2023-02-26 39 瀏覽
今日去香工買完野,諗起有間想試好耐的台灣菜黑布小巷諗住一定排長龍啦~點知去到岩岩有幾張枱埋單等左5分鐘就可以入啦為食的我當然一早諗好要食啲野啦呢到係用電話落單既當日都叫左佢出名既食物黎試1️⃣慢烤雞腿蛋吐司🍞呢個一定係必叫,吐司入面超超料,有2大塊厚厚又juicy的雞排,配上滿滿的芝和半熟蛋,雖然十分之邪惡,但美味情度係爆燈!!!2️⃣古早味手工滷肉飯滷肉佈滿成個飯,珍珠米飯吸盡滷肉醬汁,令成個飯十分十分之入味滷肉肥瘦適中,入口的時候完全唔會覺得有一絲的油膩,而且配上2片醃蘿蔔,酸酸甜甜令人更開胃,食多碗都無問題👍3️⃣桂圓杞子玫瑰三色芋圓芋圓煙韌有咬口,桂圓湯水又足料,食落整體亦都唔會太甜,係好高質的芋圓,絕對入到我心目中的TOP 3!好可惜當日去到好出名的牛肉麵已經賣晒下次一定要早啲再黎試一試佢!!============================== 食物:🌟🌟🌟🌟 環境:🌟🌟 🌟格價:🌟🌟🌟 🌟回頭指數:🌟🌟🌟🌟
今日去香工買完野,諗起有間想試好耐的台灣菜黑布小巷
諗住一定排長龍啦~點知去到岩岩有幾張枱埋單

1️⃣慢烤雞腿蛋吐司🍞

2️⃣古早味手工滷肉飯

3️⃣桂圓杞子玫瑰三色芋圓

好可惜當日去到好出名的牛肉麵已經賣晒
下次一定要早啲再黎試一試佢!!

食物:🌟🌟🌟🌟
環境:🌟🌟 🌟
格價:🌟🌟🌟 🌟
回頭指數:🌟🌟🌟🌟
2023-02-17
!!!
2023-02-25 1371 瀏覽
黑布小巷,滿滿台灣滋味走左間程班長,竟然同區有返一間好出名既黑布小巷,主打肉蛋吐司即係多士啦芋圓,台式小吃/滷肉飯/便當等等同區唔多選擇,呢度真心好食又夠平都係工業區商廈內,坐位多,易搵位可留預位訂位的之前開既分店都係無堂食,呢間就係食堂黎既,仲要主打牛肉麵,番茄牛肉麵台式肉蛋吐司,厚厚既2片肉片加上半熟蛋,芝士,3種無敵好食既食材夾埋脆口麵包,只會更加好食,蛋香芝濃,肉嫩,好食好食麵包有烘過,外脆加上蛋黃醬賣相吸引,流心,口感大滿足牛肉麵出色之作,傳統做法,濃郁番茄底再加上滷煮到好好淋身既牛肋牛腩麵身彈牙偏幼,口感唔錯,仲有蘿蔔都好好食花枝丸一份有5大粒,炸既,外脆內Q有口感飲品方面推介桂花雪梨茶,止咳滋潤~整體上水準好好,推介消費$200 評分8/10芋圓甜而Q彈,好食荔枝角長沙灣道 883 號億利工業中心 4 樓 405 室
黑布小巷,滿滿台灣滋味
芋圓,台式小吃/滷肉飯/便當等等
同區唔多選擇,呢度真心好食又夠平
都係工業區商廈內,坐位多,易搵位
可留預位訂位的
麵包有烘過,外脆加上蛋黃醬賣相吸引,流心,口感大滿足

麵身彈牙偏幼,口感唔錯,仲有蘿蔔都好好食
花枝丸一份有5大粒,炸既,外脆內Q有口感
飲品方面推介桂花雪梨茶,止咳滋潤~
整體上水準好好,推介
消費$200
評分8/10
芋圓甜而Q彈,好食

荔枝角長沙灣道 883 號億利工業中心 4 樓 405 室
2023-02-24 59 瀏覽
幾乎每一個人去食都係為咗佢嘅大大份吐司,雖然我第一次都係為咗吐司去食但係我發現咗佢嘅滷肉飯係超級好食㗎 !我最鍾意嘅滷肉飯係半肥瘦豬肉,咁樣先係最似台灣的味道!而家呢一間就係搬肥瘦繼續而且唔會覺得太肥啲肉,以佢嘅汁都可以好暈晒成個飯份量都係好多一個女仔完全食唔晒🤥
2023-02-24 36 瀏覽
冇諗過佢嘅吐司咁大份,諗住食一個應該唔夠飽點知食咗半件已經覺得有啲飽🤣佢嘅雞扒好大塊完全冇雪味同埋好嫩😊另外,蛋汁係充滿着成個包的芝士唔係普通嘅一片片芝士而係熱熔芝士所以係大加分!
📍 黑布小巷 荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室🍒點評時間人氣小店真係聞名不如見面星期五夜晚去到排哂長龍😅如果想食真係要早啲排隊先得▫麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司爆漿芝士吐司真係佢地招牌🥇幾乎每枱都有𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋推薦食辣嘅朋友要試👍🏻雖然辣嘅程度都唔低,但麻辣口感更加惹味吐司烤到少少焦脆,吸滿蛋汁都唔怕濕餐廳好貼心提供埋手套🧤▫️芋頭椰汁三色圓沒有太多花巧,只係簡單椰汁和三色圓,食落就知唔簡單椰汁混合芋頭打成漿,十分鮮甜🥥而三色圓亦係自家製,𝗌𝗂𝗓𝖾都好大粒👍🏻三色圓份量都唔少,2個人𝗌𝗁𝖺𝗋𝖾都冇問題▫蕃茄紅燒台式牛肉麵湯底超濃郁,加入蕃茄酸甜更開胃牛肋條大大條又煮到好軟腍又有大大舊紅白蘿蔔麵條彈牙有咬口👍🏻▫蝦餅有啲似泰式蝦餅沾上甜辣醬更添風味▫古早味冬瓜茶自家調製,會比坊間少甜用落好舒服▫凍頂烏龍茶茶味突出,適合無甜人士飲用好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️

📍 黑布小巷

▫麻辣鬼椒肉蛋芝士吐司
爆漿芝士吐司真係佢地招牌🥇
幾乎每枱都有𝗈𝗋𝖽𝖾𝗋
推薦食辣嘅朋友要試👍🏻
雖然辣嘅程度都唔低,但麻辣口感更加惹味
吐司烤到少少焦脆,吸滿蛋汁都唔怕濕
餐廳好貼心提供埋手套🧤

▫️芋頭椰汁三色圓
沒有太多花巧,只係簡單椰汁和三色圓,食落就知唔簡單
椰汁混合芋頭打成漿,十分鮮甜🥥
而三色圓亦係自家製,𝗌𝗂𝗓𝖾都好大粒👍🏻
三色圓份量都唔少,2個人𝗌𝗁𝖺𝗋𝖾都冇問題

▫蕃茄紅燒台式牛肉麵
湯底超濃郁,加入蕃茄酸甜更開胃
牛肋條大大條又煮到好軟腍
又有大大舊紅白蘿蔔
麵條彈牙有咬口👍🏻

▫蝦餅
有啲似泰式蝦餅
沾上甜辣醬更添風味

▫古早味冬瓜茶
自家調製,會比坊間少甜
用落好舒服

▫凍頂烏龍茶
茶味突出,適合無甜人士飲用

好味指數😋:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
抵食指數😛:⭐️⭐️⭐️⭐⭐
服務指數⚜️:⭐️⭐️⭐
環境指數🧽:⭐️⭐️⭐️⭐️

黎到荔枝角做野 醒起上次朋友話 #黑布小巷 幾好食 就即刻起行去食😆蕃茄紅燒台式燒牛肉麵 $78呢到既牛肉麵湯底食落香濃 紅蘿蔔軟腍入味牛腩份量多而且非常大舊👍🏻食落去又真係好腍好香 🥳花枝丸配淮鹽 $28 (跟餐)彈牙爽口 加埋淮鹽既點綴 好香口惹味😍芋頭椰汁三色圓 $46椰奶味香濃 芋圓有Q感👍🏻台式肉蛋芝士吐司 $56 🍞流心蛋既蛋漿配芝士餡非常好幼滑加埋豬扒肉塊味道帶有鹹香 入口超豐富😋豬扒軟熟 外層吐司更香脆 一入口外脆內軟🤤桂花雪梨羅漢果茶 $15 & 冬瓜茶$9(跟餐)飲埋自家製既果茶就真係非常清熱解毒😌而且係小甜 岩曬怕甜既你💕黑布小巷📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室

蕃茄紅燒台式燒牛肉麵 $78
呢到既牛肉麵湯底食落香濃 紅蘿蔔軟腍入味
牛腩份量多而且非常大舊👍🏻
食落去又真係好腍好香 🥳

花枝丸配淮鹽 $28 (跟餐)
彈牙爽口 加埋淮鹽既點綴 好香口惹味😍

芋頭椰汁三色圓 $46
椰奶味香濃 芋圓有Q感👍🏻

台式肉蛋芝士吐司 $56 🍞
流心蛋既蛋漿配芝士餡非常好幼滑
加埋豬扒肉塊味道帶有鹹香 入口超豐富😋
豬扒軟熟 外層吐司更香脆 一入口外脆內軟
🤤

桂花雪梨羅漢果茶 $15 & 冬瓜茶$9(跟餐)
飲埋自家製既果茶就真係非常清熱解毒😌
而且係小甜 岩曬怕甜既你💕

黑布小巷
📍荔枝角長沙灣道883號億利工業中心4樓405室
2023-02-23 276 瀏覽
估你唔到咁多人排隊,星期五夜晚大約等15分鐘。落單用QR code先俾錢後上菜。座位非一般闊落,坐得好舒服,不過咁多人排隊,食完都會走。*慢烤雞腿芝士蛋吐司 $53雞腿醃到好入味,甜味較重,未夠多肉汁,仲有半熟煎蛋、芝士,令到吐司餡爆汁。吐司有牛油香,但有啲濕軟,如果烘脆啲就更好了。古早味台式滷肉飯 $48唔知古早味係咩味,但呢個就係好味!豬腩肉七分肉三分肥,用傳統台式做法,將肥肉煮到軟腍,瘦肉有咬感,白飯吸晒滷肉汁,好好食!蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78湯底有番茄蓉,茄味比牛肉味重好多。麵條好腍,唔啱我口味。牛肋條有三條,煮到軟腍,蘿蔔、紅蘿蔔、滷蛋都滷到入味。芝士火腿肉鬆蛋餅 $45蛋餅有厚度、微Q軟,唔會軟腍腍,係我鍾意嘅質感。餡料有雞蛋、芝士、厚火腿、肉鬆,呢個組合好夾好食。
慢烤雞腿芝士蛋吐司 $53
慢烤雞腿芝士蛋吐司

古早味台式滷肉飯 $48
古早味台式滷肉飯

蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78

芝士火腿肉鬆蛋餅 $45
芝士火腿肉鬆蛋餅
2023-02-17
15 分鐘 (堂食)
慢烤雞腿芝士蛋吐司
古早味台式滷肉飯
芝士火腿肉鬆蛋餅
  • 古早味手工滷肉飯
2023-02-22 39 瀏覽
🚩 黑布小巷 台灣就嚟開關啦~除咗日本之外,相信好多人都好掛住台灣🤤我都好想快啲去台灣瘋狂食食食,而家就等我喺香港食住先啦〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78超級大一碗,牛肉足足有4-5舊好大舊用嘅係牛肋條,而且已經炆得好淋好入味麵都係平時我地食粗粗圓圓嘅麵線,十分筋道配料仲有雞蛋,蘿蔔同紅蘿蔔湯底充滿茄蓉,增添左蕃茄嘅甜酸味,好開胃🌈台式肉蛋芝士吐司 $56超級有驚喜嘅吐司‼️裏面嘅蛋係流心蛋,蛋汁混合麵包同埋豬扒,所以吐司整體都唔會乾裏面嘅豬扒有兩片,唔係好厚嗰啲,不過食落甜甜地,勁香蜜汁味配搭埋巨量芝士,鹹甜鹹甜嘅配搭,令人欲罷不能🌈甜不辣 $28第一次見原片上嘅甜不辣咬落煙煙韌韌,有魚肉嘅香味🌈黑布台式香腸 $28超級新鮮,會辣親嘴嗰隻外皮做到好脆身呢款台灣腸肉感比較重,真係會食到一粒粒肉粒嘅感覺🌈芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42超級大份蛋餅,裏面除咗有好多吞拿魚之外,仲加咗少少蔥黎增香喺台灣嘅味道🌈冬瓜茶 $9
🚩 黑布小巷
🌈蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78
超級大一碗,牛肉足足有4-5舊好大舊
用嘅係牛肋條,而且已經炆得好淋好入味
麵都係平時我地食粗粗圓圓嘅麵線,十分筋道
配料仲有雞蛋,蘿蔔同紅蘿蔔

湯底充滿茄蓉,增添左蕃茄嘅甜酸味,好開胃

🌈台式肉蛋芝士吐司 $56
超級有驚喜嘅吐司‼️
裏面嘅豬扒有兩片,唔係好厚嗰啲,不過食落甜甜地,勁香蜜汁味
配搭埋巨量芝士,鹹甜鹹甜嘅配搭,令人欲罷不能

🌈甜不辣 $28
第一次見原片上嘅甜不辣
咬落煙煙韌韌,有魚肉嘅香味

🌈黑布台式香腸 $28
超級新鮮,會辣親嘴嗰隻
外皮做到好脆身
呢款台灣腸肉感比較重,真係會食到一粒粒肉粒嘅感覺

🌈芝士吞拿魚粟米蛋餅 $42
超級大份蛋餅,裏面除咗有好多吞拿魚之外,仲加咗少少蔥黎增香
喺台灣嘅味道

🌈冬瓜茶 $9
2023-02-22 149 瀏覽
✨黑松露焦糖洋蔥日本飛牛驒芝士蛋吐司($98)期間限定產品,本黑松露控一見到有黑松露就忍唔住叫 😆。蛋汁真係流晒出嚟(望住勁開心),肉肉部份比較淋軟,再加上芝士、甜洋蔥嘅多重下配搭整個吐司十分飽滿惹味 🤤。✨ 蕃茄紅燒台式牛肉麵($78)蕃茄湯底幾濃郁,肉肉墩得好淋軟入味,咬開一絲一絲 😋,配埋紅蘿蔔同白蘿蔔中和返少少油膩感。麵底偏淋,整體份量幾大份(打隔中 🫣)。✨ 蝦餅(3塊)(跟牛肉麵+$28)蝦肉部份幾彈牙,外皮炸得酥脆。✨ 芋頭椰汁三色圓($46)三色圓煮得岩岩好,好煙韌有咬口 🤭,芋頭椰汁幾綿密 😆。✨ 凍頂烏龍(跟吐司 +$12)自家制冰泡茶,幫助解膩 😝。✨ 冬瓜茶(少甜)(跟牛肉麵 +$9)都係自家制,甜度固定咗係少甜,飲落覺得適中 😙。·店舖之前喺葵廣做外賣店嘅時候買過外賣覺得唔錯,今次再去堂食店坐低食 😝,出品依然唔錯 😙,性價比高,整體滿意。店舖除咗荔枝角店,另外係北角都有一間分店 💁🏻‍♀️。·🧾 免加一服務費💰 $271❤️ Follow @852foodietraveller ✨
✨黑松露焦糖洋蔥日本飛牛驒芝士蛋吐司($98)
黑松露焦糖洋蔥日本飛牛驒芝士蛋吐司

✨ 蕃茄紅燒台式牛肉麵($78)
蕃茄紅燒台式牛肉麵

✨ 蝦餅(3塊)(跟牛肉麵+$28)
蝦肉部份幾彈牙,外皮炸得酥脆。
蝦餅

✨ 芋頭椰汁三色圓($46)
三色圓煮得岩岩好,好煙韌有咬口 🤭,芋頭椰汁幾綿密 😆。
芋頭椰汁三色圓

✨ 凍頂烏龍(跟吐司 +$12)
自家制冰泡茶,幫助解膩 😝。
凍頂烏龍茶

✨ 冬瓜茶(少甜)(跟牛肉麵 +$9)
都係自家制,甜度固定咗係少甜,飲落覺得適中 😙。
冬瓜茶

蝦餅
芋頭椰汁三色圓
凍頂烏龍茶
冬瓜茶
✔️慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56呢個真係好好食🥰雞腿又大件又滑 最鍾意佢嘅醬汁 食落甜甜地 😋 加埋好澎湃嘅芝士真心好正🧀 ✔️蕃茄紅燒台式牛肉麵 $78呢個面好足料😚食到啖啖蕃茄蓉🍅牛肋條亦都好大件同軟淋 白蘿蔔都好入味 見到餐廳裏面好多人都叫🤤✔️芋頭椰汁三色圓(凍) $46椰漿味極重🥥 芋圓口感煙韌 仲食到粒粒芋頭 講唔停好鍾意😍✔️芝士火腿蛋餅$37呢個蛋餅好地道😝 外皮軟淋 芝士火腿分量充足 唔錯👍🏻✔️黑布台式香腸(2條)$28口感紮實 高粱酒味重🥃又唔會太油膩☺️
✔️慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56

呢個蛋餅好地道😝 外皮軟淋 芝士火腿分量充足 唔錯👍🏻

✔️黑布台式香腸(2條)$28
口感紮實 高粱酒味重🥃又唔會太油膩☺️

2023-02-20 86 瀏覽
荔枝角工廈裡有間人氣餐廳,餐廳主打台灣美食,已經成為我地嘅飯堂😎。台式肉蛋芝士吐司🍞香脆吐司夾著半熟流心蛋、豬扒、雙重瀑布芝士,口感豐富。簡單就是美味❤️。花枝丸配准鹽爽口彈身,鹹鹹香香好惹味😋。蕃茄紅燒台式牛肉麵🍜啖啖蕃茄蓉,湯頭落足心機,酸酸甜甜好開胃🥰。牛肋條軟腍入味,配搭滷蛋和爽甜蘿蔔,非常美味。桂花雪梨羅漢果茶羅漢果茶有熱有凍,寫明不加糖,養生之選🥰。芋頭椰汁三色圓(凍)三色圓有芋圓、地瓜圓、紫薯圓。口感煙韌Q彈,椰汁底超濃郁。為食妹👧🏻超鍾意☺️。
台式肉蛋芝士吐司🍞
香脆吐司夾著半熟流心蛋、豬扒、雙重瀑布芝
士,口感豐富。簡單就是美味❤️。
花枝丸配准鹽
爽口彈身,鹹鹹香香好惹味😋。
蕃茄紅燒台式牛肉麵🍜
桂花雪梨羅漢果茶
羅漢果茶有熱有凍,寫明不加糖,養生之選🥰。
芋頭椰汁三色圓(凍)
睇IG見到「黑布小巷」的吐司好足料吸引,Bookmark咗一段時間,今次同男友平日晚上嚟到,入座率高小店座落於工業大廈4️⃣樓位置,用上懷舊吊扇,感覺像飯堂先在櫃檯落單再由店員送上食物==========🔹番茄紅燒台式牛肉麵 $78大大碗非常足料,有數件厚身又大件的牛肉,兩大件蘿蔔,一大件紅蘿蔔同一隻鹵蛋牛肉煮至軟腍帶不錯的牛味,肥瘦比例適中蘿蔔及紅蘿蔔煮得夠腍,吸湯後極鮮甜;鹵蛋入味有蛋香麵條軟滑微彈;湯底充滿牛香及微酸的番茄味道推介指數:9.5/10==========🔹慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56上檯時熱辣辣而且賣相非常吸睛,海量的芝士令人感覺非常邪惡😆吐司經烘烤帶焦脆感,配合極惹味而Juicy又嫩滑的大大塊燒汁雞扒,份量極多又濃郁的拉絲芝士,香滑煎蛋及少量沙律醬,係完美的結合呢個吐司我俾滿分推介指數:10/10==========🔹芝士火腿蛋餅 $38為小店的新產品,切成6️⃣件蛋餅內的煎蛋份量充足,帶不錯的蛋香雞蛋,經煎香的火腿,帶鹹香芝士加上少量蔥花配合較軟身的蛋餅皮,口感嫩滑細緻,層次豐富蛋餅上加上少量酸甜醬汁,更滋味$3️⃣8️⃣絕對係佛心價推介指數:9/10==========🔹芋頭椰
小店座落於工業大廈4️⃣樓位置,用上懷舊吊扇,感覺像飯堂
先在櫃檯落單再由店員送上食物
🔹番茄紅燒台式牛肉麵 $78
牛肉煮至軟腍帶不錯的牛味,肥瘦比例適中
蘿蔔及紅蘿蔔煮得夠腍,吸湯後極鮮甜;鹵蛋入味有蛋香
麵條軟滑微彈;湯底充滿牛香及微酸的番茄味道
推介指數:9.5/10
🔹慢烤雞腿芝士蛋吐司 $56
上檯時熱辣辣而且賣相非常吸睛,海量的芝士令人感覺非常邪惡😆
呢個吐司我俾滿分
推介指數:10/10
🔹芝士火腿蛋餅 $38
為小店的新產品,切成6️⃣件
蛋餅內的煎蛋份量充足,帶不錯的蛋香
蛋餅上加上少量酸甜醬汁,更滋味
$3️⃣8️⃣絕對係佛心價
推介指數:9/10
🔹芋頭椰汁三色圓 $46
大大碗的芋頭糖水加入三色芋圓
芋頭已煮到跟糖水融合,糖水加入椰奶,芋頭味突出,甜度恰好,質感綿滑
三色芋圓為較大粒的一種,口感煙韌有彈性
推介指數:8.5/10
==========
🔹養生茶:桂花雪梨羅漢果茶 (套餐加配價 $15)
可選熱/凍
羅漢果茶每日新鮮製作,不加糖及防腐劑;有清肺潤喉,止咳化痰功效
飲落清甜易入口,甜度不高
推介指數:8/10
免加一埋單$2️⃣4️⃣8️⃣
整體用餐體驗非常滿意,連男友都大讚好食又抵食
食物足料美味又做到一絲不苟,店員態度親切友善又有禮
加上定價非常良心,性價比超高,係值得經常回訪的小店
難怪網上可以零負評🥹
2023-02-15
  • 蕃茄紅燒台式牛肉麵
  • 慢烤雞腿芝士蛋吐司
  • 芋頭椰汁三色圓
  • 芝士火腿蛋餅
2023-02-18 63 瀏覽
台灣開翻自由行啦😆為左自己嘅復活節假plan好去旅行玩咩地方🧳點知睇完行程成日都想食台灣野😂今次試依間台灣餐廳🍴同好多小店一樣都開喺工廈😌★台式肉蛋吐司 $46吐司係依間餐廳招牌菜,個包面脆卜卜但加埋半熟蛋同薄薄豬扒肉配搭,濕潤唔會好乾,味道亦同台灣啲吐司好似,過到下口癮👍🏻good★黑糖紅棗薑三色圓(凍) $38糖水好味 , 啲丸咬落都唔錯 😊好食★ 古早味手工滷肉飯 $48肥豬肉啲油令碗飯油香味好香睇落令立立👍🏻加兩塊黃蘿蔔食可以無咁油膩, 但啲肉我覺得有啲硬 ,好彩調味適中🍴我最後都食晒★古早味冬瓜茶 $22不過不失既飲品 ★炸甜不辣 $38 間間都差唔多味, 但去任何一間台灣餐廳我都一定會叫😂😂要等位, 快餐形式, 坐位一般,但服務都幾好☺️最緊要吐司好食😋
今次試依間台灣餐廳🍴同好多小店一樣都開喺工廈😌

★台式肉蛋吐司 $46

★黑糖紅棗薑三色圓(凍) $38
糖水好味 , 啲丸咬落都唔錯 😊好食

★ 古早味手工滷肉飯 $48

★古早味冬瓜茶 $22
不過不失既飲品

★炸甜不辣 $38
間間都差唔多味, 但去任何一間台灣餐廳我都一定會叫😂😂

25 分鐘 (堂食)
  • 台式肉蛋芝士吐司
  • 黑糖紅棗薑三色圓
  • 甜不辣
3K
2023-02-16 44 瀏覽
荔枝角呢度除咗商場入面好多食店外,附近工廈都好多選擇,是日就黎左億利中的黑布小巷度食。四樓出𨋢就見到黑布小巷嘅門口,一啲都唔難搵。店內用qr code落單,食品選擇唔算太多,但又好多野想試🤭🍱手工滷肉雞扒便當雞扒即叫即炸熱辣辣,咬落超脆口,厚身肉嫩,仲有兩大塊勁正👍滷肉半肥瘦又入味,其他配菜有滷蛋、肉鬆、鹹菜同椰菜,味道豐富有口感,飯用上珍珠米,軟綿有飯香,碗飯仲係超大碗,建議一碗share食,如果唔係試唔到其他野食啦😝🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司呢個真係超好食‼️勁多芝士,再加上流心蛋嘅蛋汁,塊吐司吸滿醬汁同雞油超正,而且好足料,拎上手係勁厚㗎,半份都已經飽飽了。🧀芝士呑拿魚粟米蛋餅開頭唔知啲野食咁大份,仲叫左份蛋餅,因為鍾意食佢煙韌嘅口感,同埋至正係多醬汁,呢度兩樣都做到無失望😁入面夾左好多呑拿魚沙律同粟米,一夾已經爆出黎,正👍🍠芋頭椰汁三色圓外表睇落平平無奇嘅糖水一碗,點知食落有驚喜,個糖水超濃芋頭味,又香又滑,甜度剛好。三色圓有芋圓、紫薯圓同地瓜圓,自家出品黎,比其他店食到嘅大粒,仲好煙韌彈牙添,唔好比外表呃到,好有實力嘅一碗糖水😍🧋凍頂烏龍 & 桂花雪梨羅漢果茶跟主食加飲品有優惠,叫左
四樓出𨋢就見到黑布小巷嘅門口,一啲都唔難搵。
🍱手工滷肉雞扒便當
🥪慢烤雞腿芝士蛋吐司
🧀芝士呑拿魚粟米蛋餅
🍠芋頭椰汁三色圓
🧋凍頂烏龍 & 桂花雪梨羅漢果茶
跟主食加飲品有優惠,叫左杯烏龍茶,無糖加上茶味清香,好飲👍另一杯叫左羅漢果茶,微甜帶有雪梨同桂花香,都好好飲👍
個落單介面簡單易用,落完先去埋單,好快食物就送上黎啦,仲唔使收加一添😙
2023-02-13
2023-02-15 32 瀏覽
以前去旺角食黑布小巷 坐喺巷仔出面係幾有feel嘅😂 當然依家見到佢地開左分店 坐得舒服啲緊係要繼續支持啦😍荔枝角D2 Place對面工廈 食完仲可以過去行下市集👫▫️慢烤雞腿芝士蛋吐司 ($53)雞腿肉質夠Juicy又入味 個蛋仲要流心架芝士溶曬既狀態 咬落去好邪惡😍▫️甜不辣 ($28)大大塊甜不辣 我就係鍾意佢個煙韌口感再點泰式辣醬一流👍▫️蕃茄紅燒台式牛肉麵 ($78)新品蕃茄紅燒牛肉麵 個蕃茄湯好濃郁用上牛肋條好重牛味 個蘿蔔超級入味麵質Q彈 仲有隻滷水蛋 非常足料👍▫️芝士火腿蛋餅 ($38)爆哂餡 食落好飽滿 必須要加埋芝士🧀▫️桂圓杞子玫瑰三色圓 ($38)本身都好飽 朋友又話想整多碗糖水😂三色芋圓好QQ 喜歡佢個芋頭味真係有粒香芋喺入面😍 另加$5/$8 可以要多杯冬瓜茶/桂花烏龍用台灣空運既冬瓜磚 日日新鮮自家煲而成桂花烏龍自家製用台灣茶葉整既冷泡茶茶味好香好出😍😍 飲唔哂都可以拎走
以前去旺角食黑布小巷
坐喺巷仔出面係幾有feel嘅😂
當然依家見到佢地開左分店
坐得舒服啲緊係要繼續支持啦😍
荔枝角D2 Place對面工廈 食完仲可以過去行下市集👫

▫️慢烤雞腿芝士蛋吐司 ($53)
雞腿肉質夠Juicy又入味 個蛋仲要流心架
芝士溶曬既狀態 咬落去好邪惡😍

▫️甜不辣 ($28)
大大塊甜不辣 我就係鍾意佢個煙韌口感
再點泰式辣醬一流👍

▫️蕃茄紅燒台式牛肉麵 ($78)
新品蕃茄紅燒牛肉麵 個蕃茄湯好濃郁
用上牛肋條好重牛味 個蘿蔔超級入味
麵質Q彈 仲有隻滷水蛋 非常足料👍

▫️芝士火腿蛋餅 ($38)
爆哂餡 食落好飽滿 必須要加埋芝士🧀

▫️桂圓杞子玫瑰三色圓 ($38)
本身都好飽 朋友又話想整多碗糖水😂
三色芋圓好QQ 喜歡佢個芋頭味真係有粒香芋喺入面😍