2024-03-13 57 瀏覽
一直都想來這餐廳,因為openrice訂位有八折優惠,和最近比較空閑,所以就來吃個lunch. 餐廳環境舒服,lunch飲酒竟然有買一送一的優惠,是一個很適合約會或聚會的地方。今日特別點了幾道餐廳的招牌菜。Lobster bisque lobster ravioli龍蝦湯味道非常濃郁,加入了干邑,口感很滑和creamy, 但沒有膩的感覺, 極之出色。Carabineros prawn homemade spaghetti紅蝦意粉醬汁味道香濃,帶有很重的蝦味,意粉煙韌彈牙,和醬汁配搭得非常好。USDA ribeye 3 peppercorns sauce 肉眼煎得好香,賣相已經非常吸引,牛味濃郁。栗子Tiramisu賣相一流,裡面有好多栗子肉,令到整體口感更豐富。味道不會太甜,非常出色的甜品。

紅蝦意粉

煎得好香,賣相已經非常吸引,牛味濃郁。

栗子Tiramisu
2024-03-13
午餐
2024-03-12 76 瀏覽
未知大家有否去過已經有上百年歷史,位於中環都爹利街的花岡石石階,以及碩果僅存的煤氣燈呢?這幾盞煤氣燈以列為法定古蹟,打卡一流,充滿歷史感。在石階旁, 隱藏了一家低調而且高質素的法國意大利高級餐廳【A Lux】。這間餐廳主推的是意法Fine Dining,由前菜、主菜、到甜品都一絲不苟, 每道菜式都到力求完美。前陣子品嚐過他們的tasting menu,再點菜過後,首先來到的是熱辣辣的餐包。小餐包有三種款式,分別是牛角包,意式香草包,以及芝士薄脆。 牛角包鬆軟,且牛油味香濃, 每層都能做到薄而香脆。香草包有陣陣香草氣息, 非常鬆軟,配合意大利橄欖油以及黑醋, 非常美味開胃。首先來的,是精緻的開胃前菜:炸蟹餅三文魚籽配青瓜粒,炸蟹餅是one bite size,裏面有一梳梳的蟹肉, 配合三文魚籽, 鮮味十足。Appetizer 《Red Prawn carpaccio》 這道紅蝦薄切,排列整齊 ,帶有鮮甜味。上面鋪著晶瑩的魚子醬, 以及吞拿魚蓉,增添一抹鹹香。加上一些沙律菜作陪襯, 淋上一些橄欖油和酸汁作調味, 是一度開胃的前菜沙律。《Duck Confit Pear Salad》將油封鴨

這幾盞煤氣燈以列為法定古蹟,打卡一流,充滿歷史感。

《Duck Confit Pear Salad》將油封鴨弄成鴨鬆,口感細緻,加入了黑松露藜麥結伴,增添了煙韌感覺。整體味道帶點甜美,梨子和鴨的騷香非常匹配,賣相精緻同時好吃。

主菜方面有兩款paste作選擇,《Gnocchi Walnuts 4 cheese Sauce》Gnocchi 是一款意大利的主食,由薯仔和麵粉製成,用手捏造而成, 每粒形狀不一,口感尤其特別, 煙韌Q彈。 配上濃味的四色芝士醬汁,非常掛汁,大愛。

《Carabineros Prawn Spaghetti》 西班牙的紅蝦Carabineros 是蝦中的紅寶石。 鮮豔奪目的外殼非常易辨認。 紅蝦頭的蝦膏味道相當濃郁, 蝦肉亦是出乎意料的鮮甜, 質感帶點爽口, 用紅蝦淆製而成的醬汁煮意粉, 除了品嚐到spaghetti al dente的口感外, 最重要是品嚐那份深海的鮮味。

《Toothfish Clam Bouillabaisse》法國南部出名是海鮮,而Bouillabaisse 馬賽魚湯,是一款傳統的法國湯頭料理, 用來配襯油分非常之豐富的白鱈魚,和鮮味的蜆肉, 大家都不會搶去各自的風頭, 滑溜的鱈魚肉,外皮甘香,內層鮮嫰, 火喉拿捏得準確,讚。

到了尾聲可以選擇Dessert or Cheese Platter。

甜品《Chestnut tiramisu》Tiramisu 帶有隆隆的酒香, 個栗子香配合得天衣無縫, 口感fluffy。

《Cheese Platter》 有三種各有特色的芝士, 其中味道最突出的就莫過於blue cheese了。 為配合品嚐, 提供了杏脯和合桃果仁,供味蕾稍作休息。

最後奉上的《Petit Four》為整頓晚餐或上完美句號。Chocolate mousse帶有橙香, Madeleines馬德蓮貝殼蛋糕滲出陣陣檸檬青香, 大有牛油香之亦非常清新。 晶瑩剔透的是自家製茉莉花茶香啫哩, 配搭上清新的柚子味,為豐盛的晚宴帶來一絲清新感。

這間餐廳由食物質素、服務、 裝潢以及位置都非常出色。可以喜歡的人一齊享受豐盛晚宴,滿足。

2024-03-09 72 瀏覽
✨Lobster bisque, tortellini濃郁滑順嘅湯底真係太令人驚艷龍蝦肉嘅鮮味同湯嘅香濃完美融合每一口都能感受到海洋的味道✨Carabineros prawn spaghetti紅蝦鮮紅誘人搭配意大利麵的彈牙口感每一口都有濃郁的海鮮味道讓我彷彿置身於地中海✨Toothfish, clams, bouillabaissel鱈魚肉鮮嫩蛤蜊鮮甜鮮嫩質感完美呈現✨白酒燴梨配雲呢拿雪糕梨的軟綿加上雪糕的冰涼白酒燴梨的香甜與雲呢拿雪糕的濃郁完美結合每一口都帶來滿滿的幸福感✨Petit Four迷你甜點精緻又好吃每一個都係一個驚喜🍴A Lux 📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖📞26639938
✨Lobster bisque, tortellini
濃郁滑順嘅湯底真係太令人驚艷

每一個都係一個驚喜

🍴A Lux
📍中環都爹利街13號樂成行地庫M2號舖
📞26639938
位於中環煤氣燈旁的A Lux Bookmark 已久,但要等待等別日子來臨就是中國人元宵節我們預訂了Brunch $738/ 位賣點是貴精不貴多,我本身吃不多 ,相信人大左吃得應該要精緻一點。餐廳裝潢也非高不可求的fine dining, 感覺溫暖而不失高雅。服務員也十大專業,先為我們介紹今日的Menu 。先奉上麵包,兩款麵包和薄脆口感也不同,點小許橄欖油醋增添味道,比牛油來得高級,簡單而有溫度的開始。頭盤 賣相十分精緻,而且可以無限refill三文魚、忌廉芝士:軟滑可口鵝肝、蘋果醬:香濃而不膩素煎蛋餅 :意想不到地好好味最後喝了一shot 「哈密瓜汁」更令食慾大增主食由澱粉質開始Beef Bolognese Lasagna 我一見到有千層麵已經心心眼,因為好吃的千層麵在香港實在難找到。放在我面前的美食出現了,碟子是暖的,千層麵層次分明,每層也夾著牛肉碎,麵皮有靱性,茄醬味夠濃足以駕馭整道菜,份量剛好,不會令人吃得過膩。Carabineros Prawn Spaghetti Additional $108以西班牙大紅蝦為主角,紅蝦爽脆結實;大廚以蝦膏煮出濃鮮十足的醬汁,濃稠度適中掛麵,
位於中環煤氣燈旁的A Lux

我們預訂了Brunch $738/ 位

服務員也十大專業,先為我們介紹今日的Menu 。

頭盤
賣相十分精緻,而且可以無限refill
三文魚、忌廉芝士:軟滑可口
鵝肝、蘋果醬:香濃而不膩
素煎蛋餅 :意想不到地好好味
最後喝了一shot 「哈密瓜汁」
更令食慾大增

主食由澱粉質開始
Beef Bolognese Lasagna

Carabineros Prawn Spaghetti
Additional $108
以西班牙大紅蝦為主角,紅蝦爽脆結實;大廚以蝦膏煮出濃鮮十足的醬汁,濃稠度適中掛麵,沒有多餘的醬汁;最重要是意粉入口
al dente , 真心好好味。

Main
Slow Cook Chicken Leg Roll
Chanterelle sauce
絕對是大廚的心機菜,surprised 鷄肶肉內釀了鷄肉碎和切得非常細緻的野菌,入口層次分明,更以鷄油菌油作調味,香味在口腔內-直蔓延,令人一試難忘的菜色。

Barramundi, Celeriac Purée, Mustard Leek Sauce
香煎澳洲盲曹,魚皮薄如紙;肉質結實、細滑、油潤。配以芹菜泥,味道比薯蓉更輕盈,以粟米粒點綴,看得見大廚的心思。

真心要讚,大廚烹調醬汁真是一流!

Crepe Suzette, Vanilla Ice-cream
法式煎餅本身沒什麼特別,最好味的地方是配上橙酒和經過蜜餞的橙肉,香橙味突出,甜而不溜。

我們以Cheese Platter +$38配上咖啡作結,咖啡nutty 合我心意。
一咸一甜的配搭令人感到人生就是應該這樣地享受一下。
2024-03-06 48 瀏覽
餐廳位於中環煤氣燈街,入口位於樓梯中間,從皇后大道中一轉入去便是,旺中帶靜;餐廳氛圍高級,席間有不少 couple 都是慶祝生日或是紀念日。餐前麵包三款,上桌的時候還是熱辣辣,配以油醋汁,讚。炸蟹餅三文魚子配青瓜粒,前菜率先奉上,賣相精緻,香脆的炸蟹餅有爽口的青瓜與三文魚子提味,相當出色。Duck confit pear, salad,以鴨鬆、梨子、黑松露和藜麥制成,鴨鬆加上藜麥一整個口感就是健康之選,醬汁帶柚子和橙的味道,酸甜開胃。Red prawn carpaccio, Kristal caviar,材料有魚子醬、蝦和吞拿魚,以薄切的吞拿魚做 base,醬汁微酸,加上面頭的魚子醬吊味,非常好吃。Gnocchi, walnuts, 4 cheese sauce,Gnocchi 是一種意大利傳統食物,通常由馬鈴薯、太白粉及麵粉製成,口感特別,在煙韌與立糯之間取得平衡,由四種芝士調配的醬汁相當 creamy,伴隨一點沙律菜同吃,很好。Carabineros prawn spaghetti,西班牙紅蝦意粉醬汁非常濃稠,蝦肉彈牙結實,特別之處在於它蝦頭蝦膏的鮮甜與濃濃的蝦味,確實有比起一般野

餐前麵包三款,上桌的時候還是熱辣辣,配以油醋汁,讚。

Carabineros prawn spaghetti,西班牙紅蝦意粉醬汁非常濃稠,蝦肉彈牙結實,特別之處在於它蝦頭蝦膏的鮮甜與濃濃的蝦味,確實有比起一般野生海蝦的10倍濃香,蕃茄與濃濃的蝦味相當的配。

Toothfish, clams, bouillabaisse,Toothfish 生活於無污染的大西洋、太平洋、印度洋及南大洋的深海海底,沒有細魚刺,只有一根脊椎骨;其生長緩慢,可能需要6至9年的時間才能達到性成熟,壽命長達50年,隨便一隻也等於人生沒有幾多個的十年,因而價值不菲。魚肉肉質白而嫩,吃起來口感爽滑,細嫩而無骨,味道極為鮮美;隨附的蜆肉也是煮得剛剛的好,水潤嫩滑。魚肉底下的是馬賽魚湯,帶蕃茄、橄欖油、洋蔥、番茄、大蒜、西芹、茴香、百里香、蔥、桂葉、番紅花和橙皮的味道,一口魚肉一口魚湯,美妙。

Tiramisu,來到甜品時間,Tiramisu 忌廉泡沫香滑,帶點栗子的味道,底層的餅乾部分沾滿了冧酒,一整個充滿着咖啡、栗子和酒的香甜味,這種獨特的口味還是自家製的呢。

Chocolate Mousse 上面的是榛子,Mousse 核心有橙味緩緩滲透出;Madeleine cake 瑪德蓮貝殼蛋糕口感蓬鬆,裏面是檸檬味的內餡;自家製柚子啫喱味道清新。

下次再來試一試這裡的 mocktail 和 wine pairing,記得 through open rice 訂位有全單八折優惠喔。
2024-03-03 63 瀏覽
位於香港中環都爹利街一間揉合法式和意式的高級餐廳,私隱度相當高,彷彿是一個熱鬧的城市中,隱藏著一個世外桃園,讓用餐的客人能夠享受到一種獨特的寧靜和舒適感。*前菜: 慢煮有機蛋配蘆筍*這道前菜使用了新鮮的有機蛋和嫩綠的蘆筍,經過慢煮的方式使蛋的口感極為綿密。蛋的濃郁口味和蘆筍的清新口感相互融合,帶來了一種絕妙的平衡。這道前菜既美味又營養豐富,絕對是開胃的好選擇。*主菜: 紅魔蝦意大利麵*接下來是紅魔蝦意大利麵。這道菜使用了新鮮的紅魔蝦,配上入味的義大利麵條,令人垂涎欲滴。紅蝦的鮮甜和義大利麵的彈牙口感完美結合,帶來了一個令人難以忘懷的美味體驗。這道菜絕對是海鮮愛好者的最愛,讓人回味無窮。*主菜: 烤春雞配香草和薯蓉*接著是主菜,烤春雞配香草和薯蓉。這道菜選用了嫩滑多汁的春雞,搭配新鮮的香草和綿密的薯蓉。烤春雞的外皮酥脆,內裡保持了豐富的肉汁。配上香草和土豆泥的搭配,使這道主菜更加豐富多樣,帶給人一種家庭烹飪的溫馨感。*甜點: 提拉米蘇*最後是甜點,提拉米蘇。這個義大利經典甜點以其濃郁的咖啡和可可口味而聞名。這款提拉米蘇口感柔滑,每一口都帶來了咖醇和甜美的味道。蛋糕層和奶油的層次感非常出色

*前菜: 慢煮有機蛋配蘆筍*

*主菜: 紅魔蝦意大利麵*

*主菜: 烤春雞配香草和薯蓉*

*甜點: 提拉米蘇*
最後是甜點,提拉米蘇。這個義大利經典甜點以其濃郁的咖啡和可可口味而聞名。這款提拉米蘇口感柔滑,每一口都帶來了咖醇和甜美的味道。蛋糕層和奶油的層次感非常出色,每一口都讓人陶醉其中。這個提拉米蘇是完美的結尾,為整個用餐體驗畫上了完美的句號。

總結來說,餐廳提供了一個令人難忘的用餐體驗。從舒適的環境到精緻的菜品,每一個細節都展現了餐廳的用心和專業。餐前小食、前菜、主菜和甜點都充滿了創意和美味,讓人回味無窮。
2024-03-03 86 瀏覽
朋友好中意食西餐,事先已book咗高級餐廳同佢試試😆 𝑨 𝑳𝒖𝒙位於中環都爹利街,由外至內環境同時滲透出外國浪漫情懷❤️今日食呢個set有前菜、意粉、主菜、甜品。✿ 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕, 𝒑𝒆𝒂𝒓, 𝒔𝒂𝒍𝒂𝒅鴨肝𝒎𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆 𝒕𝒐𝒂𝒔𝒕配以香梨🍐鴨肝𝒎𝒐𝒖𝒔𝒔𝒆吾會腥,然後香梨清甜,系一個好好嘅配搭。✿ 𝑹𝒆𝒅 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏 𝒄𝒂𝒓𝒑𝒂𝒄𝒄𝒊𝒐, 𝑲𝒓𝒊𝒔𝒕𝒂𝒍 𝒄𝒂𝒗𝒊𝒂𝒓紅蝦沙律好新鮮🦐以前菜黎講好新鮮,紅蝦味道清甜,加埋魚子醬食材高級🖤配以核桃口感豐富。✿ 𝑮𝒏𝒐𝒄𝒄𝒉𝒊, 𝒘𝒂𝒍𝒏𝒖𝒕𝒔, 𝟒 𝒄𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆意大利薯糰🥔加上核桃同四種芝士製作而成嘅醬汁🧀薯糰口感非常煙韌,忌廉芝士醬汁好𝒄𝒓𝒆𝒂𝒎𝒚,同薯糰輕易融合。✿ 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒃𝒊𝒏𝒆𝒓𝒐𝒔 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏 𝒔𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊西班牙紅蝦意粉🦐🇪🇸紅蝦肉十分新鮮,醬汁系蕃茄醬🍅酸甜可口,意粉亦做到相當掛汁程度🍝✿ 𝑻𝒐𝒐𝒕𝒉𝒇𝒊𝒔𝒉, 𝒄𝒍𝒂𝒎𝒔, 𝒃𝒐𝒖𝒊𝒍𝒍𝒂𝒃𝒂𝒊𝒔𝒔𝒆齒魚肉質厚實,魚油豐富,魚味香濃🐟醬汁系馬賽魚汁,加上有新鮮蜆肉,海鮮迷表示滿意。✿ 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆, 𝒎𝒖𝒔𝒕𝒂𝒓𝒅 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓

✿ 𝑫𝒖𝒄𝒌 𝒄𝒐𝒏𝒇𝒊𝒕, 𝒑𝒆𝒂𝒓, 𝒔𝒂𝒍𝒂𝒅

✿ 𝑪𝒂𝒓𝒂𝒃𝒊𝒏𝒆𝒓𝒐𝒔 𝒑𝒓𝒂𝒘𝒏 𝒔𝒑𝒂𝒈𝒉𝒆𝒕𝒕𝒊

✿ 𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆, 𝒎𝒖𝒔𝒕𝒂𝒓𝒅 𝒔𝒂𝒖𝒄𝒆
𝑼𝑺𝑫𝑨 𝒓𝒊𝒃𝒆𝒚𝒆揀咗5成熟🐮肉質粉嫩💖外皮被煎至脆卜卜。配菜系新薯🥔焗至軟綿狀態,同肉眼沾上芥末醬更添美味。
✿ 𝑪𝒉𝒆𝒆𝒔𝒆 𝒑𝒍𝒂𝒕𝒕𝒆𝒓
芝士拼盤幾易入口,吾系好識食芝士亦覺得吾臭🤣🧀加上旁邊有核桃同柑桔肉🍊做到解膩作用。

✿ 𝑫𝒆𝒔𝒔𝒆𝒓𝒕
甜品亦做到非常精美,有軟心朱古力🍫𝑴𝒂𝒅𝒆𝒍𝒆𝒊𝒏𝒆同埋白桃啫喱🍑 𝑴𝒂𝒅𝒆𝒍𝒆𝒊𝒏𝒆軟綿,甜度剛好。白桃啫喱好有驚喜,味道清新🧡

2024-02-28
  • Petit four
女朋友說今天帶我去一處繁華鬧市中的一片浪漫之旅!滿心期待!原來是參觀中環鬧市中的懷舊煤氣燈!因為身逢週末, 辦公室休息!更顯得這條都爹利街的恬靜情懐!入到這間法國和意大利混合菜式的餐廳,已經對這個Weekend Brunch 滿心期待!最先上枱係餐包有黑麥包, 意式佛卡夏Focaccia 和西班牙脆片,配以黑醋和橄欖油!麵包鬆軟,脆片爽脆!單是麵包已經令我們對這個Weekend Brunch 十分期待Antipasto (Unnlimited)首先頭盤係unlimited refill, 真開心!共六款- Salmon Roll with Cream Cheese 微微煙燻嘅三文卷上我最喜愛嘅忌廉芝士醬,一啖就沒了!真開心因為可以無限refill!- Egg Tart 法式蛋餅中包含大量清甜嘅三色椒!- Parma Ham 巴馬火腿片!可惜沒有哈蜜瓜!但亦不減它的味道!- Foie gras - 鵝肝多士伴酸梅醬, 香濃但唔羶嘅鵝肝配以香脆嘅多士, 酸酸甜甜嘅梅醬中和咗鵝肝醬的油膩!- Mozzarella Cheese Salad 淡談意大利馬蘇里拉水牛芝士球配上清新沙律,十分可囗!
女朋友說今天帶我去一處繁華鬧市中的一片浪漫之旅!滿心期待!

最先上枱係餐包

Antipasto (Unnlimited)
- Egg Tart 法式蛋餅中包含大量清甜嘅三色椒!
- Mozzarella Cheese Salad 淡談意大利馬蘇里拉水牛芝士球配上清新沙律,十分可囗!可惜我本人對番茄有少許抗拒,但不失沙津的配胃口感
- 最後是一小杯清甜的Melon Juice , 為今日嘅法國 Brunch 揭開序幕

Pasta
1. Beef Bolognese Lasagna肉醬牛肉濶條麵,係女朋友嘅至愛!肉醬香嫩幼滑好有牛肉味,個濶條麵口感豐富彈牙,裏面芝士又夠Creamy,女朋友轉眼已經請盤!哈哈!

2. Carabineros Prawn Spaghetti
Main 而我即點咗西班牙大紅蝦手工意大利粉!上枱後正苦惱怎麼只得一隻蝦之際,卻被他以蝦頭糕熬製嘅汁所驚艷!手工意大利粉不愧是人手工製作Al Dente! 吸滿紅蝦糕的汁味道一絕!正所謂物以罕為貴!一隻蝦就已經夠!

主菜 Main Course
1. Barramundi, Celeriac Purée, Mustard Leek Souce喜歡海鮮的我又怎能不選盲曹做主菜呢?魚皮香脆但肉質鮮嫩盡顯㕑師手藝,但全碟精粹在於配上西芹Purée 和芥末Leek 汁!

2. Slow Cooked Chicken Leg Roll, Chanterelle Sauce女朋友最喜愛食無無骨嘅雞腿!香脆嘅雞腿外皮,無骨嫩滑嘅啖啖雞腿肉中間包住美味嘅雜菌,配上濃濃嘅香菇和雞油而成的醬汁!美味不能形容!

食完主菜都已經接近飽,但怎能少了餐後甜品呢!

Crepes Suzette, Vanilla Ice Cream 法式Crepe係女朋友嘅至愛,軟糯嘅口感沁有淡淡嘅橙香!

我則選擇了Cheese Platter, 3款不同芝士配上堅果核桃和乾果,可惜我對芝士品種認識不多,只認得一款我最愛嘅Blue Cheese! 味道濃郁!可惜沒有葡萄酒相配!

餐後我們各自點了杯咖啡!
Latte 和 Cappuccino 係我倆嘅不二之選!水準之作!
綜觀這個Weekend Brunch 如果放在晚餐食也不為過!可惜現在是中午,否則各項餐前小食和主菜能配上法國或意大利白酒就更相得益彰了!
2024-02-27 59 瀏覽
Weekend嚟食4-course brunch menu🍽️頭盤同主菜燒ribeye係無限refill,學黎明話齋,真係要空肚食早餐(brunch),食多啲,抵啲呀嘛😂頭盤仲係一個Platter,有五款唔同嘅冷盤另外佢哋仲有free flow package,有alcoholic同non-alcoholic嘅package,食brunch 必備🥂記得喺open rice訂位,有全單八折discount架💰

頭盤仲係一個Platter,有五款唔同嘅冷盤

2024-02-26 547 瀏覽
前排男朋友帶我去食fine dine,絕對冇令我失望!餐廳環境好舒適浪漫,服務亦好周到,係一個適合慶祝或者浪漫約會嘅地方~我地揀咗tasting menu share~Appetizer: Duck Confit with pear salad好精緻嘅開胃菜,鴨肉嘅濃郁配搭上清爽嘅梨子藜麥沙律,相輔相成,味道好平衡,配埋柚子橙醬,酸甜爽口,好食~Soup: Lobster bisque with tortellini係佢地嘅signiture dishes之一,龍蝦湯底濃郁鮮味,加上干邑泡沫,每一口充滿龍蝦鮮甜香滑,推薦!Pasta: Carabineros prawn spaghetti另一道特色菜,西班牙紅蝦鮮甜,意大利麵好彈牙掛汁,配埋蒜茸同番茄醬,味道鮮明。雖然蝦得一隻唔太夠喉,但番茄醬用咗蝦膏煮,濃郁嘅鮮蝦味令人食到停唔到口,必點!Pasta: Gnocchi with walnuts and 4 cheese sauce呢個菜式絕對係芝士控嘅最愛!Gnocchi煮得剛剛好,每一粒都彈牙軟糯,配上核桃同濃郁芝士醬汁,味道超級香Main: USDA ribeye牛扒煎得剛剛好,
前排男朋友帶我去食fine dine,絕對冇令我失望!
我地揀咗tasting menu share~

Main: USDA ribeye
牛扒煎得剛剛好,鮮嫩多汁,保留咗肉汁同口感,牛味濃郁!配上醬汁同埋蔬菜一齊食好滿意

Main: Toothfish Clam Bouillabaisse
魚肉口感似鱈魚,肉質白而嫩,食落口感爽滑,魚皮有少少腥,但配合埋湯底(?)醬汁一齊食又剛好,有蜆、海鮮同蔬菜嘅鮮甜味

Dessert:燉啤梨配白酒青檸啫喱
似乎係seasonal option,啤梨煮得軟糯但可惜酒香同啤梨味都差少少,白酒青檸啫喱加薄荷令整體有D似mojito嘅味,但雲尼拿雪糕搶左味之餘收尾有少少膩,相信用雪芭會更適合

最後,Petit four dessert係一個可愛嘅結尾,每一款都精緻可口,就算揀左cheese platter都可以有返甜品體驗

總括而言,除咗環境優雅同菜式味道豐富之外,每一道菜都體現出廚師用心嘅烹飪,佢哋仲願意聆聽食客嘅評價/意見,我絕對相信下次再去會更滿意!
  • lobster Bisque
2024-02-26 57 瀏覽
真心推介🤤😋😋👍🏻 個lobster Egg Benedict 同埋招牌Carabineros prawn spaghetti 係我最愛😍😋特登為左哩兩款菜式而去,有驚喜😍個egg Benedict 個包係外脆內軟,個蝦意粉味道同麵質都岩岩好👍🏻份量多返少少會更好🤭魚同牛千層麵都好正,食物質素一流,餐廳環境都好好,好整潔,好靜,好舒服👍🏻 Waiter 都好細心好好禮貌,個waitress可以寬容啲🫣其他都唔錯👍🏻
真心推介🤤😋😋👍🏻
特登為左哩兩款菜式而去,有驚喜😍
2024-01-01
  • lobster Egg Benedict
2024-02-26 37 瀏覽
今日同女友放工黎中環食fine dine。朋友介紹話試過唔錯,見用OpenRice book有8折優惠,所以今日特別日子就過黎試下。龍蝦湯4.3/5⭐️首先,係龍蝦湯,真係好出色!龍蝦湯用干邑及龍蝦蝦膏熬製而成,湯頭濃郁香濃,龍蝦的鮮味完美融入湯中,佢會係你面前先倒湯俾你,每啖都好濃郁,推介😋。鴨胸藜麥沙律Toast4.1/5⭐️鴨胸藜麥沙律,配柚子橙醬既Toast,真係好refreshing嘅組合!鴨胸肉煎得恰到好處,外脆內嫩,雖然切到好細粒,但搭配著藜麥的口感和柚子橙醬的清新酸甜味道,每一口都充滿層次感,推介。Gnocchi & walnuts4.5/5⭐️Gnocchi & walnuts,這道菜以薯仔菠菜和四種不同cheese整成的醬汁為主,搭配著香嫩的Gnocchi和脆香的核桃,口感豐富多樣,是一道令人驚艷的美食,大推😋。紅蝦意粉4.5/5⭐️紅蝦意粉,用蝦膏整成醬汁,這道意粉散發著誘人的蝦香,紅蝦肉質鮮嫩,搭配著彈牙的意粉,每條意粉都沾上蝦膏醬汁,每一口都充滿濃郁的海鮮風味,又係大推😋。香煎Tooth fish4.1/5⭐️香煎Tooth fish,類似sea bass,做法都類似,

龍蝦湯

紅蝦意粉
4.5/5⭐️

香煎Tooth fish
4.1/5⭐️
香煎Tooth fish,類似sea bass,做法都類似,魚肉鮮嫩多汁,每一口都散發出濃郁的魚香,香煎的外皮酥脆,內裡保持著魚肉的鮮嫩口感,美味可口。

香煎牛肉眼扒
4.6/5⭐️
香煎牛肉眼扒,用左乾蔥醬煎製,散發出誘人的香氣,牛肉眼扒肉質鮮嫩多汁,每一口都帶來濃郁的牛肉味,推介😋,唯一美中不足就係份量太少,多啲就更好。

燉梨
3.9/5⭐️
燉梨,配有白酒青檸啫喱同雪糕,賣相好特別,食落都好refreshing ,個啫喱似大頭菜糕感覺,味道唔算好濃郁,一般般但作為最後既final touch 唔錯。

2024-02-06
  • US prime ribeye cap
  • root vegetable and shallot jus
2024-02-22 57 瀏覽
蘭桂坊超靚打卡西餐廳☺️入到去燈光暗暗地,已經覺得好友咖啡好高級。喺OpenRice訂座有八折優惠✨✨佢哋Testing Menu好正咩都有晒。我超鍾意佢哋嘅餐包有穀物包、牛角包同脆片,牛角包熱辣辣超好食,職員仲俾咗少少橄欖油同醋我哋,餐包已經好滿意!前菜加錢揀咗最吸引嘅龍蝦湯☺️上菜方式好正,職員即場將龍蝦湯倒出嚟,成個過程都可以影相打卡,服務非常好😀飲湯嘅時候要慢慢飲因為真係熱辣辣,龍蝦味道香濃,飲完好舒服。意粉揀咗西班牙紅蝦意粉,佢哋嘅意粉份量剛剛好食完唔會油膩,醬汁鮮味唔會過分搶咗紅蝦味道,意粉來講非常之好吃!主菜方面朋友仔本身都鍾意食魚,之前冇咩食過Toothfish,肉質結實有咬口。更加正就係佢啲蜆,仲係好嫩脹卜卜😀呢個主菜我比好高分。食到咁飽嘢飲一定係熱檸水,佢係成個水壺同檸檬分開俾你自己整嗰種,好chill! 最後嘅cheese platter真係好難忘😊一次過食幾種高質素芝士,一路傾偈一路食真係好正。最後仲有佢哋嘅少少甜點✨好精緻好靚

2024-02-20 48 瀏覽
A Lux喺爹利街百年古蹟煤氣街燈旁嘅Fine Dining餐廳🍴每道菜都精緻,同埋店員都會每詳細介紹每道菜。襯星期日嚟食個有儀式感嘅Bunch先~ 🔖『 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟽𝟹𝟾 + 𝟷𝟶% 𝚜𝚟𝚌 𝚙𝚙 』首先送上🥖 三款~之後就5款ᴀᴘᴘᴇᴛɪsᴇʀ (無限添加) ~ 有ᴘᴀʀᴍᴀ ʜᴀᴍ, ᴠᴇɢᴇᴛ ᴇɢɢ, ғᴏɢɪᴇ ᴡ/ ᴀᴘᴘʟᴇ ᴊᴀᴍ, sᴍᴏᴋᴇᴅ sᴀʟᴍᴏɴ ᴡ/ᴄʜᴇᴇsᴇ , ᴄʜᴇᴇsᴇ & ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ~ 5款中我最鍾意鵝肝配蘋果醬及多士~香滑又脆口加上甜甜哋幾開胃~ 其次係煙三文魚配芝士再加上魚籽醬,咸香濃味~ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 & ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠 兩款都份量精緻唔會膩:🍚ʙᴀʙʏ ᴄᴜᴛᴛʟᴇғɪsʜ, ɢᴀʀʟɪᴄ ᴀʟɪᴏʟɪ ɪɴᴋ ʀɪsᴏᴛᴛᴏ - 米粒軟硬適中有口感~🍝ʙᴇᴇғ ʙᴏʟᴏɢɴᴇsᴇ ʟᴀsᴀɢɴᴀ - 加上芝士幾惹味~𝕄𝕒𝕚𝕟 :🌯 sʟᴏᴡ ᴄᴏᴏᴋᴇᴅ ᴄʜɪᴄᴋᴇɴ ʟᴇɢ ʀᴏʟʟ, ᴄʜᴀɴᴛᴇʀᴇʟʟᴇ sᴀᴜᴄᴇ - 慢煮雞肉嫩滑~ 🍖 ᴀʟᴍᴏɴᴅ ᴄʀᴜsʜᴇᴅ ʟᴀᴍʙ ʀᴀᴄᴋ, ᴇɢɢᴘʟᴀɴᴛ ᴄᴀᴠɪ

襯星期日嚟食個有儀式感嘅Bunch先~

🔖『 𝙱𝚛𝚞𝚗𝚌𝚑 $𝟽𝟹𝟾 + 𝟷𝟶% 𝚜𝚟𝚌 𝚙𝚙 』

首先送上🥖 三款~

之後就5款ᴀᴘᴘᴇᴛɪsᴇʀ (無限添加) ~

ℙ𝕒𝕤𝕥𝕒 & ℝ𝕚𝕤𝕠𝕥𝕥𝕠 兩款都份量精緻唔會膩:

𝕄𝕒𝕚𝕟 :
🍖 ᴀʟᴍᴏɴᴅ ᴄʀᴜsʜᴇᴅ ʟᴀᴍʙ ʀᴀᴄᴋ, ᴇɢɢᴘʟᴀɴᴛ ᴄᴀᴠɪᴀʀ ʙᴀʟsᴀᴍɪᴄ +$𝟷𝟼𝟾- 有焦香,肉好嫩唔羶~

𝔻𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 有咸有甜:
🧀ᴄʜᴇssᴇ ᴘʟᴀᴛᴛᴇʀ 有三款芝士,最中意中間最有咸香嗰款!

🍧拿破崙ᴍᴀɴɢᴏ sᴏʀʙᴇʀᴛ - 口感酥脆香滑~酸酸哋嘅雪葩減膩~

最後餐飲我要咗杯𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 嘆下~

2024-01-21
前排同Kath去咗位於中環嘅高級法國及意大利菜餐廳-A Lux🌟環境優雅高貴,好有情調🥰我哋試咗佢嘅dinner set🍽️選用最新鮮食材,每一道菜都相當精緻✨為客人提供優質嘅服務👍🏻A Lux有多款無酒精特色飲品及極優惠嘅wine pairing添🍸而且用open rice訂位有全單八折優惠🥳Lobster bisque,tortellini前菜我試咗佢哋好出名嘅法式龍蝦湯🦞濃郁龍蝦味,味道鮮甜,入面仲有義大利水餃🥟令到成個湯口感豐富👍🏻餐廳仲有埋麵包比大家做前菜,有我最愛嘅牛角包🥐Carabineros prawn spaghetti意粉方面我就揀咗紅蝦意粉🍝採用西班牙紅蝦🦐肉質爽彈嫩滑😛醬汁用咗紅蝦頭熬製配以李子番茄一同炒香🍅再加入各種香料及魚高湯熬製醬汁,味道鮮甜入味,意粉口感亦煙韌彈牙🍝USDA ribeye cap, 3 peppecrorns主菜可以揀魚、雞、牛🐟🐔🐮我就揀咗牛🥩ribeye cap係肋眼牛排嘅精華部位🐄數量稀少,油脂花紋分布均勻🤩肉質嫩滑,口感軟腍,肉汁滿滿💦配上三種胡椒、花椒整成嘅醬汁,更能突出牛嘅鮮味🐮另外仲會有薯仔、蘆筍等伴菜🥔🥕Cheese Pla

Lobster bisque,tortellini

Carabineros prawn spaghetti

Cheese Platter
最後一道菜可以選擇甜品或者芝士拼盤😝我同Kath一人揀一樣😛甜品係tiramisu,Cheese Platter分別有三種芝士,由淡至鹹,芝士軟滑🧀跟埋杏脯同合桃,另會仲會有小甜點:蛋糕仔、朱古力撻、啫哩🤩配埋熱茶夠晒完美🫖