡嘅美祿飲品野飲面上仲有朱古力oreo 脆波波 美祿粉啱晒中意甜野嘅我🥰
上網見到A.t.a.s 嘅咖椰多士好吸引😻

中意nutella啲朋友一定要嗌😝
唔係好食到咖椰同牛油🧈
反而花生味就好特出🥜
PS多士趁熱食會脆啲 好食啲😉

Teh $20 (Cold+$2)
叫咗用煉奶Condense Milk
所以好有泰式奶茶feel🧋

Milo Explosion $58
超級邪惡嘅美祿飲品
野飲面上仲有朱古力oreo 脆波波 美祿粉
啱晒中意甜野嘅我🥰
Laksa 叻沙 $98配粗米粉,口感似米線🍜滑溜溜,有好多配菜有蝦,魚蛋,豆卜同蛋 ,香辣既湯底,係咁熱既天氣下食好開胃😋炸魚片粗米粉$98炸魚片好好食!外皮好脆!咸味似麥樂雞多少少🤏胡椒味。亦係配粗米粉食再上白菜,蕃茄,魚湯(湯底含奶製品,餐版有寫明)Kaya Overload 咖椰爆漿 $68咖椰、牛油、花生醬、巧克力榛子將及煉奶,再撒上美祿粉!呢個組合有幾邪惡得幾邪惡!材料加倍同時好味加倍!兩杯野飲分別叫咗:Kopi咖啡☕️同奶茶Teh🥤都有煉奶好香好滑,重點係無另外要求少冰少甜個配方都好適中👍🏻唔會好甜飲落好舒服,茶味亦夠濃唔會俾奶味搶曬!
叻沙

炸魚片粗米粉
奶茶
  • 炸魚片米粉
2022-09-19 32 瀏覽
🫣特色馬拉菜🫣位於銅鑼灣邊寧頓街嘅特色馬拉菜 地點方便 喺銅鑼灣返工嘅同事不妨去試試🇸🇽-🍞Kaya Overload 咖椰爆漿 $68同一般咖椰多士唔同 呢隻咖椰多士係特別邪惡😈因為佢聚集左咖椰牛油花生醬朱古力榛子醬同煉奶 再加埋d美祿粉 望落去同食落去都超級邪惡 麵包亦都烘到同餅乾一樣咁脆建議搵多幾個人一齊食,因為份量真係好多🤣-🍜叻沙 $98(米粉/油麵/粗米粉)喇沙湯底好濃味 香噴噴 材料豐富 有魚蛋豆卜蛋等等-🍲板麵乾 $68份量好大 😋 賣相亦唔錯 望落似乾炒牛河第一次板麵 配搭唔同材料例如有炸江魚仔豬肉滷冬菇等 別有一番滋味鍾意食闊條麵嘅朋友可以一試除咗板麵 亦都可以揀配麵粉粿-🍹酸梅青檸水 $28如果食得太飽 可以叫杯酸梅青檸水開下胃-📍A.T.A.S 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
🫣特色馬拉菜🫣
🍞Kaya Overload 咖椰爆漿 $68

望落去同食落去都超級邪惡
麵包亦都烘到同餅乾一樣咁脆
建議搵多幾個人一齊食,因為份量真係好多🤣
🍜叻沙 $98

(米粉/油麵/粗米粉)
喇沙湯底好濃味 香噴噴 材料豐富 有魚蛋豆卜蛋等等

如果食得太飽 可以叫杯酸梅青檸水開下胃
📍A.T.A.S
  • 叻沙
2022-09-16 34 瀏覽
同事介紹 銅鑼灣有間食星、馬菜式嘅 ATAS,今晚放假一於約埋朋友去試下。朋友介紹有兩樣必食。🌶️辣椒麵粉粿 - 成碗粉麵鋪滿一堆醬料,醬料係整碗粉粿嘅靈魂,醬料入邊有好多材料,冬菇、魚乾、菜粒….等等,加入黑醬油炒成,呢個醬料撈咩都應該好食嘅,麵粉粿好煙韌,口感好好👍🏻。咖椰爆漿,呢個對我黎講覺得太甜啦,一碟6件,我只係食左一件就食唔倒啦,但我朋友就一件接一件咁食; 多士入邊牛油,煉奶、朱古力醬,咖梛,入口所有醬料係口腔爆發,實在太甜啦🙄。

2022-09-16
  • 辣椒麵粉粿
2022-09-16 45 瀏覽
A.T.A.S作為養belly 日記嘅第43日今次揀左充滿新加坡及馬來西亞美味嘅餐廳。大家可以一次過滿足鍾意食唔同口味嘅朋友,新加坡口味會偏重口味。另外,馬來西亞以麵同魚湯為主,鍾意飲魚湯嘅朋友可以揀。今次小編揀左炸魚片米粉、板麵粿湯同埋辣椒蟹醬配炸饅頭。炸魚片米粉($98)用鮮魚煲嘅湯再加上4-5塊炸魚片(係魚柳),味道非常出色同好足料,鍾意飲魚湯嘅朋友可以揀。另外,有送埋紫菜,令到本身味道更濃厚。板麵粿湯($78)包含左好多配料有豬肉丸、炸魚仔、滷冬菇、蛋、菜芯、炸蒜。鍾意蒜味重嘅湯可以將所有蒜撈埋一齊,令到湯更重口味,配合炸魚仔更可以令口感更豐富。唯一可惜嘅係豬肉丸比較普通缺乏口感。辣椒蟹醬配炸饅頭($98)炸饅頭香脆鬆軟,配上辣椒蟹醬,如此夾,但味道較重口味,需要配上饅頭,唔好就咁食呀。飲品揀選左熱奶茶同酸梅青檸水。熱奶茶唔甜,茶味夠,亦都用左班蘭葉沖配。另外,酸梅青檸水,酸梅味好出,反而青檸較淡。Belly指數: 🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻排隊時間 : 🧍🏻🧍🏻人均消費 : 💰💰💰A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
A.T.A.S
作為養belly 日記嘅第43日

今次小編揀左炸魚片米粉、板麵粿湯同埋辣椒蟹醬配炸饅頭。

炸魚片米粉($98)

板麵粿湯($78)

辣椒蟹醬配炸饅頭($98)

飲品

Belly指數: 🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻
排隊時間 : 🧍🏻🧍🏻
人均消費 : 💰💰💰

A.T.A.S (銅鑼灣)
2022-09-16 18 瀏覽
<銅鑼灣惹味星加坡菜>Chilli Ban Mian 辣椒板⾯ $88自家㊙️製參巴辣椒醬 香口惹味 又唔會太辣 配搭埋 炸魚仔 肉碎 冬菇 同 流心蛋🥚 帶出意外驚喜 係香港小有的新加坡正宗板麵味道邪惡😈咖椰爆漿 $68係牛油同麵包中間仲暗暗夾雜住甜甜嘅咖椰 花生醬🥜 滿瀉嘅巧克力榛子醬🌰 甜到入心嘅煉奶 最後以滿滿嘅美祿粉厚厚地撒上做完美局號強烈建議同朋友一齊開心share 版主個人覺得性價比偏低就飲餐廳提供的檸檬水 冇另叫飲品人均消費$80-150 唔洗收加一抵食指數7.5/10回頭率8/10整潔度4/5飽肚指數 7.5/10 份量正常 都胞肚服務foodcourt 自助形式管理 如果太多人的話就需要自行搵位 相對地也冇用餐時間限制 服務員態度也都好nice A.T.A.S地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖電話:92687393營業時間:12:00-21:30整體食物份量偏大份 味道惹味濃郁 愛重口味嘅人必食 環境同座位寬敞 價錢都幾合理 值得一試
<銅鑼灣惹味星加坡菜>

A.T.A.S
地址:銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

電話:92687393
營業時間:12:00-21:30

10 分鐘 (堂食)
  • 辣椒板麵
2022-09-15 27 瀏覽
位於銅鑼灣登龍閣有間食星加坡、馬來西亞菜*ATAS*,見openrice 食評都獲得好多好評,睇左好多食評相片,被餐廳Signature甜品吸引倒,今晚就放肆一下,唔再理食左幾多卡路里😆食左先算啦,一於會一會呢個邪惡甜品😋。沿住一條白色樓梯行上餐廳,感覺好乾淨潔淨,枱與枱之間好有空間感。🥢打開餐牌已經被辣椒🌶️麵粉粿吸引住,心諗,今日非你莫熟啦🤣,滿滿一碗麵粉粿,上面鋪上用(肉碎、冬菇片、炸蒜、魚干仔、混合埋星加坡黑醬油炒成醬料)成碗麵粉粿嘅靈魂就係呢個醬料;麵粉粿入口煙韌,口感非常軟糯,撈埋個醬料味道咸咸香香,非常惹味,呢個時候如果有多碗白飯撈埋個醬料就一流啦😋。🥢炸魚片米粉,魚塊炸得好鬆好脆,原全一丁點雪味都冇,魚身白滑,外脆內滑;湯底係好濃郁奶白色嘅魚湯湯底,味道好鮮甜,連帶拌邊大量紫菜,令整個湯米味道更多個層次。終於食完主食,邪惡甜品上枱啦,一層一層,夾全咖梛、牛油、榛子醬、煉奶,一啖咬落去,層層疊疊不同味道同口感,入口爆醬嘅感覺我已經招架唔住啦,我原全唔再理會唔會爆quota啦😂⋯⋯肥就肥啦!愛吃甜嘅朋友一定唔可以錯過。

📍A.T.A.S @atas_hk地址: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖A.T.A.S既位置原來就係正James Bon Bon Bakery隔離,當日同朋友出街唔知食咩好,咁啱就搵到銅鑼灣有呢間餐廳(本身唔知)🤣周末時間既tea time去都要排下隊,證明餐廳都有一定名氣🤫雖然個時唔少人等位(由樓梯排到下面地面),但係人流竟然去得幾快,可能都關佢採用自助形式事,所以唔洗半個鐘就可以坐低ჱ̒⸝⸝•̀֊•́⸝⸝)🤎• 叻沙🍜 ($98):佢既分量都幾大碗,加上湯底飲落都算膩,食左半碗左右已經好有飽肚感,比較細食既朋友可能會食唔曬🤰🏻湯底黎講食食下會愈黎愈辣,不過都仲接受到(應該接近中小辣程度),辣油落得幾重手,會偏油左小小🥺但味道就幾濃幾香,超級掛湯👌🏻配料有幾種: 蝦、魚蛋、蛋、魚片、豆卜,好足料🥚🦐蝦食落比較fresh啲🤣質感都好爽口彈牙,個人最中意👍🏻麵底係偏似米線,正常發揮( •᷄ὤ•᷅)🤤: 7.5/10• 美綠咖央爆漿多士🤎($68):呢間餐廳既signature,見到幾乎每枱客人都有order✨賣相望落已經好邪惡,一睇就知係肥仔野🤤面頭舖滿左美綠粉同煉奶,中間夾左咖央醬、
📍A.T.A.S @atas_hk
地址: 銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖

• 叻沙🍜 ($98):

🤤: 7.5/10

• 美綠咖央爆漿多士🤎($68):
呢間餐廳既signature,見到幾乎每枱客人都有order✨賣相望落已經好邪惡,一睇就知係肥仔野🤤面頭舖滿左美綠粉同煉奶,中間夾左咖央醬、朱古力醬同埋厚厚既牛油🤩老實講其實唔係好食到咖央醬既味道,可能朱古力味太濃烈,搶左風頭😶‍🌫️牛油份量都多左啲,忍唔住最後拎走左小小🤣不過多士做得夠脆身,味道都好濃郁,所以佢都係好食既多士ヾ(^。^)ノ

🤤:7.9/10

~~雖然味道ok,但係始終太油膩,食完翻到屋企之後就覺得個肚有啲唔舒服🫠
2022-09-12 35 瀏覽
今日同朋友係銅鑼灣放狗,晚飯時間經過呢間餐廳,見到少見既新加坡嘢,餐廳環境都唔錯,決定試下!叻沙($98)好鐘意個湯底,勁香濃!麵條掛湯能力都幾高,入晒啲湯汁超入味~配料都好豐富,有魚片、魚蛋、大蝦同蛋😚炸魚片米粉簡簡單單既菜式但相當有經驗,魚片外皮炸到好香脆,但入面保持爽口彈牙、魚味香濃,湯底係濃郁既魚湯,清新香甜辣椒蟹醬配炸饅頭叫咗個小食share,呢款小食好特別,有啲中菜嘅感覺。要讚下個辣椒蟹醬,唔係就咁用味精,食到一絲絲嘅蟹肉,份量都好多,食得出好足料。炸饅頭出面勁香脆😍

叻沙($98)

炸魚片米粉

辣椒蟹醬配炸饅頭

2022-09-11 116 瀏覽
💛好味指數:4.6/5💛💜回頭指數:4.6/5💜銅鑼灣人氣新加坡菜,俾佢地嘅咖椰爆漿吸引,特登慕名而來😍餐廳以自助形式營運,好處係免加一服務🤣主食選擇唔算好多,主要得麵類,但飲品款式就幾多🍹✅肉脞面$88肉脞、豬肝、魚蛋、滷冬菇、豬油渣、生菜配幼麵,幼麵的口感和食法有啲似中式嘅雲吞麵🤣🤣配料好多,特別係魚蛋好彈牙👍🏻✅叻沙$98蝦、魚蛋、豆卜、蛋配米粉,特登選米粉可以索湯底,湯底比起平時嘅叻沙偏辣,椰香味足夠,都幾唔錯😋✅咖椰爆漿$68咖椰、牛油、花生醬、巧克力榛子醬及煉奶,再撒上美祿粉🍫單係個樣已經好邪惡,好彩有朋友幫我分擔呢個罪惡感😈夾住咁多餡料,味道好濃郁,重口味😆✅斑蘭奶茶$28有特色的飲品,淡淡的斑蘭香味,奶味偏重反而茶味唔算好濃😆✅咖啡祿$28咖啡味幾重,本身諗住咖啡祿會唔會多咗美祿味🤔但好似飲落唔覺🐻總結叻沙幾好食,咖椰爆漿有特色值得試一次‼️配料嘅魚蛋幾好食~📍 A.T.A.S (銅鑼灣)銅鑼灣邊寧頓街9-11號登龍閣地下C2號舖
💛好味指數:4.6/5💛
💜回頭指數:4.6/5💜

✅肉脞面$88

✅叻沙$98

✅咖椰爆漿$68
咖椰爆漿

✅斑蘭奶茶$28
有特色的飲品,淡淡的斑蘭香味,奶味偏重反而茶味唔算好濃😆
✅咖啡祿$28
咖啡味幾重,本身諗住咖啡祿會唔會多咗美祿味🤔但好似飲落唔覺

🐻總結
叻沙幾好食,咖椰爆漿有特色值得試一次‼️配料嘅魚蛋幾好食~

📍 A.T.A.S (銅鑼灣)
咖椰爆漿
2022-09-09 41 瀏覽
_____好味指數:🌟🌟🌟🌟抵食指數:🤑🤑🤑🤑呢間餐廳成日都排長龍,特別夜晚成條樓梯都係人龍,今次難得見佢人無咁多即刻入去食個lunch~✅辣椒板麵板麵口感似刀削麵再軟綿啲🍜配料豐富,有豬肉丸、炸江魚仔、滷冬菇、流心蛋、菜心等🥬配上參巴醬味道香辣又惹味🌶食法就好似撈起咁將所有配料撈埋一齊,好有意思✅炸魚片米粉一睇落以為係炸雞💁🏼‍♀️ 炸魚片非常香口,外脆內嫩🐟加埋白菜、蕃茄同紫菜去平衡油脂感🌿魚湯有好濃郁嘅魚香,同帶點東南亞酸辣口味,整體好配搭✅咖椰爆漿呢度嘅招牌甜品,請準備好quota😈香脆嘅多士夾住爆漿咖梛、花生醬、牛油、朱古力榛子醬同煉奶🍫再灑上大量美祿粉,簡直係卡路里炸彈💣但係咁重量級嘅甜品又有邊個抵抗到🤤✅美祿爆炸美祿恐龍見到都要退讓🦖除咗有美祿粉外,仲有美祿波波同Oreo,鍾意美祿嘅朋友必點,一定滿載而歸😋✅姜汁奶茶叫返杯溫和啲嘅飲品🍼奶茶嘅香加上姜汁嘅辛,好好解膩又消滯

_____
好味指數:🌟🌟🌟🌟
抵食指數:🤑🤑🤑🤑

✅辣椒板麵

✅炸魚片米粉

✅咖椰爆漿

✅美祿爆炸

✅姜汁奶茶
叫返杯溫和啲嘅飲品🍼奶茶嘅香加上姜汁嘅辛,好好解膩又消滯
2022-09-09 66 瀏覽
2022-09-06同女朋友去銅鑼灣食新加坡嘢🇸🇬上網睇到介紹間ATAS嘅餐廳👨🏻‍🍳就決定去試吓😆餐廳位置二樓,要行樓梯上去🔼餐廳係完全自助,搵位,拎餐具,拎食物都一手包辦🙆‍♀️平日晚市時段,餐廳唔夠多人💁‍♀️我哋揀了近窗邊嘅四人枱坐4️⃣去收銀處買完餐,店員會俾個機,提示拎餐🍽我哋點了,Laksa叻沙,98蚊碗,份量都幾足,湯底椰香十足濃厚,有少少微辣,配料有蝦肉,魚蛋,豆卜,雞蛋,有三款麵選擇,我揀了油麵,味道都可以😌Kaya Overload咖椰爆漿,68蚊碟,主要係為咗爆漿以嚟,多士表面大量美祿粉,內有朱古力榛子酱及煉奶,都好細心切開方便顧客食,入口真係好甜,食到少量花生味,無介紹講得咁好食,好似食咗個,加咗好多牛油嘅朱古力包,好油膩🫠Michael Jackson 黑白,28蚊杯,就係仙草加豆漿,味道正常🤗整體環境餐廳地板都幾滑,小心行,枱面好黐立立,應該好耐無抺過😥服務就自助服務,顧客自己親力親為🫡食物外觀幾好,味道普普通通,暫時都唔會去@atas_hk 幫襯了🫣#ATAS#Laksa叻沙#KayaOverload咖椰爆漿#MichaelJackson黑白
2022-09-06

同女朋友去銅鑼灣食新加坡嘢🇸🇬
上網睇到介紹間ATAS嘅餐廳👨🏻‍🍳
就決定去試吓😆
餐廳位置二樓,要行樓梯上去🔼
餐廳係完全自助,搵位,拎餐具,拎食物都一手包辦🙆‍♀️
平日晚市時段,餐廳唔夠多人💁‍♀️
我哋揀了近窗邊嘅四人枱坐4️⃣
去收銀處買完餐,店員會俾個機,提示拎餐🍽

服務就自助服務,顧客自己親力親為🫡

#ATAS
#Laksa叻沙
#KayaOverload咖椰爆漿
#MichaelJackson黑白
2022-09-08 26 瀏覽
經過今次又令到我同女朋友溝通更有深層次左🙈咖椰爆醬(咖椰花生醬朱古力醬)就咁睇,無咩咁西利聞又吳係特別香叉起見到 多土 夾住 好像牛油既 咖椰重有D液態既 朱古力醬🤩就即刻吸引好多👍🏻👏🏻入口 食吳到美祿粉既味咬到多士既脆口牛油既質感像 榛子醬既液態朱古力之後餘味就有 花生醬 漂出黎🤨不過 咖椰味 就吳出🙈結 : 感覺係 港式西多士 ➕ 馬來風味😏果然係 呢到既名物👏🏻🤨推薦👍🏻🙋🏻‍♂️#咖椰爆醬#atas
經過今次又令到我同女朋友
溝通更有深層次左🙈

咖椰爆醬
(咖椰花生醬朱古力醬)
就咁睇,無咩咁西利

推薦👍🏻🙋🏻‍♂️

#咖椰爆醬
#atas
2022-09-04 46 瀏覽
平時喺銅鑼灣食飯都係時代廣場希慎廣場等等 但係其實銅鑼灣條街都好多唔同嘢食今日去咗食呢間馬泰餐廳 主要食喇沙魚麵等Laksa $98唔講得少呢個喇沙湯底真係好好飲好濃郁配料都叫正常 都係豆卜蝦魚蛋等等 麵啱啱好爽口彈牙 麵嘅質地都有幾款俾大家揀Fried fish Bee Hon Soup $98麵嘅湯底係米白色 睇落去好似好清淡但係飲落去好濃郁嘅魚味道 講得出應該湯底非常足料 配料有好大量嘅炸魚同埋菜 以及海苔 幾新穎嘅配搭適合鍾意健康同埋飲湯嘅人士Kaya Overload $68今次係叫咗網上見到成日打卡嘅咖吔入面嘅材料其實就係可可粉牛油花生醬等等 食落去口感好豐富㗎 不過都有啲飽肚 適合幾個人share總括嚟講呢間銅鑼灣嘅馬泰餐廳食物算係幾新穎特別 同平時食開嘅馬泰餐廳相比有啲特色 值得一試

今日去咗食呢間馬泰餐廳 主要食喇沙魚麵等

Laksa $98