2018-04-26 66 瀏覽
見到facebook有人介紹哈利波特主題餐廳好吸引,今晚就約咗個朋友去dinner餐廳唔係好大,不過好乾淨企理,一入到去已經好有氣氛,背景音樂令我好似置身theme park,旁邊有好多Harry Potter既裝飾我最中意係吊係天花既催狂魔飛飛禽 $50雞翼非常香脆,肉質保持到嫩滑,每隻雞翼都係大size啖啖肉,食到舐舐脷卷卷蝦 $58好特別嘅一道小食外層用咗薯仔絲包住中間有薯蓉+原隻蝦,薯仔絲唔係完全炸到脆卜卜, 有少少薯仔粉粉地嘅口感,蝦唔算大隻不過都彈牙小巨人的點心 $168三件羊架,香草味濃,好香羊味但又唔羶, 最得意係旁邊個紫薯分類帽,搶曬鏡烏鴉學院 $48 & 幸運魔藥 $55就咁睇過飲品名真係唔知咩嚟 好彩旁邊有英文,我地叫咗巨峰提子梳打&芒果乳酪特飲,賣相幾靚,味道冇咩特別,甜度適中
我最中意係吊係天花既催狂魔

飛飛禽 $50

卷卷蝦 $58
好特別嘅一道小食

小巨人的點心 $168

烏鴉學院 $48 & 幸運魔藥 $55
就咁睇過飲品名真係唔知咩嚟
2018-04-25 81 瀏覽
今日約埋麻瓜朋友們一齊黎9 3/4 cafe聚舊~一入店內就見到經典電影場面--- 推車入9 3/4月台!另外有光輪2000,催狂魔,書櫃有好多Harry Potter 相關既書。店員有提供Harry Potter圓框眼鏡及不同角色的魔杖給客人影相~店員好nice!同我地講解邊枝魔杖係邊個角色!!!芽菜教授秘製沙律 (牛油果蕃茄沙律)好多牛油果!蔬菜新鮮清甜!拿樂絲太太的午餐 (香煎三文魚扒配黑松露汁)三文魚扒煎得幾香口,加埋黑松露汁令味道更香濃!薯蓉配埋個醬幾好味~路莫斯 (芝士蜆肉蘑菇意大利飯)好香好濃芝士味,可以拉絲~~~都幾多蜆肉!整體來說,食物比想象中好食,店員好nice!!!
今日約埋麻瓜朋友們一齊黎9 3/4 cafe聚舊~
一入店內就見到經典電影場面--- 推車入9 3/4月台!
店員好nice!同我地講解邊枝魔杖係邊個角色!!!

芽菜教授秘製沙律 (牛油果蕃茄沙律)
芽菜教授秘製沙律

好多牛油果!蔬菜新鮮清甜!

拿樂絲太太的午餐 (香煎三文魚扒配黑松露汁)
拿樂絲太太的午餐

三文魚扒煎得幾香口,加埋黑松露汁令味道更香濃!

薯蓉配埋個醬幾好味~

路莫斯

好香好濃芝士味,可以拉絲~~~

都幾多蜆肉!

整體來說,食物比想象中好食,店員好nice!!!
芽菜教授秘製沙律
拿樂絲太太的午餐
路莫斯
嘩嘩嘩,原來香港有有關於哈利波特主題餐廳9 3/4 cafe,我都不知道,如果不是朋友帶我來,而且超多外國人來,想不到他們比我更「潮」。9 3/4 cafe從門口已充滿哈利波特的氛圍,我們都準備好進入這魔法世界。這裡滿是哈利波特式的佈置,如掛了各哈利波特角色的魔杖,是不是很想揮動魔杖呢? 想拿著魔杖拍照,很簡單,就在櫃位挑一款魔杖,然後答對是屬於那角色就可取魔杖拍照,相信這對哈利波特的粉絲沒難度。還有魁地奇比賽所用的掃把都有,是不是想跟朋友,家人競賽一番,熱烈地感受魁地奇比拼。最不少得經典場面是各位霍格華滋學生推著滿滿的行李由人類世界穿過9 3/4月台去到魔法世界,9 3/4 cafe亦有還原這場面,好讓各「哈」粉拍照「扼」like。另外,形形色色的哈利波特的周邊放在書櫃上,大家又發現多少? 我和朋友都在認真地找,因為尋找也是一種樂趣,每找到一樣,就多一分興奮。拍夠照片參觀完,可以慢慢享受我們的晚餐。既然這裡是關於哈利波特的主題餐廳,菜名當然是圍繞哈利波特的內容。卷卷蝦(脆炸薯仔蝦)絲絲金絲薯仔包裹著彈性十足的蝦肉,金黃香脆不油膩,非常可口的前菜。日本八爪魚(明太子魷魚忌廉扁意粉)以芝

卷卷蝦(脆炸薯仔蝦)

日本八爪魚(明太子魷魚忌廉扁意粉)

日本八爪魚(明太子魷魚忌廉扁意粉)以芝士汁為基底,加入明太子融合,讓扁意粉每一條都飽滿濃郁,風味別具,搭配魷魚,蘑菇等滿滿好料,洋溢著日本風情,每一口都讓人齒頰留香。
暴走矮豬怪(黑毛豬配香草汁)

暴走矮豬怪(黑毛豬配香草汁)極具份量,不但油花分布均勻,肉質鮮嫩無比,又入口即化的黑毛豬擁有鮮甜多汁層次,沾上酸酸的香草汁令人開胃起來。旁邊的紫薯蓉弄成跳皮的巫師帽造型,十分可愛,紫薯蓉香甜綿密,為黑毛豬帶來小清新。
幸運魔藥(mango yogurt drink)
幸運魔藥(mango yogurt drink)
愛情魔藥(strawberry yogurt drink)

我和朋友果然心靈相通,大家都選上魔藥(yogurt)飲品,我們都愛yogurt那酸酸甜甜的滋味吧。幸運魔藥(mango yogurt drink)與愛情魔藥(strawberry yogurt drink)以燈泡盛裝,非常有趣,喝上冰涼的魔藥,淡淡的果香,心情也放鬆不少。

結帳的盒子像古舊的魔法書,朋友也想要一個收藏呢。
卷卷蝦(脆炸薯仔蝦)
暴走矮豬怪(黑毛豬配香草汁)
是日又同好姐妹去試新野~最近都比較喜歡挖掘一些有特色的CAFE~以下呢間CAFE係以電影哈利波特作為主題呢間相信都有唔少粉絲來朝過聖~同樣作為小粉絲的我當然也唔例外上來朝聖一下~!!一上到去就見到充滿回憶既店面~無錯~一見到半個行李就知道係衝緊入9又4分之3月台~準備好進入魔法學校未? LET'S GO~!一入到去就聽到哈利波特既電影BGM~講哈利波特又點少得霍格華滋魔法學校入面眾多既 入面個個位都有唔同既特色裝飾, 一樣咁吸睛~!頭頂仲有催狂魔~!!好有壓迫感阿!!唔少得哈利波特既飛天掃把店內都有當個行李~可以扮衝緊入去月台~十分有趣, 必到打卡點!!就連水杯都唔係普通既水杯!佢係不規則既底部 類似不倒翁~(我唔小心店到個陣差D以為要倒瀉水阿!)所有食物都改左一個電影入面出現過既咒語或者藥水名阿~!當中有4款飲品比較特別~會發光嫁我就點左粉紅色既~愛情魔藥姊妹就點左綠色既~吐真劑飲落酸酸甜甜, 開胃解膩阿~如果想影相好睇D既suggest點綠色~最光, 用來吸like一流阿~係等食物上既時間都唔會浪費!店入面有好多飾物可以借比客人隨便影相, 想借魔杖就要答中問題先可以借喔~!你又認唔
是日又同好姐妹去試新野~
最近都比較喜歡挖掘一些有特色的CAFE~
以下呢間CAFE係以電影哈利波特作為主題

呢間相信都有唔少粉絲來朝過聖~
同樣作為小粉絲的我當然也唔例外上來朝聖一下~!!
一上到去就見到充滿回憶既店面~
無錯~一見到半個行李就知道係衝緊入9又4分之3月台~
準備好進入魔法學校未? LET'S GO~!

一入到去就聽到哈利波特既電影BGM~
講哈利波特又點少得霍格華滋魔法學校入面眾多既 [識郁的畫]
入面個個位都有唔同既特色裝飾, 一樣咁吸睛~!

頭頂仲有催狂魔~!!好有壓迫感阿!!
唔少得哈利波特既飛天掃把[光輪2000]

所有食物都改左一個電影入面出現過既咒語或者藥水名阿~!
當中有4款飲品比較特別~會發光嫁

我就點左粉紅色既~愛情魔藥

姊妹就點左綠色既~吐真劑
飲落酸酸甜甜, 開胃解膩阿~
係等食物上既時間都唔會浪費!
你又認唔認得入面3枝分別係邊位持有呢?

一邊影相一邊玩~食物上桌啦~
呢個係[卷卷蝦]~酥炸薯絲蝦~外層脆卜卜加埋入面新鮮既蝦 , 外脆入面彈牙。
唔洗加汁都好好食~驚會dry既都唔洗怕~旁邊會附上甜辣醬
小小辣更開胃。
之後係[噗噗蘭] 芝士焗西蘭花, 上桌時冒熱氣~就算過左陣食芝士依然可以拉絲!!
芝士當然唔會得面頭先有~入面亦有好多芝士~
淡淡既奶香掩蓋左西蘭花獨有既草青味, 就算係小朋友食都會愛上阿!

主食先來澳洲蛋白眼龍~即係黑松露帶子蘑菇意粉
黑松露味不太重~帶子略熟, 但味道很好。食哂成碟都未有太多膩既感覺。

呢個係路摸思~芝士蘑菇意大利飯。
芝士味挺濃, 剛上桌還可以有少少拉絲~
由於小妹我實在係好中意食蘑菇意大利飯,所以味道我覺得好中意, 唯一美中不足就係飯有點[生米]既感覺
似未煮熟, 略硬左少少
有少少失望。
2018-03-28
5 分鐘 (堂食)
  • 酥炸薯絲蝦
2018-04-24 625 瀏覽
從來都不留意餐廳的主題,但今次令我改觀,女兒帶左我去煙廠街的哈利波特主題餐廳,名叫9 3/4 Cafe。哈利波特電影我也有睇過,所以到了餐廳見到的佈置、擺設,甚至播放的音樂都很熟悉,真有點置身其中的感覺。暫時忘記了所有煩憂,來魔法世界享受一下!就從這一刻開始進入哈利波特世界。所有擺設都似曾相識,是在哈利波特的電影中見過,食客們不停拍照,侍應也為我們挑選眼鏡和魔仗,扮一下哈利波特人物的造型,更為我們拍照留念。魔法世界裡的不倒水杯。卷卷蝦(酥炸薯仔蝦):薯仔絲脆卜卜,中間的蝦好爽口,點些泰式酸甜醬更添美味!奶油啤酒:面層白色是奶油,下層茶色的啤酒沒有啤酒味,味道甜甜地。西班牙軟爪陸蝦(蕃茄鮮蝦扁意粉):爽口的鮮蝦份量都不少,扁意粉軟硬適中,配蕃茄味醬汁,十分美味!小巨人的點心(香草焗羊架):羊架厚切,7成熟的羊架中間程粉紅色,肉質鮮嫩,沒有羶味,有很香的香草味。伴碟的紫薯蓉,有滑滑的口感帶甜味。

就從這一刻開始進入哈利波特世界。

魔法世界裡的不倒水杯。

2018-04-16
  • 酥炸薯仔蝦
  • 蕃茄鮮蝦扁意粉
  • 香草焗羊架
入到去,地方唔算大,但係好乾淨,感覺幾舒服~一入到去就見到9 3/4月台既擺設😍😍係個好好既影相位呀!如果你答得中魔杖既主人係邊個,仲可以借黎影相❤️當然好nice既店員都會比提示你~仲有眼鏡都可以借🤓啲野食個名好盞鬼呀!🧙🏼‍♂️我們點左 渡渡鳥之歌 (黑松露雞肉扁意粉) $82 🦉港口匙 (意式三文魚帶子燴意大利飯) $98🦇暴走矮豬怪 (黑毛豬配香草汁) $138 🔮有分類帽造型既紫薯💜 其他食物質素都ok~係塊豬排有條大筋🤔飲品最特別係Butter Beer🍺 ! 唔使去大阪環球影城都飲到 當然唔係真係啤酒啦~ 你去飲下就知咩味咖啦🤗甜品方面,有harrypotter主題造型cupcakes我就點左tiramisu蛋糕❤️我同媽咪食得好開心丫!我阿媽好似仲興奮過我😂最後要說的是,店員們都非常好人!主動幫我們影左好多相!值得一讚!
入到去,地方唔算大,但係好乾淨,感覺幾舒服~

一入到去就見到9 3/4月台既擺設😍😍係個好好既影相位呀!

啲野食個名好盞鬼呀!🧙🏼‍♂️
我們點左 渡渡鳥之歌 (黑松露雞肉扁意粉) $82 🦉

港口匙 (意式三文魚帶子燴意大利飯) $98🦇

暴走矮豬怪 (黑毛豬配香草汁) $138 🔮

當然唔係真係啤酒啦~ 你去飲下就知咩味咖啦🤗

甜品方面,有harrypotter主題造型cupcakes

我就點左tiramisu蛋糕❤️

我同媽咪食得好開心丫!我阿媽好似仲興奮過我😂
2018-04-24 42 瀏覽
記得第一次睇Harry Potter, 就是我初小的時候,家人帶我入戲院看。那時候十分沉迷這個小說,因為我覺得十分好看。想不到,不用出國, 在香港,竟然也有餐廳是以哈利波特為主題。 而且這裏除了環境十分優美,有很多影相呃like的地點, 最令我驚喜的是,它的食物質素十分之高質,真心覺得很好吃!溫馨提示,這裏長期客滿,很受歡迎,記得要預先book位呢!暴暴吞 48即是芝士黑松露煙肉焗薯條。 它的黑松露十分重,十分香濃。配上邪惡的芝士拉絲,實在太好吃了!而且薯條是剛剛焗起,十分熱辣辣,很新鮮,不會出了很多油。 而且價錢十分抵吃!密室火鳳凰 118即是芝士焗雞扒配西班牙火腿。 它的雞扒十分大塊,比一個人的手掌的還要大!雞扒十分香滑,外皮烤得香脆,而雞肉的肉質嫩滑,味道鮮甜。我覺得很好吃呢!而且它還有紫薯蓉, 是哈利波特剛入校分舍的帽子。 味道很甜,很重要紫薯味。挪威脊背龍88即是芝士鮮茄忌廉意粉。 它的番茄味不會太酸,而它比較重忌廉味。味道酸酸甜甜, 超級開胃醒神。 而且意粉彈牙,不會冧pat pat. 我覺得這碟意粉也是好吃,不防一試!另外,它嘢飲的造型也很特別。變身水 55朱古力味香滑,
溫馨提示,這裏長期客滿,很受歡迎,記得要預先book位呢!

暴暴吞 48
即是芝士黑松露煙肉焗薯條。 它的黑松露十分重,十分香濃。

配上邪惡的芝士拉絲,實在太好吃了!

密室火鳳凰 118
即是芝士焗雞扒配西班牙火腿。
它的雞扒十分大塊,比一個人的手掌的還要大!
挪威脊背龍88
另外,它嘢飲的造型也很特別。
變身水 55
朱古力味香滑,很夠冰凍,味道不會太淡。

幸運魔藥 55
味道是芒果和乳酪, 芒果味不會太甜, 有淡淡的乳酪香味。

這裏的環境十分美麗,而且食物質素很好。 當初我原本以為它會像普通旺角的cafe,味道一般,但是原來這樣的食物質素很高,我和朋友都覺得很好吃呢!
最後再提一提大家,若果上來這裏,記得預先book位呢, 因為很多客人上來喔。
但凡有新開的cafe都想一試尤其有主題和裝修獨特的。今晚cafe達人朋友帶我去一間魔法 cafe 晚飯。 cafe以哈利波特電影為主題 位於旺區煙廠街樓上。 一出𨋢就見到,門面以魔法通道名稱為门牌。 入到裏面就像電影道具博物館, 場景感覺很真實, 再加上店內播放著電影配樂, 感覺就如置身於哈利波特魔法學園。 原來店員都是哈利迷, 耐心講解關於哈利波特電影裏唔同角色 使用的道具, 好細心呀。本menu好似魔法書頁頁驚心動魄,又把菜式名稱改成巫術專用語, order菜式的時候變咗念法術。。。 感覺好唔真實 。店員先放上的玻璃杯原來個底唔平 可以搖晃,嚇得我以為要倒瀉水了。日本八爪怪 (明太子魷魚忌廉扁意粉$88)很喜歡吃日本明太子哪種鹹香帶微辣, 這碟扁意粉忌廉汁creamy 香滑, 意粉硬度煮得啱啱好。 魷魚圈 鮮嫩彈牙, 配上微辣的明太子好味極了。 吃了這道菜印象立刻加分,主題餐廳唔係得個睇字, 菜式味道沒有忽視。 蜜獾学院(芒果蔬打$48)類似魔法水的飲料, 芒果梳打味偏甜, 飲到最後都冇變淡。<呼呼,菜菜現>意大利雜菜湯($28)有天然的番茄味,而非罐頭蕃茄湯,

但凡有新開的cafe都想一試尤其有主題和裝修獨特的。

日本八爪怪 (明太子魷魚忌廉扁意粉)

日本八爪怪 (明太子魷魚忌廉扁意粉$88)

蜜獾学院(芒果蔬打)

蜜獾学院(芒果蔬打$48)
類似魔法水的飲料, 芒果梳打味偏甜, 飲到最後都冇變淡。
<呼呼,菜菜現>意大利雜菜湯

<呼呼,菜菜現>意大利雜菜湯($28)
有天然的番茄味,而非罐頭蕃茄湯, 大量蔬菜熬製的蔬菜湯健康美味。

路莫斯 (芝士蜆肉蘑菇意大利飯)

路莫斯 (芝士蜆肉蘑菇意大利飯$88)
意大利飯軟硬程度適中, 混入香濃芝士醬汁,蘑菇和蜆肉, 滋味到極!

催狂魔之吻(紅酒燴牛尾)

催狂魔之吻(紅酒燴牛尾$138)
牛尾炆得香腍, 還好廚師都細心切得較細件方便進食, 有筋腱的部位,紅酒汁熬得很濃很杰, 建議可加重一些洋蔥增加其香甜味。

估唔到主題餐廳的食物質素睇得又食得。
日本八爪怪 (明太子魷魚忌廉扁意粉)
<呼呼,菜菜現>意大利雜菜湯
路莫斯 (芝士蜆肉蘑菇意大利飯)
催狂魔之吻(紅酒燴牛尾)
Harry Potter不論是小說或是電影風靡全球,在旺角原來也有一間魔法為主題的cafe,很適合哈利波特粉絲們來這裡打卡朝聖呢!霍格華茲學生前往九又四分之三月台,搭乘列車前進魔法學校,一入門口就見到這個九又四分之三月台的標誌 - 穿牆手推車,可說是必拍的打卡位。手推車上就是渾身雪白的貓頭鷹,哈利波特的忠心信使「嘿美」(Hedwig)。店內亦有提供不同款式的魔杖和眼鏡道具,可以用來拍照,而且店員態度殷勤,主動上前幫客人合照。小店面積不大,座位不多,坐得有點擠,這天星期五來到,幸好早來了,過了七時後都差不多滿座。其中一面牆裝潢成高身書架,宛如哈利波特故事中跳出來的魔法書櫃。就連出菜位神秘隱身於這塊磚牆上,就像走進哈利波特的魔法世界。每張枱枱底部放置了一個大籃,用來存放手袋背包,相當貼心。餐牌以西餐為主,菜式以魔法咒語及人物命名,別具心思。不倒翁水杯會搖來搖去,貫徵其魔幻主題,有趣又好玩。思不居里的午後 - 蘋果花茶 $50茶色澄澈,而且沒有加糖,隱約透出酸酸清甜的蘋果天然果香。噗噗蘭 - 芝士焗西蘭花 $38雖然只是小食,不過原來份量頗多,以這個價錢來說,可說是十分抵食。表面舖滿厚厚的拉

每張枱枱底部放置了一個大籃,用來存放手袋背包,相當貼心。

餐牌以西餐為主,菜式以魔法咒語及人物命名,別具心思。

不倒翁水杯會搖來搖去,貫徵其魔幻主題,有趣又好玩。

思不居里的午後 - 蘋果花茶 $50
茶色澄澈,而且沒有加糖,隱約透出酸酸清甜的蘋果天然果香。
思不居里的午後 - 蘋果花茶

噗噗蘭 - 芝士焗西蘭花 $38
噗噗蘭 - 芝士焗西蘭花

表面舖滿厚厚的拉絲芝士,西蘭花切成一口大小,拌入芝士後芝味十足。

卷卷蝦 - 酥炸薯仔蝦 $58
以馬鈴薯切絲代替厚厚的炸漿,表面炸至金黃,入口更加脆卜卜。
卷卷蝦 - 酥炸薯仔蝦

內裡包裹裡細嫩彈牙的蝦肉,雖然是炸物,不過感覺不會太油膩。

日本八爪怪 - 明太子魷魚忌廉扁意粉 $88
魷魚口感爽彈,粉橘色澤的明太子醬沒有腥味,味道帶點微鹹又微辣,將忌廉醬汁與明太子拌勻後,形成微微辣味的搭配,恰到好處又惹味。
日本八爪怪 - 明太子魷魚忌廉扁意粉

扁意粉煮出Al dente輕微韌度的口感,濃郁的醬汁份量剛好掛在每條意粉上,入口份外香滑。

路莫斯 - 芝士蜆肉蘑菇意大利飯 $88
雖則飯量很足,就是稍嫌蜆肉蘑菇的配料份量少了點。
路莫斯 - 芝士蜆肉蘑菇意大利飯

risotto 煮至軟硬適中,入口奶滑煙韌,很creamy的。
路莫斯 - 芝士蜆肉蘑菇意大利飯

一頓晚餐沒有甜品總是覺得有欠完滿,幸好這裡的甜品櫃放有不少自家製的甜品糕點。

紅莓慕絲蛋糕 $38
賣相精緻可愛,不過有點可惜的是餅底不夠脆。
紅莓慕絲蛋糕

軟綿綿的細滑慕絲,充滿紅莓的酸香,清新不過甜。
紅莓慕絲蛋糕

結帳時亦是將結帳單夾在魔法書中,奇幻到底呢~
2018-04-20
慶祝紀念
生日
2018-04-21 64 瀏覽
一直以來都對一啲有特色嘅Cafe好有興趣因為除咗食嘢之外仲可以享受氣氛而且仲可以影好多相打卡再加上會比一個深刻嘅記憶我所以我都幾鍾意今次就黎到哈利波特Cafe首先梗係影幾張相先啦再加上Cafe會有哈利波特電影嘅音樂播放所以就更加有氣氛亦都會更加享受喺嗰度食嘢Green apple yogurt drink 吐真劑$$55我就叫左一個綠色嘅吐真劑用嚟裝野飲嘅杯都好特別飲品唔算好甜同埋green Apple嘅味唔係好重亦都幾好飲唔係啲怪味一開頭都會驚係啲太甜嘅味道飲落覺得幾清新幾好飲All day breakfast 魔法學院的盛宴 $$108好西式嘅感覺有四款唔同嘅食物又烤得好香牛油味嘅牛角包有火腿炒蛋一個係好滑好香同埋好重奶味意式三文魚帶子意大利飯 $$98最鍾意係呢個飯因為有好重嘅南瓜味而且濕濕地好容易入口再加三文魚同帶子都好食同埋好高質黑松露雞肉扁意粉 $$82雞肉嘅份量都好多而且黑松露味都係好香奶油啤酒 $$ 48呢度有哈利波特迷必飲嘅飲品有少少汽水嘅味道勁好飲嗰個cream都唔膩

一直以來都對一啲有特色嘅Cafe好有興趣

有少少汽水嘅味道
勁好飲
嗰個cream都唔膩
2018-04-20 306 瀏覽
位於旺角煙廠街9號興發商業大廈404室的9 3/4 Cafe, 是一間主題為哈利波特的餐廳。餐廳的佈置和細節十分有心思,踏入餐廳後就好像真的走進了哈利波特的國度。而且食物質素也頗高,名乎其實「睇得又食得」。餐廳的其中一面放置了一個書架,感覺就好像置身在霍格華茲內。而牆上則掛了不少古典人像畫,頗為像真,有看過故事的人也知道,魔法學院內也有不少會動的人像畫。菜色的名稱也是有花過心思的,全部都是以哈利波特的故事作靈感,和侍應點餐時就好像說魔法咒語,頗為有趣。除了有趣的菜色名稱,旁邊也會有少許註解,客人能夠明白該菜色實際上是甚麼。😍首先來到的是餐湯:呼呼,南瓜現 (Pumpkin Soup),與 呼呼,菜菜現 (Mixed Vegetable Soup)。兩款餐湯的賣相也頗為不錯,份量大份。雜菜湯的味道酸酸的,夠開胃,而且雜菜不會切得太細粒,充滿咬口。南瓜湯的味道也是頗濃,口感滑溜,湯的溫度可以再熱些便更好了。奶油啤酒 (Butter Beer)來到了,這款啤酒沒有任何酒精成份,不用擔心。上面是甜甜的忌廉,而下面是薑味汽水,味道解渴,這款飲品算是餐廳的招牌飲品。魔法學院的盛宴 - 全日早餐 (

😍

魔法學院的盛宴 - 全日早餐 (All day Breakfast)來到了。食物的份量比想像中大份,當中包括有炸蟹餅、牛角酥、德國腸、漢堡扒和煙肉炒蛋。

這款菜式整體上的味道也不錯,十分夠熱。蟹餅炸得脆脆的,牛角包🥐也是烘得香脆。

煙肉炒蛋口感滑溜,配著幾款較為乾身的食物,頗為配搭。最後還有重量級的德國腸和特厚漢堡扒。腸仔的皮十分脆口,漢堡扒的口感實淨,肉味頗夠。女仕們可以和朋友一起享用這款菜呀。

港口匙 - 意式三文魚帶子燴意大利飯
(Salmon and Scallops Risotto) 上桌了。不要少看這碟意大利飯,份量也是頗足料的。Risotto的醬汁十分濃郁,口感十分creamy, 而且三文魚碎和帶子粒粒也頗彈牙。
😻
Risotto是一款難度頗高的菜式,如果烹煮的火侯拿捏得不好,意大利飯會煮得太爛像糊仔,或完全未熟。餐廳的Risotto的熟度是剛剛好的,就像一些正宗的意大利飯,有少許米粒的中間仍是微硬的。

變身水 - 朱古力雪香 (Iced Chocolate)的賣相也是十分有趣。朱古力十分冰涼,口感也滑滑的,巧克力的味道可以再濃少許。

飛飛禽 - 香酥雞翼 Crispy Fried Chicken Wings 來到了。雞翼的賣相也是頗為不錯的,炸得脆口,還可點少許沙津醬。

餐廳的正中央還有一個拍照的位置,是模仿9 3/4的場景,而且還有魔仗和眼鏡借用呢。
2018-04-15
朋友係哈利波特超級fans之前同佢一齊去USJ今晚專登同佢黎9 3/4 cafe估唔到除左有打卡位 野食都幾好食6點幾啱啱開門就去到一上到去緊係要趁冇咩人影左呢個月台先啦書櫃擺設都好似真係起哈利波特既世界咁仲要播既bg music都係充滿探險feel朋友未食野已經勁開心Menu都好多選擇每個菜名都好得意好哈利波特而且好貼心咁起下面寫埋實際係咩要左個卷卷蝦個樣好特別好少見薯仔炸得香脆入面隻蝦大隻又彈牙配埋酸甜醬食完好開胃日本八爪怪其實係明太子魷魚忌廉扁意粉意粉爽口 忌廉汁份量剛剛好配埋明太子既香 好食暴走矮豬怪係staff recommend既main course黑毛豬煎得香口 又唔會韌配埋個sauce酸酸甜甜 好match配菜竟然係紫薯 都幾surprise顏色又靚 又夠健康最後緊係要叫返個奶油啤酒個陣去USJ都有飲架但呢隻冇咁甜 下面似汽水個隻忌廉幾好飲影得開心 食得又開心朋友同我都好滿意呢餐推薦9 3/4 cafe比大家!
朋友係哈利波特超級fans

但呢隻冇咁甜 下面似汽水個隻忌廉
幾好飲

影得開心 食得又開心
朋友同我都好滿意呢餐
推薦9 3/4 cafe比大家!
友人係一個哈利波特迷, 早前佢就帶我去位於旺角一間以哈利特迷做主題的café, 叫 9 3/4 café食飯. 這裡全以哈利波特的嘢作為佈置, 雖然地方唔算好大. 也有一些道具提供俾客人影相. 我地點了兩款小食. 香酥雞翼. 一碟有成五隻雞翼, 而且每隻雞翼都幾大隻和飽滿. 外層幾鬆脆, 內裡雞肉尚算嫩滑. 脆炸薯仔蝦. 這個以薯仔絲包着蝦, 幾特別. 但要盡快食, 否則放耐咗, 薯仔絲就會較油. 黑椒牛柳絲意粉. 我鍾意食牛柳, 選了這款較惹味的意粉. 牛柳絲尚算稔身, 若黑椒味再重一點更好味. 蕃茄鮮蝦扁意粉. 友人選了帶點甜甜酸酸的意粉. 這個係扁意粉, 口感有點不同. 蝦份量算幾多, 也夠彈牙. 最後點桂花花茶. 可以解一解所食的濃味食物, 淡淡的桂花香味, 令人感覺舒服.
9 3/4 café食飯.

這裡全以哈利波特的嘢作為佈置, 雖然地方唔算好大.

也有一些道具提供俾客人影相.

我地點了兩款小食.

香酥雞翼.

香酥雞翼

一碟有成五隻雞翼, 而且每隻雞翼都幾大隻和飽滿.

外層幾鬆脆, 內裡雞肉尚算嫩滑.

脆炸薯仔蝦.

這個以薯仔絲包着蝦, 幾特別.

但要盡快食, 否則放耐咗, 薯仔絲就會較油.

黑椒牛柳絲意粉.

黑椒牛柳絲意粉

我鍾意食牛柳, 選了這款較惹味的意粉.

牛柳絲尚算稔身, 若黑椒味再重一點更好味.

蕃茄鮮蝦扁意粉.

友人選了帶點甜甜酸酸的意粉.

這個係扁意粉, 口感有點不同.

蝦份量算幾多, 也夠彈牙.

最後點桂花花茶.

香酥雞翼
黑椒牛柳絲意粉
2018-04-19 78 瀏覽
我唔係哈利波特迷, 都忍唔住黎朝聖一下🧙🏻‍♀🧙🏻‍♂✨ 9 3/4 Cafe 有唔少影相位, 🔮眼鏡~魔法棒~任借任玩唔嬲😆😆 同朋友仔玩得好開心!!除咗可以影相呃like, 估唔到連嘢食都唔錯喎🤩佢哋全份Menu嘅餸名都改得好有心思㗎👇🏻澳洲蛋白眼龍 (黑松露帶子蘑菇意粉)卷卷蝦 (酥炸薯仔蝦)暴走矮豬怪 (黑毛豬配香草汁)幸運魔藥 (芒果乳酸) & 愛情魔藥 (草莓乳酸)同大人細路嚟到一樣咁開心, 老闆仲好好人添^^

除咗可以影相呃like, 估唔到連嘢食都唔錯喎🤩
佢哋全份Menu嘅餸名都改得好有心思㗎👇🏻

澳洲蛋白眼龍 (黑松露帶子蘑菇意粉)

卷卷蝦 (酥炸薯仔蝦)

暴走矮豬怪 (黑毛豬配香草汁)

幸運魔藥 (芒果乳酸) & 愛情魔藥 (草莓乳酸)

同大人細路嚟到一樣咁開心, 老闆仲好好人添^^
2018-04-11
2018-04-19 57 瀏覽
本身都好鐘意睇 harry potter 😍今日就book 左 9 3/4 cafe 食飯一入去就播緊電影配樂 加上餐廳嘅佈置 例如鳥籠、9 3/4月臺手推車牆上嘅飛天掃帚、油畫,個底唔平可以轉既水杯每一個地方都有harry potter 嘅場景或者道具 真係好有feel另外值得一提係佢個menu 所有名都係電影人物或者場景再 match 返落個食物到 係呢幾啲地方都睇到餐廳好有心思花左好多時間係設計上面 侍應仲同我地講有魔法杖同眼鏡可以比我地影相 如果有埋袍就perfect 喇🤭食物方面 點左2 個main 同一客雞翼巨人海格的創可貼(紐西蘭肉眼配秘制黑醋汁)落單嘅時候侍應話只係可以揀7成或全熟 所以叫左7成熟肉眼扒好大塊 足夠兩人份量 但感覺似3成問返老闆原來因為太大塊太厚 所以會感覺生啲建議大家都係點全熟會好啲 不過其實塊扒唔錯口感鮮嫩 牛肉味香濃 配合埋醬汁更加好味伴碟係分類帽造型嘅紫薯薯蓉 😂好得意 入口有香濃紫薯味 都幾滑渡渡鳥之歌(黑松露雞肉扁意粉)黑松露味好濃扁意粉麵身啱啱好唔會太淋或太硬個汁都整得幾好再配埋雞肉同菇 都唔錯飛飛禽(香酥雞翼)炸雞翼非常香脆雞肉滑同jui
本身都好鐘意睇 harry potter 😍

侍應仲同我地講有魔法杖同眼鏡
可以比我地影相 如果有埋袍就perfect 喇🤭
食物方面 點左2 個main 同一客雞翼

巨人海格的創可貼
(紐西蘭肉眼配秘制黑醋汁)

落單嘅時候侍應話只係可以揀7成或全熟
不過其實塊扒唔錯
口感鮮嫩 牛肉味香濃 配合埋醬汁更加好味
伴碟係分類帽造型嘅紫薯薯蓉 😂好得意
入口有香濃紫薯味 都幾滑

渡渡鳥之歌(黑松露雞肉扁意粉)

黑松露味好濃
扁意粉麵身啱啱好
唔會太淋或太硬
個汁都整得幾好
再配埋雞肉同菇 都唔錯

飛飛禽(香酥雞翼)

炸雞翼非常香脆

建議早少少到 可以影下相 欣賞下老闆嘅心思
道具同佈置都係唔同地方搜羅返嚟
令人感覺置身於哈利波特世界
食物都幾好味 非常用心
喜歡harry potter 嘅朋友千祈唔好錯過呀!