黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2022-12-13 30 瀏覽
為咗慶祝畢業,朋友帶咗我嚟一間都幾有特式嘅日本餐廳,食物好唔錯,環境充滿日本元素,好似去咗日本咁💕天婦羅茄子田樂燒原條厚肉茄子,外層內軟滑,富有口感💕 以天婦羅嘅整法,仲保留到濕潤嘅茄子肉,感覺好似食肉咁😋帶子海膽青瓜卷灸燒過令鮮味更加突出,海膽入口即溶,帶子軟滑鮮甜✨爽口嘅青瓜令感充滿層次💕石板A5宮崎和牛厚切原價$554 本月推介有優惠價$388‼️ 擺盤好精美😍充滿仙氣~一咬落去油脂及肉汁喺口腔到爆開,超濃郁嘅牛味💕 口感緊緻滑順,食落感覺又幾清爽,唔太油膩👍🏻👍🏻👍🏻 肉質好軟腍,趁優惠真係要試‼️鐵板照燒三文魚頭雖然係魚頭,但都估唔到原來有好多三文魚肉😆三文魚頭處理得好好,一啲都唔腥,配甜甜嘅醬汁,有保留到三文魚本身嘅味道及油香💕值得一讚佢啲蘿蔔超入味‼️北海道士多啤梨牛乳乳酸士多啤利味道嘅比例都幾多💕酸酸甜甜地幾Sweet 🤣百香果撞橙冰上面有無花果果乾,百香果同橙完美融合,酸酸甜甜好清新💕棉花糖特飲原來逢星期三,女士都會送一杯棉花糖嘅特飲💕橙味嘅棉花糖,配充滿少女心嘅粉紅汽水,外表咁靚感覺都好好飲😆

天婦羅茄子田樂燒

帶子海膽青瓜卷

石板A5宮崎和牛厚切

鐵板照燒三文魚頭

北海道士多啤梨牛乳乳酸
士多啤利味道嘅比例都幾多💕酸酸甜甜地幾Sweet 🤣

百香果撞橙冰
上面有無花果果乾,百香果同橙完美融合,酸酸甜甜好清新💕

棉花糖特飲
2022-12-12 36 瀏覽
好耐冇食日本菜啦,係尖沙咀應該唔難搵既,係金馬倫道呢度應該大把野食,見到呢間黑木亭係樓上,野食都好似唔錯。好,坐低睇下有咩好食先。帶子海膽青瓜卷,帶子大粒過舊飯,仲晶凝通透,夠新鮮,海膽鮮甜,一口食晒,加埋青瓜,又清爽又好味。鐵板照燒三文魚頭,燒得好好,個魚頭都好有肉,下午仲有汁,唔會乾爭爭。虎蝦麵包蟹粥半隻,天氣涼涼地,食個蟹粥暖笠笠,個粥裡面仲有好多配料,食完再慢慢拆蟹和蝦。天婦羅茄子田樂燒,茄子被薄薄天婦羅包住,一咬落去外脆內軟,表面仲有焦糖化左既醬汁,要襯熱食。蜜桃烏龍熊茶,真係有隻可愛小熊,飲落少少蜜桃味,甜甜地,配清清地茶底。北海道士多啤梨牛乳乳酸,估唔到又幾好飲,唔酸的,士多啤梨味好香。

好,坐低睇下有咩好食先。

2022-12-12 35 瀏覽
.♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥【餐廳】黑木亭居酒屋@【地區】#Dr_eat_尖沙咀【類型】#Dr_eat_日式【價位】中低價位【用餐時段】晚市【餐廳主打】串燒,海鮮,丼,和食,創意料理【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】星期日至四 17:30-22:00 晚市單點餐牌88折星期一至四及六日 指定清酒及啤酒全日買一送一────────────────────【環境/服務/衛生】。樓高兩層。牆上填滿日式風情壁畫及旗幟。充滿居酒屋feel。仲有楓葉,日本和傘,日本燈籠等打卡位.【天婦羅茄子田樂燒 $68】。天婦羅x田樂燒呢種烹調手法還是第一次見。茄子上層以田樂燒手法燒製。塗上厚厚的秘製醬料燒烤。濃稠度高嘅燒汁滲入茄肉中。以下s層以天婦羅方式炸至金黃色。口感既柔軟又帶酥脆感。同時保留濃郁嘅醬汁鹹香.【帶子海膽青瓜卷 $188】。壽司飯卷入青瓜及牛油果。上層係火炙帶子及滿滿的海膽。入口綿密鮮甜又帶微微焦香。青瓜增添清爽感又感減輕膩感。Perfect match.【虎蝦麵包蟹粥 半隻 $269】。即叫即熬煮嘅粥底。加入紅蘿蔔絲,雜菜,虎蝦,麵包蟹等。海鮮粥入口綿綿,啖啖都係海鮮嘅鮮甜味。附

♡ —————— 𝗗𝗲𝘁𝗮𝗶𝗹𝘀 —————— ♥
【餐廳】黑木亭居酒屋@
【地區】#Dr_eat_尖沙咀
【類型】#Dr_eat_日式
【價位】中低價位
【用餐時段】晚市
【餐廳主打】串燒,海鮮,丼,和食,創意料理
【𝗛𝗶𝗴𝗵𝗹𝗶𝗴𝗵𝘁】
星期日至四 17:30-22:00 晚市單點餐牌88折
星期一至四及六日 指定清酒及啤酒全日買一送一
────────────────────
【環境/服務/衛生】
。樓高兩層
。牆上填滿日式風情壁畫及旗幟
。充滿居酒屋feel
。仲有楓葉,日本和傘,日本燈籠等打卡位

【天婦羅茄子田樂燒 $68】
。天婦羅x田樂燒呢種烹調手法還是第一次見
。茄子上層以田樂燒手法燒製
。塗上厚厚的秘製醬料燒烤
。濃稠度高嘅燒汁滲入茄肉中
。以下s層以天婦羅方式炸至金黃色
。口感既柔軟又帶酥脆感
。同時保留濃郁嘅醬汁鹹香

【帶子海膽青瓜卷 $188】
壽司飯卷入青瓜及牛油果
。上層係火炙帶子及滿滿的海膽
。入口綿密鮮甜又帶微微焦香
。青瓜增添清爽感又感減輕膩感
。Perfect match

【虎蝦麵包蟹粥 半隻 $269】
。即叫即熬煮嘅粥底
。加入紅蘿蔔絲,雜菜,虎蝦,麵包蟹等
。海鮮粥入口綿綿,啖啖都係海鮮嘅鮮甜味
。附上手套及蟹箝,方便拆蟹用
。順帶一提,麵包蟹好多膏
。中意食蟹嘅朋友不能錯過呀

【鐵板照燒三文魚頭 $98】
。鐵板燒魚頭,除左有最鮮嫩嘅三文魚肉外
。仲擁有豐富嘅骨膠原
。旁邊有京蔥,蘿蔔,香菇等做伴碟

【蜜桃烏龍熊茶 $58】
。味道清香又有烏龍茶嘅回甘
。最重要係有超可愛嘅熊仔冰粒坐鎮添

【北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48】
。味道相對來講偏甜少少
。士多啤梨味突出加上牛乳乳酸
。中和左不少甜膩感

【營業時間】
星期一至四,日,公眾假期 12:00-23:00
星期五至六,公眾假期前夕 12:00-23:30
2022-12-11 57 瀏覽
創意日式餐廳,☺️佢哋嘅出品都幾有新意。特色嘅天婦羅,😋仲有份量足嘅蟹粥,夜晚都可以食得新奇啲。帶子海膽青瓜卷188🥰海膽份量十足,配埋帶子都幾爽口。天婦羅茄子田樂燒68👍推薦哩個!茄子好香好脆,好食。虎蝦麵包蟹粥半隻(2人)269🔥冬天食碗粥就最暖胃,😍加埋麵包蟹,有海鮮,湯粥底更加鮮甜。鐵板照燒三文魚頭98🐟🤩佢嘅份量都幾大,我好鍾意三文魚嘅香味。百香果撞檸冰68芒果鳥龍熊茶58

帶子海膽青瓜卷188
🥰海膽份量十足,配埋帶子都幾爽口。

天婦羅茄子田樂燒68👍
推薦哩個!茄子好香好脆,好食。

虎蝦麵包蟹粥半隻(2人)269🔥
冬天食碗粥就最暖胃,😍加埋麵包蟹,有海鮮,湯粥底更加鮮甜。

鐵板照燒三文魚頭98🐟
🤩佢嘅份量都幾大,我好鍾意三文魚嘅香味。

百香果撞檸冰68
芒果鳥龍熊茶58
2022-12-10 33 瀏覽
濃煮鮑魚豚角 $128依碟菜式最吸引人眼球嘅, 當然係大大隻鮑魚😋鮮味十足,而且肉質完全唔韌,配上濃湯,十分入味!而另外豚角亦都非常有驚喜,🥰煮得超級入味而且肥瘦均勻😍A5宮崎和牛他他配洋蔥及特制酸汁 優惠價$199 (原價 $332) 呢個和牛他他都係十分出色,好香而且顏色都好靚😎加埋個酸汁亦都係好特別,可以帶出和牛本身嘅問道日本啤酒拉麵 $98大家係咪好少見啤酒拉麵呢!依家餐廳其中一個最有特色嘅菜式就係啤酒拉麵😜但大家放心依個菜式完全係不含酒精,味道跟平時拉麵一樣,但佢地嘅麵底同麵質都無馬虎,好好食!😂只係將拉麵配上一個大嘅啤酒杯🥳非常之打卡able☺️海產細味六杯蠔 優惠價$199 (原價 $284) 而依個六杯蠔係有三款口味,每款有兩杯,☺️如果大家唔係特別鍾意食蠔,都好推介比大家可以試吓,因為佢嘅蠔好新鮮,絕對無劣質蠔嘅味道🤩蜜桃烏龍熊茶 $58//北海道士名啤梨牛乳乳酸 $48另外我地仲叫咗兩杯嘢飲,兩杯都好fresh,食完啲濃味嘢即刻飲一啖🥰正!
濃煮鮑魚豚角 $128

日本啤酒拉麵 $98

海產細味六杯蠔 優惠價$199 (原價 $284)

蜜桃烏龍熊茶 $58//北海道士名啤梨牛乳乳酸 $48
2022-12-10 33 瀏覽
有冇人好似我咁仲未飛日本🇯🇵架?好想即刻嚟個偽日本之旅,尖沙咀哩間黑木亭日式居酒屋🎏,真係有種令你穿越咗去日本旅行嘅感覺。甫上樓梯,充滿日本風情嘅裝飾同牆紙已經好有feel🏯,入至餐廳,座位都似去到日本當地嘅餐廳咁,有氣氛之餘非常適合三五好友聚會💃~▶️海產細味六杯🦪(特價$199)愛蠔人士必食,分別為泰式醬汁、雞尾酒醬、經典日式酸汁各兩杯,一次過試勻吾同嘅風味。蠔肉肥美得嚟,散發著濃郁嘅海水味,入口鮮嫩creamy,一大班人分享最開心!▶️A5宮崎和牛他他配洋蔥及特製酸汁🐄(特價$199)我好中意哩個餐前小食,海量洋蔥切至細細粒,上面系一隻生卵,食之前倒入特製酸汁攪勻,成為和牛嘅醮料。而和牛片片色澤粉嫩,入口吾韌又充滿牛嘅香氣,加上洋蔥和酸汁,是好特別嘅食法。▶️日本啤酒拉麵🍜($98)拉麵由高身啤酒杯盛載,賣相非常過癮。杯內是蕎麥麵加冷麵汁,上面系濃郁嘅奶油。伴碟有雞蛋,跟上蔥花、青芥末及紫菜絲,入口爽而不膩。奶油系整個拉麵嘅獨特之處,令湯汁不似平常冷麵汁一般清淡無味。▶️濃煮鮑魚豚角🐖($128)每次食豚角都覺得好似日式嘅東坡肉,揀選肥美嘅五花腩,大大舊,用繩綁十字。看似肥膩,但入口肥瘦

▶️海產細味六杯🦪(特價$199)

▶️A5宮崎和牛他他配洋蔥及特製酸汁🐄(特價$199)

▶️日本啤酒拉麵🍜($98)

▶️濃煮鮑魚豚角🐖($128)
每次食豚角都覺得好似日式嘅東坡肉,揀選肥美嘅五花腩,大大舊,用繩綁十字。看似肥膩,但入口肥瘦適中,入口即溶,每一啖都有均勻沾上醬油汁,夠味~但個溏心蛋就煮得熟過頭,有進步空間呢~

▶️蜜桃烏龍熊茶🍹($58)
將蜜桃茶冷凍成熊仔形狀嘅冰放在杯上,打卡一流,味道非常refreshing,如果食濃味野就要印返杯~

▶️士多啤梨牛乳乳酸🥤($48)
酸酸甜甜開胃,好似士多啤梨味嘅益力多咁,賣相吾錯~
  • 海產細味六杯
  • A5宮崎和牛他他
2022-12-09 35 瀏覽
🇭🇰尖沙咀- 黑木亭居酒屋話說終於試到呢間最近大熱既居酒屋,佢既料理款款都充滿新鮮感☺️所以一直擺咗係我個to eat list到🤣今日咁啱約咗fd子係尖沙咀食嘢就啱哂啦~可以試試佢⍗ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈ ┈⍗☑️整體方面:環境舒適,一上到去懷疑自己去咗日本🇯🇵佢既佈置好有日本feel~~用具擺放都整齊乾淨👍🏻👅 天婦羅茄子田樂燒(⭐8/10) $68係大大條既足料茄子啊,佢會切開咗一舊舊,每舊都炸到金黃色,開頭以為咁樣一舊舊咬落去會好「生」,點知完全「唔會」,食落係外脆內軟,仲要唔洗點醬汁,因為佢已經將個汁浸咗落茄子到🍆朋友仔表示好食到可以叫多碟自己食哂🤭👅 帶子海膽青瓜卷(⭐9/10) $188係鮮味既帶子同海膽,好難得兩樣刺身都完全唔腥,食落真係好鮮甜,加上佢既帶子輕輕燒過又有醬汁,配搭上清新既青瓜,成個小卷食落好融洽,係會不停放落口食😈👅 虎蝦麵包蟹粥 半隻*2人*(⭐8/10) $269嘩!呢個記得睇真啲幅相!佢真係超足料的~~兩大隻虎蝦 肉質爽口彈牙 蟹肉新鮮巨型😋而海鮮既鮮甜 浸透咗落粥入面 好正~再加上佢既粥仲加咗好多唔同
🇭🇰尖沙咀- 黑木亭居酒屋

👅 天婦羅茄子田樂燒(⭐8/10) $68

👅 帶子海膽青瓜卷(⭐9/10) $188

👅 虎蝦麵包蟹粥 半隻*2人*(⭐8/10) $269
嘩!呢個記得睇真啲幅相!佢真係超足料的~~兩大隻虎蝦 肉質爽口彈牙 蟹肉新鮮巨型😋而海鮮既鮮甜 浸透咗落粥入面 好正~再加上佢既粥仲加咗好多唔同配料,煮到個粥綿綿地既感覺😚

👅 鐵板照燒三文魚頭(⭐8/10) $98
超入味既一道餸啊,三文魚頭肉質滑嫩,而且徐咗可以「損骨」,都真係有好多肉可以食,另外:冬菇,蘿蔔,都超級入味,完全唔係配角,絕對可以清碟🤭

👅 蜜桃鳥龍熊茶(⭐7/10) $58
絕對可以打卡嘅飲品啊🥰有隻熊啤啤冰坐係到,飲落甜甜地,又解喝😚值得叫杯嚟打個卡~~

👅 北海道士多啤梨牛乳乳酸(⭐8/10) $48
酸酸甜甜嘅味道好開胃,佢仲有啲士多啤梨同朱古力針散係面層,成杯飲品睇落已經好靚,亦睇落層似分明 好靚😍

🎏地址:黑木亭居酒屋 (金馬倫道) (尖沙咀)
  • 天婦羅茄子田樂燒
  • 北海道士多啤梨牛乳乳酸
  • 蜜桃烏龍熊茶
🌟#金馬倫道分店🌟港鐵尖沙咀B2出口 4分鐘路程🌟#高質日本料理 #創意日本料理🌟#日本街景還原❣️身邊朋友介紹 話一定要嚟試吓呢間高質日本料理❣️入口喺地面 要行上一層到店入面期間樓梯走廊都以日本街景作裝飾設計 座位擺設更加靚真係好似去咗日本咁😁🇯🇵🙈店員好好呀 逐樣野介紹!教我最好點樣食!👍🏻👍🏻🌼日本啤酒拉麵 $98-其實呢個拉麵係冇酒精成份嘅 所以全部人都食得㗎!- 一上枱嚇親我 用一個大啤酒杯裝住拉麵 賣相好有創意!-拉麵再加埋 蔥花 蘿蔔蓉紫菜 wasabi 做到提味效果!👍🏻👍🏻🫢🫢🌼海產細味六杯蠔 $199-啲蠔真係好新鮮好鮮甜 完全冇腥味!-配三種唔同味道嘅配料:泰式醬汁 雞尾酒醬 經典日式酸汁-每個味道都有佢嘅特色!真係好鮮甜🥹🌼濃煮鮑魚豚角 $128-熱食都好好味!鮑魚豚角都炆得好稔 唔韌-鮑魚更加係炆得好入味!🌼A5宮崎和牛他他 配 洋蔥及特製酸 $199- 宮崎和牛 真係好香牛肉味😀-煎到五成熟 再切片 每一塊都有小燶邊!-撈埋洋蔥特製酸汁 正!👍🏻👍🏻仲叫咗兩杯嘢飲!佢哋造型賣相都好靚!🌼北海道士多啤梨牛乳乳酸$48- 好香牛乳味 同士多啤梨味!🌼蜜桃烏龍熊茶$
🌟#金馬倫道分店
🌟港鐵尖沙咀B2出口 4分鐘路程
🌟#高質日本料理 #創意日本料理
🌟#日本街景還原

❣️身邊朋友介紹 話一定要嚟試吓呢間高質日本料理
❣️入口喺地面 要行上一層到店入面

店員好好呀 逐樣野介紹!教我最好點樣食!👍🏻👍🏻

🌼日本啤酒拉麵 $98
-其實呢個拉麵係冇酒精成份嘅 所以全部人都食得㗎!
- 一上枱嚇親我 用一個大啤酒杯裝住拉麵 賣相好有創意!

🌼海產細味六杯蠔 $199
-啲蠔真係好新鮮好鮮甜 完全冇腥味!
-配三種唔同味道嘅配料:泰式醬汁 雞尾酒醬 經典日式酸汁
-每個味道都有佢嘅特色!真係好鮮甜🥹

🌼濃煮鮑魚豚角 $128
-熱食都好好味!鮑魚豚角都炆得好稔 唔韌
-鮑魚更加係炆得好入味!

🌼A5宮崎和牛他他 配 洋蔥及特製酸 $199
- 宮崎和牛 真係好香牛肉味😀
-煎到五成熟 再切片 每一塊都有小燶邊!
-撈埋洋蔥特製酸汁 正!👍🏻👍🏻

仲叫咗兩杯嘢飲!佢哋造型賣相都好靚!
🌼北海道士多啤梨牛乳乳酸$48
- 好香牛乳味 同士多啤梨味!
🌼蜜桃烏龍熊茶$58
- 表面有一隻冰熊 好可愛
2022-12-08
  • 日本啤酒拉麵
  • 海產細味六杯子
  • 濃煮鮑魚豚角
今日係我嘅正日生日 ,老公好用心搵咗一間環境超靚嘅日本居酒屋幫我慶生,餐廳入口要行一條樓梯上一樓,樓梯到處是打卡位。入到餐廳入面猶如置身於日本一樣,佈置得好靚,又有櫻花又有紅葉,成件事好有氣氛。濃煮鮑魚豚角$128 隻鮑魚炆到勁入味,好淋,味道好似壽喜燒甜甜地,從未食過一隻如此淋嘅鮑魚 豚角原來是一嚿大豬肉,用日式食材紮到成個禮物咁,先用較剪剪開條繩,再剪開舊巨型豬肉,估唔到咁大舊肉都可以咁入味!豚肉肥瘦適中,脂肪部位入口即化,吃過以後絕對有滿滿的飽腹感。A5宮崎和牛他他配洋蔥及特製酸汁$199 有驚喜 超級好食 以為係牛肉蛋飯,其實係洋蔥蛋他他! 白色嗰啲唔係飯係生洋蔥嚟㗎, 蛋液與特製酸汁配上生洋蔥與和牛一起吃,好味程度達至巔峰狀態!牛他他口感軟熟,生洋蔥可以解除油膩感覺,是絕佳的配搭。日本啤酒拉麵$98 份量十足+玩味十足。 用酒杯裝住拉麵,究竟邊個諗架,實在太可愛了。 賣相同巨型啤酒似到十足十,連啤酒上面嘅泡泡都做到似模似樣,其實係冷麵汁,麵條好爽 好彈牙,雖然份量好多,但係唔覺唔覺會食曬, 成件事好清新。海產細味六杯(蠔)$199 呢個造型同設計令我諗起細個去酒吧飲酒嘅回憶,

海產細味六杯(蠔)$199 呢個造型同設計令我諗起細個去酒吧飲酒嘅回憶,這是六杯生蠔的造型,包括泰式汁,番茄汁,日式汁 三種口味。每種口味各有特色,但我最喜歡的是生蠔清洗得乾淨冇醉殼,擔擔肉肥美又飽滿。

蜜桃烏龍熊茶$58
北海道士多啤梨牛乳乳酸$48
飲品方面亦都好靚 絕對可以用嚟打卡呃like!
2022-12-07 33 瀏覽
呢間日式居酒屋非常高質 食物種類非常之多我哋揀咗好耐先揀咗下面幾款A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒 飲品又好食物又好,佢哋都好鍾意用小熊嘅造型 令到成個食物加晒分💯 仲配棉花糖免鬼酒 棉花糖and酒一啖飲落去有啲似Bailey嘅感覺 好新奇有趣廚師發板壽司(八貫)壽司一共有八款咁多,仲要件件份量都唔使刺身切得勁厚 新鮮好食鴛鴦翠玉瓜 係明太子醬同埋芝士,估唔到呢個配搭又幾好食喎黑豚荔枝巻 荔枝嘅香味配埋黑豚肉嘅鹹香夾埋一齊原來係Perfect match豚肉年糕(韓式辣醬)呢個係日式版嘅炒年糕一定要試吓係非常之特別 蜜桃鳥龍熊茶 就咁睇埋相就知道佢睇得又飲得 北海道芒果牛乳酸 酸酸甜甜好好飲,成餐飯好滿足
鴛鴦翠玉瓜 係明太子醬同埋芝士,估唔到呢個配搭又幾好食喎
蜜桃鳥龍熊茶 就咁睇埋相就知道佢睇得又飲得
北海道芒果牛乳酸 酸酸甜甜好好飲,成餐飯好滿足
2022-12-05 48 瀏覽
-🔸鴛鴦翠玉瓜 $22🔸黑豚荔枝卷 $38🔸韓式辣醬豚肉年糕 $48🔸廚師發板壽司(八貫)$288🔸日本產A5和牛壽喜燒 $388🔸北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48🔸芒果鳥龍熊茶 $58-今日收工約咗細妹出尖沙咀睇戲,搵咗間樓上嘅居酒屋醫肚,地方闊落同裝修都幾有風味,食物質素都唔錯,係放鬆嘅好地方。叫咗幾款串燒,翠玉瓜有明太子醬同火炙芝士,新鮮得嚟又幾好味;黑豚荔枝卷嘅荔枝甜味中和咗黑豚肉嘅肥膩;豚肉年糕嘅口感軟糯,再配韓式辣醬嘅口感非常特別。估唔到居酒屋都有廚師發辦,揀咗壽司八貫,件件都好鮮甜,特別鍾意帆立貝、赤蝦同埋拖羅啊!最後嘅A5和牛壽喜燒,油脂分布平均嘅大大塊和牛,天氣開始轉涼嚟食真係好正🤤 飲品都好靚,打卡一流呢~
🔸鴛鴦翠玉瓜 $22
🔸黑豚荔枝卷 $38
🔸韓式辣醬豚肉年糕 $48
🔸廚師發板壽司(八貫)$288
🔸日本產A5和牛壽喜燒 $388
🔸北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
🔸芒果鳥龍熊茶 $58

飲品都好靚,打卡一流呢~
2022-12-05 41 瀏覽
Jon爸👨🏻Jon媽👩🏻的二人晚餐未有假期未有得去日本✈️在香港都食住先啦😬😬選了三款串燒warm up一下胃口✨鴛鴦翠玉瓜一串兩件,分別是芝士和明太子瓜身juicy可口,口味獨特🆒✨黑豚茘枝卷香烤的豚肉🐷一點不油膩茘枝清甜味與豚肉的微鹹,衝擊味蕾👅✨韓式辣醬豚肉年糕微辣🌶️中帶點甜味,中和了年糕的黏糯主菜之1️⃣是廚師發板的壽司 8貫🍣包括帆立貝、牡丹蝦、油甘魚、劍魚腩等飯量不大魚生都是大大片而且厚切🤩滿足度 100分💯主菜之2️⃣是日本產A5和牛壽喜燒🍲和牛油花均勻灼幾秒就熟,入口即溶😋壽喜燒鍋內有很多蔬菜🥬和配料🍄還有超彈牙的透明烏冬吃得豐盛👏🏻Jon爸👨🏻不喜歡太甜的飲品所以選了士多啤梨牛乳乳酸🍓Jon媽👩🏻就選了造型別緻的蜜桃烏龍「熊」茶🧸特別一提是店內真的很像日本居酒屋風格🏮吃著、喝著、坐著⋯⋯聊著下個月去日本的行程⋯⋯憧憬著下一頓、再下一頓⋯⋯
Jon爸👨🏻Jon媽👩🏻的二人晚餐

未有假期
未有得去日本✈️
在香港都食住先啦😬😬

選了三款串燒
warm up一下胃口
✨鴛鴦翠玉瓜
一串兩件,分別是芝士和明太子
瓜身juicy可口,口味獨特🆒

✨黑豚茘枝卷
香烤的豚肉🐷一點不油膩
茘枝清甜味與豚肉的微鹹,衝擊味蕾👅

✨韓式辣醬豚肉年糕
微辣🌶️中帶點甜味,中和了年糕的黏糯

主菜之1️⃣
廚師發板的壽司 8貫🍣
包括帆立貝、牡丹蝦、油甘魚、劍魚腩等
飯量不大
魚生都是大大片而且厚切🤩
滿足度 100分💯

主菜之2️⃣
是日本產A5和牛壽喜燒🍲
和牛油花均勻
灼幾秒就熟,入口即溶😋
壽喜燒鍋內有很多蔬菜🥬和配料🍄
還有超彈牙的透明烏冬
吃得豐盛👏🏻

Jon爸👨🏻不喜歡太甜的飲品
所以選了士多啤梨牛乳乳酸🍓
Jon媽👩🏻就選了造型別緻的蜜桃烏龍「熊」茶🧸

特別一提是店內真的很像日本居酒屋風格🏮
吃著、喝著、坐著⋯⋯
聊著下個月去日本的行程⋯⋯
憧憬著下一頓、再下一頓⋯⋯

🎪 黑木亭居酒屋 (金馬倫道)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓日式風情🎎🏮居酒屋,係一大班人慶祝既聚腳點,氣氛環境好岩黎舒壓😆🌟帶子海膽青瓜卷 $188海膽好鮮甜,口感細滑,入口即溶,配埋帶子刺身,肉厚味甜,好清新🤤好想再Encore🥹🌟天婦羅茄子田樂燒$68天婦羅茄子🍆一碟有成十幾塊,入口清甜多汁,天婦羅炸漿薄身鬆脆,配埋味噌醬味道鹹香,抵食之選~👍🏻🌟虎蝦蟹粥 $269天氣凍食粥就最岩啦~二人份量每人都可以食到兩三碗架🤭粥底吸收晒精華,味道鮮甜的。餐廳好窩心比埋手套和蟹箝,可以慢慢食🦀️膏🦀️肉☺️🌟鐵板照燒三文魚頭$98擺相看似平凡,但營養價值高。大大魚頭🐟上枱會嚇一嚇😂魚肉好稔~入面有好多骨膠原,可以慢慢食。配料好入味,尤其是蘿蔔!👍🏻🌟芒果烏龍紅茶$58 / 北海道芒果牛乳乳酸 $48岩晒女士打卡用!熊仔冰粒好吸精🤩食到尾仲係度🤭甜度適中👍🏻欣賞!牛乳乳酸甜度會高小小,但味道酸酸甜甜緩和返~😇🤤整體食物質數:4/5💰性價比:4/5💥推薦指數:4/5
🎪 黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

🌟帶子海膽青瓜卷 $188

🤤整體食物質數:4/5
💰性價比:4/5
💥推薦指數:4/5
2022-12-03 35 瀏覽
天婦羅茄子田樂燒🍆睇得出擺盤有比心機過~茄子都切到魚既形態👍🏼上面舖左d蔥做點綴~色香味俱全😋茄子炸得恰度好處..唔算好油💯小食首選!帶子海膽青瓜卷帶子同海膽都好新鮮 入口即溶~配埋青瓜既爽口口感 十分之夾✌🏻虎蝦麵包蟹粥🦀估唔到蟹粥係咁出色😍粥好綿 係有蝦同蟹既鮮味十分鮮甜💯份量亦都較多 有四大碗 我地兩個人食唔晒 最後仲打包走添😆鐵板照燒三文魚頭 熱辣辣既鐵板令到三文魚可以keep住熱既溫度 唔會好快變腥👍🏼反而配菜白蘿蔔係令我食完想再食 好林好鮮甜好入味😍蜜桃烏龍熊茶🍹有好可愛既熊仔做冰塊~蜜桃味都好出 整體都比較甜 鍾意飲甜野既朋友仔可以試下!北海道士多啤梨牛乳乳酸🍓有濃濃既士多啤梨乳酸 都係比較偏甜 我另外叫左杯水加落去就岩岩好啦😆整體環境都好有置身於日本居酒屋既氣氛~食物整體黎講都唔錯👍🏼位置都好方便 📍黑木亭居酒屋 (金馬倫道) (尖沙咀)尖沙咀金馬倫道58-60號國鈀大廈地下-1樓

天婦羅茄子田樂燒🍆

帶子海膽青瓜卷

虎蝦麵包蟹粥🦀

鐵板照燒三文魚頭

蜜桃烏龍熊茶🍹

北海道士多啤梨牛乳乳酸🍓

黑木亭居酒屋 (金馬倫道) (尖沙咀)
2022-12-03 31 瀏覽
好特別嘅天婦羅茄子,🍆平時食茄子都係原條食多。佢將佢切開一塊塊🔥細細件嘅天婦羅,茄子嘅口感都變得相對香脆,👍再加上入邊有原茄子肉嘅軟熟,所以好新奇。❤哩兩日天氣凍咗食,🤗返碗粥就啱啱好。佢度有虎蝦麵包蟹粥,🤩更加有兩人嘅份量。啱曬兩個人一齊share。特別嘅麵包蟹🦀足料嘅配料都好多,食起身非常豐富。❤另外有一個帶子海膽青瓜卷,😎我真係第一次試,肥美嘅帶子,🥒包住鮮甜嘅海膽。同埋青瓜嘅壽司卷好脆身,有青瓜清甜口感。🍙