每集Harry Potter都有追睇, 而且翻看再翻看, 身為一個哈利波特電影迷, 知道旺角有間以harry potter做主題既餐廳, 又點可以唔去潮聖呢?! 但係每逢主題餐廳, 都係食環境, 食物又頂多一般, 但Harry Potter fans既我點都要駁一駁去食!餐廳設於商廈樓上舖, 一出lift 就見到非常搶眼發光既 9 3/4招牌, 有如微微感受到魔法既光。推門入去, 餐廳面積不算很大, 但裝修擺設, 都充滿有濃厚既電影味。店內更提供一些電影主角既魔仗、眼鏡比食客影下相, 一嘗化身電影主角感受。Menu上所有食物都以魔法咒語命名, 非常有趣! 一般湯、沙律、小食、意粉、Risotto、主食、飲品等都有供應, 款式算係幾多。【Strawberry Soda】 HK$48有汽梳打, 不會太甜, strawberry濃度剛剛好【芝士焗西蘭花】 HK$38焗至熱辣辣上檯, 芝士仲會拉起絲tim....芝士味唔會太重, 西蘭花keep得爽脆, 有口感, 而且出水唔會太過乾身。【香酥雞翼】 HK$50雞翼炸得表面金黃, 炸皮為吉列幼既麵包糠, 很酥脆, 內裡仲有唔少肉汁ga!!!【拿破

【Strawberry Soda】 HK$48
有汽梳打, 不會太甜, strawberry濃度剛剛好
Strawberry Soda

【芝士焗西蘭花】 HK$38

【香酥雞翼】 HK$50
香酥雞翼

【拿破崙吞拿魚長通粉】 HK$82
拿破崙汁近似蕃茄醬, 酸中帶甜, 有唔少吞拿魚碎, 長通粉軟硬剛剛好, 整體愈食愈開胃。
拿破崙吞拿魚長通粉

【意式三文魚帶子意大利飯】 HK$98
有好多汁, 每粒飯粒都平均被醬包住, 個汁味道其實同上面既拿破崙汁差不多, 同埋酸酸甜甜,
意式三文魚帶子意大利飯

三文魚跟帶子切粒, 而且都算幾多, 不過個汁雖然唔係好濃, 但完全cover哂食材既鮮味~

呢間主題餐廳比預期中好食好多, 非一般質素, 而且服務更是招呼周到, 不時為我地主動加水, 如果想去食既朋友建議預先book位, 因為呢度除左本地人之外, 仲有遊客幫襯, 人流幾旺ga~
Strawberry Soda
香酥雞翼
拿破崙吞拿魚長通粉
意式三文魚帶子意大利飯
2018-05-05 127 瀏覽
早前已經知道有一間相似嘅餐廳,估唔到香港都開咗,不過去到門口就發現其實呢間就係一間粉絲專門店。 因為佢同華納, 羅琳,係完全冇關係。不過一場嚟到冇理由唔試下嘅, 裏面嘅裝潢真係好哈利波波,最得人鍾意佢係有齊曬唔同嘅魔杖,連我最欣賞嘅佛地魔都有,真係估佢唔到。先點了呼呼,南瓜現即南瓜湯。 南瓜味十足,香滑可口。芽菜教授秘製沙律即牛油果蕃茄沙律, 份量十足 足足有成一個牛油果,如果知道咁大分, 下次可以叫少啲。卷卷蝦 即酥炸薯仔蝦, 香脆可口內裏蝦肉,打成膠狀口感煙韌, 十分彈牙 ,估唔到主題餐廳嘅食物都咁出色。港口匙為意式三文魚帶子意大利飯, 誠意之作, 三文魚成為三文魚抹,每一口都充滿三文魚嘅味道。飲品點了奶油啤酒, 外表睇落去真係好似啤酒,其實就係忌廉上面加 奶沫, 完全以假亂真。其實當上嚟食餐飯都唔錯,因為嘢食嘅質素都可以,價錢又唔係貴。

先點了呼呼,南瓜現即南瓜湯。 南瓜味十足,香滑可口。

2018-05-02 124 瀏覽
大愛Harry Potter嘅我得知香港有間HP主題嘅9 3/4 Cafe, 即刻帶同老公前往一試!店內充滿HP風格,更有得食有得玩!首先點了幾款前菜: 咕咕圈($38)洋蔥圈十分香脆,而且配上sauce甚是好吃!噗噗蘭($38)滿滿芝士味配上新鮮的西蘭花,是吃完洋蔥圈後不錯的選擇!暴暴吞($48)薯仔一條也絕不馬虎,而且十分大份。薯條配上芝士和煙肉,十分香口而且充滿多重口感!恩不里居的午後(薰衣草)($50)飲品方面我就點了大反派恩不里居的薰衣草茶。薰衣草味超級香濃,喝到最後有點帶苦。但整體也是不錯👍🏻而老公則點了吐真劑($55)吐真劑是青蘋果乳酸,非常特別!值得一試!主菜方面首先點了跳跳菌($82)跳跳菌是牛肝菌意大利飯, Risotto菌味濃而且滿滿回香!暴走矮豬怪($138)黑毛豬油脂甘香,配上香草汁更是好吃!而且旁邊還有紫薯分類帽,非常特別!是日晚餐二人四百多元,價錢也算合理而且又有得食有得玩!HP迷一定要試!

店內充滿HP風格,更有得食有得玩!
首先點了幾款前菜: 咕咕圈($38)
洋蔥圈十分香脆,而且配上sauce甚是好吃!

噗噗蘭($38)
滿滿芝士味配上新鮮的西蘭花,是吃完洋蔥圈後不錯的選擇!

暴暴吞($48)
恩不里居的午後(薰衣草)($50)
而老公則點了吐真劑($55)
吐真劑是青蘋果乳酸,非常特別!值得一試!
主菜方面首先點了跳跳菌($82)

暴走矮豬怪($138)
2018-05-02 126 瀏覽
​同朋友喺旺角揀咗一間cafe呢食,其他cafe好似平平無奇,唯獨是係呢間以哈利波特為主題嘅餐廳,網上有好多好評!一入到黎,嘩!感覺像是來到魔法世界~~ 侍應非常熱情也為我們挑選眼鏡和魔仗,有兩支魔像是會發光的,好不特別! 好讓我們在9又3/4站台前扮一下哈利波特人物的造型,愛跟的Hedwig拍照。 其中一面牆裝潢成高身書架,書架感覺也就好像置身在霍格華茲內。cafe把菜式名稱改成巫術專用語,非常特別,我哋嗌咗幾樣菜式 ~~首先係沙律,我哋叫咗牛油果蕃茄沙律$72,出到嚟好大碟,牛油果、蕃茄和香橙都是非常新鮮,鮮甜得很,非常推介!!  第二樣係吹狂魔之吻, 事實上佢係紅酒燴牛尾$138 ,食落去牛尾嘅質感非常軟熟,似乎係用咗好長時間去炆煮,紅酒味不算很濃,但是帶有酒香味,非常好食。 朋友叫咗一份魔法學院的盛宴, 話明係盛宴梗係乜都有齊曬,事實上佢係全日早餐$108,個人認為炒蛋非常香滑,好好食,另外漢堡扒都唔錯,好有肉味 ~愛情魔藥$55呢杯係士多啤梨乳酪,都唔錯。呢個環境會令人唔捨得走,仲要嘢食係好好食,出乎意料之外。

愛情魔藥$55呢杯係士多啤梨乳酪,都唔錯。

呢個環境會令人唔捨得走,仲要嘢食係好好食,出乎意料之外。
2018-05-02 2728 瀏覽
四月特別多生日飯焗,好彩朋友們一早安排晒,我負責出席就可以,最好玩係朋友訂位的餐廳,竟然有得拍照呃like架。位置旺角商業大廈,上去會合朋友們,竟然他們已經扮晒野,有哈利仔眼鏡又魔法棒,我係黎參加生日飯喎!哈利仔Fans可以借黎扮下野影相。cafe內有呢個佈景,一睇到就估到邊套電影啦 芝士蜆肉蘑菇燴意大意飯賣相一般但食落先感覺都好creamy嘅白汁配蜆肉蘑菇燴飯,每口都食到蜆肉同蘑菇,味道可口非常添。芝士焗西蘭花芝士係西蘭花面已鋪滿滿了,焗得金黃色,拉芝西蘭花爽。香草焗羊架7成熟賣相好搞笑,用紫薯蓉整成魔法帽造型,羊架多肉汁味調得剛好。All Day Breakfast 全日早餐就係鐘意多款式,有煙肉炒滑蛋煙肉鹹香配上軟滑雞蛋,煎得脆皮香腸同漢堡扒,忌廉薯餅,麵包,超豐富!埋單都比本魔法地圖我地,好可愛又cool 食物質素好又好好服務,店員好識帶起氣氛又多拍照位,開開心心興興鬆鬆一晚!

哈利仔Fans可以借黎扮下野影相。

cafe內有呢個佈景,一睇到就估到邊套電影啦

芝士蜆肉蘑菇燴意大意飯

芝士焗西蘭花
芝士係西蘭花面已鋪滿滿了,焗得金黃色,拉芝西蘭花爽。

香草焗羊架

All Day Breakfast

埋單都比本魔法地圖我地,好可愛又cool

2018-04-27
2018-04-30 140 瀏覽
老板今日嚟咗哈利波特主題嘅餐廳,裏面都真係幾靚,好似個車站咁,仲有啲類似佛地魔魔鬼嘅嘢,亦都有好多支魔杖。有好多眼鏡同埋魔杖可以比人哋任意影相!渡渡鳥之歌=黑松露雞肉扁意粉$82黑松露味都幾香,而且啲雞肉都好滑,扁意粉亦都冇令人失望,有口感而且唔會太林,水份適中。小巨人的點心=香草焗羊架$168羊架總共有三件,七成熟剛剛好,而且旁邊有紫薯同埋薄荷醬,配搭羊架就啱啱好啦。羊希少少蘇味,香味十足同埋好嫩滑,食得到師傅用心烹調,注意火候及時間。變身水(凍朱古力)$55凍朱古力好大杯,味道香甜軟滑。朱古力魔豆(摩卡咖啡)$42清新的朱古力咖啡香味口感比較清新不會太苦澀。 雖然原本過嚟只係為咗影相,估唔到食物同樣出色,所以都推介你們去試吓。

有好多眼鏡同埋魔杖可以比人哋任意影相!

渡渡鳥之歌=黑松露雞肉扁意粉$82

小巨人的點心=香草焗羊架$168

變身水(凍朱古力)$55
凍朱古力好大杯,味道香甜軟滑。

朱古力魔豆(摩卡咖啡)$42
清新的朱古力咖啡香味口感比較清新不會太苦澀。

2018-04-29 136 瀏覽
呢排睇到好多雜誌有報導呢間餐廳~話係麻瓜迷必來嘅Cafe Shop😆😆,我呢D麻瓜當然要去朝聖啦~所以呢,我就早兩星期打去book位,當然要request 一D影相位來坐啦😁😁。打去book果時D哥哥話幫我地安排,實在太好了👍🏼👍🏼。一來到門口就見到第一個影相位,當然要影相先啦~😆😆坐低當然要睇下有咩好食啦~😋😋,之前我食過一D主題餐廳,都係好睇唔好食,所以呢次到係抱著唔好太大期望就唔會有太大失望的諗法去食😂😂,但點知又超付我想像啵~都幾好食👍🏼😋我地一共叫咗兩個意大利飯,一個意粉,一個沙律同埋4杯飲品。先來講下D意大利飯先: 呢個叫跳跳菌(個名都改的好有心思吖😍),其實佢係一個牛干菌義大利飯,如果係鍾意食牛干菌的話呢,呢個應該幾啱你食啦~一入口就食到濃濃個牛干菌味道,加上義大利飯汁的黏黐,都算係幾好食嘅,但因為我同我朋友都係第一次食牛干菌,到覺得有似中藥嘅味道,所以到係覺得一般般🙈🙈。跟住呢個義大利飯係:路莫斯 ,其實就係芝士蜆肉蘑菇義大利飯,呢個呢算係大路野~好難煮得唔好食嘅,唯一美中不足嘅地方就仔蜆肉太少了🙈🙈,鍾意食蜆肉可能就未能滿足🙈~跟住呢就係沙律 :豆芽教授秘製沙律 ,其

一來到門口就見到第一個影相位,當然要影相先啦~😆😆

我地一共叫咗兩個意大利飯,一個意粉,一個沙律同埋4杯飲品。

先來講下D意大利飯先:
跳跳菌

跟住呢個義大利飯係:
路莫斯

跟住呢就係沙律 :
豆芽教授秘製沙律 ,其實就係牛油果蕃茄沙侓。呢個真心推介,好好好食~沙侓菜新鮮加上牛油果鮮甜同埋酸酸地甜甜地個番茄,仲有D橙,同埋一D不知名的汁(算我真係食唔出係咩汁),大家夾埋一齊非常地夾😋😋🥗,可能都係D食材新鮮掛~真心好食😆👍🏼😋
其實仲有一個意粉嘅,但因為太肚餓嘅關係,食咗先發現冇影相🤦🏽‍♀️🙊,佢叫 :挪威脊背龍,其實就係 芝士腸番茄意粉。總體來講就一般般,冇咩特別😂😂
豆芽教授秘製沙律🥗

仲有飲品:
我叫嘅係吐真劑,就係青蘋果乳酸飲品,可能對於我呢D麻麻飲甜野人,就覺得有D甜,但乳酸嘅味道都飲得出,如果可以多D乳酸味就好啦😂🙈~
另外一杯係愛情魔藥,其實同我杯野差唔多,只不過將青蘋果轉咗士多啤梨。完。😂😂
仲有兩杯係花茶來嘅,因為朋友病嘅關係,我就無試飲啦😷😷🙈。
吐真劑&愛情魔藥

食飽飽就當然去下影相為啦~
呢度D姊姊哥哥會幫你影埋相架,仲要係主動嘅tim,超讚吖👍🏼👍🏼

呢日食飯被安排係呢度坐,正正就係我想座嘅影相位吖,超好彩吖,其實仲有D小貼士嘅:就係你越多人去呢,坐到呢D位嘅機會就大嘅~😆😆

仲有D魔杖俾你攞住影相架~

總體來講:主題cafe就係做得唔錯,用嘅食材新鮮,影相位多,呃Like一流,都算幾好👍🏼👍🏼。可以再去,下次再食其他食品🤓😋。
2018-04-28
5 分鐘 (堂食)
路莫斯
豆芽教授秘製沙律🥗
2018-04-29 1886 瀏覽
香港好少有電影主題人物餐廳,今次比我發現係旺角有新開cafe以Harry Porter 電影內嘅佈置做主題。 所以決定訂位同朋友慶生兼食餐飯,當晚食得開心又拍左好多呃like相添,最緊要係朋友們超滿意還讚賞我有心思。一行四人坐lift上到去cafe門口已經feel到,但入內更強烈,店內唔算大,但係裝修得好電影內情境。Menu的食物都以電影內嘅角色名! 芝士黑松露煙肉薯條 (暴暴吞) $48好多芝士配薯條入口香濃。All Day Breakfast (魔法學院的盛宴) $108煙肉炒蛋,紐倫堡腸煎得金香夠鹹,漢堡扒質地結實,忌廉薯餅夠香脆軟綿忌廉薯蓉而麵包質地鬆軟有點酥皮做法。香草焗羊架 (小巨大的點心) $168造型靚味道亦非常可口,7 成熟還帶有肉汁,應有嘅羊騷味配左紫薯蓉。香酥雞亦 (飛飛禽) $48做到外脆內嫩不過就淡味d 可能醃得唔夠❣幸運魔藥其實係芒果乳酸飲品都好有玩味,而且味道幾好添!朋友試左青萍果味也不錯 ❣cafe還有cupcake $58 多款比客人選購,還細心提供蠟燭同唱生日歌比我朋友,好warm呀。

Menu的食物都以電影內嘅角色名!

芝士黑松露煙肉薯條 (暴暴吞) $48
好多芝士配薯條入口香濃。

香草焗羊架 (小巨大的點心) $168

香酥雞亦 (飛飛禽) $48
做到外脆內嫩不過就淡味d 可能醃得唔夠❣

幸運魔藥
其實係芒果乳酸飲品都好有玩味,而且味道幾好添!
朋友試左青萍果味也不錯 ❣

2018-04-20
2018-04-29 370 瀏覽
晚餐 · 2人身為Harry potter fans 嘅我當然要去下呢間9 3/4 cafe,不過就算唔係粉絲都會有驚喜,場內嘅佈置靚,服務態度非常非常好,一定會再去。Menu 入面個菜名都引用左Harry Potter 入面嘅角色、物件黎命名,不過都好體貼有埋個真正菜名俾你對照,唔洗估估下。Main course · 玻璃獸黑池之旅 (黑椒汁鴨胸蘆筍扁意粉) 好好食,黑椒味唔會太濃,鴨胸煮得岩岩好,推介!· 暴走矮豬怪 (黑毛豬配香草汁)味道幾好,配紫薯蓉幾夾,係略嫌個豬肥左少少。Dessert• Oreo Cheese Cake 味道偏淡,但仲有其他好多特別造型嘅蛋糕可以選擇。臨走前,場內人員仲會問洗唔洗幫手合照,好nice !整體上,食物唔錯,佈置特別,環境舒適,服務態度好好,十分推介!
晚餐 · 2人

Main course
· 玻璃獸黑池之旅 (黑椒汁鴨胸蘆筍扁意粉)
好好食,黑椒味唔會太濃,鴨胸煮得岩岩好,推介!

玻璃獸黑池之旅

· 暴走矮豬怪 (黑毛豬配香草汁)

味道幾好,配紫薯蓉幾夾,係略嫌個豬肥左少少。

暴走矮豬怪

Dessert
• Oreo Cheese Cake

味道偏淡,但仲有其他好多特別造型嘅蛋糕可以選擇。

Oreo  Chesse  Cake

臨走前,場內人員仲會問洗唔洗幫手合照,好nice !

5 分鐘 (堂食)
玻璃獸黑池之旅
暴走矮豬怪
中英文版小說到電影我都有追,等了又等,香港終於有哈利迷朝聖之地!主題餐廳位於旺角煙廠街,店子小小,可以容納約20人(所以記得訂座,而且要守時唷!)店內佈置很精緻,超多拍照位!粉絲表示超興奮!店主搜羅超多魔杖啊~(你們認得哪是誰的魔杖嗎?)還有哈利招牌眼鏡借影相,一定能滿足大朋友小朋友的願望!杯子是傾斜的,真是把我嚇倒了(笑)餐牌中的菜式名稱全部已哈利波特內的人和事改成,充滿氣氛,未吃已經很興奮了!森林大蜘蛛,榮恩最怕(笑)是軟殼蟹沙律,名字改得真好~軟殼蟹沒有炸過龍,沙律菜亦見新鮮,加上蟹籽和千島醬,份量約是二人大小,挺美味!四隻餓鬼,點了四款主菜share,想不到份量挺多的,吃得好飽!主題餐廳來說,這裡的選擇真是超級多。單是意粉已經有10多款,還有扒類,意大利飯等,名字全部都很生鬼,有選擇困難症的我們,看menu已用了十多分鐘!我們點了雞肉黑松露意粉,菠菜意粉和蘆筍煙鴨胸意粉,三款都不錯的,意粉煮得剛好,汁亦建美味,主題餐廳一向給人「得過且過」的感覺,最少我覺得9 3/4 cafe是挺有誠意。$108 all day breakfast,有熱烘烘的牛角包,兩塊忌廉薯餅,兩條豬柳腸和豬

$108 all day breakfast,有熱烘烘的牛角包,兩塊忌廉薯餅,兩條豬柳腸和豬柳漢堡,煙肉炒蛋。如果喜歡吃all day的話可以一試,不過我覺得特色不大,少少over price在所難免,畢竟是主題食店嘛。

說到特色,最具玩味的一定是drink list,名字像石內卜的教科書一樣(笑)來到這裡怎可以不試奶油啤酒?是薑味汽水加上奶泡,味道甜甜的,呃like一流,味道就是薑味汽水嚕。創意和裝修我給滿分,食物合格,服務超級友善(店員對哈利的知識真不是蓋的,不要考她們唷~)我覺得對得住價錢,也絕不是只來一次就算的主題餐廳。推介給各位真哈利迷!
今日和朋友往9 3/4 cafe食晚餐, 餐廳是以哈利波特做主題, 我們置身霍格華芝大學食晚餐,我們點了暴走矮朱怪(黑毛朱配香草汁), 吹狂魔之吻(紅酒燴牛尾)和朱古力魔荳(朱古力咖啡) , 餐廳menu也跟足哈利波特。黑毛朱配香草汁黑毛朱食落肉質鮮嫩有油花, 咬落鬆軟,味道濃郁,香草汁醬汁甘香, 配黑毛朱一起食口感豐富食落醒胃,紫心薯蓉甜度適中, 食落好粉好腍,整份黑毛朱配香草汁份量足料食落惹味;紅酒燴牛尾紅酒汁味道濃郁好醒胃,牛尾食落好腍,炆得好入味,肉質入口即熔,食落鮮甜, 配上的蒜蓉包食落香脆, 蒜香味濃, 配菜有沙律菜, 西芹和蘿蔔, 食落爽口新鮮, 口感豐富;最後朱古力咖啡朱古力味道香濃, 咖啡香滑。餐廳環境舒適, 有很多哈利波特的精品和擺設, 部分精品是從日本大阪環球影城購買, 最欣賞是哈利波特書架和餐廳提供的水杯特登造成不規則營造特別感覺, 而且餐廳食物份量適中, 食物美味, 價錢合理, 值得哈利波特fans和三五知己聚會好地方。
黑毛朱配香草汁
朱古力咖啡
2018-04-22
2018-04-27 110 瀏覽
只係相聚一刻。安靜地食過飯。搵到間野影下相。我係哈理fans當然好有興趣去下有哈理的cafe玩。但去到見到有好多裝飾。不過行唔到去影相。只有隻貓頭鷹影下。食物方面一般。環境都ok。我們食左蕃茄蝦扁意粉。呢個都幾啱我口味。唔太咸同酸。但另外個個波菜雞肉意就麻麻。豆青未太重。有個吞拿魚沙律。沙律聞到好香。都ok.我們叫左strawberry 紅茶。同strawberry 乳酪。但2款都唔係好好飲。杯茶無咩味。乳酪話係好似沙冰咁。但唔係囉。最後叫左2款甜品。杧果蛋糕同藍莓芝士。藍莓芝士係夠料但口感麻麻。個杧果係好似奶黃包咁。
今晚我和朋友在旺角聚會。男生們有陣時喜好選擇有特色主題的餐廳,可以聊天之餘,也可以欣賞餐廳特色展品。所以我們選擇「9 3/4 Cafe」吃晚餐。這家餐以「哈利波特」做主題。餐廳環境及擺設都富有"魔法特色"就連餐牌、水杯、枱燈及餐具等也不例外,仿如置身"魔法學校"般。我們點了"暴酒矮豬怪"-黑毛豬配香草汁,"吹狂魔之吻"-紅酒燴牛尾,"雄獅學院"-Strawberry Soda。餐廳侍應服務殷勤及友善,魔法展品例如"巫師帽","魔法眼鏡"及"魔術棒"可以提供給人客試戴及拍照。黑毛豬是兩塊厚切。黑毛豬煎得金黃色,好肥美;切開黑毛豬有新鮮的肉汁流出,仔細會看到內裡有豬肉,筋腱和軟組織及脂肪,流出肉汁。咀嚼時會感覺到肉質好煙韌爽軟及有濃郁的香草味及豬油脂味道,更惹味。蘸一點帶酸味的香草汁,肉味更「嗆」,又可以省減肥膩感。口感豐富,味道一流。紫薯是魔鬼做型。食起來好腍滑,味道清甜及好香紫薯味。紅酒燴牛尾有牛尾肉,紅蘿蔔及兩塊切片蒜蓉包。牛尾有牛尾肉。食起來肉質密度好高,好鮮嫩爽滑;牛根的根腱組織纖幼細,好爽好軟。紅蘿蔔中等份量,恰好一口吃下去。咬下去是好腍軟。味道好鮮甜。切片蒜蓉包是脆脆的,鋪滿

"暴酒矮豬怪"-黑毛豬配香草汁

。口感豐富,味道一流。

紫薯是魔鬼做型。食起來好腍滑,味道清甜及好香紫薯味。

"吹狂魔之吻"-紅酒燴牛尾

切片蒜蓉包是脆脆的,鋪滿蒜蓉的麵包的位置特別軟腍腍的。又脆又軟,味道又好。

"雄獅學院"-Strawberry Soda

Strawberry Soda 是用類似實驗室"三角燒杯"盛戴著。"三角燒杯"是先放入冰箱冷凍,有冰凍的效果 。再倒入草苺果汁梳打及草苺粒。冰凍果汁梳打味道帶點酸,又有梳打氣的涼快感。草苺粒味道帶點酸,又帶甜。味道幾好。

總體來說,各款造型食物切合"魔法主題"之餘,味道不錯,賣相幾好又特別。這個價錢又不算貴。

題外話/補充資料: (1)黑毛豬香草汁:肥膩感重。 (2)紅酒燴牛尾:多骨少用,紅酒味道欠奉。注意嚴選食材及調味。
2018-04-22
"暴酒矮豬怪"-黑毛豬配香草汁
"雄獅學院"-Strawberry Soda
2018-04-27 578 瀏覽
之前有朋友去過一間哈利波特主題既CAFE打卡,搞到我都忍唔住想去埋一份,去得呢D主題CAFE,唔少得就係瘋狂影相!真係岩晒一班哈利迷黎呢到~門面已經充滿神秘感,9 3/4 cafe究竟裡面係一個點樣既世界呢?門一開,就見到哈利曾經用過黎穿牆既行李車出現!呢個畫面可謂電影中經典中既經典。環境係佈置上落左唔少心機,充滿魔法教室味道既書架。經常出現係電影中既道具—牆上掛畫,定睛咁望住,可能你會見到入面既人物會郁!?最有心思既係,呢間餐廳收集左好多枝魔杖!想拎黎影相既話,就要先通過店員既測試,就係講出呢枝魔杖屬於邊個主人~打開魔法餐牌,有啲菜式名都係以哈利電影裡面既事物命名,大家又認得幾多呢?奶油啤酒,唔洗去大阪既環球影城都可以飲到既奶油啤!其實個味就係忌廉加忌廉汽水,唔係啤酒喇XD忌廉打得偏硬身,所以飲落會有少少一舊舊既感覺,不過味道就還原得幾似~幸福魔藥,其實姐係芒果乳酸,甜甜地易入口,飲落去幾開胃~烏克蘭鐵肚皮龍,實質係軟殼蟹意粉,軟殼蟹炸至酥脆香口,不過軟殼蟹有少少乾身。意粉中帶少少蟹籽鮮味,彈性有口感,加上白汁幾入味~拿樂絲太太的午餐,實質係香煎三文魚扒配黑松露,三文魚扒口感軟稔香口
之前有朋友去過一間哈利波特主題既CAFE打卡,
搞到我都忍唔住想去埋一份,去得呢D主題CAFE,
唔少得就係瘋狂影相!真係岩晒一班哈利迷黎呢到~
環境係佈置上落左唔少心機,充滿魔法教室味道既書架。
最有心思既係,呢間餐廳收集左好多枝魔杖!

奶油啤酒

幸福魔藥

幸福魔藥,其實姐係芒果乳酸,甜甜地易入口,飲落去幾開胃~
烏克蘭鐵肚皮龍

意粉中帶少少蟹籽鮮味,彈性有口感,加上白汁幾入味~
拿樂絲太太的午餐

拿樂絲太太的午餐,實質係香煎三文魚扒配黑松露,三文魚扒口感軟稔香口,帶魚脂油香,
配黑松露或黃芥末醬都唔錯~而且份量好夠食,薯蓉更出奇地好食,口感夠滑又香~
奶油啤酒
幸福魔藥
烏克蘭鐵肚皮龍
拿樂絲太太的午餐
2018-04-26 1868 瀏覽
位於旺角的 9 3/4Cafe,是一間以哈利波特為主題的餐廳。我超喜歡哈利波特,作為他的超級粉絲,當然要來光顧啦。雖然未曾去過英國的哈利波特主題公園,但我也是有去過日本的環球影城,漂亮得不得了,現在在香港也能感受氣氛啦。芝士焗西蘭花$38很愛吃西蘭花的我們,點選一份共同分享。西蘭花份量超多,切得太過大件,芝士也可以放多一點哦。香酥雞翼$50一客五隻的雞翼,真的很便宜呢。雞翼炸得非常香脆,內裡肉汁豐富,調味也足,頗有水準哦。卷卷蝦$58一客五件的卷卷蝦,是薯仔絲捲著蝦肉和小蝦,炸得金黃且不太油,沾上泰式醬,也不錯呢。黑松露雞肉扁意粉$82意粉的種類,選擇頗多,不論蕃茄,芝士,忌廉,菠菜,松露,意粉,扁意粉,長通粉,勻有供應呢。松露意粉醬汁稠密,緊緊掛在意粉上,意粉熟度剛剛好,滑順不腍,在旺角區的咖啡店中算頗好呢。

我超喜歡哈利波特,作為他的超級粉絲,當然要來光顧啦。

雖然未曾去過英國的哈利波特主題公園
,但我也是有去過日本的環球影城,漂亮得不得了
,現在在香港也能感受氣氛啦。

芝士焗西蘭花$38

香酥雞翼$50