2022-12-05 32 瀏覽
好耐無試過late dinner, 終於可以放工shopping 完再dinner, 唔洗再趕住幾點前先有堂食,最愛呢啲天氣坐outdoor seats Pork Al pastor tacos墨西哥既菜式辣味慢慢滲出,食完1件餘辣好正,如果怕太辣要唧多啲青檸減辣,豬既咸香同辣夾得好perfectRib eye steak 14 oz貼心切好先上枱,喺酒吧枱上食比較方便,medium 無overcooked, 肉質嫩帶光澤,薯條如果多啲會更好Stella Artois & Hoegaarden2杯同ml?!2個杯size差太遠

Pork Al pastor tacos

Rib eye steak 14 oz

Stella Artois & Hoegaarden
2杯同ml?!2個杯size差太遠
2022-11-30
1K
2022-12-03 39 瀏覽
雞肉墨西哥脆玉米餅 $138buffalo chicken Nachos墨西哥classic 菜式, 底層有紅色同深紫色香脆嘅Machos, mix 左最底芝士醬, 上面鋪左滿滿嘅雞肉絲, 微甜辣帶濃郁香料香同埋酸辣青椒. 佢一邊有sour cream 或Guacamole🥑味道同口感都好豐富Pulled Beef Burrito $148好似都係第一次食Burrito. 原來除左Beef, 入面仲有飯!牛肉軟腍入味, 加埋酸而微辣嘅 Salsa, 順滑嘅🥑Guacamole, 同cheese, 飽肚又幾惹味. 朋友好欣賞burrito 個皮, 話好有麵粉香, 不過有邊整燶左d. Lamb Mince Quesadillas $138餡餅中係羊肉碎, 欣賞佢有羊肉香味, 比起牛肉出色. 中間芝士可以微拉芝. 一邊有3款sauce, 薄荷、奶酪同salsa, 配埋sauce 更惹味Churro Dulce De Leche $78Churro 係每次見到都想叫, 即炸脆香不過呢款略嫌炸得真係太脆, 成條好似餅乾咁.但係甜同更脆卜卜的版本 🌟有香脆的肉桂味加埋朱古力雪糕一齊食甜而不膩😌口感

雞肉墨西哥脆玉米餅 $138
buffalo chicken Nachos

Pulled Beef Burrito $148

Lamb Mince Quesadillas $138

Churro Dulce De Leche $78
Churro 係每次見到都想叫, 即炸脆香
不過呢款略嫌炸得真係太脆, 成條好似餅乾咁.
但係甜同更脆卜卜的版本 🌟
有香脆的肉桂味
加埋朱古力雪糕一齊食
甜而不膩😌口感好特別

• Buffalo  Chicken  Nachos
2022-12-03 64 瀏覽
係香港從來未試過食墨西哥菜,今日成就解鎖🙈🙈lets try-Mexican Beef Taco Salad 墨西哥牛肉玉米餅沙律 $138呢道沙律認真colourful,營養價值滿分,食落好有口感,有牛油果、紅石榴、生菜、牛肉碎、車厘茄、莎莎醬、茄醬、芝士碎,冇諗到全部食材夾埋會咁有層次🥹好清新,打破我對沙律既睇法🤣-Palled Beef Burrito 墨西哥牛肉絲卷 $138呢個卷真係不得了,如果你地去呢間bar,一定要食佢呢款卷,大大份 抵食,雖然入邊包住d飯,外層皮又有燒焦,但完全冇違和感,好完美地同牛肉絲結合一齊,入面有埋酸酸辣辣既醬,好惹味,想再食得多樣化d,可以配埋側邊嘅醃洋蔥同蕃茄蓉🤤🤤-Mexican Roast Chicken Chal 墨西哥烤雞半隻 $188相信大家一定都有食過k字燒雞,呢款燒雞雖然味道好似k字燒雞,但係味道係再濃郁10倍,多左一種煙燻味,加埋墨西哥風既香料,又香又滑,完全係我鍾意食既口感🤤再黎仲有2串蔬菜同細細兜既飯仔,口感好似食緊中式臘味飯咁,但係飯質地再乾爽dPomegranate & Lime Ice Tea $68紅石榴&青檸冰茶食
-Mexican Beef Taco Salad
墨西哥牛肉玉米餅沙律 $138

-Palled Beef Burrito
墨西哥牛肉絲卷 $138

-Mexican Roast Chicken Chal
墨西哥烤雞半隻 $188

紅石榴&青檸冰茶
食完肉肉當然要飲返杯清新既茶啦,呢杯既樣子好少女,味道好fresh
2022-12-02 39 瀏覽
呢間係位於尖東嘅墨西哥餐廳,餐廳以暗色系及簡約為設計主軸,牆壁有唔同特色壁畫。餐廳播住墨西哥音樂,幾 chill同 relaxing!座位寬敞,環境舒適。餐廳更設有bar 位。食物方面,有唔少墨西哥招牌菜,唔同款式嘅Nachos、Tacos、Quesadilla、Burrito,Pasta、Pizza、red wine🍷、cocktails🥂, dessert等.《墨西哥牛肉夾餅》🥗🥙 $142賣相唔錯,有個架定住,墨西哥餅夠薄,餡料幾多。有手撕牛肉、紫洋蔥、沙律菜、配特色墨西哥醬汁,少少辣幾夾。每塊玉米餅都有一嚿青檸🍋,配埋酸酸地嘅青檸汁一齊食👍🏻《墨西哥牛肉玉米餅沙律》🥗🥙 $138好豐富,色彩鮮艷😍 打卡一流,有兩大個牛油果🥑🥑,非常新鮮,配平時好少食嘅石榴粒😋 仲有炒香咗嘅牛肉粒、爆多芝士🧀🤤、Cream Cheese、蕃茄辣醬、車厘茄粒🙆🏻‍♂️ 撈埋一齊食又唔同嘅味道,口感好清新,開胃。《巴斯克焦香紅絲絨芝士餅》🍰 $78賣相一流,紅絲絨芝士餅配士多啤梨粒🍓同藍莓🫐。平時喺出面比較少食到,蛋糕上半 part 係巴斯克焦香芝士餅,下半部就係紅絲絨 flavour!《西班牙海鮮飯

《墨西哥牛肉夾餅》🥗🥙 $142

《墨西哥牛肉玉米餅沙律》🥗🥙 $138

《巴斯克焦香紅絲絨芝士餅》🍰 $78

《西班牙海鮮飯》🇪🇸 $198
西班牙飯炒得好香,粒粒分明!都幾多海鮮,包括青口、魷魚粒、煎魚、蝦😋 食材新鮮,炒飯夠乾身。

2022-12-02 55 瀏覽
👧🏻😋👅🍽✨食物高質Restobar😋🇲🇽 -8Five2 Restobar🇭🇰 尖沙咀天文臺道8號地下2號舖 🇭🇰-🍷天文臺道超大間restobar好多位, 天氣又凍凍地, 坐近門口既位好似去左外國既感覺🍷Openrice提早訂座有九折 (以下介紹為原價), 環境好chill, 談心傾公事都一流-🇲🇽🐂🥗Mexican Beef Taco Salad $138💯前菜叫個salad, 超大份好多料, 有牛肉碎, 牛油果, 生菜, 番茄仔, 番茄蓉, 石榴粒, yogurt sauce💯撈勻食勁好味, 牛肉粒有mexican seasoning好香, 牛油果同yogurt sauce令texture更rich, 石榴粒就加左D甜味好fresh-🫘🐑🌯Bean & Ground Lamb Burrito $138✨呢個Burrito又係足料代表, 塊餅入面既餡料逼爆晒, 有飯, 羊肉, 豆, 仲有爆多cheese😍✨side dish仲有兩款汁, 冇兜果個係辣辣地既醃菜, 超惹味; 有兜果個係重香料番茄醬, 用黎點個Burrito超夾-🦑🐟🥘Seafood Mexican Paella $
👧🏻😋👅🍽✨

🫘🐑🌯
Bean & Ground Lamb Burrito

🦑🐟🥘
Seafood Mexican Paella $198

💯魚塊, 魷魚, 青口都幾多cover晒大半個飯
💯但重點係個飯勁焦香, 烘到好脆, 加上墨式調味食到停唔到口
Mexican Beef Taco Salad
2022-12-02 29 瀏覽
8Five2 Restobar📍 尖沙咀天文臺道8號地下2號舖餐廳環境令人地好舒服,好適合拍拖或者放工過嚟relax🍻Chilli shrimp quesadillas呢個真係超好食😋好多蝦、芝士夾喺入面!鍾意食芝士嘅一定要叫,因為芝士係多到滿瀉😍😍Chips N guacamole Chips顏色有紅色、紫色,感覺好sharp!咬落質感薄脆,鹹淡岩岩好。食落小小辣,表面都有香料,就咁食已經好惹味。再配埋牛油果醬,味道更加出又creamy😌Yuzu Cake個芝士蛋糕係超級creamy,食落去質感香滑👍🏻餅底夠實,好好味😋😋Red velvet cake 最特別又最迷人既地方係外層味道係焦香既,芝士蛋糕帶有緊實既口感但食落去綿密幼滑😍😍紅莓味再出d會更加好食😋
8Five2 Restobar
📍 尖沙咀天文臺道8號地下2號舖

餐廳環境令人地好舒服,好適合拍拖或者放工過嚟relax🍻

Chilli shrimp quesadillas
呢個真係超好食😋好多蝦、芝士夾喺入面!
鍾意食芝士嘅一定要叫,因為芝士係多到滿瀉😍😍

Chips N guacamole
Chips顏色有紅色、紫色,感覺好sharp!
咬落質感薄脆,鹹淡岩岩好。
食落小小辣,表面都有香料,就咁食已經好惹味。
再配埋牛油果醬,味道更加出又creamy😌

Yuzu Cake
個芝士蛋糕係超級creamy,食落去質感香滑👍🏻
餅底夠實,好好味😋😋

Red velvet cake
2022-12-01 37 瀏覽
因為平時好少同媽咪出黎食飯,就算食一係就係屋企,一係就屋企附近茶記/連鎖店食個飯。所以難得放假,帶媽咪出黎食好西。😝比左幾間媽咪揀,佢就話幾十歲都未試過墨西哥菜,於是我地揀左呢間位於尖沙咀既8Five2 Restobar。環境夠哂CHILL之餘,又有歌聽。🎶我地大約6點幾就去到,但已經見到好多人入座~我媽咪細細聲講,咁早就已經咁多人食,相信呢間有一定水準。😂小食我地叫左個Spinach Nopales Quessedilla($138)佢係一個墨西哥薄餅,因為媽咪唔食牛肉,所以叫左菠菜同芝士做饀。其實芝士同菠菜係好夾既食材,咬落去芝士味夠香濃又多到可以拉埋絲。👍🏻呢度菜仲會配3隻特調既醬: 牛油果醬,酸忌廉醬同蕃茄醬。我同媽媽都覺得牛油果醬最夾,令到成個薄餅提升一個層次之餘,又唔會搶走薄餅本身既味道。蕃茄醬味道偏向酸味,食落別有一番風味,平時鐘意食酸野既可以一試。😜主食方面,我地叫左BBQ Pork Ribs(Half)($188)店員一送上枱媽媽就嘩一聲,話燒得好香好吸引❗️有別於出面BBQ燒肉,出面多數會燒完肉再淋上BBQ汁;呢間做法係用汁醃左啲肉先,表面只留少量醬汁,咁就每一塊都食

環境夠哂CHILL之餘,又有歌聽。🎶

Spinach Nopales Quessedilla
呢度菜仲會配3隻特調既醬: 牛油果醬,酸忌廉醬同蕃茄醬。

BBQ Pork Ribs(Half)
店員一送上枱媽媽就嘩一聲,話燒得好香好吸引❗️
有別於出面BBQ燒肉,出面多數會燒完肉再淋上BBQ汁;呢間做法係用汁醃左啲肉先,表面只留少量醬汁,咁就每一塊都食到BBQ味🥰

而BBQ味都唔會因為過多而味道過濃,媽咪表示下次再黎一定要再叫😋
而店家都好有心機去燒,所以我地用刀一切就離晒骨,肉質都可以保持好軟腍嫩滑。

而店家都好貼心地配上tortilla 餅同醃菜等我地可以夾住肉咁食。一道菜兩種食法。🤣

跟主食會配一份炸薯條,薯條比較粗身,都炸得好乾脆👍🏻我地最後仲拎薯條點上一道菜既牛油果醬,出奇地夾又中和到薯條既鹹味。🤣

Brewed  ice  tea
飲品方面,我自己叫左杯啤酒,而媽咪叫左杯特調Brewed ice tea($68),原來係水果茶,入面有橙同士多啤梨,媽咪就話咁樣唔會太甜仲啱佢飲👍🏻

green tea cake
最後我地叫左個甜品做收尾,叫左個green tea cake($78),入面有d紅豆粒,唔會太甜;抹茶同紅豆永遠係最佳組合❗️連我唔係抹茶控都覺得味道幾出色~😆

總括黎講,如果想體驗下墨西哥菜,又想搵個地方食下野relax下,呢間一定滿足到。
人均消費$250至$300,就可以係間環境氣氛一流,有歌聽,又好食,仲要飽住走,冇得輸。
Spinach Nopales Quessedilla
BBQ Pork Ribs(Half)
Brewed  ice  tea
green tea cake
  • BBQ Pork Ribs
2022-11-29 35 瀏覽
墨西哥菜中既酸辣都幾令人醒神,而且我今次帶走既閨蜜之一最醒神既一刻就係見到一兜兜醬既一刻,絕對唔會放過任何一滴!所以食lamb mince quesadillas,又有酸菜,又有牛油果容就岩晒J身邊閨蜜既口味!不過 shrimp tacos 都好食,但如果可以唧既lime 大舊d咁另上俾我地唧多d汁就更好🤣Overall, service 同食物我同閨蜜都滿意,而且環境IGable 滿足晒我同閨蜜最講究既儀式感,而且閨蜜自己都好滿意牛肉碎沙律,肉碎都可以咁juicy而急不及待介紹屋企人同其他三五知己黎呀!
  • 墨西哥牛肉玉米餅沙律
2022-11-26 38 瀏覽
同事推介來呢間墨西哥餐廳試吓,真係無介紹錯鐵板燒牛肉最欣賞既位係真係好熱既鐵板,唔係只係將啲牛放係塊凍冰冰既鐵板上面扮鐵板,味道係黑椒牛柳既味道,牛柳好夠淋,well done 都唔會鞋,再加埋啲配料,有洋蔥,蕃茄等等,好夠惹味墨西哥沙律同普通沙律唔同,蕃茄係切到好碎,但係又仲食到啲粒粒,好有口感,牛油果🥑好夠熟,份量好多,芝士有兩款,仲有生菜,酸忌廉,肉碎,口感同味道都好好,仲有紅石榴,成個沙律好多味,清新又豐富辣椒蝦墨西哥卷餅薄薄的墨西哥餅包住辣蝦炒飯,有洋蔥🧅有紅椒在內,又係勁好味😋好滿足,食完好滿足
同事推介來呢間墨西哥餐廳試吓,真係無介紹錯

鐵板燒牛肉

墨西哥沙律

辣椒蝦墨西哥卷餅

2022-11-24 47 瀏覽
平時經過呢間餐廳都睇到入邊坐滿晒人🥺想黎好耐,而家有機會嚟🥰到我飲返杯食返餐好既坐低咗叫完嘢食冇耐,職員就上沙律,沙律材料好豐富,有蕃茄牛油果牛肉辣醬,係食肉之前就食到嘅沙律🥗做前菜,令我更加開胃辣椒雞墨西哥酥餅鍾意入面充滿芝士,熱食嘅時候仲做到拉絲效果,辣椒雞辣得過癮好味🤤我完全接受到食得辣,仲要加辣蕃茄粒醬汁食👍正呀。對肥仔黎講辣咗啲,但佢都一樣鍾意食海鮮飯飯比較乾身,有魷魚青口蝦魚粒伴飯,賣相已經好吸引

辣椒雞墨西哥酥餅

海鮮飯
飯比較乾身,有魷魚青口蝦魚粒伴飯,賣相已經好吸引
2022-11-23 44 瀏覽
Corn croquettes $98切開中間就會見到滿滿的芝士,幾乎唔覺有混任何面粉類材料。脆漿好薄得黎唔會漏餡。襯熱食就可以拉出好長嘅芝士,好療愈Beef nachos $138有2款味嘅nachos,牛肉碎加入紫洋蔥碎+食用花,仲有自家乳酪醬,完全唔滯,越食越想食Lamb mince quesadillas $138皮薄餡靚嘅墨西哥餡餅👍上桌時熱架,啖啖羊肉,我中意佢有少少輕微羊so味,咁先係食羊,而且更添墨西哥風味。外皮薄而酥脆。附加嘅3款醬汁好夾(原味乳酪、蕃茄蓉醬、牛油果乳酪醬)
Corn croquettes $98

Beef nachos $138

Lamb mince quesadillas $138
2022-11-21
2022-11-23 29 瀏覽
好耐冇食墨西哥菜,今晚就嚟到尖沙咀一間墨西哥酒吧食飯chill下,店內播住節拍強勁西班牙文歌,聽住食飯人都開心啲🤣餐廳環境幾靚,分咗用餐區同飲酒區,兩邊都有大枱,方便大group相聚。叫咗signature嘅Mexican beef taco salad,有紅石榴、乳酪、碎牛肉、蕃茄蓉、牛油果等,撈埋一齊食又有惹味牛肉香同時又唔油膩,一加乳酪成件事就好有中東色彩,係我最鍾意嘅配搭。羊肉Quesadilla都係心水之選,羊肉好香之餘香料配合得好好,男友唔鍾意食羊都話呢個食唔到羊羶味好正❤️❤️❤️見唔少人都有叫墨西哥烤雞,我地又跟隊嗌半隻,醃料係好有墨西哥色彩,非常刺激,肉質實淨,配菜有驚喜,墨西哥飯香得嚟唔會好油,烤意大利青瓜非常juicy👍🏻👍🏻👍🏻

2022-11-22
#ftf_尖沙咀再訪正宗墨西哥餐廳 依舊高質有水準呢間餐廳,上年食完一次之後,已經推薦左比好多朋友,個個都有讚冇彈。平時都好多外國人,氣氛好chill,今日難得放早,就同同事去食個晏當去左旅行,哈哈!Mexican Beef Taco Salad $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️材料超豐富,食材夠新鮮!牛油果、牛肉碎、紅石榴、沙律菜同蕃茄仔配搭上酸忌廉同莎莎醬,多種味道層次轟炸味蕾,清爽得來又惹味,真夠滿足!Pulled Beef burrito $148⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️份量驚人,包皮有烤香,入面有Beef, Hot Salsa, Rice, Gucamole~ 牛肉肉質軟腍,味道香濃但唔會死䶢,芝士有拉絲,配上莎莎醬,酸酸微微,膩感大大減低,勁開胃!Lamb Mince Quesadillas $138⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係有厚度既酥餅,羊肉有鮮味,一啲都唔羶,超juicy!中間夾住芝士同薄荷奶酪,配搭得宜, 十分惹味!側邊仲配有三款醬汁任你配搭,岩晒樣樣都想試嘅我,哈哈哈!Burnt red velvet cheese cake $78⭐️⭐️⭐️⭐️個人本身對Red velvet有種迷戀,但Red Velvet ch
#ftf_尖沙咀

再訪正宗墨西哥餐廳 依舊高質有水準

Mexican Beef Taco Salad $138

Pulled Beef burrito $148

Lamb Mince Quesadillas $138

⭐️⭐️⭐️⭐️
個人本身對Red velvet有種迷戀,但Red Velvet cheese cake真係第一次見,同埋臨近聖誕就更加要試,哈哈!紅絲絨餅底, cheese cake質地尚算紮實,唔會太甜,淡淡的芝士味亦都唔會太漏,唔錯唔錯!

本身想叫埋酒,可惜第二日要返工,同埋最近都飲太多,要留番啲quota聖誕節食,哈哈哈!

回頭率🤡🤡🤡🤡🤡
性價比🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻🤰🏻

#feedtiffood #吃吧孩子 #吃到懷孕
Stella Artois & Iced Peach Tea 🍑正常發揮〰️餐水和餐巾〰️意式香草蝦肉墨西哥夾餅 $142 🥙一碟4件 很可愛的擺設☺️一份夾餅裏面大概有2-3隻蝦 🦐、1小塊青檸、洋蔥、沙律菜等等 粟米餅很脆 不會有油膉味 乾身作為前菜 非常好吃✨羊肉伴厄瓜多爾醬辣醬玉米餡餅🥙 $168分量比想像中的少〰️伴碟還有牛油果醬、希臘乳酪、蕃茄莎莎🍅和泡菜只有淡淡的羊肉味道 以免治羊肉的方式呈現 伴以濃郁的芝士🧀也是不錯的一道菜 但在香港其他墨西哥餐廳吃過更好的🤣🤣-這次並沒有試到很多菜式 因為我和朋友都吃了些東西才過來happy hour🤣肚子很撐🤣🤣餐廳有限用餐時間 而且差不多夠鐘的時候會立刻趕人結帳離場〰️這個收費 這個食物質素和份量 這種服務質素而且座位非常逼夾 環境非常嘈吵〰️大概〰️我不會再回頭了〰️

正常發揮〰️

餐水和餐巾〰️

意式香草蝦肉墨西哥夾餅 $142 🥙
一碟4件 很可愛的擺設☺️
粟米餅很脆 不會有油膉味 乾身
作為前菜 非常好吃✨

羊肉伴厄瓜多爾醬辣醬玉米餡餅🥙 $168
分量比想像中的少〰️
伴碟還有牛油果醬、希臘乳酪、蕃茄莎莎🍅和泡菜
只有淡淡的羊肉味道
而且座位非常逼夾 環境非常嘈吵〰️
大概〰️我不會再回頭了〰️
  • 意式香草蝦肉墨西哥夾餅
2022-11-19 40 瀏覽
📍 @8five2restobar in Tsim Sha TsuiBarFood: 💛💛💛💛💛Décor: 💛💛💛💛💛Service:💛💛💛💛💛Price Value: 💛💛💛💛💛Price :💰 $400Favourite:💖 Mexican beef taco salad ------------------------------✅ Located at Observatory Road, only take 5 minutes walk from Tsim Sha Tsui MTR station. Very convenient.✅They provide both indoor and outdoor sitting area which is quite nice to enjoy the silence in Tsim Sha Tsui ✅ The menu offers a wide variety of signature cocktails, crafted beer and spirits.✅ Overall the food quality was out
Bar

Food: 💛💛💛💛💛
Décor: 💛💛💛💛💛
Service:💛💛💛💛💛
Price Value: 💛💛💛💛💛
Price :💰 $400

✅ Overall the food quality was outstanding
✅ Portions are generous

✅ All fresh ingredients

✅ Great experience! They provide good service and comfortable environment. The vibe and atmosphere here is so cool. Good music and friendly atmosphere.
✅ Can’t wait to return and wouldn’t hesitate to recommend to anyone looking for somewhere to chill with friends

✅ Very nice food as usual. I would highly recommend this place for its food and drink.
✅Servers are also great and always efficient, happy, and polite
✅ A delightful experience. Friendly reminder: be sure to making a booking well in advance

𝙿𝚕𝚎𝚊𝚜𝚞𝚛𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚕𝚒𝚙𝚜, 𝚕𝚒𝚏𝚎𝚝𝚒𝚖𝚎 𝚘𝚗 𝚝𝚑𝚎 𝚑𝚒𝚙𝚜 🐰

𝙻𝚒𝚙𝚜 𝚏𝚘𝚕𝚕𝚘𝚠 : @eatwithbunny_ ✨