黑木亭居酒屋 (金馬倫道)

Black Wood Izakaya (Cameron Road)
2023-04-03 51 瀏覽
同朋友慶祝生日,點左幾樣野食。有青紅蘋果絲蟹子沙律,超多蟹子在面配上青瓜清新好Refresh ,而唐揚小池魚 脆卜卜豐富鈣質成條食冇問題!至於DIY 壽司刺身盛,有鮮甜海膽,帶子,三文魚腩 ,拖羅,吞拿魚腩,芥辣八爪魚,三文魚子,同 魷魚,非常新鮮同鮮味可口!串燒推介黑豚荔枝卷,入口非常juicy 煙韌口感!A5 黑毛和牛串肉質鮮嫩亦好soft !而黑糖燒菠蘿🍍幫助消化!野飲就揀左cute cute bear 蜜桃烏龍茶 同超粉紅少女心北海道士多啤梨牛乳乳酸 ,打卡又好飲,忙碌嘅心情即時忙碌嘅心情即是瓦解!
同朋友慶祝生日,點左幾樣野食。
有青紅蘋果絲蟹子沙律

2023-04-03 57 瀏覽
用Openrice訂座,訂了八點正。當天是慶祝朋友的生日,亦把蛋糕交給店員雪藏。但等候時間太久,很明顯餐廳是應接不暇但仍繼續接收客人及訂單。等了廿分鐘,仍未有任何安排。找了店員查問,店員只表示無奈。過多十分鐘,經理到櫃檯收錢,我便追問究竟甚麼時候才可入座,他回答不知道。我問他在我前面有幾多單位的客人在等候,他說還有八張枱,而我的訂座是第九張枱。經理未有作出其他任何安排,對答間還沒有任何歉意。這就是餐廳的待客之道。老實說,八時過後很難再找到其他餐廳進食,我和朋友們亦猶豫應否轉餐廳。但等了三十五分鐘仍是得不到交代。所以毅然離去,希望大家不要貪小便宜訂這間餐廳。訂了也享受不到優惠。
2023-03-31
慶祝紀念
生日
2023-04-03 50 瀏覽
又到左食日本嘢嘅時間,同朋友嚟咗呢間位於尖沙咀嘅特色日本居酒屋度食晚飯,餐廳裏面裝修到真係好居酒屋feel,勁好氣氛,裝修設計都好靚,坐得好舒服👍🏻👍🏻👍🏻嚟到當然要叫返啲得意嘅食物打吓卡啦A5宮崎和牛小熊泡泡玉壽喜燒 $398壽喜燒中間放左一隻小熊,店員會幫你喺小熊上邊淋上壽喜燒湯底,因為壽喜燒湯底係熱嘅,所以隻熊仔就會慢慢溶化喺個鍋裏便啦,然後就等個壽喜燒慢慢滾咁就食得㗎啦,至於呢個壽喜燒裏面嘅配菜都係一般壽喜燒嘅配菜一樣,有豆腐,冬菇,金菇,雞髀菇,娃娃菜,呢個壽喜燒係足夠兩個人嘅份量,但係如果再多一個人嘅話就可能會唔夠了,最值得推介嘅就係A5宮崎和牛肉,入口好香牛味,亦都好軟身,真係好似去咗日本食和牛一樣咁好食😋壽司8盛 $288唔同款嘅壽司各一件,魚生好新鮮,魚生飯特登用咗醋飯去製作,所以零舍開胃,入口亦都好好味🤤食完呢百件壽司之後真係好想再叫多一set🤩荔枝黑豚肉串燒就係將薄薄地嘅豚肉包住一粒荔枝肉去燒,估唔到入口係咁好味,亦都出奇咁夾,誠意推介大家真係要試吓呢個串燒黑豚年糕串燒都係一樣薄薄地嘅黑豚肉包住年糕,佢做一個串燒,都係好好味,因為表面嘅醬汁令到年糕都好有味道鴛鴦翠

嚟到當然要叫返啲得意嘅食物打吓卡啦

A5宮崎和牛小熊泡泡玉壽喜燒 $398

壽司8盛 $288

荔枝黑豚肉串燒

黑豚年糕串燒

鴛鴦翠玉瓜串燒
呢個都係誠意推介俾大家,鴛鴦係代表咗明太子同埋芝士,亦即係話一串翠玉瓜每一舊上面都放唔同嘅配搭,一嚿就係明太子, 而另一個就係芝士,兩款都好好味,翠玉瓜亦都燒到好多汁好Juice,一啲都唔乾身👍🏻👍🏻

熊仔檸檬雪碧
都係有隻熊仔喺上面,成杯嘢飲就好得意,亦都唔會太甜,個人覺得味道剛剛好
洛神花汽水
洛神花酸酸地嘅味道在配搭汽水其實都好夾😊

強烈推介大家真係要嚟一次識吓,食物唔差,賣相好好,環境舒服,服務態度亦都一流,高質
2023-03-22
10 分鐘 (堂食)
因疫情而停辦三年的DSE英文科口試已於週二開考,不少人視公開試為人生唯一一次收成,倍感壓力。「大學不是唯一出路」這句話,作為安慰話術,聽起來難免帶點鄙薄之意,有失本意;比起勉勵各莘蒂學子「全力以赴」,筆者更支持大家在高中時期的「最後一役」中,傾聽自己內心最真實的聲音,找尋屬於自己的一片天,盡情享受一切的可能性和人生色彩。位於尖沙咀的「黑木亭居酒屋」是近年的人氣居酒屋,採用日本空運食材,提供各式各樣治療人心的日本料理,在這裏小酌幾杯,輕鬆吃喝,定能盡情放鬆自己的情緒和壓力,把你的身心帶回健康正軌。環境:✨裝潢設計主要走親民的日本居酒屋路線,樓梯位、用餐區裝飾均仿效日本街頭、風景,牆上貼着各式各樣的海報、鯉魚旗幟及和式燈籠等,氣氛輕鬆舒適。服務:✨當天正值晚市,人流極多,職員友善有禮,用餐時間充足。食物:🥩 A5宮崎和牛小熊泡泡浴壽喜燒配棉花糖兔兔酒 (原價$569)✨A5宮崎和牛片肉味香濃,富油脂香,配上甜甜的醬汁,令人滿足;鍋內亦有一堆雜菜、粉絲、豆腐等等,不會太單調。🍣 廚師發板壽司 ($288/ 八貫)✨八件壽司分別有吞拿魚、三文魚、魷魚、帆立貝、油甘魚等等,鮮度平穩。🐷 豚肉年糕

環境:

服務:
✨當天正值晚市,人流極多,職員友善有禮,用餐時間充足。

食物:

🍣 廚師發板壽司 ($288/ 八貫)

🐷 豚肉年糕 ($48)

✨豚肉內盡是煙韌的年糕,抹上韓式辣醬,既惹味又過癮。

🐷 黑豚荔枝卷 ($38)✨以黑豚肉包裹着清甜荔枝肉,味道鹹中帶甜,蠻好吃。

🥒 鴛鴦翠玉瓜 ($22)

✨兩片脆爽多汁的翠玉瓜分別塗上芝士及明太子,層次豐富,各有千秋。

🥃 蜜桃烏龍熊茶 ($58)
✨小熊冰塊,造型可愛,微甜的烏龍茶。

🍓 北海道士多啤梨牛乳乳酸 ($48)
✨少女感十足,味道上較甜膩,富濃郁士多啤梨香。

🍺 Suntory The Premium Malt’s ($68)
✨筆者最愛的啤酒,完。

2023-03-28 47 瀏覽
今晚去尖沙咀搵食,老友一早book左#金馬倫道 呢間#黑木亭吃日本菜,係一間好有氣氛的日式餐廳,壁畫很精緻☺️,燈光昏暗的很有情調,而且坐得很舒適。海產細味六杯蠔,買相很精緻的,杯內都有生蠔🦪加沙律菜,分別有不同口味各2杯,日式酸汁、雞尾酒醬以及泰式醬汁,生蠔爽口味道鮮味。常滿卷,一件壽司混合幾款刺身,完美混合,各有特色,又可滿足晒我咩都想食小小嘅要求😚,新鮮甜美又可口,極力推薦😋👍。叫下燒雞翼(式士辣醬),醬汁微辣很惹味,雞皮好有咀嚼感,燒得好Juicy。另一款鴛鴦翠玉瓜,分別是芝士跟明太子,亦都好可口。什錦炸物拼盤,分別有炸薯條、炸蝦、炸蠔、炸雞肉同埋炸軟骨,新鮮熱辣醬好味,香口脆外脆,點埋附上的3款醬料,好正啊😋。蜜桃烏龍熊茶🍹,熊仔冰爐好趣緻,另一杯是洛神檸冰,清新解膩又不會過甜。

海產細味六杯蠔,買相很精緻的,

2023-03-28
2023-03-28 33 瀏覽
有質素既日本🇯🇵居酒屋🏮貌似身於日本🇯🇵連食材都係日本新鮮直送❣️裝修為日本風格,坐得舒適又寧靜,適合一班朋友聚一聚‼️#香港探店 #香港美食 #尖沙咀 #尖沙咀探店 #黑木亭居酒屋#hkfoodig #我最鐘意食 #hkfoodblogger #hkfood #日本居酒居#和風#日本美食#尖沙咀美食🍬 石板A5宮崎厚切和牛上枱既時候,用熱辣辣既石板,更用了日本直送🇯🇵5成熟既A5和牛,輕輕再煎一煎,牛既油脂岀哂黎,入口即溶,不帶油膩感,好重牛肉味,每舊都係厚切,肉汁豐富,帶有點油香‼️🍬蛋白吉列蝦好驚喜既吉列炸蝦🍤與別不同嘅做法,用蛋白沾上再鋪上薄薄一層麵粉,再用適當嘅時間來烹調,上枱時,温度得宜,入口剛好‼️🍬炸蔥吞拿魚蓉鮟魚肝卷新鮮嘅吞拿魚蓉,配上炸蔥,一甜一鹹,味道突岀,加上少少Wasabi,更令層次昇華,壽司飯更用上日本米,好實淨‼️🍬豚肉年糕慢火燒過,外面有少少濃邊,帶有少許焦甜味,配上韓式辣醬,加上年糕煙煙韌韌,又有豚肉既肉汁,口感過癮,甜中帶辣,辣中帶甜!🍬燒雞翼沾上了神秘的醬汁,燒得唔會太乾身,外脆肉嫩,而且入味🐥🍬脆燒豆腐脆卜卜既豆腐皮,仍然保留到豆腐既汁同嫩滑,好得意😎🍬蜜

有質素既日本🇯🇵居酒屋🏮貌似身於日本🇯🇵
連食材都係日本新鮮直送❣️
裝修為日本風格,坐得舒適又寧靜,適合一班朋友聚一聚‼️

🍬 石板A5宮崎厚切和牛

🍬蛋白吉列蝦

🍬炸蔥吞拿魚蓉鮟魚肝卷

🍬豚肉年糕

🍬燒雞翼
沾上了神秘的醬汁,燒得唔會太乾身,外脆肉嫩,而且入味🐥

🍬脆燒豆腐
脆卜卜既豆腐皮,仍然保留到豆腐既汁同嫩滑,好得意😎

🍬蜜桃烏龍紅茶 🍑
甜度適中,蜜桃味🍑好重,配上烏龍紅茶,剛剛中和了!

🍬葡萄檸冰🍇
濃郁嘅葡萄味,加少少🤏檸檬汁🍋,飲落好清新!

2023-03-24 35 瀏覽
尖沙咀鬧市中的居酒屋🇯🇵黑木亭居酒屋🏮#跟住肥安去增肥聽聞成日Full house嘅餐廳🍴早前約咗朋友去一試究竟😝 環境同氣氛都好適合一大班朋友一聚👯‍♀️飲品有顏值又有實力🥤可愛嘅熊仔頭🐻竟然係離場時都保持到個靚樣😝由於本人想食熱食🔥Order咗一個松葉蟹棒+豚肉+蠔嘅昆布湯鍋🍲十分有宮廷feel嘅鍋裝滿咗豆腐+蔬菜🥬飽肚又健康🤭豚肉超瘦 但肉質相對都比較實🤫大大啖嘅蠔🦪一啲都無縮水·仲好大隻👍🏻🔸深海池魚薄切刀功超好·第一次配搭酸汁食😝🔸鮟鱇魚肝🔸吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷估唔到卷物都會用鮟鱇魚肝🤭配少少青瓜又幾得意😎
尖沙咀鬧市中的居酒屋🇯🇵黑木亭居酒屋🏮

🔸吞拿魚蓉鮟鱇魚肝卷

估唔到卷物都會用鮟鱇魚肝🤭配少少青瓜又幾得意😎
2023-03-20
2023-03-24 194 瀏覽
黑木亭居酒屋 由地面到二樓,裝潢好有🇯🇵日本居酒屋風格,小燈籠、展示牌、壁畫、木系傢俬,熱鬧輕鬆嘅感覺,好適合同朋友相聚飲返杯💕🔅A5 宮崎和牛他他配洋蔥及特制酸汁 $199外層燒得香口,稍稍燒至半熟,令和牛獨有嘅脂香更爆發。入口牛味濃郁,配上生雞蛋混合洋蔥,加上特制酸汁,味道更添層次🐮🔅海產細味六杯蠔 $199分有三款味道:泰式醬汁、雞尾酒醬、經典日式酸汁,各樣 2 杯。生蠔肥美,本身喜歡食生蠔,所以偏好經典日式酸汁,簡單地帶出本身嘅甜味🦪🔅日本啤酒拉麵 $98用上大大個啤酒杯盛載拉麵,面層鋪滿厚厚嘅忌廉,扮作啤酒泡泡,拉麵則以冷麵做法。食嘅時候要有技巧地用特長筷子夾出,拉麵自然混合忌廉,無想到味道咁夾,拉麵亦爽口彈牙。推薦加入紫菜、芥末同雞蛋一齊食🍜🔅濃煮鮑魚豚角 $128鮑魚燜得軟腍彈牙,用小盤奉上,更添精緻。豚角煮有啲似東坡肉,湯底濃郁偏鹹,豚肉煮得入味,不過就無唔會有東坡肉膩嘅感覺🐷🔅蜜桃烏龍熊茶 $58🔅北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48飲品賣相亦講究,好有心思🧸

A5 宮崎和牛他他配洋蔥及特制酸汁

🔅A5 宮崎和牛他他配洋蔥及特制酸汁 $199

🔅海產細味六杯蠔 $199

🔅日本啤酒拉麵 $98

🔅濃煮鮑魚豚角 $128

蜜桃烏龍熊茶   及    北海道士多啤梨牛乳乳酸

🔅蜜桃烏龍熊茶 $58
🔅北海道士多啤梨牛乳乳酸 $48
飲品賣相亦講究,好有心思🧸
  • 日本啤酒拉麵
  • 海產細味六杯
2023-03-24 32 瀏覽
尖沙咀特色日本料理朋友好鍾意好有特色既裝修即刻諗起之前搵過呢間黑木亭!-溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律好大盤沙律 真係會食得飽!溫泉蛋加蟹肉都好好味👍🏻-什錦炸物拼盤有炸蝦炸雞同炸蠔仲有雞軟骨 用黎送酒都唔錯-酸汁啫喱配鮟鱇魚肝好精緻既鮟鱇魚肝佢酸汁配魚肝唔會覺得腥-千島牛油果軟殼蟹卷岩晒女士既牛油果卷軟殼蟹岩岩炸出黎 仲脆卜卜-三葉海鮮天婦羅呢個天婦羅真係炸得好靚呀炸粉唔好會厚仲有調左味 蝦頭都食埋!我地仲叫左啲串燒黑豚五花腩串鹽燒牛肋串汁燒冬菇野飲因為朋友渣左車我地無叫酒所以今次叫左個葡萄檸冰同埋北海道士多啤梨牛乳乳酸今餐食到好滿足鍾意打卡想搵地方坐底食野傾計既岩晒 👍🏻👍🏻
尖沙咀特色日本料理
朋友好鍾意好有特色既裝修
即刻諗起之前搵過呢間黑木亭!

-溫泉蛋蟹肉胡麻豆腐沙律
好大盤沙律 真係會食得飽!
溫泉蛋加蟹肉都好好味👍🏻

軟殼蟹岩岩炸出黎 仲脆卜卜

-三葉海鮮天婦羅
呢個天婦羅真係炸得好靚呀
炸粉唔好會厚
仲有調左味 蝦頭都食埋!

我地仲叫左啲串燒

同埋北海道士多啤梨牛乳乳酸

今餐食到好滿足
鍾意打卡想搵地方坐底食野傾計既岩晒 👍🏻👍🏻
2023-03-22
平日時間去到都FULL HOUSE..但係冇諗過有咁多選擇!!!!我地食左個牛好好食野要分享下...!!!超香的牛味; 入口即溶的口感但係完全唔覺得膩呀!!!!佢仲有兩個SAUCE比你點但係我覺得唔點都已經好正~係蜜糖芥末同秘製燒牛肉汁!!!石板A5宮崎和牛厚切 - $388帶子海膽青瓜卷($188) - 海膽鮮甜; 帶子新鮮鐵板照燒三文魚頭($98) - 好大份..好多肉位!!!有好甜的大根同埋好大舊煮得好淋好入味的冬菇!!天婦蘿茄子田樂燒 - ($68) 大份好食!!!!佢個炸皮好薄~但係個茄子仲可以KEEP到JUICY!!!野飲叫左 - 芒果烏龍紅茶($58) & 葡萄檸冰($58)唔止個樣靚..味道都正~兩款都唔會偏甜^^!!!!個熊仔冰好得意~

我地食左個牛好好食野要分享下...!!!
超香的牛味; 入口即溶的口感但係完全唔覺得膩呀!!!!
佢仲有兩個SAUCE比你點但係我覺得唔點都已經好正~
係蜜糖芥末同秘製燒牛肉汁!!!
石板A5宮崎和牛厚切 - $388

帶子海膽青瓜卷($188) - 海膽鮮甜; 帶子新鮮
帶子海膽青瓜卷

鐵板照燒三文魚頭($98) - 好大份..好多肉位!!!
有好甜的大根同埋好大舊煮得好淋好入味的冬菇!!
鐵板照燒三文魚頭

天婦蘿茄子田樂燒 - ($68) 大份好食!!!!
佢個炸皮好薄~但係個茄子仲可以KEEP到JUICY!!!
天婦蘿茄子田樂燒
野飲叫左 -
芒果烏龍紅茶($58) & 葡萄檸冰($58)
唔止個樣靚..味道都正~
兩款都唔會偏甜^^!!!!個熊仔冰好得意~
2023-03-14
帶子海膽青瓜卷
天婦蘿茄子田樂燒
2023-03-21 71 瀏覽
訂左位同朋友慶祝生日 去到見到FULL HOUSE 向店員表示訂左位原來都需要等位 ANYWAY 等下  吾經吾覺等左45分鍾 可以入座啦推翻右口魚壽司  抵食 好食 好似食緊舊肥豬肉壽司咁 叫左杯熊茶 $58蚊 外觀幾好 可以影相不過原來成杯都系冰 因為佢要令到隻熊仔吾沉  聰明!!令外叫左D剌身 厚切味道都正常 三文魚腩幾靚 世一諗住食左D刺身先 不過第一樣黎既系炸物 同D串燒之後先黎到刺身俾我地 ANYWAY 如果主動換埋碟就最好因為示意左好耐都無人理過我地 好似吾夠人手咁見到海膽 份量不錯 下次一定要試 店員話系日本海膽 超級甜 終於明白點解訂左位都要等位 可能人手吾太足夠帶左蛋糕吾洗收切餅費呢個要讚 但系遲左入座都只可以食90分鍾 有點不完滿
原來都需要等位 ANYWAY 等下
吾經吾覺等左45分鍾 可以入座啦
推翻右口魚壽司  抵食 好食 好似食緊舊肥豬肉壽司咁

叫左杯熊茶 $58蚊 外觀幾好 可以影相
不過原來成杯都系冰 因為佢要令到隻熊仔吾沉  聰明!!

令外叫左D剌身 厚切味道都正常 三文魚腩幾靚 世一

終於明白點解訂左位都要等位 可能人手吾太足夠
帶左蛋糕吾洗收切餅費呢個要讚 但系遲左入座
都只可以食90分鍾 有點不完滿
2023-03-17
45 分鐘 (堂食)
本人有選擇困難症,小至一餐飯嘅事都可以揀半日。所以今日2點已經喺公司度緊夜晚食乜,度到收工中日韓台都未知,最後決定同同事出到尖沙嘴先算。行到金馬倫發現有間嘢叫黑木亭,見網上口碑不錯,抱著一試無妨嘅心態衝咗上去。原來入面裝修都幾日本feel,咁啱對面街有幅大大幅嘅日本街景poster,真喺會時空錯亂。首先出現嘅喺帶子海膽青瓜($188)海膽同帶子都好新鮮,帶子表面炙燒過,令整體味道都升咗呢。跟著兩樣一齊嚟嘅喺天婦羅茄子田樂燒($68)同石板A5宮崎和牛厚切($388原價$554)天婦羅汁呢?!原來喺冇嘅,因為田樂燒茄子喺已經有味增喺表面,夠曬味。加上薄身天婦羅炸衣帶嚟嘅香脆,非常有驚喜!好彩冇汁!如果要我揀最抵又最食好嘅,我一定會揀呢個A5和牛啊,宮崎和牛油花分布均勻,仲配埋蜜糖芥末汁同我最鍾意嘅蒜片,388絕對係超值。鐵板照燒三文魚頭 ($98)魚頭好嫩滑,照燒過後更香。香菇同大根吸收曬照燒汁同魚嘅精華,非常鮮甜。蜜桃烏龍茶($58)未品其茶,先見其熊。呢杯嘢都幾上鏡,直頭喺五星級酒店先見的到,打破曬我對一般居酒屋嘅刻板印象。同事就唔飲得酒,所以都叫咗個北海道芒果牛乳乳酸($48),聽

首先出現嘅喺帶子海膽青瓜($188)
海膽同帶子都好新鮮,帶子表面炙燒過,令整體味道都升咗呢。

天婦羅汁呢?!

鐵板照燒三文魚頭 ($98)

蜜桃烏龍茶($58)

同事就唔飲得酒,所以都叫咗個北海道芒果牛乳乳酸($48),聽講都幾好飲,酸酸甜甜,有奶香,適合女仔。

難得香港都有咁特別嘅居酒屋,地點仲咁方便,下次終於都唔洗揀半日啦,收工即到!
2023-03-19 37 瀏覽
黑木亭居酒屋佈置美觀優雅, 以木系傢俬為主調,牆身塗上七彩繽 繪畫,寬敞舒適卡位, 超喜歡它的櫻花樹佈置,洋溢著日本居酒風情 。帶子海膽青瓜卷 $188厚身圓原潤的帶子, 配上金黃的海膽點綴, 賣相矜貴,海膽亮澤柔潤, 鮮味十足, 帶子鮮甜美味, 青瓜新鮮爽脆,帶來清新的配搭。石板A5宮崎和牛厚切 /優惠價 $388 厚切的A5宮崎和牛, 色澤鮮紅,油脂分佈平均, 好吸引,放在迷你石燒爐上燒烤時, 香氣十足,肉質軟嫩, 不用多餘的調味料, 正好品嚐到純樸牛肉的鮮味, 與脆卜卜的蒜片一起吃, 別有一番風味。天婦羅茄子田樂燒 $68新鮮炸起的茄子,外皮被薄薄的粉漿包著,炸至金黃色香脆, 茄子 口感軟嫩綿密,雖不是貴價食材 ,卻令人津津回味。燒油甘魚鮫 $118 油甘魚鮫 ,魚皮燒至香脆, 散發著陣陣焦香,魚肉雪白,油潤滑溜, 咀嚼時, 慢慢滲出甘香的魚油, 讓人喜歡。蜜桃烏龍熊茶 $58 烏龍茶配上趣緻可愛的熊仔冰粒, 最啱打卡,放在咀邊,已經聞到誘人蜜桃果香,清新可口。洛神花檸冰 $58顏色粉嫩的洛神花特飲,入口酸酸甜甜 ,冰爽解膩。

帶子海膽青瓜卷 $188

石板A5宮崎和牛厚切 /優惠價 $388

天婦羅茄子田樂燒 $68

燒油甘魚鮫 $118

蜜桃烏龍熊茶 $58

洛神花檸冰 $58
顏色粉嫩的洛神花特飲,入口酸酸甜甜 ,冰爽解膩。

2023-03-19 36 瀏覽
上星期同個好姊妹一齊去黑木亭到食飯慶祝三八婦女節, 姊妹大讚呢到環境格調真係好似去左日本居酒屋,放心我地一定有機會一齊去日本shopping 和勁食的。今次就先係黑木亭嘆左以下的美食先⬇️⬇️⬇️🔯 帶子海膽青瓜卷 ~ 有齊鮮、甜、爽於一卷中。🔯 天婦羅茄子田樂燒 ~ 有別於出面食開的茄子, 佢炸完一件件排返一條上面再加d 燒汁和蔥花做點綴,上層濃下層係茄子本身的清甜。🔯 鐵板照燒三文魚頭 ~ 同我諗的有出入,我仲以為會係乾身,但點知出奇地咁煮又好鬼正喎,個蘿蔔冬菇入哂味又夠腍,魚肉亦吸收哂d 汁又滑又鮮甜, 識食魚的人多數都鍾意食魚頭,因魚的面珠仔真係好滑架。🔯 石板A5宮崎和牛厚切 ~ 厚切的和牛 😍😍 ,放上石板上, 鍾意熟d 生d 都可以,我就喜歡大約7成,入口好 juicy ♥️🍹 蜜桃烏龍熊茶 ~ 😆有隻🐻企左係杯茶到打卡一流,好重的蜜桃味。🍹 洛神檸冰 ~ 拌勻了一口吸下去超解渴,爽呀!

今次就先係黑木亭嘆左以下的美食先⬇️⬇️⬇️

🔯 帶子海膽青瓜卷 ~ 有齊鮮、甜、爽於一卷中。

🍹 洛神檸冰 ~ 拌勻了一口吸下去超解渴,爽呀!

2023-03-19 143 瀏覽
位於金馬倫道嘅日式居酒屋——黑木亭,以日本街景為主題,就連碗碟都係可愛嘅小櫻花🌸,環境氣氛完全充滿住日式風情🇯🇵!一場嚟到,當然必點餐廳嘅招牌菜:日本啤酒拉麵($98)🍺🥢,冷麵嘅口感爽滑彈牙,撈埋上層綿密嘅忌廉奶蓋一齊食,滿滿嘅滿足感❤️;而且又有半熟流心蛋、紫菜、蘿蔔蓉、芥末、蔥花作配料,多種口味任你配搭。雖然係用咗個巨型啤酒杯裝住,但係又唔洗擔心,完全冇酒精,未成年嘅小朋友都食得㗎🤪。餐廳嘅A5宮崎和他他配洋蔥及特製酸汁($199)🐂都同樣非常岀色,入口即融,油脂係口腔入面爆曬岀嚟;配埋生雞蛋同洋蔥一齊食,又係另一種滋味🤤!我自己都鍾意濃煮鮑魚豚角($128)🤎,食落去有啲似東坡肉咁🙈,非常軟淋,一咬即散,而且都非常入味👍🏻!鍾意食生蠔嘅朋友仔,就唔好錯過佢哋嘅海產細味六杯($199)🦪!用Tequila shot嘅小酒杯裝住咗3️⃣種唔同口味:泰式酸辣醬、雞尾酒醬、經典日式酸汁,一杯一啖,生蠔新鮮又Creamy,值得一試!飲品方面,我哋就試咗芒果烏龍熊茶($58)🥭🐻同埋北海道士多啤梨牛乳乳酪($48)🍓🥛,完全打卡一流之選,顏值勁高,而且水果非常豐富!

A5宮崎和牛他他配洋蔥及特制酸汁

2023-03-14