2017-01-16
同事買左HKTV MALL的團購乳鴿套餐,夾左好耐時間,終於約齊八個人去食龍華乳鴿。最好味係乳鴿,又香又脆,每人一隻,份量十足,廚房幫我地斬開四件,有D 細食的女同事,食唔晒四件,要打包帶走。亦有同事平時食得清淡,覺得味道過咸,食左2件就已經停手,個人覺得味道係OK的。自耕菜都好味,食得出真係自耕的,不過份量太少,每人分得幾條。辦麵的鹼水味較重,唔鐘意鹼水味的話,就覺得難食。雞粥都好味,但唔夠熱。食埋個甜品豆腐花,十分滿足。臨走發現,原來龍華都幾大,有個花園仔擺左D 燈飾賀聖誕。D 老一輩的同事講,幾十年前,龍華好出名,因為交通不便,通常都係一日郊遊,入沙田去龍華就已經搞足一日。八個人,買左兩個套餐,每位除開,計埋茶錢加一,大約$120,都算抵食,不過就應該食左唔少味精,因為食完都幾口渴!
辦麵的鹼水味較重,唔鐘意鹼水味的話,就覺得難食。
雞粥都好味,但唔夠熱。
食埋個甜品豆腐花,十分滿足。