2024-11-17 165 瀏覽
上環 Fusion 私房菜好吃到令我忘記卡路里的存在🥰<<1908bc British Chinese>>🍹Cocktail : iSuzie Wong,Pornstar Martin Iz兩款雞尾酒都值得一試,粉粉既顏色賣相相當吸引,前調有荔枝既鮮甜後調系玫瑰既清香再加埋Vodka好有夏天既氣色。另外一款,主打百香果口味酸酸甜甜入口清新留香,一試難忘。🍤蝦多士配甜辣醬:每塊多士都用新鮮既原只大蝦皮上面仲有一層滿滿既芝麻,皮薄餡厚,蝦肉彈牙,外脆里香。點埋甜辣醬更加爽口開胃。🦆香酥鴨沙律:廚師會系你面前拆開鴨肉,然後會貼心教你食用方法。呢個鴨完全沒有騷味,只有香脆搭配薄餅、甜麵醬、京蔥同青瓜有少少似食片皮鴨既感覺,但比片皮鴨更加惹味,每台必點~良心推介🫰🏻🥘中國式外賣咖喱:材料分別有芽菜、小白菜、椰菜、紅蘿蔔、甜椒、雞球、大蝦。口感豐富,微辣小甜,而且濃稠適中,白飯既必然選擇。KFC:表面睇好似咕嚕肉,酸酸甜甜既味道撲面而離,點知一啖咬原來入面系椰菜花,軟硬適中,感覺非常特別驚艷,原來椰菜花同酸甜汁都可以咁夾。環境:以藍白簡約風為主,分別設有室內同室外供

環境:以藍白簡約風為主,分別設有室內同室外供大家選擇,另外仲有包廂,包廂需要提前預訂哦,另外餐廳入面有個小酒吧,如果食完飯之後仲意猶未盡既又唔想再坐系餐台上面傾計既朋友仔,可以移步去酒吧果邊繼續一邊 Cocktail一邊傾計🫂

2024-11-16
  • 香酥鴨跟薄餅
  • 蝦多士配甜辣醬
  • Suzie Wong
2024-11-17 140 瀏覽
近年漸漸流行食fusion菜,中西合璧文化十分有特色,令人置身西餐廳同時又能感受中華傳統文化。1908bc British Cuisine環境好有格調,提供各款中華菜式,飲品則有cocktail同mocktail供客人選擇🍹🍸✿ 蝦多士配甜辣醬蝦多士想必系大家去酒樓好中意食嘅一道菜,多士有大量芝麻,蝦膠打得結實🦐多士非常香脆可口,沾上甜辣醬更惹味❤️✿ 香酥鴨跟薄餅 令人諗起北京填鴨🦆香酥香氣更明顯,鴨皮肥美,鴨肉口感實在,連同荷葉皮 青瓜🥒香蔥 醬汁食相當滋味,諗起京滬菜系博大精深。✿ 脆皮牛柳絲 頗新穎嘅一道菜,牛肉味十足🐮外脆內軟。✿ 集會脆麵 以前同長輩去酒樓都好鍾意食脆麵,一食兒時回憶返晒嚟😆有大蝦🦐魷魚🦑叉燒 豬肉,海鮮都好新鮮,麵餅脆卜卜啱晒鍾意食香口嘢嘅人。✿ Lychee Mint 有荔枝同薄荷🌱兩種材料都好清新,解膩一流。✿ Blueberry & Lime Seltzer 由藍莓🫐青檸汁🍋‍🟩梳打製成,味道酸甜好開胃。

✿ 蝦多士配甜辣醬

✿ 香酥鴨跟薄餅

✿ 脆皮牛柳絲
頗新穎嘅一道菜,牛肉味十足🐮外脆內軟。

✿ 集會脆麵

✿ Lychee Mint
有荔枝同薄荷🌱兩種材料都好清新,解膩一流。

✿ Blueberry & Lime Seltzer
由藍莓🫐青檸汁🍋‍🟩梳打製成,味道酸甜好開胃。
2024-11-13
  • 香酥鴨跟薄餅
  • 集會脆麵
2024-11-16 131 瀏覽
位於上環A出口2分鐘路程走Fusion路線的中菜館✨香酥鴨跟薄餅 $200幾乎每台必點的菜式一絲絲香酥鴨肉加入香蔥、青瓜及香甜醬汁配搭煙靭口感的薄餅皮口感層次豐富,味道不錯✨蝦多士配甜辣醬(4pcs) $160 蝦多士金黃酥脆蝦肉新鮮彈牙趁熱食風味最佳配塔甜辣醬更香口惹味✨集會脆麵 $188 🧡推薦!芡汁味道輕盈舒服麵條同時擁有脆身和半濕的口感蔬菜盡是吸收芡汁精華減膩一流🤤✨脆皮牛柳絲 $198像脆鱔般酥脆鬆化沒有平時肉類的質感特別的口感,味道帶點甜✨Lychee Mint $70香甜果汁口味,清新怡人✨Blueberry & Lime Seltzer $70入口先是淡淡的藍莓果味然後檸檬酸味較突出走開胃路線
位於上環A出口2分鐘路程
走Fusion路線的中菜館

✨香酥鴨跟薄餅 $200
幾乎每台必點的菜式
一絲絲香酥鴨肉
加入香蔥、青瓜及香甜醬汁
配搭煙靭口感的薄餅皮
口感層次豐富,味道不錯

✨蝦多士配甜辣醬(4pcs) $160

減膩一流🤤

✨脆皮牛柳絲 $198
像脆鱔般酥脆鬆化
沒有平時肉類的質感
特別的口感,味道帶點甜

✨Lychee Mint $70
香甜果汁口味,清新怡人

✨Blueberry & Lime Seltzer $70
入口先是淡淡的藍莓果味
然後檸檬酸味較突出
走開胃路線
2024-11-15 186 瀏覽
星期五下班,外籍老闆突然想吃中菜,但要環境好的,大排檔又坐不習慣,看網上推薦這家餐廳,由英籍大廚煮中菜,於是就來了吃飯。環境挺高檔的,餐具擺放整齊,服務不錯。點了招牌香酥鴨跟薄餅,蝦仁酸辣湯和咖喱薯條。蝦仁酸辣湯作為餐前湯,有蝦仁,香菇,肉絲等配料。料足,味道酸酸的,濃濃的酸醋味道,十分開胃。來個小吃咖喱薯條,我覺的這裡的咖喱十分香濃。遠處已聞到濃郁的咖喱味道,薯條厚切粗壯,占以咖喱,十分好吃。招牌香酥鴨跟薄餅,香酥鴨腿在你面前拆肉,手法乾淨利索,十分熟練。把肉占以甜醬,青瓜絲,用薄餅皮包裹著,像吃片皮鴨的吃法,啖啖肉,香脆而不膩。老闆幾年前回來香港創立了這餐飲品牌,親自料理不同中菜,很多時後與客人交流,講解每道菜的特色。

2024-11-14 71 瀏覽
難得放假,去中上環chill足一🥰夜晚食咩好?我fd就帶咗我一間佢一直好想試嘅英式中菜😍入去裝修幾優雅👍🏿用咗好多大理石🤩嗰陣未諗到食咩好,老闆會同你推薦幾款中西合壁畫嘅菜式~🦆香酥鴨跟薄餅一上枱就聞到陣陣香氣,鴨皮烤得好脆,肉質鮮嫩多汁,配埋薄餅同醬汁,簡直係人間美味!😋😋😋 🐷蜜汁排骨(4件)甜甜地,好入味,食完一件就想食第二件!🍖🍖🍖 排骨肉質軟腍,骨肉分離,蜜汁香甜而不膩,配埋白飯一流!🤩🐔🌽玉米雞湯雞湯用咗新鮮嘅玉米同雞肉熬製而成,清甜可口,暖胃潤肺😍🍲中式炖湯足料😍有竹絲雞、瘦肉、黑蒜、干瑤柱,元肉,好滋補!湯底濃郁鮮甜,每種食材都熬煮得恰到好處,營養豐富,好適合冬天飲!🍲🐟🍟1908BC 招牌炸魚薯條跟咖哩汁佢哋嘅炸魚薯條真係好正!青衣柳魚肉好滑!外皮酥脆,炸薯條配埋咖哩汁,一流!🍟🍟🍟 咖哩汁香料係配方~香濃可口,配埋青豆碎,簡直係絕配!😍🥬🥦炒雜碎蔬菜好新鮮,炒得好香,好惹味!🥬🥬🥬 雜碎包括咗各種蔬菜,例如西蘭花、菇、紅蘿蔔等等,營養豐富🥰🍹Pomegranate Fizz (Fresh Pomegranate | Cream Soda | Lime I Soda)
嗰陣未諗到食咩好,老闆會同你推薦幾款中西合壁畫嘅菜式~

🦆香酥鴨跟薄餅

🐷蜜汁排骨(4件)

🐔🌽玉米雞湯
雞湯用咗新鮮嘅玉米同雞肉熬製而成,清甜可口,暖胃潤肺😍

🍲中式炖湯
🐟🍟1908BC 招牌炸魚薯條跟咖哩汁

🥬🥦炒雜碎

石榴梳打酸酸甜甜,好清新,水果賓治就香甜可口,好適合夏天飲!😍

🍹Fruit Punch (Orange | Pineapple | Cranberry | Fruits)
每一啖都飲到水果嘅香甜同鮮味,而且唔會太甜,啱晒我呢啲怕甜嘅人!💦🤭
💕老闆人好好,周圍同啲食客吹水,佢話海鮮最好預訂,咁先可以確保新鮮!好值得推薦嘅餐廳👍🏿無論係環境、服務、定係菜式都一流!下次有機會,我一定會再嚟!💯💯💯
2024-11-07
2024-11-13 111 瀏覽
昨天同朋友去咗間餐廳主打中西fusion菜,覺得野食幾精緻 ✅芝麻蝦多士同酥炸雲吞多士外脆內嫩,蝦餡鮮甜,芝麻香氣超濃。酥炸雲吞金黃酥脆,餡料調味啱啱好,一口一個停唔到✅鮮蟹肉粟米羹粟米香甜,羹湯濃郁,蟹肉鮮嫩,飲落特別暖胃✅香酥鴨掛包鴨肉又酥又多汁,掛包軟熟,味道超夾。正餐我揀咗✅甜豆蘆筍炒三鮮魷魚、蝦同帶子都好新鮮,甜豆同蘆筍脆卜卜,成道菜色彩繽紛,特別開胃✅英式煙肉菜粒炒蛋飯炒飯粒粒分明,煙肉鹹香,炒蛋混得好均勻,每一口都好香。✅廚師甜品甜而不膩,係完美嘅結尾整體嚟講,呢餐唔單止好食,仲令人大滿足,份量啱啱好,適合同朋友一齊享受。
昨天同朋友去咗間餐廳主打中西fusion菜,覺得野食幾精緻

✅芝麻蝦多士同酥炸雲吞

✅鮮蟹肉粟米羹

粟米香甜,羹湯濃郁,蟹肉鮮嫩,飲落特別暖胃

✅香酥鴨掛包

鴨肉又酥又多汁,掛包軟熟,味道超夾。

正餐我揀咗
✅甜豆蘆筍炒三鮮

✅英式煙肉菜粒炒蛋飯
炒飯粒粒分明,煙肉鹹香,炒蛋混得好均勻,每一口都好香。

廚師甜品

甜而不膩,係完美嘅結尾

2024-11-10 1649 瀏覽
上環必試fusion中菜⭐️ 我同朋友放工想揾個個舒服啲既地方食飯傾吓偈,見到餐廳環境好有氣氛,地點又方便,就嚟試吓。真心想大讚廳既服務員,態度非常好,又好用心為我哋介紹食物👍🏻我哋兩個女仔,未必食到太多份量,但係又想試多啲款式,我哋就揀咗幾個推介嘅頭盤再加兩款Cocktail✨Cocktail✨🥂The One with the Strawberry。呢杯cocktail 有Gin,Amaretto,Vanilla,Strawberry。🥂另外一杯粉紅色嘅係Suzie Wong,主要係Vodka,Lychee,Pomegranate,Rose。📝兩杯都好飲,好易入口,好岩同朋友一邊傾計一邊relax吓,個樣仲好岩打卡🥰主菜✨✨香酥鴨跟薄餅📝見到個名都覺得幾特別唔多地方有得食,所以揀咗嚟食。職員先上咗一整份香酥鴨,然後再幫我哋拆絲,鴨肉真係一絲絲,配埋軟熟嘅薄餅,再加一啲配菜食,好味🤤✨蜜汁排骨(4pc)📝有驚喜的蜜汁排骨,排骨炆到好入味,一咬落去嘅時候外脆內軟,啲肉又軟熟彈牙🥰✨蝦多士配甜辣醬(4pcs件)📝必食必食👍🏻多士好脆蝦肉好彈牙,拼埋一齊食口感非常豐富🤗✨中式炖湯📝炖湯用料豐

Cocktail✨

主菜✨
✨香酥鴨跟薄餅

✨蜜汁排骨(4pc)

✨蝦多士配甜辣醬(4pcs件)
📝必食必食👍🏻多士好脆蝦肉好彈牙,拼埋一齊食口感非常豐富🤗

✨中式炖湯
📝炖湯用料豐富,非常足料👍🏻花膠份量足,味道鮮甜😋岩晒呢個季節飲用

✨炒雜碎
📝用咗幾款蔬菜配搭,提升咗一般炒雜菜嘅質感,好味😋
  • Suzie Wong
  • 蝦多士配甜辣醬
  • 中式炖湯
  • 蜜汁排骨
之前聽聞上環區文咸東街栢廷坊有一間名叫“1908bc British Chinese”的餐廳食物質數頗高,喜歡四處尋找美食的我當然唔會錯過啦。入到餐廳裏感覺格調高雅,座位闊落,完全沒有擠迫的感覺,十分舒服。這裏有一間可以坐10-12人的房間,約同親戚朋友一同聚餐,不失為一個好地方。還有露天座位,可以一邊欣賞街景,一邊進食,又是另一番的風味。入座後待應殷勤招待,另我有賓至如歸的感覺。香酥鴨跟薄餅 $200香酥鴨皮脆肉嫩,食落還有鴨的香味滿佈口腔裏,再包上薄餅、配菜和加上醬汁,豐富了我的口感,滋味十足。蜜汁排骨 (4件)$160蜜汁排骨外脆內嫩,不覺肥膩,完全沒有漏的感覺。食落還有微微的肉汁流進口腔裏,微甜的蜜糖香味另我愛不釋手,十分好味。招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230如在這裏想食任何海鮮的話最好是事先預訂,因為所有海鮮食材都係新鮮運到。招牌炸魚果然名不虛傳,新鮮的青衣魚柳用了炸的方法烹調,但一點都不覺得油膩,外脆內軟,食落感覺新鮮嫩滑,再點上少許沙律醬,提升了魚柳的鮮味,滋味無窮。金黃色的薯條外脆內軟,再點上濃郁咖哩香味和不辣的咖哩汁,感覺特別,滿足了我的味蕾。炒雜碎 $120炒雜碎即是

入座後待應殷勤招待,另我有賓至如歸的感覺。

香酥鴨跟薄餅 $200

蜜汁排骨 (4件)$160

招牌炸魚薯條跟咖哩汁 $230

炒雜碎 $120
炒雜碎即是炒雜菜,這個名稱頗為特別。
雜碎有芽菜、菇菌、西蘭花、金荀、白菜仔和娃娃菜,食落感覺蔬菜鮮嫩爽脆,再掛上熱辣辣的獻汁,十分好味。

中式炖湯 $98
湯裏材料豐富,用了竹絲雞、瘦肉、江搖柱、元肉和黑蒜清炖而成,飲落香濃可口。

玉米雞湯 $68
玉米雞湯有著濃郁的玉米和鮮甜的雞味,飲落感覺清甜。

Fruit Punch $70
這杯特飲是用了橙、菠蘿、小紅梅和生果混合而成,飲落有微微酸甜的感覺,另人胃口大開。

Pomegranate Fizz $70
這杯特飲是用了新鮮石榴、忌廉梳打、青檸檬和梳打混合而成,飲落有著濃郁的石榴味,感覺清新。

2024-11-08 128 瀏覽
呢間西餐廳真係唔錯💡入到去環境好靚 燈光柔和🥰非常適合約會或者慶祝特別日子✨=====================Food list📌🧑🏻‍🍳✨香酥鴨跟薄餅 真係唔可以唔試🙌🏻鴨肉外脆內嫩 配上薄餅 蔥同黃瓜🥒仲有甜面醬🫙咬落去真係好香 味道層次好豐富🥰🧑🏻‍🍳✨蝦多士配甜辣醬🥪呢個就係開胃菜中嘅一絕🍤蝦肉鮮甜 外面炸得金黃酥脆😉搭配甜辣醬 口感好正唔會膩👍🏻🧑🏻‍🍳✨蜜汁排骨 真係好好味🤓排骨燒得啱啱好 蜜汁醬汁滲透入肉入面 食落去唔單止甜🥣仲有一絲絲煙燻味👍🏻🧑🏻‍🍳✨中式燉湯 湯底清甜 裡面有好多食材👍🏻喝一口就感覺到身體暖暖好滋補🥰🧑🏻‍🍳✨炒雜碎 就係另一道特色菜搭配啲青菜 口感一流😍🧑🏻‍🍳✨Suzie Wong🥂The one with the strawberry🍓清新又唔會太甜 完美結束呢頓飯🥰

=====================
Food list📌

🧑🏻‍🍳✨炒雜碎 就係另一道特色菜搭配啲青菜 口感一流😍

>>> Tasting Dinner夏季價 $680 一位<<<>>>絕對係用嚟impress 帶男女朋友呀爸呀媽之選<<<🥢🥢🥢Gimmick x 質素 = 回訪率90% 🥢🥢🥢⭐️中西合𤩹嘅cocktail 值得一試Suzie Wong,用上vodka 、荔枝、石榴、玫瑰,飲落好清新~Pornstar就係vanilla vodka做base ,添咗幾分奶香,熱情果同Prosecco 都夾,更係開胃~⭐️前菜兩道食到廣東炸物精粹炸雲吞、蝦多士同沙律,每樣都好好味,尤其是蝦多士,好用心舖咗層蝦膠同加上原粒先蝦去炸,不得了!仲有酥鴨刈包,軟糯香口,夾住以京蔥烹調嘅鴨肉,有啲似食緊片皮鴨⭐️主菜勁有鑊氣又鮮味 每人㨂一款1)咖喱炸牛肋條同平時食到嘅唔同,牛味濃郁但唔硬身,可能因為選用比較肥美嘅部位,炸得啱啱好,淋上咖喱配炒飯食超正2)炒三鮮以魷魚、帶子、蝦球入饌,魷魚本身炒得彈牙,帶子鮮味十足,蝦球香口,配蘆筍、豆角同三色椒,口感好豐富⭐️chef’s dessert 有 Lemon tart 同 Ti

🥢🥢🥢Gimmick x 質素 = 回訪率90% 🥢🥢🥢

⭐️中西合𤩹嘅cocktail 值得一試

⭐️前菜兩道食到廣東炸物精粹

⭐️主菜勁有鑊氣又鮮味 每人㨂一款

⭐️chef’s dessert 有 Lemon tart 同 Tiramisu
鍾意甜甜酸酸嘅人實啱lemon tart;我自己就偏好Tiramisu ,creamy得嚟又夠moist,比較有層次,食完真係唔想走!

整體嚟講,呢個 Dinner 值回票價,下次冬至帶埋男女朋友嘅爸爸媽媽嚟歎,實加印象分

🏷️Tasting Dinner - summer $680 ppl
2024-11-03 100 瀏覽
餐廳裝潢英倫風,主打英式中菜,完全迎合Fusion菜嘅潮流。除咗室內座位,仲有室外座位,餐廳用餐環境舒適,適合同朋友聚舊。我地揀左$680嘅晚餐:- 芝麻蝦多士、酥炸雲吞同田園沙律金黃酥脆,入口唔油膩- 鮮蟹肉粟米湯每口都有蟹肉,好滿足- 香酥鴨掛包中式味道,口感豐富,鴨肉好多- 脆皮牛肋骨配咖喱汁炒蛋飯牛肉軟熟,咖喱汁好特別,送飯一流- 炸魚薯條魚肉鮮美,可惜薯條唔夠脆- 檸檬撻酸度適中,我覺得幾開胃好食酒水揀左the caffeine junkie同the one with the strawberry。呢間整體食物好味,值得一試。
我地揀左$680嘅晚餐:
- 芝麻蝦多士、酥炸雲吞同田園沙律
金黃酥脆,入口唔油膩
- 鮮蟹肉粟米湯
每口都有蟹肉,好滿足
- 香酥鴨掛包
中式味道,口感豐富,鴨肉好多
- 脆皮牛肋骨配咖喱汁炒蛋飯
牛肉軟熟,咖喱汁好特別,送飯一流
- 炸魚薯條
魚肉鮮美,可惜薯條唔夠脆
- 檸檬撻
酸度適中,我覺得幾開胃好食
呢間整體食物好味,值得一試。
2024-11-02 119 瀏覽
上環的英式中國菜餐廳。據聞1900年代,利物浦出現了首條唐人街,於是在1908年便有第一間中式餐館在倫敦開立;這就是餐廳名字的由來。.這間餐廳裝潢設計走英倫風,並主打英式中國菜,完全迎合最近ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜大熱的潮流。除了室內座位,更設有室外座位;雖然最近天氣很涼快,但是朋友說室內比較好ꜰᴇᴇʟ, 於是我們還是決定坐在室內。整體用餐寬敞舒適,很適合與朋友在此談天說地。.餐廳職員超級熱情,即使餐廳其實有點忙,但也會詳盡介紹每道菜式,且稍有空檔便前來與我們聊天,很值得讚賞這種好客與熱情呢!. ⋆_____ ᴛᴀꜱᴛɪɴɢ ᴅɪɴɴᴇʀ - ꜱᴜᴍᴍᴇʀ $680/ᴘᴘ______⋆⧐  芝麻蝦多士┆ 酥炸雲吞┆田園沙律芝麻蝦多士及酥炸雲吞炸得金黃酥脆,入口不油不膩;雖說是英式中國菜餐廳,但這兩道點心都有酒樓級水準,若然要向外國人宣揚中國點心,這道菜實在很合適呢!至於田園沙律就是一般的沙律囉~.⧐ 鮮蟹肉粟米羹粟米羹混入新鮮蟹肉,每一口湯羹都能吃到鮮嫩的蟹肉,很是滿足。. ⧐ 香酥鴨掛包香酥鴨掛包就是沿用中式刈包的製作方法,鬆軟的麵包內舖滿已拆骨的鴨肉,鴨肉雖未算軟嫩,但加入青瓜絲、大蔥及甜醬
上環的英式中國菜餐廳。
據聞1900年代,利物浦出現了首條唐人街,
於是在1908年便有第一間中式餐館在倫敦開立;
這就是餐廳名字的由來。
這間餐廳裝潢設計走英倫風,並主打英式中國菜,
完全迎合最近ꜰᴜꜱɪᴏɴ菜大熱的潮流。
除了室內座位,更設有室外座位;
雖然最近天氣很涼快,但是朋友說室內比較好ꜰᴇᴇʟ,
於是我們還是決定坐在室內。
整體用餐寬敞舒適,很適合與朋友在此談天說地。
餐廳職員超級熱情,即使餐廳其實有點忙,
但也會詳盡介紹每道菜式,
且稍有空檔便前來與我們聊天,
很值得讚賞這種好客與熱情呢!
⧐  芝麻蝦多士┆ 酥炸雲吞┆田園沙律
芝麻蝦多士及酥炸雲吞炸得金黃酥脆,入口不油不膩;
雖說是英式中國菜餐廳,但這兩道點心都有酒樓級水準,
若然要向外國人宣揚中國點心,這道菜實在很合適呢!
至於田園沙律就是一般的沙律囉~
⧐ 鮮蟹肉粟米羹

⧐ 香酥鴨掛包
香酥鴨掛包就是沿用中式刈包的製作方法,
鬆軟的麵包內舖滿已拆骨的鴨肉,
鴨肉雖未算軟嫩,但加入青瓜絲、大蔥及甜醬後,
入口鹹香可口,口感豐富。
⧐ 脆皮牛肋骨跟咖喱汁配英式煙肉菜粒炒蛋飯 +$98
三大件的脆皮牛肋骨,
薄薄的酥皮裹著牛肋骨,炸得外脆內嫩。
牛肉軟嫩味濃,入口軟熟。
搭配咖喱汁,拌飯一流。
職員介紹此咖喱汁配方是從英國學成的,因此更是惹味。
⧐ 炸魚薯條
經典的英式菜餚。
炸魚是用鱈魚製成的,大大件且金黃酥脆,
切開後鮮嫩多汁,口感香脆可口;
可惜薯條未夠香脆,有點變淋,略感可惜。
⧐ 檸檬撻
自己沒有很喜歡帶酸的甜品,入口雖綿滑,但確實有點太酸,
但友人表示這個酸甜程度恰到好處,看君喜好吧~
⧐ ᴄᴏᴄᴋᴛᴀɪʟ: ᴛʜᴇ ᴄᴀꜰꜰᴇɪɴᴇ ᴊᴜɴᴋɪᴇ┆ᴛʜᴇ ᴏɴᴇ ᴡɪᴛʜ ᴛʜᴇ ꜱᴛʀᴀᴡʙᴇʀʀʏ
2024-11-02 90 瀏覽
今日嚟到1908bc British Chinese同朋友食晚飯。餐廳地點非常方便,喺上環地鐵站行過嚟都係2分鐘左右。入到去餐廳感覺帶點浪漫氣氛,唔係傳統嘅中菜館裝修,感覺高貴。我哋各自叫左個tasting dinner -summer $688 per person,另外再加咗兩杯Cocktail。小食拼盤:芝麻蝦多士-芝麻味香氣四溢,蝦多士炸得鬆脆,多士冇油膩嘅感覺酥炸雲吞-鬆脆嘅雲吞同酸酸maymay嘅醬汁好夾。田園沙律-新鮮爽脆。鮮蟹肉粟米羹:蟹肉真係一疏疏㗎!有鮮味。香酥鴨掛包:中式嘅蒸包,夾住鴨肉絲,唔會有油膩嘅感覺。蒸包好鬆軟。甜豆蘆筍炒三鮮(另加$98):有大蝦,帶子同魷魚加埋甜豆,蘆筍,紅椒同埋西蘭花一齊炒。感覺好有家嘅味道,係健康菜式嘅好選擇。宮保腰果雞柳:雞肉,加埋西芹,青紅椒,西蘭花,洋蔥,腰果同埋宮保醬汁一齊炒,醬汁好惹味,雞肉亦都大大件而且好嫩滑。英式煙肉菜粒炒蛋飯:加咗煙肉粟米同雞蛋嚟炒飯,煙肉大鹹香。飯粒炒得粒粒分明。甜品:chocolate opera質感濕潤,朱古力味濃郁。另一個係芒果椰絲蛋糕,芒果同椰絲味充滿咗口腔,感覺清新。Cocktail :朋

小食拼盤:
酥炸雲吞-鬆脆嘅雲吞同酸酸maymay嘅醬汁好夾。
田園沙律-新鮮爽脆。

鮮蟹肉粟米羹:蟹肉真係一疏疏㗎!有鮮味。

Cocktail :朋友點左lemongrass mojito ($68), 而我就點咗suzie Wong ($68). 兩杯嘢飲賣相都好啱打卡,同埋味道都啱女仔飲。

呢度所有菜式都係熱辣辣嘅,而且食完冇覺得有味精,好有家嘅感覺
2024-11-02 97 瀏覽
🐻家族又出動揾食,今晚🐻👩🏻揾左間好特別既餐廳,係香港首間英式中菜餐廳1908bc British Chinese,名字都好有意思,當中1908係英國第一間中餐廳開設的年份。去到1908BC,一副典雅的西餐廳裝修,播著柔和音樂,完全無法想像到係食中菜。一坐低店員就好熱情咁介紹Tasting menu有7折優惠,當中包括1908BC多款推介菜,我哋自然唔使諗就揀左佢,不過睇返menu有好多款特別既菜式都想試,🐻👩🏻話下次再來食過。頭盤係鮮蟹肉粟米羹配小食拼盤,有芝麻蝦多士,多士酥脆上面滿滿芝麻,蝦肉彈牙鮮甜。酥炸雲吞,外皮脆口,蝦肉飽滿,沾上酸甜醬食相當惹味。食完炸物食返個田園沙律解下油膩感,沙律既醬汁好似中式海鮮醬但毫不突兀,有一種中西合璧的味道。之後一道香酥鴨掛包,酥鴨拆肉後配上京蒽青瓜,同鬆軟的掛包一起食,鴨肉既油香同脆香既鴨皮,稱得上天作之合。主菜我哋揀左甜豆蘆筍炒三鮮同脆皮牛肋骨,跟英式煙肉菜粒炒蛋飯,餐廳以西式擺盤呈現中菜,炒三鮮每種海鮮都好新鮮鮮甜,甜豆蘆筍炒得剛剛好,保持爽脆口感又不失甜味。脆皮牛肋骨簿簿一層炸皮,牛肋肉肥瘦均衡,口感軟冧肉味香濃,沾上咖哩汁食更惹味,炒蛋

主菜我哋揀左甜豆蘆筍炒三鮮同脆皮牛肋骨,跟英式煙肉菜粒炒蛋飯,餐廳以西式擺盤呈現中菜,炒三鮮每種海鮮都好新鮮鮮甜,甜豆蘆筍炒得剛剛好,保持爽脆口感又不失甜味。脆皮牛肋骨簿簿一層炸皮,牛肋肉肥瘦均衡,口感軟冧肉味香濃,沾上咖哩汁食更惹味,炒蛋飯炒到粒粒乾身不油膩,足見師傅功架。

值得一提係店員相當健談有禮,對每一道菜都詳細講解,說話温文幽默,中英文都相當流暢,係香港難得的服務態度。1908Bc氣氛舒適,menu酒類種類繁多,就算唔食飯來happy hour都好適合。
2024-11-01 171 瀏覽
1908BC位於上環,融合咗中西的fusion 餐廳,用餐環境舒適, 隱私度都高。坐位與坐位好鬆動。鮮蟹肉粟米羹湯好足料,超多蟹肉,口感細膩,飲完好滿足。芝麻蝦多士,炸雲吞,田園沙律芝麻蝦多士好香脆唔油膩,蝦肉彈牙。炸雲吞皮好脆,新鮮炸起,特別香口。食完煎炸嘢,食返啲田園沙律中和返,熱氣走哂!香酥鴨掛包口感軟熟,鴨肉燒得較乾身。好似食緊漢堡包咁,配合京葱等配料,帶嚟咗中西合璧嘅感覺。宮保腰果雞柳經典嘅菜色,腰果嘅香氣同軟嫩的雞丁就讓人一口接一口。甜豆蘆筍炒三鮮賣相幾靚,鮮魷口感爽脆彈牙,蘆筍,蔬菜清爽又鮮甜。炒飯炒得夠乾身,好好食!甜品朱古力opera cake帶有淡淡咖啡味,又唔太甜,好出色!芒果蛋糕甜帶酸,口感幾清新飲品 cocktail Suzie WongLemongrass Mojito味道都好清新易入口,打卡呃like一流!

鮮蟹肉粟米羹

湯好足料,超多蟹肉,口感細膩,飲完好滿足。

芝麻蝦多士,炸雲吞,田園沙律

芝麻蝦多士好香脆唔油膩,蝦肉彈牙。
炸雲吞皮好脆,新鮮炸起,特別香口。

食完煎炸嘢,食返啲田園沙律中和返,熱氣走哂!

香酥鴨掛包

口感軟熟,鴨肉燒得較乾身。
好似食緊漢堡包咁,配合京葱等配料,帶嚟咗中西合璧嘅感覺。

宮保腰果雞柳
經典嘅菜色,腰果嘅香氣同軟嫩的雞丁就讓人一口接一口。

甜豆蘆筍炒三鮮
賣相幾靚,鮮魷口感爽脆彈牙,蘆筍,蔬菜清爽又鮮甜。

炒飯炒得夠乾身,好好食!

甜品

朱古力opera cake
帶有淡淡咖啡味,又唔太甜,好出色!

芒果蛋糕
甜帶酸,口感幾清新

飲品 cocktail
Suzie Wong
Lemongrass Mojito
味道都好清新易入口,打卡呃like一流!

2024-10-29