2018-08-06 53 瀏覽
想喺銅鑼灣咁人多嘅地方食快飯,冰室/茶記係一個好好嘅選擇,而我今次喺揀咗龍城冰室,中午時段都有幾多返工嘅人喺到食,但今次唔洗點等位就入得啦,果然係茶記講究嘅效率!速度!第一樣先係必點嘅常餐,仿鮑魚火腿絲通粉($46),跟餐仲包咗奶油豬仔包、3.6牛奶炒蛋。值得一讚就係個豬仔包,焗到香脆可口之餘,員工姐姐仲好貼心問我啲奶油夠唔夠添啊~第二樣就點咗咖哩吉列豬扒飯($59)我仲加錢($12)要咗碗例湯。以呢個份量$59真係超抵食!因為豬扒係一個碟嘅size,而咖哩汁亦非常足夠咁比我去撈埋一碟飯。好可惜我一個女仔真係食唔哂,下次應該要點少飯!餐飲方面,我點了茶記先有嘅鹹檸七!夏天消暑一流,自家製嘅鹹檸檬無可取締~

2018-08-06 37 瀏覽
今日lunch食咗龍城冰室, 叫咗佢哋特式常餐, 常山包括瑞士雞翼公仔麵, 炒滑蛋同奶油脆脆豬同埋 一杯嘢飲! $48 好抵食! 奶油豬香脆可口, 即叫即做 奶茶茶味香濃, 同奶油脆脆豬係絕配!呢度成日都好旺, 經常要等位, 但係都好快安排到位置,落單速度快,配合lunch time時間! 叫左大約10分鐘就黎齊,冇話漏單!伙記醒目,食個lunch都爽手d!另外女友人想食d 特別野唔叫例午,呢度茶記竟然有花膠斑腩炒河叫,本著商品條例我地都一心以為得塊魚皮,來到真!係!有!花!膠!食!勁呀,魚塊入味,堅花膠! 茶記黎講水準之作,尤其係瑞士雞亦,好入味又大大隻,唔會over咸,冇口渴感! 加上overall 佢其他食品目測都大大碟,算係抵食!唯冷氣有点不足!

勁呀,魚塊入味,堅花膠!

• 常餐
2018-08-05 53 瀏覽
今日一個人在銅鑼灣搵野食,經過呢間龍城見幾多人應該唔會差,所以就入去試下印象中之前食過觀塘分店,都唔錯餐廳除左set lunch 外,仲有多款食物選擇。睇圖已經覺得好吸引。由於天氣太熱的關係,先飲杯水果茶解喝先啦。入面有非常足料的多款水果,香濃茶味又唔會太甜叫左個板燒和風嫩牛柳餐 餐湯是羅宋湯,個湯底茄味濃,足料個扒五成熟 ,正牛肉肉質嫩滑又香口,肉味濃。仲有好豐富的side dish呢,包括薯蓉,椰菜及焗薯呢。今曰真係好豪氣,一個人食左百幾元這兒確實是銅鑼灣平民又高質的餐廳呢

印象中之前食過觀塘分店,都唔錯

餐廳除左set lunch 外,仲有多款食物選擇。

睇圖已經覺得好吸引。

叫左個板燒和風嫩牛柳餐
餐湯是羅宋湯,個湯底茄味濃,足料

個扒五成熟 ,正

牛肉肉質嫩滑又香口,肉味濃。

仲有好豐富的side dish呢,包括薯蓉,椰菜及焗薯呢。

今曰真係好豪氣,一個人食左百幾元

這兒確實是銅鑼灣平民又高質的餐廳呢
午餐
2018-08-05 43 瀏覽
銅鑼灣一向都多餐廳,今日同朋友黎到龍城冰室食lunch。依個時候食飯都比較多人,不過好快就等到位。餐廳設計簡約,非常清新。我地叫咗是日午餐洋蔥豬扒飯($56),配白湯同熱華田。餐湯可以揀白湯紅湯中湯,今日嘅白湯係素翅忌廉湯,滑得黎又唔膩,素翅都有唔少條。洋蔥豬扒飯非常大碟,而且豬扒有2塊,煎得好香,再加上濃濃嘅洋蔥汁,送飯一流。難得黎到冰室,又見到餐牌上嘅西多士豬扒包呀好似唔錯咁,於是叫咗個推介嘅芝士流心西多士($26)。西多士上面有一整塊牛油,非常邪惡,而糖漿就可以自己加,一切,佈層嘅芝士處於半熔化嘅狀態,軟綿綿,好滿足。下次黎一定要再試下紅豆西多士!最後仲叫咗韓汁炸雞($36),金黃色,好脆口,粒粒都係肉多皮薄,仲配埋韓式辣醬,夠哂有風味。

我地叫咗是日午餐洋蔥豬扒飯($56),配白湯同熱華田

白湯

洋蔥豬扒飯

芝士流心西多士

韓式炸雞

2018-08-04
10 分鐘 (堂食)
洋蔥豬扒飯
芝士流心西多士
韓式炸雞
2018-08-01 85 瀏覽
本來晚上打算和友人去書展,結果陰差陽錯又去唔到,仲要自己一個去食晚餐。不過好彩,呢間餐廳都幾好,食啲野好似好高級咁,但又唔貴喎。餐廳叫冰室,當然裝飾都係懷舊風。但又幾新正下,坐得舒服。裝飾都夠大氣,襯得上啲食物。晚餐套餐唔太吸引,我叫散叫左個炒飯,青菜,仲有呢個18蚊既雞煲真係好吸引!帶子鮑魚炒飯。帶子夠厚肉又有水份,非常好吃。但鮑魚令我好失望,圖片中既鮑魚大隻好多,而且呢隻細鮑魚好硬,我只試左一隻就無食啦。西蘭花比較硬身,我中意軟身啲,上面既金菇瑤柱汁都幾夠味。呢個雞係真係抵食!好大份,好多件雞,仲有花膠、靠菇等配料。仲煮得好入味呀!自己一個人食甘多真係幾大食,不過叫左唔好浪費,所以我都食得七七八八。其實佢份量都不太多,但亦抵食!

餐廳叫冰室,當然裝飾都係懷舊風。但又幾新正下,坐得舒服。

裝飾都夠大氣,襯得上啲食物。

西蘭花比較硬身,我中意軟身啲,上面既金菇瑤柱汁都幾夠味。

2018-07-20
2018-07-29 46 瀏覽
今次放工之後近近地,但又想食得抵啲。所以最後就誤打誤撞揀左食龍城冰室。店內地方不大,一貫茶記格局,座位編排得有點密麻,不過環境同佈置都幾有特色,中間嘅牆身用上紅磚砌成,配以天花的鎢絲燈、鐵架上的小盆栽和近門口的一列懷舊黑色窗框,裝潢帶古典風。由於來到時時間尚早,還未到晚市時段,所以很輕易就找到個卡位。本身以為應該得啲常餐 碟頭飯個啲,但點知睇睇個餐牌就發現都幾多唔同品種既野食,所以我就乜都叫左小小試下。首先,叫左個龍蝦拚牛扒配蒜蓉汁,好大份。不過個龍蝦有d咸,味道好濃。再叫左個小吃避風塘豆腐,呢個好香椒鹽味!再叫左個瑤柱金菇西蘭花,呢個太咸,吃完勁口渴,不推薦!我地試左水果茶,好普通,似系美粒果橙汁,下次都系叫普通奶茶算!

係銅鑼灣諗住求奇搵間餐廳食飯 點知好有驚喜😍2個女仔食 叫左一個是日晚餐 和風牛柳烤豬扒配意粉 同埋叫左碟蒜蓉田園炒雜菜首先黎左個湯 係個晚餐跟嘅 個湯好濃 好足料 質地係杰嘅湯👍🏻 正 另外要讚一讚啲員工 因為我地2個人但只有一個湯 有個姐姐好主動咁問我地洗唔洗比個碗仔我地 雖然只係小舉動 但好明顯佢好細心👍🏻然後黎左呢個蒜蓉田園炒雜菜 菜好新鮮 好爽口 蒜蓉又夠多 味道幾好 而且唔多油 健康之選👍🏻 呢個和風牛柳烤豬扒 有2塊牛柳加一塊大豬扒 牛柳好林好好味 肉質100分 加埋佢嘅汁 係甜甜地嘅燒汁 好味!豬扒都唔錯 烤得好乾身 但都係好林 有骨豬扒有小小肥膏連住豬扒 好香👍🏻 仲有意粉上啲有鮮茄汁 係有蕃茄肉的🤗 感覺好有誠意!
係銅鑼灣諗住求奇搵間餐廳食飯 點知好有驚喜😍

2018-07-27 62 瀏覽
This restaurant offers delicious steak and beef fillet that allows you to order how wellcooked it is on a scale from 1 to 10.The first impression I had when the steak was served was how large it was and how it was cooked precisely to my order of medium cooked. The sauce is a decent addon the adds variety and flavour to the already fantastic steak.The boston lobster was also large and had a side of beef fillet that had the perfect consistency and seasoning.The black truffle soup also tasted very

The black truffle soup also tasted very special and stands out from the soup served in other similar Western restaurants.
  • Boston Lobster
2018-07-21 80 瀏覽
是夜只喺同朋友有交收兼短聚,所以,搵個地方吹吓水、食吓嘢我地只係叫左兩份茄汁牛仔骨拼雞扒晚餐..一個跟飯,一個跟意粉兩份都叫忌廉湯...雞扒嫩滑嘅....果個牛仔骨係重點推介...佢個汁應該加左D蒜蓉茄汁得黎又有蒜香幾夾牛仔骨本身唔會靱!通常出街食牛仔骨!最驚吾好彩食到D成舊又靱又鞋!但杯凍朱古力就差dd,味道唔夠濃晚餐$58連凍飲又飯又湯又飲品...絕對係大件夾抵食環境都唔錯喎,都有好多卡位!!服務都不錯,我地坐好耐都吾趕不過見到門外有人等位!而且傾計咁耐只好埋單
是夜只喺同朋友有交收兼短聚,
所以,搵個地方吹吓水、食吓嘢
我地只係叫左
兩份茄汁牛仔骨拼雞扒晚餐..
一個跟飯,一個跟意粉
兩份都叫忌廉湯...
雞扒嫩滑嘅....

果個牛仔骨係重點推介...
佢個汁應該加左D蒜蓉
茄汁得黎又有蒜香幾夾
牛仔骨本身唔會靱!
通常出街食牛仔骨!
最驚吾好彩食到D成舊又靱又鞋!
但杯凍朱古力就差dd,味道唔夠濃
晚餐$58連凍飲又飯又湯又飲品...
絕對係大件夾抵食
環境都唔錯喎,都有好多卡位!!
服務都不錯,我地坐好耐都吾趕
不過見到門外有人等位!
而且傾計咁耐只好埋單
2018-07-20 99 瀏覽
去完旅行回來,約朋友餐聚就沒有停過,今天約了朋友在銅鑼灣下午茶,因為旅行太久了,很想念香港茶餐廳的美食啊~三拼粉麵餐$40腸仔、餐肉和漢堡排都煎得很香,配即食麵真係又邪惡,又頹廢,又好正啊!飲料點了鮮檸熱情果梳打(跟餐$19)這個真的要誇讚一下,檸檬和熱情果的香味都有,夏天喝很爽很消暑!芝士流心西多士 $34芝士是微鹹的,有輕微拉絲還不到流心,但是配上甜甜的糖漿卻是意外的搭。士多啤梨鮮奶(跟餐$17)草莓雖是很香,但是是糖漿,味道有點假,喜不喜歡就見仁見智了。因為朋友說她很餓,所以我們還加了個烘底的炒蛋餐肉三明治($26)麵包烘得金黃酥脆,上桌後記得快點吃,不然軟掉就浪費了。炒蛋不會老,很滑,配上午餐肉,把中學小賣部的回憶都勾起來了!!一個下午茶吃了$134,我們也是夠夠的

三拼粉麵餐$40

飲料點了鮮檸熱情果梳打(跟餐$19)

芝士流心西多士 $34

士多啤梨鮮奶(跟餐$17)

一個下午茶吃了$134,我們也是夠夠的
2018-07-20
3 分鐘 (堂食)
  • 鮮檸熱情果梳打
2018-07-20 62 瀏覽
中午同拍檔响銅鑼灣做完個job,一落樓就係謝斐道總統戲院,見銀X茶記已食過其他分店,反而隔離間龍城冰室未食過,見有位兼企理就試下,午餐咖哩牛肉飯,有餐湯+飲品53蚊,價錢合理,唔知係唔係駱克道及謝斐道,好多食肆競爭大,連餐湯都有紅、白、中三種選擇,近期少見;飮羅宋湯可見功力之一,75分尚算唔錯,個咖哩牛肉飯至係主角,椰香味嘅馬來咖哩,送白飯一流,牛肉唔韌,有部分有D滑,分量夠飽有餘;好食之選👍🏼常餐瑞士雞翼公仔麵$48,配3.6牛乳炒蛋及鮮油奶豬仔包,瑞士雞翼夠味又唔覺鹹,公仔麵食到一丁味,煙煙韌度啱啱好,3.6牛乳炒蛋改左煎得靚嘅雙太陽蛋,鮮油奶豬夠奶,包鬆軟外脆,無理由唔試;餐飲凍啡走甜少少冰,單打少少少冰,都仲可以咁多冰😓但都想讚下好飮;熱奶茶ok。

熱奶茶ok。

2018-07-19 65 瀏覽
今日剛巧經過謝菲道,見到門口燈光非常光,吸引我眼睛不自禁望過去,睇到門口餐牌晚餐都ok, 又唔使排隊,就入去試下,印象中開業不久,記得前身是一間韓國菜,難食到不行,銅鑼灣旺區咁大間冰室實在買少見少,現在有多一間冰室選擇,確實太好了。我和朋友坐低分別點了韓式醬燒雞扒拼腸仔晚餐 和 常餐(豬柳公仔麵 + 牛油豬仔包 + 炒蛋)。晚餐中湯(粉葛赤小豆煲豬骨湯)需份量少,但無味精,真材實料,似媽媽煲既湯。韓式醬燒雞扒拼腸仔 - 韓式醬雞扒配搭確實少見,估唔到出黎都好好味,有少少辣,好惹味。我朋友食了常餐,公仔麵煮既時間剛剛好,豬仔包軟硬度適中,牛油塗滿包面,加左d 煉奶,正。總結:食物勝過很多冰室和茶餐廳,很少見餐廳連銀器都印上Logo,本身做飲食採購既我都知銀器印Logo 最低叫貨量都過千隻,餐廳果然很用心,值得加分。

正。

豬柳公仔麵
豬仔包+炒蛋
韓醬雞扒拼腸仔
2018-07-15 73 瀏覽
叫左個常餐, 就係瑞士汁雞翼撈公仔麵, 仲配個3.6牛乳炒蛋同奶油豬仔包瑞士汁雞翼, 大大件, 趁熱食用,雞翼不但口感嫩滑,還帶有絲絲甜味,味道超贊, 吃得津津有味, 沾滿了瑞士汁的撈公仔麵,簡直就是品嚐瑞士汁的好配搭, 麵質Q 彈有口感奶油豬仔包, 焗得好香脆, 奶油香味令人流晒口水添近期大熱既水果茶, 冰室都跟隨這股潮流, 水田茶搭配熱情果, 蘋果,LEMON, 茶香伴隨淡淡果香,口感格外細緻豐富, 除了吃清甜多汁的水果,亦可喝水果茶消暑解膩,水果茶酸甜開胃,最適合夏天喝

2018-07-04 96 瀏覽
今天週末放工陪同事往Sogo 買禮物,經過一間龍城冰室,個名好熟,原來是觀塘那間龍城在銅鑼灣有分店,望下門口的餐牌,價錢並無因為在銅鑼灣區而貴左,重係大眾化價錢,同事和我都未食晚餐,正好入去試試分店味道如何!入座後,侍應招呼週到,用餐期間,見到他們對客人的熱誠,值得一讚!食滿$110以上就可以有優惠,比$18就有一煲原隻花膠冬菇雞煲,真材實料,不會將貨就價,冬菇爽口,雞肉嫩滑入味,主角原隻花膠都有厚度,有骨膠原口感,醬汁調得好好味。星洲炒米;炒得夠鑊氣夠乾身,而且又足料,有蝦仁、火腿、义燒、蛋絲、洋蔥、芽菜,米粉夠味,食不停口。豉椒斑腩炒河:斑腩鮮嫩,而且炸過可增加吸收豉汁多一點,河粉滑溜,豉汁獻調得好夠味,撈勻食好惹味。懷舊紅豆冰:我的至愛飲品,紅豆林甜,奶味香濃,甜度適中,冰凍好飲。
2018-06-26
  • 原隻花膠冬菇雞煲
  • 星洲炒米
  • 豉椒斑腩炒河
2018-07-04 88 瀏覽
銅鑼灣區鋪租貴人工貴,食店當然也貴,但比我發現有一間食物質素吾錯,價錢大眾化又吾洗加一的餐廳,就是位於謝斐道的龍城冰室,餐廳食品多元化,又有懷舊feel。 餐廳地方整潔,座位是卡位,坐得舒適!我叫了一個鐵板晚餐和一碟炒河。今晚餐湯是合掌瓜煲豬骨湯,湯夠火喉,味道清甜。照燒鰻魚豬扒鐵板餐,鰻魚厚肉,燒得皮脆肉嫩,豬扒林得黎又來了有口感,點了特別調製的燒汁,非常美味!配菜有飯、意粉、薯菜選擇,這選了薯菜,薯仔原隻焗,並在中間加左沙律醬,還有娃娃菜好清甜。豉椒斑腩炒河:班腩炸到外脆內嫩,河粉滑,用豉汁炒非常惹味。花膠雞煲,晚市食滿$110就可以優惠價$18食一煲,好抵呀!花膠有口感,冬菇爽口、雞肉嫩滑又入味!藍妹,美食當前,一定少不了啤酒。

餐廳地方整潔,座位是卡位,坐得舒適!
我叫了一個鐵板晚餐和一碟炒河。
今晚餐湯是合掌瓜煲豬骨湯,湯夠火喉,味道清甜。
豉椒斑腩炒河:班腩炸到外脆內嫩,河粉滑,用豉汁炒非常惹味。
藍妹,美食當前,一定少不了啤酒。
2018-06-23