2024-04-04 67 瀏覽
廚工新移民廚房環境惡劣地上永遠水漬及油垢所以材料都不會有期限日子,可能過期照用食物原材料全部係調味包調味粉食物會喺地上處理,跌落地會放上盤子直接給客人食而煮過嘅食物放好耐嘅食物會用清水沖洗之後重用
廚工新移民
廚房環境惡劣
地上永遠水漬及油垢
所以材料都不會有期限日子,可能過期照用
食物原材料全部係調味包調味粉
食物會喺地上處理,跌落地會放上盤子直接給客人食
而煮過嘅食物放好耐嘅食物會用清水沖洗之後重用
2024-03-28 238 瀏覽
香港美食 青衣城101 晚餐台式料理 , 今次叫了個蕃茄牛肉麵,加珍珠奶茶 蕃茄牛肉麵 都幾大碗 ,一個正常男人都會飽的份量,蕃茄味都不算太濃也不淡,算得上適中,本人喜歡濃味多些,牛肉炆得好琳,好入味! 全部食晒! 飲品都係喜歡珍珠奶茶,奶茶茶香味不錯,珍珠有口感! 服務都尚可 ! 有白開水自己可以自由斟 。 價錢$77 101台式休閒餐廳Shop G30 Maritime Square Phase II, 33, Tsing King Rd, Tsing Yi#台灣101 #香港美食 #food #台灣牛肉麵 #珍珠奶茶 #青衣城 #marinetime square #101台式休閑餐廳
香港美食
青衣城101
台式料理 , 今次叫了個蕃茄牛肉麵,加珍珠奶茶
飲品都係喜歡珍珠奶茶,奶茶茶香味不錯,珍珠有口感!
服務都尚可 !
有白開水自己可以自由斟 。
價錢$77

101台式休閒餐廳

2024-03-26
2024-01-19 581 瀏覽
之前食過好多次,但都係堂食。覺得份量多又好食,物超所值,所以都經常嚟食。今次第一次叫外賣,結果令人有少少失望!係堂食嘅時候,呢個order我次次都食到好飽,有時會食唔晒。但今次叫外賣結果份量只有堂食嘅一半,好失望!
之前食過好多次,但都係堂食。
覺得份量多又好食,物超所值,所以都經常嚟食。
今次第一次叫外賣,結果令人有少少失望!
但今次叫外賣結果份量只有堂食嘅一半,好失望!
外賣自取
冇影相,但嗰個麻辣涼拌手撕雞麵真係好差。手撕雞完全唔係手撕雞,就咁雞扒切片。涼拌係凍拌,完全似係成碗喺雪櫃直接拎出嚟。食咗兩啖完全食唔到。牛肉麵啲牛肉好韌,湯汁又唔好食。最嬲嘅係佢要加一,但水要自己斟。就咁一間連茶餐廳都不如都要收加一,如果唔係有啲晏,唔想花太多時間搵嘢食都唔會走入去。佢令到我唔想留港消費,謝謝!完全影響香港服務業,唔明點解佢有好評,係全個青衣城最差。真係肚餓都唔會覺得佢好食,碟頭飯都好味過佢。
冇影相,但嗰個麻辣涼拌手撕雞麵真係好差。
手撕雞完全唔係手撕雞,就咁雞扒切片。
涼拌係凍拌,完全似係成碗喺雪櫃直接拎出嚟。
食咗兩啖完全食唔到。

牛肉麵啲牛肉好韌,湯汁又唔好食。

最嬲嘅係佢要加一,但水要自己斟。

佢令到我唔想留港消費,謝謝!
完全影響香港服務業,唔明點解佢有好評,係全個青衣城最差。
真係肚餓都唔會覺得佢好食,碟頭飯都好味過佢。
2024-01-05
2023-09-18 719 瀏覽
四眼男侍應,不會巡枱,行去叫佢下單,稱“ 請你不要碰到我啲伙記”,佢啲伙記矜貴過客人?下單態度黑面,勁差!89蚊食物到枱,我都唔想食,放下100 蚊,走左去!真係一肚氣!唔會再幫襯!簡直,都唔係做生意!
2023-09-12 630 瀏覽
今日天氣非常好,同大王子同朋友仔入完迪士尼,入園後,二位小朋友都訓左,去了附近的青衣站揾食,點知發現呢間有一人邊爐,我同另一位媽媽見到都心心眼,即係享受metime,做左媽媽之後就會明白呢種心情唔好以為青衣城就會價錢貴,每人大約$100 唔洗已經可以開餐了,我們二個點了一模一樣的小火鍋蕃茄濃湯美國穀飼肥牛小火鍋另加美國穀飼肥牛片+$8,有3片日本稻庭烏冬$12火鍋份量十足,一人一個鍋食都綽綽有餘,蕃茄湯底超濃郁,配料有穀飼肥牛、台灣腸、番茄、粟米、菜等等穀飼肥牛超肥厚,好香的牛味,沒有配料的情況下都食到牛肉味好香沒有筋位 台灣腸好香好好味,好似炒香左先放上鍋上日本稻庭烏冬口感煙煙韌韌,口感十足總結:                                                    以一人一鍋黎講性價都相當高,我地有二架bb車都不用收埋,可以放在門口旁邊,食飯時候可以見到小朋友在車中,非常安全

蕃茄濃湯美國穀飼肥牛小火鍋

另加美國穀飼肥牛片+$8,有3片

日本稻庭烏冬$12

台灣腸好香好好味,好似炒香左先放上鍋上
日本稻庭烏冬口感煙煙韌韌,口感十足
總結:
2023-07-16
  • 穀飼肥牛
2023-08-20 575 瀏覽
週末去青衣城食晚餐諗住打邊爐,就入左青衣城二期地下嘅101兩個人叫咗兩個邊爐同一個小食湯底味道還可以但係分量10分少牛肉得三片,豬肉又係得三片成堆菜得兩個豆卜一個魚豆腐同埋兩小片黑椒台灣腸根本都唔知食咗啲咩店只服務又差兩百零蚊都食唔飽差評差評差評嗰個人極度唔推薦
週末去青衣城食晚餐
諗住打邊爐,就入左青衣城二期地下嘅101
兩個人叫咗兩個邊爐同一個小食
湯底味道還可以
但係分量10分少
牛肉得三片,豬肉又係得三片
成堆菜得兩個豆卜一個魚豆腐

嗰個人極度唔推薦
打邊爐
  • 台式火鍋
2023-08-09 399 瀏覽
請左個痴線經理,想食都唔好去。食物質素差,服務更差。叫左餐右落錯單,死口唔認,重要鬧客,要受氣就歡迎幫襯。可能係澳牛派尼做,重知喜歡受氣者,可日日去支持。真係想食台灣野,去葵芳大把選擇。
請左個痴線經理,想食都唔好去。
食物質素差,服務更差。

叫左餐右落錯單,死口唔認,重要鬧客,要受氣就歡迎幫襯。

可能係澳牛派尼做,重知喜歡受氣者,可日日去支持。

真係想食台灣野,去葵芳大把選擇。

2023-08-04 283 瀏覽
[✨抵食1人1台式小火鍋🥘]心血來潮想食打邊爐,唔想食到放題咁HEAVY🤔就黎左101整個輕食版過一過邊爐癮,加埋杯台式飲品真係爽爽🧋最正嘅係不限時可以慢慢淥下淥下🤩🥘藥膳雞髀肉小火鍋 $79作為主菜嘅雞髀肉🐥總共有三塊左右,都算幾大件,肉質嫩滑幾有風味,有驚喜。配菜有台灣腸、肉丸、豆卜、椰菜、粟米、金菇、雲耳等,菜嘅比例都幾高🥬多款色好味之餘又營養均衡,都幾養生㗎☺️仲可以揀配公仔麵、米線、烏冬其中一款🍜🧋盆栽珍珠奶茶 ( 跟餐+ $10 )呢度嘅飲品份量真係好大大杯。造型特別,用大量oreo碎扮泥,仲吉左塊葉仔🌿係上面整到真係好似盆栽咁🤣,小清新打卡呃like一流 !😙————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結以一人一鍋黎講性價比算高, 價錢、味道、份量都比大型連鎖之上,值得推介🥳
[✨抵食1人1台式小火鍋🥘]

🥘藥膳雞髀肉小火鍋 $79

🧋盆栽珍珠奶茶 ( 跟餐+ $10 )

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結
2023-07-27 317 瀏覽
上班前經過青衣城先來吃早餐,早餐都是以港式茶餐為主🏠門面光亮有不少客人在輕鬆吃早餐 📙早餐特色可能是可以選新竹米粉,中午和晚上就才會有牛肉麵和滷肉飯等地方特色食物🥘早餐共有十多款配搭,主要是粉麵加上麵包小吃等,難得有丹麥吐司和薯餅🥔 點了特濃沙爹牛肉公仔麵拼牛乳炒蛋和薯餅,湯底真的算濃,但牛肉味道較淡🙊雖然好處是沒有過度醃肉的感覺,筋度不會太強 牛乳滑蛋口感嫩滑有蛋汁,帶有奶香更惹味,薯餅非常失望👎油味偏重沒有薯味,唯一可取是比較脆身,配上蕃茄醬易入口🍅

2023-07-23
$40 (早餐)
2023.06.22【6.22 想念台式滋味@ 青衣 101台式休閒餐廳】讓自己不再收起自己最重要就是要行出來 走出去明明今天都是想您但還是要讓自己好好的待見您的時候您看到好好的我,優秀的我是日有人找我去青衣走走海邊走到茶餐時分開始肚餓又想吃台式食物就闖進來裝修,都是台式文青小清新風格感覺好舒適讓我暫時忘記現實 在青衣城內價錢也算合理先來2杯跟餐餐飲P小姐要珍珠奶茶我要愛文芒果汁我點的是醬汁雞扒肉燥飯這個樣子還是我還沒開動的情況小得有點可憐P小姐調侃我給我小小一碗她的無骨香辣三杯雞肉燥 湯新竹米粉但肉燥飯是好吃的醬汁雞扒還算可以還別說,無骨香辣三杯雞肉燥 湯新竹米粉比我的肉燥飯還要大碗雖然人是走出來但心還是想著您每天都想您想見您可是我信我願意就是好開始所以也希望您願意整體味道:♥♥♥♡♡環境:♥♥♥♡♡服務:♥♥♥♡♡衛生:♥♥♥♡♡抵食:♥♥♥♡♡♡ 101台式休閒餐廳♡  ♡ 青衣青敬路31-33號青衣城2地下G30號舖 ♡

讓自己不再收起自己
最重要就是要行出來 走出去
明明今天都是想您
但還是要讓自己好好的
待見您的時候
您看到好好的我,優秀的我
是日有人找我去青衣走走海邊
走到茶餐時分
開始肚餓
又想吃台式食物
就闖進來
裝修,都是台式文青小清新風格
感覺好舒適

P小姐調侃我
給我小小一碗她的無骨香辣三杯雞肉燥 湯新竹米粉
但肉燥飯是好吃的
醬汁雞扒還算可以

還別說,無骨香辣三杯雞肉燥 湯新竹米粉
比我的肉燥飯還要大碗

♡ 101台式休閒餐廳

♡ 青衣青敬路31-33號青衣城2地下G30號舖
2023-06-22
2023-06-23 350 瀏覽
一行4人坐最入既卡位,舉手舉左5分鐘都冇人理,眼見樓面行緊4、5個 唔知佢地玩乜野。好耐之後有個藍色恤衫 類似大位過嚟落單,睇咗佢名牌副經理T字頭,一開頭佢部機可能開唔到就轉左手寫落單,叫左4個餐跟野飲2個小食,其實得好小野唔明點解身為大位可以落得錯單,落完單之後覆單係基本啦,點解大位可以唔識?落完單又急住走懶有型!叫豬大腸黎左台灣腸!出餐算幾快既,我叫黑椒薯仔牛柳煲但係嚟到嘅就係牛肉片!之後我再睇吓張單啊副經理係冇落錯呢樣嘢嘅,你哋咁大間公司牛柳轉牛肉片慳得幾多錢?完全係欺騙消費者!就係慳果幾蚊以後永遠都唔會幫襯呢間垃圾!不過有嗰句講嗰句個蕃茄湯底係幾好飲,除咗呢樣應該冇任何優點。

2023-06-23
2023-06-20 357 瀏覽
今天在青衣城食牛餐,現在的物價高漲,大部分的餐廳都要60 70元以上行了個圈去了這間台灣餐廳,叫了個蕃茄雞扒手工麵$48 加了杯凍飲$5食物質素出正常,青衣城來說也算便宜了

行了個圈去了這間台灣餐廳,
叫了個蕃茄雞扒手工麵$48

加了杯凍飲$5
食物質素出正常,

青衣城來說也算便宜了
2023-06-20
2023-06-06 293 瀏覽
今日同男朋友去完迪士尼,仲係下午茶時間,就嚟咗呢間試吓,雖然下午茶份量比較少,絕對係唔夠飽,但佢勝在杯嘢飲夠大,又可以坐得舒服。💛凱撒沙律配雞翼份量方面就相信都唔使講,自己睇圖😂真係純粹叫做食啲嘢。沙律同埋雞翼都相對普通,唯一做得好嘅係溫度適中,不過都係建議大家試其他菜式比較好🙈💛朱古力麥香杯嘢飲反而幾好飲!瞬間覺得抵咗好多差唔多都有出邊手搖咁大支,好勉強先飲得晒😂朱古力入邊有啲類似燕麥嘅粒粒,係一杯幾有特色嘅飲品,大家可以試吓~
今日同男朋友去完迪士尼,
仲係下午茶時間,就嚟咗呢間試吓,
雖然下午茶份量比較少,絕對係唔夠飽,
但佢勝在杯嘢飲夠大,又可以坐得舒服。

💛凱撒沙律配雞翼
份量方面就相信都唔使講,自己睇圖😂
真係純粹叫做食啲嘢。
沙律同埋雞翼都相對普通,
唯一做得好嘅係溫度適中,
不過都係建議大家試其他菜式比較好🙈

💛朱古力麥香
杯嘢飲反而幾好飲!瞬間覺得抵咗好多
差唔多都有出邊手搖咁大支,
好勉強先飲得晒😂
朱古力入邊有啲類似燕麥嘅粒粒,
係一杯幾有特色嘅飲品,
大家可以試吓~
2023-05-25 221 瀏覽
呢間餐廳嘅野食份量比較細,尤其係男仔可能唔太夠飽肚。不過,佢哋嘅價錢相對比其他餐廳都算夠平,如果你係想食過之後唔會咁傷荷包,呢間餐廳must係好選擇🤣🤣另外呢間餐廳午餐時段會有小食套餐,估唔到佢又唔算好貴(but賣相真心講唔太吸引)🐒至於嘢飲方面,我覺得一般般啦,冇乜特別🤔️but抵讚嘅係佢哋嘅台式飲料選擇有好多如果你係台式飲料控,呢間餐廳一定可以滿足你