2018-11-20 40 瀏覽
身為霆鋒fans, 得悉呢間食物佢有份創作,網上評語質素高,即刻帶老公黎捧下場😆首先點左個16 shell 必食既黑炭黑蒜蓉包。包身由竹炭製造,即叫即焗,所以上枱嘅時候熱辣辣,拎上檯時充滿蒜蓉嘅香味。外層帶有少許脆身, 中間鬆軟, 由於搽了黑蒜蓉, 入口有淡淡既黑蒜香味 , 比平時既蒜蓉包更香甜。白酒橄欖牛油煮蜆。蜆唔算好大隻, 但份量多。蜆肉的肉質好鮮甜,但有幾粒有小小沙。蜆肉加上牛油、白酒、蒜蓉一齊煮,香味濃郁,食一半時再落些檸檬,酸味開胃之餘仲令到成件事多咗層次,又係另一番鋒味😍香辣鮮蝦意粉,用上新鮮既海蝦,配上意大利扁意粉,加入小小辣味,入口非常惹味,越食越過癮。帶子白酒意粉,食完辣意粉再食呢個味道較為清淡,帶子份量充足,有6大粒,帶子飽滿彈口又鮮甜。Pink Lemonade, 出面pink lemonade 通常係落Rose Syrup, 但呢度既pink係用西柚加lemonade, 酸酸地 ,好開胃。

首先點左個16 shell 必食既黑炭黑蒜蓉包。

蜆肉加上牛油、白酒、蒜蓉一齊煮,香味濃郁

• 黑炭黑蒜蓉包
  • 白酒橄欖牛油煮蜆
  • 蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆
2018-11-19 250 瀏覽
星期一至五返工返到一肚氣,星期六要食好少少慰勞自己。Caprese Salad $100蕃茄片切得片片均等,和水牛芝士一比一的比例,紅白相間,甚是好看。水牛芝士質感柔軟香滑,有淡淡的奶香,配上蕃茄片清爽可口。爆谷蝦 $120一口一粒的金黃炸蝦,果真是爆谷大小,蝦肉爽口彈牙,配上蒜香醬汁,停不了口的惹味!酥皮黑松露比薩批 $160 酥皮批底鬆脆可口, 配上雜菌、黑松露等, 輕盈可口。大蝦辣意大利麵 $190意大利麵炒得乾身,混合大量辣椒同蒜,味道是一迅即逝的辣度,正想要喝水,辣度就消失了,很有趣!整體很香的蒜味,愛蒜必點!
星期一至五返工返到一肚氣,星期六要食好少少慰勞自己。
Caprese Salad
Caprese Salad $100
水牛芝士質感柔軟香滑,有淡淡的奶香,配上蕃茄片清爽可口。
爆谷蝦
爆谷蝦 $120
停不了口的惹味!
酥皮黑松露比薩批 $160
酥皮批底鬆脆可口, 配上雜菌、黑松露等, 輕盈可口。
大蝦辣意大利麵 $190
意大利麵炒得乾身,混合大量辣椒同蒜,味道是一迅即逝的辣度,
Caprese Salad
爆谷蝦
2K
2018-11-18 438 瀏覽
偷得浮生,難得今晚時間充足,可以來個慢食晚餐,嘆一嘆世界。在炮台山附近的 16 Shell, 感覺悠閒,門外有小量戶外座位,適合帶狗或吸煙朋友。室內裝修頗有自我風格,以黑色作主調的餐廳甚為少見。田園沙律 $70,蕃茄沙律菜,沙律菜夠新鮮,蕃茄沒太酸,配黑醋汁,酸酸的,醒胃前菜。黑炭黑蒜蓉包 $70,用黑蒜塗麵包,創意新穎。法飽烘得香脆,黑蒜甜味香味獨特,跟白蒜都很配合,味道很不錯。酥皮黑松露比薩批 $160,酥皮做餅底,有創意!饀料什菌、彩椒、松露、火煎菜、芝士……,好像沒有肉的,還是我吃不出來呢!🤔,如真是個齋批,那就實在太好味了 😋😋黑松露意大利燉飯配帶子 $190,帶子煎得剛剛好,不因過火變韌;意大利飯屬港式軟身口味,配上口感 creamy 的醬汁及松露醬,超好味!😍😍芝士蛋糕,有點咸味的芝士蛋糕,funny cake 😂😂三式雪糕,有雲呢嗱、士多啤利及檸檬,士多啤梨最啱口味。earl gray tea 飯後嘆一嘆 😋

室內裝修頗有自我風格,以黑色作主調的餐廳甚為少見。

芝士蛋糕,有點咸味的芝士蛋糕,funny cake 😂😂

三式雪糕,有雲呢嗱、士多啤利及檸檬,士多啤梨最啱口味。

earl gray tea 飯後嘆一嘆 😋

2018-11-18 32 瀏覽
<環境舒服既西餐 16shell >😃呢間喺天后同跑台山中間 既16shell黑色既梳花櫈同枱, 微暗既燈光 , 黑白既場身裝飾 加上英文流行意樂 感覺舒服 menu上面有唔同既西餐 好似意大利粉 沙律 牛扒 海鮮等等🐮🦀🦐 仲有唔同既果汁同酒 應有盡有😃首先黎個芒果汁 同番石榴汁先 每杯45 蚊 都算大杯 同埋用左新鮮果汁 ksrd 糖漿溝成 所以味道都唔差 😃🍴黑炭黑蒜蓉包 70 蚊🍞🔥好特別 第一次食黑炭整既蒜蓉包 夠健康 黑炭味香 而且佢既包身偏厚 食落有口感 😃 另外 上面仲有黑蒜醬 夠哂甜香 蒜味豐富 加上葱花調味 十分特別🌿🍴白酒㰖檻牛油煮蜆 130 蚊🍸16 shell當然要有 shell . 😂佢地既蜆肉好新鮮 😍 鮮甜彈牙 白酒同㰖檻汁整 配搭恰到好處👍🏻 蜆肉盡吸醬汁 而且佢既蒜味香濃 調味出色😀 佢仲有幾款蜆 有機會要試下😀🍴黑松露意大利燉飯 配雞160 蚊🐥🍚好正既risotto黑松露味香 飯身保留應有既水份同黏稠 飯粒有咬口 有好多切粒煙靭既雞肉 幾入味🐤 最估唔到佢係有腸仔調味 🐷增加感度同口感 十分唔錯😀🍴海鮮意大利麵配蒜汁 22

<環境舒服既西餐 16shell >😃

首先黎個芒果汁 同番石榴汁先 每杯45 蚊

🍴黑炭黑蒜蓉包 70 蚊🍞🔥

🍴白酒㰖檻牛油煮蜆 130 蚊🍸

🍴黑松露意大利燉飯 配雞160 蚊🐥🍚

🍴海鮮意大利麵配蒜汁 220 蚊🍝🍎🦐
海鮮材料豐富 有鮮甜青口 蜆肉 肥美厚帶子👍🏻 燒海蝦🦐 而且佢既扁意粉好爽口 充滿住蒜香同牛油香 但又唔會搶左海鮮既鮮甜香 配合無間 好味👍🏻😃

#意大利飯 #扁意粉 #蜆 #海鮮 #帶子 #蝦 #黑蒜 #蒜蓉包
Score 平均分 <8/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#16Shell
天后跑台山蜆殼街6 至16 號寶榮大廈地下 b鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-11-18
2018-11-18 14 瀏覽
人生總是有很多相遇,可交談的便多談幾句,縱使大家都離開了彼此曾經工作過的地方,雖然相處時間短暫,有空又會一聚。相約一個大家都易達到的地方吃個午餐,星期六的下午,相對平日食客不多,也有四、五檯客人。先來點東西,讓嘴部有些活動,黑炭黑蒜蓉包,勁香蒜蓉和牛油,黑炭包烘得脆,也許很肚餓,吃麵包也覺滋味。好友喜歡吃海鮮,點了白酒橄欖牛油煮蜆,白酒的酒精已蒸發,只剩酒的香味,當中還有蒜蓉和牛油的香味,蜆略鹹,一隻復一隻地吃,作為小食,無傷大雅。我選黑松露意大利頓飯配帶子作主菜,兩粒巨型帶子很吸睛,沒有煎得過熟,有juicy的效果,我最喜歡黑松露的香氣,淡淡的幽香很迷人,意大利飯煮得軟腍,不是意大利人吃的硬度,也許是遷就香港人的口感,無可厚非。好友點的海鮮意大利麵配蒜蓉汁,材料豐富,有青口,蝦,魷魚,蜆,帶子,蒜味顯著,扁身意大利麵爽口,海鮮煮得不錯,很美味。
午餐
「16 shell」剛開業嘅時候,小編同肥妹黎過, 最難忘就係個黑炭黑蒜蓉包和美國安格斯肉眼扒, 咁啱係天后上完堂,就同肥妹再黎食過返尋味。😏 鹽醃咸魚仔凱撒沙律($100) 沙律菜新鮮爽脆, 加入鬼佬咸魚做嘅醬汁調味, 帶陣陣嘅鹹鮮,幾開胃!☺️ 法式田螺 Escagots($70) 一客有6隻,份量都算合理, 而且店家很貼心,事先已為田螺脫殼和清理好內臟, 好讓食客可無後顧之憂地一口把田螺放入口,很方便呢~👍🏾 田螺和薯蓉加上蒜蓉嘅調味,好惹味! 酥皮黑松露比薩🍕批($160) 由霆鋒設計嘅酥皮比薩批, 梗係唔可以錯過啦! 四方形嘅酥皮批底比普通pizza更鬆脆可口, 加上三色椒、菇菌、黑松露和芝士的配搭, 口感豐富,黑松露香味突出~值得一試! 香煎橄油大蒜、白酒汁大蝦意粉($180) 大蝦好大隻,肉質鮮味爽彈, 醬汁香草味突出,啖啖清新~ 小妹就最鍾意粉紅色, 所以就點左Pink Lemonade ($45) 😂 兩種顔色分層嘅lemonade, 增添了粉紅色令人更賞心奪目, 用新鮮檸檬汁自家製,檸檬味道實在,不會一味「死甜」味,值得一試! 尤如紫水晶般的Purple
「16 shell」剛開業嘅時候,小編同肥妹黎過,
最難忘就係個黑炭黑蒜蓉包和美國安格斯肉眼扒,
咁啱係天后上完堂,就同肥妹再黎食過返尋味。😏
鹽醃咸魚仔凱撒沙律($100)
沙律菜新鮮爽脆,
加入鬼佬咸魚做嘅醬汁調味,
帶陣陣嘅鹹鮮,幾開胃!☺️
鹽醃咸魚仔凱撒沙律
法式田螺 Escagots($70)
一客有6隻,份量都算合理,
而且店家很貼心,事先已為田螺脫殼和清理好內臟,
好讓食客可無後顧之憂地一口把田螺放入口,很方便呢~👍🏾
田螺和薯蓉加上蒜蓉嘅調味,好惹味!
法式田螺
酥皮黑松露比薩🍕批($160)
由霆鋒設計嘅酥皮比薩批,
梗係唔可以錯過啦!
四方形嘅酥皮批底比普通pizza更鬆脆可口,
加上三色椒、菇菌、黑松露和芝士的配搭,
口感豐富,黑松露香味突出~值得一試!
酥皮黑松露比薩批
香煎橄油大蒜、白酒汁大蝦意粉($180)
大蝦好大隻,肉質鮮味爽彈,
醬汁香草味突出,啖啖清新~
香煎橄油大蒜、白酒汁大蝦意粉
小妹就最鍾意粉紅色,
所以就點左Pink Lemonade ($45) 😂
兩種顔色分層嘅lemonade,
增添了粉紅色令人更賞心奪目,
Pink Lemonade
尤如紫水晶般的Purple Crystal($75),
顏色真的很像真!
用上黑莓子的liqueur,加上橙味嘅triple sec,
味道甜中帶酸,果香味突出。
Purple Crystal
鹽醃咸魚仔凱撒沙律
香煎橄油大蒜、白酒汁大蝦意粉
2018-11-13 44 瀏覽
16 shell座落於炮台山與天后之間既一家西式小店店鋪既裝修以深色為主,配以柔和燈光有種令人舒服既感覺。坐低之後,問下店員有咩推介,而店員亦都好細心咁詢問返我地有無咩食物係會敏感,十分專業。首先上左一道蒜香既炒蜆,其後有作為前菜之一既Cesar salad。主菜方面有一客蒜煎鮮帶子既意粉同埋大蝦意大利飯,用蒜既菜式基本上都係會十分穩陣,味道上絕冇問題庫,而且仲十分開胃,最想表揚既一定係個risotto, 色香味俱全,另外呢間最值得一讚既其實係菜式既賣相,上碟十分別緻。最後食埋個甜品,佢地handmade既tiramisu就完結左呢一個晚餐。食完記得坐門口打返個卡,門口個格局都幾靚架
16 shell
座落於炮台山與天后之間既一家西式小店

2018-11-11 113 瀏覽
雖然很多人取笑Chef Lemon的衣架掛意粉和發狂式吱朱古力醬,但看近排牡丹樓新推出的鋒味系列有多火紅就知道鋒味還是有一定吸引力的,其實除了牡丹樓,16 Shell都有鋒味美食,據說餐廳內有部份菜式都是Chef Lemon設計,牡丹樓幾十元一個鋒味餐正常人都不會抱太大期望,但16 Shell既然以鋒味作招徠,反倒令人想試試。*************16 Shell位於天后和炮台山中間,店面不算太大,桌與桌距離較近,幸好我是周末中午時段來,食客不多,坐得都舒服。黑炭黑蒜蓉包($70)見開飯很多人都有點這個黑蒜蓉包,說是必點項目,原來是Chef Lemon設計,難怪!麵包外脆內軟,很香蒜蓉香味,入口是甜甜的蜜糖味,幾特別幾好味。左: Pink Guava($45)石榴味不算太重,但甜度適中。右: Mango Juice($45)只有淡淡芒果味,味道正正常常沒有甚麼特別。脆炸魷魚($80)魷魚炸漿香脆不會太厚,蘸上他他醬吃味道都可以。香煎欖油大蒜白酒汁大蝦意粉($180)Pasta是16 Shell的主打,菜單內有三整頁都是不同的pasta,這裡的pasta就像車仔麵一樣,醬汁、粉麵和配

*************

黑炭黑蒜蓉包($70)

黑炭黑蒜蓉包

左: Pink Guava($45)

石榴味不算太重,但甜度適中。

右: Mango Juice($45)

只有淡淡芒果味,味道正正常常沒有甚麼特別。

Pink Guava & Mango Juice

脆炸魷魚($80)

魷魚炸漿香脆不會太厚,蘸上他他醬吃味道都可以。

脆炸魷魚

香煎欖油大蒜白酒汁大蝦意粉($180)

Pasta是16 Shell的主打,菜單內有三整頁都是不同的pasta,這裡的pasta就像車仔麵一樣,醬汁、粉麵和配料都可以自由配搭。

我這個大蝦意粉上面堆滿超多大蒜粒,入口有濃烈的蒜香味,如果不喜歡蒜味的人可能會很抗拒,但我卻非常喜歡。

大蝦結實爽彈。
香煎欖油大蒜白酒汁大蝦意粉

意粉因為加了欖油,很爽口,不會太腍還帶點彈口。

香煎欖油大蒜白酒汁大蝦意粉

黑松露帶子意大利燉飯($190)

意大利飯上面有兩大粒帶子,上面再有大大堆黑松露,超足料!

黑松露帶子意大利燉飯
帶子輕煎過很香口,入口帶點微彈,正!
黑松露帶子意大利燉飯

燉飯軟硬適中,不會太濕,因為黑松露夠多,所以每一口都有濃濃的黑松露味,大滿足!

黑松露帶子意大利燉飯
總結,除了脆炸魷魚比較普通外,意粉和燉飯水準都很高,黑炭黑蒜蓉包夠特別,而且是Chef Lemon出品,為味道或為綽頭,都值得一試。
2018-11-10 43 瀏覽
常常提起夏威夷便是給人一個陽光與海灘的地方,天氣炎熱之下,便會吃些開胃食物,但來到這間夏威夷餐室,確實又不是這樣。原來老闆在夏威夷生活了一段日子,回到香港開了這間餐廳 16  Shell,邀請了夏威夷朋友安排了夏威夷菜式,還傳授於主廚,才可以吃到正宗的夏威夷菜。夏威夷菜在巿面上不多見,還要是由謝霆鋒為餐廳設計了些菜式,吸引了不少食客前來。16 Shell 供應的食物無論是食材或是味道,都是很高水準,已經不止限於由誰人來設計菜式了。******************************16 Shell 位於天后,臨近炮台山,從地鐵站前來大約5mins,走在街上也看見不少餐廳在附近。來到16 Shell 門前,還有戶外的座位,感覺也很舒適。走進餐廳門前,便看到謝霆鋒的照片,還有蒜頭,都幾特別。餐廳地方不算很大,但座位也很充足,還有落地玻璃窗,可以望望街外的環境,也很舒適。飲品餐牌之中,提供一般飲料。還有些有酒精的飲品如Cocktail、紅白酒等等。主餐牌中,和一般西餐所吃的差不多,都是包括了前菜小吃、沙律、餐湯主菜為餐廳精選、薄餅和烤扒類。還有很多不同食材配搭的意大利粉。黑炭黑蒜蓉包

走進餐廳門前,便看到謝霆鋒的照片,還有蒜頭,都幾特別。

黑炭黑蒜蓉包 HKD60,黑炭和黑蒜對身體好,已經是一個賣點,還要是由謝霆鋒獨門秘方,變成一個不能不食的招牌菜。吃上口黑炭包沒有什麼味道,仍然是外脆內軟,而且,有著黑蒜味道在內,還有獨特的甜味,全新是一個全新的體驗。

蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆 $108,白酒煮蜆在不少餐廳都吃過,有些酒味香濃,有些蒜味十足。但這個白酒煮蜆,除了有牛油和酒香味,仲有辣的味道。

蜆肉很鮮甜美,牛油汁煮得入味,最喜歡那個辣的濃度很適中,送飯吃相信也不錯的。

大蝦辣意大利麵 HKD190,單看賣相,整個意粉都很乾身,意粉之上,還加入辣椒切粒。大蝦蝦肉非常彈牙,意大利麵給了一份額外的驚喜,除了口感彈牙,辣的味道會突然而出,又不會辣到要不停飲水,確實惹味無比,非常喜愛。

帶子黑松露意大利燉飯 HKD190,帶子大大隻,非常之吸引,而吃煎到剛剛好,吃下還是很嫩滑。帶子中間還放了黑松露醬,伴上整個燉飯又非常之入味,每吃上一口意大利飯都有著清香的味道。

雖然餐廳有酒類飲品,還是選了一般茶飲凍檸茶 HKD35,茶味都幾清香,也算不錯。

New York Cheese Tat HKD50,芝士味不算很香濃,但有少許雲呢拿的清香味道在其中,芝士口感都很幼滑,餅底也配得恰當,確實不錯。

Home Made Tiramisu HKD50,無論咖啡味或是咖啡酒味,都很濃郁,每吃上一口都帶少許酒烈的味道,口感又很creamy,Home Made的確實有點與別不同。

• 黑炭黑蒜蓉包
  • 蒜蓉香椒白酒牛油汁煮蜆
  • 帶子黑松露意大利燉飯
  • New York Cheese Tat
  • Home Made Tiramisu
是日放假,沿著這路線行過來,大約 5 分鐘便到達!「炮台山蜆殼街」可能是因為滿心期待食呢間超人氣既【16 shell】...由謝霆鋒親身設計的鋒味菜式究竟...會係點既呢?因為每一款既食物、每一間既餐廳、每一種既製作過程都會帶比人唔同既味道...如果形容呢間餐廳有幾多種既味道,會唔係有16道...鋒味?😍😍店門口的燈管招牌在「蜆殼街」來說...是非常吸引住了眼球。店內以簡單黑白原色調為主題,打造成有格調既西餐廳望住牆上面一幅幅既明星合照,就知有幾咁多星級捧場客,整體既色調及裝潢給人親切感,剛一坐下就完全放鬆。望望午餐既Menu...發現有幾款都幾特別。之前同事食過,話霆鋒專程介紹【16 shell】既黑炭黑蒜包同酥皮pizza…我真係想食好耐了!Black garlic bread $70黑蒜是由生蒜經長時間發酵,發酵後的大蒜會由原本既白色變成黑黑既顏色...味道會增加左一份特別既甜味,用黑蒜取而代之既蒜蓉包,有甜甜既味道,亦唔會有過於濃烈既蒜味,烘至脆口, 食落頗麵包柔軟唔乾燥,最緊要個外表多型棍呢!!重點...這裏的黑炭黑蒜蓉包以健康食材製造,既健康又美味,因而備受好評。呢份餐前包
可能是因為滿心期待食呢間超人氣既【16 shell】...
由謝霆鋒親身設計的鋒味菜式究竟...會係點既呢?

店門口的燈管招牌在「蜆殼街」來說...是非常吸引住了眼球。
店內以簡單黑白原色調為主題,打造成有格調既西餐廳

望望午餐既Menu...發現有幾款都幾特別。

我真係想食好耐了!

Black garlic bread $70
Black garlic bread
呢份餐前包我超喜歡。

酥皮黑松露比薩批 $160
呢個大8吋既酥皮黑松露比薩批,又可以叫做鋒味pizza!哈哈!

形狀正正方方咁,捨棄傳統既餅底,用既係酥皮,但口感超乎想像咁好食,酥皮層層鬆脆,層次分明就好似一個大型既牛角酥咁!
酥皮黑松露比薩批
牛油味係層與層之間滲岀黎,中間鋪滿滿既芝士加上黑松露香氣迫人,香而不過於濃烈

整個pizza為無肉既概念,嚐一口,酥脆的酥皮配搭水牛芝士、青椒、黃椒、芝麻葉和蘑菇,簡單既磨菇足以帶動味蕾,黑松露撲鼻清香,外內兼備呢!
酥皮黑松露比薩批
有創意又好味,比起沉悶無新意既麵包皮pizza,我更推介呢個。

法式田螺 $70
法式田螺係其中一款有名氣既法國頭盤,用蒜蓉、香草及牛油製成!
牛油味滲透到蒜蓉入面,味道濃厚。

法式田螺

肉質比較軟嫩之外並沒有什麼神奇之處,就是道牛油焗法式田螺而已!

大蝦辣意大利麵 $190
一上枱濃郁蒜香辣味香噴噴...
意大利麵炒至乾身,混合辣椒同蒜粒,唔好睇佢個樣好似無黎味道,事實上比我想像中辣幾倍!!!
用蒜片,而唔係蒜粒,更加突出蒜嘅香味,香辣嘅口感不停喺口中徘徊
大蝦辣意大利麵

同一般嘅大蝦意粉唔同,用嘅係大蝦,蝦肉非常彈牙。肉感豐富,仲擺設成有美感既姿態。

意粉真的處理得剛好
輕微韌度有嚼勁的口感,無其他多餘既調味,本身沒太多調味,不會搶去濃郁蒜香味的風頭,反而來得更特別!!!
二人share,不浪費每一口美味。
大蝦辣意大利麵

Hot latte & hot cappuccino $40 per each
Latte既奶味偏重,而cappuccino則口感柔滑,兩杯分別有唔同既拉花,靚靚又有心思。

Hot latte & hot cappuccino

總結【16 shell】店子不大,脱離繁忙大街,帶上relax有品味感覺,加上柔和既陽光透入餐廳,自然令人天加精神爽利,放鬆心情。

有質素的新餐館都紛紛遠離市中心,選擇開在小巷裡,低調用心的經營
之前從坊間看到很多食評都對【16 shell】讚不絕口!
今日試完呢度既能覺係...食物質素好、有創意、有品味。專程入黎試下係值得既!
題外話/補充資料: ********經 Openrice 訂座全單有九折********
午餐
2018-11-05 51 瀏覽
去油街實現睇完展之後,就去附近的16Shell食晏,事原睇完霆鋒的漢堡廣告,又想起Mr. Garlic。環境舒適,假日好relax。田園沙律($70)碟子邊也灑了香草,很重視visual效果。Mixed leaves 新鮮爽脆,加了大量芝士,yummy!爆谷蝦 ($120),一口popcorn shrimp好過癮,蝦子很大又彈牙,炸粉薄身又很脆,跟salad一齊食,味道很夾。酥皮黑松露pizza($160)呢個House special一定要order,Truffle style 8" ,有mushroom、cheese、bell pepper,truffle味好香,酥皮脆而不油腻,美味。大蝦辣意大利麵($190)蝦子很大,肉很扎實,煎得剛好,蒜味很重,帶點辣,加了橄欖油炒pasta,很惹味。食完飯,可以慢慢飲下Iced lemon tea ($35),chit chat下。Pink guava ($45)

環境舒適,假日好relax。

酥皮黑松露pizza($160)

大蝦辣意大利麵($190)

Pink guava ($45)
  • 爆谷蝦
  • 酥皮黑松露pizza
最近見到網上有人食一條黑蚊蚊既包,覺得好得意。本身都好鍾意食蒜蓉包,但黑蒜蓉包又真係未試過🤭決定要訪尋下呢間餐廳。✨位於炮台山a 出口,轉左直行,過對面馬路就係,都幾易搵。我地今日6點已經黎到,所以可以享受包場既樂趣🤣。✨好耐無飲過石榴汁,味道唔會太甜仲好香石榴味。✨黑炭黑蒜蓉包($70): 外皮勁鬆脆,內裏麵包軟身得黎幾有彈性。佢個黑蒜味勁香,而且食落有少少甜甜地味道都幾特別,唔怪得係呢度既必食之選👍🏻✨白酒橄欖牛油煮蜆($130): 個汁超正,就咁食有d 偏咸,但係好香牛油味,拎黎點個蒜包勁好食。個蜆雖然細細粒,但係完全無沙同好鮮甜,真係唔係好夠喉。✨大蝦黑松露意大利燉飯($190): 蝦有兩隻,真係好大隻,勁鮮甜結實👍🏻。個飯份量唔係好大,不過粒粒飯都鎖住黑松露汁,軟硬適中,唔錯。✨香煎㰖油大蒜帶子意粉($180): 開頭食落去味道比較清淡,蒜味唔算好勁。不過吱左大量檸檬汁之後,成個味道提升左,有種好清新既感覺,仲好食左好多。㨂左幼身既扁意粉,煙煙韌韌好有咬口。✨亮點係果三粒帶子,厚身大大粒,勁彈口同鮮味,幾個item d 海鮮都真係幾有水準👍🏻如果份量方面多番d 就好😋

✨好耐無飲過石榴汁,味道唔會太甜仲好香石榴味。

白酒橄欖牛油煮蜆

大蝦黑松露意大利燉飯

香煎㰖油大蒜帶子意粉

白酒橄欖牛油煮蜆
大蝦黑松露意大利燉飯
香煎㰖油大蒜帶子意粉
2018-11-01 54 瀏覽
今日,去咗一間喺北角有謝霆鋒做顧問嘅西餐廳,一試有關風味嘅菜式。水牛番茄芝士:用上美國的水牛城芝士,芝味十分濃郁,不但入口即溶,而且芝士軟滑,配上新鮮有機的蕃茄,再加上黑醋汁,三者給合實在非常配合。黑炭麵包:用上黑炭薰製的竹炭麵包,入口有着竹炭的香味,而且麵包用上貴價的麵粉,加上小小的黑醋入口,令到麵包更加非常美味可口。黑松露薄餅:酥皮的薄餅配上新鮮的黑松露醬和蘑菇,令到酥皮不會十分肥膩,加上黑松露醬十分之清香,入口有鹹鹹的味道,令到蘑菇發揮到其本身的菇香,絕對要一試。香辣鮮蝦意粉:用上沿着新鮮的海蝦,加上辛辣的辣椒漿,再者,配上正宗的意大利扁意粉,令到意粉吸收了香辣的醬汁,入口非常惹味。總括來說,這裏環境10分幽靜,而且食物水準十分之高,座位又舒適,絕對適合情侶來品嚐一下。

2018-09-20
2018-10-30 278 瀏覽
曾經聽聞謝霆鋒有份設計呢間餐廳既餐牌,菜式既花樣又可以有幾特別呢😯👁‍🗨 Black Garlic Bread(6.5/10)💲70喺網上面見到個個嚟呢度都會嗌黑炭黑蒜蓉包,感覺頗為特別之下我都決定一試🙆🏻‍♀️黑蒜蓉除左蒜蓉香之外,仲帶有種獨特既甜味,不過甜味都幾搶,所以會有太濃既蒜蓉味,個人都係鍾情於重口味蒜蓉包多啲🥖👁‍🗨 Caesar Salad(7/10)💲100呢個有沙律菜同埋番茄仔既凱撒沙律,沙律醬落得剛好,芝士味濃郁🧀份量啱曬兩個人分🥗👁‍🗨 Black Truffle with Mixed Mushroom Risotto with Scallop(6.5/10)💲190兩粒帶子新鮮爽口彈牙,絕對係一大加分位☺️雖然個飯面頭有一座山既黑松露,不過菇味依然比黑松露味濃😂略嫌個飯既飯芯太軟搞到有啲失色,如果保持返多一點生米既質感會更好,份量亦唔算多🤔👁‍🗨 Chicken Thigh Pasta in Alla Pomodori Style(7/10)💲150雞脾肉有煎過,肉質稍微乾身,但味道係香口既🍗呢個扁寬麵幾有咬口,粗度介乎於平時正常意粉同埋扁意粉之間,配埋個微酸既洋蔥

👁‍🗨 Caesar Salad(7/10)💲100

雞脾肉有煎過,肉質稍微乾身,但味道係香口既🍗呢個扁寬麵幾有咬口,粗度介乎於平時正常意粉同埋扁意粉之間,配埋個微酸既洋蔥蕃茄汁🥫

👁‍🗨 Tiramisu(7.5/10)

牆上黑板寫有唔同款式既甜品,應該係定期會轉款式🤗當日係有檸檬撻、芝士蛋糕、朱古力蛋糕等選擇,店員推薦我地試個提拉米蘇🤤食落芝士忌廉好滑身,而且蛋糕鬆軟,咖啡同酒味濃郁,整體又唔會話膩喎,果然係值得一試既😍

👁‍🗨(左)Pink Guava(7/10)💲45

一向鍾意番石榴汁既我,好快就決定叫佢,飲落同預期中既一樣,都係有好濃郁,甜度適中既番石榴味,味道相當天然,成杯粉紅色,顏色相當靚

👁‍🗨(右)Pink Lemonade(7.5/10)💲50

呢杯Summer Drink都係黑板上先會見到既,紅橙黃既漸變層亦相當吸睛,飲落以檸檬酸為主,再加有少少Cranberry Juice,酸酸甜甜恰好到位🍹

🔛 整體評分(7/10)
2018-10-29 73 瀏覽
今日開ot,放得工都天黑.同同事一放工就搵下野食食好d心情都好d去左炮台山16 Shell好快就安排好座位了都好快睇好食d咩即時點左black garlic bread,fresh clams,alla scampi style-mussels,black truffle risotto with scallop.每人飲杯野chocolate,pink guavablack garlic bread-都好香蒜蓉味,包都好脆.再點埋蜆肉個汁食更加好.fresh clams--蜆都好香又無沙,確係唔錯alla scampi style-mussels--青口都幾新鮮好味black truffle risotto with scallop--個飯濕濕地好香口而個帶子就岩岩好熟唔會過火,唔錯既味道chocolate--好香朱古力味pink guava-石榴味都幾濃飲落幾清新
去左炮台山16 Shell
好快就安排好座位了

都好快睇好食d咩
chocolate,pink guava

black garlic bread
fresh clams
fresh clams--蜆都好香又無沙,確係唔錯
alla scampi style-mussels
chocolate