2016-10-04 1037 瀏覽
應該好多人都知.. 天后電氣道一帶多美食 原來行遠小小小小既蜆殼街中 原來亦有唔小小店近期留意到香港區有幾間以蒜為題既餐廳而我就比位於天后16 shell 既黑炭黑蒜包深深吸引住今日同閨密黎試下16 Shell 除左室內, 室外仲有2張枱比客人選擇我自己認為凍多小小可以住室外..另有一番風味店內大約有2X多個座位.去到既時候都全場爆滿雖然已BOOK位但都需要等等一踏入店... 已經被濃濃既蒜味吸引住..未有位... 又肚餓又香..hahhaaa而店內其中一面牆上掛上同唔同明星既合照而再了解下先知道原來16 Shell係我偶像前助手開唔怪得知我一睇到個餐牌.... 不自覺都諗起偶像而我地又問下侍應哥哥有咩好推介佢地推介左呢到既 No. 1 食品比我地喇黑炭黑蒜蓉包係黑炭包上塗上以黑蒜製成既黑蒜醬包焗得岩岩好非常香脆而面層既黑蒜醬 香濃中再帶甜甜既味道超讚白酒橄欖牛油煮蜆白酒味唔係好食到...反而食到好重既牛油同蒜味再加返小小檸檬汁, 個汁既味道就更特出蜆肉口感鮮甜三文魚配香煎欖油大蒜。驢蹄草。檸檬意粉 意粉油份重 加左驢蹄草, 令到成個汁感覺酸酸地而三文魚好值得一讚煎到5成熟外層煎得香脆
應該好多人都知.. 天后電氣道一帶多美食

原來行遠小小小小既蜆殼街中 原來亦有唔小小店

近期留意到香港區有幾間以蒜為題既餐廳

而我就比位於天后16 shell 既黑炭黑蒜包深深吸引住

今日同閨密黎試下

16 Shell 除左室內, 室外仲有2張枱比客人選擇

我自己認為凍多小小可以住室外..

另有一番風味
店內大約有2X多個座位.

去到既時候都全場爆滿

雖然已BOOK位但都需要等等
一踏入店... 已經被濃濃既蒜味吸引住..

未有位... 又肚餓又香..hahhaaa

非常香脆

而面層既黑蒜醬 香濃中再帶甜甜既味道

超讚
白酒橄欖牛油煮蜆
白酒味唔係好食到...

反而食到好重既牛油同蒜味

再加返小小檸檬汁, 個汁既味道就更特出

蜆肉口感鮮甜

三文魚配香煎欖油大蒜。驢蹄草。檸檬意粉

意粉油份重

加左驢蹄草, 令到成個汁感覺酸酸地

而三文魚好值得一讚煎到5成熟

外層煎得香脆而 肉質就非常嫩滑

超讚
蟹餅

蟹餅真材實料, 但略咸
2016-09-28
10 分鐘 (堂食)
食飯食黎食去唔是銅鑼灣就係尖沙咀 今次米飯班主話帶小妹去遠少少去炮台山撐枱腳 專登到炮台山覓食 是衝著由謝霆鋒助手既表哥所開既朵16 shell是因店鋪位於蜆殼街16號而命名 據說謝霆鋒對菜式亦都有俾意見 店鋪離炮台山地鐵站只有數分鐘腳程 可以說地點十分方便 ,大約七點到達餐廳尚有座位 餐廳不算大但環境挺舒服 食物選擇頗多特別是意粉方面 店員也為我們推介了一些菜式 最後我們點了 是日餐湯-蘑菇湯 黑炭黑蒜蓉包 Caprese Salad 香煎欖油大蒜,驢蹄草,檸檬配是日鮮魚-三文魚 美國安格斯肉眼扒焦糖燉蛋 蘑菇湯 蘑菇湯菇味亦算香濃 唔會只係得忌廉味 湯亦沒有打到太爛 保留一些口感 蘑菇湯澆上了橄欖油 增加了湯既層次感 Caprese Salad 大大塊新鮮蕃茄 配上大大塊水牛芝士 最為這個主菜點睛便是其黑醋汁 小妹平時便是最怕太酸的黑醋汁 但這個黑醋汁比平時食到的較為濃稠 看上去有點像朱古力醬 黑醋汁酸度適中的 已且後勁帶甜非常開胃美味 黑炭黑蒜蓉包 據說黑炭黑蒜蓉包更加係謝霆鋒私下分享既配方 麵包烘得岩岩好,非常香脆亦唔會乾 黑蒜係使用左韓國既黑蒜 先焗香後磨成蓉塗在麵包上, 蒜
食飯食黎食去唔是銅鑼灣就係尖沙咀

今次米飯班主話帶小妹去遠少少去炮台山撐枱腳

專登到炮台山覓食 是衝著由謝霆鋒助手既表哥所開既朵
16 shell是因店鋪位於蜆殼街16號而命名

據說謝霆鋒對菜式亦都有俾意見

店鋪離炮台山地鐵站只有數分鐘腳程

可以說地點十分方便 ,大約七點到達

餐廳尚有座位 餐廳不算大

但環境挺舒服 食物選擇頗多

特別是意粉方面
店員也為我們推介了一些菜式

最後我們點了 是日餐湯-蘑菇湯

Caprese Salad

香煎欖油大蒜,驢蹄草,檸檬配是日鮮魚-三文魚

焦糖燉蛋

看上去有點像朱古力醬

黑醋汁酸度適中的 已且後勁帶甜

非常開胃美味

據說黑炭黑蒜蓉包更加係謝霆鋒私下分享既配方

麵包烘得岩岩好,非常香脆亦唔會乾

黑蒜係使用左韓國既黑蒜 先焗香後磨成蓉

塗在麵包上, 蒜味非常香濃而且帶微微既甜味

同麵包好夾,好好味 ,令小她忍唔住一舊接一舊

小妹判定一間餐廳牛扒好唔好

一定就係睇下牛扒煮唔煮到理想既熟度

一刀切下去肉係呈粉紅色 perfect池

完全係小妹想要既medium rare

肉味鮮濃,肉質亦非常鬆嫩之餘

油脂甘香唔膩,令小妹一食落去就大叫好好味

Salmon with piccata style
意粉煮得剛剛好 是小妹中意al dente

小妹亦是第一次食piccata style既意粉

意粉雖然油感偏重

但係酸酸的驢蹄草,檸檬中和了其油膩感

三文魚雖然煎至全熟 但兩邊煎的非常香脆

亦能鎖住肉汁,而肉質亦不會太老

味道不錯

焦糖燉蛋
小妹吃焦糖燉蛋最愛就係食蛋上燒過的糖

蛋上有一大塊焦糖,正合小妹心意

蛋上既焦糖是使用了蔗糖 而不是平時用既白糖

所以焦糖味比亦比一般的濃 蛋味亦非常濃

可惜略為蛋有少少不夠滑了.

總括而言,餐廳整體不錯

小妹更是喜歡它的黑醋汁和牛扒

而黑蒜竹炭包也值得一試
2016-09-29
美國安格斯肉眼扒
  • 美國安格斯肉眼扒 ,
2016-09-24 280 瀏覽
前幾日諗住落銅鑼灣食飯,但朋友仔話唔想去銅鑼灣同人逼,所以我地就去左天后,誤打誤撞入左蜆殻街,而朋友仔又想食西餐,結果就入左黎食飯喇。餐廳既裝修都幾有格調,而menus既開頭就係一個蒜頭人既廚師。法式焗田螺:田螺啖啖肉,一碟仲有六粒仲有左薯蓉托底,薯香襯托出田螺既鮮味無骨雞胸肉風乾火腿意粉雞胸肉上面托左芝士蘑菇同埋風乾火腿,炸雞胸肉質好好,再配埋芝士蘑菇同火腿味道好夾,意粉軟硬適中。依度靜中帶旺,下次我會選擇再黎食架。
無骨雞胸肉風乾火腿意粉
依度靜中帶旺,下次我會選擇再黎食架。
今日,我同個妹去天后食飯。入到去個餐廳,侍應就俾左餐牌我地,結果我地叫左個黑松露意大利燴飯配帶子..5分鐘之後, 就上菜啦。上菜的時候,個飯都夠熱,有D煙出。黑松露味都幾濃下。意大利飯比較硬身。一般正宗的意大利飯會比較硬身。而大部分香汁港的餐廳煮的意大利飯都係淋身。佢開0既汁算係唔稀,忌廉算係重而且滑。帶子都煎得幾甘香,食落去都滑口。呢碟飯的份量算大份,以一個女仔食的話。係多左D...如果兩個就剛剛好啦

黑松露帶子意大利飯
3 分鐘 (堂食)
黑松露帶子意大利飯
2016-09-20 386 瀏覽
今日同位好耐無見既舊朋友聚舊,因為佢有小朋友,所以我就佢黎左依區附近食飯,提早搵左依間西餐廳食晚飯依間餐廳以蒜頭為主題,門面好有歐美風既感覺,裝修都以黑白為主,店內唔算大,店員友善招呼我地,格外多份親切感,餐牌都以蒜頭廚師作封面,創意十足<<白酒橄欖牛油煮蜆>>碟旁用左香草粉裝飾,離遠已聞到陣陣既白酒味,蜆肉口感爽滑新鮮,入口有滿滿既牛油同白酒既香味,加埋少少檸檬汁,令湯汁味道更特出,而且用左橄欖油煮感覺無咁油膩<<意大利芝士肉醬千層麵>>賣相已經好吸引,熱辣辣既芝士鋪滿係肉醬面,半溶既芝士連肉醬一口食好惹味,一層意大利麵一層牛肉碎,多重口感得黎,帶住香濃既蕃茄肉醬,賣相雖然唔大份,但食落幾有份量同幾飽肚整體而言,牛油白酒煮酒令我有點驚喜,因為一般食既煮蜆汁食落會過分濃烈,但依度既酒份量落得適中,食落好香濃美味

<<白酒橄欖牛油煮蜆>>
<<意大利芝士肉醬千層麵>>
  • 白酒橄欖牛油煮蜆
2016-09-18 230 瀏覽
味道一般,那裡都有這種質素,但性價比就不值一提!Not value for money! 堂食服務是這個餐廳的最大問題。服務人員質素奇差,無經驗,毫無管理,錯誤一連串,錯誤發生但毫不認錯,就好像應該的!我一定不會再回來光顧這一間"不知所謂"的餐廳。
2016-09-18
2016-09-12 1969 瀏覽
其實間嘢留意咗好耐,想去試...一直想是常識吧😂終於的起心肝約朋友去,一直留意係因為謝霆鋒嘅助手開的😍好似檸檬哥都有俾意見-環境👀 : 炮台山站行幾分鐘就到,門面餐廳名用上燈牌🚥一眼就望到室內👀 : 地方唔算好大,但都幾有格調飲品👅 : 見咁有氣氛我先點了一杯紅酒 <Carbermet Sauvignon> 🍷$58,朋友唔嗜酒就要了杯🍸<Lemonade> $28食物👅 : 頭盤小食<法式田螺> 🐚$68田螺係連埋薯蓉跟蒜蓉一起焗🔥六隻田螺都幾大粒,蒜怪嘅我表示食落非常惹味😋真係刮清碟上啲蓉食<香蒜大蝦> 🍤$95充滿蒜香橄欖油浸住已去殼嘅大蝦,食落蝦彈牙得嚟都夠油份,但不膩口😅油底一樣有大量蒜片送紅酒到主食<黑松露帶子蘑菇意大利飯> 🍛$168未食已聞到非常香的黑松露香氣,飯嘅煮法係我鍾意嘅濕潤方式💦好怕好奶好芝士漿住果隻,帶子有香煎過<無骨雞胸肉配香煎茄子意大利扁意麵> 🍝$148這個就比較一般了,可能意粉唔夠我喜歡的軟度,而汁也太水狀😔還好就係無骨雞胸肉似半煎炸過,口感嫩滑得嚟都幾香

室內👀 : 地方唔算好大,但都幾有格調
飲品👅 :
食物👅 : 頭盤小食
<法式田螺> 🐚$68
<香蒜大蝦> 🍤$95
到主食

<黑松露帶子蘑菇意大利飯> 🍛$168
<無骨雞胸肉配香煎茄子意大利扁意麵> 🍝$148
這個就比較一般了,可能意粉唔夠我喜歡的軟度,而汁也太水狀😔還好就係無骨雞胸肉似半煎炸過,口感嫩滑得嚟都幾香口😚而茄子一樣有半煎炸過感覺😁食落唔識形容
結尾甜品

<Homemade Yogurt> 🍨$35
乳酪面鋪上🍓士多啤梨跟藍莓🍒還有打成果醬的,食落味道酸酸甜甜😳味道多重豐富
✨目擊當晚很快滿座,食前記得打去訂位喔
2016-09-01
2016-09-11 299 瀏覽
今日特別去左呢間餐廳食意大利菜,其實聽過呢個名好耐但一直未有機會,前幾日朋友講到話想試下呢間既黑色蒜蓉包,即刻坐言起行!一開始即刻叫左個黑炭黑蒜蓉包,總共有五片。淨係外表都攞左唔少分數,又香噴噴,食落去卜卜脆。黑松露意大利燴飯配帶子 個碟載出黎勁靚,食落去飯粒有咬口,黑松露醬一d都唔姑寒同勁香,份量岩岩夠兩個女仔share。無骨雞脾香煎橄欖油 、大蒜、鹽醃咸魚仔雞脾外皮煎到膿膿地好香口,大蒜同橄欖油好match!唔好以為碟意粉好似油好肥咁。其實用橄欖油爆香大蒜同咸魚仔,食落去感覺唔算肥膩,而且好想食多兩啖添!最後食左個homemade strawberry yougurt,大大杯,甜甜酸酸,果醬唔會太甜蓋過乳酪既味道。埋單每人三百蚊,食得太多銅鑼灣餐廳,過黎試下天后呢邊既餐廳,呢間不失為一個好選擇!
無骨雞脾香煎橄欖油 、大蒜、鹽醃咸魚仔
無骨雞脾香煎橄欖油 、大蒜、鹽醃咸魚仔
Homemade  strwberry  yougurt
2016-09-05 1615 瀏覽
電氣道、清風街在這十數載間已成為多元食街,香港土生吃貨老饕少不免會在附近出沒揾食。還記得在學生時代,經常路過,那時候的電氣道店鋪多元,並非現在的食肆密集。有謂: 『一人得道,雞犬升天』,清風街及電氣道成了食街,人流暢旺,帶動了附近人流疏落的街道都開了不少食肆。一天經過清風街旁的蜆殼街,才發現短短一條幾十米的橫街,有一半上下的地鋪都在經營食肆,一條新的食街又誕生了!在這十多間食肆中,有一家最為特別,它的名字就是店名,置身16號蜆殼街,店名-16 Shell,除了店名特別,他們的另一特色是以蒜頭西餐作主打,早在半年前已想惠顧,今天機會終於來了。店面不大,有座位28個,不大但雅緻,裝修設計卻繞具藝術氣息。設室外座,我衆煙民可以坐着舒服抽菸。牆上掛有不少店主跟藝人的合照,估計這家可能也是藝人開設的食肆,置於名星效應是否可以拉動大量生意?那便不得而知了。小弟訂了平日週四7:30的枱,7:00pm左右已入座,看到7:30已經全場滿座,門外等位食客不斷,奉勸各位食家在光顧前必需訂座,以免浪費等候時間。餐廳菜牌上的菜式選擇不算多,沒有鵝肝菜式,也沒大量海鮮,排骨雞翼等亦欠奉,從菜式上看,他們既不是一所

設室外座,我衆煙民可以坐着舒服抽菸

餐廳菜牌上的菜式選擇不算多,沒有鵝肝菜式,也沒大量海鮮,排骨雞翼等亦欠奉,從菜式上看,他們既不是一所意法餐廳,亦不像美式餐廳,點菜前問了侍應一下,他們的烹調手法屬何許菜系,得到回覆: 呢度其中一位老板在夏威夷擁有三間餐廳,呢度開鋪初期曾經長駐香港指導。明白了,原來這裏做的是夏威夷風格西餐。

共點了兩前菜、兩主食、兩飲料及一甜品

Mineral Water - Sparkling   HK$48

晚上餐廳沒有Tap Water 提供,各位可選擇有氣或沒氣的礦泉水,選了有氣的,不懂評礦泉水的質素,但以定價而言,屬偏貴。

Lemonade  HK$28

以新鮮檸檬製成的Lemonade 永遠都是甜酸清爽,令人十分開胃。要做好這飲品,沒甚秘訣,重點是酸甜味道平衡,不能放太多冰塊(不然喝到後段會變淡),這裏所做的完全符合上述要求。

Black Garlic Bread  HK$45

這道是該店的主打菜,在竹炭多士上塗上一沫黑蒜醬,黑蒜本身味道既酸且帶甜,跟果醬又着同樣的特性,是麵面多士等的良伴,而黑蒜味道在口腔的持久力較果醬更長,味道更為濃烈,更合小弟口味。

Blue Mussels  HK$100
煮青口的湯汁估計用了番荽、牛油及少量羅勒葉,以個人口味而言,羅勒葉畧嫌不足,藍青口鮮甜,不過他們煮的方法並非sautéed 嫩炒,所以嚡口了一點,整體只屬一般。

Milanese Style Eggplant HK$138

侍應跟我說這道菜是這裏的招牌之一,炸得金黃的蒜粒跟生蒜、羅勒葉及黑椒碎一同炒香,蓋在包裹着脆漿炸透的茄子之上,活活的一道避風堂茄子朳,不!這道沒有紅辣椒,只有黑胡椒碎粒,帶微微的辛而已,沒有避風堂料霸道的辣,卻有着避風堂的濃香蒜味!這些料頭跟茄子同吃,令茄子的素色全失,感覺他比肉類菜餚更為濃郁複雜,絶對是素菜中的惹味佳品!

意大利麵是Linguine ,這用欖油炒過,不帶任何汁液,一向愛吃掛上汁醬的意大利麵,對乾身的不存好感,不能說他們做得不好,只是不對小弟口胃。

Alla Saltimbocca Style Chicken Breast HK$148

風乾火腿、炸雞胸朳、蘑菇、芝士汁伴着以蒜片炒香的扁意麵,芝士汁及火腿的風乾鹹香,再加上香脆雞朳及新鮮蘑菇,本是一個美妙配撘,菜好,意大利麵也是彈牙的,偏偏就是沒有了小弟心目中的意麵靈魂 - 醬汁,意大利麵不掛汁,總是有所欠缺似的!

Homemade Yogurt HK$35

壓軸好戲出場,它是小弟認為當晚做得最好的食物。新鮮的草莓、藍莓及野莓醬通通都是乳酪的最佳伴侶,同吃已經味道一流,但這甜品最得小弟歡心之處,是乳酪中添加了椰子油,使原來氣味平淡的乳酪,變得充滿熱帶風情,彷彿有如一位平日外表冰冷的美女,突然變得熱情如火一樣。

買單: HK$596
總結: 飲品及甜品做得出色,Milanese Style Eggplant 的避風堂風味也相當精彩,乾炒不帶汁的意大利麵並不合小弟口味,但不代表做得差勁,他們的的食物水準,平心而論是蠻不錯的。
2016-07-27
  • Homemade Yogurt
  • Milanese Style Eggplant
  • Black Garlic Bread
  • Lemonade
2016-08-19 319 瀏覽
睇食評見到食物評語唔錯,又係主力用蒜頭做調味,對於我呢個蒜頭控嚟講實在太吸引,於是同朋友夾好時間嚟呢間餐廳一試。餐廳位於天后蜆殼街16號,所以餐廳名都索叫16shell, 好易記!Black garlic bread $45本身以為普通麵包無咩味,點知充滿蒜香味,麵包焗至微脆並帶熱度。Fresh clams $80即係白酒煮蜆,加左檸檬汁落蜆度,令蜆肉更鮮甜,而湯汁夠濃味。Escargots $68有得食田螺既地方我都會選擇食田螺,因為自己懶整。螺肉算大粒,比蒜蓉包圍住,所以濃蒜味又不失本身既鮮甜。Alla Scampi style $138即係煎雞胸肉意粉(自選左寬條麵)。雞胸肉一大塊薄薄的,唔會太厚可以食得斯文d。雞肉煎過好香口但唔會油膩亦入味。Sauvignon blanc,G7 (glass) $58雖然唔太識飲,但覺得呢個有情調既環境下好配返杯白酒,哈哈。
Black garlic bread $45
Fresh clams $80
Escargots $68
Alla Scampi style $138
雖然唔太識飲,但覺得呢個有情調既環境下好配返杯白酒,哈哈。
2016-08-11
2016-08-15 291 瀏覽
今日係七夕於是就同左親愛的去左天后食意大利菜。16shell 既門面都幾幽雅, 坐得舒適又岩唒兩個人傾下計。黑炭黑蒜蓉包 ($45) - 招牌菜之一, 蒜香味好濃, 外脆內軟, 食入口仲係熱呼呼的。呢個蒜蓉包如果配埋湯絶對一流。法式田螺 ($68) - 田螺大大粒啖啖肉好味道, 食入口唔會淡而無味, 連埋蒜焗非常入味, 放係底既薯蓉係連埋蒜粒一齊焗非常香口惹味。煙肉洋蔥白酒煮蜆 ($80) - 個汁冇預期甘重味, 蜆肉配上煙肉洋葱令到口感層次更豐富。加埋白酒煮既蜆味道更添鮮美, 所以我覺得無需再加檸檬汁。無骨雞胸肉寬條面配香煎欖油大蒜,白酒汁 ($138) - 雞胸表皮香煎過,但係雞肉都唔會鞋。寬條面用左欖油同大蒜炒過所以更香口而且非常爽口。法式焦糖燉蛋 - 唔會太甜,蛋味好濃郁,連埋焗到香脆既焦糖同燉蛋一齊食一流。
  • 黑炭黑蒜蓉包
2016-08-11 372 瀏覽
成日聽日講天后多野食,今晚我就專登嚟左發掘下好野,行到去蜆殼街搵到呢間:入到去人唔多,但每枱都係情侶,明顯呢間餐廳好岩去撐枱腳:黑炭黑蒜蓉包 $30 見個個都叫呢個包所以試下,好香蒜蓉味,又焗得鬆脆好味。法式田螺 配煙肉洋蔥白酒煮蜆 $80螺肉大粒,肉稔身易咬,洋蔥味比白酒味濃。海鮮意大利麵 配茄汁 $188海鮮份量多,有青口同魷魚。青口大粒肉甜,魷魚夠稔。茄汁唔會太酸,麵身幼吸晒d汁好入味。Cappuccino $35最後叫左杯野飲,唔會太甜好creamy. 如果想甜d ,杯邊會有粒黃糖比客人自己加落去。加埋一都算抵食。

入到去人唔多,但每枱都係情侶,明顯呢間餐廳好岩去撐枱腳:
黑炭黑蒜蓉包 $30
見個個都叫呢個包所以試下,好香蒜蓉味,又焗得鬆脆好味。
法式田螺 配煙肉洋蔥白酒煮蜆 $80
螺肉大粒,肉稔身易咬,洋蔥味比白酒味濃。
海鮮意大利麵 配茄汁 $188
Cappuccino $35

加埋一都算抵食。
2016-08-09
2016-08-11 2373 瀏覽
今晚老闆請食飯,嚟左公司附近一間意大利餐廳,入面掛左一d明星相合照,最吸睛當然係謝檸檬啦~每人叫幾樣野食,我揀左呢幾樣:《黑炭黑蒜蓉包 Black Garlic Bread $30》-唔只賣相好cool, 味道都唔錯。好濃蒜香味,焗到內脆外軟好香口!《煙肉洋蔥白酒煮蜆 $80 garlic, spicy cayenne & paprika with wine butter sauce 》- 湯底好濃,蒜味香,蜆肉鮮甜,拌碟有檸檬可自行加味令蜆肉食落更fresh.《三文魚 配香煎欖油大蒜,驢蹄草,檸檬 寬條麵$168Salmon with piccata style》- 賣相平平無奇,但三文魚煎得好好,鎖住水份留住魚汁,魚肉亦好滑嫩唔腥。麵條用扁意粉,用蒜炒過加埋用驢蹄草調味,令意粉好入味。《紅酒 $58Red Wine (carbernet sauvignon,umbela chile)》- 喺有格調既環境下食晚餐飲返杯紅酒係一流既享受~ 酒唔酸好易入口,品質都唔錯~環境:幾適合情侶拍拖食飯~門口有枱櫈,適合吸煙人士~*有加一服務費*
每人叫幾樣野食,我揀左呢幾樣:
《黑炭黑蒜蓉包
Black Garlic Bread $30》-
《煙肉洋蔥白酒煮蜆 $80
《三文魚 配香煎欖油大蒜,驢蹄草,檸檬 寬條麵$168
《紅酒 $58
環境:幾適合情侶拍拖食飯~門口有枱櫈,適合吸煙人士~
*有加一服務費*
2016-08-09
2016-08-09 204 瀏覽
曾經聽過朋友食過有埋以蒜做主角既餐廳, 今日行經呢頭就諗住試下佢地有幾咁蒜先餐廳比較暗, 個氣氛的確唔錯!其實除咗檸茶同檸水之外仲有咖啡等飲品不過怕夜晚訓唔著都係乖乖地飲杯檸茶就算小食叫左個黑蚊蚊既黑炭黑蒜包, 蒜容包外面脆身, 面頭茶滿黑蒜好香好重蒜容味, 味道幾好, 唔錯!意大利飯唔係好似平時出面咁做到咁硬, 切合返香港人中意偏林既口感飯入面食到有好多磨菇粒, 而且黑松露味都幾濃烈, 食落真係幾野味!另外佢個帶子唔係全熟嫁, 食落去有D口感呢個意大利飯的確幾好食!呢個應該就係終極愛蒜之人不可不叫既天使麵, 成個面上面都係蒜頭Lo埋個面食蒜香味滿滿咁係口腔入面散發出黎, 另外佢個雞比肉口感彈牙, 而且外面煎到好脆身, 食落好香口, 唔錯啊!Blue berry Strawberry Yoga $35呢個甜品以乳酪做成, 口感酸酸甜甜, 而且上面仲有d生果做裝飾味道唔錯, 作為甜美既句號
餐廳比較暗, 個氣氛的確唔錯!
其實除咗檸茶同檸水之外仲有咖啡等飲品
不過怕夜晚訓唔著都係乖乖地飲杯檸茶就算

好香好重蒜容味, 味道幾好, 唔錯!

另外佢個帶子唔係全熟嫁, 食落去有D口感

呢個意大利飯的確幾好食!

味道唔錯, 作為甜美既句號

2016-08-08
  • 黑炭黑蒜蓉包
2016-08-09 208 瀏覽
『蒜』呢個味道未必個個人喜愛中意既人煮既送菜入邊點都會加上『蒜』黎吊味, 會覺得香好多😍👍🏻唔中意既人就會覺得蒜味係一種好臭既食物, 就好似榴槤一樣😖👎🏻我係前者🤘🏻, 屋企多數都會用蒜黎煮送吊味🤓除此之外其實『蒜』係一種健康既食材, 殺毒之餘有網上報導過有抗癌功效, 不過點都好每樣食物只要唔食得過量都係健康!🤗🤗🤗有次係網上搵餐廳既期間見到有間以『蒜』做主題既餐廳, 愛蒜之人當然唔會錯過呢個地方喇!😌今日過黎接男朋友放工, 之後就過左左黎炮台山呢頭, 為既就係食呢間餐廳!餐廳位於蜆殼街, 炮台山A出口過對面馬路再轉左行4,5分鐘到就到達。「16Shell」名正正因為位於蜆殻街16號令人方便易記😆因為位於內街, 放工後人流唔會太多, 而且餐廳燈光比較暗, 場內既感覺令人好舒服。Menu以Garlic Chef 做封面, 廚師個頭變左粒大蒜頭, 幾特別!餐牌內裡既野食100%都會加上蒜頭, 香味一定令人愛不釋手Black Garlic Bread $45以竹炭法包配上近年興起既黑蒜製成,Staff一放上枱陣陣既黑蒜味散發出黎~超香呀!!😍竹炭包再加上黑蒜令到成個包黑上加黑😂😂😂外脆內軟,
』呢個味道未必個個人喜愛
中意既人煮既送菜入邊點都會加上『』黎吊味, 會覺得香好多😍👍🏻
我係前者🤘🏻, 屋企多數都會用蒜黎煮送吊味🤓

「16Shell」名正正因為位於蜆殻街16號
令人方便易記😆
餐牌內裡既野食100%都會加上蒜頭, 香味一定令人愛不釋手
Black Garlic Bread $45
竹炭法包配上近年興起既黑蒜製成,
Staff一放上枱陣陣既黑蒜味散發出黎~超香呀!!😍
竹炭包再加上黑蒜令到成個包黑上加黑😂😂😂
外脆內軟, 味道帶少少甜身, 相對食味比蒜頭溫和, 請放心~~呢個食完絕對唔會口臭!
呢個包真係幾有驚喜, 難怪會係店中皇牌之一!👍🏻👍🏻👍🏻
Blue Mussels $100
藍青口size都幾大隻, 以蒜香同白酒煮成, 肉質幾鮮嫩而且香蒜味芳香撲鼻, 蒜味吊起藍青口食味但唔會過重, 再加上檸檬汁後增加左原有鮮味😋
不過始終有殼食物食起上黎要用手就有d唔太方便.
Black Truffle with Mushroom Risotto with Scallop $168
呢個係唯一一個冇使用『蒜頭』黎煮既Risotto
帶子輕輕煎過, 食落口感帶爽口
意大利飯軟硬適中, 質感偏林身但食落依然有咀嚼感.
濕度既口感個人感到適中, 唔會太干/太濕
外表睇唔出有好多菇菌, 但其實廚師將菇菌切到好細再加入意大利飯一齊煮, 令意大利飯食落好香菇菌味.另外當然不得不提上面果一羹黑松露醬, 香味叫人欲罷不能, 撈埋意大利飯菇菌味大大提升, 增加原有既層次感!👍🏻👍🏻👍🏻
相信只有愛~~黑松露香既人先知點解會迷上佢!
呢個飯做得幾出色! 好中意!😀😀😀👏🏻
Olio Style $138
唔知係燈光問題定係我對眼太攰既問題, 一直以及上面既係肉碎, 其實全部都係炸蒜蓉
快速撈麵中...😆🍝
除左炸蒜粒仲有少量鹽醃既咸魚仔炒過, 所以食味好咸咸香香
無骨雞脾配以橄欖油香煎, 雞脾外層脆身, 肉質唔會處理得太干而且雞脾肉有用少量調味醃, 咸香味適中, 唔錯!
天使麵食落偏乾爽彈牙有口感, 冇汁關係炸蒜粒就好難痴係天使麵度, 不過整體食味的確唔錯!😋

餐廳都幾多好『蒜』之人, 雖然平日晚不過進場人數都有7, 8成
蒜大師做主題餐廳的確幾吸引而且食物質素的確幾好~~
有機會下次約埋其他fd黎試下其他菜😁😁😁🤘🏻
2016-08-08
  • Chicken Olio
  • Black Truffle with Mushroom Risotto with Scallop
  • Black Garlic Bread