2021-06-28
其實選擇餐廳,真的要上Open Rice 望望,就算唔睇評語,睇吓相都知乜事,唔會中地雷。因好姐妹生日,我Asia Miles 積分就到期,不如換2張Semi-lunch coupon 試吓。入到去見其裝修ok,雖然不是特別華麗,但也有可愛吊燈,只是奇怪枱一排排的枱椅排得有點密。另外奇怪的是編排坐滿一行才開第二行,疫情期間,好多餐廳會先安排隔開一張枱坐,客太多才安排入中間的隔枱,隨客人安心舒服。🤔放低Coupon,出去看看有乜食,在前菜的餐枱只見有2款餐湯(一中一西)丶2款麵包、及三款沙律(即薯仔丶粟米及沙律菜),得咁少選擇?!😱椰子湯如下圖只有一大堆椰肉,味道是少少甜味及水味,差過茶餐廳的例湯。👎🏻👎🏻👎🏻想攞沙律時,粟米都無埋,惟有只攞少少沙律菜及薯仔試吓,薯仔只食到沙律醬味,無甚烹調可言。沙律菜及麵包正常。😤😤😤主菜望落好多選擇,如Pizza丶意大利粉丶飯丶牛扒丶烤雞丶羊扒…等,我們選了一個茄汁焗海鮮意大利麵及焗羊架。意大利麵先上,望落ok,見有青口丶蝦,食落亦十分之唔ok。醬汁過甜,似中式茶餐廳的意粉,海鮮是急凍貨,不新鮮。食落口感與味道都不合格,很奇怪酒店管理層可接受其餐廳水
意大利麵先上,望落ok,見有青口丶蝦,食落亦十分之唔ok。醬汁過甜,似中式茶餐廳的意粉,海鮮是急凍貨,不新鮮。食落口感與味道都不合格,很奇怪酒店管理層可接受其餐廳水準如此。
羊扒望落似ok,食落同樣不ok。羊扒調味過重,食唔到羊肉嘅香味,可能是掩飾羊扒唔夠新鮮。而羊肉仍帶有肥膏,可食的肉很少。👎🏻👎🏻👎🏻
甜品有幾款芝士餅丶芒果拿破崙及生果,芝士餅味道普通,拿破崙的芒果香甜,但餅底唔夠鬆脆,水果都新鮮。
餐茶方面是自助餐式的茶或咖啡。
最後一提,其服務同樣差勁。我致電訂枱時,説錯了是Set Lunch。後來見Coupon 是Semi-lunch,便再致電想更正,接線生説無問題,我哋只得一種午餐,亦無轉綫上餐廳。去到餐廳,門口知客一睇Coupon便質問訂咗Set lunch,點解而家係Semi-lunch,當我回答我早兩日打電話嚟,妳同事話…,她已黑面轉身行入餐廳。今時今日係酒店仍有咁嘅服務,令我大開眼界。😮☹️👎🏻